Log in

View Full Version : Sta kad ti se zgadi materjal...?

Bockie
20-04-2011, 02:12 AM
Sta kad se susretnes sa ?abančinama koji nemaju veze sa mozgom a kamo li sa svirkom??? Ali znaju TVOJ posao perfektno...?!? Kako to resavate???

Dajte krajnje mega losa iskustva...!
:D

Ngino
20-04-2011, 04:10 AM
Saberes i to na kraju pa nek njajuke komotno! :D

www.myspace.com/slikaiprilikamusika

Surfer
20-04-2011, 07:12 AM
Sta kad se susretnes sa šabančinama koji nemaju veze sa mozgom a kamo li sa svirkom??? Ali znaju TVOJ posao perfektno...?!? Kako to resavate???

Ja to riješavam suzavcem i elektrošokerom

DaBear
20-04-2011, 08:57 AM
Sta kad se susretnes sa ?abančinama koji nemaju veze sa mozgom a kamo li sa svirkom??? Ali znaju TVOJ posao perfektno...?!? Kako to resavate???

Sv zavisi koliko ti trebaju pare !!
Ako nisi u panici - odmah ih posalji kuci ! (ili izbaci napolje)
Nekima treba tako nesto...da se spuste na zemlju.

Da trpis i "zaracunavas", se ne isplati - jer kod nas nemaju para da to sve plate !

Znak
20-04-2011, 09:12 AM

Ne dozvoli da te sujeta koči u radu. Ako ne umeju da sviraju poku?aj nekako da to kompenzuje? svojim zanatstvom, ako popuju u vezi tvog posla obrati pa?nju, mo?da stvarno predlo?e ne?to pametno.

To ti ka?em zato ?to su oba ?abana za koje znam odlični pevači, a ljudi koji nemaju veze s mozgom ne postoje.

OFF
20-04-2011, 10:09 AM
Ne dozvoli da te sujeta koči u radu. Ako ne umeju da sviraju poku?aj nekako da to kompenzuje? svojim zanatstvom, ako popuju u vezi tvog posla obrati pa?nju, mo?da stvarno predlo?e ne?to pametno.

To ti ka?em zato ?to su oba ?abana za koje znam odlični pevači, a ljudi koji nemaju veze s mozgom ne postoje.

Kakva bre sujeta..... neke stvari je nemoguce zamaskirati i popraviti

Odlichan thread:(

DaBear
20-04-2011, 10:46 AM
Kakva bre sujeta..... neke stvari je nemoguce zamaskirati i popraviti

Odlichan thread:(

Ma samo im pokazes vrata...cao momci !

Treba imati muda i reci NE (odbiti poneki posao nekad, bez obzira koliko si u frci sa parama...) i onda te ljudi malo vise cene....verovao ili ne - to funkcionise !!

OFF
20-04-2011, 10:52 AM

Treba imati muda i reci NE (odbiti poneki posao nekad, bez obzira koliko si u frci sa parama...) i onda te ljudi malo vise cene....verovao ili ne - to funkcionise !!

U pravu si, 100%....... u stvari, to treba resavati u fazi preprodukcije, tacnije, odbiti poslove koji nisu na nekom minimumu kvaliteta

Znak
20-04-2011, 10:54 AM

Ova slika stoji na mom desktopu da me podseti na to.

sRce
20-04-2011, 11:52 AM
Ova tema je malo :(

Ovde uglavnom moze da se procita kako muzicari ne_znaju da sviraju, nije dobro uradjen aranzman, losa kompozicija, lose pevanje... a niko ne govori o znanju mixadzije iliti producenta...

Polako... mozda taj bend koji predlaze neke stvari vezane za mix i ima bolju ideju od vas... vredi saslusati svakog... i najveci su slusali pa sto ne bi i vi... mozda neko i ne zna bas dobro da svira... ali to je njegova stvar... ne svaljujte krivicu za los/prosecan mix zbog loseg sviranja...

Gospodo mixadzije/producenti mislim da je vecina vas (cast izuzecima) umislila da je "Quincy Jones ili Trevor Horn"...

...Kad budete dostigli kvalitet mixa kakav je u svetu prihvatljiv onda vas niko nece nervirati jer ce te biti veliki...

Nadam se da ovim nisam uvredio nikog vec savetodavno uticao da svoj poso radite bolje i strpljivije...

Arthur
20-04-2011, 12:15 PM
Zamena teze. Najveća skupoća i subjektivni utisak iste, potiče upravo od muzičara, instrumenta i performansa kao takvog. Ako neko ne ume da peva, i ne ume da prenese emociju, svira gitaru i bubanj nedefinisano i nerezonski, džaba mu i Andy Wallace da ga mixa. A sa druge strane, dajte mi Paul Wellera ili pokojnog Johny Casha za mikrofon, pa da vidiš koliko sam dobar snimatelj i mixer. Ovo ne pričam iz sujetnih pobuda, naprotiv, već iz iskustva. Najskuplji i najhvaljeniji snimci koje sam uradio nisu uopšte potrošili proporcionalno mog truda i veštine. Čak se u radu 90% vremena bavim stvarima koje uopšte i nisu moj posao, štimom gitara, dikcijom pevača, inteligencijom bubnjara. I od toga ne stižem i nemam snage da se bavim filozofijom dal je taj refren sam po sebi dovoljno efektan, dal je pesma dovoljno "pukla", dal je aranžman ipak malo pregust i pretrpan, i o čemu vi to uopšte i pevata

Arthur
20-04-2011, 12:16 PM
čak sam stekao utisak da su upravo najveće "face" ti koji su na vreme počeli da voze pažljivo i eskiviraju projekte koji ne donose respekt, pa čak i radili džabe nešto samo da bi dokazali da umeju, ako je materijal dobar.

sRce
20-04-2011, 12:35 PM
Arthure, sve sto si rekao je ok. Mozda sam malo otisao u offtopic predhodnim postom ali ne mogu vise da slusam kuknjavu kako je u 90% slucajeva aranzman gust, lose svirano / pevano... a nivo mixa i sa dobro uradjenim aranzmanima zvuci kao demo snimak.

Bockie
20-04-2011, 01:31 PM
Čak se u radu 90% vremena bavim stvarima koje uopšte i nisu moj posao, štimom gitara, dikcijom pevača, inteligencijom bubnjara. I od toga ne stižem i nemam snage da se bavim filozofijom dal je taj refren sam po sebi dovoljno efektan, dal je pesma dovoljno "pukla", dal je aranžman ipak malo pregust i pretrpan...

Suva istina...!

Do sad sam jednom imao snimak (snimam live-ove) koji je mozda na jednoj pesmi odsviran bez greske...

Pa dobro, mozda sam ja neki Milisav iz Mojmilova, ok, ALI, mene takvog su angazovali jer im se svideo moj rad i zele da rade sa mnom!

Posle, kad su culi test (obicno im posaljem parce sa jednom pesmom - u smislu "jel to - to, jel tako hocete?") i onda je pocelo sa "ocemo kao sto si onima uradio", te ovo tise, te ono glasnije,te mame, te noge...ispade bre da nista ne valja!?!?
A svirka ljudi, kata-fucking-strofa...! Totalni taspad...

A ja onda pitam, "pa jeste li doneli takve instrumente? Jel svirate bar u pola kao oni? Jel placate koliko su i oni platili?"...

Nikad nikome nisam davao kanale, niti mi je iko ikad trazio kanale, zna se kako radim, i ko me startuje, zna sta ce dobiti... Ali sam lepo ,kad sam vec prs'o rekao: Momci, evo vam moj rad i evo vam kanali...pa se igrajte "kod drugara na kompu"... .

Hocu samo da kazem, da najmanje seru ljudi koji znaju znanje!

Dajte jos mega losih iskustava...

VukP
20-04-2011, 02:25 PM
Hocu samo da kazem, da najmanje seru ljudi koji znaju znanje!

Affirmative.

Arthur
20-04-2011, 03:22 PM
Arthure, sve sto si rekao je ok. Mozda sam malo otisao u offtopic predhodnim postom ali ne mogu vise da slusam kuknjavu kako je u 90% slucajeva aranzman gust, lose svirano / pevano... a nivo mixa i sa dobro uradjenim aranzmanima zvuci kao demo snimak.
Da, ali suštinski, 2011te, u Srbiji, nažalost i jeste tako

cAAc
20-04-2011, 04:00 PM
gledao na Tvu i kukaju nasi bendovi kako nemaju (a to verovatno utice na ceo lanac ishrane) i kako zvuce losije od komsija (produkcijski) ..isto tako ljudi sve cesce sviraju obrade po splavovima i klubovima i retko ko vise i da radi nesto svoje.
Omladini to skoro da ne pada na pamet ..svi gledaju da se uvale u neki bend koji tezgari ili naprave neki svoj sa 20setak obrada i cepaj .. Ne pamtim kad sam cuo neku svezu krv ,a toga ranije bilo kolko oces ..mozda ima i sad ali u medijima je to slabo ili nikako zastupljeno (tome je i mnogo doprineo meni omrazeni bend najtvish) ..

..ako nisu toliko katastrofalni pusti ih da probaju (placen si i ne moras da se potpises) ..bar se loze na nesto svoje

Bockie
20-04-2011, 04:16 PM
Jeste matori, ali komsije imaju drzavnu televiziju koja ne meri gledanost u odnosu na zabavne televizije.
To je kao kad bi rekao da diskoteka ima vecu posecenost od muzeja ili biblioteke, pa ono drugo nam ne treba...! RTS se hvali u odnosu na pink ili ne znam ni ja koju drugu... IDIJOTI!
Tamo lepo svaki dan celu noc na drugom kanalu pici mjuza koju rade tamosnji bendovi... I to stvarno bolje zvuci... Ali se tamo i vise ulaze u opremu i sve, i opet se vracamo na pare... Ali mislim da to nije jedini izgovor...

Ljudi ovde ulaze u posao, bukvalno, jer ne znaju sta bi drugo... Kupis korga za pe'sto evra i peglaj 300-400 po svadbi... trt... A ni m od muzicara...

Arthur
20-04-2011, 06:04 PM
tamo moš misliti postoji i naplata autorskih prava, pa ko ume, taj i ima

sira
20-04-2011, 07:59 PM
Ako mislite na Hrvatsku, čini vam se da je bolje nego ?ta je, ovdje istina ZAMP naplačuje, ali mali dobivaju mrvice, a Huljić i co. grabe lovu.
Dr?avna televizija je sad počela nakon ko zna koliko godina vrtit spotove, ali samo u noćnom programu, i to su obično imena koja su se proslavila jo? za vrijeme Jugoslavije, i naravno zabavnjaci, koji su pandan va?im narodnjacima, mi svi ovdje mislimo da vi imate jaku i utjecajnu rock i ostalu "urbanu" scenu, a kod nas je zadnji "veliki" bend koji se pojavio TBF, a i oni su se pojavili prije 15 i vi?e godina, jo? su u "prvoj ligi" Majke, Hladno Pivo, Let 3 sve bendovi stari desetlječima i dinosauri tipa Parni Valjak Prljavo kazali?e, a pod "rock" jo? prolaze i svakakvi idioti kao npr. Thompson

DaBear
20-04-2011, 09:56 PM
mi svi ovdje mislimo da vi imate jaku i utjecajnu rock i ostalu "urbanu" scenu, a kod nas je zadnji "veliki" bend koji se pojavio tbf, a i oni su se pojavili prije 15 i vi?e godina, jo? su u "prvoj ligi" majke, hladno pivo, let 3 sve bendovi stari desetlječima i dinosauri tipa parni valjak prljavo kazali?e, a pod "rock" jo? prolaze i svakakvi idioti kao npr. Thompson

pa uvek je kod komsije zelenija trava !! Hehehee...

Znak
20-04-2011, 09:59 PM
Huljić i co. grabe lovu.

Trebalo bi koju kunu da podeli sa Makartnijem (Balkanskom ulicom prolazim = Ob-la-di-ob-la-da), Don Meklinom (Pi?i, pi?i mi = Starry, starry night), itd...

Bockie
20-04-2011, 11:58 PM
Jel moze neki post bez Bitlsa? Evo skontali smo, najaci su ikad...!

I Znak je autor, pa se bori za bolji mjuz, samo daj da cujemo to...!!!!

Veliki pozdrav za Znak-eta!

VukP
21-04-2011, 12:39 AM
Iz moje perspektive problem miksa nastaje mnogo pre samog miksa. Sama svirka ne bi trebalo da predstavlja toliki problem u miksu, bar ne u onoj meri u kojoj je to cesto predstavljeno - neki sjajni snimci i sjajne pesme su, blago receno, skromno odsvirane. Ono na sta ciljam je, naravno, aranzman - tj. izuzetno mali broj ljudi osposobljenih da isplaniraju i postave isti. Ako je aranzman diletantski - a uglavnom je tako - onda ni Majkl Brauer ne pomaze u miksu. Dve najproblematicnije stvari koje primecujem na domacoj sceni, u ovom kontekstu su:

1) Pretrpani aranzmani
a) bezbroj napotrebnih detalja koji popunjavaju sav prostor - cesto se zaboravlja da je i pauza deo muzike. Neverovatno je da bas svaki aranzman ima popunjenih 80 kanala i da je na svakom od tih kanala novi instrument koji svira liniju bitnu za pesmu i smislenu u datom kontekstu. Da ne ulazim previse u besmislenost nepostojanja aranzmanske dinamike, pretpostavljam da je takvo nesto izuzetno tesko smiksati - cak i u uslovima blizu idealnih.

Naravno, ovo ne znaci da smatram da je kvalitet aranzmana obrnuto proporcionalan broju muzickih desavanja - primera ima mnogo, od Aerosmith do Gibonnija ili od Bj?rk do EKV, kako kome vise godi. U svim slucajevima u pitanju su gusti aranzmani ali sa kontrolisanom distribucijom desavanja.

b) svaka deonica je visestruko udvojena svim mogucim i raspolozivim instrumentima - ovo je nesto sto ne razumem i nije mi objasnjivo ni neznanjem ni nemuzikalnoscu - ipak, pojava je cesta na nasoj sceni. Mozda je ovo najmanje zlo za iskusnog miks inzenjera ali doprinosi neozbiljnosti ukupnog zvuka.

2) Akusticki pogresno postavljeni aranzmani
Cesto klijent(izvodjac, kompozitor, aranzer) pokusava da kompenzuje svoje tehnicke nedostatke kroz miks sto je moguce samo u izvesnoj meri ali odnosi uspostavljeni vestackim putem, jednostavno ne deluju i uvek zvuce kao da nesto nije u redu. Vecina publike koja slusa muziku je u stanju da registruje da nekakav nedostatak postoji ali nije u stanju da ga identifikuje, a to je nesto sto bi profesionalac morao da zna. Najcesce se desava da je instrument ili nedovoljno ili previse prodoran u nekom trenutku ili cak da je u jednom momentu nedovoljno prisutan a vec u sledecem da pravi buku. To se onda resava automatizacijom i slicnim pomagalima, koja su korisna i dragocena ali u ovom slucaju sluze kao stake.

Ovaj opsirni uvod je sluzio samo da objasni moj stav da su miks majstori najmanje krivi za zvucnu sliku koja dolazi iz Srbije (naravno, mislim na profesionalce - pocetnicima ne bi ni trebalo uzeti za zlo greske).

...Kad budete dostigli kvalitet mixa kakav je u svetu prihvatljiv onda vas niko nece nervirati jer ce te biti veliki...

Mozda nije na meni da pricam o tome jer se ne bavim miksom ali zaista sam ubedjen da nivo miksa o kome pricas ne moze da se dostigne bez odgovarajuceg nivoa aranzmana i u odredjenoj meri svirke, bez uplitanja kvaliteta samih pesama u pricu. Postoji izvestan broj domacih izdanja snimanih u zemlji a miksanih u inostranstvu koja i dalje zvuce kao i skoro sve ostalo sto se radi ovde.

Ukoliko nekakva kolektivna krivica postoji ona je na onima koji prave kompromise i izlaze u susret svakoj zelji klijenta, ma koliko ta zelja bila protivrazumska - na zapadu je, barem prema legendama koje kruze :wink: - producent Bog u studiju. Iz ove perspektive, mozda je najveci nedostatak u domacoj produkciji - nedostatak autoriteta.

Arthur
21-04-2011, 01:56 AM
sve stoji, samo želim da napomenem da aranžmani sa malim brojem kanala i dešavanja, stoje samo ako je sam usnimak urađen propisno.. pravi instrument, prava farba, izbor mikrofona i preampa i uvodna EQ, i naravno, valjano nađeno mesto u mixu, tako da samostalno stoji za sebe i može biti "veliko" a da nikom ne zvuči jeftino.

VukP
21-04-2011, 03:37 AM
Ne bih voleo da ispadne da sam zagovornik nekakvog aranzmanskog minimalizma, samo sam konstatovao da megalomanske projekte od aranzmana imaju najcesce oni koji se ne snalaze u tome.

@Arthur: posao sam od pretpostavke da je sve usnimljeno korektno. Mada, kad razmislim, vecina aranzmana o kojima sam govorio su vst, programirani bubanj i raznorazni amp-simulatori, tako da usnimavanja ima zaista malo. Ukoliko je neko spreman da plati sve sto snimanje nosi sa sobom, verovatno je spreman i da plati aranzman i muzicare i onda dobijemo one (ovde) retke snimke na kojima je sve u redu i jedino o cemu moze da se debatuje je da li ti se ploca svidja ili ne.

Ne bih voleo ni da neko pomisli da sam kivan na srpsku produkciju, akusticki lose postavljene aranzmane mozemo cuti na VH1 - posebno u R'n'B produkciji, samo sto je to, naravno, bolje snimljeno/otpevan/odsvirano, bolje osmisljeno a takodje, najvaznije - pesme su uglavnom bolje. A imaju i jednu sjajnu naviku - svako se bavi svojim poslom - ne verujem da Rijana ima izgradjeno misljenje o kolicini reverba i koje deli sa svojim producentima koji onda popravljaju svoj miks prema tome. Enivej, kako u Srbiji 2011-e kulturno objasniti nekome da je to sto zeli zapravo glupost koja ne postoji ni u jednoj relevantnoj produkciji nigde na planeti? U bilo kom stadijumu - od aranziranja, preko snimanja, do miksa...

Bockie
21-04-2011, 11:44 AM
Enivej, kako u Srbiji 2011-e kulturno objasniti nekome da je to sto zeli zapravo glupost...

Lepo - Srpski...

Svako pocne prvo da radi boraniju, pa vremenom, kad te ljudi traze jer znaju da vredis, onda ti diktiras.
A kad se pojave majmuni, odjebes ih ili im das kanale ,pa neka sami idu "kod drugara na komp"...:D

cAAc
21-04-2011, 01:42 PM
pa verovatno svako ko dodje u studio ima u glavi neku ideju kako bi zeleo da mu to sto radi zazvuci i ne znam sta je tu cudno ..mozda da ljudi imaju para na bacanje bi dozvolili da ti smiksas (bez njegovog mesanja) pa da on uzme ili baci
Normalno je saslusati autorove zelje ,ako ti se ne svidjaju ideje lepo i kulturno kazes i pozdravis se..ni ne zapocinjes ..sve ostalo je filozofiranje ,foliranje i muza ...Kod tih Bogova kad neko ode zna sta moze da ocekuje ,zna da ce biti saslusan i zna da ce dobiti iskren odgovor odmah ..posle toga i nema sta da se bilo ko mesa ./
a kod drugara na komp bi otisao prvi dan kad bi se nasao u slicnoj situaciji

Bockie
21-04-2011, 03:11 PM
Ne radi se ni o kakvim Bogovima, jednostavno - Jasna je razlika kad neko kaze sta zeli ili kada neko jede nesto sto se ne jede!
A pri tome ni instrument mu ne stima...:mad:...ali zna da je to meni "dva klika" posla...

More bre...!

cAAc
22-04-2011, 02:32 AM
sad je malo jasnije ..jbga neki ozbiljniji razgovor ,proba ,dogovor..upoznas malo klijente kako bi izbegao slicne situacije ..nisam hteo nikog odredjenog da napadam ..ne bavim se tim poslom ali sam hteo da kazem da takve situacije mogu da se izbegnu (u vecini slucajeva) i da bi to koristilo i producentu(u proslom postu sam pisao 'ti') i klijentu ..

Bockie
22-04-2011, 09:08 AM
sad je malo jasnije ..jbga neki ozbiljniji razgovor ,proba ,dogovor..upoznas malo klijente kako bi izbegao slicne situacije ..nisam hteo nikog odredjenog da napadam ..ne bavim se tim poslom ali sam hteo da kazem da takve situacije mogu da se izbegnu (u vecini slucajeva) i da bi to koristilo i producentu(u proslom postu sam pisao 'ti') i klijentu ..

To jeste idealno. Medjutim u postojecim uslovima nemas bas vremena. Desi se tako kada radis bas sa prijateljima, ali to je vrlo retko. To se desi nekome mozda par puta u toku cele karijere i tada se obicno dese fenomenalne stvari, ali uglavnom radis sa ljudima sa kojima si u cisto poslovnom odnosu.

E sad, kako se postaviti? Da li za vreme rada biti "najbolji prijatelj", da li biti "rad u dinamicnom okruzenju,hladan i poslovan""...?
To je u stvari kljuc , da li ce ljudi prema tebi izgraditi odredjen odnos i da li ces uzivati poverenje. Mislim da je ogroman deo ovog posla vezan za socioloske i psiholoske aspekte, vezane za specificnu grupu - muzicare. Mozda je cak to i vise od pola posla! Vremenom, postanes dovoljno vest i kreativan u tehnickom smislu ali ni onda ne znaci da dobro radis posao ako nemas šlif-a za komunikaciju. Ne mislim generalno, vec bas sa ljudima kakvi su muzicari, kompleksnije, slozene , emotivne licnosti, neko dublje , neko plice....
Svi smo mi malo "emo"...:D

E sad, licno poludim kad to sve neko pokusa da "iskoristi" u onom losem znacenju, pa zato i pitam, za vasa iskustva...

Nemania
22-04-2011, 12:26 PM

Pre jedno 4 godine, dok sam jos studirao muz akademiju...Trebalo je da radim za konkurs "beovizija" jedan aranzman cerki jedne poznate pevacice i to za jedan dan, jer im je bila frka! Medjutim tu je bio jedan njen drug Danijel, brat Marije Serifovic, onaj sa "Farme". I tako on rece da ne radim ja sam, vec ce doci i on da mi "pomogne"...i tako taman ja pocnem nesto, a on-"Nevalja", pa onda ne svidja mu se ovo, ne svidja mu se ono, a ustvari ne zna sta hoce i do 4h ujutro...A jos i kao osoba me mnogo zivcirao...U jednom trenutku me je tako iznervirao svojim ponasanjem, meni je pukao film, ustao sam sa fotelje i momentalno ga izbacio napolje...Iako sam bio student i trebala mi je kinta, nisam mogao to da podnesem, i prezalio sam 300e..a devojci kojoj je trebalo da radim izvinio sam se..

I jos jednom mi se desilo nesto slicno....Dva brata koja su vec u jednom studiu radila kompletnu pesmu, nije im se svideo aranzman, pa su hteli da im ja odradim sve to ponovo, ali u fazonu "neke" pesme...Dva puta sam krenuo da radim aranzmane, medjutim oni rekose nije to taj "fazon"...pao mi je mrak na oci...i rekao sam im "dovidjenja"...Inace prvi aranzman koji im je odradio neki kolega (koga ne poznajem) je bio sasvim pristojan...
Sustina kada radis za neke manje pare, od tebe traze "holivud", a kada im roknes cenu onda kako god da zvuci dobro je jer je i skupo...nazalost je tako..

Dule A
26-04-2011, 08:41 PM
meni je POSTAVKA saradnje u studiju uvek bila najvaznija

1. pitam coveka koji mi udje u studio - ZBOG CEGA se ti bavis muzikom
- zasto si dosao KOD MENE
- kakvi su ti muzicki afiniteti, na kojoj si muzici rastao, kakvu bi muziku zeleo da kreiras

2. SLUSAM sve sto mi prica i kako mi prica

- slusam recnik koji koristi kad prica o muzici
- slusam ritam kojim govori i sta podvlaci kao BITNO

3. GLEDAM I PROCENJUJEM

- ponasanje, mimiku, geste, sleng, stanje duha

pokusavam da shvatim da li je covek i koliko : iskren, posvecen, pozitivan, svestan, produhovljen, kvalitetan u muzickom i etickom smislu...

ofkors svako od nas ima iste ove osobine u nekom omeru ali kad sa nekim treba da pocnem saradnju pokusavam u najkracem roku da OSETIM I OPAZIM postoji li problem u smislu da je nesto ekstremno lose...

npr, osetim li da je covek EKSTREMNO neiskren ili negativan ili neproduhovljen ili nesvestan-nerealan ja uglavnom odbijem saradnju, osim u slucaju da je posao ekstremno isplativ (veoma poznat klijent ili kvalitetan u muzickom smislu).

jedini eliminatorni faktor koji mislim da bi bilo dobro da SVI uvedemo zbog posla je da posao nikako ne radimo ako je potrazilac EKSTREMNO NETALENTOVAN za muziku.... (ipak mnogi od nas nemaju taj eticki osecaj da zagadjenje etra nije manje zlo od bacanja djubreta kroz prozor...ok,ajd situacija je cupava pa bih kritikovao samo ekstremne primere... a vidis cak i tu se otvara pitanje ko je poslednji u nizu u tom grehu... ipak emiteri... dakle ok oni su krivi8-))

vracajuci se na stavke 1,2
i ja kazem coveku koji je usao kod mene svoju stranu price, kako ja pristupam muzici i koji su mi afiniteti u bavljenju istom.

nakon 10 godina shvatio sam da samo neka luda sudbina ili licna organizacija moze da stvori priliku za neki bas dobar spoj. ta situacija da neko ciji sam ja guru, a ko je moj dream klijent udje na moja vrata sam.... khm..... mislim da greb-greb deli istu sansu za audi vozilo.....

tako da - moj odgovor na topic "sta kad ti se zgadi" je , ustvari, postavi kako valja odnos od samog pocetka - da ti se nebi zgadilo.

naravno, i do iskustva ovog tipa najlakse se dodje putem ucenja na greskama... drz'te se kolege :)

Khan
26-04-2011, 10:39 PM
Ovo je mnogo bolna tema... malo para, skupa oprema, sjebani zivci, ego-triperasenje na sve strane, mentalne bolesti, polne bolesti, tu pomaze samo budizam: "ZIVOT JE PATNJA." ... cisto da shvatimo gde smo....

Arthur
27-04-2011, 02:41 AM
Ovo je mnogo bolna tema... malo para, skupa oprema, sjebani zivci, ego-triperasenje na sve strane, mentalne bolesti, polne bolesti, tu pomaze samo budizam: "ZIVOT JE PATNJA." ... cisto da shvatimo gde smo....
au lele

Bockie
30-04-2011, 09:05 PM
Sustina kada radis za neke manje pare, od tebe traze "holivud", a kada im roknes cenu onda kako god da zvuci dobro je jer je i skupo...nazalost je tako..

I to ne samo u ovom poslu...!

Monroe/Rampart
08-05-2011, 09:17 PM
Unaprijed se ispricavam na ogromnom postu, ali moram jednostavno...

Muzicari svaljuju krivnju na snimatelje/audio inzenjere, oni na muzicare i tako u zacarani krug isponova i isponova. Nazalost, i jedni i drugi su u pravu. Takodjer, i jedni i drugi nisu u pravu. Paradoksalna rečenica, ali...

Činjenica je da su albumi kod nas, sonički, kako bi se vani reklo, ne znam primjerenu rijec kod nas, vrlo cesto jako losi. Nije da su nesljusljivi, ali su nekoliko liga ispod stranih albuma snimanih u manjim studijima ili raznim project studio varijantama (i zbilja ne mislim na project studije gdje izvodjac preseli B sobu Abbey Roada u svoju vilu na brdu, nego istinski project studio). Primjetio sam cak i da, kao sto je donekle normalno, uskladjujuci svoj materijal s onim drugog izvodjaca/mix inzenjera (posto svatko zeli zvucati kao netko koga je cuo i tko mu se svidio), standardiziramo zvuk. Gotovo da imamo svoj neki 'balkanski' zvuk koji bi se jednom rjecju mogao opisati kao – blijed. Audio anemija. Kao i u svim porama drustva i u svim profesijama, kod nas rade isti ljudi vec decenijama i nema mjesta svjezoj krvi, no i ta svjeza krv ili uci od starijih ili jednostavno ne postoji, tako da danas caki snimci iz vrhunski opremljnih studija na Balkanu zvuce jednostavno mrtvo. Sve je tu, sve je zdravo snimljeno, nista ne šteka, čak ni materijal nije nužno loš, a gotova pjesma na kraju zvuci kao da bi joj jako dobro doslo 4-5 tura infuzije.

edit: morat ce u dva posta...

Monroe/Rampart
08-05-2011, 09:18 PM
Dakako, novac igra ulogu, nemamo novaca za opremiti neki mega-studio, cijene audio opreme u Europi su znatno vise nego drugdje, a samim time kod nas jos ? skuplje, ali ima jos toga. Npr., vecina AE-a kod nas se svodi na dva tipa ljudi – striktne tonce koji rade u studijima i cesto miksaju i nerealne entuzijaste. Prvi su striktni zanatlije i nece uloziti u napredovanje dok god ono jeftinije i sto imaju „zavrsava posao“, dok drugi nemaju novca za priustiti si ludilo o opreme. Od svih domacih albuma, producenata i AE/ME-a, jedino mi Denyken zvuci konstano ok i ima konzistentan zvuk koji je iznad onog standardnog sto se cuje sa svakog albuma, a u zadnje vrijeme mi je samo iskocio decko koji je mixao „Tibet“ od Mandrilla (netko od mladjih clanova Leta 3, ako se ne varam). Album je muzicki li-la, mix nije sonicko savrsenstvo, ali zvuci suvremeno, hvala bogu. Znate ono kako nas kod mikrofona mame njihove mane, nacin na koji oni iskrivljavaju zvuk, posto niti jedan ne snima zvuk savrseno vjerno i realno? E pa nekad je u redu to preslikati i na pjesme. Da, super, Lady Gaga ima zvuk koji previse strci, koji je zgnjecen u masteringu, koji nema dinamike, koji je mixan tako da izbija djeci s mobitela i jeftinih earbudova, ali nakon njega neka balkanska pjesma zvuci kao da je na samrti, koliko god materijal zivahan bio. A ne skodi ni dodati kako nista nije toliko lose mixano kako se ovdje napljuje, sto cesto ima veze i sa osnovnim materijalom (uvijek ce netko vise napljuvati mix pjesme koja mu se i kao pjesma ne svidja). Istina, puno puta se desi da su izvodjaci neuki, da su majmuni, da zele cuda, brda i doline, da su arogantni, dotaci cu se i muzicara uskoro, ali istovremeno ne znam sto vi mislite da je vani ne znam kako drugacije? Da su vani u bendovima Einsteini? Da je prosjecan top40 bend sastavljen od Einsteina, Massenburga, Tommy Motole i Daltreya pa da imaju pokriveno sve? I vani ima bendova u kojima su muzicari u najmanju ruku sumnjivog znanja, pa se opet izvuce ploca zvucno i bude zanimljiva. Naravno, ima i mnogo, mnogo muzicara koji su toliko iznad kvalitete domaćih muzicara da je ponekad nerazumljivo kako mogu biti s iste planete, ali daleko od toga da su oni intelektualci. Naravno, nekad je dovoljno imati osjecaj za glazbu i onda nista drugo nije bitno, intuitivno im dolazi kako nesta savrseno snimit i odsvirat i bez ikakvog tehnickog znanja, ali isto tako, radio sam s dosta velikih, velikih bendova (nazalost, samo kao pravnik ili promotor, nikad u muzickom svojstvu) i ima ih takvih da sam uvjeren da su mnogi od njih mogli biti izvori onih urbanih mitova tipa „more bass in all frequencies“ ili hvaljenja mikrofona dok samo pjevaju u prazan stalak s pop-filterom. I opet – albumi im zvuce sjajno mixano, a muzicari su bagra debila koja se snimala u nekom prosjecnom studiju, jer im se svidjala zgrada u kojoj je studio. Dakle, da, ima jako puno muzicara koji misle da su sto puta bolji nego zbilja jesu i da se svjetski zvuk moze stvoriti sam od sebe, ali to ne opravdava 90% domacih AE/ME-a sto zvuce i mixaju po postulatima od pred 30 godina. Istina je da se 'tonce' ne placa dosta i da se cesto od njih ocekuju cuda iz nicega te da ih se ne cijeni, ali istini za volju, nisu ni zasluzili kvalitetom mnogo vise. Ja jesam za to da se poslovi odbijaju, da se drzi do neke razine, do digniteta, ne samo u glazbi vec na svim razinama, da se svaka pojedina usluga laca, od konstruiranja zgrada do pridrzavanja kaputa, ali u tom slucaju ce trziste sacuvati samo najbolje i najkvalitetnije, a u toj situaciji bi vecina danasnjih ME-a i AE-a zasluzeno propala kroz 3 mjeseca.

S druge strane, imamo muzicare koji kukaju i njurgaju kako nemaju para, kako je glazba u kurcu, kako se nema gdje probiti itd. Sve je to istina, bitnije je koga znas nego kvaliteta, nema outleta za glazbu kod nas, nema promocije, nema novaca, nema publike da zatvori krug vrcenja novca, nema interesa. Sve je to tocno i za sve bih to volio da je drugacije, no ne bi skodilo i da su muzicari dobri. Realnost je da kod nas ima jako, jako malo dobrih muzicara. Gotovo niti jedan svjetski. Kod nas ima jako dobrih session muzicara koji ce sve odsvirati onako kako im kazes i kako si naumio, ali gotovo niti jedan koji ce improvizirati nesta s cime se dignuti kvalitetu ploce za 20%. Nema ni autora. Jednostavno nema dobrih autora. Pa zar nije simptomaticno da na Balkanu ima nevjerojatan broj pjevaca koji su samo to – pjevaci, i gdje nastaje situacija da se 200+ pjevaca tuku za pjesme od 20+ autora, od kojih, pa makar i po statistici, barem 10+ je ispodprosjecno i mlitavo. Istina, moze se desiti da se vrhunski talent zagubi jer nema veza, nitko ga nema gurnuti i slicno, ali, isto tako, talent i ispliva ako postoji u ogromnom broju slucajeva. Kod nas ga, nazalost, jednostavno nema. Ne postoji. Ne postoji gotovo nitko ni tko bi prepoznao inovativan i dobar strani materijal. Mi smo generalno jako zatupljeni i kratkovidni po tom pitanju na svim poljima, ne samo u glazbi. Muzikalan smo narod utoliko da imamo sluha, da ja upoznajem klince po otocima koji mogu uz malo vjezbe savrseno reproducirati pasaže nekakvog Satrianija ili Maellstroma, ali nemamo jebeno nikog tko bi smislio nista sto bi bilo 1/10 toliko dobro kao neka strana fenomenalna pjesma. Pljujemo strani pop i synth-pop, seremo kako je to najniza vrsta muzike, za debile, tri osnovna tona i gluposti u tekstu, ali mi ne mozemo ni to napraviti. Kad i napravimo zvuci amaterski. Mozda ce netko reci da puno ocekujem, ali kod nas jedva da ima itko tko bi vani bio mrvu iznad mediokriteta, a kamo li ista vise. Uz to, to sto ne ciljamo dovoljno visoko nas je i dovelo do toga da smo zadovoljni s plocom dok god „se sve cuje i nista ne klipuje, sto oces vise“. Ja nikad necu rec da je pjesma losa ili je skippat ako je dobra, a nema dobar mix, ali, isto tako, odlican ili interesantan mix moze dignuti osrednju pjesmu, natjerati te da je poslusas. Mozda je aranzman i ideja losa, ali onda digni onaj dio koji je najinteresantniji i stvori od njega najistaknutiji dio da privuces slusaoca, a ne cmizdri da klinac iz garaze nije Hendrix. No, to sto mene los mix nece smetati da kazem da je pjesma super ne znaci da mix mora zvucati kao malo naprednija kazeta u odnosu na CD.

Takodjer, ne pomaze ni to sto beskonacno romantiziramo staru muziku. Doslovno mi je muka od toga. Ja priznajem da je kraj '60-ih i cijele '70-e bilo mozda i najinovativnije i najplodnije razdoblje, ali ne mogu slusati o tome kako danas nema dobre glazbe i kako je svaka nova inovacija uzasna. Idemo toliko daleko da seremo kako je mix, mastering i peglanje preseravanje, jer „Richie Valens je dobro zvucao i sa gitarom i bassom na jednom kanalu, a bubnjem i glasom na drugom“. Imate pravo, sto se mi preseravamo s tim napretkom kad su dobre pjesme postojale i prije dobre opreme. Mozart svoje skladbe nije ni snimao. Mozda bi se glazba popravila kad bi sve opet slusali i stavljali u mono, taj stereo je samo propaganda i trendovska stvar. To sto su '60-e i '70e bile najplodnije razdoblje s puno vecim postotkom kvalitetne muzike nego bilo koja druga dekada, vjerojatno ima veze i s nacinom zivota, s time sto se moglo zivjeti od muzike pa su se ljudi lakse odlucivali uci u muziku (ja znam nekoliko iznenadjujuce sjajnih glazbenika koji se bave svojom sluzbenom profesijom jer su zakljucili da se ne isplati, ni uz svu ljubav, ganjati muziku ovdje, pa idu cak toliko daleko da ni doma ne sviraju da se ne pomame za sviranjem) i time sto je prije bilo drustveno prihvatljivije, zanimljivije i vise cool biti muzicar, ali to ne znaci da danas nema stvarno, stvarno dobrih umjetnika. Je, muziku je teze naci jer imamo toliku nepreglednu kolicinu i lako se svako toliko zasititi, ali nije uopce tako dramaticna situacija kao sto neki pricaju (tu ne mislim na industriju, vec samo na cistu glazbu). Da netko iz svemira dodje i za savjet o glazbi pita nekog Balkanca, zakljucio bi da je no.1 greska sto nismo dekretom zabranili muziku nakon 31.12.1979. ili bar nakon smrti D. Bowieja.
Pa, covjece, mi kenjamo kako je Gaga ili neki lagani house smeće, govno bez supstance, ali takve pjsme imaju vise muzikalnosti, catchinessa i kvalitete nego 9/10 pjesama koje mi reklamiramo kao „inteligentan/ozbiljan pop“. Ne ide mi u glavu kako nasi ljudi ne mogu vidjeti ocite stvari. Mislim, druzeci se s nekim od najeminentnijih hr. gitarista i autora gitarsje muzike, dosao sam do zakljucka, preko njih, kako Clapton nema nimalo emocije, Frusciante (posebno u solo karijeri) je tehnicka smijurija, Flea je bassist za osnovnoskolske pjesmice, Homme neznalica, B.B. King zasario, a Enthwistle i Townshend su prerazvikani bez razloga. S druge strane, Satriani i Vai su bozanstva medju ljudskim rodom. Iako tu ima nekog naseg standardnog jala i „sta oni znaju bolje od mene“ mentaliteta, ovo, nazalost, nije pitanje toga. Vise je pitanje toga da mi ocito jednostavno nemamo senzibilitet za nista drugo osim klape, balkanske balade, starogradske pjesme i makedonskog ritma. I da nemamo ni zrno emocije. Hvalimo se kako smo uzasno emotivan narod, kako su nase sevdalinke, narodna glazba i etno glazba vrhunac emocije, a u drugoj glazbi smo slijepi, padamo samo na suhu tehniku (nije to samo u glazbi, doduse).

Sve u svemu, muzicari misle da su bolji nego jesu i da su uvijeti i novac sve sto im flai da snime odlicnu pjesmu, AE i ME-i misle da su muzicari losiji nego jesu i da su oni sami bolji nego jesu te da bi bili novi Serbani Ghenee i Toni Maserattiji samo kad bi „usnimak bio kvalitetniji i zdraviji“, a svi skupa su samo mediokritetni. To je bio zakljucak i nekih stranih A&R-a producenata kad sam im neformalno pustao snimke nekih nasih „progresivnijih“ bendova u pauzama posla – amaterski i prosjecno.

boggy
08-05-2011, 09:46 PM
jbt... :shock: i mene si prevazisao (po opsirnosti)... :D svaka cast!

pozdrav

bogi

Arthur
08-05-2011, 11:43 PM
puno truda, ali ipak rekao bih uzalud. Opširno i odokativno ocenjivanje i generaliziranje. Nit je istina da nema talenata, nit je istina da ništa odavde ne zvuči isto pa čak i bolje od nekih aktuelnih snimaka od napolje. Niti je istina da svi tonci misle da su muzičari debili i obrnuto. Tu i tamo, proporcionalno sceni i okolnostima, sve zapravo funckioniše. Jedino nema novca ni onoliko malo koliko ga još napolju ima, već tu i tamo ga i uopšte nema, te se većina ljudi koji se uopšte bave muzikom, koliko god talentovani i originalni na sveckom nivou, time bevi iz hobija, što povlači i jedan nivo ozbiljnosti niže. Ako se ikad sistem vrati u neku normalnu da ljudi sa dobrim pesmama i efektnim idejama ponovo počnu lagano živeti od toga, časkom će isplivati gomila jako talentovane dece, izvođača i producenata, koji sada rade na buvljaku ili gube živce na nekom pravnom & ekonomskom fakultetu, nadajući se da će bar tako imati za leba.

diviner
09-05-2011, 10:26 AM
I to se samo nadaju... Svi bi nesto da ekonomisu, i menadzerisu... Na jedno radno mjesto, dodje 50 menadzera kod nas... Niko nece motiku u shake, ili ne daj boze da osmisli neki proizvod kojim moze da parira kod nas, a kamoli u inostranstvu... Mali offtopic.

Inace stanje je takvo kakvo jeste i arthur je tu 100% u pravu (kolicina, iliti novcana "masa", tj onaj preko potrebni visak, koji bi trebao da dodje na ovu nasu bransu jednostavno je premali...ali nismo jedini, sto opet nije utjeha, vec samo konstatacija realnog stanja stvari).

Arthur
09-05-2011, 12:03 PM
mala zemlja, malo tržište, ionako već podeljeno i pojedeno grandom i pinkom, koji su i dalje rentabilni, iako i njima ne cvetaju ruže ovih dana kako čujem. sa obzirom na to, još smo i dobri koliko se ipak nekih pristojnih bendova, izvođača i snimaka može čuti na MTVu i ono malo medija koji još uvek pokrivaju domaće izvođače

DaBear
09-05-2011, 12:31 PM
@ Monroe/Rampant - :mase:

Slazem se sa 95% napisanog !!

MOja najveca zamerka je sto je i dalje veliki broj snimatelja u proslosti.
NE RAZMISLJAJU da nesto promene u svom zvuku (neznaju kako)...
A najveci problem je nedostatak pravih producenata.
Neko sa strane treba da vodi sve to. Ne onako (kako kod nas znaju - producent "zna sve" i mora "samo tako" !)
Ne ! Nego neko da prepozna sta je tu sve dobro a sta ne valja i da pokusa da usmeru bend / pevaca / snimatelja da dodku do toga.
Masa bendova udje i odsvira "navezban" materijal koji nije propisno izaranziran (staromodan)

...evo vec se ponavljam....pricali o tome vec 100 puta...:(

Ima JAKO MALO TALENTA, nije da nema..ali jako malo !!!!
Ljudi uporno odbijaju da slusaju sta se radi preko. SAMO KOD NAS pesme imaju uvod od skoro celog minuta pre nego udje pevanje ????????
Ovde vec stigo prvi refren za minut !!!

itd itd.

I za kraj i da ima para - nista se ne bi promenilo preko noci !!!

igormink
09-05-2011, 12:36 PM
Hm, puno generaliziranja, ni?ta argumenata, sve samo subjektivni dojam i stvar ukusa. Ne mo?e biti da ba? nitko ne zna svoj posao (od glazbenika do snimatelja). Ne sviđa mi se ni taj prizvuk da ovdje ni?ta ne valja, a vani je sve super, to mi je onako za nijansu malograđanski. Ima i na na?im prostorima vrhunskih pjesama, izvođača, a i snimki, samo treba slu?ati...

Arthur
09-05-2011, 12:37 PM
niko i nije rekao preko noći, samo mislim, i znam, da talenata ima. Evo i na ovom forumu po snimcima iz promocije, ume da se desi da neki hobista potpuno brilijantno razmišlja i nema nikakvih kompleksa. Šta bi bilo tek kad bi takvi ljudi mogli 24/7 da razmišljaju samo o tome? Pa ni preko se sirotinja ne bavi ovime. To je privilegija situiranih.

igormink
09-05-2011, 12:42 PM
...

Masa bendova udje i odsvira "navezban" materijal koji nije propisno izaranziran (staromodan)

Ljudi uporno odbijaju da slusaju sta se radi preko. SAMO KOD NAS pesme imaju uvod od skoro celog minuta pre nego udje pevanje ????????

itd itd.

Meni se čini da upravo fale aran?eri u onom starom pravom smislu. Ja recimo lijepo aran?iranje vi?e povezujem sa terminom "staromodno". Znači da neki producent/aran?er sku?i da negdje dobro dođe fagot ( i ?to bi taj točno mogao odsvirati), kako poslo?iti bubanj...

Novija produkcija mi je dosadna u tom smislu, ali sve je to opet stvar ukusa, ni?ta drugo...

VukP
09-05-2011, 02:23 PM
Meni se čini da upravo fale aran?eri u onom starom pravom smislu.

Affirmative.

Surfer
09-05-2011, 06:04 PM
@ Monroe/Rampant - :mase:

Slazem se sa 95% napisanog !!

Me 2 :)

Čovjek je u pravu a moram priznati da nam je isti postotak u kojem se slažemo sa njim.

MOja najveca zamerka je sto je i dalje veliki broj snimatelja u proslosti.
NE RAZMISLJAJU da nesto promene u svom zvuku (neznaju kako)...
A najveci problem je nedostatak pravih producenata.
Neko sa strane treba da vodi sve to. Ne onako (kako kod nas znaju - producent "zna sve" i mora "samo tako" !)
Ne ! Nego neko da prepozna sta je tu sve dobro a sta ne valja i da pokusa da usmeru bend / pevaca / snimatelja da dodku do toga.

itd itd.

Absofuckinglutely:)

Što se tiče kvalitete muzičara u HR, ona je na najnižem nivou koji sam čuo bilo gdje da sam radio, da li Njemačka, Engleska, Nizozemska, Austrija.
Ispod svakog standarda. I tu govorim o profesionalnim, session muzičarima, ne amaterima.

Em slaba svirka, em nemaju sound, em nemaju timing, em nemaju štim, em su preskupi, em......
Isto to vrijedi i za tonce koji mi i dan danas u jednom od top studia u HR snime vokal na 16 bita, a kamoli da imaju pojma o bilo čemu osim stisnuti record.
Budimo realni, nikad ova podneblja nisu dala nekakve velike glazbene talente niti je bilo uspješnih ljudi u europskim ili svjetskim okvirima, osim možda par ljudi.
To je jednostavno tako.

Mi smo narodi talentirani za sport, ne za glazbu.
Ne treba previše očekivati.

A ono što je najtužnije je što je klincima uzor Parni Valjak ili Prljavo Kazalište i oni to dan danas slušaju i skidaju:shock:
Ja kad čujem mlade bendove i kakvu oni staromodnu muziku sviraju, pa to je prestrašno.

Nećemo tako u Europu:)

igormink
09-05-2011, 06:28 PM
A trebali bi "svirati" ?to? Lady Gagu? Klju?na rije? je svirati, pa se valjda zato love za glazbu koje se jo? i mo?e odsvirati. Meni se ne gadi vokal snimljen sa 16 bita, nego vokal koji nema ?ivota, koji je napravljen od 300 poku?aja editiranja, iskompresiran do bola, obra?en sa autotunerima jer uslijed silne tehnologije vi?e ni ne treba pjevati ni svirati. Kaj ?e nam instrumenti uop?e? Pa sve ve? ima u VST-ima? ?to ?e ti mikrofon u studiju osim za vokal? Ima? banke sa klavirima, bubnjevima, gitarama, ne dao Bog opaliti palicom po bubnju vi?e. To je glazba? Ne hvala!!! Eto mo?da sam staromodan, ali i nogom u guzicu je korak naprijed, a to ne zna?i uvijek dobro :)
Da se razumijemo, nemam ni?ta protiv toga da bilo tko radi i slu?a bilo kakvu glazbu, ali pustite ljudima koji jo? uvijek vole prirodan zvuk pravog instrumenta da u?ivaju u tome. Nije problem nova tehnologija sama po sebi, nego lijenost koju je proizvela - zato vi?e nitko ne svira. Ali izgleda da ni ne treba, ionako se ne cijeni. Tako ?emo valjda uskoro i komponirati, ono u?ita? W.A. Mozart VST, stisne? 2 tipke na midi kontroleru i evo novog Requiema.

P.S. kad smo kod Njema?ke, Nizozemske i Austrije (makar je ovo bez veze ovako generalno izjaviti), njihov vrhonaravni glazbeni talent je svakako o?it, bendovi iz Austrije ?are i pale svjetskom scenom ve? 50 godina, a Nizozemci im pu?u za vratom. Mi smo bar Ivu Robi?a imali kao neki brend.

Uf, sad sam se ispuhao :)

Surfer
09-05-2011, 07:52 PM
A trebali bi "svirati" ?to? Lady Gagu? Klju?na rije? je svirati, pa se valjda zato love za glazbu koje se jo? i mo?e odsvirati. Meni se ne gadi vokal snimljen sa 16 bita, nego vokal koji nema ?ivota, koji je napravljen od 300 poku?aja editiranja, iskompresiran do bola, obra?en sa autotunerima jer uslijed silne tehnologije vi?e ni ne treba pjevati ni svirati. Kaj ?e nam instrumenti uop?e? Pa sve ve? ima u VST-ima? ?to ?e ti mikrofon u studiju osim za vokal? Ima? banke sa klavirima, bubnjevima, gitarama, ne dao Bog opaliti palicom po bubnju vi?e. To je glazba? Ne hvala!!! Eto mo?da sam staromodan, ali i nogom u guzicu je korak naprijed, a to ne zna?i uvijek dobro :)
Da se razumijemo, nemam ni?ta protiv toga da bilo tko radi i slu?a bilo kakvu glazbu, ali pustite ljudima koji jo? uvijek vole prirodan zvuk pravog instrumenta da u?ivaju u tome. Nije problem nova tehnologija sama po sebi, nego lijenost koju je proizvela - zato vi?e nitko ne svira. Ali izgleda da ni ne treba, ionako se ne cijeni. Tako ?emo valjda uskoro i komponirati, ono u?ita? W.A. Mozart VST, stisne? 2 tipke na midi kontroleru i evo novog Requiema.

Ne znam kakve sad veze imaju VST instrumenti i Autotune sa činjenicom da su HR muzičari netalentirani i da klinci umjesto da skidaju Foo Fighterse ili Papa Roach, skidaju Crvenu Jabuku a pjesme i aran?mani im zvuče kao da imaju 50 godina i odrasli su uz Yu grupu.

P.S. kad smo kod Njema?ke, Nizozemske i Austrije (makar je ovo bez veze ovako generalno izjaviti), njihov vrhonaravni glazbeni talent je svakako o?it, bendovi iz Austrije ?are i pale svjetskom scenom ve? 50 godina, a Nizozemci im pu?u za vratom. Mi smo bar Ivu Robi?a imali kao neki brend.

Uf, sad sam se ispuhao :)

Ima? pravo,Austrijanci osim Mozarta, Straussa i Mahlera nisu imali nikoga.
Tko je jo? čuo za Bečku Filharmoniju? Von Karajan? Joe Zawinul? Falco? Opus? :confused:

Nizozemci? Van Hallen? Kane?Candy Dulfer? 2 Unlimited?
DJ Tiesto? Armin van Buuren? :confused:

Njemačku mi se niti ne da počinjati 8-)

Bockie
09-05-2011, 10:19 PM
Licno mislim da je najveci problem sto "nema hita"... Nema pesama! Pesme su dosadne,sirove,repetitivne, zatupljujucih sekvenci od ton-dva i nemaju "ono nesto", ili je vrrrrrlo malo takvih...!

...A kod nas je jos gore...!

igormink
10-05-2011, 06:06 AM
Eto, potpis na ovo!

ugljesa
10-05-2011, 07:58 AM
Slazem se da nema hitova kod nas. Sve je slicno a sada u zadnje vreme svi furaju taj klubski electro fazon ...

boggy
10-05-2011, 08:41 AM
Ma publika je problem... nju treba menjati. :da:

pozdrav

bogi

Arthur
10-05-2011, 12:14 PM
ma nema ničega, ajdmo ugasiti svetlo

DaBear
10-05-2011, 12:25 PM
ma nema ničega, ajdmo ugasiti svetlo

Gasi svetlo ! Razlaz !! hahahahaha... Prava stvar !!:rotfl::rotfl:

ugljesa
10-05-2011, 01:06 PM
Ja ponekad bas mislim da nasi ljudi nisu kreativni ni malo. Sad bas nesto gledam spotove i ni u jednom spotu nema neka prica, neka radnja da se odvija vec to samo guzice preko celog kadra, ribice igraju, pevac/ica malo zapeva i to je to. Ja mislim da je sve to odraz naseg podneblja i ljudi koji to isto rade. Turcizam se pre primecivao samo tako dok sad ne znam kako stvari stoje. Svi valjda slusaju pesme od nasih izvodjaca koji nisu nesto spec po meni i onda se ugledaju na njih i po spotovima i po pesmama i po nacinu pevanja. I u USA-ju se ljudi ugledaju jedni na druge samo sto imaju na koga da se ugledaju haha :-))

DzoniPFC
10-05-2011, 01:08 PM
Problem je u mentalitetu.

ugljesa
10-05-2011, 01:25 PM
Problem je u mentalitetu.

Yup ...