PDA

View Full Version : Preporuka za Auto

Nemania
17-04-2011, 07:01 PM
Drugari..znam da ovo nema nikakve veze sa muzikom, ali mi treba pomoc, tj preporuka.. Posle ulaganja u studijsku opremu, sakupio sam neki evro za moj prvi auto.:) Budzet mi je 5500e. Na oglasima sam vec mesec dana gledao neke automobile, medjutim par majstora mi je reklo da ne uzimam nikako bez necije preporuke, i mislim da je u pravu..jer znate vec sta se kod nas sve radi..Pa rekoh ajd da probam i ovde.. ako ima neko od vas da prodaje auto, ili ima poznanika, prijatelja, koji prodaje dobar auto...
Interesuju me sledeci automobili:
1. Citroen C4
2. Opel Astra h (od 2005 god)
3. Peugeot 307 (restyle od 2005 god).
Javni te na PM

P.S. moze nesto i u studijskoj opremi..:)

Bybass
17-04-2011, 11:11 PM
Odakle si?
Da ti pokusam preporuciti nesto u tvojoj blizini.
Pozdrav

Nemania
17-04-2011, 11:27 PM
odakle si?
Da ti pokusam preporuciti nesto u tvojoj blizini.
Pozdrav

po.

disco violence
18-04-2011, 10:29 AM
Drugari..znam da ovo nema nikakve veze sa muzikom, ali mi treba pomoc, tj preporuka.. Posle ulaganja u studijsku opremu, sakupio sam neki evro za moj prvi auto.:) Budzet mi je 5500e. Na oglasima sam vec mesec dana gledao neke automobile, medjutim par majstora mi je reklo da ne uzimam nikako bez necije preporuke, i mislim da je u pravu..jer znate vec sta se kod nas sve radi..Pa rekoh ajd da probam i ovde.. ako ima neko od vas da prodaje auto, ili ima poznanika, prijatelja, koji prodaje dobar auto...
Interesuju me sledeci automobili:
1. Citroen C4
2. Opel Astra h (od 2005 god)
3. Peugeot 307 (restyle od 2005 god).
Javni te na PM

P.S. moze nesto i u studijskoj opremi..:)
Ako si nalo?en na c4 pazari 1.6 hdi verziju od 90 konja jeftinija je za odr?avanje od verzije sa 110 konja koju ja imam,npr. nema plivajući zamajac koji je napravljen da se pokvari,a ko?ta od 400 do 500 evra,ja pazario polovan za 200(videćemo koliko će izdr?ati).

Arthur
18-04-2011, 10:32 AM
moj savet je da zaobiđeš opela svakako.. vlasnik sam nove opel korse (2008), i to mi je poslednji Opel u životu.

Nemania
18-04-2011, 12:32 PM
moj savet je da zaobiđe? opela svakako.. vlasnik sam nove opel korse (2008), i to mi je poslednji Opel u ?ivotu.

sto??? Imao sam varijantu i za Corsu...

Nemania
18-04-2011, 12:35 PM
http://www.polovniautomobili.com/oglas1096609/citroen_c4_16sx/

Sta mislite o ovom citroenu? Ali nije kao sto neko rece 1.6hdi...benzinac je..

Za 1.6 hdi mislim da necu imati kinte...budzet mi je kako rekoh 5500e.

sRce
18-04-2011, 01:09 PM
Od sva tri automobila koja si naveo niko se jos nije navozio s njima. Zaobilazi lagano i kupi neki nemacki auto da se vozis ko covek. Moj bata za marke tipa Peugeot, Citroen, Opel, Ford, Daewoo (racunar, tv ili frizider :shock:)... kaze "nisu or'ginal".

Gledaj Mercedes A klase, Vaneo, Golf-a... to su normalna auta. Mada i japanska vozila su ok. Preporuka i za njih.

p.s. Imao sam sve i svasta od auta.. I uvek sam se vozio kao covek samo sa nemackim autima...

Rhino
18-04-2011, 01:51 PM
E vidis to je sve do ukusa. Ja vise volim francuska. A imao sam ih vise, i josh koji njemacki, italijanski...

Italijanski, konkretno mislim na alfa romeo, (ne fiat nikako) je najuzbudljiviji od svih pomenutih, ali znaju da se kvare neke gluposti i pocnu da cvrce plastike u njima sto me uzasno smara, dok su vecina njemackih meni dosadni. Kvalitetni, tvrdi i dosadni. Prije nesto manje od godinu sam imao priliku da potpuno novog 'fensi' punog opreme passata vozim do spanije i nazad i dosadio mi posle 300km. A da sam imao ikakvih problema, nisam.. Njemci su super u visoj/skupljoj klasi (veliki mercedesi, bmw i sl) sto se mene tice, ali to nije tema ovog razgovora. A francuzi su udobni sto im je najveci plus na ovim nasim putevima. Takav su pristup vjesanja jos davno poceli da rade zbog onih njihovih puteva po provansi i bla, bla koji lice na nase dosta. Predjes dosta km i izadjes odmoran u odnosu na golfa recimo! Ja to cijenim. Cak sam u zadnje skuzio da mi se svidjaju i toyote. Eto..

Ja bih od ova 3 pomenuta najprije isao na 307.

MilTon
18-04-2011, 02:04 PM
Jos jedan glas za Francuze!:grin:

sRce
18-04-2011, 02:17 PM
E vidis to je sve do ukusa. Ja vise volim francuska. A imao sam ih vise, i josh koji njemacki, italijanski...

Italijanski, konkretno mislim na alfa romeo, (ne fiat nikako) je najuzbudljiviji od svih pomenutih, ali znaju da se kvare neke gluposti i pocnu da cvrce plastike u njima sto me uzasno smara, dok su vecina njemackih meni dosadni. Kvalitetni, tvrdi i dosadni. Prije nesto manje od godinu sam imao priliku da potpuno novog 'fensi' punog opreme passata vozim do spanije i nazad i dosadio mi posle 300km. A da sam imao ikakvih problema, nisam.. Njemci su super u visoj/skupljoj klasi (veliki mercedesi, bmw i sl) sto se mene tice, ali to nije tema ovog razgovora. A francuzi su udobni sto im je najveci plus na ovim nasim putevima. Takav su pristup vjesanja jos davno poceli da rade zbog onih njihovih puteva po provansi i bla, bla koji lice na nase dosta. Predjes dosta km i izadjes odmoran u odnosu na golfa recimo! Ja to cijenim. Cak sam u zadnje skuzio da mi se svidjaju i toyote. Eto..

Ja bih od ova 3 pomenuta najprije isao na 307.

Sve si u pravu... samo bih dodao jedno pitanje u vezi francuza sto se tice trapa i udobnosti... Da li znas koliko cesto se kod francuza servisira trap i koliko kosta servis istog ? :da:

Rhino
18-04-2011, 03:21 PM
Sve si u pravu... samo bih dodao jedno pitanje u vezi francuza sto se tice trapa i udobnosti... Da li znas koliko cesto se kod francuza servisira trap i koliko kosta servis istog ? :da:

Znam. Predjem sa mojim bivsim reno-om 70.000km i nista. A kupim ga na 60.000 predjenih. Mislim promijenim mu spone ili osovine, ili kako li se to zove za 30-40e s vremena na vrijeme i tako te stvari.. Isto tako bih i mitsubishiju ili audi-ju 100%..

Ali vidis, promijenile su se stvari od vremena golfa 2 kad je svaka popravka kostala 7 maraka sa divljim djelovima za isti.. Sad ti to dodje sve na isto ili slicno po tom pitanju. Nista nesto extra skupi za odrzavanje makar meni nisu bili..

66musicman
18-04-2011, 03:51 PM
Svakako bez razmisljanja od ova tri ponudjena Peugeot 307.

Nemania
18-04-2011, 03:59 PM
I meni je nekako od ova tri Peugeot "najsigurniji"...Videcu, i njega jurim ali nikako da ga uhvatim..:(.Hteo bih onu varijantu restyle (koja je pocela da se pravi od 2005)...Nasao sam jednu za meni odgovarajucu cenu. na slikama preko oglasa je izgledao do jaja, crni, 4 vrata, dizel, oko 130000 predjenih. Medjutim kada sam oisao da ga pogledam, nije mi ni trebao majstor da mi kaze da ne valja. Prednja sedista su bila jedne boje, zadnja druge, sto je ukazivalo da je auto bio "transportni"+neke ogrebotine...Tako da za sada jos uvek ne mogu da nadjem restyl a da valja, do tih para..Jbg.. da imam jos jedno 700-800ee, odma bih znao sta da uzmem, al jbg, nema se.

Sta kazete na onaj link za citroena koji sam postavio? valja li? a ako je benzinac? neko gore pomenu plivajuci zamajac..

Da, i ako neko ima ili zna nekog koleg, prijatelja da prodaje neki dobar auto koji valja, neka sibne na pm.

Rhino
18-04-2011, 05:22 PM
Eeeej..

Nemoj da kupujes auto koji je presao 130.000km za te pare. Si lud? Kako god dobro da izgleda to je dosta potrosen auto.

Nemania
18-04-2011, 05:36 PM
Eeeej..

Nemoj da kupujes auto koji je presao 130.000km za te pare. Si lud? Kako god dobro da izgleda to je dosta potrosen auto.

Ja mislim da za te pare ovde kod nas nema nista bolje da se nadje, a da je preslo ispod 130000 pa cak i vise... Imam prijatelja koji mi moze dovesti auto iz Svajcarske. A za Svajcarsku vazi da je zemlja gde je generalno najbolje uzeti auto...Medjutim kada sam otisao na njihov najpoznatiji sajt -autoschout24.ch- sokirao sam se kada sam video cene..NPR: Astra H 2005 godiste koja kod nas kosta oko 6000e sa predjenih 130000km, kod njih takva ista astra kosta 9000franaka, ali sa predjenih 180000!!!!! I nije samo u pitanju astra, vec svi automobili koje sam gledao...On mi je rekao da nadjem neki auto do 5000franaka na tom sajtu, da bi me kostao na ime 5500evra, ovde..Medjutim tamo, ama bas ni jedan auto nisam mogao da nadjem za te pare...a da nepricam o 307 restyl, c4 i sl...Obican Peugeot 2003 godiste je oko 6500 franaka i to sa predjenih 140-150000km...Tako da sam definitifno odustao od svajcarskih automobila...A sto se tice ovih nasih, znam da se svasta radi, vracaju km i ostalo...ali sta je tu je tj. tolike su mi mogucnosti...
A sto se tice mog znanja u automobile, tu se razumem kao moja baba u fantom g8...mogu samo da pogledam kako izgleda, da li je ocuvan i sl...a unutra..pojma nemam..tako da mi ovo stvara dodatnu muku pri kupovini..A jbg i za deo auta sam podigao i kredit...znaci to su sve pare koje imam. Ako se zeznem...onda se mogu pozdraviti sa sledecim autom za jedno 7-8 godina...

Rhino
18-04-2011, 06:24 PM
Nisam trgovac automobilima. Ali koliko sam cuo po prici nekih prijatelja kojima nema razloga da ne vjerujem je da su automobili skoro pa nikad jeftiniji..

Po njihovim rijecima na ovu finansijsku krizu ti 'placevi' koji prodaju kola su u dobrom deficitu sa parama, imaju mnogo modela a prodaje skoro pa nista.. Te stoga kazu da ladno prolazi prica tipa da za auto koji oni cijene lupam 8000e ti kazes imam 5000e kesa i pokazes ga... I to ti bude to :)

A sto se tice kupovine auta koje je proslo 130.000km i plus... Onda vec ti i ja preporucujem njemackog proizvodjaca. I obavezno nadji nekog majstora kome vjerujes kad dodje do samog cina kupovine.

Poz

Surfer
18-04-2011, 07:54 PM
Kupuj ?to hoće? samo nemoj Opela, Citroena ili Peugeota.:D

Ne, ozbiljno, za te novce mislim da nema boljih auta od ?kode Octavie ili Fabie.
I to lijepo dobije? TDI motor koji je najbolji motor svih vremena i miran si bez obzira da li auto već ima 200 000 km jer ide do 300 000 bez problema.
Dijelova ima koliko hoće?, nisu skupi i svaka ?u?a zna napraviti servis.

A ti biraj koji ti vi?e odgovara po veličini.

?to se tiče kvalitete, uvijek bi uzeo ?kodu prije bilo kog Francuza ili Opela.
Odlični auti.

Inače volim Peugeot i imao sam ih nekoliko ali zadnjih 7-8 godina su stvarno smeće, Citroen ima 5-6 ljudi koje znam i 50% ih je zadovoljno a 50% proklinje dan kad su ih kupili, Opel Astru znam 2 ljudi koji imaju i jedan proklinje dan kad ga je kupio a drugi jedva čeka dan kad će ga prodati.

Eto:)

diviner
18-04-2011, 08:21 PM
Kada se uzima polovan automobil, ne gleda se marka, tip, pohvale i pokude, vlasnika vec presjek sledecih stvari:

1. Uzmes automobil za kojeg vec unaprijed imas najjeftinije djelove i servis (recimo da imas nekog prijatelja ili kolegu servisera, pa neka ti on da preporuku za onaj automobil koji se najlakse odrzava, popravlja).

2. Uzmes i stariji automobil, ali od provjerenog kupca (recimo neki tvoj prijatelj za koga znas da ce ti iskreno reci sta je i kako ga je odrzavao), bitno da je dobra limarija i motor, a ustedjen novac ostavis kao stek za eventualne servise (ako ne bude bilo potrebe za servisom, tebi super jer ustedjena sredstva mozes preraspodjeliti drugdje :) ).

Sve ovo ako vam treba automobil kao prevozno sredstvo...

Ako vam treba kao fetish, statusni simbol, da bude "bolji od komsijinog", e tu vec treba ici prema licnim preferencijalima :) ...

Nemania
18-04-2011, 08:29 PM
Kada se uzima polovan automobil, ne gleda se marka, tip, pohvale i pokude, vlasnika vec presjek sledecih stvari:

1. Uzmes automobil za kojeg vec unaprijed imas najjeftinije djelove i servis (recimo da imas nekog prijatelja ili kolegu servisera, pa neka ti on da preporuku za onaj automobil koji se najlakse odrzava, popravlja).

2. Uzmes i stariji automobil, ali od provjerenog kupca (recimo neki tvoj prijatelj za koga znas da ce ti iskreno reci sta je i kako ga je odrzavao), bitno da je dobra limarija i motor, a ustedjen novac ostavis kao stek za eventualne servise (ako ne bude bilo potrebe za servisom, tebi super jer ustedjena sredstva mozes preraspodjeliti drugdje :) ).

Sve ovo ako vam treba automobil kao prevozno sredstvo...

Ako vam treba kao fetish, statusni simbol, da bude "bolji od komsijinog", e tu vec treba ici prema licnim preferencijalima :) ...

Pa zbog toga sam i pitao za preporuku. Preporuku u smislu da li znate nekoga ko prodaje neki ispravan auto, a ne preporuku u smislu sta je bolje (mada ni to nije na odmet) Eto npr...nisam znao da je bolji Citroen 1.6 i zasto (neko rece u prethodnim posovima)...
Naravno znam da treba gledati sve to, od delova do majstora...ali ipak ne bih voleo da vozim neki auto, pa da uvek budem nezadovoljan kada udjem u njega...

boggy
18-04-2011, 08:40 PM
........ali ipak ne bih voleo da vozim neki auto, pa da uvek budem nezadovoljan kada udjem u njega...

To ti niko ne moze garantovati, makar i nov auto kupovao, bilo koje marke. Ako nemas mnogo para, auto treba kupovati zbog potrebe, a ne zadovoljstva... ako nemas potrebe... bolje ne kupuj...

pozdrav

bogi

Bockie
19-04-2011, 12:55 AM
Da, jos kad u obzir uzmes i nove cene goriva pa tek najavljene cene... Sad mi je vec pred zgradom jedno 5-6 kola vidno ne pomeranih duze vreme...a sve fina kola...:confused:

No, kad god kupujes polovna kolica, nikad ne kupujes za ceo budzet. Uvek moras ostaviti "denf" za sredjivanje. Dakle koliko god ti se kunu u "super stanje", uvek treba bar minimalan servis sa uljima,filterima,diskovima,lamelom i mozda necega sto ce tek da se pokaze.

Dakle ako je budzet 5500, kupujes za 5000...
Razlike u delovima vise nisu tolike kao nekad, mislim na cene...
Mada jeste , Skoda je bas jeftina sto se toga tice. Matorci voze Fabiju od 2001. Osim loseg izbora motora pri kupovini (1.4 mpi), auto je p-e-r-f-e-k-t-a-n! Osim redovnih servisa, ni 500e nije ulozeno za 10 godina. Lanac (90e), svetlo razbijeno (3000din - tursko,identicno) ,mozda jos neka sitnica van redovnog sto mora i to je to...
Cak je i jedan lik kojeg znam, koji je jedan od najstarijih ovlascenih servisera VW kupio sebi Oktaviju-2, cim je izasla...

Sa druge strane, licno sam fan japanaca, a sad vozim Corsu '88 - 1.2 karburatorka stara...:D
Autic je zivopisan...ahaha...ali ide je6es je...i trosi 5 - 5,5 l benzina po gradu...cak i posle 23 godine...

Eto, moj savet je da uzmes auto koji malo trosi. Bez šale!
Divan je osecaj kad zaboravis gde ono bese lokalna benzinska stanica...!

Arthur
19-04-2011, 01:12 AM
Slažem se sa Surferom za Fabije i Škode generalno. Sledeći auto koji kupujem je Oktavija, jednog lepog dana kada bude bilo para. Imao sam Fabiu,stariji model, 1.2HTP, išla je ko zmaj, 160 auto-putem, jedva prelazila 7l potrošnje. Udobna i što je čudno, stabilnija od Corse (nova) koju sad imam. Corsa je tvrda, teža a ista mi je kubikaža 1.2, iako je ovo 4ocilindrični motor sa 80konja. U prvoj godini vožnje krenula je škripa volana, na godinu dana krenula je škripa i karoserije kad se penjem na ivičnjake, malko posle godinu dana krenula je škripa zadnjih automatizera ako se vozi više od jedne osobe pozadi, a prelazi preko ležećih pandura. Plastikčna "srebrna" folija na ručki brave sa unutrašnje strane se razlistala na vrhu u 2goj godini, i počela da seče ljude koji ne znaju pa pređu prstom preko toga. Inače, ovakva identična ručka sa "srebrnom" folijom se nalazi i u njihovom top modelu, Insignia, koju moj burazer vozi. Takođe, difuzori vazduha (plastične one reštetkice od ventilacije sa unutrašnje strane, koje pomeraš levo-desno gore-dole da ti ne duva u lice), 2 od 4 na prednjoj maski su posle 2 god prestale da se pomeraju (unutrašnja krilca, koja služe da se otvor zatvori), a traže mi 3k dinara po jednom difuzoru da to srede, jer mora da se lomi i stavlja ceo nov. Najobičniju sijalicu od prednjih farova ne možeš sam da zameniš, nego mora u servis, jer u potponusti nepristupačna iz haube. Sve u svemu, low quaility built, tvrd na osećaj , i prilično inertan (doduše, glup izbor motora -1.2 na 1200kg mase). I da, na autoputu 160km na sat imaš čudniji i nestabilniji osećaj vožnje nego u Fabiji ili čak italijanskom original Puntu,noviji model.

Zato - Oktavija.. jednog dana...

igormink
19-04-2011, 07:36 AM
A što bi falilo nekoj Mazdi, Toyoti, Hondi? Zaboravi priču o Njemcima, po mom mišljenju japanski automobili su danas najkvalitetniji. Ja sam već 13 godina u kontaku s dvije Mazde - savršeno, frend ima Toyotu Corollu - isto tako, znam još par ljudi koji rade ozbiljne kilometre u svojim Japancima. A ovo očito ne mislim samo ja, dovoljno je pogledati ADAC-ove testove pouzdanosti (Njemačka kuća), pa vidjeti gdje su ti obožavani Njemački automobili, a gdje Japanski po pouzdanosti. Još jedna stvar, ako radiš do 10ak tisuća km godišnje kupi benzinca - jefiniji je i jednostavniji za održavanje, manja šansa da ima milion kilometara i da je tri kuće izgradio, a dugo ćeš se trebati voziti da bi uštedio na razlici u gorivu. Znači ja bi Mazdu 3, ili Toyotu Corollu.

Nemania
19-04-2011, 09:02 AM
A što bi falilo nekoj Mazdi, Toyoti, Hondi? Zaboravi priču o Njemcima, po mom mišljenju japanski automobili su danas najkvalitetniji. Ja sam već 13 godina u kontaku s dvije Mazde - savršeno, frend ima Toyotu Corollu - isto tako, znam još par ljudi koji rade ozbiljne kilometre u svojim Japancima. A ovo očito ne mislim samo ja, dovoljno je pogledati ADAC-ove testove pouzdanosti (Njemačka kuća), pa vidjeti gdje su ti obožavani Njemački automobili, a gdje Japanski po pouzdanosti. Još jedna stvar, ako radiš do 10ak tisuća km godišnje kupi benzinca - jefiniji je i jednostavniji za održavanje, manja šansa da ima milion kilometara i da je tri kuće izgradio, a dugo ćeš se trebati voziti da bi uštedio na razlici u gorivu. Znači ja bi Mazdu 3, ili Toyotu Corollu.

He he...Pa rekoh u nekom prethodnom postu, da kada bih imao jos 1000-2000e znao bih sta da uzmem..Evo npr. od svih automehanicara i elektronicara sam dobio pozitivne komentare za Toyotu RAV4 pa i 2001god..Kako su mi rekli to je auto koji bi oni kupili.. Ali ispod 8000e je nema..Pa onda mitzubisi outlander itd...a ni mazda 3 nije 5500. Ali necu trosit vase vreme da pricamo o ovim autima kada nemam para za njih..
Skoda oktavia mislim da bi mi bila ogromna, jer nemam ja nekog iskustva u voznji, pa bih ipak uzeo neki manji auto..Gledao sam i fabio 2008, ove novije modele, ali nekako su mi manji od ovih starih, lice mi na minimoris.:)

disco violence
19-04-2011, 09:53 AM
Šta god da pazariš,računaj da ćeš odmah morati da mu uradiš veliki servis,pa to dodaj ili oduzmi na cifru od 5500 eura,ako to ne uradiš sačekaće te odmah iza ugla.Pozdrav.

igormink
19-04-2011, 10:10 AM
sori, nisam razmi?ljao da su im ba? tako visoke cijene :)

allegrosteva
19-04-2011, 03:42 PM
Sve je stvar ukusa, ja sam imao kojekakve automobile svaki ima svoje dobre i lose strane. Moj glas ide za nesto kao ovo http://www.polovniautomobili.com/oglas1021927/nissan_almera_15_b/
Razmisli pravili su odlicne automobile do 2003 kad je reno previse umesao prste. Sve preporuke jeftino odrzavanje smesna potrosnja i najvaznije-POUZDANOST im je najjaca strana.I to juri benzinca nikako dci. Ja imam primeru dve godine mladju mladju haubu sam otvorio jednom(za mali servis). Jedina mana im je sto su tvrdi(meni pogotovo posle renoa)

alek019
19-04-2011, 05:53 PM
Glas za japanca (honda).

allegrosteva
20-04-2011, 07:55 PM
...Narafski. Odlicni automobili. Imao sam jednu sa njihovim cuvenim 1,6 16v(koji su stavljali u razne automobile od 1988 do 2001, kada sam ga prodao na km-satu je bilo 530 hiljada. Covek ga i dan danas vozi bez namere da radi generalnu. A (ja mislim) da je sve ono sto je bio sinonim za nemacke automobile odavno postao za japanske

sira
20-04-2011, 08:11 PM
Da kupujem ?eni auto, znaći da je pouzdano, da je samo pali vozi
Prvo Toyota, Honda, Mitsubishi pa Mazda
Onda Korejci, Kia, Hyundai, Malezijski Proton
Onda svi evropski, jer danas je to isti k.... u istoj klasi, a para za visoku klasu nema?.

Ja sam kreten feti?ist pa vozim 25 godina staru Alfu koja popije 17 litara po gradu i kvari se kad joj se prohtije :rotfl::rotfl::rotfl:

boggy
20-04-2011, 08:58 PM
Da kupujem ženi auto, znaći da je pouzdano, da je samo pali vozi
Prvo Toyota, Honda, Mitsubishi pa Mazda
Onda Korejci, Kia, Hyundai, Malezijski Proton
Onda svi evropski, jer danas je to isti k.... u istoj klasi, a para za visoku klasu nemaš.

Ja sam kreten fetišist pa vozim 25 godina staru Alfu koja popije 17 litara po gradu i kvari se kad joj se prohtije :rotfl::rotfl::rotfl:
Za KIA-u mogu da potvrdim po licnom iskustvu. Nikakvih problema nismo imali.... a nov RIO 1400, 96ks, benz. sa "full" opremom je bio povoljniji i od Dacie i od Skode svojevremeno (u priblizno slicnim konfiguracijama, ali sa slabijim motorima).

pozdrav

bogi

Nemania
03-05-2011, 12:32 PM
Razmisljajuci o vasim savetima, a pre svega o onom -da mi treba ostati pa bar 500e u dzepu kako bih imao za eventualne doplate ako zafali neki deo i sl...naleteo sam na jednog Chrysler PT Cruiser-a.. Bas mi se svilja ta linija.4500e, 2002 god, 2.0 Limited Crna metalik, u fullu, stvarno extra ocuvan, automatik...samo jbg. trosi 10-ak litara, mada ja necu prelaziti ko zna koliko kilometara.. presao pravih 155000.. Nema dodatnih ulaganja... Pa sta mislite o njemu?

Inace sto se tice kilometraze, pricao sam sa dosta majstora, rekose mi da to nije mnogo za taj auto.. I da kod nas u srbiji ne treba gledati i oslanjati se na predjene kilometre, jer tih 80000 nije 80000 vec 380000 i sl..Na ovom PT-ju je prava km..

Arthur
04-05-2011, 02:15 AM
to je lep auto, al nisam siguran koliko je ekonomičan

Filip_
04-05-2011, 02:13 PM
naleteo sam na jednog Chrysler PT Cruiser-a.. Bas mi se svilja ta linija.4500e, 2002 god, 2.0 Limited Crna metalik, u fullu, stvarno extra ocuvan, automatik...samo jbg. trosi 10-ak litara, mada ja necu prelaziti ko zna koliko kilometara..

Porodicni prijatelji imali PT-a bas 2.0 benzinca negde sa pocetka 2000-te (vozio ga malo od Kv-a do Bg-a autoputem). Jako udoban i prostran, a i prija onaj retro look, ali ga prodali...problem? - potrosnja...preterano im je bilo preko 10-11 litara corbe u gradu.

boggy
04-05-2011, 02:22 PM
.......potrosnja...preterano im je bilo preko 10-11 litara corbe u gradu.

Toliko su trosili svi automobili "u gradu" za grad Beograd koje sam vozio intenzivno (Austin 1300ccm, Trabant 600ccm, Golf I 1100ccm, KIA Rio 1400ccm), to vazi za one koji prelaze mostove (ili zaglavljuju u ostalim delovima gde su guzve) i idu prvom/drugom brzinom solidan deo puta.

Standardna prica o "6l benzina u gradu" je nerealna za BG jer se misli na brzinu kretanja 40-60km/h a ne 0-10km/h.

Kad izadjem na autoput, ako ne prelazim 80km/h i vozim u petoj brzini... (nova) Kia Rio trosi koliko pise u specifikacijama, dok ... "u gradu (Beogradu)" trosi preko 10l na 100km, zbog nacina voznje.

Mislim da su razlozi zbog kojih tvoji prijatelji prodaju (dobar) automobil, mozda malo preterani (pogotovo ako zive u BG)

pozdrav

bogi

Filip_
04-05-2011, 05:14 PM
Mislim da su razlozi zbog kojih tvoji prijatelji prodaju (dobar) automobil, mozda malo preterani (pogotovo ako zive u BG)

pozdrav

bogi

Moguce, anyway sad imaju Golf 5 TDi. Ne pomisljaju na benzince vise, bas zbog nacina voznje u Beogradu, odn. njihov sin je dosao da zivi u BG again, posle skolovanja u inostranstvu, pa je njemu pripao taj PT, odn. sada Golf dizelas.

P.S. - Mada mislim da danasnji novi 1.2, 1.4 benzinci mogu lagano da potrose goriva do granice od 6-7 max 8 litara u gradu (Beogradu). Opet 2000 kubika je mnogo za auto koji je pretezno po gradu.

Pozz :D

vasko
04-05-2011, 05:41 PM
opel kalibra
alfa 164
fiat chroma

pozdrav iz vrnjacke banje

vasko :da:

Surfer
04-05-2011, 08:06 PM
opel kalibra
alfa 164
fiat chroma

pozdrav iz vrnjacke banje

vasko :da:

Ovo su vjerovatno 3 najgora auta ikad napravljena u povijesti ljudskog roda.
Odlična preporuka:rotfl:

boggy
04-05-2011, 08:22 PM
......
P.S. - Mada mislim da danasnji novi 1.2, 1.4 benzinci mogu lagano da potrose goriva do granice od 6-7 max 8 litara u gradu (Beogradu).......
Ako se vozi prvom/drugom brzinom? Niko ne pravi automobile sa tim zahtevom.... namerno sam spomenuo Trabanta od 600ccm koji je trosio bas malo (mesavine) ako nisi prelazio 60km/h na autoputu ... ali na "prva-druga" je trosio isto preko 10l...
Kada auto pretezno stoji, pocinje da radi potrosnja "na sat" i "na polaske" iz stanja mirovanja... a ne na predjene kilometre (jer pojedine deonice bi brze pesice presao).... a nema tog motora koji "na prazno" ne trosi nista.... ili jako malo trosi da pokrene auto iz stanja mirovanja.... takve specifikacije niko sebi ne postavlja kao cilj.

Uzgred budi receno, vozim jednog "danasnjeg" benzinca... KIA Rio 2005... i ista stvar po gradu... ali zato na auto putu trosi manje od svih koje sam do sada vozio (5l/100km)

Vozim preko 15 godina, a najvise po Beogradu, naucio do sad da je potrosnja po gradu (Beogradu) slicna, bez obzira na auto (ako je ispod 1500ccm, ove velike nisam vozio)

pozdrav

bogi

p.s. Sigran sam da je vrednost goriva koje se bez veze sprzi na svakodnevne guzve u BG unazad deset godina dovoljno da se napravi nekoliko mostova preko save i guzve prestanu... i jos bi para ostalo... ali naravno... niko o tome ne vodi racuna...

Nemania
04-05-2011, 08:59 PM
Ljudi Hvala vam svima na odgovorima...ALi ovako stoje stvari-vec sam se skoro dogovorio sa covekom, da se u bg nadjemo u petak, proverimo u nekom krajslerovom servisu auto, i ako je Ok da ga pazarim... Medjutim sa kime god da popričam u vezi PT kruzera, svi pominju preskupo odrzavanje i tesku nabavku delova i sto mi je najvaznije, to da u pozerevcu nema servisa za ovaj auto, vec da moram ici do bg sa njim, sto meni tesko pada jer mi je ovo prvi auto, nisam iskusan vozac i tesko da sam mogu voziti po Bg...(na sve ove price sam se po ko zna koji put razočarao, jer koji god auto da pomenem, svako mu nadje neku manu, a stvarno nemam više živaca da jurim automobile..ovaj mi se svidja i voleo bih da ga uzmem).
Pa bih zamolio one koji imaju nekog Ličnog iskustva sa PT kruzerom, da ih iznesu, u smislu cene delova, odrzavanja, automatskog menjača (do sutra plz).

A što se tiče potrošnje, jbg... nisam stalno u autu, ne prelazim mnogo kilometara, tako da i ako bude koji litar više, preživeću...

boggy
04-05-2011, 09:14 PM
....... vec da moram ici do bg sa njim, sto meni tesko pada jer mi je ovo prvi auto, nisam iskusan vozac i tesko da sam mogu voziti po Bg...
Ako ne budes pokusavao/vezbao, neces nikada nauciti... izbegavaj kruzni tok na Slaviji za pocetak. Srecno! :D

pozdrav

bogi

Rhino
04-05-2011, 11:27 PM
Vozio sam ga jednom prije par god nekih recimo 200km i fin je auto. Malo mi je smetalo sto si u sjedistu visok, tj autobusast:D ali to je vec stvar navike i ukusa. Sto se izgleda tice izgleda super!

Ne mogu da ti kazem iz prve ruke za konkretan model, ali iz relativno slicne ruke mogu..

A to je da bih izbjegavao te automobile kojih ima jedan u par hiljada na ulici! Ne zbog toga sto su losi jer to sto ih nema mnogo ne mora da znaci nista.. Vec zbog toga sto ce nase balkanske hijene tako dobro da te oderu za kesh pri svakoj popravci koja ti bude trebala.. A trebace ti koliko god da je auto kvalitetan. Pa josh ako se desi da nema djelova, pa cekas... Pa kad stignu djelovi opet moras busom u bg za njih, bla-bla...

Pod br 2.

Kad kupujes polovan auto koji je presao ko zna koliko hiljada km, moja topla preporuka ti je da mu promijenis odma glavni 'remen' kais. Tu ne mozes 'odokativno' da vidis jel star i koliko ce da traje.. Jer ako ti to pukne bice servisa u ko zna kojem iznosu (to vazi za sva kola). Plus ne vjerujem da je to bas prejeftino za chrysler-a.

Pod br 3.

To sto pricas da neces prelaziti veci proj km, vazi:D.. Pogotovo kad udjes malo u stos sa voznjom ima da se vozikas iz meraka makar godinu dana iha-ha.. Tako da ce 2.000 kubika opet da srcu gorivo kako god okrenes..

Ali mu je linija za smuvat neku dugonogu u cizmama vrh!:D Sve ima svoju cijenu.

boggy
04-05-2011, 11:44 PM
...... Vec zbog toga sto ce nase balkanske hijene tako dobro da te oderu za kesh pri svakoj popravci koja ti bude trebala........
Kad sam kupovao (nov) auto "hijene" sam video samo u Skodinom i Opelovom predstavnistvu... bice da sam bio u zabludi... kad sam skapirao da hoce da provale imam li para po odeci koju nosim. :banghead:

pozdrav

bogi

p.s. ... a obisao sam Hyndai, Dacia, Skoda, Opel, Volkswagen, KIA, Toyota, Nissan, Shevrolet itd. ali ne Chrysler

Rhino
05-05-2011, 12:08 AM
Na 'hijene' sam mislio u smislu sto je model automobila manje cest i + je americki, to vece pare traze za djelove...

U biti tako ne bi trebalo da bude za pt cruiser jer je to auto neke srednje klase poput golfa, ali bojim se da jeste. U sv. slucaju treba provjeriti prije kupovine.

boggy
05-05-2011, 12:15 AM
Na 'hijene' sam mislio u smislu sto je model automobila manje cest i + je americki, to vece pare traze za djelove...

......
Ma hteo sam da kazem da sam "hijene" video (samo) tamo gde sam ih najmanje ocekivao, i gde nema razloga da budu (Skoda i Opel!?)...
Te me ne bi zacudilo da su Chrysleru sasvim normalni, oslobodjeni svakog sterotipa, ali svakako treba proveriti, nisam bio u njihovom predstavnistvu.

pozdrav

bogi

Filip_
05-05-2011, 01:10 AM
p.s. Sigran sam da je vrednost goriva koje se bez veze sprzi na svakodnevne guzve u BG unazad deset godina dovoljno da se napravi nekoliko mostova preko save i guzve prestanu... i jos bi para ostalo... ali naravno... niko o tome ne vodi racuna...

Zanimljivo razmisljanje...a verovatno i tacno...a da ne vodi niko racuna...to je, siguran sam tacno :(...nazalost...dalje od prsta ispred se ne gleda u nasoj divnoj zemljici za vecinu stvari...

boggy
05-05-2011, 01:32 AM
Zanimljivo razmisljanje...a verovatno i tacno...a da ne vodi niko racuna...to je, siguran sam tacno :(...nazalost...dalje od prsta ispred se ne gleda u nasoj divnoj zemljici za vecinu stvari...
Evo ofrlje racunice:
50000 automobila u BG, nek sagori litar goriva vise dnevno nego sto treba, zbog guzvi, to je 50T dnevno (gubitka), i neka je 1EUR cena goriva (a nije) to znaci oko 50000EUR bacenih dnevno.

pa puta 365 dana je 18.25 mil. EUR (godisnje)

odnosno 182.5 mil. EUR za deset godina...

ne znam koliko se mostova moze napraviti za 200 mil. eura... :banghead: ali znam da se mnogo para moze sprziti bezveze i mnogo dana zivota baciti na najgori moguci nacin.... cekajuci u saobracajnoj guzvi.

pozdrav

bogi

Jan
05-05-2011, 10:24 PM
mali offtopic :)

http://www.youtube.com/watch?v=rkhnGT4hM6s

Nemania
11-05-2011, 11:14 PM
Nasao sam auto koji definitivno uzimam. To je PT cruiser. E sad mi treba savet od iskusnih oko delova.Evo o cemu se radi:
Majstor mi je rekao da na mom buducem autu treba raditi veliki servis, tako da imam sveze informacije za cene originalnih delova i postavicu ih dole. Ali pre toga imam jedno pitanje-Kada se saberu cene svih ovih delova koji su mi potrebni, iz ovlascene prodavnice, izadje oko 85000din, ili 850e!!!
Raspitao sam se i u nekim radnjama koji mi prodaju delove koji nisu originalni i tvrde da su iz nemacke i da odgovaraju takodje PT-ju (mada ja sumljam i mislim da je kina ili turska) u pitanju...elem ukupno svi ti delovi koji kao originalni kostaju 850e, ovde su 35000 din ili 350e. Posavetovao sam se sa nekim ljudima i vecina njih mi preporucuje originale, ali drasticna je razlika izmedju njih i ovih "neoriginala", pa sam mislio napraviti neku zlatnu sredinu..
Zeleo bih da mi preporucite (ko se razume) koji bi od sledecih delova MORALI da budu originalni iz ovlascene prodavnice, a koji bi mogli da prodju kao "zamena" to jest iz neke druge radnje.. Hvala unapred na pravim odgovorima (koji mi trebaju sto hitnije jer za koji dan treba da narucim delove).

Evo spiska sta mi je potrebno i cena originala:

zubcaasti kais -11,970
?paner zupčastog kai?a-19648 (hidraulicni)
roler sa nosačem 15163
roler trkač-6380
vodena pumpa-13767
dihtung vodene pumpe-683
PK kai? -1597
prednje pčočice 9757
zadnje plčočice 8071
filter ulja 1326
filter vazduha 1840
filter menjača 4300

P.S. Inace uzimam PT 2001god, automatik 2.0 benz. 127000 pravih, uvoz svajcarska.
Samo da podsetim da mi je ovo prvi auto, zato uzimam automatik, a posto sigurno necu prelaziti mnogo kilometara potrosnja mi nije problem.

Rhino
12-05-2011, 01:02 AM
Uzmi sve originalno ako mozes. Nit bih se zezao sa kaisem, niti sa drzacem.. Ako kupis 'divlje' disk plocice, one ce da koce, ali i vjerovatno prije da se potrose i mozda da skripe ako su od nekog bog pita kakvog materijala ili aditiva u tom azbestu... Ja sam tako nekad davno uzeo neke 'divlje' plocice za alfa romeo u nedostatku para, pa se ispostavilo da im je falio neki mali osigurac, pa je to lupkalo kad kocis, mrvicu je propadala papucica kocnice vise neko treba i to ne svakog puta da se kao naviknes, sto na prvoj kisici moze da bude dovoljno i bla-bla..

Jedino bih ti onako smjelo preporucio 'divlji' dihtung od pumpe za vodu, ali s obzirom da kosta 6 eura, ne bi ti onda ni njega preporucio.:D

Pazi.. Uzmi sve pravo ako ikako mozes da se protegnes, kasnije ti nece biti zao. Ipak je to za koji dan i officialy tvoja druga kuca :)

darkstar
12-05-2011, 06:56 AM
>..ma vi se ljudi zajebavate, priznajte :) :) :)

Nemania
13-05-2011, 11:30 PM
Danas sam saznao jos jednu novost sto se tice papirologije i carine oko auta koji treba da uzmem (pt cruiser-a)...i to me je neprijatno iznenadilo zbog cega sam postao jos vise sumljicav. Evo o cemu se radi:
Ispostavilo se da se auto koji sam planirao da kupim ne mo?e cariniti direktno na mene jer moje mesto prebivali?ta nije na području na kom bi se auto carinio - carina ?abac. Tako da mi je prodavac rekao da će se cariniti na njegovog prijatelja sa kojim ću sklopiti kupoprodajni ugovor.
Ali postoji jo? jedna začkoljica - pomenuti auto odjavljen je iz ?vajcarske pre oko četiri meseca,i od tada je neocarinjen u Srbiji. Moj budući prodavac ga je u međuvremenu otkupio kao stranca od prvog vlasnika iz Srbije i planira da napravi dokumenta o ponovnom ulazu auta u Srbiju, ali preko Bosne da ne bi ponovo i?ao za ?vajcarsku. E sad nisam siguran da li u tom procesu učestvuje jo? neko lice... Kako mi je rekao, ovo radi jer je pri uvo?enju svakog auta iz inostranstva rok za prijavu na carinu 72 časa. I kad bi se to auto "ponovo dovezao" u Srbiju, kako sam gore naveo, carinio bi ga u ?apcu na njegovog prijatelja po?to ja nisam prijavljen sa mestom stalnog prebivali?ta na tom području. I tek onda tu ja ulazim u priču gde bih trebao da napravim kupoprodajni ugovor sa njegovim prijateljem i onda registrujem auto na svoje ime (to bi bila prva registracija u Srbiji).

Mo?da sve ovo deluje malo komplikovano, ali zamolio bih ako neko ima iskustva sa ovim da mi odgovori (po pitanju legalnosti).
P. S.: auto ima sva originalna dokumenta iz ?vajcarske.