View Full Version : Novi Roland Jupiter 8(0)
http://en.audiofanzine.com/roland/news/a.play,n.10079.html
zanimljivo
DzoniPFC
04-04-2011, 08:19 AM
The biggest buzz heading into Musikmesse 2011 has been about the Roland Jupiter 80 synthesizer ? a synth that doesn?t even officially exist.
That hasn?t kept the Roland Jupiter 80 rumors from running rampant, though.
Future Music says that Roland is set to release a new Jupiter keyboard at Musikmesse. They add that ?The three oscillator hardware synth follows similar trajectories of the rebranded Juno and SH series and will most likely disappoint anyone expecting a modern take on the famed JP-8 analog synth of yesteryear witnessed below.?
There?s a fairly massive thread at GearSlutz about the Jupiter 80, but it?s mostly complaints about what the rumored Roland Jupiter 80 keyboard won?t be ? a genuine analog monster synth.
Electronic music ?ber-guru Craig Anderton says that ?I saw a closed-door preview of it at NAMM while in prototype form. I can?t say anything specific until Messe, but the most important aspect of it is not what anyone?s expecting. Well, at least I wasn?t??
More details below.
Roland Jupiter 80 Specifications
Note that these are completely unofficial.
Three-oscillator virtual analog synthesizer
Metal chassis with aluminum endcaps
76 note keyboard
Large touch-screen interface
Price $3500-$4000
Synthesist Matthew Davidson has some interesting thoughts on the Roland Jupiter 80 at his Stretta blog:
To Roland, I fear the Jupiter name is simply a brand they can exploit.
What I think they?ll do is take the surface qualities of the Jupiter 8; the name, the color scheme and aluminum end cheeks and apply it to a product festooned with Roland buzzword technologies like D-beam, COSM, variphrase, trip-pad, and a touch screen. It?ll have a waveform ROM, play drum sounds and have a lovely piano patch with realistic reverb.
In short, it?ll be a V-Synth dressed up as a Jupiter-8 on Halloween.
Note: We don?t expect the Jupiter-80 to look anything like the Photoshop job above.
Here?s Roland?s official ?teaser? video:
<iframe title="YouTube video player" width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/xE309uauyHg?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
All they have to say about it is very vague:
A dramatic transformation has begun. The spirit of a legend re-emerges. An amazing new instrument takes form. Prepare for a new musical beginning.
Roland did recently register the domain name Jupiter80.com, along with Jupiter-80.com, but the site is just a placeholder, at this time.
Here?s the domain name info:
Administrative Contact: Roland Corporation U.S. Joe Sparacio (webmaster@rolandus.com) +1.3238903700 Fax: - 5100 S. Eastern Ave Los Angeles, CA 90040 US
Technical Contact: Roland Corporation U.S. Joe Sparacio (webmaster@rolandus.com) +1.3238903700 Fax: - 5100 S. Eastern Ave Los Angeles, CA 90040 US
Registrant Contact: Roland Corporation U.S. Joe Sparacio ()
Fax: 5100 S. Eastern Ave Los Angeles, CA 90040 US
Creation date: 25 Feb 2011 00:07:02 Expiration date: 25 Feb 2012 00:07:00
It?s a week until we find out the Roland Jupiter 80 details ? so there?s plenty of time for you to weigh in with your thoughts, hopes or speculation about the new keyboard. Let us know what you think!
wladymeer
04-04-2011, 05:15 PM
Po onome što sam uspeo da zaključim po drugim sajtovima ovo bi izgleda trebala da bude pre konkurencija Nord Stageu nego neki povratak Jupitera ili nastavak V-Syntha.
Kako kaže čovek koji je radio na synth zvukovima, synth sekcija će biti prekopirana Gaia SH-01 sa 1x LFO po "oscilatoru" (3 "oscilatora"po farbi max), neće imati sekvencer i akcenat će biti na lako dostupnim farbama i promenama. Inače, sve ostale farbe bi trebalo da budu SuperNatural što će reći da treba da očekujemo da će svaki zvuk moći da se fino modelira.
DaBear
04-04-2011, 09:40 PM
evo slika....
wladymeer
05-04-2011, 12:57 AM
Slike su inače sa "maznutog" majskog primerka Keyboard Magazine a Stephen Fortner se na par foruma javio i zamolio da se više ne kače online.
Iskreno, nekako mu ne verujem da je baš "slučajno" ispalo tako jer se priča o Jupiteru poprilično rasplamsala posle ovog članka.
wladymeer
05-04-2011, 11:21 PM
<iframe title="YouTube video player" width="853" height="510" src="http://www.youtube.com/embed/OOdk44YmFJQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Najavljen za avgust, cena 3000€
Synclavier
03-05-2011, 01:45 AM
..... Uvek izbegavam da reagujem "na prvu loptu"...
Cela industrija je u krizi, a vecina proizvodjaca u corsokaku i rastrzana izmedju potrebe da stalno izbacuje nesto novo, proizvodi jeftino, opstane na trzistu, nosi se u borbi sa softverom... U toj borbi prepakuju se vec vidjene i cute stvari, gotovo nikakava unapredjenja proglasavaju za revolucionarni napredak, general purpose komponente zamenjuju specijalisticke, spoljni efekti zamagljuju sustinu, a dobrih demoa gotovo da vise i nema - sada su to vise ishmirani muzicko-scenski skecevi.:rolleyes::shock:
U celoj toj prici i Roland nije izuzetak. Sint koji je kombinacija osiromasene Fantom strukture i "nabildovane" GAIA-e upakovan je u kuciste koje podseca na Jupiter-8 (gde se i svaka slicnost zavrsava) i to bi trebalo da nas "obori s' nogu" za 3000e. Da ne mracim previse, ali zaista sam ocekivao vise posle tolike pauze u razvoju i tajnovitosti...Uvek bih radije imao neki V-Synth GT ili Fantom G7 (mada su se "genijalno" setili da ga izbace iz proizvodnje :banghead:) uz bolju podrsku sa ARX prosirenjima. Oba su zaista odlicni u svojoj klasi. Sto se tice (gromoglasno najavljivanih) ARX prosirenja, situacija je takodje sramna, sve se zavrsilo na tri prosirenja, od kojih je "jedno i po" potpiuno nepotrebno, a mnogi su ocekivali mnogo toga - no to je vec neka druga prica.:confused:
I na kraju, pogledajte ovaj tragikomicni demo :rotfl:, tip je ocigledno nase gore list. Uz ovakav demo ne bih pozeleo da kupim ni mnogo bolju spravu. Jos se potajno nadam da ce se pojaviti neki bolji i smisleniji demo, pa da promenim misljene bar malo na bolje, jer sam uvek imao veeeliki respekt za Roland i godinama koristim toooliko njihovih sprava...
http://www.musikmachen.de/News/Musikmesse/2011/Roland-Jupiter-80
slowstar
06-05-2011, 08:44 PM
I na kraju, pogledajte ovaj tragikomicni demo :rotfl:, tip je ocigledno nase gore list. Uz ovakav demo ne bih pozeleo da kupim ni mnogo bolju spravu. Jos se potajno nadam da ce se pojaviti neki bolji i smisleniji demo, pa da promenim misljene bar malo na bolje, jer sam uvek imao veeeliki respekt za Roland i godinama koristim toooliko njihovih sprava...
Zile, potpuno si u pravu, ovako provincijsko-amaterski pogresno skinut Juno Reactor (Finale iz Matrixa) nije ni za zurku, a kamoli za demo, ipak prilicno ozbiljne sprave, koja je nazalost:
A) namenjena da bude DRUGA ili TRECA klavijatura, a NIKAKO JEDINA
B) Samo se zove JUPITER, a nisu ni imali nameru da prave nista analogno, to je jasno, i mislim da je potpuno deplasirano i da tako nesto rade (vidi pod "Andromeda" i kakav je uspeh postigla....)
Jasno je da klavijatura (ne mogu da kazem SINT jer to i nije) moze da ispuni rupu ili "niche" u nekom bogatijem keyboard setup-u, ali ponavljam, kao druga, ili jos bolje TRECA klavijatura, a u tome je zaista jako, jako dobra, treba preslusati razne druge demoe i prikaze, a ne ovog "izvodjaca"...koji je verovatno muzikalan u kafanskom smislu, ali nije ni prosao pored dobrog ukusa, nista licno naravno, samo moje skromno misljenje, ali ko zna, mozda je to i dobro za siroki krug potrosaca...
Dakle, u principu DOBRA klavijatura, sa dosta dobrih osobina, prilicno "prefinjene" D/A konverzije, sto se moze cuti ne drugim mestima i demoima, ali ocigledno nije zadovoljila ocekivanja onih koji su sudili po imenu sint "legende"
sto ocigledno NIJE bila namera ROLAND corporation...
DaBear
06-05-2011, 09:01 PM
welcome back Slowstar ! :grin: ...nije te bilo malo duze.....
Bockie
07-05-2011, 08:50 PM
Ko je zastupnik Rolanda za ovde?!?!? Pa zar su toliki imbecili...???
Citav thread bez "kontre" za novu spravu.... (bez obzira koju)
wladymeer
08-05-2011, 12:44 AM
Roland Planet (u Balkanskoj) (http://www.rolandplanet.rs/)
tj. MusicAP (http://www.musicap.rs/)
Ako se dobro sećam, biće u julu kod nas da se isproba mada ne kapiram sledeće:
• Kažu da se 76-dirki slabo prodaje → naprave SAMO model od 76 dirki
• Kažu da imaš "supernatural" klavire → a ima SYNTH dirke
• Kažu da je namenjen "živim" sviračima → a ima 18kg... valjda u Japanu svi imaju roadieje :D
• Kažu da nastavlja Jupiter priču → a ima čitava 5 assignable kontrolera na sebi... čak nema ni dva D-Beama pa da po nečemu bude interesantan.
Oni kao da baš žele da bankrotiraju :)
Izgleda da su pomislili da im je ono sa Juno i SH imenima prošlo pa se polakomili :)
Synclavier
09-05-2011, 02:07 AM
Zile, potpuno si u pravu, ovako provincijsko-amaterski pogresno skinut Juno Reactor (Finale iz Matrixa) nije ni za zurku, a kamoli za demo, ipak prilicno ozbiljne sprave, koja je nazalost:
A) namenjena da bude DRUGA ili TRECA klavijatura, a NIKAKO JEDINA
B) Samo se zove JUPITER, a nisu ni imali nameru da prave nista analogno, to je jasno, i mislim da je potpuno deplasirano i da tako nesto rade (vidi pod "Andromeda" i kakav je uspeh postigla....)
Jasno je da klavijatura (ne mogu da kazem SINT jer to i nije) moze da ispuni rupu ili "niche" u nekom bogatijem keyboard setup-u, ali ponavljam, kao druga, ili jos bolje TRECA klavijatura, a u tome je zaista jako, jako dobra, treba preslusati razne druge demoe i prikaze, a ne ovog "izvodjaca"...koji je verovatno muzikalan u kafanskom smislu, ali nije ni prosao pored dobrog ukusa, nista licno naravno, samo moje skromno misljenje, ali ko zna, mozda je to i dobro za siroki krug potrosaca...
Dakle, u principu DOBRA klavijatura, sa dosta dobrih osobina, prilicno "prefinjene" D/A konverzije, sto se moze cuti ne drugim mestima i demoima, ali ocigledno nije zadovoljila ocekivanja onih koji su sudili po imenu sint "legende"
sto ocigledno NIJE bila namera ROLAND corporation...
Da, i ja uglavnom mogu samo da se slozim sa navadenim, ustvari sve sam ovo imao u vidu i pre nego sam napisao svoj post. Ali, utisak nedoradjenosti i nedoslednosti i dalje ostaje, nezavisno od demoa koji su u 80% tragikomicni..Sasvim je npr. ok (sto se tice muzikalnosti i estetike) intervju/demo sa Howard Jones-om, ali tu jedva da se cuje nekoliko preseta i vidi par mogucnosti, tako da se na osnovu njega bas i ne moze dati sud o spravi, vec vise o coveku koji je iza nje.
Zaista nisam ocekivao analogni polifoni-multitimbral sint (od Rolanda bi to u ovom trenutku bilo zaista deplasirano), ali "rasan" moderan digitalni/modeling sint - jesam. po meni V-Synth GT je i dalje bolji izbor, jer ima to nesto u koncepciji i zvuku, sto JP80 - nema.:( Super natural bazu vec imamo u Fantom-G seriji ugradjenu u mnogo bolju arhitekturu. Ne shvatam ni razlog 4-part konfiguracije sa percussion partialom, ni super natural piano zvukove u spravi koja bi trebala da bude druga ili treca u setup-u, ni sta bi bio pravi razlog uopste rabljenja imena Jupiter i "outfeet-a" u JP8 stilu, ako se vec nije imala namera da se pravi nesto sto bi bilo konstrukcijski/zvucno logican nastavak. Onda mi kao razlog ostaje samo ogoljena zelja da se proda "zvaka" novim fancy-analog-vintage ljubiteljima i "znalcima"...:wink: Vec je wladymeer pominjao smejuriju sa Juno i SH logom... Nije mi jasno ni zasto onda sprava koja nije koncipirana kao klasicni workstation ili ROMpler, vec bi trebalo da bude sviracka interaktivna sprava nema bolje smisljenu interaktivnost i kontrolabilnost, vec je kao "vrhunska inovacija" prodata fora sa onim dugmicima ispod klavijature... I, dok je Fantom G7 "ukinut" u 76key varijanti, "treca klavijatura" se pravi upravo samo u 76key varijanti. Nije mi bas najjasnija logika...:confused:
Slazem se da i D/A konverzija zvuci sasvim pristojno, ali za 3000e to se valjda i podrazumeva. Ipak se za taj novac da kupiti svasta zanimljivo i upotrebljivo.:da: A, i od samog Rolanda i dalje su mi u zavisnosti od potreba bolje opcije i Fantom G i V-Synth GT, i to jos i za manje novce...
wladymeer
09-05-2011, 11:50 AM
ni sta bi bio pravi razlog uopste rabljenja imena Jupiter i "outfeet-a" u JP8 stilu, ako se vec nije imala namera da se pravi nesto sto bi bilo konstrukcijski/zvucno logican nastavak
Njihova žvaka je da je ideja pri stvaranju Jupitera 8 bila da se baci akcenat na akustične instrumente a analogni su bili tu otprilike, čisto reda radi. Naravno, pošto govorimo o početku 80tih pa je i jasno koliko je to u to vreme sa onom tehnologijom bilo moguće uraditi.
Sada opet, kao, JP80 konačno treba da radi ono što je prvobitno zamišljeno da JP8 bude. Koliko je pametno da totalno ignorišeš ono šta je Jupiter 8 u medjuvremenu postao i teraš priču 30 godina kasnije kao da se ništa nije desilo, vreme će pokazati.
Što se tiče Juno serije, do nedavno sam imao Juno Stage i ne bih rekao da se radi o smejuriji. Mislim da je početni Juno-D model naneo dosta štete toj celoj ideji iako je makar meni po internim semplovima zvučao u najgoru ruku isto kao 500€ skuplji u to vreme Triton Le. Posle njega Juno serija je u mnogome trebala da bude sve ono što Fantom Xa nije uspeo da postane. Pravio sam poredjenja internih semplova sa Fantoma X i ostalih Junoa i u 90% slučajeva se radi o istim semplovima, čak kad su recimo klaviri i gudači u pitanju na Juno seriji (posle Juno-G) ima i novih semplova. Efekt procesor je pošten i brzo se manipuliše zvukom, a nekad to ume da bude itekako važno.
Na kraju krajeva sve zavisi od potrebe pojedinca ali ako nekome treba sviračka sprava, Juno je sasvim OK ako uzmemo u obzir koliko košta. Pogotovu Juno-Di - za 600€ dobiješ "Fantom X bez semplera" od 5 kila sa konverterima boljim nego u Fantomu X i koji u mnogim segmentima danas rame uz rame sa znatno skupljim modelima. Još na sve to imaš i dodatni input sa zasebnom kontrolom i reverb/delay efektom i zaseban MIDI mod za rad sa VSTom. Verujem da zbog praktičnosti i mobilnosti može naći svoje mesto barem za žive svirke.
Ne znam kako se to prodaje u svetu upravo zbog negativnog stava, ali mislim da čak i sa tim nije Rolandu baš toliko loše. Koliko znam, nijedna firma ne živi od analognih svirača koji su revoltirani idejom da je uprljana čast Juno serije :)
Synclavier
09-05-2011, 05:20 PM
Njihova žvaka je da je ideja pri stvaranju Jupitera 8 bila da se baci akcenat na akustične instrumente a analogni su bili tu otprilike, čisto reda radi. Naravno, pošto govorimo o početku 80tih pa je i jasno koliko je to u to vreme sa onom tehnologijom bilo moguće uraditi.
Sada opet, kao, JP80 konačno treba da radi ono što je prvobitno zamišljeno da JP8 bude. Koliko je pametno da totalno ignorišeš ono šta je Jupiter 8 u medjuvremenu postao i teraš priču 30 godina kasnije kao da se ništa nije desilo, vreme će pokazati.
Što se tiče Juno serije, do nedavno sam imao Juno Stage i ne bih rekao da se radi o smejuriji. Mislim da je početni Juno-D model naneo dosta štete toj celoj ideji iako je makar meni po internim semplovima zvučao u najgoru ruku isto kao 500€ skuplji u to vreme Triton Le. Posle njega Juno serija je u mnogome trebala da bude sve ono što Fantom Xa nije uspeo da postane. Pravio sam poredjenja internih semplova sa Fantoma X i ostalih Junoa i u 90% slučajeva se radi o istim semplovima, čak kad su recimo klaviri i gudači u pitanju na Juno seriji (posle Juno-G) ima i novih semplova. Efekt procesor je pošten i brzo se manipuliše zvukom, a nekad to ume da bude itekako važno.
Na kraju krajeva sve zavisi od potrebe pojedinca ali ako nekome treba sviračka sprava, Juno je sasvim OK ako uzmemo u obzir koliko košta. Pogotovu Juno-Di - za 600€ dobiješ "Fantom X bez semplera" od 5 kila sa konverterima boljim nego u Fantomu X i koji u mnogim segmentima danas rame uz rame sa znatno skupljim modelima. Još na sve to imaš i dodatni input sa zasebnom kontrolom i reverb/delay efektom i zaseban MIDI mod za rad sa VSTom. Verujem da zbog praktičnosti i mobilnosti može naći svoje mesto barem za žive svirke.
Ne znam kako se to prodaje u svetu upravo zbog negativnog stava, ali mislim da čak i sa tim nije Rolandu baš toliko loše. Koliko znam, nijedna firma ne živi od analognih svirača koji su revoltirani idejom da je uprljana čast Juno serije :)
Nismo se razumeli do kraja... Ciljao sam vise na marketinsku strategiju a ne na kvalitet koji se dobije za ulozeni novac kod npr. nove Juno serije.... A, i nisam bas neki analogno-vintage zaludjenik i cistunac da bih bio nesrecan, iznenadjen i uvredjen zbog uprljanog lika i dela nedodirljivog TM imena...:wink:
Uostalom, na par metara od mene dok ovo pisem "cuci" jedan Juno Stage i mislim da sam time sve rekao.... Za taj novac (malo iznad 1Ke) - dobra i upotrebljiva sprava sa recikliranom baznom "sirovinom" i jeftinijim pakovanjem... Uostalom, od necega sto je i koncipirano kao LE sprava, a ne kao "vrh" ponude i ne treba ocekivati vise. Jedino mi nije jasno zasto je morao da se zove "Juno", kad sa originalnom serijom nema ama bas nikakve veze, da ne idem u druge detalje.:rolleyes: Malo sam postao alergican na 'genijalne" ( a, ustvari prizemne) poteze marketinskih "umova" koji kao da se uvek obracaju neobavestenima i lakomislenima... Razmisljane tece, odprilike, ovako...: "Kriza je svuda, razvoj je skup, kvalitetne komponente sve skuplje, a proizvode se u sve manjim serijama. Vec prezvakanu tehnologiju cemo reciklirati u jos jednoj iteraciji, spakovati u jeftino, ali prepoznatljivo "retro" izdanje i nazvati ga "slavnim" imenom iz proslosti. Uz povoljnu cenu, sto garantuje prodaju u vecim serijama cemo, bez preteranog ulaganja i napora, jos malo naplatiti staru slavu"...
E, sad, kad se radi o spravi od 3Ke i koja pretenduje da bude novi flagship u ponudi, onda osim rasprave o marketinskim forama i fazonima ima ponesto da se kaze i o kvalitetu i koncepciji same sprave... Pogotovo, kada i sam Roland vec ima bolje, a jeftinije solucije.
Roland napravi JUNO, a nema veze sa starim JUNO-m... mogao je i da ga nazove "TARZAN" ali JUNO brand name ima izgradjenu reputaciju.... dakle...marketinski potez. Kod JUPITER-a 80 ista stvar... marketing ime.
Probao sam i imao dosta Roland sprava... od novijih bi izdvojio Fantom G i V-Synth GT. Fantom G je cujno bolji od Fantom-a X... DA konvertori i ostalo.
Postavlja se pitanje sta Vi ocekujete od sprave i sta to oni sad treba da naprave da bi pomak bio "revolucionaran". Na primer, ja ocekujem kvalitetne semplove kojih slozicete se sad ima na pretek... Vise ne znas da li je svirano zivo ili je sample. Kod V-Synth GT sam se iznenadio kakvih duvackih semplova ima + AP synthesis. Dalje ne znam sta da napisem... mislim da je sve ovo sa novim JUPITER-ima... JUNO-m i sve uzaludno. Sve je receno kad su synth-evi u pitanju. Analogija je dostigla vrhunac '80-ih... Digitalija ga sto se tice synth-eva trenutno dostize... i to je to... Bojim se da nas nista revolucionarno vise nece iznenaditi. Sitnice su u pitanju... To je to.
wladymeer
10-05-2011, 12:40 PM
Slažem se za "revoluciju" - sve je uglavnom već rečeno i ono što sledi jeste integracija što više sinteza, efekata, semplera u okviru jedne iste klavijature, odnosno pravljenje jednog ogromnog hardverskog VSTa. Kronos je već to najavio, Yamaha se zaletela pa izbacila opciju da praviš sopstveni ROM i to je to.
Jedini korak koji bi mogao da iznenadi u ovom trenutku jeste da se nadje način da konstrukcija analognih klavijatura pojeftini a da zadrži stari kvalitet.
Realno, kada malo razmislim, u poredjenju od pre 10 godina, neverovatno je šta se danas sve može odraditi sa klavijaturom koja košta 500€.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.