View Full Version : Plate u filmskoj, TV i muzičkoj produkciji - najni?e
awacs
10-06-2011, 10:40 AM
Najvi?e prosečne neto zarade u aprilu u Srbiji su imali zaposleni u duvanskoj industriji, gotovo 114.000 dinara, a najni?e u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji - oko 11.000 dinara, saop?tio je Institut za istra?ivanje tr?i?ta (IZIT).
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/259105/Duvandzijama-najvece-plate
Kao da to i do sada nismo znali :)
Pozdrav,
Vasa
vasko
10-06-2011, 10:23 PM
ima li (finansijske) svrhe baviti se muzikom, osim ako nisi slavan?
Ima li svrhe biti slavan, ako se ne bavis muzikom?
DaBear
11-06-2011, 04:10 PM
Najvi?e prosečne neto zarade u aprilu u Srbiji su imali zaposleni u duvanskoj industriji, gotovo 114.000 dinara, a najni?e u kinematografskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji - oko 11.000 dinara, saop?tio je Institut za istra?ivanje tr?i?ta (IZIT).
http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/259105/Duvandzijama-najvece-plate
Kao da to i do sada nismo znali :)
Pozdrav,
Vasa
Dobra informacija za one koji se nadaju da ce im neka diploma "obezbediti dobar posao u nekoj muzckoj / tv produkciji) ...ali zamalo! :D
Haxli
11-06-2011, 04:55 PM
^ to moze da se prenese na svaku diplomu... :(
filip
11-06-2011, 07:24 PM
Ima li svrhe biti slavan, ako se ne bavis muzikom?
dobro pitano, tj receno! :( ....naravno kada govorimo o onima koji se tako deklarisu
darkstar
11-06-2011, 11:23 PM
Da li se kao muzicar osecate silovano u nasoj zemlji ? (a i kao tonac, producent, sta god)
awacs
11-06-2011, 11:39 PM
Da li se kao muzicar osecate silovano u nasoj zemlji ? (a i kao tonac, producent, sta god)
Pa mene lično niko nikad nije terao da radim to ?to radim - sam sam skinuo gaće i naguzio se. U tom smislu pre bih rekao da se osećam kao kurva :) Ali po?to sam pre par meseci okončao petu deceniju ?ivota ja sam zapravo matora kurvetina :D
Pozdrav,
Vasa
darkstar
12-06-2011, 02:48 AM
Hm, zanimljiv pogled.
Znas onu staru klasifikaciju
Kurva- daje svima ali i meni
Kurva prokleta- daje svima,al meni ne
:)
Arthur
12-06-2011, 10:25 PM
ne može se preneti na svaku profesiju. Završi stomatologiju, ili medicinu sa specijalizacijom za kožne bolesti ili slično pa da vidiš
boggy
13-06-2011, 08:19 AM
....... Završi stomatologiju, ili medicinu sa specijalizacijom za kožne bolesti ili slično pa da vidiš
Mislis, farmaciju? :D
pozdrav
bogi
disco violence
13-06-2011, 09:54 AM
Nameće se pitanje zašto je onda školovanje za ovakav posao,koji je tako ''prokleto'' malo plaćen tako ''prokleto'' skupo.
P.S.Zato sto možda jednog od 1000 ili više školovanih osere pa uzme lovu?
Arthur
13-06-2011, 10:01 AM
pa ne znam koliko košta samofinansiranje na pomenutim državnim fakultetima? To što SAE pere, to je njihova stvar. Nije ni Sorbona u Francuskoj jeftinija za medicinu :da:
@boggy
e vidiš, nisam u toku sa farmaceutima, koja je njihova tezga, otvaranje apoteka ili trgovačke akcije za veće kompanije?
boggy
13-06-2011, 10:12 AM
.......
@boggy
e vidi?, nisam u toku sa farmaceutima, koja je njihova tezga, otvaranje apoteka ili trgovačke akcije za veće kompanije?
trgovina, ogromna "lista" potrosaca koja se uvecava iz dana u dan, visoka skola je neophodna da bi se moglo raditi (za razliku od proizvodnje hrane) relativno mala konkurencija (za razliku od medicine). A po mojim saznanjima lekara ima dosta, i plate (prosecne) im nisu fascinantne.
BTW, po mom misljenju farmacija je de facto vrh piramide moderne profesionalne medicine... skoro pa da diktiraju i sta ce se uciti na fakultetu.
pozdrav
bogi
psionic
13-06-2011, 01:09 PM
trgovina, ogromna "lista" potrosaca koja se uvecava iz dana u dan, visoka skola je neophodna da bi se moglo raditi (za razliku od proizvodnje hrane) relativno mala konkurencija (za razliku od medicine). A po mojim saznanjima lekara ima dosta, i plate (prosecne) im nisu fascinantne.
BTW, po mom misljenju farmacija je de facto vrh piramide moderne profesionalne medicine... skoro pa da diktiraju i sta ce se uciti na fakultetu.
pozdrav
bogi
+1, potpuno se slazem ! Znam za to iz prve ruke :D
A za farmaceutski faks ti ne treba neka grdna lova, ali da bi uopste usao u razmatranje za prijem na faks, treba ti dosta debeo novcanik - sigurno deblji nego za SAE.
Prosecna plata prosecnog farmaceuta u privatnoj apoteci, moze da ide i do 1000e mesecno... Drzati apoteku je takodje dosta unosno, ali ne uvek tako uspesno. Znam za dva slucaja zatvaranja apoteka i jedan slucaj uspesnog razgranavanja lanca (Prima apoteka, npr...) U jednom od tih neuspelih slucajeva, plate nisu bile mesecima isplacivane radnicima, a apoteka je posle visemesecnog loseg poslovanja - zatvorena.
Nekad treba imati i malo srece. Visoka skola moze samo da bude jedan od faktora uticaja na tu "srecu" - ne znaci obavezan uspeh ni u jednoj grani privrede - pa ni u muzici.
wladymeer
13-06-2011, 10:08 PM
A jel ikome palo na pamet da je prosečna zarada od muzičke produkcije dobrim delom toliko niska zato što u mnogim slučajevima onaj ko drži studio uopšte ne prijavljuje svoje zarade da bi izbegao oporezivanje?
Arthur
14-06-2011, 03:23 AM
a jel tebi palo na pamet da bi barem pola tih koji žive od toga, ipak rado prijavljivali svoju zaradu, staža, socijalnog i kreditnog rejtinga radi, samo kad bi zarađivali išta vredno prijavljivanja?
boggy
14-06-2011, 04:17 AM
A jel ikome palo na pamet da je prosečna zarada od muzičke produkcije dobrim delom toliko niska zato ?to u mnogim slučajevima onaj ko dr?i studio uop?te ne prijavljuje svoje zarade da bi izbegao oporezivanje?
To je drugi problem... nepovezan sa visinom zarade.
pozdrav
bogi
HeatMan
14-06-2011, 06:39 AM
a jel tebi palo na pamet da bi barem pola tih koji ?ive od toga, ipak rado prijavljivali svoju zaradu, sta?a, socijalnog i kreditnog rejtinga radi, samo kad bi zarađivali i?ta vredno prijavljivanja?
upravo tako
wladymeer
14-06-2011, 11:36 AM
a jel tebi palo na pamet da bi barem pola tih koji žive od toga, ipak rado prijavljivali svoju zaradu, staža, socijalnog i kreditnog rejtinga radi, samo kad bi zarađivali išta vredno prijavljivanja?
Nijednog trenutka nisam rekao da u muzičkoj produkciji cvetaju ruže već da navedeni podatak nije baš pouzdan s obzirom da znam mnoge koji rade na "crno", odnosno po solarnom principu.
Po ovome ispada da i djubretari imaju veću prosečnu zaradu od muzičke produkcije - a da li je zaista baš tako?
Arthur
14-06-2011, 12:12 PM
pa kažem , ne stoji ta teza, jer čim je neko ne prijavljuje, zarada je premala. A đubretari na gomili ipak imaju manju zaradu jer ja ipak poznajem dovoljno ljudi koji žive od ovoga profitabilno dovoljno da prijavljuju prihode, ili im neko drugi prijavljuje. Trenutno sam i sam prijavljen na platnom spisku Doma Omladine Beograda kao sound engineer, a plata mi je ipak višestruko veća nego đubretarska.
psionic
14-06-2011, 02:46 PM
Nijednog trenutka nisam rekao da u muzičkoj produkciji cvetaju ru?e već da navedeni podatak nije ba? pouzdan s obzirom da znam mnoge koji rade na "crno", odnosno po solarnom principu.
Po ovome ispada da i djubretari imaju veću prosečnu zaradu od muzičke produkcije - a da li je zaista ba? tako?
Pa djubretari, verovao ili ne, uopste nemaju male plate :grin:
wladymeer
14-06-2011, 02:52 PM
Bolje da ćutim dok ne uvredim i njih :D
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.