View Full Version : "Diskusija" o racunarima....
bornaa
19-05-2011, 09:51 AM
kupi dobar procesor koji si mo? priu?tit, dosta rama, dovoljno prostora na hardu i neku finu zvucnu ...i eto ti recept za jeben daw komp :D
Moderator: ovo je deo diskusije sa teme "jel mi mo?e neko pomo? oko konfiguracije (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37968)" koji nema direktne veze sa konkretnim pitanjem pokretaca teme...
Tomislav
19-05-2011, 10:04 AM
kupi dobar procesor koji si mo priutit, dosta rama, dovoljno prostora na hardu i neku finu zvucnu ...i eto ti recept za jeben daw komp :D
Stvari nisu ni priblizno jednostavne :)
bornaa
19-05-2011, 10:40 AM
imas pravo....jos su jednostavnije :rotfl:
Matoree
19-05-2011, 10:45 AM
Stvari nisu ni priblizno jednostavne :)
necemo bas praviti nauku o sklapanju kompa :)
Tomislav
19-05-2011, 02:42 PM
necemo bas praviti nauku o sklapanju kompa :)
imas pravo....jos su jednostavnije :rotfl:
Slozene su i to na vise razina.
Evo primjera.
Dvojba: lga 1366 vs 2011. Cekati ili ne?
lga 1155 vs 1366 ako moramo kupiti nesto odmah. hm hm hm?
Koje maticne na 1155 imaju bug?
Koliko ce mi dual channel sporije raditi u odnosu na triple channel?
Sto ako uzmem ram module razlicite velicine, koja ploca ce moci sa ispravnim parom raditi na punoj brzini, a trecim modulom na normalnoj?
Koliko je pouzdan RAID kontroler na toj ploci...? Koristi li ista CPU-a?
Podrzava li ta graficka MPE u novom Adobeovom suiteu?
Koji HDD ima bolje performanse za istu cijenu? A kako se ponasa nakon godinu-dvije koristenja?
Postoje li 64-bit driveri za ovu komponentu?
Ima li ova ploca TI firewire?
Kako se ova ploca ponasa ako su na njoj spojena dva SSD-a u RAID0?
Mogu li s ovim kontrolerom izvesti RAID0 + 1 polje?
Postoji li mogucnost instalacije OS X-a?
Koliko će biti glasan ovaj ventilator?
Jel postoji mogućnost da mi PCI zvučna na ovoj ploči stvara noise svaki put kad mi se optereti CPU?
Hoće li ova grafička biti dovoljna da prika?e interface od novih Wavesa?
...
Da, mo?e biti vrlo jednostavan posao, ako ste jako dobro upućeni.
Ako ne pratite redovito nove tehnologije, nemate veliko tehničko znanje o računalima, a ne ?elite potro?iti mjesec dana ?ivota na komp koji bi MOGAO mo?da bolje raditi, jednostavno kupite brand (HP, Dell, Apple ili na kraju krajeva ruDAW, koji ih često potuče performansama i cijenom).
To nije mistificiranje, to su činjenice. Nije jednostavno slo?iti komp koji će dugo vremena moći biti stabilan u radu, iskoristiti maksimum potencijala za performanse i biti pouzdan (da sad ne govorimo o tome koliko je bučan, hoće li brzo zastarjeti itd..). To govorim iz iskustva... Vidio sam kompove kupljene po dućanima koji su sastavljeni po gore spomenutom principu. Pa pogledajte samo kakvu je preporuku dobio autor posta - većina komponenti ipak nisu odgovarajuće. Ja sam imao sreću da su mi računala uvijek sastavljali zaista veliki znalci i znam da nikad nisu bili preplaćeni.
Matoree
19-05-2011, 03:03 PM
Dvojba: lga 1366 vs 2011. Cekati ili ne?
bolje je pitanje 1155 vs 2011 a dal ces cekati zavisi koliko ti se zuri
lga 1155 vs 1366 ako moramo kupiti nesto odmah. hm hm hm?
Definitivno 1155.
Koje maticne na 1155 imaju bug?
Ni jedna. Svaka ploca od marta ima B3 oznaku(ispravljen bug).
[/QUOTE]Koliko ce mi dual channel sporije raditi u odnosu na triple channel?
Sto ako uzmem ram module razlicite velicine, koja ploca ce moci sa ispravnim parom raditi na punoj brzini, a trecim modulom na normalnoj?
ne znam razliku u brzini izmedju tripple channel i dual channel al nisam skapirao "ram razlicite velicine"?
[QUOTE]Koliko je pouzdan RAID kontroler na toj ploci...? Koristi li ista CPU-a?
Iz licnog iskustva intelov integrisani RAID kontroler je prilicno pouzdan a svaki integrisani raid kontroler koristi CPU sem nekih na serverskim plocama.
Postoje li 64-bit driveri za ovu komponentu?
Budi siguran da ima 64bitnih drivera za svaku plocu i graficku a za zvucnu se podrazumeva da proveris sam
Ima li ova ploca TI firewire?
Lako za izguglati ili proveriti na sajtu prozivodjaca
Kako se ova ploca ponasa ako su na njoj spojena dva SSD-a u RAID0?
asus/msi/gigabyte h67/p67 : odlicno radi!(vertex2,intel520 i x25 provereno)
Uvek postoji forum da se lepo pita ako vec ne pratis.. Na sk.rs/forum recimo, bi dobio sve odgovore na pitanja koje si postavio.. a i ovde vecinu
Tomislav
19-05-2011, 03:39 PM
:rotfl:
Ja ovo nisam pitao zato što ne znam odgovor. Imam iznadprosječna znanja kad su računala u pitanju. Htio sam samo ukazati na neke od problema s kojima bi se susreo netko tko bi sada kupovao računalo. Sve ovo što je navedno se ne može baš tako jednostavno provjeriti i sa sigurnošću potvrditi, a nekome može biti bitno.
Ne kažem da bih dobio loše savjete, ili da bi računalo koje sam sastavljam nužno bilo lošije. U prethodnom postu sam na kraju napisao koja je cijela poanta. Činjenica je da je sastavljanje računala prilično složeno. Ne može se usporediti sa recimo slaganjem namještaja koje je vrlo egzaktno. Jedini razlog mog prethodnog posta je što smatrate da sam mistificirao sklapanje računala izjavom da "nije sve tako jednostavno". E pa ja i dalje mislim da nije, pogotovo nekome tko ove stvari ne prati, kao što sam i rekao.
Inače, 1155 nema triple channel memoriju i primarno nije za workstation nego home PC-e... Dakako da je dvojba između 1366 i 2011. Megaherci i performanse nisu sve. Postoji razlog zašto su na najvišoj stepenici Xeoni, pa 1366, pa 1155.
Lijep pozdrav
Matoree
19-05-2011, 04:40 PM
?injenica je da je sastavljanje ra?unala prili?no slo?eno.
Ina?e, 1155 nema triple channel memoriju i primarno nije za workstation nego home PC-e... Dakako da je dvojba izme?u 1366 i 2011. Megaherci i performanse nisu sve. Postoji razlog za?to su na najvi?oj stepenici Xeoni, pa 1366, pa 1155.
Xeoni su besmisleni odavno za nas smrtnike, a to sto intel ne zove 1155 procesore workstation cpu ili kako ti vec volis, je stvar marketinga. Pitaj psionica ili Jana da li su zadovoljni sa 1155 procesorima ili im je "falio taj neko koji ""ZNA"" jer je sklapanje kompa rocket science " :D
bornaa
19-05-2011, 08:17 PM
cuj jest da je dobro vodit racuna o svim tim detaljima ali uglavnom ako ne znas o njima vjerojatno ti nit ne treba vecina. ako malo gledas da su ljudi pred 5-10-15 godina radili jebenu ziku na kompovima 100 puta slabijim neg ove sta imamo danas cijela prica je malo prenapucana..jest da je i softver oso daleko napred, ali evo, ja imam gaming komp kajs am kupio pred 2 godine, i5 proc neka ok maticna i on jede za dorucak vecinu macbook pro-ova tolko starih il cak i mladjih generacija. ak gledas kolko para tolko muzike to ces doslovno i dobit danas on ponudjenih komponenti. imas tu tih par proizviodjaca, par standarada i cao, istraziz to u par dana. a to istrazit sta kupujes citanjem na netu i je mus, ali to i mislim pod "kupi najbolji proc koji mozes za te pare". to je ona slatka muka istrazivanja sta kupujes. a sad tu ko zna kakvi rudaw-ovi (no offence ikome), appleovi (moro sam :rotfl:) i ina preseravanja su mi malo smijesna jer sam sklopis jednako funkcionalan i dost jeftiniji komp. a danas nam i windowsi(7) rade ko urica tak da je sve tu. al ok, ak se nekom neda solo sklapat, rudaw moze bit sjajna opcija.
uglavnom htio sam rec da mi das 4 soma kuna koje da ulozim nasumicno u neki top selling proc, maticnu, ram i zvucnu...da ce kak god da mi na kraju ispadne to bit zivotinja od kompa za radit ziku.
ps: opet da ponovim onu staru kad su henry forda pitali koji je najbolji auto, na što je on kratko odgovorio "novi" .
Tomislav
20-05-2011, 01:34 AM
Ma ovo nema smisla :)
Ne da mi se opet o tim stvarima. Na svoje oci sam vidio kakvih problema imaju ljudi sa kompovima... Boggy je o tome pisao i pobrojao sve kompove koje ima itd.
Cinjenica je da ljudi znaju zasto kupuju ruDAW ili Mac. Ja slucajno imam i jedno i drugo. Ne, imao sam svo vrijeme svijeta da sam sklopim komp, pa i dalje imam razloga. Nema veze, vi i dalje kulirajte sa super kompovima koji se sloze tak da uzmes najbolji proc koji mozes. Vjerojatno ste radili na dual xeonu, pa znate :)
A sto se tie macbook proa, prezivjet cu malo manje performase ako cu imat elegantan komp koji lako mogu nosit u torbi, tanak i baterija mu traje satima.. Da ne govorim o odlicnom monitoru. Zao mi je da to sve jos niste otkrili.
Odjavljujem se s ovog...
boggy
20-05-2011, 01:38 AM
.....
Odjavljujem se s ovog...
Kao sto mozes da vidis, malo se sta promenilo na Rumskom u tvom odsustvu...
Uvek ce biti antiprotivnih...
:D
pozdrav
bogi
Matoree
20-05-2011, 02:55 AM
Xeoni su namenjeni za servere, da trose manje struje, ali ta kolicina je nebitna za normalne korisnike.. To se isplati nekom ko uzima dzak procesora koji ce raditi 24/7.. Zao mi je sto dozivljavas rad na njima kao nesto posebno..
Nema veze, vi i dalje kulirajte sa super kompovima koji se sloze tak da uzmes najbolji proc koji mozes.
Sta je onda ruDAW ? i7 920 i UD5 ploca su bile prilicno skupe i najbolje na trzistu kad su bili aktuelni ali nemoj mi reci da diviner i apple nabavljaju komponente iz NASA-e pa to ne moze normalan covek da kupi :D
Bockie
20-05-2011, 08:02 AM
To je to, "obrnes fazu ,dobijes tisinu"...:banghead:
Pa svaki majmun zna da 2 iste komponente uglavnom nemaju iste performanse!
Koji to "krvavi" novac kosta da neko sve istestira, proveri, sastavi,GARANTUJE za to sto uradi, pruzi podrsku skoro 24/7 itd, na ono sto bi inace platio na redom uzimane komponente sa police iz izloga...
Nema potrebe da ikoga branim, ali mi stvarno ide vise na zivce ovaj futoški pristup...:mad:
bornaa
20-05-2011, 10:03 AM
pa i reko sam da nije rudaw losa solucija za nekog ko se bas ne kuzi u kompove, iako mi je onda suludo ak mu trebaju sve te pickarijice kaj je tomislav nabrojao da se ne kuzi, onda bi trebao ba? biti te?i nerd. ali point je bio da ako se malo kuzis da si mos napravit istu stvar s identicnim komponentama za podosta nizu cijenu. pa ko kako voli, nek izvoli. same komponente imaju svoju garanciju a i ducani u kojima kupujes takodje daju garanciju na performans cijelog racunala te ti je proces testiranja kuci, u prakticnom radu. ako nesto zasteka il sam troubleshootash komponentu ili odneses u radnju gdje oni provjere zasto nesto steka. a sad da placam 300 ? vise za taj support koji ce mi MOZDA trebati i to testiranje koje realno mozes izvrsiti kod kuce pa naknadno reklamirati AKO nes steka, ne znam, nekak mi se vise svidja ista performansa + ta lova u djepu. a kolko vidim novi kompovi danas rade ko podmazani ravno iz kutije.
a o macovima mi nit nemojte pricat, 40% skuplja cijena za korsitit osx i imat fensi plasticno kuciste? hmm ne fala
Matoree
20-05-2011, 11:10 AM
Pa svaki majmun zna da 2 iste komponente uglavnom nemaju iste performanse!
Kad kazes komponente nadam se da mislis samo na procesor.. A to dal ce diviner izabrati komad koji se najbolje klokuje a meni zapasti onaj koji se klokuje 200mhz manje od njegovog je TOTALNO nebitna stvar. 2 3%.. 5% ubrzanja?
Testiranje... pustis neki stress test i to je to. rocketscience?!
GARANTUJE za to sto uradi, - ne moze on da ti garantuje tu bogznasta.. moze da ti garantuje da ce ti zameniti deo koji se pokvari sto i jeste plus da ne cekas nedelju 2 do mesec dana da ti zamene u radnji
Tomislav
20-05-2011, 01:37 PM
Tesko je samo tako odustati!
Ajmo redom... Kao prvo moj Mac je aluminijski, ne plasticni. Niti jedan drugi laptop nisam mogao kupiti u tim dimenzijama i tim performansama, kvalitetom izrade i OS-a. Izrazito sam zadovoljan i mene su osvojili s tim. End of story. Na njemu mi ne trebaju stress testovi ni nista. Jednosavno znam da on RADI. Izgled mi je kao dizajneru, ili opcenito osobi koja se bavi vizualnim umjetnostima dosta bitan. Dizajn nije samo izgled nego i funkcionalnost. Mac ima i jedno i drugo.
RuDAW je kad sam ga ja kupovao kostao manje od 100e vise nego u trgovini. Za tu lovu sam zaista dobio odlican komp, nisam se bavio stress testovima itd. Imao sam manjih problema koje sam lako rijesio zahvaljujuco Divineru. Pocnite malo cijeniti tudji rad! Nije mi bitno 5% boljih performansi? To je samo bonus koji dobijem kad kupim od njega komp, nikako presudna stvar. Mozemo to postaviti i ovako:
Svatko si moze sam izmiksat pjesmu amaterski, ne mora platit nista... Ljudi ce to popusit jer ionako ne cuju razliku i slusaju svaku glupost koja se snimi. Produkcija im je nebitna. Najbolje da se zatvore svi tonski studiji i cao. Bolje par tisuca kuna potrosit na firepod, sm58 x 10 i kraj price. Ili ne? :)
Sto se tice Xeona... Ti si vjerojatno radio na 8-core Mac Prou pa znas sto pricas ;) ja jesam. Da, razlika je velika. Ne znam iz cega proizlazi ovo negiranje. Ja govorim iz iskustva, a ne gluposti koje citam po internetu. Koristio sam Final Cut Pro na svim Macovima i znam kako se ponasa na laptopu, kako na iMacu, a kako na Mac Prou. Ali vjerujte i dalje da je najbolje sklepat sam kako ti pada na pamet, igrat se stress testovima, popravljat, servisirat, i konfigurirat, optimizirat, gasit servise... Whateva.
loscolorados
20-05-2011, 02:37 PM
vidi ?ta su mi uradili od teme mama:) nego kad ?e se pojavit taj lik za te rudaw i rec kad ?e bit novih konfiguracija?
Matoree
20-05-2011, 02:57 PM
RuDAW je kad sam ga ja kupovao kostao manje od 100e vise nego u trgovini. Za tu lovu sam zaista dobio odlican komp, nisam se bavio stress testovima itd. Imao sam manjih problema koje sam lako rijesio zahvaljujuco Divineru. Pocnite malo cijeniti tudji rad! Nije mi bitno 5% boljih performansi? To je samo bonus koji dobijem kad kupim od njega komp, nikako presudna stvar.
I dalje ne znamo tacnu cenu ruDAWa s'obzirom da je diviner negirao cene sa ovog sajta, ali sam prilicno siguran da je ru daw skuplji minimum par stotina evra nego da sam kupis delove.. Al ajd da sacekamo divinera da kaze cene....
Mozemo to postaviti i ovako:
Svatko si moze sam izmiksat pjesmu amaterski, ne mora platit nista... Ljudi ce to popusit jer ionako ne cuju razliku i slusaju svaku glupost koja se snimi. Produkcija im je nebitna. Najbolje da se zatvore svi tonski studiji i cao. Bolje par tisuca kuna potrosit na firepod, sm58 x 10 i kraj price. Ili ne? :)
Ovo je totalno besmisleno poredjenje.... Jedina stvar koje moze bolje da "svira" u ruDAWu je procesor, i to neprimetno...
Sto je najgore, vecina ljudi ni nema potrebu za hardcore klokovanim procesorima (sto znaci 300 - 400e manje ulaganja za hladjenje i plocu) a ipak im se potura to..
Sto se tice Xeona... Ti si vjerojatno radio na 8-core Mac Prou pa znas sto pricas ;) ja jesam. Da, razlika je velika. Ne znam iz cega proizlazi ovo negiranje. Ja govorim iz iskustva, a ne gluposti koje citam po internetu. Koristio sam Final Cut Pro na svim Macovima i znam kako se ponasa na laptopu, kako na iMacu, a kako na Mac Prou. Ali vjerujte i dalje da je najbolje sklepat sam kako ti pada na pamet, igrat se stress testovima, popravljat, servisirat, i konfigurirat, optimizirat, gasit servise... Whateva.
Nije li diviner prestigao taj mac sa xeonima sa i7 920? O cemu pricas ti?! Kako se ponasa... mozda te xeoni ceskaju dok se odmaras :D
bornaa
20-05-2011, 03:10 PM
svaki cigo svoga konja....jel. znam da su i macbook pro i rudaw dobri kompovi, niko nije ni tvrdio suportno. stvar je da ti tu pokusavas izbrijat da je to neka sad extra ludnica za daw naspram kompova istih komponenti koje slozis sam u kucnoj radinosti i to za znatno manju cifru, a to brate ne drzi vodu.
Tomislav
20-05-2011, 03:11 PM
Ako sam kupio ruDAW, ne misli? li da bih ipak trebao znati kakva je cijena bila barem tada. PONAVLJAM: cijena je bila vi?a, ali manje od 100E. Sto posto. Ne znam kako je sad. Trebam li mo?da napisati rečenicu jo? koji put? Ili će? i dalje nagađati koliko je stotina eura ruDAW skuplji?
Mozes kolko hoces negirat usporedbu, ali je korektna. Stvar je samo u nijansama, a prosjecnom "konzumentu" su one nevidljive. Tako je i tebi nevidljivo koliko su Xeoni bolji. Vjeruj mi da prosjecan slusatelj nece skontat da je pjesma snimljena sa Firepodom, pa to nije razlog da se sve snima amaterski.
Diviner je postigao performanse koje su se mogle mjeriti sa nekim Xeonima, ali to je ponovno čista snaga, koja nije presudna kad su Xeoni u pitanju. On se potrdio da s tim konfiguracijama postigne takvu stabilnost da rade kao workstation pa?ljivim izborom komponenti i KOMBINACIJA komponenti.
:banghead: :banghead: :banghead: :banghead:
Nikad nisam razgovarao s nekim ovako zatucanim, o nikojoj temi. Da mi netko tko nije probao ne?to tvrdi besmislice... To mi je nevjerojatno. Ne, Xeon mi ne radi ni?ta, osim ?to mi se na njemu nije niti jednom zamrznuo niti jedan software, ?to u onim kritičnim situacijama kad je na rubu sa performansama on ne zablokira, nego radi.
Ovo nije nacin za raspravu na forumu ili bilo gdje drugdje. Mislim da je ovakvo ponasanje podcjenjivacko za svakog tko ovo cita. Otvoreno govorim da je sve sto sam rekao iz osobnog iskustva i mislim da je ovo pljuvanje sasvim neutemeljeno.
Inače, oko Mac priče. Amerikanci imaju nekoliko ljudi koji prilikom snimanja filma bilje?e tko kad dolazi na set, koliko se priprema, koliko se glumci zadr?avaju u kojem sektoru. U par dana mogu zaključiti da neki sektor ne funkcionira dovoljno efikasno, otpustiti ljude i krenuti dalje. To je industrija. Svi koriste Macove sa bezveznim Xeonima (jer im je jako bitno da u?tede to malo struje? :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: ).... Pusti te priče. To je vrlo indikativno. Vjeruj mi da najmanje misle o Appleovom imenu. Inače, većina mojih kolega monta?era su na Macu (ali to je samo za pokazivanje, i da u?tede malo struje sa xeonom.. nije im bitno o kojim se kontrolerima radi, vrsti rama.. sve je to svejedno jer Macove prodaje shiny look :rotfl: )...
Tomislav
20-05-2011, 03:13 PM
svaki cigo svoga konja....jel. znam da su i macbook pro i rudaw dobri kompovi, niko nije ni tvrdio suportno. stvar je da ti tu pokusavas izbrijat da je to neka sad extra ludnica za daw naspram kompova istih komponenti koje slozis sam u kucnoj radinosti i to za znatno manju cifru, a to brate ne drzi vodu.
Ne radi se o znatno vecoj cifri i jedino sto ja tvrdim je slijedece: prosjecan korisnik to uglavnom nece napraviti ni priblizno stabilno. Vrijeme je da naucimo da se svatko treba baviti onime u cemu je najbolji! Ili cemo svi bit producenti, informaticari ili kvantni fizicari... :banghead:
bornaa
20-05-2011, 03:20 PM
bitan im je operativni sistem koji je neki kao standard u industriji...i koji stvarno jest prije windowsa 7 bio dosta stabilniji i efikasniji
a za ovo "napraviti" stabilan komp....pa nije to da idem izmisljat komp, idekm ga sklopit...a sklopit komp je dejcja igra. stvar je samo se informirat o komponentama i stvar ce sljakat.
Tomislav
20-05-2011, 03:27 PM
bitan im je operativni sistem koji je neki kao standard u industriji...i koji stvarno jest prije windowsa 7 bio dosta stabilniji i efikasniji
a za ovo "napraviti" stabilan komp....pa nije to da idem izmisljat komp, idekm ga sklopit...a sklopit komp je dejcja igra. stvar je samo se informirat o komponentama i stvar ce sljakat.
Probaj gurat AVID Media composer na Win 7, pa na OS X-u. I dalje postoji razlika. Razlozi su tu dosta duboki ali to nije bitno. Oni se svi prilagođavaju munjevitom brzinom. Skontaju da 5D MK2 ima super sliku i odma s tim snimaju, workflow prilagode tome itd. Siguran sam da oni uvijek idu na najbolju varijantu jer nemaju na?a balkanska ograničenja (ni u glavi, ali ni u lovi npr.).
Okej. Ja bih ti sad zahvalio za ovaj drugi dio posta jer si mi dokazao da ova rasprava nema smisla. Za?to da ja sad gubim vrijeme obja?njavajući ne?to ?to sam već sada dobro argumentirao? :) Okej: imao sam prilike vidjeti DIY buildove. Uglavom su polufunkcionalni i nikad se na njih ne bih oslonio za time-critical poslove.
Okej, zbilja zatvaram ovu temu ?to se mene tiče. Cya.
Bockie
20-05-2011, 03:58 PM
ne moze on da ti garantuje tu bogznasta..
Ej, pa sto onda ne kazes odmah, pa ne vredi ni da citam sta je covek napisao, pa ti SVE znas , bez da ista o tome znas...! Fuck yeah! Awsome!
:banghead:
bornaa
20-05-2011, 04:39 PM
Probaj gurat AVID Media composer na Win 7, pa na OS X-u. I dalje postoji razlika.
evo saću
Okej. Ja bih ti sad zahvalio za ovaj drugi dio posta jer si mi dokazao da ova rasprava nema smisla. Zašto da ja sad gubim vrijeme objašnjavajući nešto što sam već sada dobro argumentirao? :) Okej: imao sam prilike vidjeti DIY buildove. Uglavom su polufunkcionalni i nikad se na njih ne bih oslonio za time-critical poslove.
Okej, zbilja zatvaram ovu temu što se mene tiče. Cya.
nisi naveo nista o razlikama u performansama osim sta si se slozio kako je overklokani rudaw 3-5% brzi i sta je sve kao full stabilno. i uporno tvrdis da ako neki semi laik sklopi iste komponente one postaju nestabilne zbog nekog razloga il...? profić ima neku posebnu tehniku guranja procesora u otvor il? al eto, dacu ti to da ako je stvarno cijena rudawa samo 100€ gore i da ti porihta sve i garantira support, onda kapa dole, isplati se...ako je 200-300€...e tolko se bas i ne isplati.
Matoree
20-05-2011, 05:46 PM
Ej, pa sto onda ne kazes odmah, pa ne vredi ni da citam sta je covek napisao, pa ti SVE znas , bez da ista o tome znas...! Fuck yeah! Awsome!
:banghead:
A da izvini.. Apple i diviner nabavljaju komponente iz NASAe ? (pitam po drugi put) ...jer imam utisak da hoces da kazes da su njihove komponente izdrzljivije? manje se kvare? sta? :S
Nikad nisam razgovarao s nekim ovako zatucanim, o nikojoj temi. Da mi netko tko nije probao ne?to tvrdi besmislice... To mi je nevjerojatno. Ne, Xeon mi ne radi ni?ta, osim ?to mi se na njemu nije niti jednom zamrznuo niti jedan software, ?to u onim kriti?nim situacijama kad je na rubu sa performansama on ne zablokira, nego radi.
Poredis kompjuterske komponente sa violinama, vredjas me, a jedini argument ti je da apple i rudaw imaju nesto sto ces osetiti samo kad ih probas :S (jel akustika sobe utice na rad kompjutera? lololol)
Tomislav
20-05-2011, 05:59 PM
A da izvini.. Apple i diviner nabavljaju komponente iz NASAe ? (pitam po drugi put) ...jer imam utisak da hoces da kazes da su njihove komponente izdrzljivije? manje se kvare? sta? :S
Poredis kompjuterske komponente sa violinama, vredjas me, a jedini argument ti je da apple i rudaw imaju nesto sto ces osetiti samo kad ih probas :S (jel akustika sobe utice na rad kompjutera? lololol)
Nije stvar u osjećaju! Ma neću se vi?e ovim zamarati. Nije to jedini argument! Argument su ljudi koji ih koriste i koji su zadovoljni, a drugi argument su oni za koje sam spomenuo da im DIY masine i ne rade kako treba. Sto tu nije ok sa argumentima? Usporedjujem violine, jer ljudi necuju razliku izmedju Yamahine elektricne violine i violine od 100000 e... Ali to nije razlog da se po ovoj skupoj pljuje, samo jer ne razumijes. Da, da si radio na ozbiljnom workstation PC-u ili Mac-u, znao da bi postoje velike razlike u tome kako ti strojevi rade, kako su responzivni, kako se ponasaju u najkriticnijim situacijama. Ja cijelo vrijeme govorim kakva sam iskustva imao, a ti cijelo vrijeme samo skepticno pricas kako je sve to gluparija. Mozda bi trebali ukinuti ovaj podforum o racunalima, jer je to tolko jednostavno, da moze svatko malo prosurfat internetom i slozit si komp od prve, koji i sa i7 radi bolje od Xeona, Macova, Hp-ova ili cega vec. To je cisto sirenje dezinformacija od strane osobe koja nikad nije radila valjda na nicem osim DIY PC-u i sad misli da je to maksimum. E pa sorry, ali nije :)
Akustika neće utjecati na rad kompa, eventualno ventilacija -.- Nije mi namjera da te vrijeđam, ali osjećam velikudozu omalova?avanja u tvojim postovima i zbog toga instinktivno reagiram na ovaj način. Ne mora? pitati psihologe, malo prosurfaj internetom.
bornaa
20-05-2011, 06:05 PM
ja sam jos nedavno bio prisiljen na faksu uzet i korsitit macbook (ok, macbook white doduse, dual core, 2 gige rama.. solidan kompic)...e sad, ak mi neko tvrdi da se mekovi ne ru?e i kako je to jebeno istestirano optimizirano stabilno stavec - to je cista la?. prvu stvar kaj nam je profa reko je "sejvaj projekt kad stignes, mekovi se itekako ru?e". sad mi se puno manje rusi ovaj "laički" sklopljen pc s windows 7. a posto sam i tada puno radio u cs3/cs4 mogu rec da flash i programiranje u istom radi znatno bolje na windowsima(ako cemo vec besramno vadit primjere). komponente i operativni sistem su dusa kompa. kako su komponente u svim kompovima sada iste, os je jedina prava razlika a i glavni komercijalni osevi su sada tu, rame uz rame. neke forice se daju tu postelat ali nista groundbreaking sta neko s malo volje i interesa ne moze brzo naucit i probat ako osjeca da mu je takva optimizacija potrebna. ja vec godinu i po gazim svog "laičkog" i5 i stvar jos dan danas leti. nikad nikakvoh problema nit s rusenjem nit s performansama.
Matoree
20-05-2011, 06:07 PM
a drugi argument su oni za koje sam spomenuo da im DIY masine i ne rade kako treba
vauu kakav argument... :rotfl: ne verujem...
e sad, ak mi neko tvrdi da se mekovi ne ru?e i kako je to jebeno istestirano optimizirano stabilno stavec - to je cista la?.
To je taj marketing na koji se tomislav upecao.. al vidi se da je to jache od njega kad mora ici po forumima i pricati takve nerealne stvari :D
Da li se neko seca PowerPC-mac vremena kad su ljudi pricali da Mac ima bolji zvuk od windowsa zato sto procesor ima drugaciju arhitekturu :D
bornaa
20-05-2011, 06:14 PM
Yamahine elektricne violine i violine od 100000 e...
dakle ti velish da su ti u rudawu za tih pisljivih 100? vise dali mnogostruko bolju masinu nego sta je ona ako ju sklapa neki kucni entuzijast? plus daju ti unutarnju akusticnu izolaciju i rad i support i sve jel...za samo 100 ojra. pa onda su brat bratu ludi. eto. a i malo ti se obrce prica. jel na kraju razlika nebo i zemlja kako sada tvrdis (yamaha vs 100k? violina) ili je kako si prije tvrdio samo u neki finesama stvar il...? odluci se
reci mi, kada se komponente sklope, sta tocno oni tu jos rade osim testiranja? programiraju svoje custom drivere? overkolkiraju kaj mozda neki nit ne zele posto su kompovi danas jaki a ovo mu samo smanujuje vijek trajanja...sta jos?
Tomislav
20-05-2011, 06:59 PM
Ovako... nisam se ja upecao na nikakav marketing. Bio sam najgori protivnik maca dok nisam na radionicama video montaže i postprodukcije tona započeo raditi na njima. Svidjelo mi se kako je tamo sve funkcioniralo i zato sam kupio računalo. I ne žalim. Prema tome, to nije marketing nego dobar stroj. Jel se i cijela američka filmska produkcija upecala na marketing??? Prije par tjedana sam upravo imao predavanje montazerke glazbe (Gospodar prstenova 2) koja je u jednom trenutku rekla samo "mi smo svi na Macu"... Nije bitno to, bitno je da sam se ja upecao na marketing ;) Kupit ću vjerojatno po drugi put i ruDAW i Mac...
Da, ja sam za 100e dobio čudo.
Napisao sam koja je razlika. Razlika je velika, ali nije svakome isto. Kućnom korisniku je svejedno, ali profesionalcu nije - isto kao ni s violinama. Prema tome, ako te niajnse nisu bitne i garancija stabilnosti... Onda je svejedno. Sad vam zaista prepuštam da ovdje tupite gluposti... Svatko zna svoje :)
Matoree, nisam siguran postoji li opcija ignore, jer mislim da bi u tvom slucaju itekako bila korisna. Ako o svemu pricas bez da si ikada isprobao, onda tvoji postovi zaista imaju neko veliko znacenje ;)
p.s. za sve sto ste me pitali oko rudawa imate opsirnu prezentaciju an webu, ali pretpostavljam da znate sto tamo pise i bez citanja... da bar ja mogu tako...
bornaa
20-05-2011, 07:41 PM
ne pi?e ni? vi?e neg ?ta si ti već reko...overklokirano i optimizirano do ibera, konfigurirano, izolirano i istestirano i jos inih "*-irano"...a sad ?ta, kako i za?to ...e to niko ne zna.
i ovo fakat nije nikakav napad na rudaw decke, mislim da im je ideja i realizacija super i siguran sam da ima dobru primjenu. al nemres mi tomislave tvrdit da komp slozen doma od solidnih komponenti nece također bit ?ivotinja od daw-a.
Bockie
20-05-2011, 10:07 PM
Matori, po(j)enta nije u komponentama ili tome slicno.
Sastavljanje, izbor i prilagodjavanje racunara muzickoj produkciji je generalano posebna filozofija i zavisi od gomile individualnih aspekata i potreba. Mislim, pogledaj ko su korisnici iz portfolia za rudaw ( a moze se slicno reci i za mac, mada ja i nisam neki fan maca) i sad zamisli nekog ozbiljnog producenta da trcka po radnjama , vija komponente i srafi i karabudzi sve sam...
Ljudi nemaju vremena da se zajebavaju odredjenim pitanjima i super je kada neko to uradi umesto tebe, a poznaje odlicno filozofiju rada u muz.prod...! Dakle, TO radi posao odlicno. Necu ja da lupam glavu o raznim "glupostima"...
JA pricam dakle o ovom momentu, i nadam se da kapiras, ako ne, onda ok, postujem i to (ali ne kapiram) i ok.
Poz'
boggy
20-05-2011, 10:28 PM
I dalje ne znamo tacnu cenu ruDAWa s'obzirom da je diviner negirao cene sa ovog sajta, ali sam prilicno siguran da je ru daw skuplji minimum par stotina evra nego da sam kupis delove.. .......
.........
Pa garancija, cimanje na telefon, dolazak iz novog sada za beograd, zaglavljivanje neodredjenog vremena dok ono sto treba ne proradi, ima neku svoju cenu? zar ne?
Ako nemas neki efikasniji nacin da sebi uvuces u dzep 100-200EUR, onda te potpuno razumem...
Pogotovo me je uvek fascinirao nivo upornosti u "dokazivanju" cinjenice da su svi koji daju pare drugima za neku uslugu ili servis, glupi i retardirani.
pozdrav
bogi
Matoree
20-05-2011, 11:59 PM
Sastavljanje, izbor i prilagodjavanje racunara muzickoj produkciji je generalano posebna filozofija i zavisi od gomile individualnih aspekata i potreba.
Danas, pored toliko foruma i sajtova, ko nije sposoban da se informise o trenutnom stanju na trzistu, i zasluzuje da pukne vise kesa...
Mislim, pogledaj ko su korisnici iz portfolia za rudaw ( a moze se slicno reci i za mac, mada ja i nisam neki fan maca) i sad zamisli nekog ozbiljnog producenta da trcka po radnjama , vija komponente i srafi i karabudzi sve sam...
Ljudi nemaju vremena da se zajebavaju odredjenim pitanjima i super je kada neko to uradi umesto tebe, a poznaje odlicno filozofiju rada u muz.prod...! Dakle, TO radi posao odlicno. Necu ja da lupam glavu o raznim "glupostima"...
Slazem se.. ali to o cemu ti pricas je luksuz. Onaj ko nema vremena da se bakce sa tim, ima para sigurno.
Pogotovo me je uvek fascinirao nivo upornosti u "dokazivanju" cinjenice da su svi koji daju pare drugima za neku uslugu ili servis, glupi i retardirani.
A mene fascinira ovaj tvoj zakljucak :confused: Ta garancija je odlicna stvar samo ne mozemo pricati dal se isplati ili ne kad ne znamo cenu rudawa
boggy
21-05-2011, 01:03 AM
........
Slazem se.. ali to o cemu ti pricas je luksuz. Onaj ko nema vremena da se bakce sa tim, ima para sigurno.
........
Odvojiti pare za odrzavanje racunara je luksuz?
Luksuz je zaradjivati novac uz pomoc racunara?
Pa za sta ce nam racunari onda?
Zar nije onda posedovanje racunara, bez prihoda od njega barem za odrzavanje... luksuz, kud i kamo veci?
:confused:
I pored velikog broja amatera na ovom forumu, molio bih te da prihvatis cinjenicu da ovaj forum posecuju i profesionalci (da... poneki uspevaju da zarade barem za odrzavanje racunara, odnosno tvoj "luksuz"). Oni jesu u manjini ali to ne znaci da trebas svakoga od njih ponaosob da smaras svojim "shvatanjima" ove problematike, pogotovo sto su vec desetine slicnih tebi zadnjih godina pokusavale da nam "objasne" ovo sto i ti pokusavas, bez prevelikog uspeha... jer... na zalost... niko od njih ne bi zeleo da ga cimam na telefon zato sto mi (MOJ) racunar ne radi, besplatno.... ali zato svi vole da pisu svakojake "mudrosti" besplatno...
Veruj mi da imamo svoja iskustva (ja licno 25 godina koristim PC)... veruj mi da SVI od nas umeju da sklope racunar, veruj mi da svi imamo internet i da znamo da koristimo google... pa pisemo isto, ne zato sto obozavamo divinera, nego zato sto nam se tako ISPLATI, kad nam se ne bude vise isplacivalo.. trazicemo drugog divinera.. i tako to ide..
pozdrav
bogi
Matoree
21-05-2011, 01:47 AM
kad sam rekao luksuz mislio sam na mac.. Taj vid podrske za rudaw je odlican, sto sam i rekao.. al ne znam koliko to kosta tako da ne komentarisem taj deo.
pogotovo sto su vec desetine slicnih tebi zadnjih godina pokusavale da nam "objasne" ovo sto i ti pokusavas, bez prevelikog uspeha... jer... na zalost... niko od njih ne bi zeleo da ga cimam na telefon zato sto mi (MOJ) racunar ne radi, besplatno.... ali zato svi vole da pisu svakojake "mudrosti" besplatno...
ejjj mudrosti :D Ja "mudrujem" zato sto sam rekao da je lako sklopiti komp... a dobijam argumentovane komentare kako to "nece raditi kako treba" i "da se rad na xeonima mora osetiti" i slicne mitove :D
boggy
21-05-2011, 02:34 AM
.......
ejjj mudrosti :D Ja "mudrujem" zato sto sam rekao da je lako sklopiti komp... a dobijam argumentovane komentare kako to "nece raditi kako treba" i "da se rad na xeonima mora osetiti" i slicne mitove :D
Ne... ti "mudrujes" (pod navodnicima) zato sto neces pristati da te cimam telefonom ako mi moj racunar ne radi... onaj ko pristane da ga cimam telefonom, i dolazi na poziv, i bakce se (uspesno) sa mojim problemom ... on NE "mudruje" nego radi.
Procesor u mojoj masini moze da se zove i Milojko... meni je svejedno.... treba racunar da mi radi najbolje i najpouzdanije za pare koje dajem za njega, i naravno, da imam dovoljno prihoda da ga opravdam, kao i da imam za ekstra podrsku... i to je sve. Koliko (mnogo) diviner zaradjuje u toj prici mi je najmanje bitno, ako on kaze da je zadovoljan, a ja zaradjujem dovoljno da mi nije problem da to platim, nemam naviku da zavirujem u tudje novcanike.
pozdrav
bogi
Tomislav
21-05-2011, 02:37 AM
Meni je jos uvjek nevjerojatno da ce mene ovaj lik uvjeravat da ja vjerujem u mitove!! Haha, a ja sve isprobao.
Boggy, ja imam dojam da ovo nece i ne moze ici u konstruktivnom smjeru na zalost. Nije mi jasno zastu ljudi dolaze na forume ako sve znaju (iako nisu probali).
boggy
21-05-2011, 02:40 AM
.......
Boggy, ja imam dojam da ovo nece i ne moze ici u konstruktivnom smjeru na zalost. Nije mi jasno zastu ljudi dolaze na forume ako sve znaju (iako nisu probali).
Rekoh ti vec... da se slabo sta promenilo... :D
pozdrav
bogi
AudioStorm
21-05-2011, 02:40 AM
Mislim da je ovolika prepiska prilicno nepotrebna.Covjek je pitao da mu se pomogne oko izbora konfiguracije,samo to...
I ovo je poenta po meni cijele vase rasprave
Sastavljanje, izbor i prilagodjavanje racunara muzickoj produkciji je generalano posebna filozofija i zavisi od gomile individualnih aspekata i potreba. Mislim, pogledaj ko su korisnici iz portfolia za rudaw ( a moze se slicno reci i za mac, mada ja i nisam neki fan maca) i sad zamisli nekog ozbiljnog producenta da trcka po radnjama , vija komponente i srafi i karabudzi sve sam...
Ljudi nemaju vremena da se zajebavaju odredjenim pitanjima i super je kada neko to uradi umesto tebe, a poznaje odlicno filozofiju rada u muz.prod...! Dakle, TO radi posao odlicno.
Poz'
Nije isto sklapati DAW konf-u nekom ko ce da je koristi iz ljubavi prema muzici i na nekom amaterskom nivou i nekom ko zivi od toga.Prilicno jednostavno:wink:
Za ove prve,slazem se sa Matorijem i bornaaom a za ove druge Tomislav je u pravu.
I za tebe loscolorados,mislim da je bolja opcija i5 (veca iskoriscenost sirove snage a i neku clock varijantu + hyper threading naravno) nego amd...
Bockie
21-05-2011, 02:44 AM
@ Matoree...
Mislim da bi svima bilo lakse kada bi ti znao koliko kosta to sto pljujes.
Ja nemam precizne cene, niti reklamiram bilo sta, niti imam ruDAW, ali zbog potencijalno postradalih citalaca ovog threada moram napomenuti da se racunar spreman za rad u audio produkciji, kompletno uradjen za tu namenu sa proverenim komponentama odabranim na osnovu kompatibilnosti ,pouzdanosti i iskustava, moze kupiti za ispod 500€...! (ruDAW ONE)
(Diviner, ispravi me ako gresim).
Dakle ne pricamo o igrackoj konzoli, racunaru za razonodu,filmove i klince, vec alatu za rad i zaradjivanje koji moze da podrzava razlicite operativne sisteme i pruzi odredjene performanse u radu, potrebne za osnove ovog posla.
Dakle NE radi se o "stotinama" evra za proviziju, jer ce ovakvu konfiguraciju cak i neki comp-shopovi naplatiti mozda cak i vise para!!!
quake2
21-05-2011, 05:11 AM
@@@.
bornaa
21-05-2011, 10:19 AM
matori i ja smo se zakacili s tomislavom jer smo uporno pokusavali(tj jos uvijek pokusavamo) dobit informaciju koja je to razlika u rudawu koju ne mozes sam sklopit ako odaberes iste/slicne komponente. do sad nam vi decki nabrajate samo razloge da rudaw radi najbolje, najpouzdanije, najoptimiziranije a eto, osim sta ima support sta stalno nanovo i nanovo peglate, nitko mi nije naveo zasto se on nebi u kriticnom trenutku srusio dok se ovaj moj kucno slozeni bi. i to ..sve...ako....imaju....iste.....komponente. zašto?
a ako cemo se sad peglat kvarno na svim bojistima, tih 300€ za support mozda mos ulozit u procesor vece brzine ili novije generacije il vise rama ili vecu brzinu harda ako ti pak to treba...na kraju krajeva povecace ti brzinu worlklowa jos daleko iznad rudawa....al da da, znam tu je ta "stabilnost" misticna ...oni mogu kupit bolje i stabilnije komponente od mene...ok. al ako je stabilnost samo u supportu, onda tak recite... stim se i slazem. samo da mi neko ne pili da je to sad komp blagoslovljen po isusu pravljen od nadjenih nacrta napredne vanzemaljske tehnologije jer ce imat iste komponente ko moj "bugar" . ovo za support sam i reko na pocetku, po meni se ne isplati, ako cu ikada imat neki tezak problem koji sam necu moc uklonit a da mi je tak hitno ima ljudi sta ce za male pare dijagnosticirat sta je, a 300€ mi je iovak vec pol para za kupit novi komp, ili makar zamijenit krucijalan dio koji je mozda crko. ja eto govorim iz svog iskustva, nekom pase da ima taj support, supach. ali onda me nemoj uvjeravat u super stabilnosti u kritičnim trtenucima i inim forama neg naprosto imas lika kad ti cijela stvar krepa da ti odma dotrci i pocne proces oživljavanja. i ćao.
bornaa
21-05-2011, 10:27 AM
i sad zamisli nekog ozbiljnog producenta da trcka po radnjama , vija komponente i srafi i karabudzi sve sam...
ovisi od covjeka do covjeka.....puno producenata su tech nerd-ovi samo takvi i ba? si ?ele sklopi i prilagodit ma?inu svojim potrebama. ali ako na "ozbiljni" producent mislis da ima para, onda da, otici ce u prvi ducan i platiti vise para za identican komp, ako bas nema neki custom build fetish.
Bockie
21-05-2011, 10:42 AM
Zasto onda ne bi otisao u radnju sa GM delovima i kupio Opela u delovima i sam na dvoristu stavio 4 panja i sastavio kola?
Zasto ici u restoran i jesti teleci minjon u saftu od plavog sira kad sve imas u ducanu i skuvas sam kuci jos bolje?
Zasto ne kupiti gotovu kucu ako mozes sam na gradjari da kupis sve cigle i udri...?
Zasto ne otici u metrazu i kupiti texasa i sam siti farmerice???
Zasto u opste silaziti sa brda??
Zasto,zasto,zasto...????
Moze i tako...
bornaa
21-05-2011, 10:48 AM
pa prilagodis se svojim sposobnostima....ako znas kako - mozes sastavit opel iz djelova i ljudi koji se u to kuze to i naprave. u restoran ljudi idu zbog osjecaja da ih netko služi a i zbog toga jer je to socijalna potreba. kupiti zemljiste i sagraditi novu kucu sam je danas i jeftinije neko kupiti vec izgradjenu. puno ljudi sa voljom i znanjem to i radi. ljudi koji znaju siti....sašiće se i bolje farmerice, da. koji ne znaju ce kupit.
a sad da se ne udaramo kurcima dalje, point je da je sastavljanje kompa toliko jednostavan posao da jedinu izliku koju primam je da si izgubio ruku u ratu il nes. doslovno je da spojis tih par lego kocki i cao. a sad, za nekog ko se bavi muzickim programima i studijskom opremom da to ne moze ili ne kuzi, to mi je cak i nezamislivo.
bornaa
21-05-2011, 10:54 AM
a necu ti nit nabrajat sve zive primjere di si ti sam za sebe nesto napravi? i bolje nego "profić" kojem placas tu uslugu
Tomislav
21-05-2011, 12:38 PM
Hahah, genijalno! Ma gledajte, samo vi budite uvjereni u svoje stavove i to je to. Za mene je to samo tvrdoglavost. Ne radi se o izvanzemaljskoj tehnologiji nego dobroj kombinaciji svima dostupne tehnologije. Ovo je stvarno apsurdno! Radi se o kombinaciji SVIH spomenutih razloga. Jedini vas razlog je cijena. Meni nije bed dat 500e vise ako necu imat problema s kompom i ako cu sigurno moci dobiti support kad mi treba. Ajde se sad pomirite s tim :) da, platit cu vise za to malo vise sigurnosti i support. Kolko ono mastering daje kvalitete pjesmi? 5%? ja ovdje vidim mogucnost da se za cijenu masteringa ulozi u npr bolji studio... -.-
bornaa
21-05-2011, 12:58 PM
pa do tog smo na kraju i dosli kaj pokusavam cijelo vrijeme rec. ti ces dat 500? za support, ja necu. al onda mi nemoj pilit da ce komp koji cu si sastavit od istih komponenti bit losiji il radit losije il da ce zastekat tam di ce tvoj "pregrmit" nes u kljucnom trenutku, i to sve samo zato jer ti imas 500? support a ja nemam.
Tomislav
21-05-2011, 01:15 PM
Radi se o kombinaciji SVIH spomenutih razloga.
Prestani me uvjeravati u nesto sto sam osobno ISPROBAO. Dakle, ja znam zasto govorim o ovoj stabilnosti iz osobnog iskustva i dobro i loseg. I mislim da je ovo vec postalo nekulturno vadjenje iz konteksta ili jednostavno reci da sam napisao nesto sto nisam?? Wtf? Pricas o necemu sto nisi vjerojatno ni vidio (to se odnosi i na Mac Pro i na ruDAW)...
--
Tomislav
Sent from my iPhone using Tapatalk
bornaa
21-05-2011, 01:42 PM
ja ne tvrdim da je rudaw ili mac nestabilan, TI tvrdis da su domace sklopljena racunala po defaultu nestabilna za razliku od tvojih ljubimaca i ja ti pokusavam rec da je to bullshit jer za dost manje pare dobis istu stvar....isprobano i pricam iz iskustva
boggy
21-05-2011, 02:07 PM
...... i to sve samo zato jer ti imas 500€ support a ja nemam.
(nesto manje od) 500EUR je cena cele masine (ruDAW ONE), ne samo supporta... imamo ih dve, i to su ubedljivo najjeftinije masine koje smo IKADA kupili, a ubedljivo najstabilnije i najbrze rade, a promenili smo blizu deset u istoriji... te imam veoma jak razlog da pricam da se ovako nesto isplati.
o ne "pilimo" nego pricamo o svojim iskustvima... ne mozemo imati TVOJA iskustva... nemoguce je... to sto se ta iskustva ne slazu sa tvojim... nije nas problem i ne trebamo menjati nase izjave zbog toga.... jednostavno se to nama nije desilo.
pozdrav
bogi
p.s. za mene "dost manje para" moze biti samo 200-250EUR... ako mozes da mi das kombinaciju koja toliko kosta bez vga monitora, tastature i misa, i moze biti jos stabilnija i nesto brza... slusacu (citacu) te vrlo pazljivo.... ;)
bornaa
21-05-2011, 02:22 PM
ja se slazem da je rudaw sjajna solucija za one manje ambiciozne sta se tice researcha, odabira komponenti i sklapanja a i one koji ne znaju sami troubleshootat probleme na koje ce naic. a i zvucna izlacija mu je kul. ali tvrdit mi da ce se kupnjom toga dobit nesto ekstra ekstra naspram onog sta si neki entuzijast moze doma slozit s malo researcha - neće.
http://www.gearslutz.com/board/music-computers/560019-today-we-build-our-studio-pc-thread.html
pogledas ovakav thread i vec mozes pocet fino kombinirat
boggy
21-05-2011, 02:36 PM
a se slazem da je rudaw sjajna solucija za one manje ambiciozne sta se tice researcha, odabira komponenti i sklapanja a i one koji ne znaju sami troubleshootat probleme na koje ce naic. a i zvucna izlacija mu je kul. ali tvrdit mi da ce se kupnjom toga dobit nesto ekstra ekstra naspram onog sta si neki entuzijast moze doma slozit s malo researcha - neće.
Da.... tvrdicu uvek...
Na neki drugi nacin ja nisam dobio ovakvu masinu, u firmi gde sam dugo radio nisam dobio (N_I_K_A_D), ljudi koje poznajem (a ne bave se muzickom produkcijom) nisu nikada dobili... i to je svo iskustvo koje imam...
Svaki put sam imao ocekivanja od masine koja se NISU ispunila, odnosno masine nisu radile ni brzo ni stabilno onoliko koliko su odlicne komponente trebale da rade... to kad se spoji radi polovicno i nestabilno.... uglavnom...
pocev od reakcije na napajanje... pa do toga da mi u servisu nisu priznali da je crkla termo sonda na procesoru te je masina usporavala clock kad god nesto malo krenes da radis... otvoris firefox... nikada mi to nisu zamenili.. a dobio sam 10% brzine od onoga sto sam platio/ocekivao.... itd.. itd... tako to bude kad kupujes sam i kada se oslanjas na support od trgovca, koji zaposlene menja brze nego ves, i koji su nesto strucniji za kompjutere od moje majke koja nema veze sa njima...
U ovom slucaju imamo divinera koji je pristojno obrazovan (forumi, noviteti, tweakovanje, itd), trgovci od kojih nabavlja ga postuju, mi ga postujemo, on postuje i jedne i druge.... i eto razloga za saradnju... te ne moram sad da se svadjam sa polupismenim serviserom u radnji gde sam kupio komponentu, a da ne pricam o trgovcima koji nikakvu garanciju ne daju ako otvaras racunar... znaci.. ne mogu ni audio karticu da izvadim i stavim u drugi... mislim... ne razumem koji je razlog da sve ovo moram da pisem... jer... cak i ako razumem sta hocu... NEMAM s kim to da proteram u realnost, jer ce trgovac da izbegava svoje obaveze kad god vidi zgodnu priliku.. a obozavaju da mi izvuku 10-50EUR iz dzapa za svoju gresku... ili ce mi uvaliti svoje smece za skupe pare.
Ovo je samo maleni delic neprijatnih iskustava, ni ne spominjem "luksuz" sa smanjenom bukom, gde mi je lokalni diler, da bi pokazao kako on hoce da mi pomogne,... dao kesu hladnjaka i ventilatora (koji se SVI deru najstrasnije!:shock:) da izaberem koji mi najvise odgovara... :banghead:
Ako ti takve nemas.. super... ti si srecan covek...
http://www.gearslutz.com/board/music-computers/560019-today-we-build-our-studio-pc-thread.html
pogledas ovakav thread i vec mozes pocet fino kombinirat
Nemam vremena za to... NA SRECU!!! A i nista mi ne znaci ako cu sam sebi da placam garanciju, sto svojim vremenom, sto svojim novcem, jer sam sam sklapao masinu... hvala... nemam para a ni vremena za bacanje. :)
pozdrav
bogi
Matoree
21-05-2011, 03:27 PM
Svaki put sam imao ocekivanja od masine koja se NISU ispunila, odnosno masine nisu radile ni brzo ni stabilno onoliko koliko su odlicne komponente trebale da rade... to kad se spoji radi polovicno i nestabilno....
Jako neozbiljna tvrdnja.. To u stvari meni i borni 'nije jasno'... kako neko moze da nasedne na takvu pricu
A sto se tice prodavaca mogu ja da napisem milion dobrih primera..
boggy
21-05-2011, 03:56 PM
...... kako neko moze da nasedne na takvu pricu
O kakvom nasedanju govoris?
Ne znam ni za jedan.
pozdrav
bogi
bornaa
21-05-2011, 04:12 PM
Nemam vremena za to... NA SRECU!!! A i nista mi ne znaci ako cu sam sebi da placam garanciju, sto svojim vremenom, sto svojim novcem, jer sam sam sklapao masinu... hvala... nemam para a ni vremena za bacanje. :)
pozdrav
bogi
pa to je onda kul za tebe ako ti tako pase. ja sam recimo iskustvom dosao do zakljucka da cu s tim researchem, koji mi je usput fun, odabirom komponenti i na kraju sklapanjem same mashine em usparat tih parsto eura, em se sam educirat te tako postat svoj vlastiti tech support, em imat mashinu do kraja prilagodjenu sebi i mojim potrebama koju lako mogu modificirat ako zelim. jer stvar stvarno nije komplicirana i ne zahtijeva puno truda, a mozda ce ti i usparat vise vremena neg da ti decko putuje iz ns-a za bg il koju vec rutu svaki put kad ti nes zasteka. na kraju krajeva ces tako i popusit dosta vremena kad si ovisan o drugome. ali eto, razliciti pristupi problemu, samo na kraju krajeva velim da ste malo prenapuhali cijelu pricu...uz malo truda doma slozis zivotinju od daw-a
Matoree
21-05-2011, 04:13 PM
O kakvom nasedanju govoris?
O nasedanju na obican mit. Izvoli pa objasni razliku izmedju divinerovih komponenti i nacina na koji ih on ugradjuje(lol?) ili sta vec :confused:
boggy
21-05-2011, 04:18 PM
O nasedanju na obican mit. Izvoli pa objasni razliku izmedju divinerovih komponenti i nacina na koji ih on ugradjuje(lol?) ili sta vec :confused:
Ja to ne znam, niti zelim da znam. Samo posmatram rezultat. Ne zanima me kako diviner dolazi do njega.
pozdrav
bogi
boggy
21-05-2011, 04:23 PM
pa to je onda kul za tebe ako ti tako pase. ja sam recimo iskustvom dosao do zakljucka da cu s tim researchem, koji mi je usput fun, odabirom komponenti i na kraju sklapanjem same mashine em usparat tih parsto eura, em se sam educirat te tako postat svoj vlastiti tech support, em imat mashinu do kraja prilagodjenu sebi i mojim potrebama koju lako mogu modificirat ako zelim. jer stvar stvarno nije komplicirana i ne zahtijeva puno truda, a mozda ce ti i usparat vise vremena neg da ti decko putuje iz ns-a za bg il koju vec rutu svaki put kad ti nes zasteka. na kraju krajeva ces tako i popusit dosta vremena kad si ovisan o drugome. ali eto, razliciti pristupi problemu, samo na kraju krajeva velim da ste malo prenapuhali cijelu pricu...uz malo truda doma slozis zivotinju od daw-a
Svo "znanje" koje steknes sklapanjem jedne masine ti traje jako malo... stvari se menjaju iz meseca u mesec, i ako ne nadjes nacina da to znanje unovcis.. jednostavno se ne isplati svaki put kretati iz pocetka.
Ne smeta mi da zavisim od nekoga... jer zavisim u svakom slucaju, na kraju ni jednu od tih ploca i cipova ne pravim ja nego neki strani proizvodjac, ja se ovde naslanjam na trgovce, a oni su po ponasanju nesto malo bolji od trgovaca koji prodaju krompir.. sorry ako gresim dusu, ja nemam bolja iskustva osim tih, elektroniku dosta dobro poznajem, digitalnu i analognu, cak imam nekoliko profesionalno dizajniranih procesorskih ploca u karijeri, baziranih na 68000 i PowerPC serijama procesora, te mi ove stvari nisu uopste strane, sto mozda i jeste otezavajuca okolnost u mom slucaju...
pozdrav
bogi
bornaa
21-05-2011, 04:55 PM
onda znas puno vise od mene....ja znam otvorit forum, pogledat i raspitat se o komponentama, kupit ih i sklopit ih. i to svake 3-4 godine kad si mogu prisutit novi komp da u medju vremenu nista ne pratim. i stvar radi! o tome mislim da i ja i matori pricamo, stvar je super jednostavna, u samim dobrim komponentama je 99% snage
boggy
21-05-2011, 05:01 PM
onda znas puno vise od mene....ja znam otvorit forum, pogledat i raspitat se o komponentama, kupit ih i sklopit ih. i to svake 3-4 godine kad si mogu prisutit novi komp da u medju vremenu nista ne pratim. i stvar radi! o tome mislim da i ja i matori pricamo, stvar je super jednostavna, u samim dobrim komponentama je 99% snage
Meni je onaj 1% uvek oslikavao licno iskusvo... mozda sam samo malerozan... i nemoj me pogresno shvatiti, ne ubedjujem ja tebe ni u sta, niti imam nameru, samo pokusavam da odbranim svoja iskustva, posto me secanje jos sluzi, nemam obicaj da pricam neistine o svojim iskustvima, te ako su ti "neverovatna"... ok.. nemoj ih citati.. meni je drago da svako ko ume otvoriti forum, posle nekog vremena ume da sklopi masinu svojih snova koja ce se ponasati u skladu sa tim snovima.. ja samo podvlacim da je u mom slucaju to bilo "failed" u 100% slucajeva, iz kojekakvih razloga koji bas nemaju puno veze sa konkretnim komponentama...
pozdrav
bogi
Tomislav
21-05-2011, 05:15 PM
Evo sad iskreno: primjer si osobe koja ocigledno zna dosta o racunalima... Ali ocito nisi bas radio s puno razlitih racunala (a pitam se i s koliko ljudi nakon ovakvih postova). Mene ovdje ne zanima teorija. Ja sam mislio da mi pricamo o stvarima koje znamo u praksi, ne u teoriji... Takve rasprave nemaju nikakvog smisla i samo mogu dezinformirati.
Ja sam vec ranije rekao: stvar je u odabiru komponenti, tj kombinacija. Kuciste je odlicno izolirano, prozracno, jako uredno!! Ja nikad, ali NIKAD nisam vidio tako uredan PC kao sto je ruDAW. Dalje, rudaw je isproban sa svim bitnim audio interfaceima, DSP kartama itd, sto znaci da je kompatibilan. To je nesto sto sam mozes isprobati. Kad kupujes ovakav komp korak si ispred. Dalje, svi imamo slicne rudawove i ako se dogodi problem Diviner ima toliko iskustva s tim komponentama da je to puno lakse od pretrazivanja foruma isl. Ma ovo je APSURD!! Zar mi zaista moramo nekome opravdavati ovo? :) ne, nije mistificiranje reci da je sklapanje kompova slozeno. Objektivno je to tako. Slazem se s Boggyjem da sam losih konfiguracija vidio vise nego dobrih. Ja imam rudaw par godina i prije koji mjesec sam mislio uzetio novi rudaw xtm. Ali sam shvatio da ovaj jos uviek radi i vise nego dobro.
Matoree, primjetio sam da si i u nekim drugim temama prilicno nabrijan i na rudaw i na Mac. Znam koji je to nacin razmisljanja jer sam ga i sam imao. Kljucna je stvar nesto isprobati... Jedan od novih i vaznih trendova je user experience (ja mislim da to postaje i bit ce nacin razmisljanja). On obuhvaca SVE. i support i performanse i izgled i user manual i drivere i sve. To je ono u cemu ce gotov proozvod-brand (npr rudaw) uvijek pobiediti DIY. To je to...
--
Tomislav
Sent from my iPhone using Tapatalk
bornaa
21-05-2011, 05:47 PM
ja sam isto nabrijan na te hajpeve...kako se apple rukama i nogama borio da hackintoshi budu ilegalni za prodaju - to ti vec govori kolko je u samom "jebeno optimiziranom i stabilnom" računalu stvar... skuzili su da bi ljudi dobili istu stvar za dosta manje para i da realno nemaju nista za ponudit osim osx-a i nahajpanog dizajna. da je fakat takva razlika kakva se isfurava u performansama oni nemaju o cem brinut, kvaliteta radi svoje. ali nazalost to nije tak, ljudi debelo plaćaju hajp od kojeg apple zivi. e pa ko veli - nek izvoli, sam da ne sere posle kvake po forumu bezveze.
boggy
21-05-2011, 05:50 PM
Vec sam pisao o tome, prelaskom na intel, Apple postaje isto sto i Toshiba, Hewlett Packard, DELL i ostali... kvalitetni proizvodjac brandiranih licnih racunara...
Dok su imali PowerPC kao procesor... bili su "drugaciji"... sada vise ne.
Sve manje i manje ce se razlikovati.
Ali to ne znaci da ih ne treba kupovati ako neko ima RACUNA da ih koristi, i ako nekom ZARADJUJU novac... to nije hype...
pozdrav
bogi
p.s. bornaa... imaj u vidu da je u od Septembra 2005-e (od kada sam clan Rumskog) bilo STOTINE "diskusija", cak i svadja na temu PC - MAC te te molim da ne izvlacis tu temu ponovo, jer cu zakljucati thread... nadam se da mi verujes da je vecini na ovom forumu jasna razlika i slicnost izmadju PC i MAC i da nova elaboracija (citaj: smaranje!) o hype i ne-hype nikome ovde ne treba... ima i pametnijih tema... barem se nadam.
bornaa
21-05-2011, 06:28 PM
cuj...tomislav je ubacio svoj mac tu isto u diskusiju da pokusa pravdat ta fancy nahajpana racunala, a ja sam ubacio drugu stranu kovanice....mislim da dobro legne jer opcenito imam takav stav prema ma?inama koje imaju identican hardware ko nesto puno jeftinije a hajpaju se ko svjetsko cudo u performansama
Bockie
21-05-2011, 06:43 PM
Evo ja mogu da kazem da covek sedi i bar 12 sati dnevno provodi u brdu komponenti i zna sta sa cime bolje radi. Nije to bas da sad ti citas specifikacije i kontas sta i kako, vec prakticno covek zna u sitna crewca zasto nesto dobro sa necim radi, prati serije istog proizvoda,komponente, jednostavno bavi se covek time!!!
Niko ne kaze da nije moguce da se kuci sastavi isto, ali moze i kuci da se kuva, ali i restorani postoje!!! Zasto? Neko tamo kuva godinama,nesto radi, a ti kuci znas 3 recepta i nesto drkas...
More, pun mi je kurac tupadzija koji seru i nista ne rade osim sto seru!!!!!
Daj neki rad bre, pa da ti svi popusimo kurac, da popadamo od zorta kako si dobar, nego kenjas po necijoj profesiji a nemas ni za stanarinu....!!!!
Ovde neka reaguju vise moderatori, i treba im dati veca ovlascenja za ovakve budalastine!!!!
Ovo nije "slobodno" misljenje, ovo je sranje neopevano, klinacko i seratorsko!!!!!
Pa jel treba pola foruma da se slomi zbog idijota koji sere po necijem radu?!?!?!?
Banujte i mene ako treba ali ovo prevrsava svaku meru!!!!!!!!!!!!
Big f'n Bockie
boggy
21-05-2011, 06:48 PM
cuj...tomislav je ubacio svoj mac tu isto u diskusiju da pokusa pravdat ta fancy nahajpana racunala, a ja sam ubacio drugu stranu kovanice....mislim da dobro legne jer opcenito imam takav stav prema mašinama koje imaju identican hardware ko nesto puno jeftinije a hajpaju se ko svjetsko cudo u performansama
Apple racunari imaju Mac OS X instaliran na sebi, operativni sistem koji je generacijski, funkcionalno, konceptualno, kako god zelis,.... superioriniji od bilo kog, do danas, poznatog Microsoftovog softverskog proizvoda. I to nije hype.
Te je moguce tu potraziti razliku u ceni...
pozdrav
bogi
bornaa
21-05-2011, 07:00 PM
pa ne znam bash...pogledaj malo članke po netu, windows 7 vs osx performance i to... ljudi imaju bolje performanse programa na bootkempanom windows 7 nego na njihovom nativnom osx-u...gaming windowsi deru do 30-40%, dok i u radnim programe tipa adobe cs5 se vide ubrzanja do 10-15% za windowse...uglavnom, recimo da je izjednačeno. tak da definitivno....placa se hajp i šmina
boggy
21-05-2011, 07:14 PM
pa ne znam bash...pogledaj malo članke po netu, windows 7 vs osx performance i to... ljudi imaju bolje performanse programa na bootkempanom windows 7 nego na njihovom nativnom osx-u...gaming windowsi deru do 30-40%, dok i u radnim programe tipa adobe cs5 se vide ubrzanja do 10-15% za windowse. tak da definitivno....placa se hajp i ?mina
Sad opet pocinjes da preterujes... po mojim licnim iskustvima, windows 7 (32 bitni) je sporiji 15-25% i trosi vise memorije cak i od Windows XP-a (32 bitnog), za iste aplikacije.
OS X nije "gaming platforma" niti sam stekao utisak da im je to cilj... i prosta zdravorazumska analiza bez predznanja nije dovoljna da bi se sudilo o nekom proizvodu koji je recimo operativni sistem. Nesto se ipak mora vise znati i nauciti dublje i sire od onoga sto DRUGI pisu na forumima...
I drugo, nije brzina jedina stvar koja je bitna kod operativnog sistema... poznavati povrsno operativni sistem samo sa osnovnog korisnickog nivoa, ne znaci bas nista sa stanovista kvaliteta operativnog sistema.
Pokusaj malo vise i dublje da citas od (samo) belosvetskih foruma, pokusaj da pronadjes literaturu koju je barem neko recenzirao pre stampanja... na forumima se svasta moze naci... ne uvek tacno i iskreno.
Ja sam vremenom izgradio svoj stav o tome, i meni su jasne razlike, znam za sta bi koristio jedno a za sta drugo.... pri tom su forumi bili poslednji izvor koji mi je u tome pomogao, ako su uopste ista i pomoglil...
pozdrav
bogi
Matoree
21-05-2011, 07:21 PM
Evo ja mogu da kazem da covek sedi i bar 12 sati dnevno provodi u brdu komponenti i zna sta sa cime bolje radi. Nije to bas da sad ti citas specifikacije i kontas sta i kako, vec prakticno covek zna u sitna crewca zasto nesto dobro sa necim radi, prati serije istog proizvoda,komponente, jednostavno bavi se covek time!!!
Niko ne kaze da nije moguce da se kuci sastavi isto, ali moze i kuci da se kuva, ali i restorani postoje!!! Zasto? Neko tamo kuva godinama,nesto radi, a ti kuci znas 3 recepta i nesto drkas...
More, pun mi je kurac tupadzija koji seru i nista ne rade osim sto seru!!!!!
Daj neki rad bre, pa da ti svi popusimo kurac, da popadamo od zorta kako si dobar, nego kenjas po necijoj profesiji a nemas ni za stanarinu....!!!!
Ovde neka reaguju vise moderatori, i treba im dati veca ovlascenja za ovakve budalastine!!!!
Ovo nije "slobodno" misljenje, ovo je sranje neopevano, klinacko i seratorsko!!!!!
Pa jel treba pola foruma da se slomi zbog idijota koji sere po necijem radu?!?!?!?
Banujte i mene ako treba ali ovo prevrsava svaku meru!!!!!!!!!!!!
Big f'n Bockie
http://www.myfacewhen.net/uploads/127-u-mad.jpg
:rotfl::rotfl::rotfl:
Ti si covek koji poredi sklapanje kompa sa sklapanjem auta, tako da tvoj IQ nije veci od tvog broja cipela :)
tak da definitivno....placa se hajp i ?mina
+1
bornaa
21-05-2011, 07:23 PM
Pokusaj malo vise i dublje da citas od (samo) belosvetskih foruma, pokusaj da pronadjes literaturu koju je barem neko recenzirao pre stampanja... na forumima se svasta moze naci... ne uvek tacno i iskreno.
pa zato ne vjerujem ni tebi kad mi napises da je osx daleko bolji i napredniji :rotfl:
al kako sam i reko, jedino sta apple prodaje je osx iako performance je sada s pojavom windowsa 7 tu negdje...svaki ima neke pluseve i neke minuseve ali rekao bi da su tu negdje (a i kako sam prije reko, godinu i po sam programiro u flashu na osx-u i ne govorim iz guzice)
Haxli
21-05-2011, 07:40 PM
A da ovo neko prebaci u novu temu?
Poshto se daleko otishli od same teme... a koliko mogu da primetim,
vrtite se oko iste stvari od koje ste i pocheli raspravu...
boggy
21-05-2011, 07:40 PM
pa zato ne vjerujem ni tebi kad mi napises da je osx daleko bolji i napredniji :rotfl:
.......
Ni ne trazim da mi verujes, pobogu. :confused:
Saznaces istinu sam, ili je nikada neces saznati. Potpuno mi je svejedno, a verovatno i tebi.
Ali je pozeljno da prethodno probas licno ti nesto, pre nego sto izneses svoja iskustva, i pokusavas jos i da savetujes druge.
pozdrav
bogi
boggy
21-05-2011, 07:42 PM
A da ovo neko prebaci u novu temu?
Hocemo, kasnije...
Poshto se daleko otishli od same teme... a koliko mogu da primetim,
vrtite se oko iste stvari od koje ste i pocheli raspravu...
Pa... na zalost, nije ni neka nova tema, a nije ni neka nova rasprava... mnogo puta vidjeno, i potpuno nemastovito. Potpuno isti sablon.
pozdrav
bogi
bornaa
21-05-2011, 07:59 PM
Ni ne trazim da mi verujes, pobogu. :confused:
Saznaces istinu sam, ili je nikada neces saznati. Potpuno mi je svejedno, a verovatno i tebi.
Ali je pozeljno da prethodno probas licno ti nesto, pre nego sto izneses svoja iskustva, i pokusavas jos i da savetujes druge.
pozdrav
bogi
e jebote sad win vs osx diskusija....ti si ispalio da je mozda razlika u cijeni zbog toga jer je osx tolko napredniji i bolji a nisi reko ni za?to...ja samo mogu rec ako citas vecinu rivjua i benchmarka widows 7 ubija na vise polja (cak i kod daw-ova) u perfromansama...al mozda la?u pa trebam tebi vjerovat na rijec koji nisi dao nit jedan argument. win 7 je super stabilan sad i jebeno brzo radi. to je moj zakljucak s mojim iskustvom. roko sam godinu i po kako reko na osx-u (al to si izignoriro) i nisam tu vidio nista groundbreaking. na kraju krajeva me zanima dal je stabilno i kako brzo tera programe. e pa stabilno je a i tera programe brze neg osx.
boggy
21-05-2011, 08:20 PM
e jebote sad win vs osx diskusija....ti si ispalio da je mozda razlika u cijeni zbog toga jer je osx tolko napredniji i bolji a nisi reko ni zašto...
Da ne bi smarao, evo samo par razloga:
1. OS X je bazicno BSD UNIX (meni je ovo dovoljno), i veoma mi je drago da postoji bas takav u ovakvom oblicju... ima i te kako razloga da bude skuplji od bilo kog opertivnog sistema koga proizvodi Microsoft. Dublju analizu "zasto?", ostavljam citaocu. Ako ne... tretirajte ovo kao moje licno misljenje
2. OS X je "soft real-time" operativni sistem, Windowsi su svi NO real-time, odnosno "general purpose operating system". O "rral-time" imas pomalo na wikipediji (http://en.wikipedia.org/wiki/Real-time_computing)...
3. Daleko manje virusa i sigurnosnih rupa.
4... stvarno me mrzi dalje, edukacija treba da bude licni cilj.
Tvoji argumenti mi nisu najbitniji. Svejedno hvala...
ja samo mogu rec ako citas vecinu rivjua i benchmarka widows 7 ubija na vise polja (cak i kod daw-ova) u perfromansama...
ne citam tudja iskustva (rivjue, bencmarke), nego radim svoj posao, pa iznosim svoja iskustva... :rolleyes:
Pri tom jesam citao profesionalne analize operativnih sistema, ali njih ne mozes dobiti besplatno. Placa se pretplata.
al mozda lažu pa trebam tebi vjerovat na rijec koji nisi dao nit jedan argument. ....
Pa... rekoh ti da to ni ne ocekujem od tebe. Nadam se da mi barem za to verujes. Iznosim svoje iskustvo, kakvo god da je, kao replika tvom iskustvu, zato sto ovo jos neko cita osim nas dvojice....
pozdrav
bogi
Solozabal
21-05-2011, 10:27 PM
Pa... na zalost, nije ni neka nova tema, a nije ni neka nova rasprava... mnogo puta vidjeno, i potpuno nemastovito. Potpuno isti sablon.
Al' je zabavnije od big brothera! :hm::D
darkstar
22-05-2011, 02:55 AM
Moram priznati dve stvari.
Prva, da mi je uvek bilo neverovatno kako neko uopste ima vremena da uzme neki proizvod, na koji GA NIKO NE TERA, i pocne da drzi slovo o tome kako je los, skup, itd itd ... kako se popisa na neciji rad i trud, potpuno bez razloga.
Nasa firma je uzela jedan ruDAW ... mozda cak i pro, ne bih znao iskreno,to konkretno nije moj sektor koji je kupio masinu. Da, to je kompjuter koji mozes sam da napravis, i da sklopis, i setujes. Medjutim, nama je trebao kompjuter ODMAH, koji je NEKO DRUGI sa MNOGO VISE ISKUSTVA sklopio, sredio, i izvukao iz njega svih njegovih 100% , jer mi to sami em ne znamo, em ne zelimo na to da trosimo vreme. Taj kompjuter radi premnogo sati dnevno, vec godinu dana,i sluzi za posao. Sebe je isplatio vec mnogo puta. Tada sam i upoznao diviner-a. Nema potrebe da kazem da radi savrseno, bez greske.
Za sebe, za zajebanciju kod kuce, nikad ne bih kupio rudaw. To bi mi bilo skupo, i prosto nelogicna investicija.
Znaci, meni je racunica prosta. Neko je testirao komponente, nasao najbolju kombinaciju koja daje najbolje rezultate za AUDIO , stekao iskustvo u tom polju, i naplatio svoje vreme i znanje. Rezultat je da kompjuteri rade odlicno, namenjeni su primarno za audio,takodje podrzavaju osx ko voli.Korisnici zadovoljni, prodavac zadovoljan. Ja zaista u tome ne vidim problem.
Sa druge strane, ako znas sam da napravis isto tako, mozda i bolje - niko te ne tera da kupis rudaw. Samo napred, ali opet, nemaju svi ta znanja,ili prosto NE ZELE DA SE DRKAJU SA TIME, zele gotov proizvod koji RADI.
Apple na isti nacin trguje. Ne zelis da se drkas sa bugovima - kupi mac. Pa opet, mnogo je ljudi koji misle da je to prevara, i da nabudzeni pc uvek radi bolje.
Ja imam i mac i pc kod kuce. Volim da radim u cubase-u. Moj najbolji spoj je mac sa cubaseom na njemu. Pa ce mnogo ljudi reci da sam lud, i da je logic sto puta bolji. Ostali ce reci da im se ta kombinacija najvise svidja. A treci ce reci da je sve to sranje, i da je atari i dalje najbolja masina na planeti.
Sto ljudi, sto cudi. Sto zena- dvesta sisa.
MOLIM VAS, nemojte pljuvati tek tako po necijem radu, naucite da postujete i cenite tudje vreme. Divineru svaka cast na tome sto u ovoj ludoj zemlji ganja dobru ideju, i ne odustaje.
Druga stvar koju bih zeleo da priznam je da se divim boggy-ju. Sa njegovim godinama i iskustvom, stvarno sam fasciniran sa kojom dozom smirenosti covek prica sa nekim ljudima,koji bi realno, trebali da budu pocastvovani sto im se uopste obraca.
LACKY
22-05-2011, 04:39 AM
Koliko vidim polemika je dali se isplati kupiti Ru Daw ili ne!
Pa iz necijeg ugla sigurno ne, kao sto se i ne isplati pojesti pizzu u pizzeriji za 800 dinara.
Jer ako odes u samouslugu, 100 grama brasna, sunke , sira i ostalih potrpstina ces pazariti za 350 dinara (sve sa strujom), a pizza nije tesko sklopiva kao automobil.
Ili zasto u kaficu platiti Coca Colu 150 dinara, kada je u radnji 30.
Mislim moze i tako!
A mozes i da kupis Ru Daw, i da za 10 dana (koje ces da izgubis akajuci se oko toga) zaradis 1000 evra (ako si u situaciji da neko zeli da ti toliko plati za tvoj rad), pa ond 200 svesno potrosis vise na comp, da se nebi akao oko toga.
Elem, ne vredi ni pizza 800 dinara, ali restorani postoje, jerbo su razliciti uglovi gledanja na svet, a bogami i mogucnosti!
psionic
22-05-2011, 04:48 AM
A mene licno pogadja ovo svo mudrovanje jer se kazu svakave stvari nekome koga i ne poznajete licno, samo zato sto se njegov stav razlikuje od vaseg...
Meni npr, windows 7 radi odlicno, zavrsava mi posao, mogu jos stosta da radim na njemu i nije me briga da li je realtime (DOS je imao RT mod - pa sta - nije zbog toga bio narocito dobar, Workbench sa Amige je derivat UNIXa, pa sam mogao da radim u samo 4 kanala na Amigi) ili je ne znam ni ja sta, bitno je da radi. Siguran sam da je OSX dobar, za mene licno nije bolji, jer nemam pojma da radim u njemu i navikao sam na windowse, svaka promena (pocev od one gde stoji dugme za gasenje prozora) me samo nervira. Eto npr boggy jednom rece da mu u sedmici ne odgovara izgled, sve nekako razbacano, a opet meni xp tako sada izgleda, posle 2-3 godine rada u sedmici. Da li je sporiji ili brzi - nemam pojma, mislim da za jedan projekat u cubaseu - oboma treba isti procenat zauzetosti procesora, ni jedan nema neke preterane razlike, opet za starije racunare slika je drugacija - na primer na moju plocu i moj procesor treba da dodam gomilu svacega da bi xp radio, dok sedmica radi "right out of the box"...
Svaki OS ima prednosti i mane. Da nije tako, niko zivi ne bi koristio windows, svi bi radili samo i iskljucivo na MACu. Opet ako stavite spori HDD i sporu memoriju i spori CPU, dzaba OSX, dzaba Windows - pocece da stuca i krklja...
Mac puca i te kako, nije ni on nepogresiv - zapravo ljudi koji ga programraju nisu nepogresivi... Manje je wannabe programera, koji su masovna pojava na Windowsu, pa uglavnom programiraju oni koji to i znaju - za razliku od PCja gde u poplavi raznog softvera postoji dosta "diplomskih radova" buducih programera, pa neko moze brzo da zakljuci da je Windows skroz nestabilan.
Krajnji cilj je stabilan audio izlaz sa dovoljno kanala i sa dovoljno snage da se kanali obrade. Alatka je u ovom slucaju toliko dobra, koliko dozvoljava da se posao zavrsi.
Tako da, batalite prazne price i to koji je os bolji - mislim da smo dosli do tacke u kojoj to sve nema nikakvog smisla. Ako znas da podesis Win da ti radi i da odaberes potrebne alate - radice besprekorno, kao i OSx, opet ako OSx napunis djubretom i dignes mu u vazduh setovanja, ne mozes vise ocekivati stoprocentu stabilnost, zar ne ?
DaBear
22-05-2011, 07:42 AM
Ja ne bi trosio UOPSTE vreme prepiruci se sa amaterima !!
(amater = neko ko hoce da sklapa kompjuter za "tamo neku muziku"
amater = neko ko nema da plati MALO vecu cenu za PRAVI kompjuter - PC ili MAC nebitno..
amater = neko ko ne zna o cemu prica...)
imam drugara koji je sklapao sam komp za audio i video i odlicno mu je obavljao posao ,cak sta vise pomagao mu je da iz ameterskog rada pocne profesionalno da obavlja neke poslove i radio je za razne privatne produkcije ali mu je trebalo nekoliko meseci da ga sklopi ..sto zbog samog istrazivanja i trazenja najboljih resenja sto zbog cekanja da se neka zeljena komponenta pojavi kod nasih dilera (nesto je donosila i tetka iz nemacke)
Sminka??? Pa pored stabilnosti i sigurnosti (nisu svi kompjuterasi koji se bave ovim poslom) i sminka je bitna ..kad promenim monitor ,kuciste ili okrecim sobu dobijem volju ,inspiraciju ,promeni mi se raspolozenje sto utice na rad(imidz coveka u poslu) ..
Najbolji operativni sistem je onaj na koji si se naucio (taj je najbrzi) osim ako shvatis da ti ni to nije dovoljno dobro pa si spreman da zrtvujes jos vremena za istrazivanje i navikavanje ,testiranje ..sve to mozes sam ako imas vremena i ako se lozis na to. ..Nema potrebe smarati ..ako znas i umes sklapaj ako ne znas i ne umes i ako te sve to ne zanima plati vise.
Ja mogu da kazem da je neko majmun zato sto komentarise neciji IQ na nacin na koji je prokomentarisao ali necu jer nije lepo
bornaa
22-05-2011, 11:18 AM
ne citam tudja iskustva (rivjue, bencmarke), nego radim svoj posao, pa iznosim svoja iskustva... :rolleyes:
Pri tom jesam citao profesionalne analize operativnih sistema, ali njih ne mozes dobiti besplatno. Placa se pretplata.
Pa... rekoh ti da to ni ne ocekujem od tebe. Nadam se da mi barem za to verujes. Iznosim svoje iskustvo, kakvo god da je, kao replika tvom iskustvu, zato sto ovo jos neko cita osim nas dvojice....
ja priznajem da sam malo windows 7 fanboy i oprosti ako me ponese. meni iz osobnog iskustva su windowsi 7 takvo odusevljenje kakvo vec dugo nisam osjetio u svijetu operativnih sistema i stvar stvarno sljaka vrhunski pa eto, malo me pecne kad neko pljuje tak po njima. takodje smatram da su win 7 puno fleksibilniji komad softwera jer su prilagodjeni svim suludim komponentama koje danas mos nac u pc-u, dok osx ima uzi spektar komonenti koje zahtjeva a da radi kako spada (ko kad npr sklapas hackintosh). al eto, performance brojke su tu i govore da ga sedmica po?teno pra?i.
bornaa
22-05-2011, 11:32 AM
Ja ne bi trosio UOPSTE vreme prepiruci se sa amaterima !!
(amater = neko ko hoce da sklapa kompjuter za "tamo neku muziku"
amater = neko ko nema da plati MALO vecu cenu za PRAVI kompjuter - PC ili MAC nebitno..
amater = neko ko ne zna o cemu prica...)
ha onda fala sta si nas posjetio i doviđenja :wave:
DaBear
22-05-2011, 12:08 PM
ha onda fala sta si nas posjetio i doviđenja :wave:
Da...moram prvo da ti pozelim sve najbolje sa tvojim daw rachunarom! :D
bornaa
22-05-2011, 12:39 PM
tenks iako ja ne sklapam komp, ja samo diskutiram. moj radi vec 2 godine ko urica, al ne znam, mozda samo haluciniram da super radi posto citam tu da je to prakticki nemoguce...kupit 5 kvalitetnih komponenti i turnut ih u utore je vra?ki ?kakljiv poso, znam... al eto, nekako sam ipak uspio. mozda me bog obdario smirenom rukom pa mogu turnut taj procesor u maticnu precizno?ću "profića" :rotfl:
Bockie
22-05-2011, 12:51 PM
tenks iako ja ne sklapam komp, ja samo diskutiram. moj radi vec 2 godine ko urica,
Jel ti radi i GTA i Mortal kombat najnoviji?
awacs
22-05-2011, 12:55 PM
tenks iako ja ne sklapam komp, ja samo diskutiram. moj radi vec 2 godine ko urica, al ne znam, mozda samo haluciniram da super radi posto citam tu da je to prakticki nemoguce...kupit 5 kvalitetnih komponenti i turnut ih u utore je vra?ki ?kakljiv poso, znam... al eto, nekako sam ipak uspio. mozda me bog obdario smirenom rukom pa mogu turnut taj procesor u maticnu precizno?ću "profića" :rotfl:
Ajde leba ti uputi me na post u kom je neko napisao ovo ?to sam boldovao, izgleda da mi koncentarcija opada sa godinama.
Pozdrav,
Vasa
DaBear
22-05-2011, 01:37 PM
pa ako ti tvoj PC vec godinama radi ko sat - sta zelis da postignes ovom diskusijom?
Da ne kazem...ovom besmislenom diskusijom.
Te komponente o kojima se "diskutuje" ce vec za 6 meseci biti "stare"...i onda sve od pocetka!!
Totalno pointless thread (ako vec neces da pravis taj svj novi PC..) :mad:
Xeoni su besmisleni odavno za nas smrtnike, a to sto intel ne zove 1155 procesore workstation cpu ili kako ti vec volis, je stvar marketinga. Pitaj psionica ili Jana da li su zadovoljni sa 1155 procesorima ili im je "falio taj neko koji ""ZNA"" jer je sklapanje kompa rocket science " :D
Meni moj i5 2500K radi ko sat! Sa plochom Asus P8p67! Znaci kao sat, ne mogu da opteretim Cubase projekat sa vise od 30% procesora, a verujte mi trpam brdo pluginova!
Jedini problem koji imam, ali to je do ploche je da mi se kompjuter uvek pali u dual postu iz hladnog buta. Znaci upali se, pa se ugasi, pa se upali i podize.
Updateovao sam BIOS kao sto su rekli na Asusovom sajtu, uradio neke tweaks u biosu sto su rekli da ce spreciti taj dual post, ali meni se i dalje desava. Najavili su da ce to ispraviti u sledecem bios-u.
Van toga, nijedan jedini problem nisam imao, narocito od kad sam uzeo FW kartu sa TI chipsetom (pre toga sam sa NEC imao poneki Blue Screen, sto je opet do drajvera od Profire 2626)
bornaa
22-05-2011, 02:25 PM
Jel ti radi i GTA i Mortal kombat najnoviji?
uredno
bornaa
22-05-2011, 02:26 PM
Meni moj i5 2500K radi ko sat! Sa plochom Asus P8p67! Znaci kao sat, ne mogu da opteretim Cubase projekat sa vise od 30% procesora, a verujte mi trpam brdo pluginova!
ma nije moguce to jan. nisi dao 500? vise da ti ga profić sklopi dakle nevalja
bornaa
22-05-2011, 02:30 PM
pa ako ti tvoj PC vec godinama radi ko sat - sta zelis da postignes ovom diskusijom?
Da ne kazem...ovom besmislenom diskusijom.
Te komponente o kojima se "diskutuje" ce vec za 6 meseci biti "stare"...i onda sve od pocetka!!
Totalno pointless thread (ako vec neces da pravis taj svj novi PC..) :mad:
postizem to da mi se uporno tvrdi da nije lako u danasnje vrijeme sa super brzim procesorima, kvalitetnim hardverom, odlicnim operativnim sistemima i dobrim driverima sebi doma sam sklopit ?ivotinju od daw-a podosta jeftinije vec da se to stalno ru?i i da je nestabilno i da je za "amatere"....i da rudaw i mac su nebo i zemlja iznad. e pa da, takvi bullshiti me nakure za ovakavu diskusiju.
ma nije moguce to jan. nisi dao 500? vise da ti ga profić sklopi dakle nevalja
ja studiram na elektronskom fakultetu u nisu, odnosno studirao, vec neko vreme sam apsolvent, veciti :) Sklapao mi ga je prijatelj sa fakulteta koji se poprilicno razume u hardver, ali najvise zato sto imam mnogo vise poverenja u njega no u sebe :) Do duse, njemu bih dao i da me operise ako nema hirurga, tako da...
Matoree
22-05-2011, 02:42 PM
Ajde leba ti uputi me na post u kom je neko napisao ovo ?to sam boldovao, izgleda da mi koncentarcija opada sa godinama.
Pozdrav,
Vasa
Skocentrisi se i procitaj prethodnih par strana pa ces videti :D Najvise me je iznenadio boggy, covek koji uvek barata cinjenicama ovde u ostalim diskusijama, pa evo ti njegovi postovi: (strana 6)
Svaki put sam imao ocekivanja od masine koja se NISU ispunila, odnosno masine nisu radile ni brzo ni stabilno onoliko koliko su odlicne komponente trebale da rade... to kad se spoji radi polovicno i nestabilno....
pa kad sam ga pitao kako je to moguce on kaze:
Ja to ne znam, niti zelim da znam. Samo posmatram rezultat. Ne zanima me kako diviner dolazi do njega.
Ocigledno je da boggy zna da je to isto, ali iz nekih razloga ovako pise..
Koliko vidim polemika je dali se isplati kupiti Ru Daw ili ne!
Pa iz necijeg ugla sigurno ne, kao sto se i ne isplati pojesti pizzu u pizzeriji za 800 dinara.
Jer ako odes u samouslugu, 100 grama brasna, sunke , sira i ostalih potrpstina ces pazariti za 350 dinara (sve sa strujom), a pizza nije tesko sklopiva kao automobil.
Ili zasto u kaficu platiti Coca Colu 150 dinara, kada je u radnji 30.
Mislim moze i tako!
A mozes i da kupis Ru Daw, i da za 10 dana (koje ces da izgubis akajuci se oko toga) zaradis 1000 evra (ako si u situaciji da neko zeli da ti toliko plati za tvoj rad), pa ond 200 svesno potrosis vise na comp, da se nebi akao oko toga.
Elem, ne vredi ni pizza 800 dinara, ali restorani postoje, jerbo su razliciti uglovi gledanja na svet, a bogami i mogucnosti!
Ne. Ovde se nazalost jos raspravlja da li su komponente u macu i rudawu pravljene u NASA-i pa zbog toga neces dobiti stabilnost ako ti kupis ISTE komponente u radnji i sklopis sam.
Pa je takodje uletela diskusija u medjuvremenu, MacOS vs Win7
Samo da se razumemo, da sam imao para za RuDaw, rado bih ga uzeo, jer se isplati da se neko drugi brine da tvoj racunar radi kako treba, narocito ako je taj strucnjak u optimizovanju racunara za audio obradu.
A ja jedan RuDaw XTM koji sam chuo, se ne chuje, znaci ne cujem ga da radi, to je meni dovoljno
bornaa
22-05-2011, 02:55 PM
ja studiram na elektronskom fakultetu u nisu, odnosno studirao, vec neko vreme sam apsolvent, veciti :) Sklapao mi ga je prijatelj sa fakulteta koji se poprilicno razume u hardver, ali najvise zato sto imam mnogo vise poverenja u njega no u sebe :) Do duse, njemu bih dao i da me operise ako nema hirurga, tako da...
pa dobro, to je opet diy kompjuter. u danasnje vrijeme interneta svatko ima "prijatelja koji se razumije u hardwar", preciznije....tisuće njih. a fizičko sklapanje je igra lego kockama. ja npr imam i5 750, to je 2 godine stari lynnfield i nikad ga nisam uspio nit pribli?no zagu?it. necu onda nit pomi?ljat ?ta tek rade dana?nji top procesori.
Tomislav
22-05-2011, 03:05 PM
tih 300? za support mozda mos ulozit u procesor vece brzine ili novije generacije il vise rama ili vecu brzinu harda ako ti pak to treba...na kraju krajeva povecace ti brzinu worlklowa jos daleko iznad rudawa....al da da, znam tu je ta "stabilnost" misticna ...oni mogu kupit bolje i stabilnije komponente od mene...ok. al ako je stabilnost samo u supportu, onda tak recite... stim se i slazem.
Već sam rekao da ja nemam problema s popravljanjem računala. Zapravo sam se u jednom periodu ?ivota time prilično intenzivno bavio. Tako da ne mora? vi?e spominjati ni?ta oko toga kako smo mi koji kupujemo ovakve kompove zapravo idioti kojima netko mora dotrčati popraviti problem. Da, mogu ga sam rije?iti, ali ga ovako mogu rije?iti jo? br?e. Ja zapravo uglavnom na ovaj način u startu zaobiđem većinu problema - to je cijela poanta kupovanja kompa. Kao primjer navest ću ?to se dogodilo kad sam kupovao ruDAW. Dakle, Diviner mije mogao isporučiti komp sa q6600 procesorom ili core2duo. Ja sam gotovo pristao na quada, ali me on odgovorio jer nije prethodno na tom procesoru napravio sve potrebne stress testove, nije ga isprobao na način kako to inače radi. Ljudi moji, ja sam na svoje oči vidio kako taj lik 15 sati ima upaljen 3dmark samo da utvrdi da home PC koji nekom sla?e definitivno radi. Okej, time me kupio zauvijek. :wink:
A sad ne?to drugo. Ti ne razumije? ?to je workflow i u kakvom je on odnosu s performansama. Moj frend si je nedavno za grafički design kupio MBP 17''. Tvrdi da se ubrzao 35%. Performase su ostale iste. Kako? Tako! Opetativni sistem mu je to omogućio, odlična integracija sa softwareom koji koristi itd. On to ne mo?e objasniti. Mo?da mu je samo posao ljep?i kad gleda u prekrasni sjajni aluminij :) Meni jest, a i to je jako bitno. Dobra usporedba je s iPhoneom. Imao sam recimo N95 8gb, mobitel koji je po karakteristikama bio super. Milijun opcija i svega, mailova, browsera wirelessa, gps-a itd. Nikad nisam koristio njegove opcije, jer nisu bile praktične kao na iPhoneu. I za?to danas imam iPhone, a ne neki "duplo br?i, genijalni, dual core" android? Zato jer sam do?ivio bolji user experience sa iPhoneom. Ista stvar je i s kompovima. Moj frend ima super brzu Toshibu, ali ?to mu vrijedi kad ju ne mo?e nositi na leđima. Toliko je nepraktičan da ga nikamo nigdje ne nosi, pa je to kao da ga i nema. A performansi na bacanje. Dakle, veće performanse ne znaće br?i workflow.
ruDAW nema nikakvu mističnu stabilnost. Dapače, ona je postignuta vrlo "ovostrano" :) Sa puno kombiniranja. Mo?da ako iskopira? iste komponente koje Diviner koristi dobije? ne?to super, samo ?to u tom slučaju to nije tvoja, nego njegova konfiguracija + nema? support + mora? ulo?iti vlastito vrijeme itd itd.
ja ne tvrdim da je rudaw ili mac nestabilan, TI tvrdis da su domace sklopljena racunala po defaultu nestabilna za razliku od tvojih ljubimaca i ja ti pokusavam rec da je to bullshit jer za dost manje pare dobis istu stvar....isprobano i pricam iz iskustva
Ja to ne tvrdim generalno. Ja samo govorim o svom iskustvu, da sam vrlo rijetko ili gotovo nikada vidio dobru DIY masinu. Nemam nista protiv toga sto ti govoris, ali samo ako si imao iskustva i sa jednim i sa drugim (a sam si rekao da nisi, osim sa MacBookom).
Ja ne mogu, jer ih zaista nemam. Sklapao sam konfiguracije, ili ispravljao lo?e konfiguracije trgovaca za neke druge ljude, udruge itd. koji nisu imali love za ne?to bolje. Lik mi je stavio u konfiguraciju kuči?te s napajanjem + dodatno napajanje (isto kao u kuči?tu) ?eleći mi naplatiti dvaput napajanje. Kad sam ga pitao hoću li onda dobiti dva napajanja nazvao me balavcem i zaključio da ja pojma nemam o računalima jer se on tim bavi godinama (?to je istina, ima dućan jako dugo). Također mi je tvrdio da je bolje 5400 rpm (sa 64mb cachea) od 7200 rpm (32mb)... Ka?e "bolje je to za monta?u". Stvarno takvih primjera imam masu. Evo moj susjed ima komp koji mora 10 minuta biti isključen iz struje da se prvi put upali. Onda radi relativno normalno. Svako jutro prilično burno reagira.
da je fakat takva razlika kakva se isfurava u performansama oni nemaju o cem brinut, kvaliteta radi svoje.
Neistina. Već sam naveo primjer američke filmske industrije. To je jače od bilo kojeg mog argumenta. Misli? li stvarno da oni kupuju Apple zbog dizajna? :) Oni najče?će imaju machine room, pa se od dizajna ne vidi ni D. Apple osim toga performanse svojih računala uglavom uspoređuje sa prethonim generacijama vlastitih računala, a ne PC-a. Ako pogleda? Appleove reklame, one se uglavom odnose na to da je OS X u startu bolje opremljen operativni sistem koji privlači "zabavne" ljude. Čisti marketing, ali usmjeren na ?iroke mase. Ja sad govorim isključivo o njihovim računalima koja su namjenjena profesionalcima (Mac Pro, i recimo MacBook Pro). Da, kvaliteta radi svoje. Zato su i toliko popularni među profesionalcima.
imaju identican hardware ko nesto puno jeftinije a hajpaju se ko svjetsko cudo u performansama
pa ne znam bash...pogledaj malo članke po netu, windows 7 vs osx performance i to... ljudi imaju bolje performanse programa na bootkempanom windows 7 nego na njihovom nativnom osx-u...gaming windowsi deru do 30-40%, dok i u radnim programe tipa adobe cs5 se vide ubrzanja do 10-15% za windowse...uglavnom, recimo da je izjednačeno. tak da definitivno....placa se hajp i ?mina
Drago mi je da si spomenuo CS5. moj frend upravo radi na design premiumu bez problema. On je pri tranziciji windows ---> os x osjetio ta značajna pobolj?anja u workflowu. Ljudski faktor je bitniji od brzine same ma?ine. Bitnije je kako se OS "integrira s čovjekom". Tu prije svega mislim na intuitivnost koja krasi sve Appleove proizvode. Mo?da je tebi to bezveze, ali meni je i dan danas super ?to MBP mogu otvoriti jednom rukom, bez da pridr?avam donji dio laptopa, ili to ?to sam se nekoliko puta spotaknuo na kabel koji se samo elegantno iskopčao. To je sad hardwerski. Iste te stvari su i u softwareu.
al kako sam i reko, jedino sta apple prodaje je osx iako performance je sada s pojavom windowsa 7 tu negdje...svaki ima neke pluseve i neke minuseve ali rekao bi da su tu negdje (a i kako sam prije reko, godinu i po sam programiro u flashu na osx-u i ne govorim iz guzice)
Svakako treba? prestati misliti u "megahercima" i "postotcima perfomransi"... Nije sve u tome.
ja samo mogu rec ako citas vecinu rivjua i benchmarka widows 7 ubija na vise polja (cak i kod daw-ova) u perfromansama.
(...)
e pa stabilno je a i tera programe brze neg osx.
Huh, gle čuda. Opet performanse. Ovako: ti vrhovi performansi se stvarno vrlo rijetko osjete. Mo?da kod nekakvih naprednih 3d rendera koji će se zavr?iti ne?to br?e... Ali ljudi i dalje unatoč svemu rade na Macu.
Inače, flash development na Macu je ne?to najbezveznije ?to sam ikada čuo. Ja ti to nikad ne bih preporučio i s tim zaista imam samo neugodna iskustva.
A mene licno pogadja ovo svo mudrovanje jer se kazu svakave stvari nekome koga i ne poznajete licno, samo zato sto se njegov stav razlikuje od vaseg...
Mene samo smeta kad ljudi govore teoretski ili prema nečemu ?to čitaju na forumu, a ne vlastitim iskustvima. Mislim da komotono mo?emo uvesti tag pročitao na forumu. Tako bi neke stvari bile puno jasnije.
Sminka??? Pa pored stabilnosti i sigurnosti (nisu svi kompjuterasi koji se bave ovim poslom) i sminka je bitna ..kad promenim monitor ,kuciste ili okrecim sobu dobijem volju ,inspiraciju ,promeni mi se raspolozenje sto utice na rad(imidz coveka u poslu) ..
Najbolji operativni sistem je onaj na koji si se naucio (taj je najbrzi) osim ako shvatis da ti ni to nije dovoljno dobro pa si spreman da zrtvujes jos vremena za istrazivanje i navikavanje ,testiranje ..sve to mozes sam ako imas vremena i ako se lozis na to. ..Nema potrebe smarati ..ako znas i umes sklapaj ako ne znas i ne umes i ako te sve to ne zanima plati vise.
Ja mogu da kazem da je neko majmun zato sto komentarise neciji IQ na nacin na koji je prokomentarisao ali necu jer nije lepo
Slazem se s ovim. Samo mislim da cak i oni koji bi bili u stanju sami sloziti komp mogu imati interesa kupiti gotovo rjesenje. Stvarno mislim da je potrebno posvetiti svo svoje vrijeme samo tome, ako ?elite biti dobri (kao vas prijatelj kojeg ste spomenuli, jer dva mjeseca je puno).
ja priznajem da sam malo windows 7 fanboy i oprosti ako me ponese. meni iz osobnog iskustva su windowsi 7 takvo odusevljenje kakvo vec dugo nisam osjetio u svijetu operativnih sistema i stvar stvarno sljaka vrhunski pa eto, malo me pecne kad neko pljuje tak po njima. takodje smatram da su win 7 puno fleksibilniji komad softwera jer su prilagodjeni svim suludim komponentama koje danas mos nac u pc-u, dok osx ima uzi spektar komonenti koje zahtjeva a da radi kako spada (ko kad npr sklapas hackintosh). al eto, performance brojke su tu i govore da ga sedmica po?teno pra?i.
Ja sam windows 7 fanboy, Apple fanboy i Google fanboy. Eto... :) Obo?avam Windows 7 i trenutačno bih samo htio da Adobe prodaje istu licencu za win i mac, da koristim oba OS-a. Svaki ima svoje prednosti i nedostatke.
Tomislav
22-05-2011, 03:09 PM
ma nije moguce to jan. nisi dao 500€ vise da ti ga profić sklopi dakle nevalja
Interesantno da nisi qouteao drugi dio ovog posta u kojem tumači koje je sve probleme imao. :)
i opet se razbacuješ sa 500e kad je Boggy fino objasnio da se za tolko love moze kupiti komp, a ne da je razlika tolika.... -.-
psionic
22-05-2011, 03:53 PM
e pa vi ljudi stvarno nemate pametnijeg posla nego ?to mlatite prazne priče u krug... Ne znam u čemu je poenta, ako sam računarski geek, naravno da neću da mi drugi čačkaju po ma?ini, ako sam samo tonac, producent ili kompozitor, naravno da ću uzeti ma?inu od nekog proverenog. u svakom slučaju, niko ne ka?e da taj rudaw mo?e da radi nemoguće, ali je urađen tako da odmah mo?e se da prione na posao - kome to treba
Tomislav
22-05-2011, 04:00 PM
e pa vi ljudi stvarno nemate pametnijeg posla nego ?to mlatite prazne priče u krug... Ne znam u čemu je poenta, ako sam računarski geek, naravno da neću da mi drugi čačkaju po ma?ini, ako sam samo tonac, producent ili kompozitor, naravno da ću uzeti ma?inu od nekog proverenog. u svakom slučaju, niko ne ka?e da taj rudaw mo?e da radi nemoguće, ali je urađen tako da odmah mo?e se da prione na posao - kome to treba
?to je najtragičnije, imam masu posla i sve nekako razmi?ljam da zamolim moderatore da me bannaju na koji dan... :rotfl: Toliko o samokontroli...
awacs
22-05-2011, 04:19 PM
Skocentrisi se i procitaj prethodnih par strana pa ces videti :D Najvise me je iznenadio boggy, covek koji uvek barata cinjenicama ovde u ostalim diskusijama, pa evo ti njegovi postovi: (strana 6)
Pa mo?e? i ti da se skoncentri?e? i pročita? ceo Bogijev post koji si citirao (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=306538&postcount=55) :) Čovek (koliko sam ja uspeo da shvatim) nije rekao da je nemoguće sklopiti stabilan DIY računar. Nijednom rečju. Pričao je o svojim lo?im iskustvima, a to je ne?to potpuno drugačije. Po?to cenim da je tvoj IQ bar dvaput veći od broja obuće koju nosi? nadam se da ti je razlika između te dve priče jasna :)
Sklapaj ma?ine kakve god ?eli?, sebi ili prijateljima, prodaj ih ako ti je to namera, radi ?ta god ?eli?. Ali molim te nemoj da lo?i? ljude koji čitaju ovaj forum da svako ko ima pristup Internetu mo?e da sklopi računar koji će raditi brzo i stabilno. To jednostavno nije istina, a i nije ba? po?teno.
Pozdrav,
Vasa
Matoree
22-05-2011, 04:30 PM
Sklapaj ma?ine kakve god ?eli?, sebi ili prijateljima, prodaj ih ako ti je to namera, radi ?ta god ?eli?. Ali molim te nemoj da lo?i? ljude koji ?itaju ovaj forum da svako ko ima pristup Internetu mo?e da sklopi ra?unar koji ?e raditi brzo i stabilno. To jednostavno nije istina, a i nije ba? po?teno.
hahah a ja sam bas u fazonu nemojte loziti ljude ovde da daju pare na sminku i brand jer nije strasno sklopiti svoj daw :)
bornaa
22-05-2011, 04:30 PM
Već sam rekao da ja nemam problema s popravljanjem računala. Zapravo sam se u jednom periodu ?ivota time prilično intenzivno bavio. Tako da ne mora? vi?e spominjati ni?ta oko toga kako smo mi koji kupujemo ovakve kompove zapravo idioti kojima netko mora dotrčati popraviti problem. Da, mogu ga sam rije?iti, ali ga ovako mogu rije?iti jo? br?e. Ja zapravo uglavnom na ovaj način u startu zaobiđem većinu problema - to je cijela poanta kupovanja kompa. Kao primjer navest ću ?to se dogodilo kad sam kupovao ruDAW. Dakle, Diviner mije mogao isporučiti komp sa q6600 procesorom ili core2duo. Ja sam gotovo pristao na quada, ali me on odgovorio jer nije prethodno na tom procesoru napravio sve potrebne stress testove, nije ga isprobao na način kako to inače radi. Ljudi moji, ja sam na svoje oči vidio kako taj lik 15 sati ima upaljen 3dmark samo da utvrdi da home PC koji nekom sla?e definitivno radi. Okej, time me kupio zauvijek. :wink:
normalno da mu se vise isplati testirat 15 sati dal sve sljaka i troubleshootat odmah ak nes ne radi neg da isporuci na blef pa da sam snosi troskove garancije iliti prevoza nazad i dodatanog rada. vrlo logicno da to radi posto eliminira vlastiti financijski rizik.
A sad ne?to drugo. Ti ne razumije? ?to je workflow i u kakvom je on odnosu s performansama. Moj frend si je nedavno za grafički design kupio MBP 17''. Tvrdi da se ubrzao 35%. Performase su ostale iste. Kako?Moj frend ima super brzu Toshibu, ali ?to mu vrijedi kad ju ne mo?e nositi na leđima. Toliko je nepraktičan da ga nikamo nigdje ne nosi, pa je to kao da ga i nema. A performansi na bacanje. Dakle, veće performanse ne znaće br?i workflow.
aha dakle ako mi se video renderira 5 sati umjesto 10 sati to mi ne ubrzava workflow?
ruDAW nema nikakvu mističnu stabilnost. Dapače, ona je postignuta vrlo "ovostrano" :) Sa puno kombiniranja. Mo?da ako iskopira? iste komponente koje Diviner koristi dobije? ne?to super, samo ?to u tom slučaju to nije tvoja, nego njegova konfiguracija + nema? support + mora? ulo?iti vlastito vrijeme itd itd.
imas 1000 jebenih komfiguracija koje rade sjajno ko daw-ovi na netu. nije diviner sad tu izmislio toplu vodu. i on je sve negdje naucio pa isprobao.
Ja to ne tvrdim generalno. Ja samo govorim o svom iskustvu, da sam vrlo rijetko ili gotovo nikada vidio dobru DIY masinu. Nemam nista protiv toga sto ti govoris, ali samo ako si imao iskustva i sa jednim i sa drugim (a sam si rekao da nisi, osim sa MacBookom).
gle lepi, ako mi je sistem stabilan, ako nemam audio latenciju i ako mi proc guta sve ?ta u njega bacim, ne znam za?to mi treba usporedba s rudawom da znam da je ovo jebeno dobar komp kao daw? i jan ti je lijepo rekao da jos nije uspio prec 30% cpu usagea.
Evo moj susjed ima komp koji mora 10 minuta biti isključen iz struje da se prvi put upali. Onda radi relativno normalno. Svako jutro prilično burno reagira.
moja mama ima athlon 1400xp s 256 mb rama i ne radi dobro. ne kuzim poantu koju si htio prenjet al reko eto, da i ja tebi napisem nes slicno
Neistina. Već sam naveo primjer američke filmske industrije. To je jače od bilo kojeg mog argumenta. Misli? li stvarno da oni kupuju Apple zbog dizajna?
ti se bas trudis ignorirat kaj sam vec napiso il bas volis kad se ponavljam? osx je donedavno bio bez premca najstabilniji i najnapredniji komercijalni os i postao je standard u industriji, te je sada i ostao standard u industriji. da ima nekih velikih razlika s dansnjim mashinama istog hardwera s windows 7 instaliranim - nema....osim 40% do 100% vece cijene, ovisno o konfiguraciji.
Drago mi je da si spomenuo CS5. moj frend upravo radi na design premiumu bez problema. On je pri tranziciji windows ---> os x osjetio ta značajna pobolj?anja u workflowu. Ljudski faktor je bitniji od brzine same ma?ine. Bitnije je kako se OS "integrira s čovjekom". Tu prije svega mislim na intuitivnost koja krasi sve Appleove proizvode. Mo?da je tebi to bezveze, ali meni je i dan danas super ?to MBP mogu otvoriti jednom rukom, bez da pridr?avam donji dio laptopa, ili to ?to sam se nekoliko puta spotaknuo na kabel koji se samo elegantno iskopčao. To je sad hardwerski. Iste te stvari su i u softwareu.
on je vjerojatno najvise osjetio prelaz s nekog starog smeca od pc-a na novi mac. i samo da ti kazem posto izgleda ne znas, programi su identicni u gumb na oba os-a samo sta na windowsima prema benchmarcima cs5 radi 10% do 20% br?e. i to na bootcampu.
Svakako treba? prestati misliti u "megahercima" i "postotcima perfomransi"... Nije sve u tome.
kokač, radio sam na macu godinu i pol intenzivno dizajn, nemre? mi prodat tu Steve Jobs spiku.
Huh, gle čuda. Opet performanse. Ovako: ti vrhovi performansi se stvarno vrlo rijetko osjete. Mo?da kod nekakvih naprednih 3d rendera koji će se zavr?iti ne?to br?e... Ali ljudi i dalje unatoč svemu rade na Macu.
stara navika od dana kad je mac bio nesto posebno. on to vise nije, danas dize pare na staroj slavi, hajpu i ovakvim sprehama koje ekipa pusi.
Mene samo smeta kad ljudi govore teoretski ili prema nečemu ?to čitaju na forumu, a ne vlastitim iskustvima. Mislim da komotono mo?emo uvesti tag pročitao na forumu. Tako bi neke stvari bile puno jasnije.
ak dve godine radim na diy ma?ini koja radi ko avion, kak sam to procito na forumu? davao sam vam samo linkove di i drugi ljudi uspjesno si slazu kompove na gearslutzu i stvari rade bez gre?ke.
Ja sam windows 7 fanboy, Apple fanboy i Google fanboy. Eto... :) Obo?avam Windows 7 i trenutačno bih samo htio da Adobe prodaje istu licencu za win i mac, da koristim oba OS-a. Svaki ima svoje prednosti i nedostatke.
i ja se slazem s ovim. isto tako i diy komp ima prednosti i nedostatke naspram rudawa. ali brajko nemoj pricat ludosti da stvar ne radi kao mocan daw komp zato jer si ti negdje vidio neka 2 diy pc-a koji nisu valjali il ne znam sta si vec vidio.
Interesantno da nisi qouteao drugi dio ovog posta u kojem tumači koje je sve probleme imao.
to je jedan mali problemcic koji ce se vjerojatno rjesit skorim updejtom, a ako je problem i prije postojao, krivim janovog majstora u odabiru hardwera jer je za taj problem zasigurno mogao cuti na netu. :)
@jan
kolko te je cijela mashina na kraju ispala?
bornaa
22-05-2011, 04:39 PM
e pa vi ljudi stvarno nemate pametnijeg posla nego ?to mlatite prazne priče u krug...
evo ja priznajem da nemam. nezaposlen sam i cekam da mi se adami vrate s retrofitanja :D
boggy
22-05-2011, 04:44 PM
hahah a ja sam bas u fazonu nemojte loziti ljude ovde da daju pare na sminku i brand jer nije strasno sklopiti svoj daw :)
S tom razlikom da awacs, DaBear i ja nismo anonimni na ovom forumu a ti jesi.
Ako nameravas da i dalje istrajavas sa ovakvim postovima, zamolio bih te da ostavis ovde svoje ime i prezime, gde si stacioniran, cime se konkretno bavis i broj telefona, da bi clanovi mogli da te kontaktiraju u slucaju da im nesto nije bilo kako si im "obecao", ili da ti se licno zahvale na pomoci... sta god.
Ako nisi raspolozen za to, zamolio bih te da prestanes da spamujes forum...
isto vazi i za clana bornaa.
Unapred zahvalan.
pozdrav
bogi
Matoree
22-05-2011, 05:01 PM
S tom razlikom da Vasa, DaBear i ja nismo anonimni na ovom forumu a ti jesi.
Ako nameravas da i dalje istrajavas sa ovakvim postovima, zamolio bih te da ostavis ovde svoje ime i prezime, gde si stacioniran, cime se konkretno bavis i broj telefona, da bi clanovi mogli da te kontaktiraju u slucaju da im nesto nije bilo kako si im "obecao", ili da ti se licno zahvale na pomoci... sta god.
Ako nisi raspolozen za to, zamolio bih te da prestanes da spamujes forum...
isto vazi i za clana bornaa.
Unapred zahvalan.
pozdrav
bogi
Ostavljati broj telefona tek tako na internetu i nije bas pametno, a rado cu pomoci ovde na forumu kad god budem u mogucnosti.
bornaa
22-05-2011, 05:08 PM
ja ne nagovaram nikog na nis samo velim da se meni i mnogim drugima diy mashina debelo isplatila za dosta manje pare. kome se neda malo izucit taj dosta jednostavan a i koristan zanat (biti sam sebi tech support je koji puta kljucno) moja topla preporuka je nek doda jos tih 300€ ekstra i kupi rudaw ili nest takvo. ova diskusija je bila vise o tome da se svrgne mit da rudaw il mac imaju neke prednosti nad dobro slozenim diy pc-em kao daw.
boggy
22-05-2011, 05:11 PM
@bornaa & Matoree
Ostavljati broj telefona tek tako na internetu i nije bas pametno,
Hm... pitam se zasto :confused:... ali recimo da razumem sta zelis da kazes, i u tom slucaju nemoj vise spamovati.
a rado cu pomoci ovde na forumu kad god budem u mogucnosti.
Zvuci naizgled galantno, ali to i nije neko obecanje... ljudi dolaze i odlaze sa foruma, a navlaciti clanove da ("tek tako") bace 500, 1000 ili cak i 2000EUR na avanturu sa sklapanjem svog racunara, a da jos i mozda nemaju iskustva sa tim... nije ni posteno a ni dobronamerno ako vec ne zelis da ostavis svoje podatke, te da te neko moze kontaktirati cak i ako nisi "u mogucnosti" da pomognes.
Puno je ljudi doslo, bilo i otislo sa Rumskog, bez traga. Svakojake mudrosti i "mudrosti" su prosipali.
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.