PDA

View Full Version : swing or shuflle

pera koyot
19-05-2011, 11:23 PM
Poz svima...ima li neko da mu nije tesko da mi objasni o cemu se zapravo radi kada je u pitanju swing or shuflle ..kako to funkcionise i koja razlika dodavati ga po 16inama u odnosu na 32, 64....Hvala unapred....

DJeneral
20-05-2011, 06:10 PM
brate to ti je sve po osecaju, znaci ako sviras vazno je da ga sviras malo u offbeat-u... da imas groove da si oko klika ali opet u ritmu... jbg mogao bih do sutra da ti pisem ali bilo bi ti jasno tek kada bi cuo... poslusaj malo blues ili funk iz 70-ih to ti je sve u tom fazonu...

DaBear
20-05-2011, 06:15 PM
Poz svima...ima li neko da mu nije tesko da mi objasni o cemu se zapravo radi kada je u pitanju swing or shuflle ..kako to funkcionise i koja razlika dodavati ga po 16inama u odnosu na 32, 64....Hvala unapred....

samo na uvo!

pustis - probas - cujes - skapiras !!

pera koyot
20-05-2011, 09:31 PM
Hvala.. jasno mi je to sviranje pa na sluh odredjivanje sta je najbolje.. to i radim nakon sto sagradim ritam ali ovde pricamo o razlicitim groove>ovima u kojima ritam moze biti...to me malo buni....dodavanjem swinga primeti se izmestanje grida ili mreze u piano rollu...npr druga i cetvrta vertikalna linija se pomere za procenat swinga koji dodam ja mislim....tako da ako umete to da mi pojasnite bio bih zahvalan ...pozz

h.vox
21-05-2011, 07:28 PM

swing ili shuffle su odmak od rigorozne kvantizacije, koji bi, ako se adekvatno koriste, trebali dati ljudski osjećaj ritma. naravno, ovo je samo jedna dimenzija, i to vremenska, a druga dimenzija je i činjenica da čovjek udari u bubanj drugom snagom ovisno o tome kakav groove ?eli postići. dakle ako ?eli? dodati ljudsku dimenziju u svoje ritam trake, malo swinga, malo onda kasnije ručno pomakne? određene udarce, i malo varira? velocity. tu će? morati sam eksperimentirati, i ovisi o glazbi koju radi?.
u cubaseu, ukoliko ima? 4 udarca u ?estaestinkama, swing pomakne drugi i četvrti udarac malo unazad, da udara malo kasnije. to si primijetio i sam. i vjerojatno si i čuo da je ritam drugačiji, interesantniji.
shuffle radi na triplete - unutar jedne note tri udarca umjesto četiri. barem tako ka?e youtube :D

Inovative_kg
23-05-2011, 05:45 PM
Lepo kaze DaBear, samo na uvo. Sto vise pokusavate da definisete swing, dzaba je, precizna definicija ne postoji. Da offbeat je ,ali koliko to zavisi od osobe do osobe i od samog osecaja. A ovo za tri udarca umesto cetiri- ne razumem.. Pretpostavljam da se radi o taktu 3/4, ali ne vidim zasto bi tako izgledala definicija swinga kad 3/4 nista vise nije swing od 4/4 :D