Log in

View Full Version : eksterna zvucna karta

aleibauci
14-06-2011, 02:37 PM
Molim vas za pomoć oko odabira zvučne karte, naime do sada sam radio sa EMU 1212, a sada mi treba eksterna za povezivanje sa lap-topom. Gledao sam ponudu i prilično mi se sviđa LEXICON OMEGA, ali nisam uspeo da nađem kakva su iskustva prilikom snimanja. Snimam i MIDI i audio, pa ne znam šta bi bilo najbolje nabaviti, a za relativno skroman budžet (do 250-350 eur).
Da napomenem da radim u NUENDU ili CUBASEu.
Konfiguracija laptopa je:
<table><tbody><tr><th> <table align="center" cellpadding="4" cellspacing="0"><tbody><tr><td width="40%">Processor </td><td class="compare" align="left" valign="top"> Intel Core i7 Processor 2630QM 2.0 GHz </td> </tr> <tr class="one"> <td>Memory </td><td class="compare" align="left" valign="top"> DDR3 1333 MHz SDRAM
4 x SODIMM socket for expansion up to 16GB SDRAM </td> </tr> <tr> <td>Operating System </td><td class="compare" align="left" valign="top"> Genuine Windows 7 Home Premium </td> </tr> <tr class="one"> <td>Display</td><td class="compare" align="left" valign="top">15.6" 16:9 HD /Full HD LED backlight,Asus Splendid Video Intelligent Technology</td> </tr><tr> <td>System Graphics</td><td class="compare" align="left" valign="top">NVIDIA GeForce GT 550M with 2GB DDR3 VRAM </td> </tr> <tr class="one"> <td>Hard Disk Drive </td><td class="compare" align="left" valign="top">500GB 7200rpm</td> </tr> <tr> <td>Optical Drive </td><td class="compare" align="left" valign="top">DVD Super Multi Double Layer </td> </tr> <tr class="one"> <td>Web Cam</td><td class="compare" align="left" valign="top">http://www.laptopreviewsonline.com/images/yes1.gif</td> </tr> <tr class="one"> <td>Bluetooth </td> <td class="compare" align="left" valign="top">http://www.laptopreviewsonline.com/images/yes1.gif</td> </tr> <tr class="one"> <td>Dimensions</td><td class="compare" align="left" valign="top">15.3" (W) * 10.5" (D) * 1.5" (H)</td> </tr><tr> <td>Weight</td><td class="compare" align="left" valign="top">5.95 lbs</td> </tr><tr class="one"> <td>I/O Ports </td><td class="compare" align="left" valign="top">Line-in Jack
Microphone-in jack
Headphone-out jack
VGA port/Mini D-sub 15-pin for external monitor
USB 2.0 ports
RJ45 LAN Jack for LAN insert
HDMI
E-SATA</td> </tr> <tr> <td>Modem </td><td class="compare" align="left" valign="top">http://www.laptopreviewsonline.com/images/yes1.gif</td> </tr> <tr class="one"> <td>Network</td><td class="compare" align="left" valign="top">Built-in Bluetooth V3.0 (optional)Integrated 802.11 b/g/n
Built-in Bluetooth V2.1+EDR (optional)
10/100/1000 Base T</td> </tr> <tr> <td>Sound </td><td class="compare" align="left" valign="top">Bang & Olufsen ICEpower
SonicFocus
Built-in speaker and microphone</td> </tr> <tr> <td>Battery </td><td class="compare" align="left" valign="top">6 cells 5200 mAh 56 Whrs </td></tr></tbody></table></th><td>
</td></tr><tr class="stripe"><th align="left">Hvala unapred!
</th><td>
</td></tr><tr><th>
</th><td>
</td></tr><tr class="stripe"><th>
</th><td>
</td></tr><tr><th>
</th><td>
</th><td>
</td></tr><tr><th>
</th><td>
</th><td>
</td></tr><tr><th>
</th><td>
</th><td>
</td></tr></tbody></table>

aleibauci
14-06-2011, 07:47 PM
prilicno mi je hitno, a vidim da niko ne odgovara, pa jos jednom molim za savet:grin:

Mogli
15-06-2011, 12:24 AM
http://www.tcelectronic.com/impacttwin.asp

Filip_
15-06-2011, 12:43 AM
Masina ti ja jaka...tako da ovo sto rece Mogli: TC Electronic-ova Impact Twin je jako dobra kartica...a za nesto manji budzet (oko 280e) bi od srca preporucio Cubase-ovu (ex Edirol odn. "Roland inside") karticu UA-25 EX...jako dobra finalna izrada...sve pohvale...

Pozz :D

Arthur
15-06-2011, 12:46 AM
maudio profire610

aleibauci
15-06-2011, 08:17 AM
Pomalo je neverovatno , ali ova moja makina nema firewire!!!, jer su turili USB 3.0, pa im je ovo kao bio vi?ak, ?ta li. Hvala u svakom slučaju, tra?im dalje...:banghead:

Arthur
15-06-2011, 09:11 AM
možeš kupiti FW PCI adapter, to je za audio primenu i bolje rešenje od integrisanog

aleibauci
15-06-2011, 10:14 AM
možeš kupiti FW PCI adapter, to je za audio primenu i bolje rešenje od integrisanog
Hvala potražiću po netu adaptere, mada koliko vidim kod nas, nešto ih i nema za laptopove...

Arthur
15-06-2011, 10:15 AM
ako je za laptop, tražiš PCMCIA to FW

aleibauci
15-06-2011, 11:12 AM
ako je za laptop, tražiš PCMCIA to FW
A kakvo mišljenje imaš o M-AUDIO Fast Track Ultra - High-speed 8 x 8 USB 2.0 Interface with MX Core DSP?

Zeroo
15-06-2011, 11:36 AM
RME Babyface!

Zeroo
15-06-2011, 11:41 AM
Skupi pare i kupi RME Babyface i kraj.Vrhunska karta.usb,vrhunski preampi,najbolja podrska,drajveri stabilni ko stena..................sta bi vise.A da,ubedljivo najstabilnije radi,instaliras i zboravis da postoji,nema nikakvih adaptera i ostalih nepotrebnih zajebancija.Tvrdim da stabilnije radi od mnogih FW kartica(da ne kazem svih).Ubodes u usb instaliras drajvere za bukvalno 20 sekundi jednim klikom misa i vozi.Ja je imam pa ti zato i govorim,a imao sam mnogo toga i problema kolko volis,posebno sa lap topom zbog chip seta i jos kojecega.Budi pametan pri odluci,ne bacaj pare uzalud i srecna kupovina.

Arthur
15-06-2011, 11:59 AM
ajd ipak čitaj pre nego spamuješ, BabyFace je duplo skuplja karta od budžeta koji je čovek naveo.

Rhino
15-06-2011, 01:43 PM
I ja preporucujem m-audio profire u tom cjenovnom rangu. Bjezi koliko te noge nose od lexicon omege jer ima itekako velikih problema sa latencijom koliko sam cuo..

Zeroo
15-06-2011, 02:50 PM
ajd ipak čitaj pre nego spamuje?, BabyFace je duplo skuplja karta od bud?eta koji je čovek naveo.

Lepo sam naveo da covek SKUPI pare i kupi pomenutu kartu.A ako nema para nek kupi ono sto mu predlozite.

Jan
15-06-2011, 03:42 PM
Ja sam bio uzeo profire 2626, i krivo mi je sto nisam sacekao i uzeo focusrite Liquid Saffire 56, iz razloga tog sto su drajveri za profire ochajni, te ovo te ono, ja dok nisam uzeo firewire karticu sa TI chipsetom sam imao svakodnevne plave ekrane sa legalnim sveze instaliranim windows 7 x64 (intel i5 2500k, asus p8p67, 8 GB Kingston DDR3) i razne neke peripetije, tipa sistem odjednom prestane da vidi karticu pa moram da se resetujem, cudno ponasanje i spajkovi u Cubase-u/Nuendu, a vidim da se korisnici zale na neke jos morbidnije stvari podjednako za profire 2626 i 610:S

Mislim da je profire ok dok je FW karta TI, ali da li se moze naci FW PCI adapter sa TI chipsetom u Srbiji?

S druge strane, kazu da je focusrite doveo svoje drajvere do savrsenstva i da rade ultra stabilno, i ono sto sam procitao kazu da su preampi bolji nego li na m-audio-u a konverziju ne bih da komentarisem, jer danas po meni sve manje vise ima ok konverziju. Ja bih isao na ovo:

http://www.thomann.de/de/focusrite_saffire_pro_24_dsp.htm

ili ovaj novi interfejs ako moze se doci do njega kod nas koji je USB ima 8 ulaza i 2 preampa:

http://www.thomann.de/de/focusrite_scarlett_18i6.htm

Filip_
15-06-2011, 05:11 PM
Bjezi koliko te noge nose od lexicon omege jer ima itekako velikih problema sa latencijom koliko sam cuo..

Istina...kolega ima...jako velika latencija kada sam svirkao na midi-ju u Cubase-u.

Lepo sam naveo da covek SKUPI pare i kupi pomenutu kartu.A ako nema para nek kupi ono sto mu predlozite.

a ipak si napisao:

Skupi pare i kupi RME Babyface i kraj.

....

Budi pametan pri odluci,ne bacaj pare uzalud i srecna kupovina.

Ispada da ispod 550-600 evra nema nista od zvucnih da valja ida ce baciti pare? Ne verujem da svi imaju da pazare prvo pa RME Babyface...lepo bi bilo, ali ipak...treba para...:rolleyes:

Mislim da nije dzabe napisao cenovni rang...za duplo vise novca (od raspolozivog) je lako preporuciti i komp i monitore i zvucnu...ipak nije razlika 50-100 evra...no...da ne bude da napadam nesto (to mi naravno, ni nije namera)...neka kupac odluci da li moze skupiti toliko novca...

Pozz :D

Arthur
15-06-2011, 05:50 PM
tačno tako

VladaNS
15-06-2011, 07:06 PM
Ja sam bio uzeo profire 2626, i krivo mi je sto nisam sacekao i uzeo focusrite Liquid Saffire 56, iz razloga tog sto su drajveri za profire ochajni, te ovo te ono, ja dok nisam uzeo firewire karticu sa TI chipsetom sam imao svakodnevne plave ekrane sa legalnim sveze instaliranim windows 7 x64

Interesantno. Ja sa profire posle dve godine rada nisam imao ni jedan jedini problem sa drajverima. Cak bih rekao da su 100% stabilni, i sa XP i sa sedmicom. Jos sam koristio NEC chipset. Pazi sad, predjem na fireface i tu pocnu da se javljaju problemi sa drajverima- plavi ekrani, bagovanje u firewire konekciji...

aleibauci
15-06-2011, 07:55 PM
Zaista zahvaljujem svima na savetima, i ?to vi?e gledam sve sam luđi...
Samo jo? ako bi mi neko dao komentar ove M AUDIO fast track ultra koju vidim da imaju po relativno pristojnoj ceni kod nas. Od Omege ću definitivno odustai jer mi je latencija veoma bitna, kao i svima drugima koji bi da snimaju pretpostavljam. Dakle jo? jednom molim za komentar ove M AUDIO karte, pa da se odlučujem ?ta da radim, i jo? jedno pitanje da li je RME babyface zaista toliko bolja (srazmerno ceni). Nisam planirao toliki izdatak ali ako ima rezona onda bih se i strpeo ili pozajmio za razliku. HVALA SVIMA :D

Bockie
15-06-2011, 08:00 PM
Maudio Ultra 8-R (usb) je korektna karta,nisam cuo da iko kuka...
Usb 2.0 ima veci protok od FW400...

Mada je profire 2626 dosta prodavanija i neznatno skuplja karta (za nekih 70-80€) i mislim da je mozda i bolji izbor, ali i skuplji...

Rhino
15-06-2011, 08:55 PM
Pa ako ultra ima slican zvuk kao sto ima i izgled naspram fast track pro ne bih se zurio da je uzmem iskreno..

aleibauci
15-06-2011, 09:05 PM
Pa ako ultra ima slican zvuk kao sto ima i izgled naspram fast track pro ne bih se zurio da je uzmem iskreno..
pa ne znam kakav zvuk ima, a da liči - liči što je valjda i za očekivati samo što ima više ulaza, ali ono što sam pročitao na netu i čuo na youtube deluje OK, cena mi odgovara pa sad...

Rhino
15-06-2011, 09:46 PM
Trenutno na kompu imam vezane hdsp9632 i fast track pro. Naspram prve koja i nije neki svemir jelte ova druga zvuci kao kanta!

aleibauci
15-06-2011, 09:54 PM
Trenutno na kompu imam vezane hdsp9632 i fast track pro. Naspram prve koja i nije neki svemir jelte ova druga zvuci kao kanta!
E, jbg, taman sam se ponadao...

Bockie
15-06-2011, 10:27 PM
Originally Posted by Rhino http://www.rumski.com/forum/images/rupro/buttons/viewpost.gif (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=307914#post307914)
Tacno.
Ali poredimo babe i zabe!
RME kosta skoro isto, cak i manje ali ima drugu namenu i predstavlja deo sistema a ne sistem, NEMA preampe, sto je abnormalno bitna stavka.
To je veoma kvalitetna digitalna I/O karta koja zahteva jos bar 2-3000€ nekih preampa i mixera da bi se culo sta uopste radi i NIJE resenje za laptop...
Dakle nije ista liga, poredimo Slobodu iz Cacka i Aston Villu...:D...
Ovde covek trazi kompletno (kakvo-takvo) resenje za 300-400€...

Rhino
15-06-2011, 11:14 PM
Ma ok bockie, sve stoji... I ne koristim ovaj m-audio bas zbog toga sto je takav (ponekad rijetko kao dodatni line in), niti preporucujem covjeku 9632 jer trazi externu kartu. Ali razlika je toliko nebo-zemlja u konverziji da se pitam jel to uopste upotrebljiva kartica? Cisto sumnjam da bi neki high end konvertor tipa lynx aurora toliko isprasio hdsp-a koliko ovaj prasi njega.. + integrisana sa macbooka zvuci bolje od fast track-a rekao bih..

Ne bih da covjeku stajem na zulj, ali mi se cini da je ta kupovina 'nako:rolleyes:

Ovog profire-a sto smo pominjali nisam nikad uporedio na a/b testu, ali mi se po sjecanju cini da zvuci normalnije..

Ngino
15-06-2011, 11:31 PM
Ziv se coek na sve navikne pa i na kante a i na SSL-a!?! :da:
Ne vjerujem da ces pogrijesiti ako se odlucis za neki m-audio iz klase, preporucujem profire610 za tvoje potrebe,stabilan, i vise nego zadovoljavajuci zvuk, cvrste izrade za eventualno vucaranje,licno nikakvih problema vec godinu i po!
Mislim da su m-audio u budget klasi koja tebe interesuje jaaako dominantni i ispred konkurencije,cast izuzecima! Brate, koliko para toliko muzike i pusti pametovanje, malo iscitaj i poslusaj sebe, uz toplu preporuku za FW TI chipset za sta god da se odlucis,bilo m-audio, bilo TC impact twin(koji bi ja jos uzeo u razmatranje ako pitas) ili sta god! Obavezno planiraj!

Pezo,volksvagen,seat ili majbah od dva miliona?

www.myspace.com/slikaiprilikamusika

Jan
15-06-2011, 11:38 PM
Interesantno. Ja sa profire posle dve godine rada nisam imao ni jedan jedini problem sa drajverima. Cak bih rekao da su 100% stabilni, i sa XP i sa sedmicom. Jos sam koristio NEC chipset. Pazi sad, predjem na fireface i tu pocnu da se javljaju problemi sa drajverima- plavi ekrani, bagovanje u firewire konekciji...

Ja sam bash sa NEC fw kartom imao problema opakih, bas to, plavi ekrani, bagovanje, pokusao sam i sa integrisanim VIA chipsetom na ploci i isti problemi...Sta sve nisam pokusao ("Sta sve nisam procitao Tarabice, Jehovine Svedoke, Nostradamusa...":D), problem je magicno nestao kad sam u racunar ubacio ovu Roline TI FW karticu. od tada sve radi podmazano.
EDIT: Sve to na fresh instalacijima legalnih sistema, pokusao XP, 7 (i 64bitnu i 32bitnu) ... I to u glavnom kada se pustaju fajlovi razlicitom sample rate-a, tu izbaguje, ukoci se i izbaci plavi ekran

Arthur
15-06-2011, 11:58 PM
RME 9632 je fakat oduvek bio bestbuy i to prilično skupa karta u svoje vreme, a i danas drži cenu. Profire je komlpetno nov set konvertera i preampa u odnosu na sve iz Maudio istorije, i osetno je bolji, što možete prostim testom čuti. I dalje kilometrima do ozbiljnog RME sounda, al to je to i to toliko i košta

Zeroo
16-06-2011, 12:14 AM
Da li je RME babyface zaista toliko bolja (srazmerno ceni). Nisam planirao toliki izdatak ali ako ima rezona onda bih se i strpeo ili pozajmio za razliku. HVALA SVIMA :D[/QUOTE]

Procesljaj malo po forumu pa ces videti sta ljudi misle i kako ocenjuju RME na forumu.Svaki ozbiljniji poznavaoc ga ima u svom arsenalu a i proguglaj malo.

RME Babyface je vrhunska karta i stvarno je dobra pa zbog toga je normalno i skuplja od konkurencije.Ti si naveo da su ti mogucnosti izmedju 250 i 350 eura i ukoliko mozes naravno,skupi jos 150-200 eura i stavi tacku na zvucnu kartu.Imas vrhunski Laptop,kupi Babyface ako mozes i neces pogresiti-naprotiv.Naravno to je moje licno misljenje i licno iskustvo sa pomenutom kartom,i stvarno mislim da ima rezona da investiras u nju,a imao sam dosta dobrih kartica pa vrlo dobro znam sta govorim.

Naravno uzmi u obzir i savete drugih kolega koji su ti dali dobre predloge.Srecna kupovina.

Rhino
16-06-2011, 01:17 AM
Profire je komlpetno nov set konvertera i preampa u odnosu na sve iz Maudio istorije, i osetno je bolji, što možete prostim testom čuti.

Bukvalno sam covjeku skrenuo paznju na to i rekao sam slicno u nekom od gornjih postova, tj da se moze naci nesto pristojnije za iste/slicne pare.

Dakle ultra ili konkretno fast track pro serija zvuci kao da se neko sprda. Nista drugo..

A ngino se uhvatio za maybach-a od 2 miliona. Pa dobro. Sigurno je bolji od seata, ne vjerujem da nije:D

Bockie
16-06-2011, 01:47 AM
Pa , sad cu ja da se proserem, ali, ko danas u muzici(osim nas zaludjenih) slusa konverzije i govna...u ovom cenovnom rangu...

Dakle ovde je pitanje koliko covek moze da dobije zvuka za 300€ ili tu negde i to je to, dodavanjem "malih" iznosa se uvek ide na bolje, ali treba tu mikrofona,kablova, svega... Dzaba sve, ako koristi AKG perception seriju, zar ne...:D... Tako da polako.... A i posle ce to sve da zavrsi na Iphone-u tako da....:D...

Slusam one "Osvajace" iz bezveze... jebalo zivot, nikad grdji snimak nisam cuo,valjda i digitech rp50 bolje svira, ali eto, behu hitevi neopevani....!!!!

Po(j)enta je opet, imas li p(j)esmu ili nemas...!:wink:

aleibauci
16-06-2011, 08:21 AM
Hvala vam svima, još ću googlati i čitati forum, pa ću valjda na kraju nešto i odlučiti.

aleibauci
16-06-2011, 10:57 AM
Izvinjavam se ?to nisam napisao potpunu specifikaciju, naime pored laptopa (konfiguraciju ste videli) koristim DMP 3 (M AUDIO) mic predpojačalo, Soudcraft Compact 4 mixer, M AUDIO LUNA mikrofon (koji se odlično pokazao u praksi i za vokal i za instrumente) i po potrebi pozajmim Senheiser (nisam siguran za oznaku, pa da lupam) za vokal. Napominjem da je ovo ''kućni'' studio u kome sve procesore i efekte vučem sa kompa, dakle informativni snimci koje mogu da nare?em i pustim negde na hi-fi uređaju. Voleo bih da ''profesionalizujem'' studio, ali nisam u prilici da ula?em premnogo jer mi taj rad (za sada) ne donosi prihod. Sve u svemu, dr?im se pravila da ne treba kupiti najjeftinije, ali za mnogo skupo nemam para, tako da sam tu negde u sredini, pa tako i plivam. Hvala vam svima na predlozima i strpljenju.:D

h.vox
20-06-2011, 06:45 PM
ja sam se isto raspitivao kad sam kupovao zvučnu, pa mi se frend kune u saffire ili da nabavim tc electronic konnekt (i da izbjegavam maudio i lexicon!), no na kraju sam se ipak odlučio za pci rje?enje a za rijetke lajvove koristim maudio audiophile usb. ti ipak ima? malo veće zahtjeve, pa ako ti i?ta znači ?to ja sa svoja tri posta imam za reći, onda tc electronic ili focusrite :)