PDA

View Full Version : Najbrzi nacin za automatizaciju sibilanata (Cubendo)

Jan
07-05-2011, 05:23 PM
Naime, pokusavam da automatizujem neke "es"-ve za neku traku sta radim, radije nego da koristim desser ili sidechain kompresiju.
I sad, do sad sam smislio 3 nacina za to:

1. Da crtam automatizaciju klasicno, ali onda mi automatizacija preuzima fader.
2. Da crtam olovkom po volume envelopi na samom eventu u projektu (dobro resenje ali mnogo poteza rukom za jedan ess, vrlo mi je neprakticno kako ta olovka "radi"), mozda ovaj nacin moze nekako brze i drugacije da funkcionise?
3. Meni najlaksi i najbrzi nacin, secnem "sss" "makazama" i samo strelicom spustim volume na dole. Ali me posle nervira sto mi se event pretvori u milion delica.
4. I eventualno 4. da u samom editoru selektujem "SS" i idem na gain stisam...

Jel postoji neki jos laksi nacin, da sam ga prevideo ? Davno nisam radio u Pro Tools-u, ali cini mi se da u PT-u to sve ide mnogo brze :S

Everbeatz
07-05-2011, 06:22 PM
3. Meni najlaksi i najbrzi nacin, secnem "sss" "makazama" i samo strelicom spustim volume na dole. Ali me posle nervira sto mi se event pretvori u milion delica.

To i posle toga uradis bounce

Jan
07-05-2011, 06:25 PM
To i posle toga uradis bounce

Ma jasno za bounce-ovanje, al sta ako mi se ne svidi to sto sam uradio kasnije?

Surfer
07-05-2011, 06:44 PM
Ma jasno za bounce-ovanje, al sta ako mi se ne svidi to sto sam uradio kasnije?

Ja ništa ne bouncam, samo kao ti režem i spuštam volume.
Ako i konsolidiraš, a ne svidi ti se, ostaviš original, keep original, pa opet konsolidiraš

Jan
07-05-2011, 06:51 PM
Ja ni?ta ne bouncam, samo kao ti re?em i spu?tam volume.
Ako i konsolidira?, a ne svidi ti se, ostavi? original, keep original, pa opet konsolidira?

Ima smisla.
Ali definitivno rezanje i spustanje volume-a je najbrzi nacin

Dule A
07-05-2011, 07:19 PM
ja izvedem istu operaciju seckanja ali onda uredno spustim sibilante na traku ispod (kopiranu vokal traku)
korist je visestruka, stisavam celu i popravim na par mesta.
Druga korisna stvar je sto se send za sibilante time odvojio i ako nekom diley-u ili reverbu sibilanti manje prijaju, manje ih sendujem....
Zgodno je kad pozelim wet vokal a pritom svetli prostor...... Ess ovi mogu manje da fiduju fx....
Treca korist je sto nekako veoma jasno se vide sibilanti u numeri lakse se hvataju za smanjivanje pojacavanje, ne mora se mnogo zumirati i odzumiravaaaaatiiiiiii

Jan
07-05-2011, 07:32 PM
ja izvedem istu operaciju seckanja ali onda uredno spustim sibilante na traku ispod (kopiranu vokal traku)
korist je visestruka, stisavam celu i popravim na par mesta.
Druga korisna stvar je sto se send za sibilante time odvojio i ako nekom diley-u ili reverbu sibilanti manje prijaju, manje ih sendujem....
Zgodno je kad pozelim wet vokal a pritom svetli prostor...... Ess ovi mogu manje da fiduju fx....
Treca korist je sto nekako veoma jasno se vide sibilanti u numeri lakse se hvataju za smanjivanje pojacavanje, ne mora se mnogo zumirati i odzumiravaaaaatiiiiiii

O tom pristupu sam takodje razmisljao! Znaci i to rade ljudi :D

Bockie
07-05-2011, 09:30 PM
NIKAD ne koristim de-essere....!!!! Nikad ni zasta....!!!!

ALI:

Dupliraj traku...
Na taj duplirani kanal izoluj (ekvalizacijiom) deo gde su sibilanti ( da ih "dobijes" u punoj snazi, oduzimanjem ostalih, a ne dodavanjem frekvencija...), i dodaj lagani gate koji ce propustati samo najjace sssss-ove...
Obrni fazu na tom kanalu, i "reglerom" podesi koliko ce "smanjivati" "izvorni" kanal....!

Jan
07-05-2011, 11:04 PM

ALI:

Dupliraj traku...
Na taj duplirani kanal izoluj (ekvalizacijiom) deo gde su sibilanti ( da ih "dobijes" u punoj snazi, oduzimanjem ostalih, a ne dodavanjem frekvencija...), i dodaj lagani gate koji ce propustati samo najjace sssss-ove...
Obrni fazu na tom kanalu, i "reglerom" podesi koliko ce "smanjivati" "izvorni" kanal....!

bravo, nikad mi nije na pamet pala takva matematika, moracu da pokusam

Arthur
07-05-2011, 11:23 PM
ja sam se do sad ipak još uvek mučio sa RDeeserom, i to na nekim bizarnim setinzima. Poneka uradi od jaja, ponekad bude još gore. Radio sam i to sa seckanjem i spuštanjem, ali i sa posebnom trakom na koju sam primenjivao ekvalizaciju posebnu.

Jan
07-05-2011, 11:50 PM
ja sam se do sad ipak jo? uvek mučio sa RDeeserom, i to na nekim bizarnim setinzima. Poneka uradi od jaja, ponekad bude jo? gore. Radio sam i to sa seckanjem i spu?tanjem, ali i sa posebnom trakom na koju sam primenjivao ekvalizaciju posebnu.

TO seckanje i spustanje sam uradio samo dva puta do sada i to sa vokalom jednog lika koji ne ume da kaze S, i jako me je iritiralo i zeleo sam da napravim da zvuci sto normalnije

Bockie
08-05-2011, 11:37 AM
bravo, nikad mi nije na pamet pala takva matematika, moracu da pokusam

Ja sam iz lenjosti razvio inteligenciju,da ne moram da radim... :D
Kad dobijes "kobaju" od sat i po' koncerta, tesko da ces seckati celu swirku... Imao bi tik-ove samo od jednog posla... :rotfl:

Boki_R
08-05-2011, 10:42 PM
Ja sam iz lenjosti razvio inteligenciju,da ne moram da radim... :D
Kad dobijes "kobaju" od sat i po' koncerta, tesko da ces seckati celu swirku... Imao bi tik-ove samo od jednog posla... :rotfl:
Ako ovako nastavi, pokrenucu inicijativu da ga predloze za predsednika:D
Inteligencija je stvarno najbrze i najdelotvornije resenje svih problema.

Bockie
08-05-2011, 11:48 PM
Ako ovako nastavi, pokrenucu inicijativu da ga predloze za predsednika:D
Inteligencija je stvarno najbrze i najdelotvornije resenje svih problema.

No, u pitanju je citat, samo nisam siguran , iz nekog filma,serije... Mislio sam da je prepoznatljivo...:D...

Znak
16-01-2012, 04:33 PM

ALI:

Dupliraj traku...

Genijalno.

Shot
16-01-2012, 10:52 PM
Velika je razlika između te metode kada se ?karama re?e sibilante i sti?ava ih se, od one kad se nacrta volume automatizacija!
Ovo prvo radi prije pluginova, dakle sti?ani sibilanti u kompresor na insertu ne ulaze uopće glasno pa ih zato kompresor ne hvata previ?e. A ako se crta automatizacija, ona samo sti?ava cijeli output kanala. Tada su sibilanti već ionako pro?li "tretman" u kompresoru.
Nije stvar koja je bolja metoda - svaka ima svoje prednosti. Ja u večini preferiram ovo prvo, ali koji puta to ne rije?i problem. Kod metode ?karama je lo?e to ?to svaki sibilant ima svoj "sweetspot" koliko ga je optimalno sti?ati. Vrlo se lako potpuno pojedu sibilanti ako ih se previ?e sti?a, a ako premalo onda kao da i ni?ta nisam napravio. A kod automatizacije volumena je puno lak?e kontrolirati ih.
Dosta je bitna stvar koliki je release na kompresoru tog vokala. Kratak release vi?e nagla?ava sibilante. Ako sibilanti stvaraju manje probleme, onda je bolje otpustiti release pa to mo?da rije?i stvar, prije nego ?to ih se krene rezati...
my 5 cents... :)

Danilo S
16-01-2012, 11:32 PM
Ja npr. nekada editujem sibilante pje?ke. EQ-om pronađem najkarakterističniju frekvenciju sibilanata, smanjim ju optimalno i jednog po jednog editujem i procesiram istim EQ presetom.