Log in

View Full Version : Razlicit samplerate u istoj pesmi

VladaNS
31-03-2011, 02:35 PM
Treba da krenem da spustam u nuendo jednu pesmu koja se najvise zasniva na matrici sa klavijature. Kako bih dobio najbolji kvalitet zvuka i izbegao shum na analognim izlazima klavijature, odlucio sam da stvar usnimim putem spdif-a. E sad, maksimalna rezolucija koju klavijatira daje je 24bit, 44.1, sto znaci da i projekat moram da podesim na isti samplerate i bitdepth. Problem je u tome sto bih vokal i gitare hteo da snimim na 88.2.. Da li je to nekako izvodljivo? Hvala.

Shot
31-03-2011, 03:15 PM
Pa jednostavno je!
Samo otvori novi projekt u nuendu i postavi da je samplerate 88.2
Onda importiraj te fajlove iz klavijature, i on će sam shvatit da su oni na drugačijem samplerate-u. Pitat će te da li da konvertira fajlove u 88.2, ti mu reci OK i to je to.
Nastaviš dalje raditi na 88.2...

Bitch
31-03-2011, 05:29 PM
mojih 5 centi:

neke klavijature zvuce mnogo mrsavije kada ih snimas digitalno. Iako je to po teoriji "najbolji zvuk", na nekim klavijaturama je to tako, a na nekima nije, jer poseban sound klavijature cine njihov DA konvertor na izlazu. Evo brzinski - Motifi zvuce super na digitaliji, dok Korg Triton ima osetno drugaciju farbu kad bocnes digitalno. Po meni - koristi sound koji ti se najvise svidja, bio on analogni ili digitalni.

pozZ

VladaNS
31-03-2011, 07:31 PM
Btich, potpuno si u pravu. Ja sam negde razvio praksu da bas, i drum deonice spustam analogno jer zvuce nekako masnije i vazdushastije (naravno, opet u zavisnosti od sinta). Ja motifa koristim, i on ima neki svoj shum na D/A koji je dosta mali ali kad se spusti 20+ kanala onda to ume da se cuje na tihim delovima pesme.

Shot, da li ce promena samplerate-a na tim fajlovima uticati nekako na zvuk? Na bolje sigurno nece jer su fajlovi izvorno u 44.1. Drugo, zasto bi ih uopste podizao na 88.2 kad i u novom projektu mogu da ostanu 44.1?

boggy
31-03-2011, 08:44 PM
.........Drugo, zasto bi ih uopste podizao na 88.2 kad i u novom projektu mogu da ostanu 44.1?

Pa... ni ne menjas Bog zna sta... pri tom primeti da u 88.2kHz S/R imas dva sempla na mestu jednog u 44.1kHz S/R, a posto ces ih zasigurno mnoziti gainom reglera i na kraju sabirati medjusobno, nadam se da ti je jasno da oba sempla u 88.2kHz moras sabrati sa necim da bi digitalna obrada radila, te ako ne zelis (ni slucajno) da "konvertujes" 44.1kHz u 88.2kHz :shock: ... ne preostaje ti nista drugo nego da uradis konverziju 88.2kHz u 44.1kHz :D , sto si (cini mi se) vec napomenuo da ti ne odgovara. :) Jer drugacije sabiranje i mnozenje nece raditi...

pozdrav

bogi

Shot
01-04-2011, 12:13 AM
Problem je u tome sto bih vokal i gitare hteo da snimim na 88.2.. Da li je to nekako izvodljivo? Hvala.

Pa evo u prvom postu si rekao da hoče? snimati na 88.2khz... ne razumijem sad! :confused:

Drugo, zasto bi ih uopste podizao na 88.2 kad i u novom projektu mogu da ostanu 44.1?

I onda ipak ne bi snimao na 88.2 khz... Hm... :confused::confused:

VladaNS
01-04-2011, 07:36 PM
Shot, moja je greska, nisam najbolje procitao tvoj post :wink:

VladaNS
01-04-2011, 07:38 PM
Shot, moja je greska, nisam najbolje procitao tvoj post :wink:

VladaNS
05-05-2011, 07:04 PM
Hteo bih jos jedno pitanje da postavim nevezano za ovo, pa cu ga postaviti ovde da ne otvaram novi post...

Kad usnimavam sint na linijskim ulazima ff400, u cubase sample editoru zvucni talasi deluju kao da su "osisani" u limiteru. Recimo, dam prejak signal iz klavijature i u ff mikseru se lepo vidi da zvuk odlazi u crveno. Isto prikazuje i cubase mixer. Ali u sample editoru waveform je potpuno ravan- bukvano limitovan na recimo -6 dbfs tako da nista ne prelazi preko. Ima li neko ideju zasto se ovo desava?

Problem sam jedino uspeo da prevazidjem tako sto na prednjim line/instrument ulazima otkacio inst 3 i inst 4. Tek tada je cubase zabelezio clipping.