View Full Version : Sta je to sto stavite na SIROV VOCAL da bi zazvucao??
branoy
31-05-2011, 01:09 AM
sam naslov kaze.. npr, snimili ste vocal na audio track mono, ne bitno koji daw, u mom slucaju recimo cubes, i imate inserte.. sta je to od PLUGINA sto po redu stavljate ??? ili mozda pravite FX group za vocale pa sta na njih?
mozete pisati naravno i koji stil pravite npr pop, folk, dance, rock itd vas izbor.. ,znaci ko sta radi nek pise.. a moze i uopsteno da malo i tu iskustva vidimo al konkretna! bez, moze hiljadu nacina nego piste sta stvarno stavite i zazvuci vam glas u nekom mixu.
Bockie
31-05-2011, 08:21 AM
Nista specijalno, vise se trudim da dobro usnimim, a stavim u 99% sledece:
- gate (ima na uad-u neki bezvezni mali, koji ok radi.)
- EQ (fab q, pa ako ostane posle "snage" za pultec)
- La2a...
- po potrebi (ali jako retko ) neki auto-tune...
- (efekti) reverb,delay,etc...
sam naslov kaze.. npr, snimili ste vocal na audio track mono, ne bitno koji daw, u mom slucaju recimo cubes, i imate inserte.. sta je to od PLUGINA sto po redu stavljate ??? ili mozda pravite FX group za vocale pa sta na njih?
mozete pisati naravno i koji stil pravite npr pop, folk, dance, rock itd vas izbor.. ,znaci ko sta radi nek pise.. a moze i uopsteno da malo i tu iskustva vidimo al konkretna! bez, moze hiljadu nacina nego piste sta stvarno stavite i zazvuci vam glas u nekom mixu.
majkl đeksona!:grin:
kako koji vokal.
snimao jedan ?enski gdje kada sam ga "poduplao" tj. dva ista tejka smo snimali, tu i tamo sam poslaga koju riječ da se ne ku?i da je poduplano i dobio se neki strange chorus efekt i koloracija ko da je snimano sa nekim ludim mikrofonom. npr. kad ja pjevam, ne dogodi se takvo ne?to osim ?to mi vokal na refrenima zazvuči kada ga poduplam 4 puta!:)
jer mi je tana?an vokal itd...
evo vraćam se na prvobitno pitanje,
dakle, sto se stavlja kad je vokla već usnimljen.
EQ
bacam smeče ispod cca. 100 hz, ponekad dignem oko 5 khz ili vi?e
za bistrinu i da dam zraka na vidjelo. a midrange ?telam zbilja ovisno o vokalu (koje su mu bazne frekve u grlu, gdje ima gu?će poslo?eno...)
npr. ako se pjeva kroz nos, uglavnom slijedi izbijanje oko 800, moda i ni?e, a u nekim slucajevima i oko 1 khz
REVERB pa COMPRESSION ILI OBRNUTO.
ovisno dal oču vi?e repa da leti po i oko vokala ili dal oču lijepo iskomresiran
vokal pa onda na njega dozirano staviti reverba ili delay-a (inace isto, kome ?to pa?e, vi?e detalja - vi?e kompresije, a manje reverba i varijante i nijanse izmedju....)
that's it!
ako s ovime ne zvuci dobro (joj znam, kad mi to kazu kada nesto pitam mi idu na zivce...:))...ali stvarno ako s ovime nesto ne stima onda ce biti ponovno snimanje (s drugim odabirom mikrofona, preampa...) ili vokal je banana...
i po?to sam dosta u tom nekom rokendrol underground djiru dosta mi dolazi pod ruku da stavljam razne distorzije, nekakve layere, svakako izobličene eq-om, samo da daju neki čudan prizvuk original glasu...pa onda se distorziraju i bitcrush-aju i delayevi i stavlja se vokal kroz pojačala, ma ba? sva?ta se brlja...
Inovative_kg
31-05-2011, 11:55 AM
@ Tomo
Mozda ce pitanje da zvuci glupo ili ne znam vec kako,al' ja nikada u zivotu nisam stavio prvo reverb pa kompresor.. Je l' moze neki primer kako to zvuci ? Uvek sam mislio da je to propast, kompresovati reverb.. :)
1. Gate - Nomad Factory Liquid gate
2. Fab Filter Pro-Q ( za low cut, a dokle idem sa low cutom,zavisi od vokala)
3. Waves CLA76,LA-2A,Softube CL1B (opet zavisi)
4. Softube Trident A-range (osim sto je jako muzikalan EQ ima jako lepu saturaciju ako zatreba) i opet Pro-Q ako ima potrebe za nekim preciznijim intervencijama
5. Delay i reverb , kombinacija ova dva, koja god da je varijanta u pitanju, obicno posegnem za Redline-om ili Lex PCM sto se tice reverba,a sto se delay-a tice Waves H-delay ili Waves super-tap..
Zavisno od zanra, pesme, itd, znam da na vokal stavim Waves Doubler ili Metaflanger i da se igram njima..
Ovo je odgovor koji se odnosi na lead vokal..
Pozz :)
DaBear
31-05-2011, 12:29 PM
e, narode?
A sta ce vam gate ??? :confused::shock:
Ako je usnimljen WAV, 100 puta je bolje da se "silence" isece (strip silence in PT,ili rucno...), lepo uradis crossfade na pocetku i na kraju svakog segmenta - moze sve iz jednog cuga!
(uvek ce da radi bolje nego gate !)
Bockie
31-05-2011, 01:53 PM
e, narode?
Ako je usnimljen WAV, 100 puta je bolje da se "silence" isece (strip silence in PT,ili rucno...), lepo uradis crossfade na pocetku i na kraju svakog segmenta - moze sve iz jednog cuga!
Naravno, ja sam mahinalno pricao o live-u, posto to uglavnom radim, ali ovako je normalno da nema potrebe, makaze i udri...:)
Tomislav
31-05-2011, 02:03 PM
e, narode?
Zar je bitno? Mislim, nije li rezultat isti? Eventualno trosi malo vise CPU.
--
Tomislav
Sent from my iPhone using Tapatalk
Bockie
31-05-2011, 02:49 PM
O, nemora biti isto. Nekad je mnogo bolje ne koristiti gate, jer postoje stvari koje moze greskom da "pojede" (i to iz treceg rendera, a prva dva puta nije "jeo" npr...)a i mozes da ostavis neki kljucan dah koji ce posebno naglasiti neku strofu ili nesto tako...
Sa druge strane u live, skoro nikad ne koristim gate da bih imao totalnu tisinu izmedju reci, vec je veliki uspeh ako bar umanjis za 3-6db buku izmedju (gate floor nikad na nuli...) kada je vokal u pitanju...
Inovative_kg
31-05-2011, 03:14 PM
Gate koristim jer mi u svaki usnimak procure zvuci spolja (tipa graja dece sa igralista ) . Napominjem da 'uljez' zvuk nikad nije toliko dominantan niti cujan u odnosu na glas da bih gate-ovanjem mogao da ostetim sam vokal .. Naravno, koristim i silence opciju gde mogu, ali sta cu kad mi taj nepozeljni zvuk uleti 'ispod' vokala ?Podrazumeva se da pre svega toga slice-ujem take-ove i one delove gde vokala nema lepo pobrisem. Jos nisam nasao bolje resenje za ovaj problem i mislim da ga necu naci dok bar ne pokupim onaj sE eletronics filter kom se vec duze vreme meracim.
branoy
31-05-2011, 07:14 PM
Sa sjeckanjem se slazem, i ja isto "serija REZI ME" haha, i fade out in sto se tice glasa na audio kanalu. aa dalje po kanalu ko da nikad nemam isti princip. sve zavisi koga snimim i sta mu glas trazi, verovatno ne uradim svaki put ok, jbg. al ono drzim se da se razume sta peva i da je covek konkretno u mixu i u centru, jer pola snimaka danas ne razumem pola reci sta neko peva jbt dok ne nadjem text na netu.
svidja mi se waves renaissance vox, eq zavisi ima ih vise, compresor cak stavim onaj od cubesa, od reverba impulsi sa altiverb6 najvise. aa diley ne znam sta bih koji je naj. to me vecno zeza. mada ne volim ga uopste al traze neki vokali ga. i ima jedan dobar novi plug u kojem je sve i gate i com, i eq, hall , dilej zove se izotope Nectar.
i naravno bas ova tema volio bih da kaze neko jos nekih plugova koje je primetio da od glasa prave probojnost i da zvuci, jer ni ja nisam isprobavao sve, ono nista previse a mislim da bi trebalo jos svasta da se glas utopli, i izadje mocno na snimku. osim naravno prvo dobrog usnimka bez kojeg nista. dobar mic i dobro predpojacalo.
psionic
31-05-2011, 07:48 PM
Nista specijalno, vise se trudim da dobro usnimim, a stavim u 99% sledece:
- gate (ima na uad-u neki bezvezni mali, koji ok radi.)
- EQ (fab q, pa ako ostane posle "snage" za pultec)
- La2a...
- po potrebi (ali jako retko ) neki auto-tune...
- (efekti) reverb,delay,etc...
Nije mi jasan autotune. Mislim da on samo u*ebe stvar. Ja obavezno pretresem vokal ručno - ranije melodyneom, a kako se pojavio cubase 5 - variaudio.
@ Tomo
Mozda ce pitanje da zvuci glupo ili ne znam vec kako,al' ja nikada u zivotu nisam stavio prvo reverb pa kompresor.. Je l' moze neki primer kako to zvuci ? Uvek sam mislio da je to propast, kompresovati reverb.. :)
hm..
a nemam neki tipičan primjer, da se upre prstom i kaze, evo tu to odgovara, evo tu je to zgodno...
finta mi je u tome ?to na sve strane pokusavam slijepiti sto vise materijal (opet ovisno o čemu je riječ, kakva stvar, kakav bend, kakva izvedba, itd...)
ali ITB mi je dosta toga ra?trkano, svaka stvarčica izlijeće ako ju se u milimetar ne po?tela pa tako sa kompresiranim vokalom dobijem da je vi?e slijepljen u "prostor" u koji ga stavim reverbom...
volim staviti npr. kratki reverb pa kompresiju pa ful nisko neki neprimjetni delay da "razma?e" sve u cjelinu...
ta finta, s kompresiranjem reverba jako dobro ispada npr. na dobo?u.
isto tako: kratki reverb (osrednji room i jako malo trajanje samog reverba) pa ubi s kompresijom...
a mislim slicna finta je i gated reverb iz famoznih 80-ih godina. dobivalo se na dojmu ?uta s tim!:)
back to the topic,
dosta ima kod samog snimanja (nije sve u ?telanju ITB ili OTB)
na primjer, dobre finte "duplanja" vokala te dobivanja na njegovoj punoći i ambience-u se posti?u sa vi?e raznih mikrofona iz raznih pozicija...
psionic
01-06-2011, 04:40 AM
Ja na glas stavim plugin za glas. SuperGlass. Glas postane do jaja dobar. A onda sve provucem kroz lampaski pream (jel pream ili preamp, ne znam, ovde ionako niko ne obraca paznju na pravopis sem mene), da, tek posle plagina - da se to sve zamuti i sjedini u super - fantastican glas... (Cuo sam da to poboljsava AD/DA konverziju, mada nemam pojma sta je to, jel tako, ja sam producent, ne moram to da znam kako radi sva ta limarija, ali znam da bas ovo da dobar zvuk) Izvedem aux pa posaljem na poboljsajzer glasa, pa ga paralelno umrezim kroz LAN (dobije onaj potrebni moderni prizvuk kakav postoji u haus i tehno muzici) i analogno saberem - preko 1/4" traka (pripremi obavezno onu sestougaonu obicnu olovku da smotas rolnu). E tad tek stavim multimaximajzer, izravnam ga da lici na debelu crnu liniju u forgeu i to je onda to.
Da ne ostane nedokumentovano, evo primera:
<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/IrFHfR5OhlA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Aaa, jel vidis kako radi ?
A i boli te qrac, vazno da uzmes kintu!
A mozes i SEARCH da lupis, videces da je neko TACNO pobrojao sta kako i kojim redosledom... Ako ne ovde, imas na Googlu
Sto je najgore, mislim da je neko BAS na ovaj nacin opisao svoj rad... Tako da - SEARCH prijatelju...
branoy
01-06-2011, 05:29 AM
Psionic glupo ti je ovo. eto.. znaci sad treba svi da idu na milion sajtova i traze od stranaca odgovore?, ja volim rumski i ne idem nigde drugo, 90 posto sam ovde i malo youtube. vise volim da na jednom mestu imam sve nego da trazim na hiljadu.. manje vise, ja cu i odradit nesto skontacu, al doce neki novi klinci koje moramo ispostovati kao sto je neko nas kad smo mi dosli, ako je meni ovde za 5 god dodijalo u nekim temam i pisanju znaci da sad druge zaobilazim koji tek dodju na forum to sebi necu dozvoliti. jer ovo nije moj licni forum, i sve sto je prezvakano uvek je fino utvrditi gradivo, jer ako je pre 3 godine nesto islo na neki nacin, za tri godine dodju neki novi plugovi, neka nova iskustva, znaci da se drzimo npr jedne price koja je nekad davno napisana i to je to,, nema vise pitanja nikad vise?
vama kojima je verovatno dosadilo pisanje i puknete ovako na neku temu vise je to za RECYCLE nego neko novo iskustvo ovde od nekog postovanog clana foruma?! budimo ljudi i sad i za 50 god. treba pruzit znanje i drugima, jer svi se mi bavimo muzikom, ne drogiramo se i takvim ljudima treba davati odgovore!! rade nesto, pate se.
naravno ima i onih koji stvarno ne mogu nesto skontati i zapamtiti a trude se. nismo svi isti. al svi smo zeljni znanja.
bio je neki klinac ovde dosao i primetim posao je na sve teme davati pocetnicka pitanja i skontao sam da mu kazem da ne radi to s takvim pitanjima svuda nego da fino otvori jednu temu sa svojim pitanjima i tu cemo mu davati odgovore, znaci fino kulturno. i sve uredu.
jbg verovatno je najbolje otic od svojih ljudi i trazit strance da ti pomognu u pitanjima.. et.
i meni nije vazno da uzmem samo kintu..
i verujte mi, neko moze citati ovaj forum sto god i nist nece nauciti bez prakse. citanje je ko u skoli. zavrsis osnovnu i srednju nist nisi zapamtio nit ti povezano.. odes negde na jedan sat, pogledas nesto i zapamtis za citav zivot.
igormink
01-06-2011, 06:12 AM
Ja gotovo uvijek snimam vokal 2 puta, zvuči odlično ako se super otpjeva. Volim reverb, ali to opet naravno ovisi o pjesmi, a volim staviti i neki pre delay (znači prije reverba) i to zna zvučati fora. Ponekad ručno uredim dinamiku vokala jer mi kompresori ne odrade uvijek najbolje posao, a kad koristim kompresor na vokalu obično koristim paralelnu kompresiju - ostane ?ivost, a ti?i dijelovi ipak lijepo isplivaju van.
nikolaivanic
11-10-2011, 09:20 AM
Iz iskustva... najbolje je odabrati pravi mikrofon za glas... najmanje muke posle:wink:
Snimao sam izrazajni zenski vokal u nekoliko stvari sa 3 razlicita micka..
sen 421, 441 i at4035
441 se pokazao najuniverzalnijim
421 je podcrtao njen barski (pomalo harsh) vokal...
at4035 cond... iako je imao najkvalitetniji, transparentan zvuk... bio je najlosiji u mixu, izgubio je crtu grubosti u glasu njen osnovni kvalitet...
Mozda je najbolje resenje odmah snimati sa 2 razlicita micka i odabrati traku koja najbolje lezi
Geronimo
20-10-2011, 03:25 PM
EQ
Kompresor
* zavisi kakav zelis vokal da ti bude. Najbolje da usnimis vokal sa nekim toplim pred-pojacalom kao Focusrite Red 6, Millenia ili Avalon 737 ako mozes da iznajmis/pozajmis/iznajmis prostor u studiju i onda u softveru ili hardveru da tretiras sa EQ i Kompresorom. Jako je bitno da ti vokal bude sto bolje usnimljen to je kljucno za bilo sta sto ces da radis kanije, znaci da je jako zdrav.
Bilo bi dobro da malo proucis razlicite EQ i kompresore da naucis u kojim situacijama se svaki koristi (topli vs hladni/bojeni vs bez bojni)
Moj ti je savet da kupis neku knjigu zajedno sa audio tutorial-ima i da obratis paznju kako je usnimljeno a zatim kako je tretirano (primeri: Waves Production Video)
"Zena bez Imena" CD (citaj ne mp3) je jako dobar materijal da slusas povremeno kao neku referencu ako se bavis nasim baladama/popom :)))))
Da me neko ovde pogresno ne shvati, ne promovisem Vladu :)
:wink::grin:
tomycrosound
12-04-2012, 06:36 AM
paralelnu kompresiju koristim, uglavnom. Na nekompresirani stavim "vintage warmer" s početnim pressetom "normal" pa tweakujem pomalo. Reverb na send.
Od eq koristim onaj koji je po defaultu na svakoj traci cubasea. DA LI JE TO GRE?KA? Ovisno o pjesmi i vokalu, lowcut do 100hz cca, skinem i visoke, 15-20khz, podignem +2-3 na 6-8khz i to je uglavnom to.. Onaj kompresirani uglavnom ne diram, osim lowcut, nekad malo dignem na 250hz. Obje trake idu u bus, a on je vezan na sidechain s kompresorom u nekom drugom "busu".
Arthur
12-04-2012, 11:04 AM
Eq-Comp-Comp-Eq.
prvi eq mi radi skidanja sranja koja neću da mi "bude" kompresor, dok drugi rafiniše šta je ostalo posle sirove kompresije koja već pravi svoju farbu. Trenutno omiljeni plugovi za EQ mi je FabFilter i Cambridge UAD-ov, a za comp skoro uvek idem na la2a pa u API2500 od Waves, jer mi jako "utvrdi" sve. I to nekim blažim ratiom od 3:1.... E onda vokal stoji u mixu mirno! :) Što je u muzici kojom se ja najviše bavim, prilično bitno.
Dosta se zajebavam sa room reverbima, chorusima, flangerima, a na tanje i manje ubedljiva grla u poslednje vreme za refrene i agresivnije momente u pesmi uglavnom snimam i peglam triplex.. ne duplex, nego triplex, L-C-R panorama..Od dužih reverba koristim UAD plate 140 i Lexicone, Hall i sl
Slicno kao Artur, Eq-comp-comp-eq.
S tim da ako treba de-essovanje, waves-ovim dess-erom sa split funkcijom, znaci da komprimuje samo ono iznad zadate frekvencije, a ta frekvencija kod mene ide od 5500 do 9000 hz, najcesce je oko 7000 i desser mi ide pre prvog kompresora, probao sam razne varijante i ova mi najbolja radi.
Ako koristim neku saturaciju za boju (Decapitator, Saturn, Voxengo tube amp, ili Wavearts tube, ili SPL Twin tube), stavljam ih prvo u lancu.
Za eq u poslednje vreme koristim samo fabfilter.
Nekada mi je lanac izgledao ovako eq-comp-duende channel strip, sada je ovako eq (fab) - comp (Chandler TG 2005 na compresor funkciji sa najbrzim recoveriem ili pak sa limiter funkcijom sa recoverijem 3 ili 4, ili ako ne Chandler onda LA2a, nebitno dal waves ili ik i tu cesto koristim i limit umesto compress, zavisi sta mi treba, i zavisi koji komp koristim nikad ne komprimujem previse, znaci u nekim najtisim trenucima "igla" ne radi, kompresor mi nije stalno u redukciji, ponekad za ovu svrhu koristim i Stillwell Major Tom, mada nemam vremena sada ali cu probati da na ovo mesto implementiram ova novi Bootsie ThrillSeeker, odlican kompresor) onda drugi comp (to je u zadnje vreme mahom rvox, ili The Rocket kojim paralelno kompresujem, klasicna NY kompresija i koristim ga zbog wet/dry knoba) koji slicno kao kod Artura mi sluzi da mi stabilno drzi vokal u miksu i onda EQ i to je opet fab, nekad sam koristio razne "karakterne" eq-ove, ali u zadnje vreme sve sto mi treba dobijam sa fabom.
Koristim puno Echoboy od delay-a i sad mi je go to reverb Valhallaroom, probajte ga, inace sam koristio i koristim i sada ponekad kad me mrzi da tvikujem sa nekim presetom Lex PCM! Obavezno probajte valhallaroom, cak sam ga i kupio jer kosta samo 50 $, ali stvarno razvaljuje.
Od prilike je to to.
alavuk
12-04-2012, 02:49 PM
http://www.musicradar.com/tuition/tech/how-to-produce-vocals-438876/1
psionic
13-04-2012, 02:48 AM
Da li ste se mozda zezali sa Waves plaginom zvanim Vocal Rider ? On kao treba da drzi nivo glasa, bez da ga kompresuje... Navodno odrzava generalnu jacinu, cak kroz svoj side chain ulaz moze da primi signal npr cele matrice, pa onda radi jos bolje. NEsto se nisam preterano zezao sa njime, ali voleo bih da cujem ako je neko nesto radio sa njime.
BTW, meni je ova Arturova postavka ok, samo sto ja tu prvu kompresiju uradim hardverski, pre ulaska u karticu. Pa tek onda kompresor koji stabilizuje glas... U svakoj pesmi koristim nove alatke, volim da eksperimentisem. U poslednje vreme Waves H-Compressor mi je cesta pojava u lancu... Naravno pravo dozirani rvrb i dly su za glas nezaobilazni i daju mu ono "specijalno nesto"... Prateci vokali u terci, unisu, takodje pune glas i daju mu to sto treba da "zazvuci" ...
Arthur
13-04-2012, 03:57 AM
taj vokal rajder je retardiran, ili sam ipak ja retardiran, ali to čudo ima takvu lagčinu od kašnjenja, da ne vidim koja mu je upotrebna vrednost. A što se hardwerskih kompresora tiče, ja nemam nijedan, a i da imam, ipak ne bi on menjao to prvo mesto u lancu, jer je to mesto rezervisano za KARAKTERni kompresor, a ne bih imao baš muda još uvek da usnimavam kroz kompresiju sa nekim izraženijim karakterom. Pre bih usnimavao sa strejt kompresorima, na nekom relativno blagom settingu, da malko olakša posao kasnijoj obradi. Naravno da bi najviše voleo imati i karakterni kompresor koji bi koristio u mixu u realtimeu, umesto plugova, ali than again, i pola muz.industrije bi volelo da je danas 1988ma il tako neka zlatna vremena iste.
Everbeatz
13-04-2012, 11:32 AM
Da li ste se mozda zezali sa Waves plaginom zvanim Vocal Rider ? On kao treba da drzi nivo glasa, bez da ga kompresuje... Navodno odrzava generalnu jacinu, cak kroz svoj side chain ulaz moze da primi signal npr cele matrice, pa onda radi jos bolje. NEsto se nisam preterano zezao sa njime, ali voleo bih da cujem ako je neko nesto radio sa njime.
Meni od tog Waves Vocal ridera bolje radi Reaper-ov 'parameter modulation' na Sonalksis FreeG:)
MUzzY
27-07-2012, 04:07 PM
Odlican je vocal rider kao poslednji insert na vokal traci, podesen da pravi male korekcije (+/- 2db).
Svasta sam korstio za vocal comp. Rcomp je fenomenalan i on mi je "go to" compresor! Ima svoju boju, malo tamniju ali je izuzetno prirodan i nije cpu zahtevan. S'druge strane FabFilter proC je brutalno transparentan i "matematicki" precizan.
Na jednom trenutnom mixu maksimalno eksploatisem PuigChild i jako mi se dopada kako zvuci (vokal snimljen sa sm7b). La2a stavim u limiter mod na vocal bus ako mi se ucini da zafali.
Mnogo interesantnija igra je sa EQevima. waves API - hladan ko led; Req - topao i mek kao puter :) Fantastican za jake boostove iznad 7-8k; fabFilter eq - sterilan i precizando bola (odlicno ako ti to treba); AirEQ - odlican loCut filter. Magg EQ4 - Auh... jedan od "onih" plugova zbog kojih se nasmesis :)
Reverbi: ... majku mu. RVerb... uglavnom. Sto sam vise ucio i pravio bolje mikseve to mi se lexicon reverb manje dopadao. Ne kazem da je los ali bas "bezim" od njega. Rlab lexicon je druga prica. Koristio sam ga par puta i jako mi godi. Jedan od najinteresantnijih mi je reverb iz paketa Airwindows - Farspace3 baziran na Bricasti reverbu. Ustvari sve iz Airwindows paketa obozavam! http://www.airwindows.com/index.html
awacs
27-07-2012, 04:28 PM
Mnogo interesantnija igra je sa EQevima. waves API - hladan ko led; Req - topao i mek kao puter :) Fantastican za jake boostove iznad 7-8k; fabFilter eq - sterilan i precizando bola (odlicno ako ti to treba); AirEQ - odlican loCut filter. Magg EQ4 - Auh... jedan od "onih" plugova zbog kojih se nasmesis :)
Samo da dodam Stillwell 1073. FANTASTIČAN high shelf i jako "muzikalan" midrange. Inače mrzim te karakterizacije "muzikalno", "masno" i ?tatijaznam, ali ne znam bolji izraz za 1073. I shareware je.
Pozdrav,
Vasa
MUzzY
27-07-2012, 05:00 PM
nesto ga ne vidim u AU formatu :(
awacs
27-07-2012, 08:37 PM
nesto ga ne vidim u AU formatu :(
Jbg, zeznuh se, ne zove se 1073 nego 1973. I postoji Audio Units verzija, mo?da je nisi primetio:
http://www.stillwellaudio.com/?page_id=17
Pozdrav,
Vasa
MUzzY
28-07-2012, 01:06 AM
Nije free a i mnogo mu je ruzan UI :D
awacs
28-07-2012, 09:02 AM
Pa nisam ni rekao da je free nego (skoro pa) shareware. Odnosno, radi najnormalnije i zauvek, samo što kad uneseš prvu instancu u projekat moraš da sačekaš 8 sekundi. A GUI... pa... nije baš remek delo, ali ne gledam ga dugo :wink:
Pozdrav,
Vasa
Everbeatz
28-07-2012, 10:29 AM
Kod mene je neki postupak rada na vokalu sledeci:
Prvo skidam suvisne stvari - tipa rezonancije koje mi smetaju, itd. Zatim neki preliminarni leveling, ako je potrebno, cisto da ga ujednacim kako tako bez nekih velikih artefakata - tu sam pomenuo da koristim Reaper-ovu verziju Vocal ridera, koja radi super i veca je kontrola. Ponekad manuelno odradim 'crtanje' volume envelope pre-fader.
Kompresija u nekoliko koraka - bolje vise da rade manji posao nego jedan vecinu.
Sto se tice eq-inga - bitan mi je kontext u koji uglavljujem vokal - mozda treba da bude manje, mozda vise jasniji i prezentan. Sve zavisi, uglavnom sam fan jasnih vokala i na tome najvise radim. Opet da pomenem da, kad krecem mix, odmah krecem s radom na vokalu, kao najbitnijem elementu - tad su mi usi najodmornije pa ih 'trosim' na najbitnije
Reverbi - Muzzy je pomenuo rverb - ne znam, on mi sad zvuci nekako 'staro', verovatno je do algoritma. Daleko od toga da je neupotrebljiv, ali nikako mi nije prvi izbor za vox.
Reverbe razbijam na ER i LR i uglavnom definisem ta dva preko dva razlicita reverb algoritma. Reverbi imaju tendenciju da zamuljaju previse ako im se pristupi olako. ER za space i definiciju prostornosti, a LR za decay/release - ponekad stavim saturaciju na to da mi se ne izgubi u mixu, jer kad se nabaca elemenata prva stvar koja strada je definicija prostora.
Stimam i predelay u tempu, mada ne iskljucivo striktno - brze ili sporije, zavisi od toga da li pojacavam/ubrzavam ili usporavam groove - ista stvar i sa delay-em.
Eq-ing reverba je isto kljucan faktor
Veci sam fan delay-a jer s njima postizem taj osecaj prostora bez da mi uzimaju previse mesta u mixu.
Harmonizing, ako je potrebno takodje. Moguce i neki flange, chorus, dist...jako puno krljam svega na vokal, ali umereno rekao bih - akumulacija svega na kraju mi daje taj 'finished vocal sound'.
Automatizacija svih tih efekata u mixu je nesto sto radim poslednje.
MUzzY
28-07-2012, 02:57 PM
E da, odlicno si spomenuo tempo!
Ja uvek idem na matematicki precizna setovanja i onda stimam rep i predelay u zavisnosti da li zelim da nesto bude "zivlje" ili "tromije". Izezetno bitan detalj ako ne zelis da pesma i mix zvuci amaterski.
Rverb mozda zvuci ... zastarleo (sta god to znacilo :) ) ali definitvno radi dobar posao. Preferiram ga verovatno zato sto sam proveo dosta vremena ispitujuci ga pa se prosto osecam komotno dok radim sa njim. Jedinu konkretnu razliku u kvalitetu reverba sam osetio nakon sto sam koristio ozbiljne hardwerske reverbe (i UAD plate reverb koji me je naterao da stedim za tu kartu). Svi ostali mi nekako zvuce... slicno.
Inace, kul savet za saturaciju reveba! Igrao sam se sa kompresijom i EQ-om ali nisam mnogo obracao paznju na saturaciju. Ce da probam :)
VladaNS
09-01-2013, 12:58 PM
Naravno da bi najvi?e voleo imati i karakterni kompresor koji bi koristio u mixu u realtimeu, umesto plugova, ali than again, i pola muz.industrije bi volelo da je danas 1988ma il tako neka zlatna vremena iste.
Nikako hardverski komresor u realtime-u! Ja uvek propustim vokal kroz hard. kompresor i snimim ga u daw. To je iz par razloga: Hardver se nikada na ponasa bas bas identicno i kompresor ce nekada sam od sebe propustiti po neki tranzijent koji nebi smeo, ili ce jednostavno malko drugacije nagaziti signal (to se odnosi na kompresore koji nisu hi-end). Drugo, editing je laksi kad vidis kako waveform izgleda nakon kompresije.
awacs
09-01-2013, 08:55 PM
Reverbe razbijam na ER i LR i uglavnom definisem ta dva preko dva razlicita reverb algoritma. Reverbi imaju tendenciju da zamuljaju previse ako im se pristupi olako. ER za space i definiciju prostornosti, a LR za decay/release - ponekad stavim saturaciju na to da mi se ne izgubi u mixu, jer kad se nabaca elemenata prva stvar koja strada je definicija prostora.
Jedna od varijacija na "saturaciju reverba" (voleo bih da je moj izum, mada sam siguran da nije iako sam s?m došao do te procedure): reverb kao Insert FX i kompresor na kraju lanca na tom kanalu. I igranje sa Dry/Wet odnosom, naravno. Ume da učini "jeftine" i "ne-baš-3D" reverbe jako korisnim - čak i vrlo kratak decay time postane malo duži baš onda kad je to potrebno, a inače ne "mulja".
Pozdrav,
Vasa
Arthur
09-01-2013, 08:59 PM
Nikako hardverski komresor u realtime-u! Ja uvek propustim vokal kroz hard. kompresor i snimim ga u daw. To je iz par razloga: Hardver se nikada na ponasa bas bas identicno i kompresor ce nekada sam od sebe propustiti po neki tranzijent koji nebi smeo, ili ce jednostavno malko drugacije nagaziti signal (to se odnosi na kompresore koji nisu hi-end). Drugo, editing je laksi kad vidis kako waveform izgleda nakon kompresije.
i to je tačno.
kissellii
11-01-2013, 09:34 AM
Dosta se zajebavam sa room reverbima, chorusima, flangerima, a na tanje i manje ubedljiva grla u poslednje vreme za refrene i agresivnije momente u pesmi uglavnom snimam i peglam triplex.. ne duplex, nego triplex, L-C-R panorama..Od du?ih reverba koristim UAD plate 140 i Lexicone, Hall i sl
hvala za ovo deljenje, ja o snimanju vokala bas malo znam i puno korisnih inf sam procitao na ovom topicu
pitanje vezano za gore citirano:
da li sve igra tipa snimam vokal iz tri nasnimavanja sa tri razlicita mikrofona i onda rasporedjujem l-c-r i na kraju stavljam razlicite efekte na svaki ovaj kanal (npr chorus ovaj i onaj na strane i comp na srednji.....) ili tu ipak postoji neka uniformnost ?
ima li svrhe igrati se sa postavljanjem dva cardioda pod 45% kako bi se u jednom snimku uhvatila stereo slika ili se tim slabo sta dobija kod vokala?
znam da je sve dozvoljeno ali cisto me interesuju vasa iskustva
MUzzY
11-01-2013, 10:15 AM
Mozes da probas M/S tehnikom da snimis vokal. Onda imas dodatnu kontrolu sirine. Kao alternativna klasicnom dubleru (sa + i - 5centi ofseta).
Arthur
11-01-2013, 10:40 AM
ovo o čemu sam ja pričao je klasičan triplex, tri tejka istog setapa, pa onda vrlo slična obrada. Dejo je ranije preporučivao da se jedan kanal izduplira 3 put pa da se onda samo kompresori menjaju (različiti). Moš šta oćeš, igraš se dok ne zazvuči dobro. Ja za sad volim ovako, 3put isto, samo različiti tejkovi, i ti side kanali blago spušteni
VladaNS
11-01-2013, 10:52 AM
ovo o čemu sam ja pričao je klasičan triplex, tri tejka istog setapa, pa onda vrlo slična obrada. Dejo je ranije preporučivao da se jedan kanal izduplira 3 put pa da se onda samo kompresori menjaju (različiti). Mo? ?ta oće?, igra? se dok ne zazvuči dobro. Ja za sad volim ovako, 3put isto, samo različiti tejkovi, i ti side kanali blago spu?teni
Ja kad to radim, te "side" kanale nikad ne panoramiram ekstremno jer mi je to nekako neprirodno vec stavim npr. L35, R35. Neretko stavim i waves doubler.
Evo ovo sam radio npr, poslusajte celu stvar a posebno refrene na 1:10 i 2:30... Malo je skrndza zvuk jer je neko drugi uploadovao na youtube ocigledno u nekom jadnom kvalitetu:
http://www.youtube.com/watch?v=yINZXLB4DEo
MUzzY
11-01-2013, 10:57 AM
Te varijante sa blagim panovanjem kljucnih elemenata u mixu mi uvek pokarambasi fazu. Ne puno ali dovoljno da mi nesto smeta.
Full L/R pan - FTW! :)
Heavy Jerk
16-01-2013, 09:52 PM
Kad vec spomenuste triplove, Vocalign je tu mamara :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.