Log in

View Full Version : Dimenzije prostora i izbor monitora...

seba04
26-04-2011, 12:49 PM
Pocetnik sam i kupujem prve monitore pa jednostavno nemogu procijenit koliko jaki mi trebaju. Situacija je sljedeca:
Nov sam u ovom ali krecem ozbiljno. Bavim se (ispravnije bi bilo bavit cu se) snimanjem i produkcijom prvenstveno tamburaske glazbe i eventualno nekog pop-rocka. Prostor kojeg imama je dimenzija 3.8 x 2.3 x 2.6 (DxSxV) i akusticki je djelomicno tretiran. Vise o prostoru je bilo rasprave na ovoj temi: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36789
Monitori koje su mi u planu su Adam a7x. Buduci da mi je prostor dosta mali razmisljam jesu li mi takvi monitori uopce potrebni ili bi mi bilo bolje da uzmem a5x ili mozda koristene a7. Krecem od nule i treba mi jos puno opreme pa nemam para za nepotrebne investicije.
Hvala.

Filip_
27-04-2011, 12:26 PM
Mislim da je za te dimeznije sobe A7x jednostavno prejak ...manja serija A5x je svakako bolji izbor u ovom slucaju (ako se dvoumis izmedju ta dva modela za tu sobu)...

Pozz :D

boggy
27-04-2011, 12:54 PM
u akusticki tretiranoj sobi (mnogo apsorpcije na niskim frekvencijama) dimenzija 3.5x3.5x2.6 smo napravili par ovakvih malisana (12" je woofer):

http://www.bozoel.com/images/stories/big_pic3.jpg

.... sa aktivnom eksternom skretnicom i tri stereo pojacala i ukupnom snagom od oko 800W po kanalu.

i niko se nije zalio da su prejaki :shock: (kome je prejako on stisa.. jel'te :D...)

prema tome... biraj monitore koji tebi i u tvojoj sobi zvuce prihvatljivo, ima odmah situacija gde ce ti cak i u tvojoj sobi standardni 6.5" dvosistemac biti preslab. Recimo, nekompresovani snimci sa normalnom/velikom dinamikom su jedan od primera gde vrlo brzo dobijes klipovanje zvucnika a da ti i dalje nije "preglasno". Slusanje producirane muzike koja je vec "sprzena" je daleko laksi zadatak.. i za to ne treba neka preterana dinamika u zvucnicima

Takodje ... od ovog mog primera za sobu od 30m3 zapremine i dizajn zvucnika sa kompresionim wooferom, za isti maksimalni pritisak, se da izvuci ne preterano striktno "pravilo" da bi za duplo vecu zapreminu trebalo duplo veca povrsina woofera (znaci dva), ako je maksimalni hod membrane isti, jer time obezbedjujemo da se dobije duplo veca zapremina vazduha koga je(su) u stanju da "potera(ju)" bass drajver(i).

za tri ili cetiri puta vecu zapreminu (to vec postaju standardne sobe, nisu vise male, 100-150m3), bi po mojoj "racunici" trebalo barem cetiri bass drajvera i verovatno dodatni mid drajver i mozda drugi visokotonac.

Pritisak je maksimalno nesto preko 115 dBSPL na mestu slusanja za standardni muzicki materijal a ne samo test signal od 1kHz.

Pricam o dizajnerskim kriterijumima u nadi da ti to moze pomoci da shvatis da se preterano brines oko monitora i da si daleko od toga da ces ista "prejako" da kupis..

pozdrav

bogi

Filip_
27-04-2011, 01:38 PM
Krecem od nule i treba mi jos puno opreme pa nemam para za nepotrebne investicije.
Hvala.

Eto cika Boggy je napisao sta kako moze, mada je ta tvoja soba "akusticki delimicno tretirana" (kako si napisao), pa rekoh ako nemas para za bacanje,a ni za potpuno sredjivanje sobe (akusticki), mislim da (jeftiniji i manji) model od 2 Adama treba uzeti.

Ovo za 800W po kanalu i da sve radi ok je za svaku pohvalu, nikad nisam zamisljao (sa dosadasnjim znanjem) da tako nesto moze da prodje u sobici tih dimenzija, ali...svaki dan naucis nesto novo :D.

Pozz :D

boggy
27-04-2011, 02:07 PM
........
Ovo za 800W po kanalu i da sve radi ok je za svaku pohvalu, nikad nisam zamisljao (sa dosadasnjim znanjem) da tako nesto moze da prodje u sobici tih dimenzija, ali...svaki dan naucis nesto novo :D.
........
Paaa... i mi smo naucili ponesto na ovaj nacin... samo je trebalo hrabrosti da se tako nesto predlozi i znanja/ideja da se tako nesto uradi. Rezultati su da mozes dobiti (ako zelis) utisak kao da si na koncertu ili u klubu a da nikakvu distorziju ne cujes vec samo anomalije u materijalu koji trenutno obradjujes (ako postoje).... bavis se muzikom u potpunosti a ne kompenzacijom monitoringa i sobe. Nije to neko svetsko cudo... slazem se... ali u toj mikro sobi i jeste "svetsko cudo" u nekoj meri... te smo deo opisa dizajna, i analizu rezultata objavili na AES konvenciji u San Franciscu prosle godine. (http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=15717)

Merenja u samoj sobi (ne anechoic) posle dodatnih finih podesavanja su prikazana na slici u attachmentu

Pouka je ... ne plasite se (pre)velikih zvucnika... plasite se nesredjenih soba.... tu nikakvi zvucnici ne pomazu, ni mali ni veliki, ni skupi ni jeftini... pod uslovom da zelite da cujete tacno ono sto se desava... u suprotnom.... sasvim je svejedno... diskusija je besmislena.

pozdrav

bogi

p.s. E da... da ne bude greske... prikazan je odziv od 4 (cetiri) Hz... cujni opseg je od 20Hz ;)

Eomsy
27-04-2011, 05:27 PM
http://www.bozoel.com/images/stories/big_pic3.jpg

..
I koliko takovi mali?ani dođu? Mislim u kompletu sa skretnicom i pojačalima, te pripadajućim kablovima ... Ako nije za ovaj forum (mislim radi reklamiranja), mo?e? poslati na PM, jer na tvojoj stranici ne vidim cijenik?!

boggy
27-04-2011, 06:22 PM
I koliko takovi mali?ani dođu? Mislim u kompletu sa skretnicom i pojačalima, te pripadajućim kablovima ... Ako nije za ovaj forum (mislim radi reklamiranja), mo?e? poslati na PM, jer na tvojoj stranici ne vidim cijenik?!

poslao sam ti PM, ali ti mogu samo reci cenu za monitore kakve inace kupujes u radnji, ravni su anechoic.
Ovaj konkretan slucaj koji sam ilustrovao je (skuplji) primer gde monitori rade zajedno sa sobom (prostorijom) u kojoj su, uzajamno prilagodjeni... samo tako je moguce ostvariti ovakav odziv u MALOJ sobi.

pozdrav

bogi

Eomsy
27-04-2011, 06:41 PM
Hvala na obja?njenju i PM-u ..

seba04
30-04-2011, 11:54 AM
Hvala svima. Ma i moje mi?ljenje je bilo na tragu da nema ba? prejakih al vrijedi se konzultirati s iskusnijima.

boggy
30-04-2011, 03:23 PM
Hvala svima. Ma i moje mi?ljenje je bilo na tragu da nema ba? prejakih al vrijedi se konzultirati s iskusnijima.

Nema na cemu.
Cak je i Yamaha NS10, suprotno svim pricama, osetljiva na akusticke probleme, tako da mali zvucnici, pogotovo bass reflex konstrukcija, imaju sve probleme kao i veliki.

pozdrav

bogi