View Full Version : MIDI sinhronizacija
hofmann
14-06-2011, 12:08 AM
NIsam dosada imao prilike da sinhronizujem vise uredjaja, i kada sam pokusao, pljas vise mi nista nije jasno, pa imam par pitanja.
Zvucna je delta 1010LT, sprave koje sinhronizujem su Machine, AKAI MPK 49, VIrus II desktop i korg kaoss pad. Sve zelim da vezem preko midija USB ne koristim.
Pitanje je po kom redosledu da vezujem sprave i da li je moguce naterati nuendo da primi sinhronizaciju tempa sa Machine.
Zapravo hocu da mi master sinc ide sa Machine. Jel to moguce. Ili je ipak zvucna karta master sinc, koliko sam primetio jedine opcije su preko SPDIF-a ili word clocka. clock poseban da kupujem ne dolazi u obzir, a spdif imam samo na virusu.
koje su mi opcije
upetljo sam se ko guster u studiju, pomagajte.
mekonin
14-06-2011, 12:29 AM
MIDI clock nema veze sa word clock-om, ako Machine moze da salje MIDI clock, ne vidim zasto Nuendo ne bi mogao da se sinhronizuje sa njim. Znaci povezi MIDI OUT iz Machine u MIDI IN na Deltu 1010LT. Ako zelis da sviras instrumente u isto vreme i sa AKAI-jem, onda bi jednu masinu morao da povezes sa kompjuterom preko USB porta, ili da nadjes neki MIDI merger, ovako nesto:
http://www.amazon.com/MIDI-Solutions-Merger-Input/dp/B0002GH8LQ
Virus bi mogao da kontrolises sekvencerom iz Nuenda tako sto ces povezati MIDI OUT iz Delte na MIDI IN Virusa.
hofmann
14-06-2011, 12:01 PM
hvala za word clock, malo sam procitao o tome i sad mi je jasnije.
koja je fora sa kanalima midija. Secam se dok sam koristio VST insturumente da sam stavljao i po 5-6 kanala i sve je sljakalo (svaki kanal je bio kontrola sinta za sebe)
Jel mogu da vezem sve uredjaje redno pa da im podesima na kom kanalu ce raditi. tipa machine prvi, virus drugi kanal......
Jel to adresiranje moze da funkcionise tako?
mekonin
14-06-2011, 12:23 PM
Pa da, to je i smisao tih kanala. Ako imas instrumente koji salju MIDI podatke (u tvom slucaju Machine, AKAI, Nuendo), i zelis kontrolisati instrumente koji primaju podatke (Nuendo, Virus), jednostavno namestis kanale da se poklapaju. Primer, zelis da Machine sekvencira neki VST i clock Nuenda, kao i da Nuendo sekvencira Virusa. U tom slucaju namestis da su Machine i VST na recimo kanalu 1, a Nuendo i Virus na kanalu 2. MIDI clock je nezavistan od kanala, za to moras podesiti u Nuendu da se sinhronizuje preko eksternog MIDI clock-a.
hofmann
15-06-2011, 07:43 PM
gde se to podesava?
Da ne bude zabune sprave rade jedino sto nisu u sinku, i sto cubaseov transport ne registruje machine.
mekonin
15-06-2011, 10:45 PM
Zaista ne znam posto ne radim ni u jednom DAW-u, ali sam siguran da je jako jednostavno i da ti puno ljudi na to moze ovde odgovoriti.
hofmann
15-06-2011, 10:59 PM
machine u virus, virus u caoss. U maschine podesavanjima se namesti send midi clock. sve radi u sinku osim akai MPK 49.
Cim ga ukljucim u lanac na bilo koji nacin izgubim sinc.
probao sam maschine u akai i obrnuto, ali nista.
ima li iko ideju zbog cega? akai je namesten na externi clock.
Za transport sam poslao mail Native Instrumentsu.
A ovi midi kanali u nuendu nemaju veze s mozgom, koji god kanal da namestim na virusu , kaossu ili akaiu u nuendu vidi samo poslednji koji sam mu vezao u lanac, tj pre ulaska u midi zvucne karte.
Ima li neki prosvetitelj da mi skrati sate pretrazivanja po netu?
nikolaivanic
16-06-2011, 03:51 PM
ja sam cesto imao probleme sa sinhronizacijom seq programa ako ga stavim na eksternu..
preporucujem da nuendo bude master. saljes signal redom u instrumente in, thru, in thru... itd. iz onog na kome sviras ili ako je to isto neki sequencer(u tom slucaju mu sinhronizaciju stavis na externo), ides iz out u in delte. U nuendu na receive ch stavis all.
jedino mi se cubase 2:))) (atari) hvatao dobro za eksterni start, stop...
pritom sam stavljao send smpt, ili nesto slicno kao i send midi clock... posalji sve sto stignes;)
da sprava ne bi prolupala, iz zadnjeg thru NE ides nazad u deltu...
nikolaivanic
17-06-2011, 08:48 AM
opcija 2.
machine u deltu tj out u in, delta out u sve ostalo redom, in thru, in thru
onaj na kome sviras ide out u in sequencera (delta?) za snimanje... treba midi merger osim ako to nije machine.
Problem je sto machine ne prolazi thru kroz deltu ako delta daje ostatak aranzmana jer je ona podesena na out.
bolje je da delta bude master)))
hofmann
18-06-2011, 03:23 PM
hvala na savetu.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.