PDA

View Full Version : Struja,stabilizator napona,?umovi,frekva

Klavijaturist
06-04-2011, 08:40 AM
Pozdrav svima!
Znam da ste već pisali na tu temu, no molim vas za pomoć.
?ivim u zgradi sa starim instalacijama i naravno imam konstantne smetnje u zvuku. Kad sam pospajao sve pojavili su mi se ?umovi i lagana frekvencija ( ton H :) ) kojih se ne mogu rije?iti, nije to toliko glasno, no naravno da smeta.
Ja sam to, onako "znalački", sve popikao u jedan ?teker (kompjuter, monitori, kartice, 2 klavijature....), naravno i to isto pridonosi ?umovima i smetnjama.
?ta da radim?
Glazbenik sam i mislim profesionalno krenuti u produkciju,za sebe i mo?da neke reklame i za neke projekte - da mogu snimiti doma i slati mailom, da ne teglim opremu...a ovako to neće biti dobro.
Pisali se o stabilizatoru napona i o UPS-u, ?to bi od toga meni pomoglo?
Tako i tako ću kroz godinu dana renovirati stan pa ću i elektriku sredit. No za sada ?to bi po Va?em mi?ljenju bilo najbolje? Cjenovni okvir 200 - 300 eura maksimalno.
Hvala!!

IgorGrozni
06-04-2011, 11:15 AM
Kolega i ja imamo mikser kojemu su krepala 3 kanala zbog lose struje, i imamo Norda koji bi komotno mogao sluzit kao indikator za losu struju. Ako je struja ok on svira ok, ako nije gasi se. Vise ljudi mi je savjetovalo da nabavim UPS, ne onaj produžni od 100kn, nego da uložim 150-200eu. Takodjer mi je receno da za bilo kakvu analognu opremu treba UPS jer vrlo lako riknu od lose struje. Posebno su osjetljivi mikseri i monitori. Monitori dobiju trajni sum, nikako im ne odgovaraju velike oscilacije napona, što je kod nas sasvim normalna stvar. Jebiga, ne zivimo u West Deutchland, imamo sranje od struje koja nenormalno skace i pada (hvala HEP) i ako se time mislis profesionalno bavit, trebat ce ti sigurno vise od jednog stekera, i obavezno UPS. Vise se isplati opremu zastitit, nego kupovat novu.

Pozdrav!

Klavijaturist
06-04-2011, 01:23 PM
Hvala Igore!

Da li mo?e? preporučiti koji Ups? Koliko watta bi bilo dosta? Na ?to bi trebalo paziti kod odabira?

IgorGrozni
06-04-2011, 03:43 PM
U modele i imena UPS-ova se stvarno ne razumijem, i meni bi dobro dosao neki savjet, a sto se tice snage, najbolje je da pogldedas kolika ti je ukupna snaga opreme koju koristis, tu ubroji i neki komad opreme koji eventualno mislis nabavljat u buducnosti i na temelju toga kupujes.

Evo neki link di sam gledao, ima ih svih velicina i oblika, a bome i cijena:
http://www.samsky.hr/Rainbow/PopisProizvoda/tabid/1236/ttl/Prednaponska-zastita-UPS/rbtid/1098/Default.aspx

Tko zna dal taj MGE Protection uopce valja...??

Ako nadjes jos sta, postaj!
Pozdrav!

Reinhardt
07-04-2011, 08:36 AM
Pozdrav svima!
Znam da ste već pisali na tu temu, no molim vas za pomoć.
?ivim u zgradi sa starim instalacijama i naravno imam konstantne smetnje u zvuku. Kad sam pospajao sve pojavili su mi se ?umovi i lagana frekvencija ( ton H :) ) kojih se ne mogu rije?iti, nije to toliko glasno, no naravno da smeta.
Ja sam to, onako "znalački", sve popikao u jedan ?teker (kompjuter, monitori, kartice, 2 klavijature....), naravno i to isto pridonosi ?umovima i smetnjama.
?ta da radim?
Glazbenik sam i mislim profesionalno krenuti u produkciju,za sebe i mo?da neke reklame i za neke projekte - da mogu snimiti doma i slati mailom, da ne teglim opremu...a ovako to neće biti dobro.
Pisali se o stabilizatoru napona i o UPS-u, ?to bi od toga meni pomoglo?
Tako i tako ću kroz godinu dana renovirati stan pa ću i elektriku sredit. No za sada ?to bi po Va?em mi?ljenju bilo najbolje? Cjenovni okvir 200 - 300 eura maksimalno.
Hvala!!

bok,

meni se isti problem javljao svaki put kad bi selio studio,
i evo najjedostavnije rje?enje, da prije nego baci? pare na stabilizatore,ups,izo-trafoe,
kontaktira? lokalnog električar da ti uradi sljedeće:
-sva studijska oprema koja je u?tekana na jednu letvu neka nema nijedan drugi potro?ač u svom strujnom krugu do osigurača na razvodnoj ploči
-ako postoji mogučnost odvajanja uzemljenja tog strujnog kruga od ostatka stana,
ako si u prizemlju ili kuči to je vrlo jedostavno

ovo sve nebi trebalo ko?tati preko 100e, a daleko je najpametnije rje?enje :)
probao sam i ups-ove i stabilizatore, al nema do dobrog uzemljanja!

eto,sretno sa istalacijom i javljaj kako napreduje

boggy
07-04-2011, 03:34 PM
bok,

meni se isti problem javljao svaki put kad bi selio studio,
i evo najjedostavnije rješenje, da prije nego baciš pare na stabilizatore,ups,izo-trafoe,

Da... slazem se da ne treba utrcavati u kupovinu svega toga, bez obzira koliko je jeftino, jer nema garancije da ce to ista popraviti.

kontaktiraš lokalnog električar da ti uradi sljedeće:
-sva studijska oprema koja je uštekana na jednu letvu neka nema nijedan drugi potrošač u svom strujnom krugu do osigurača na razvodnoj ploči

Ako je stan u zgradi, nece mu to puno pomoci posto postoji dovodni kabl do sprata a odatle se granaju veze (kroz strujomere) do ostalih stanova... te svaki potrosac koga ukljuce u susednom stanu, a unosi smetnje u mrezu, ce smetati putem pada napona na dovodnom kablu i tom studiju.

-ako postoji mogučnost odvajanja uzemljenja tog strujnog kruga od ostatka stana,.......
Na ovo drugo nece pristati ni jedan ozbiljan elektricar ako se ceo stan (ne samo studio) ne odvoji posebno na svoje uzemljenje (posebna cev zabodena u dvoristu!), zbog opasnosti da na razlicitim uzemljenjima moze kratkotrajno doci do ozbiljne naponske razlike koja nekoga moze ubiti (udar groma i slicno)... pricam zato sto sam to jednom trazio bas za studio i objasnili su mi zasto to nece uraditi.

Kao najmanje agresivan postupak preporucujem poseban kabl iz razvodne table koji bi sadrzao nulu, fazu i uzemljenje, sa sopstvenim osiguracem... pa razvodna kutija sa uticnicama... Time se smanjuju smetnje od potrosaca u stanu, do neke mere... i obezbedjuje kvalitetniji kabl barem do razvodne table.... znaci nekakav kompromis.

Takodje posebnu paznju treba obratiti na prikljucivanje nebalansiranih uredjaja u lanac, koji sami mogu pokvariti performanse celog sistema...

Jednom je samo antenski kabl (kablovska televizija) do LCD TV/monitora ucinio da sve krene na zuji...

pozdrav

bogi

spidermusic
07-04-2011, 09:03 PM
Jednom je samo antenski kabl (kablovska televizija) do LCD TV/monitora ucinio da sve krene na zuji...

Ovo je tacno, posebno ako je u pitanju SBB kablovski distributer. Licno sam se u to uverio. Njihova mreza uopste nije uzemljena!

boggy
07-04-2011, 09:22 PM
Ovo je tacno, posebno ako je u pitanju SBB kablovski distributer. Licno sam se u to uverio. Njihova mreza uopste nije uzemljena!
Ne sme ni da bude uzemljena, televizori sa katodnom cevi imaju "vrucu sasiju"...

pozdrav

bogi

Klavijaturist
09-04-2011, 08:01 AM
Hvala svima na odgovorima!

Pozvat ću električare pa da vidimo ?ta se da napraviti. Mo?da stvarno da za sada provučem kabl iz razvodne a kada će se sređivat cijeli stan odvojiti struju od ostalih. To ne bi trebala biti prevelika investicija.
Javim rezultate!

Pozdrav!

Reinhardt
12-04-2011, 11:23 AM
Hvala svima na odgovorima!

Pozvat ću električare pa da vidimo ?ta se da napraviti. Mo?da stvarno da za sada provučem kabl iz razvodne a kada će se sređivat cijeli stan odvojiti struju od ostalih. To ne bi trebala biti prevelika investicija.
Javim rezultate!

Pozdrav!

Ma naravno,
ponekada je najjednostavnije rije?enje i najbolje..

sretno!