PDA

View Full Version : Obrada pjesme pitanje ?

MusicMen
13-04-2011, 10:35 PM
Evo ovako ,imam namjeru obraditi jednu stariju pjesmu s ovih prostora ,kontaktirao sam jednog od članova grupe koja se davno raspala i on mi je odobrio obradu tj prepjev e mailom to bi trebao biti kao pisano dopu?tenje ili ??.molim da mi netko odgovori dali je to dovoljno ili trebam dozvolu njihovog izdavača....Isto tako ne ku?im gdje moram potpisati Autora glazbe i teksta po?to ne mislim izdavati album nego pjesma izlazi kao singl ??? Molim da mi netko odgovori

Surfer
13-04-2011, 11:09 PM
Ne treba ti uopće dozvola autora da bi obradio njegovu pjesmu.
Jedino što je poželjno o tome pismenim putem obavijestiti autora i publishera.
Autore ćeš potpisati na singlu ako samo singl izlazi.
I to je to.

awacs
13-04-2011, 11:11 PM
Evo ovako ,imam namjeru obraditi jednu stariju pjesmu s ovih prostora ,kontaktirao sam jednog od članova grupe koja se davno raspala i on mi je odobrio obradu tj prepjev e mailom to bi trebao biti kao pisano dopu?tenje ili ??.molim da mi netko odgovori dali je to dovoljno ili trebam dozvolu njihovog izdavača....Isto tako ne ku?im gdje moram potpisati Autora glazbe i teksta po?to ne mislim izdavati album nego pjesma izlazi kao singl ??? Molim da mi netko odgovori

Pa "jedan od članova grupe", makar bio i sam autor pesme ne mo?e ni da ti odobri ni da ti zabrani da ti obradi? pesmu. To mo?e da uradi samo publisher. Dakle - kontaktiraj publishera pa tra?i dozvolu.

Autor dodu?e mo?e da te tu?i ako si izmenio njegovu pesmu na način koji on smatra uvredljivim ili ako si je stavio u neki kontekst koji on smatra neshodnim, pa onda sud odlučuje o svemu.

?to se potpisivanja tiče - potpi?e? autora na svim onim mestima na kojima potpisuje? i sebe (YouTube, kompilacije, ?tatijaznam). I bude? miran. Ukoliko si po?tovao stavke navedene u prethodna dva pasusa, naravno.

Pozdrav,

Vasa

Bockie
14-04-2011, 02:50 AM
Mogu da ti pofrulaju....!

Napisi ciji je text i muzika , a sebe kao aranzman.

:wink:

Arthur
14-04-2011, 09:10 AM
umoljeva se član BigBockie da pijan ne piše po forumu :twisted:

MusicMen
14-04-2011, 09:17 AM
Pa "jedan od članova grupe", makar bio i sam autor pesme ne može ni da ti odobri ni da ti zabrani da ti obradiš pesmu. To može da uradi samo publisher. Dakle - kontaktiraj publishera pa traži dozvolu.

Autor doduše može da te tuži ako si izmenio njegovu pesmu na način koji on smatra uvredljivim ili ako si je stavio u neki kontekst koji on smatra neshodnim, pa onda sud odlučuje o svemu.

Što se potpisivanja tiče - potpišeš autora na svim onim mestima na kojima potpisuješ i sebe (YouTube, kompilacije, štatijaznam). I budeš miran. Ukoliko si poštovao stavke navedene u prethodna dva pasusa, naravno.

Pozdrav,

Vasa
Hvala na odgovoru !
Čekaj publisher je izdavačka kuća ?
Kako da napišem u naslovu zahtjeva ,obrada ili prepjev pošto ne mislim ništa mjenjati na pjesmi osim aranžmana ?
Koliko otprilike treba čekati za dozvolu i dali se može dogoditi da nedaju dozvolu i u kom slučaju..?

MusicMen
14-04-2011, 09:53 AM
Ne treba ti uopće dozvola autora da bi obradio njegovu pjesmu.
Jedino ?to je po?eljno o tome pismenim putem obavijestiti autora i publishera.
Autore će? potpisati na singlu ako samo singl izlazi.
I to je to.

Neke slu?anije radio postaje/stanice tra?e dozvolu inaće ne ?ele pu?tati pjesmu !

Bockie
14-04-2011, 10:02 AM
Eheh, kamo' srece...

Evo, i-Svinjavam se za "britku rec", racunar mi je umro nocas :jako-lju: , pa me je to malo...uh...izbacilo iz koloseka.

awacs
14-04-2011, 02:18 PM
publisher je izdavačka kuća ?

U velikoj većini slučajeva je to jedno te isto, mada ne mora da bude.

Kako da napi?em u naslovu zahtjeva ,obrada ili prepjev po?to ne mislim ni?ta mjenjati na pjesmi osim aran?mana ?
Koliko otprilike treba čekati za dozvolu i dali se mo?e dogoditi da nedaju dozvolu i u kom slučaju..?

Ma, nemoj ni?ta da pi?e?, za početak okreni izdavača telefonom, pitaj ko dr?i pabli?erska prava za numeru i onda neka ti oni ka?u kakva je procedura.

U krajnjoj liniji, sve je to vi?e stvar pristojnosti nego nu?nosti, imajući u vidu da (kako ka?e?) nema? nameru da priređuje? "pravo" izdanje koje se prodaje nego "singl". Pretpostavljam da to znači besplatno gledanje na YT, download i eventualno pu?tanje po radio/TV stanicama.

U krajnjoj liniji, ne bi bilo lo?e da nam ka?e? gde ?ivi? i o kojoj pesmi se radi, pa bi mo?da neko od ovda?njih članova mogao da ti ka?e kome tačno da se javi?.

Pozdrav,

Vasa