PDA

View Full Version : Adam A5X ikoji vufer?

Zeroo
12-05-2011, 06:56 AM
Pitanje za iskusne kolege.

Nisam imao do sad prilike da koristim uz studijski monitor i vufer.Kupio sam Adam A5X koji odlicno radi ali mislim da mi fali basova u nizim frekvencijama i odlucio sam da kupim vufer.Da li da uzmem Sub7 koji preporucuje fabrika ili mogu i neki drugi(veci od 7")ili da ne cackam mecku i kupim Sub7.Prostorija mi je 6x4x2.8.

boggy
12-05-2011, 11:07 AM
Pitanje za iskusne kolege.

Nisam imao do sad prilike da koristim uz studijski monitor i vufer.Kupio sam Adam A5X koji odlicno radi ali mislim da mi fali basova u nizim frekvencijama i odlucio sam da kupim vufer.Da li da uzmem Sub7 koji preporucuje fabrika ili mogu i neki drugi(veci od 7")ili da ne cackam mecku i kupim Sub7.Prostorija mi je 6x4x2.8.
"Fali ti basova" jer ti prostorija nije akusticki tretirana.
A5x po specifikacijama svira od 50Hz pa navise... za svaku normalnu (muzicku) primenu to je dovoljno... jedino se nece cuti bez ozbiljnog bass tretmana.

Kupovinom subwoofera dobices samo jos veci haos u sobi sa basovima.

pozdrav

bogi

Zeroo
12-05-2011, 07:48 PM
Znaci bukvalno sam u problemu,a nemam uslova da sredjujem prostoriju jer mi je to soba i za druge namene pa ne mogu da je nesto puno akusticki obradjujem.Boggy sta predlazete koje minimalne korekcije da odradim da kolko tolko poboljsam akustiku prostorije.Da li ce pomoci neki pokretni apsorberi ili slicno?Hvala unapred

boggy
12-05-2011, 08:02 PM
Znaci bukvalno sam u problemu,a nemam uslova da sredjujem prostoriju jer mi je to soba i za druge namene pa ne mogu da je nesto puno akusticki obradjujem.Boggy sta predlazete koje minimalne korekcije da odradim da kolko tolko poboljsam akustiku prostorije.Da li ce pomoci neki pokretni apsorberi ili slicno?Hvala unapred

Nekoliko vrednih clanova foruma su prilicno snalazljivo resavali svoje radne prostore i delili svoja iskustva sa ostalima, te ima par aktivnih threadova u pod-forumu "Dizajn i konstrukcija studija", neki su i na sticky.

Recimo, ovaj mi izgleda vrlo prihvatljiv po pitanju tretmana i cene: "Control room problem s podom (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37784)"

A ima ih jos:
Eomsy-jev herojski "DIY Vocal booth & Control room?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239)"
Rhino-ove "Mobilne solucije? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35218)"
itd...

Potrosi bar mesec dana na iscitavanje postova... vise ce ti vredeti nego da bacas pare na subwoofere za koje ti trgovci NECE reci da ti ne mogu pomoci.

Pored svega sto sam ti predlozio a i mimo toga... predlazem ti i da potrosis vreme, strpljenje i volju na POZICIONIRANJE monitora i mesta za slusanje. Pravilnim pozicioniranjem monitora i slusaoca mozemo pronaci svojevrstan "sweet spot" gde ima najmanje brljotina koje soba pravi.

Pozicioniranje se najlakse radi mikrofonom i softverom za merenje... ali ako si strpljiv i JAKO dobro cujes, moze se to i na usi... jedino umesto jedno popodne (par sati u sustini, bez provera na sluh), samo na usi moras potrositi vise meseci, moras praviti male pomeraje zvucnika i cekati da ti se utisci slazu po nekoliko dana...

potrazi na forumu pozicioniranje... pisali smo vec (u Eomsy-jevom threadu ima i o tome)

pozdrav

bogi

Zeroo
12-05-2011, 09:53 PM
Boggy hvala puno.Znaci bilo najbolje da uzmem stalke za monitore i da krenem sa pozicioniranjem!Bez ikakvih apsorbera?

boggy
12-05-2011, 09:55 PM
Boggy hvala puno.Znaci bilo najbolje da uzmem stalke za monitore i da krenem sa pozicioniranjem!Bez ikakvih apsorbera?

Ako nemas volje za apsorbere, onda da.

pozdrav

bogi

Zeroo
12-05-2011, 09:59 PM
Ok.Hvala

h.vox
18-05-2011, 06:16 PM
sad ću se ja nadovezati i razj... sve što ste napisali :)
imao sam priliku u malo većoj sobi poslušati a5x i a7x i, unatoč specifikacijama, a5 jednostavno ne ide dovoljno duboko. kao da se izgubio u sobi, za razliku od a7 kod kojeg je taj efekt bio puno slabije izražen. naravno, zavisi i o glazbi koja se misli producirati, ali sudeći po veličini sobe, treba ti ili veći monitor ili sub. i opet, ne prevelik, ne treba ti reprodukcija do 25 Hz.
na kojoj si poziciji u sobi? prijatelj mi je u sobi od cca 16 m2 imao stol u sredini, i na njemu dynaudio bm6a monitore i basa nije bilo apsolutno nimalo, čim se približio zidu bas se pojavio. dakle - eksperimentiraj s pozicijom, tu će ti stalci puno pomoći.
no naravno, trebat će ti i akustički tretman, to definitivno.

Zeroo
19-05-2011, 06:28 PM
Stalci su mi stigli i eksperimentisem polako,ali imam osecaj da A5x nece bas da mi napuni sobu zvukom bar za sad.Srednja i visoka linija je extra samo jos malo zdravog basa i to je to.Soba je 24m kvadratnih i nije zvucno tretirana.Odlucio sam da kupim Adam sub7 a i probacu malo da cacnem oko akustike mada nemam mogucnosti da nesta puno radim na tome.Kad stignu sub7 javicu utiske,narucio sam u Artistu jer ga nemaju na lageru.

euphoric
19-05-2011, 09:32 PM
Stalci su mi stigli i eksperimentisem polako,ali imam osecaj da A5x nece bas da mi napuni sobu zvukom bar za sad.Srednja i visoka linija je extra samo jos malo zdravog basa i to je to.Soba je 24m kvadratnih i nije zvucno tretirana.Odlucio sam da kupim Adam sub7 a i probacu malo da cacnem oko akustike mada nemam mogucnosti da nesta puno radim na tome.Kad stignu sub7 javicu utiske,narucio sam u Artistu jer ga nemaju na lageru.

Izvinite za blagi OT, ali koje si stalke uzeo za A5X??

Pozz :wink:

Zeroo
19-05-2011, 09:53 PM
Izvinite za blagi OT, ali koje si stalke uzeo za A5X??

Pozz :wink:

Pravljene.

psionic
23-05-2011, 10:08 PM
Opet ja sa mojim dosadnim pitanjem o basu:
Kako već svi znaju imam isti ovaj problem u sobi od 16m2.
Bogi mi je već rekao da ne bacam pare na vufere, ja sam poslu?ao, ali jo? nisam sredio prostor. Kao krajnje re?enje sam uzeo 2 hifi kutije sa 2x10" bas zvučnicima, rutirao kroz mikser da sviraju do 100 hz, na?ao nekakvu muziku za koju znam kako zvuči i dodao ih na monitore od 6"
Stvarno me kopka da li bi namenski vufer bio bolje re?enje... Ovo ovako je suprotno svim savetima i pravilima, ali definitivno radi bolje od samo monitora.

Hteo bih da mi neko ko zna, objasni kako to bas mo?e da bude jači u tretiranoj sobi to jest, da li se u običnoj sobi gubi zbog nekakog poni?tavanja, vi?ka visokih, ili čega već ? Najzad za?to vufer ne mo?e da nadoknadi ovaj problem tihog basa ?

boggy
23-05-2011, 10:39 PM
.......
Hteo bih da mi neko ko zna, objasni kako to bas može da bude jači u tretiranoj sobi to jest, da li se u običnoj sobi gubi zbog nekakog poništavanja, viška visokih, ili čega već ? Najzad zašto vufer ne može da nadoknadi ovaj problem tihog basa ?
Da, dolazi do faznog ponistavanja, i to recimo, dolaznog talasa iz zvucnika i odbijenog talasa od zida, formira se stojeci talas u sobi, gde ako je slusalac postavljen na mestu "nule" imace nedostatak, a ako je na mestu maksimuma... imace visak... vise o tome moze da se procita ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Room_mode

Pri tom... kad kazem da se "pojaca" bass kad se soba akusticki sredi, to nije linearno i homogeno na svim frekvencijama, vec se smanji uticaj "nula"... te ima manje rupa ili "notcheva" na mestu slusanja, i to se psihoakusticki manifestuje kao "vise bass-a" ili "dobili smo bass!" fenomen.

Pazljiv slusalac, koji je navikao na zvuk u nekoj sobi, vec samo unosenjem jednog kubnog metra apsorpcionog materijala, dobija jasne prve znakove ovog fenomena.

Fenomen vazi za sve zvucnike... ukljucujuci i Yamaha NS10.

Dodavanjem samo subwoofera, se ne moze u nesredjenoj sobi dobiti homogeno povecanje nivoa bassa nego samo aktivacija (novih) sobnih modova, sto nije adekvatno resenje.

pozdrav

bogi

psionic
24-05-2011, 12:37 AM
Da, dolazi do faznog ponistavanja, i to recimo, dolaznog talasa iz zvucnika i odbijenog talasa od zida, formira se stojeci talas u sobi, gde ako je slusalac postavljen na mestu "nule" imace nedostatak, a ako je na mestu maksimuma... imace visak... vise o tome moze da se procita ovde http://en.wikipedia.org/wiki/Room_mode

Prvo, hvala Bogi na odgovoru.
E sad - sve mi je to savrseno jasno, ali...

Kada se setam po sobi, bas se neznatno menja, stalno je slab... Dalje, ovo se vise cuje kao neka shelving filter pojava, od 60-70 Hz pa na dole nema nicega (nikako da okacim one moje snimke frekv odziva), a ne dip koji bi se ocekivao na nekoj konkretnoj frekvenciji na kojoj je doslo do potiranja. Predpostavljam da ako je problem u faznom ponistavanju, dodavanje vufera ne resava problem jer ce se samo sada jaci talas iz vufera oduzeti od jaceg odbijenog i opet nista. Ali i dalje mi nije jasno gde je nestao ostatak koji nije ponisten... Hm, mozda ga sam zvucnik i ne proizvodi... 60-70Hz dip + shelf ispod 50Hz zbog samog zvucnika i to je to... ?

Dodavanjem samo subwoofera, se ne moze u nesredjenoj sobi dobiti homogeno povecanje nivoa bassa nego samo aktivacija (novih) sobnih modova, sto nije adekvatno resenje.

pozdrav
bogi

Ne znam sta znaci "novi modovi" - da li su to neke nove tacke poklapanja frekvencija koje pocinju da se javljaju zbog sada novih razdaljina od zidova ? Shvatam, dobio bih frekventni haos u sobi...

Da li ovo sve generalno znaci da bi u nekom idealnom slucaju, velicina membrana na zvucniku ne bi trebalo da utice na zvuk u sobi - tacnije - na ovaj problem sa basom ? - Znam da je vec bila tema o najmanjem potrebnom zvucniku za litrazu sobe...

boggy
24-05-2011, 01:53 AM
Prvo, hvala Bogi na odgovoru.
E sad - sve mi je to savrseno jasno, ali...

Kada se setam po sobi, bas se neznatno menja, stalno je slab... Dalje, ovo se vise cuje kao neka shelving filter pojava, od 60-70 Hz pa na dole nema nicega

Nizbrdo do nekih 80Hz je neki optimalni minimum za muzicku produkciju, 60-70Hz je ok, dok je 40-50Hz vise nego dovoljno.
Ako ti konkretno fali "sve" ispod 60-70Hz, onda verovatno imas jaku nulu (notch) na 40-50Hz, i nikakav subwoofer nece to popraviti.

(nikako da okacim one moje snimke frekv odziva),

Pa, to bi moglo da olaksa analizu.

a ne dip koji bi se ocekivao na nekoj konkretnoj frekvenciji na kojoj je doslo do potiranja.

Potiranje, dip ili notch ne mora biti usko, moze biti i low-Q, znaci, vise "broad band"

Predpostavljam da ako je problem u faznom ponistavanju, dodavanje vufera ne resava problem jer ce se samo sada jaci talas iz vufera oduzeti od jaceg odbijenog i opet nista.

upravo to.

Ali i dalje mi nije jasno gde je nestao ostatak koji nije ponisten... Hm, mozda ga sam zvucnik i ne proizvodi...

bas to.

60-70Hz dip + shelf ispod 50Hz zbog samog zvucnika i to je to... ?

ne shelf nego notch, sirokopojasni. Zbog toga sto pogadja kraj radnog opsega, moze se pomesati sa shelving-om.

Ne znam sta znaci "novi modovi" - da li su to neke nove tacke poklapanja frekvencija koje pocinju da se javljaju zbog sada novih razdaljina od zidova ? Shvatam, dobio bih frekventni haos u sobi...

ako subwoofer svira nize od postojeceg midwoofera, moze (u vecoj sobi) izazvati modove koje midwoofer ni ne "dotice".... sto znaci dodatni haos sa bassom.

Da li ovo sve generalno znaci da bi u nekom idealnom slucaju, velicina membrana na zvucniku ne bi trebalo da utice na zvuk u sobi - tacnije - na ovaj problem sa basom ?

Generalno ni ne utice kao sto sam vec napomenuo ovde (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37756)... svaka membrana koja odsvira dovoljno nisko, moze izazvati sobni mod... bila 6.5" ili 12" svejedno je. Intenzitet moze biti i jaci i slabiji... opet je svejedno... "isto" kada oduzmes od "istog".. dobijes (uvek) "nista", bez obzira koliko je to "isto" bilo glasno.

- Znam da je vec bila tema o najmanjem potrebnom zvucniku za litrazu sobe...
pa da ... to je to...

pozdrav

bogi

psionic
24-05-2011, 02:10 AM
Ok, hvala, dosta mi je jasnije sada... Nekako sam bio ubedjen da se to sabiranje ili potiranje javlja na uskom opsegu frekvencija, ali izgleda da to nije slucaj. Razlicite frekvencije padnu u kontrafazu zbog razlicitih rastojanja raznih povrsina...valjda... Hvala jos jednom, kacim i te snimke cim stignem da ih uradim...