Log in

View Full Version : Control room problem s podom

djovan
29-04-2011, 04:33 PM
Evo ovako, posto je prostorija manja i u razgovoru dodjosmo do zaključka da "nepravim" posebnu prostoriju za snimanje vokala, vec cijelu sobu napraviti kao Control room i eventualno odvojiti jedan dio pomicnim absorberom za vokal snimiti
Dimenzije sobe su:
http://slike.hr/slike/prostorija_18ca1.jpg.html
Unutra sam postavio sedam absorbera od 100x60 15cm od zida,
Radjeni su: 5cm tervol vuna 5cm prazno 5cm kamena vuna
čim sam stavio absorbere oduševio sam se zvukom :)
http://slike.hr/slike/p4280001_63c5d.jpg.html
Još toga bi trebalo raditi vido sam po forumu,
gore na plafon absorbere ili nešto drugo??
Nerijesiv mi je problem pod, dole su pločice, svagdje sam čitao a nisam vidio riješenja, šta staviti dole koji materijal, za sada imam tepih ??

boggy
29-04-2011, 07:31 PM
....
Nerijesiv mi je problem pod, dole su pločice, svagdje sam čitao a nisam vidio rije?enja, ?ta staviti dole koji materijal, za sada imam tepih ??

Sredi plafon, slicnim apsorberima kao sto si na zidove stavljao... i probaj da skines tepih,... i ako ti je ok... ostavi tako.

pozdrav

bogi

djovan
30-04-2011, 08:50 PM
Ako ima neko neki prijedlog naravno mo?e da ga iznese,prem da se sla?em s boggy-em , a svakim daljni prijedlog nije na odmet...

boggy
30-04-2011, 08:56 PM
Ako ima neko neki prijedlog naravno mo?e da ga iznese,prem da se sla?em s boggy-em , a svakim daljni prijedlog nije na odmet...

Da me pogresno ne razumes, na podu bi bilo najbolje da je (hrastov) parket... ali s obzirom da ne ocekujem da si spreman na tu investiciju, kompromis bi bio da se resis tepiha po svaku cenu, jer pod mora biti reflektivan u studiju... sto ipak trazi da tretiras plafon veoma pristojno.

pozdrav

bogi

djovan
30-04-2011, 09:02 PM
Da me pogresno ne razumes, na podu bi bilo najbolje da je (hrastov) parket... ali s obzirom da ne ocekujem da si spreman na tu investiciju, kompromis bi bio da se resis tepiha po svaku cenu, jer pod mora biti reflektivan u studiju... sto ipak trazi da tretiras plafon veoma pristojno.

pozdrav

bogi

Već imam ideje gdje i kako da navalim s absorberima i kutnim trapovima da uredi pristojno kao ?to veli? boggy...:)

djovan
03-05-2011, 08:51 PM
Ovako sam počeo tretirati plafon s pet absorbera od 10cm + 10 od plafona nisam mogao vise jer mi je nisko..evo slike.....
http://slike.hr/slike/p5030003_846b4.jpg.html
http://slike.hr/slike/p5030008_c2236.jpg.html
http://slike.hr/slike/p5030002_38d11.jpg.html
http://slike.hr/slike/p5030009_d0cd2.jpg.html
http://slike.hr/slike/p5030004_fd72b.jpg.html
http://slike.hr/slike/p5030001_97cf9.jpg.html

Jos bi trebao bas trapove al' nemozem do spuzve jajaste...
nekako cu se snaci....

boggy
03-05-2011, 10:07 PM
........
Jos bi trebao bas trapove al' nemozem do spuzve jajaste...
....

kakve spuzve?
Ako pricas o jeftinoj piramidalnoj... zaobidji to u sirokom luku, pricali smo premnogo o tome.

pozdrav

bogi

djovan
04-05-2011, 07:02 AM
Mislim na ove: covjek je radio i meni se ucinili da je to ok, za kuteve..
e sada ako netreba, netreba..

boggy
04-05-2011, 09:45 AM
Mislim na ove: covjek je radio i meni se ucinili da je to ok, za kuteve..
e sada ako netreba, netreba..

Superchunks su bolji, i cini mi se, jednostavniji.
To malo tapetarskog sundjera (verujem da nije open cell akusticki sundjer) skoro da nema nikakvu funkciju.
To ti kazem ako zelis da imas bass trap a ne igracku koja lici na bass trap.
Znaci ... tapetarski sundjer koga mozes dobiti jeftino u lokalnoj sundjerani, isecenog na nacin koji izaberes... IZBEGAVAJ! Vise stete pravi nego koristi...
Detaljnije odgovore potrazi na forumu... Ne znam da li smo o icemu vise puta ponavljali pricu koliko o kartonima za jaja, stiroporu i ... tapetarskom sundjeru.

Za modularnu akustiku, bass trap u uglu, kako vec rekoh, je superchunks ili moze i koso postavljen akusticki panel.... to je sve...

pozdrav

bogi

djovan
05-05-2011, 04:32 PM
Po?to sam se s absorberim izvjezbao i ide mi izrada poprilično samo mi sada fali materijala, recimo napravim absorber i postavim ga u kut da mi zatvori naravno morao bi bili u?i i du?i absorber.....gore lijepo na lačiće okaćim i bog te veselio...
da neradim onaj kut..to sam vidio po nekim slikama...

boggy
05-05-2011, 07:25 PM
.....
da neradim onaj kut..to sam vidio po nekim slikama...

Ne moras ako ti ovo ide od ruke

pozdrav

bogi

djovan
05-05-2011, 08:42 PM
Po?to sam zidne radio 5cm tervol 5 cm airbag 5cm kamena vuna pa od zida 15cm odmaknuto..
A na plafon sam radio, 10cm vuna tervol bez airbaga samo razmak od plafona 10cm jer mi je nisko...
koje da radim za kut??? mo?da ove ?to sam radio na plafon??
pa ih odmaknuti isto 10cm??
sorry ako sam naporan:wink:
nebi htio raditi napamet :confused:
LP

boggy
05-05-2011, 09:01 PM
Izaberi koji ti je laksi za izradu
......
pa ih odmaknuti isto 10cm??
....
Ne moras ih u uglu odmaknuti... vec jesu.

pozdrav

bogi

djovan
08-05-2011, 05:35 PM
Stavio sam na plafon 8 absorbera i okolo po zidu 9 kom,
trebao bi i na prozor i vrata (vrata su pvc jedan dio staklo) mo?da staviti?
Sve se bolje osjeća toplina zvuka...bojim se da ne pretjeram??
LP

boggy
08-05-2011, 05:40 PM
Stavio sam na plafon 8 absorbera i okolo po zidu 9 kom,
trebao bi i na prozor i vrata (vrata su pvc jedan dio staklo) mo?da staviti?
Sve se bolje osjeća toplina zvuka...bojim se da ne pretjeram??
LP
Ja bi duplirao broj plafonskih... nove bi stavio tako da pokrivaju gole plafonske povrsine i pomalo prekrivaju vec postojece panele...

Pri tom bi stavio mls difuzor letvice na reflektivne povrsine panela i time sprecio da soba postane previse mrtva

pazio bi na simetriju levo-desno

pozdrav

bogi

djovan
08-05-2011, 08:51 PM
Ako mo?e? ovo pojasniti "mls difuzor" ili neki ogledni primjerak ako ima ...
i ovo "pazio bi na simetriju levo-desno" (nije mi ba? jasno) mislis na same nagibe absorbera??

boggy
08-05-2011, 09:07 PM
Opet je izgleda meni lakse da listam forum....
Ako možeš ovo pojasniti "mls difuzor" ili neki ogledni primjerak ako ima ...

citaj od ovog posta pa nadalje http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239&page=34
mada je ceo thread koristan, i ne samo taj.

i ovo "pazio bi na simetriju levo-desno" (nije mi baš jasno) mislis na same nagibe absorbera??
Ako imas i levo i desno uvo, i ako imas i levi i desni monitor, pozeljno je da je prostor u kome slusas stereo reprodukciju SIMETRICAN u odnosu na ravan simetrije slusanja koja prolazi kroz tvoju glavu i izmedju dva zvucnika. Sto imas s leve strane moras imati i na desnoj strani kao u ogledalu

vise o tome ovde "Dizajn i konstrukcija studija-Sta izbegavati po svaku cenu? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12979)"

odnosno jedan veoma stari thread, naravno, odavno zalepljen... ali sta vredi.

pozdrav

bogi

djovan
10-05-2011, 09:19 AM
Ovih dana sam pre?ao raditi stalke za monitore,
Evo me s pitanjem , najprije da ka?em da sam pročitao onaj dio ?to si mi odredio.
Malo mi nije jasno raspored letvica al' dobro ja sve moram sto puta procitati da shavtim..:)
Rekli smo da bi to trebao raditi na plafonu "Ja bi duplirao broj plafonskih... nove bi stavio tako da pokrivaju gole plafonske povrsine i pomalo prekrivaju vec postojece panele... "
Plafon je dosta nizak i stoga nije prikladan da vise stavljam gore jer zapinjeti ce za glavu:wink:
na slici s plafonima sto sam stavio izgleda poveliki razmak u stvarnosti je oko 30 do 40 cm...jedino da na postojece gore zakucam letvice?
E sada ovi absorberi sa strane imaju razmak oko 70 cm jedan od drugoga i tu ima mjesta za nesto? e trebao bi mi prijedlog sta , letvice manji absorber ili??
evo slike razmak isto vra na slici ti je 70cm...a dobro tu sam blizu slikao pa i nevara ....
lp.

boggy
10-05-2011, 10:01 AM
Ovih dana sam pre?ao raditi stalke za monitore,
Evo me s pitanjem , najprije da ka?em da sam pročitao onaj dio ?to si mi odredio.
Malo mi nije jasno raspored letvica al' dobro ja sve moram sto puta procitati da shavtim..:)

ok
Rekli smo da bi to trebao raditi na plafonu "Ja bi duplirao broj plafonskih... nove bi stavio tako da pokrivaju gole plafonske povrsine i pomalo prekrivaju vec postojece panele... "
Plafon je dosta nizak i stoga nije prikladan da vise stavljam gore jer zapinjeti ce za glavu:wink:
ok... onda probaj da im povecas broj a da ne spustas visinu
na slici s plafonima sto sam stavio izgleda poveliki razmak u stvarnosti je oko 30 do 40 cm...jedino da na postojece gore zakucam letvice?
letvice sam predlozio za sve panele
E sada ovi absorberi sa strane imaju razmak oko 70 cm jedan od drugoga i tu ima mjesta za nesto? e trebao bi mi prijedlog sta , letvice manji absorber ili??
tu stavi opet apsorber (sa letvicama)
evo slike razmak isto vra na slici ti je 70cm...a dobro tu sam blizu slikao pa i nevara ....
lp.

super

pozdrav

bogi

djovan
10-05-2011, 03:39 PM
Jo? samo nesto da utvrdim, znaci letvice debljine koje?
a duzina ce ici koliki je absorber, bar tako mislim,
i dali da pravim razmake 5 ili 10 mm izmedju ..
LP

boggy
10-05-2011, 03:41 PM
Još samo nesto da utvrdim, znaci letvice debljine koje?
a duzina ce ici koliki je absorber, bar tako mislim,
i dali da pravim razmake 5 ili 10 mm izmedju ..
LP

Stavi 5 mm ako mozes, ako ne... onda 10mm
debljina moze biti bilo kakva... 4, 6, 8, 10, 12, 18mm
da.. moze i po duzini i po sirini.

pozdrav

bogi

p.s. mislim da je Eomsy koristio neke letvice od paleta iz firme gde radi... znaci bilo koje pravo drvo koje mozes naci u velikim kolicinama po sto nizoj ceni.

djovan
12-05-2011, 08:32 AM
Evo dok tra?im letvice, napravio sam stalke uz pomoć zeta,
on ima ma?ine za to..
stim da neće tu ostati gdje su slikani idu na drugi zid za par dana..

Eomsy
12-05-2011, 01:54 PM
... napravio sam stalke uz pomoć zeta,
..
lijepo izgledaju, bravo zet :D!!! Da su barem samo malo vi?e masivniji ....

djovan
12-05-2011, 03:36 PM
Eomsy i?ao sam ga vagnuti 12,70 je te?ak,čisti hrast suhi :)
Nego kada si tu imali gdje onih letvica koje sam vidio u tvome postu
i kolika je cijena??

boggy
12-05-2011, 06:35 PM
... Da su barem samo malo više masivniji ....

Da su masivniji imali bi suvise veliku prednju povrsinu koja bi promenila radijacionu karakteristiku zvucnika.

Ovo je optimalno sto je djovan(ov zet) uradio... BRAVO! 8-)

pozdrav

bogi

Eomsy
12-05-2011, 08:01 PM
Nego kada si tu imali gdje onih letvica koje sam vidio u tvome postu
i kolika je cijena??
Rekao ti Boggy u prethodnom postu, ja sam ih skidao sa paleta u firmi gdje radim, ali bilo kakvo da?čice istih dimenzija će ti poslu?iti :wink: ....

boggy
12-05-2011, 08:22 PM
Danas sam saznao (sa jednog naseg studijskog gradilista) da lepa chamova lamperija sa retkim i sitnim cvorovima (orendisana i NElakirana) moze da kosta 36din/m za sirinu od 95mm i debljinu od 8mm, i to je otprilike 3m za 1EUR

Za mali studio obicno treba od 50-150m... pa je to i neka cena.

pozdrav

bogi

djovan
20-05-2011, 07:17 PM
Evo me opet, probavam napraviti difuzor i najizglednija je ova opcija s laperijom i od zeta alat on me odhebao nece vise raditi.....:confused:
Ma nije sala, kcer mi otvara frizerski salon pa ima covjek posla...

Predpostavio sam ovako baggy, izmedju dojnji absorbera prostor popuniti s difuzorima, odabrao sam lamperiju debljine 1 cm sirine 10 cm e sada dali tih 10cm
da rezem na pola pa oda razmak pola cm?? ili da ostavim tih 10cm??????
lp,

Eomsy
20-05-2011, 08:23 PM
... i od zeta alat on me odhebao nece vise raditi.....:confused:

Uzdaj se u se i u svoje kljuse ... :D
..... ili da ostavim tih 10cm??????
lp
Mo?e? komotno da ostavi? 10 cm, jedino estetski je mo?da lijep?e sa 5 cm, ali i puuunnooo vi?e posla :wink: ...

djovan
20-05-2011, 08:57 PM
Je puuuuno vise piljenja, al' mislim da je ljepse vrag bi znao.......
u pemziji sam pa imam cajta....

Eomsy
20-05-2011, 09:29 PM
... jedino estetski je možda lijepše sa 5 cm, ... :wink:
Onda, znaš što ti je za činiti! Samo naprijed!

Meni ovo izgleda do jaja ...

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=306038&postcount=162

boggy
20-05-2011, 10:14 PM
Je puuuuno vise piljenja, al' mislim da je ljepse vrag bi znao.......
u pemziji sam pa imam cajta....

Bolje je iseci ih na pola, ali ako te mrzi... moze i ovako :D

pozdrav

bogi

djovan
21-05-2011, 08:43 PM
Sjecem po pola nagovorio sam zeta dovukao strojeve uskoro se javim s slikama, ima ovih dana svirki malo previse za moj ukus pa nestignem .....po meni jedna svirka pa pauza par dana....a ovo nije bas normalno....
ah, da kako smo ono rekli za farbanje???
Neka lazura obicna ili ???
dali lak???
LP

boggy
21-05-2011, 08:47 PM
ja sa koristio nitro lak i lazurni premaz na vodenoj bazi (neki slovenacki)...
Lazurni premaz na vodenoj bazi je mnogo prakticniji ...

Bilo kakva providna zastita je ok.. da ne bi tamnelo drvo od prasine, dima itd.

pozdrav

bogi

djovan
30-05-2011, 06:51 PM
Evo me opet, poceo sam raditi i napravo prvi difuzor pa moze coment....
sve cu okolo staviti difuzore izmedju kako si rekao baggy...

grada27
30-05-2011, 07:02 PM
Ne vidim na fotkama bas najbolje,ali ako si stavio letvice direktno na zid mislim da to bas i nije dobro,pre bih stavio na samim panelima.Postoji i sema po kojoj se slazu,koliko vidim ti si to postavio u pravilnim razmacima,moze i tako ali da ne dominiraju u celom prostoru.

pozz!

djovan
30-05-2011, 07:36 PM
Ne vidim na fotkama bas najbolje,ali ako si stavio letvice direktno na zid mislim da to bas i nije dobro,pre bih stavio na samim panelima.Postoji i sema po kojoj se slazu,koliko vidim ti si to postavio u pravilnim razmacima,moze i tako ali da ne dominiraju u celom prostoru.

pozz!
Ma neeeee na zid, absorber je to iza samih letvica i odmaknut od zida koji 10 cmm.........ovi prvi crni absorberi su odmakniti 15 cmm a difuzori 10cmm od zida..

Eomsy
30-05-2011, 08:22 PM
Ali Grada ti dobro veli ! Ima shema po kojoj se letvice stavljaju, jer se već objasnilo da je bolje tako slagati (binarni difuzor), nego po "zastarjeloj" shemi jedna do druge (sa razmakom :wink:) ...

U ovom postu (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=297151&postcount=11) ti je napisana sekvenca po kojoj mo?e? slobodno slagati, a ovdje (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=298879&postcount=343) ti je obja?njeno dodatno ?to ta tablica znači ....

djovan
30-05-2011, 08:55 PM
Ali Grada ti dobro veli ! Ima shema po kojoj se letvice stavljaju, jer se već objasnilo da je bolje tako slagati (binarni difuzor), nego po "zastarjeloj" shemi jedna do druge (sa razmakom :wink:) ...

U ovom postu (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=297151&postcount=11) ti je napisana sekvenca po kojoj možeš slobodno slagati, a ovdje (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=298879&postcount=343) ti je objašnjeno dodatno što ta tablica znači ....

Hebiga nerazumijem, al' znam po studima da ima ta caka s razmacima...
bagyy mi rece da na praznine imedju crnih absorbera po zidu opalim daifuzore ovako kako sam napravio ili sam ja krivi shvatio?? Ti absorberi i difuzori nisu preko cijeloga zida tako da i kuteve dole sigurno ce trebati tretirati al' dobro dok dodjem do toga..

NLP
30-05-2011, 09:22 PM
Te letve koje si napravio su jednakog razmaka, dobro pročitaj link koje ti je dao Eomsy, sve piše, možeš da pročitaš i postove gore dole.

Imaš dati sekvencu od 128 pozicija (počevši od pozicije 0) te možeš da vidiš da imaš binarni kod 0-nema letve i 1-ima letva, i po kodu stavljaš letve npr. 0001101111000010001111 na pamet.

A između svake 0 i 1 još ukalkuliraj razmak po 5-10mm jer tamo gdje če bit npr. 1111 skupa neka ima transparenca/perforacija oko tih pomenutih 5-10mm da zvuk dođe i do absorpcije od pozadi a tamo gdje je 0000 možeš isto staviti još + 5-10mm zazora da se izračunata MLS sekvenca održi i kod 0-nula.
Na znam, da li sam dobro objasnio, nije mi to materinji jezik pa...

Kao Boggy kaže (ne Baggy!!!) na kraju izgleda takav amplitudan binarni MLS difuzor kao "pogreška".

grada27
30-05-2011, 09:39 PM
Da dodam,koliko sam ja ovako laicki ukapirao,treba obratiti i paznju na simetriju.Ono sto se slozi u sobi sa desne strane,trebalo bi biti kao u ogledalu sa leve strane.Bez obzira gde se niz prekine.

pozz!

Rhino
30-05-2011, 09:52 PM
Simetrija vazi kao i za sve u reziji, da!

Samo sto mi nije bash 100% jasno kako da uspostavim tu simetriju? Pratim niz ka desnoj recimo strani od sredine prednjeg zida jel? I onda vozim, vozim po sablonu i gdje odlucim da stanem - tu stanem.. Ostalo mirror?

Ili vozim po sablonu na obije strane?

Eomsy
30-05-2011, 10:02 PM
Samo sto mi nije bash 100% jasno kako da uspostavim tu simetriju? Pratim niz ka desnoj recimo strani od sredine prednjeg zida jel?
Ili zadnjeg, kao što sam ja uradio ...

I onda vozim, vozim po sablonu i gdje odlucim da stanem - tu stanem.. Ostalo mirror?

Ili vozim po sablonu na obije strane?
Pa ako voziš šablonu na obije strane i dobiješ Mirror, samo ih voziš u suprotnim smjerovima.

NLP
30-05-2011, 10:05 PM
Jeste simetrija da!!!
Primjer; ako imate sa leve strane od spreda do zadnjeg zida (letve postavljene vertikalno npr.) isto neka bude sa desne strane od spreda do zadnjeg zida.
Gdje se sekvenca prekine zbog gabarita i slično, neka se jednostavno prekine... i opet treba voditi brigu oko leve i desne strane/simetrija.

boggy
30-05-2011, 10:34 PM
Da, difuzor je pogresan, potrebno je neke letvice ukloniti a neke ne... procitaj ponovo postove.

pozdrav

bogi

Rhino
30-05-2011, 10:36 PM
Ili zadnjeg, kao ?to sam ja uradio ...

Pa ako vozi? ?ablonu na obije strane i dobije? Mirror, samo ih vozi? u suprotnim smjerovima.

Vidish, vidish :D

Nisam razmisljao da ih vozis na 2 strane sablona A/B-B/A.. A kad bolje razmislis, onda vidis da nisi ni razmisljao.:D

Rhino
30-05-2011, 10:46 PM
I imam josh 1 fenomenalno pitanje. :D (posto se kanim i ja igrat sa letvicama kod mene kad zavrsim sva ova ludila od poslova, i posle odem na odmor jelte) :)

Cloudovi gore? Kako s njima? Od pocetka pa dokle stignu letvice? Sa sredine idem na desno recimo opet, ili kako?

NLP
30-05-2011, 10:57 PM
Opet ne razmi?lja?:)
Ili od sredine clouda na levo i desno zrcalno sekvenca
... ili od sprednje strane clouda do zadnje jedan deo te sekvence, bez simetrije ispred nazad.

Rhino
31-05-2011, 03:02 AM
Razmisljam ovog puta. Ali za svaki slucaj i pitam :)

djovan
31-05-2011, 07:34 AM
Te letve koje si napravio su jednakog razmaka, dobro pročitaj link koje ti je dao Eomsy, sve piše, možeš da pročitaš i postove gore dole.

Imaš dati sekvencu od 128 pozicija (počevši od pozicije 0) te možeš da vidiš da imaš binarni kod 0-nema letve i 1-ima letva, i po kodu stavljaš letve npr. 0001101111000010001111 na pamet.

A između svake 0 i 1 još ukalkuliraj razmak po 5-10mm jer tamo gdje če bit npr. 1111 skupa neka ima transparenca/perforacija oko tih pomenutih 5-10mm da zvuk dođe i do absorpcije od pozadi a tamo gdje je 0000 možeš isto staviti još + 5-10mm zazora da se izračunata MLS sekvenca održi i kod 0-nula.
Na znam, da li sam dobro objasnio, nije mi to materinji jezik pa...

Kao Boggy kaže (ne Baggy!!!) na kraju izgleda takav amplitudan binarni MLS difuzor kao "pogreška".

Koliko sam ja shvatio, simetrija je bitna! a preko svih panela u krug raspalim letvice a ne samo izmedju crnih naravno po nekome redu, posto mi je stol na sredini jednog zida a iza ledja mi je puni zid na tome zidu odredim sredinu da napravim simetriju. Naravno letvice zabijem i brojim od lijeve strane do sredine (te koju sam odredio) onda od desne pa opet do sredine?
Uh malo sam zakompicirao valjda cete razumjeti...
Prostorija mi je isto neuobicajena prije svega dole su plocice sto nevalja, evo slika,
e jos bi mi recimo trebao raspored ono 0 1 1 1 to sam svatio i ispravicu onaj sto sam uprskao nije mi problem.....a raspored nemogu imati dok nemam mjeru kolko mi ukupno treba letvica ili ja tu grijesim ima sablon kako ide 111000110 pisem napamet pa dokle dodjes stim da napavis tako i na suprotnoj strani...
sorry za boggy!!

Eomsy
31-05-2011, 08:01 AM
Opet ne razmi?lja?:)
Ili od sredine clouda na levo i desno zrcalno sekvenca
... ili od sprednje strane clouda do zadnje jedan deo te sekvence, bez simetrije ispred nazad.
S time da se ne ponavlja sekvenca sa bočnih absorbera, sc-a ... Po Boggyjevoj tablici ima? dovoljno za obići sobu letvicama dva puta :D ..

Moja prva i pogre?na razmi?ljanja o postavljanju bin difuzora na cloud su ovdje (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=298990&postcount=352), ta ispravna ne?to poslije (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=299164&postcount=363), onako kako ti je NLP napisao ...

djovan
31-05-2011, 08:14 AM
S time da se ne ponavlja sekvenca sa bočnih absorbera, sc-a ... Po Boggyjevoj tablici imaš dovoljno za obići sobu letvicama dva puta :D ..

Moja prva i pogrešna razmišljanja o postavljanju bin difuzora na cloud su ovdje (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=298990&postcount=352), ta ispravna nešto poslije (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=299164&postcount=363), onako kako ti je NLP napisao ...

aha, mislim da razumijem jer bi se radilo o reflesiji kada bi bilo na bocnima zidu kao ogledalo prem da u mene skoro pa ni jedan zid nije u kocki vec svi su u koso..
Po Boggyjevoj tablici to je ova, http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=297151&postcount=11

djovan
02-06-2011, 09:48 AM
Evo me opet, malo nadolazim, ka?em ja meni treba malo vi?e:D
pa sve lijepo pise 1 udri letvicu 0 nemoj i tako dalje.......a meni bi problem uhhh....
slika mozda malo vara nisu letvice krive kako izgleda na slici :wink:
Evo drugari ..pa vidit dali je ok..

boggy
02-06-2011, 11:12 AM
Evo me.............
slika mozda malo vara nisu letvice krive kako izgleda na slici :wink:
Evo drugari ..pa vidit dali je ok..
To i treba da izgleda kao "greska".
Ok je sad

pozdrav

bogi

djovan
07-06-2011, 03:02 PM
Evo kako stigne lova tako se tuku letvice,

Eomsy
07-06-2011, 03:16 PM
Samo rokaj :D ... izgleda fino ....

djovan
07-06-2011, 08:37 PM
uh koliko jos tu posla ima al' polako najgor ih je piliti pa hoblati hebemu......a ako odem na more osta poso kod kuce:confused:
A nema veze i tako radim za du?u ....
koliko sam se puta opalio u palac :confused:
kada zakivam ...

grada27
07-06-2011, 08:55 PM
Vidim nije ti lako,ali samo da pitam posto ne vidim na fotkama, da li ostavljas neki prostor i koliki izmedju letvica temo gde idu jedna do druge.

pozz

analog
07-06-2011, 10:33 PM
Teoretski, prostor izmedju letvica ne bi trebao da postoji, tako da ?to manje, to bolje

djovan
08-06-2011, 08:13 AM
Ne gdje pise 111 znaci tri letvice jedna do druge i nema prostora nikakvoga, nije valjda da sam pogrijesio:banghead:

grada27
08-06-2011, 10:21 AM
Teoretski, prostor izmedju letvica ne bi trebao da postoji, tako da ?to manje, to bolje

Zanimljivo,koiliko sam ja shvatio sve sto je pisano,a pisano je puno o tome,zazor treba da postoji ne veliki,oko 5-10mm,koji se uzima u obzir i tamo gde nema letvica.Teoriski mozda je tako da nema zazora,ali ljudi koji se bave akustikom,iz svog velikog iskustva govore da je taj zazor potreban. Mozda on i ne menja drasticno funkciju difusora tako da ako se i ne stavi nece nam pasti plafon na glavu.

pozz

NLP
08-06-2011, 10:28 AM
Sa razmikom se dostigne da tamu gdje su jedna poleg druge (npr. 1111) da mo?e da zvuk lak?e da ide i u absorber izza a da se preterano ne remeti sekvenca i da ostane premosurazmerna (ili kako se ka?e) se stavlja onda zazor i gdje nema letvica (npr. 0000).

analog
08-06-2011, 10:37 AM
Grado, kako god, radiće i jedno i drugo. Izbor zavisi od ?irine letvice. Ako su ?ire onda bih ostavljao razmak, ako su u?e onda ne bih. Bez razmaka bi trebalo da je donekle kvalitetnija difuzija sa manje aliasinga, a sa razmakom bolja apsorpcija

djovan
08-06-2011, 03:23 PM
Sa razmikom se dostigne da tamu gdje su jedna poleg druge (npr. 1111) da mo?e da zvuk lak?e da ide i u absorber izza a da se preterano ne remeti sekvenca i da ostane premosurazmerna (ili kako se ka?e) se stavlja onda zazor i gdje nema letvica (npr. 0000).

Da gdje je 000 u tu sam duzinu letvice uzimao u obzir i razmak od 0,5 mm
znaci letvica siroka 4,5 mm od nje odmaknem tri duzine letvice, te tri ,0,0,0, + 2cm sto cini razmak u nulama, neznam koliko sam bio jasan malo sam zakomplicirao:confused:

grada27
08-06-2011, 03:46 PM
Ako vec nisi stavljao razmak izmedju letvica gde je jedna do druge,onda ne treba ni tamo gde nema letvica uracunavati neki zazor....pozz

boggy
08-06-2011, 08:34 PM
Da gdje je 000 u tu sam duzinu letvice uzimao u obzir i razmak od 0,5 mm
znaci letvica siroka 4,5 mm od nje odmaknem tri duzine letvice, te tri ,0,0,0, + 2cm sto cini razmak u nulama, neznam koliko sam bio jasan malo sam zakomplicirao:confused:

Ako nije 2cm nego 2mm onda je ok.
a 4.5mm je verovatno 4.5cm
0.5mm je ok razmak, nece plafon da padne zbog toga... sto rece neko gore.

pozdrav

bogi

djovan
09-06-2011, 09:08 AM
boggy upravu si napravio sam gresku u pisanju...