View Full Version : Foo Fighters go completely analogue!
awacs
29-05-2011, 04:12 PM
Podugačak, ali jako zanimljiv članak:
http://emusician.com/interviews/feature/foo_fighters/
Pozdrav,
Vasa
dvuckovic
29-05-2011, 04:51 PM
Podugačak, ali jako zanimljiv članak:
http://emusician.com/interviews/feature/foo_fighters/
Pozdrav,
Vasa
Jesi slusao album?
jeah.
slusao album.
vig mixa na barefoot-e i to sa danasnjim razmisljanjem, znanjem i konceptom, i sa strane imaju milion druge opreme
tako da ništa od tog "analogue" sounda osim sto se osjeti kompresija
trake i malo su ostavili lufta na masteru.
sve u svemu da ne znam za to ne bih rekao da su snimali u garaži na junk.
i dalje je to finjak, kao što su u zadnjim albumima imali kreme i šlaga.
p.s.
možda bi bilo to to da su stavili neki ekstremni "krivi" eq na master.:D
EDIT: svidja mi se sound, da se razumijemo!
DaBear
29-05-2011, 04:54 PM
da..super akcija je bila ! Citao i u Sound on Soundu i na jos par mesta...
Glavna for ja da im se moze !!
1) Imaju svoju vernu publiku
2) Sviraju dobro
3) Dobar producent
I onda nije ni cudo sto je ispalo dobro. Mislim, vec mi je drug koji je u toj muzici skrenuo paznju pre metar-dva dana...nije bas moja muzika, ali se cuje da je uradjeno i odsvirano odlicno !
najvaznija je ta sloboda ($$$$$$ :ups:) koja ti daje mogucnost da radis sta hoces!!
Da..jos su dokazali da i u garazi MOZE da se snimi i smiksa dobro !!!
awacs
29-05-2011, 05:03 PM
Jesi slusao album?
Upravo slušam (FLAC :wink:). Komotno mogu da zamislim da je ovo snimano u Pro Tools, ali baš zato sam skrenuo pažnju na članak. Nisu se ložili na "zvuk trake" nego na analogni workflow.
Donošenje najvažnijih odluka tokom snimanja i podmiksa, super! To je ono što odvaja analogiju od digitalije.
Pozdrav,
Vasa
sasaristic
29-05-2011, 07:59 PM
Ovo je potpuno bizarno ispalo na kraju, jer ovaj album im zvuci najneprijatnije od svih dosadasnjih.
darkstar
01-06-2011, 05:40 PM
Meni se bas dopalo. I should have known mi se bas svidja.
sasaristic
01-06-2011, 09:52 PM
Meni se bas dopalo. I should have known mi se bas svidja.
Nisam komentarisao pesme...zvuk mi je malo prezasiljen.Kad smo vec kod pesama , malo mi i tu skripi...ima par odlicnih, ali neke su na ivici ljige.
Meni je ovo potpuno neslušljivo. Pesme su bez ikakvog smisla.
Ali dobro, nekome se dopadaju, možda nekoga ovaj pristup inspiriše da napravi nešto stvarno dobro:
http://www.spinner.com/2011/05/17/paul-mccartney-foo-fighters-garage/
darkstar
02-06-2011, 12:37 AM
provalismo drugar i ja ... netom kruze neki bas krsh empetrijci ovog albuma ... iako su 320 kbps,ali je izgleda u prenosu fajlova nesto bas predistorzirano previse...
Originalni snimak pati od ovih boljki takodje, ali mnogo manje.
provalismo drugar i ja ... netom kruze neki bas krsh empetrijci ovog albuma ... iako su 320 kbps,ali je izgleda u prenosu fajlova nesto bas predistorzirano previse...
Taj mp3 je uni?ten, brickwall do daske, neka diverzija valjda. Ali nebitno, pesme su lo?e (kao i sve do sada od ove grupe).
sasaristic
02-06-2011, 06:51 AM
Haha.da....,prvo sam nabasao na ove ostecene i zgrozio se., na srecu originalni su u malo boljem stanju.FF generalno nikad i nisu imalu neku supersonicnu produkciju , sto u sustini nije bilo ni bitno jer je Dave-ov songwriting za cistu desetku.A ovo sad je malo na ivici noza...kao ...pompa oko full analognog pristupa , a onda kad slusas briju te visoki po ushima do neprijatnosti....takodje ta prica o "najtvrdjem" albumu do sad ...ni to ne pije vodu , jer imaju par pesama koje zvuce pomalo ljigavo....neko cudno koketiranje sa komercijalnijim zvukom a u isto vreme tendencija da sve zvuci malo tradicionalnije.
darkstar
02-06-2011, 09:03 AM
Taj mp3 je uni?ten, brickwall do daske, neka diverzija valjda. Ali nebitno, pesme su lo?e (kao i sve do sada od ove grupe).
Hrabra izjava :) nema sta.
Sta znam, meni se dopalo, ne zbog pompe oko analognog pristupa, to smo slusali vec sto puta, vec zato sto mi je drugacije malo... vraca me malo na pearl jam, nirvanu, doba kad sam otkrivao muziku, i slusao taj vibe, a ne zvuk ... sta znam.
Hrabra izjava :) nema sta.
Sta znam, meni se dopalo, ne zbog pompe oko analognog pristupa, to smo slusali vec sto puta, vec zato sto mi je drugacije malo... vraca me malo na pearl jam, nirvanu, doba kad sam otkrivao muziku, i slusao taj vibe, a ne zvuk ... sta znam.
Ja se tog perioda sećam po uzaludnoj potrazi za nečim ?to se uop?te mo?e slu?ati. Bilo je jasno da rock muzika ulazi u duboku i trajnu krizu kreativnosti.
Reinhardt
02-06-2011, 11:19 AM
O Foo Fightersima bi mogao stvarno dosta, zavolio sam ih davne '99,
i do danas su mi pojnajbolji modern-rock bend, ali bez obzira na ukuse,
Dave Grohlu se mora priznati da je stvarno uspio.. od raspada matičnog benda (gdje je svirao bubanj kao ?to svi znamo) doći tu gdje jest..
Pročitao sam ovaj podu?i članak,koji u stvari logički govori o analognoj produkciji kao načinu fokusiranja na ono najbitnije-muzici, a bez ikakve mistifikacije..
Reinhardt
02-06-2011, 11:21 AM
Ja se tog perioda sećam po uzaludnoj potrazi za nečim ?to se uop?te mo?e slu?ati. Bilo je jasno da rock muzika ulazi u duboku i trajnu krizu kreativnosti.
?ao mi je ?to tako misli?..propustio si puno toga :(
sasaristic
02-06-2011, 08:21 PM
?ao mi je ?to tako misli?..propustio si puno toga :(
I vise od toga....jedina istinska revolucija u zvuku u zadnjih 30 godina , i jedan od najlepsih rock albuma ikad ...Grace...Jeff Buckley
Arthur
02-06-2011, 11:10 PM
nije, nego smo mi propustili svu kosmičku genijalnost Azre spram SVEGA
fosnex
02-06-2011, 11:25 PM
Tu si ti da objasnis!:D
pleon
03-06-2011, 12:59 PM
:ike:
awacs
03-06-2011, 07:42 PM
Pročitao sam ovaj podu?i članak,koji u stvari logički govori o analognoj produkciji kao načinu fokusiranja na ono najbitnije-muzici, a bez ikakve mistifikacije..
Pa da, zato sam i započeo ovu temu, čisto da bi se ponekad u ovoj sekciji razgovaralo i o načinu rada, a ne samo o saturacijama, headroomima i sl. Al' d?aba...
Pozdrav,
Vasa
Pa da, zato sam i započeo ovu temu, čisto da bi se ponekad u ovoj sekciji razgovaralo i o načinu rada, a ne samo o saturacijama, headroomima i sl. Al' d?aba...
Pozdrav,
Vasa
Da, s tim ?to, ako se termini "analogno" i "digitalno" upotrebe kao nazivi za način rada, a ne striktno za tehnologiju i medij na koji se snima, postoji opasnost od semantičke konfuzije, jer bi onda ispalo da je neki album koji je snimljen na hard disk u?ivo i bez ikakvog editovanja analogni, a recimo My Life in the Bush of Ghosts digitalni, iako je sniman i miksan na traci.
Definitivno postoje različiti načini rada kada je u pitanju sklonost ka upotrebi studijskih trikova, ali nisam ba? siguran da se to terminolo?ki mo?e povezati sa pojmovima "analogno" ili "digitalno".
Bockie
03-06-2011, 10:54 PM
Mislim da je potpuno jasno sta je razlika u radu u ovim razlicitim uslovima. Dakle ovo nije thread o boljem ili losijem nacinu rada, vec o nacinu rada...
I ako je neko imao 15-20 minuta vremena i procitao je text, onda je to jasno kao beli dan...!
Ovo je jedan od najanalognijih threadova i pustite se glupog prepucavanja o kvalitetu tehnike,
vec je dupe i oko kako se radi na jedan ili drugi nacin...
Koliko jedan ima svojih prednosti, toliko i drugi, i o tome je rec, a ne o tehnickom kvalitetu zvuka.
Muzika nije nastala '90....
Znak, ne volis FF... OK, super,sjajno, ja ih isto ne volim, niti me je nesto fascinirao ovaj album, ali po sredi je nesto bitnije, nacin rada kao mozda i najbitnija stavka u procesu nastanka pesme....pa ako ce FF da ga re-afirmisu, so f'n be it...! Nema Nerd-bpm-cut-paste-drug'n'face imbecilizama....
Znak, ne volis FF... OK, super,sjajno, ja ih isto ne volim, niti me je nesto fascinirao ovaj album, ali po sredi je nesto bitnije, nacin rada kao mozda i najbitnija stavka u procesu nastanka pesme....pa ako ce FF da ga re-afirmisu, so f'n be it...! Nema Nerd-bpm-cut-paste-drug'n'face imbecilizama....
Sve je to samo puki marketing, sa punom svešću da će prikazivanje procesa rada u fazonu "organsko, neprskano, bez pesticida..." biti privlačno najširoj publici, jer je takav trend. Kad je Željko Joksimović snimao na traku i ne propušta da o tome priča (otkad njegovu publiku zanima na čemu je snimano?), onda je valjda sve jasno kao dan.
Ali jebiga, u neprskanom eno je ešerihija koli...
Dakle ovo nije thread o boljem ili losijem nacinu rada
To se slažem, ali vidim da za tebe ipak jeste thread o dobrom načinu rada vs. "Nerd-bpm-cut-paste-drug'n'face imbecilizama".
awacs
04-06-2011, 01:40 AM
jer bi onda ispalo da je neki album koji je snimljen na hard disk u?ivo i bez ikakvog editovanja analogni, a recimo My Life in the Bush of Ghosts digitalni, iako je sniman i miksan na traci.
Pa... ne. Editovanja je bilo otkad postoji traka, kao ?to lupovi (pa i semplovi) postoje otkad postoji traka, nema to veze s tim. Ajde ljubim te pročitaj taj članak, pa onda da pričamo, ovako je bez veze :D
Pozdrav,
Vasa
Pa... ne. Editovanja je bilo otkad postoji traka, kao ?to lupovi (pa i semplovi) postoje otkad postoji traka, nema to veze s tim. Ajde ljubim te pročitaj taj članak, pa onda da pričamo, ovako je bez veze :D
Pozdrav,
Vasa
Pročitao sam članak. Kao ?to rekoh stvar je jezičke prirode - ?ta u svemu tome tumačimo kao analogni način rada: snimanje u betonskoj gara?i, odluku da se ne pravi digitalni backup, uz spremnost da se u slučaju o?tećenja trake pesma odsvira ponovo, stalno govorenje "fuck you!" producentu...
Bockie
06-06-2011, 08:32 AM
Dobro, ne volis ff...sve razumem,ali sada ne razumem po(j)entu tvog hejtovanja, aj molim te iskuliraj...!
A ostale molim da Znaka ostave u "svojoj gresnosti" sto ne voli ff , ali ima to pravo...!
Nije hejtovanje, obrati pa?nju na par poslednjih postova. Priča je o definisanju analognog načina rada, a Foo Fighters su ovde samo kao primer. Vasa zna ?ta je analogni način rada, a ja poku?avam da shvatim o čemu on govori.
Bockie
06-06-2011, 06:42 PM
Ok, sjajno!
Ajde sada ,pliz, pustimo druge, a ti probaj usput da shvatis Vasinu misao...:wink:
Sada, kome je zasto clanak interesantan, nekome zato sto je fan FF, a meni licno je bilo interesantno bas to sto covek kaze o nacinu rada, jer sam i ja misljenja da je muzika uslovno receno "zivlja" ili "zivotnija" sa manje kvarca i lenjira, nekako je slobodnije i svakako zahteva vise angazmana svakog ucesnika u procesu snimanja i eto to mi je cool...
Jasno je da se tako vise ne radi, i da je u muzicko-ekonomskim okolnostima to cista ekskurzija, ali je lepo cuti i takva razmisljanja...
Ima li jos neko nesto interesantno na ovu temu?
darkstar
07-06-2011, 05:45 AM
Ne znam da li je neko ovde pretplacen na sound on sound, a ne znam ni da li je materijal dostupan za gledanje ako niste pretplaceni ... ima u novom broju (junskom) isto prica o snimanju. Sad cu probati da dodam slike iz tog clanka
darkstar
07-06-2011, 05:49 AM
I jos dve.
awacs
07-06-2011, 12:56 PM
Nije hejtovanje, obrati pa?nju na par poslednjih postova. Priča je o definisanju analognog načina rada, a Foo Fighters su ovde samo kao primer. Vasa zna ?ta je analogni način rada, a ja poku?avam da shvatim o čemu on govori.
Pa evo:
U analognom domenu ne postoji monitor na kom mo?e? da gleda? talasne oblike, ne mo?e? da vidi? koliki je offset između kika i basa, to mora? da čuje?. Ergo, analogni domen te tera da slu?a? muziku i da donosi? odluke na osnovu sluha. Malo li je? A ima jo?:
U analognom domenu ne mo?e? da snimi? pevača ili gitaristu "nekako", bilo kako, samo da pevač otpeva sve reči i gitarista odsvira sve harmonije, da ih isprati? iz studija pa da sve to posle ukraja? i prekraja? po nahođenju. Dobro, donekle mo?e? ali je to toliko cimanje da ne umem da ti opi?em. Ustvari umem - retu?iraj fotografije na negativu umesto u Photoshopu pa će ti sve biti jasno.
Pozdrav,
Vasa
Pa evo:
U analognom domenu ne postoji monitor na kom mo?e? da gleda? talasne oblike, ne mo?e? da vidi? koliki je offset između kika i basa, to mora? da čuje?. Ergo, analogni domen te tera da slu?a? muziku i da donosi? odluke na osnovu sluha. Malo li je? A ima jo?:
U analognom domenu ne mo?e? da snimi? pevača ili gitaristu "nekako", bilo kako, samo da pevač otpeva sve reči i gitarista odsvira sve harmonije, da ih isprati? iz studija pa da sve to posle ukraja? i prekraja? po nahođenju. Dobro, donekle mo?e? ali je to toliko cimanje da ne umem da ti opi?em. Ustvari umem - retu?iraj fotografije na negativu umesto u Photoshopu pa će ti sve biti jasno.
Pozdrav,
Vasa
Dobra ti je ova analogija sa svetom fotografija. Mislim da je tu film/slajd jo? uvek superioran u odnosu na megapiksele kad je u pitanju izvorni snimak, kao i traka u muzici. Retu?iranje naravno niko vi?e ne radi bez računara, ali bi trebalo sebi nametnuti neke granice da ne bi bilo onoliko neprirodne o?trine, kontrasta, "glatkoće", saturacije boja, itd. Tako i u muzici zaista ima smisla da se i digitalno miksanje radi sa ?to manje nastojanja da se svaka sitnica ispravi i da se dođe do savr?enstva. Majkl D?ekson je hteo savr?eno lice, i eto...
awacs
07-06-2011, 08:47 PM
Retu?iranje naravno niko vi?e ne radi bez računara, ali bi trebalo sebi nametnuti neke granice da ne bi bilo onoliko neprirodne o?trine, kontrasta, "glatkoće", saturacije boja, itd. Tako i u muzici zaista ima smisla da se i digitalno miksanje radi sa ?to manje nastojanja da se svaka sitnica ispravi i da se dođe do savr?enstva. Majkl D?ekson je hteo savr?eno lice, i eto...
Ne postoji "?to manje nastojanja". Ako ima? mogućnost - iskoristiće? je. Jedini način da se obuzda? je da sam sebi ukine? neke mogućnosti. Po meni, to je osnovni smisao ove FF akcije.
Pozdrav,
Vasa
Ne postoji "?to manje nastojanja". Ako ima? mogućnost - iskoristiće? je. Jedini način da se obuzda? je da sam sebi ukine? neke mogućnosti. Po meni, to je osnovni smisao ove FF akcije.
Pozdrav,
Vasa
Da, samokontrola je najte?a. Da bi manje jeo podve?u ti ?eludac.
Arthur
07-06-2011, 10:06 PM
potpuno se sla?em i podr?avam ovu priču. Pitanje izbora kao filozofskog pojma je veoma kompleksno, i retki su oni koji prirodno umeju da se snađu sa tim. Svi mi ostali ili izgorimo poku?avajući ne?to, ili nekako vremenom shvatamo da nam mogućnost izbora u stvari smanjuje efikasnost u radu. Svega ovoga se mo?e biti svestan i nastaviti raditi u digitalnom domenu, samo je jako te?ko :) A slu?anje je svakako zaboravljena ve?tina. I kao zaključak, najbitnije od svega
TRIP ČOVEKA KOJI RADI JE SVETINJA
U prevodu, ako neko VERUJE da mu Cubase jede mozak, ProTools produ?uje polni organ, a traka ga čini SVEMOGUĆIM, NEK MU BUDE. Iako pola tih teza neće nikad moći da doka?e i mythbustuje na objektivan način, ipak će istina biti da će on dati BOLJE REZULTATE kada radi onako kako on VERUJE da je bolje, nego da se svo vreme u glavi nervira i oseća skučeno i frustrirano. U tom svetlu, ovako FOO FIGHTERSIMA prija, a sudeći po reakciji publike, ima i smisla, jer je album nahvaljen od strane iskrenih fanova, ne samo produckijski, nego i idejno.
Reinhardt
08-06-2011, 12:45 PM
U prevodu, ako neko VERUJE da mu Cubase jede mozak, ProTools produ?uje polni organ, a traka ga čini SVEMOGUĆIM, NEK MU BUDE. Iako pola tih teza neće nikad moći da doka?e i mythbustuje na objektivan način, ipak će istina biti da će on dati BOLJE REZULTATE kada radi onako kako on VERUJE da je bolje, nego da se svo vreme u glavi nervira i oseća skučeno i frustrirano. U tom svetlu, ovako FOO FIGHTERSIMA prija, a sudeći po reakciji publike, ima i smisla, jer je album nahvaljen od strane iskrenih fanova, ne samo produckijski, nego i idejno.
da,ima smisla..
i sve si ne?to mislim, ?to sam dublje u ovom poslu, to vi?e
vidim neke mikro razlike u načinu/definiciji,
npr.biti rock producent, raditi sa bendovima.. to je posebna kategorija,
po meni i najte?a, i kreativno i tehnički.
i dalje bez obzira na moje mi?ljenje o FF, ovaj članak je vrijedan
dokument iz kojeg se mo?e puno naučiti, prvenstveno o samoj definiciji
rocknrolla (..i fuckoff producentu, i manjak akustičkog tretmana, i manjak video monitora, i pre?deravanje čokolade, i nemogućnost copypaste-a, i nemogućnost recall automatizacije..)
dvuckovic
16-06-2011, 04:23 PM
http://www.youtube.com/watch?v=HaIdBSKUbf0
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.