Log in

View Full Version : Ubuntu

nesache
27-04-2011, 11:47 AM
Da li neko koristi linux Ubuntu operativni sistem za audio produkciju? Ako da kako da insaliram Cubase 5 na njega? Znam za alternativne programe ali Cubase je Cubase :)!

boggy
27-04-2011, 12:18 PM
Oces da kazes da postoji Cubase 5 za linux? Nisam cuo da su ga napravili.

pozdrav

bogi

Filip_
27-04-2011, 12:58 PM
Hmmm...Cuh nesto o tome za ranije verzije...da preko Wine-a ( Free softver (nije emulator) preko koga se mogu instalirati Win aplikacije na Linux) moze raditi Cubase...ali znam (procitah negde) za verziju Sx2 Cubase-a da je radila ok tako, preko Wine-a, za dalje verzije i razvitak te tehnologije ne znam.

Alternativa je Ardour DAW slican Cubase-u, napravljen bas za Linux. Podrzava dosta toga (sve formate od Wav-a do Aiff-a, cak i video pa onda lici na Nuendo vise), cak mu je i GUI slican kao kod Cubase-a (Video sam ga, ali nisam imao vremena i da ga probam kako radi.)

Najbolje da se javi neko ko je bas to i probao licno u radu i prenese svoje utiske, mada mislim da je ovo preko Wine-a sa Cubase-om gnjavaza i da ne uspeva uvek 100%.

Pozz :D

boggy
27-04-2011, 01:00 PM
.......
Alternativa je Ardour DAW slican Cubase-u, napravljen bas za Linux. Podrzava dosta toga (sve formate od Wav-a do Aiff-a, cak i video pa onda lici na Nuendo vise), cak mu je i GUI slican kao kod Cubase-a (Video sam ga, ali nisam imao vremena i da ga probam kako radi.)
......
Za ardour znam da je bio nekada problem sa midi podrskom.... ne znam da li su to dodali.

pozdrav

bogi

Khan
27-04-2011, 01:31 PM
Cubase u nekom xp emulatoru, mozda i radi, ali dge je tu dobitak, nemas nikakve koristi od linux-a.

boggy
27-04-2011, 01:35 PM
Cubase u nekom xp emulatoru, mozda i radi, ali dge je tu dobitak, nemas nikakve koristi od linux-a.
Ako se podigne virtuelni PC (VMWare, Oracle) na linuxu pa na njemu Windows XP onda stvarno nema smisla... pogotovo sto su performanse prilicno smanjene usled bilo kog emulatora. (wine ili sta god drugo)... a procesorske snage nikad dovoljno za audio primene.

U svakom slucaju linux je poprilican zalogaj za instalaciju i podesavanje/navikavanje tako da ako nemas nikakav konretan razlog za njegovo koriscenje... bolje ga zaobidji.

pozdrav

bogi

Hollow Mind
27-04-2011, 02:39 PM
linux je namenjen pre svega programerima...ja imam ubuntu na staroj masini koju koristim samo za internet i imam instaliran samo google chrome.

boggy
27-04-2011, 02:41 PM
linux je namenjen pre svega programerima...
Po mom iskustvu, windows programeri se jako tesko navikavaju na njega, odnosno... cuo sam za to sto kazes... ali nije neko pravilo.

pozdrav

bogi

Khan
27-04-2011, 10:48 PM
Ne znam da li se neko seca velike, tragicno propustene prilike... Negde u vreme Cubase VST 3.6~3.7, Steinberg je godinu dana pravio hipe, kako krecu od nule sa programom i rade ga za BeOS, tada popularan, vrlo user friendly i nevidjeno brz, audio latencija, midi sync, sve savrseno. Mogli smo prakticno da imamo Steinberg cubase OS. Onda je na kraju godine micro$$$oft Steinbergu tutno takvu lovu, da se sledeceg dana umesto par strana detaljnih najava, pojavio jedan red u malom fontu:" Steinberg odustaje od daljeg razvoja platforme."

kravadinka
28-04-2011, 01:55 AM
Hvala nebesima za to tutkanje love, na sta bi licio taj OS sada ako im je DAW ovakav kakav jeste... :wink:

Ubuntu je sve samo ne komplikovan, problem je u vasim glavama gospodo, jer posmatrate stvari samo iz jednog ugla, zapravo odande odakle ste navikli. :wink:
Ako se vec razmislja o promeni, onda se ne moze ostati zadrt i zatvoren za ustupke, bar u nacinu razmisljanja za pocetak.

Trenutno imam Ubuntu i Ardour na njemu, nije dorastao ozbiljnim DAW programima na Win i OS X, ali je za pocetak veoma zanimljiv.
Harison MixBus je za osnovu dobio upravo Ardour.

Sam Ubuntu mnogo podseca na OS X u svom obracanju korisniku, sto mu je pozitivna strana, a kako je sada 10.6 kompatibilan sa 98% hardvera, nema potrebe juriti Linux...

boggy
28-04-2011, 04:11 AM
..........
Ubuntu je sve samo ne komplikovan, problem je u vasim glavama gospodo, jer posmatrate stvari samo iz jednog ugla, zapravo odande odakle ste navikli. :wink:.......

Instalirao si Ubuntu na svoju masinu i Ardour, ALSA drajver + tvoja audio kartica, JACK i midi ti je proradio odmah?

Pa si dohvatio odmah da se bavis pitanjem sta imamo u glavama.

Koliko si sati radio na linuxu?

........
Sam Ubuntu mnogo podseca na OS X u svom obracanju korisniku, sto mu je pozitivna strana, a kako je sada 10.6 kompatibilan sa 98% hardvera, nema potrebe juriti Linux...

Vizuelno, Ubuntu moze da podseca na sta god zamislis (ima barem desetak "skinova" koje linux moze da preobuce)... moze i Win95, ali o tome se ovde ne diskutuje,

pozdrav

bogi

boggy
28-04-2011, 04:26 AM
Ne znam da li se neko seca velike, tragicno propustene prilike... Negde u vreme Cubase VST 3.6~3.7, Steinberg je godinu dana pravio hipe, kako krecu od nule sa programom i rade ga za BeOS, tada popularan, vrlo user friendly i nevidjeno brz, audio latencija, midi sync, sve savrseno. Mogli smo prakticno da imamo Steinberg cubase OS. Onda je na kraju godine micro$$$oft Steinbergu tutno takvu lovu, da se sledeceg dana umesto par strana detaljnih najava, pojavio jedan red u malom fontu:" Steinberg odustaje od daljeg razvoja platforme."

Koliko me secanje sluzi, BeOS (http://en.wikipedia.org/wiki/BeOS) nije bio neki spektakl... odnosno nije bio najbolji izbor, ako gledamo audio, daleko je ozbiljniji od njega bio QNX (http://en.wikipedia.org/wiki/QNX), koji je isto nestao,... na zalost, iako je realno bio spektakularan. To je bio i ostao jedini Real Time OS na desktop masini. I da... audio primene, pogotovo MIDI je Hard Real Time aplikacija gledano sa programerske strane... te je pravo cudo sta je Stainberg sve morao da doda i prekopca ne bi li napravio da pro audio uopste radi na windowsima. Windowsi su prakticno bili najgori moguci izbor gledano sa tehnicke strane... po svim (tehnickim) kriterijumima.

pozdrav

bogi

p.s. Samo radi uporedjenja da navedem da su i OS X i Linux takozvani "soft real time" operativni sistemi, QNX je "hard real time" ... a Windows... Windows nije nista... on je "general purpose" operating sistem... ima gomilu "proteza" da bi Nuendo uopste radio.

p.p.s. Sad pogledah... QNX je preziveo (!)...

Khan
28-04-2011, 11:07 AM
Koliko me secanje sluzi, BeOS (http://en.wikipedia.org/wiki/BeOS) nije bio neki spektakl...

Skroz si u pravu, daleko od spektakla, bio je izbirljiviji sto se hardware-a tice od hackintosha, ali da je zazivelo * godine * dobri programeri i developeri, do sada bi imali muzikalno cudoviste umesto windoze, samo placem nad prosutim mlekom...

boggy
28-04-2011, 12:15 PM
Skroz si u pravu, daleko od spektakla, bio je izbirljiviji sto se hardware-a tice od hackintosha, ali da je zazivelo * godine * dobri programeri i developeri, do sada bi imali muzikalno cudoviste umesto windoze, samo placem nad prosutim mlekom...

opet moram da pocnem sa ... koliko se secam, BeOS nista znacajno nije ponudio sto stari operativni sistem za MAC nije vec imao. Nastao je od njega OSX koji je ima sve sto ima i BeOS + danas neuporedivu podrsku u (ozbiljnim i profesionalnim) programskim aplikacijama, s cime se jako malo operativnih sistema moze pohvaliti... prsti jedne ruke su mnogo da bi se prebrojali. QNX je sasvim druga prica, razlicita od svega sto smo spominjali... hocu da kazem da ne treba zaliti za BeOS-om ... ipak je OS X vise nego dostojna "zamena"

Sarolikost u operativnim sistemima je sve drugo samo ne recept za uspesnu primenu i prihvacenost.

pozdrav

bogi

meka
28-04-2011, 02:11 PM
Po?to koristim isključivo linux za svoje potrebe, imao bih koju pametnu da dodam. Prvo, mo?da bi ti bilo lak?e da počne? sa http://sourceforge.net/projects/kxstudio/files/Live/ . Ako ti treba ne?to ?to vi?e liči na cubase od Ardour-a, tu je http://www.openoctave.org/ ali je nezgodno to ?to jo? nema zvanične verzije (rade momci suludo). Distribucija koja je dodala openoctave je http://www.bandshed.net/iso/avlinux4.2-liqx-lxde-i386-en.iso. Iskreno, iako je jo? uvek beta, OpenOctave mi radi ko mutav. Nedostak mu je podr?ka za LV2 plugin-ove, ali se da izrutirati kroz neki LV2 host.