Log in

View Full Version : Krecu software inspektori ....

DaBear
28-03-2011, 06:57 AM
Rigorozna kontrola legalnosti softvera

A. E. | 28. 03. 2011. - 00:02h | Komentara: 0
BEOGRAD - Poreska uprava krenuće od aprila u opse?niju akciju kontrole legalnosti softvera. Kazne za posedovanje nelegalnog softvera kreću se od 50.000 do tri miliona dinara, a u Poreskoj upravi ka?u da, ako stepen piraterije u Srbiji, koji je trenutno zastupljen sa 74 procenta, smanje za samo deset procenata, to će bud?etu doneti 30 miliona evra.

Rok firmama: Dr Dejan Vidojević
- Posebna jedinica za kontrolu legalnosti softvera, koja broji 25 inspektora, pro?la je obuku u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Biznis softver alijansom i najvećim svetskim proizvođačima softvera, tako da kontrola i najvećih firmi, koje imaju i po hiljadu kompjutera, neće trajati du?e od dva sata. Ukoliko se utvrdi da firma koristi nelegalan softver, dobiće rok u kome mora da uvede legalan softver. Ako u datom roku ne isprave prestup, biće podneta prijava nadle?nom tu?ila?tvu. U slučaju velikih prekr?aja, biće uključeni i poreska policija i MUP - ka?e dr Dejan Vidojević, pomoćnik direktora Poreske uprave i načelnik odeljenja za kontrolu legalnosti softvera.

Procena je da će trebati od tri do pet godina da Srbija smanji procenat piraterije ispod 50, ?to je zahtev i Evropske unije. Procenat piraterije u EU je uglavnom manji, do 30, dok jedino Grčka ima 58.

- Očekujem da će se u Srbiji već za tri godine značajno smanjiti stepen piraterije, jer su na?i građani disciplinovaniji u plaćanju poreza od gotovo svih biv?ih jugoslovenskih republika, pa čak i od nekih zemalja EU - napominje Vidojević.

Poreska uprava poziva i domaće proizvođače softvera da legalizuju platforme na kojima prave svoje softvere. Srbija ima izuzetno veliki izvoz softvera, čak 700 miliona evra godi?nje, ?to ga čini jednim od glavnih izvoznih proizvoda. Procenjuje se, međutim, da je gotovo tri puta vi?e nelegalno izvezenih softvera. Piraterija je u Srbiji najvi?e rasprostranjena u programima koji se bave projektovanjem.

Danilo S
28-03-2011, 07:54 AM
Dok se "samo" firme kontroli?u dobro je! :)

alek019
28-03-2011, 08:28 AM
Ajde da vidim i to čudo, mada pitanje je koliko duboko i široko će tu kontrolu sprovesti i za koje software firme jer se zakon nit poštuje nit sprovodi godinama. Nemam ništa protiv ovakvih stvari i bilo bi dobro da se tu uvede neki red (doduše kad državi trebaju parice svašta se može očekivati).

Ali ako žele parice brzo, tada za početak ne moraju mnogo daleko da idu, do prve prodvnice gde ima neki programčić koji evidentira prodaju i piskara po fiskalnim štampačima. Možda neko i zaboravio na ovo ali jedan je zakon od 2005 na snazi gde se kaže da svaki prodajni objekat mora imati sertifikovanu aplikaciju i da bi se taj sertifikat dobio ko god piše programčiće mora da prodje neko sito i rešeto poreskih organa i da za svaku verziju (dopunu,doradu)i za svaki fiskalni uredjaj se morati imati poseban koji košta 1000e. Taj zakon je na snazi, niko ga nije "povukao" iako je glupost neopevana i vodila je do teškog monopola onih koji bi taj sertifikat dobili a da se nije znalo ni zašto ga neko dobi a ni zašto ga neko promaši. 2005. je bila velika frka oko ovoga i pritisak na software firme da se sa ovim pomire. I odjednom tišina.

Tek koliko da se zna od mene traženeno te godine i ja im platio 1000e i za te prare dobio mail gde je pisalo da će me pozvati da donesem aplikaciju na sertifikaciju i taj poziv nikada nije stigao, novac sam zatražio nazad ali zahtev odbijen zbog "komplikovane" procedure a sada je veći zahtev zastareo.Sve miriše da će opet i ovu priču da aktiviraju a o kaznenim odredbama samo po ovom pitanju da ni ne pišem.

disco violence
28-03-2011, 09:24 AM
Kod mene u firmi su bili pre više od godinu dana,nisu ništa našli.

Bockie
28-03-2011, 09:42 AM
Prodajem pisacu masinu "Olympia c-200S" - 700e...

:D

igyp
28-03-2011, 10:55 AM
a sta je sa autorskim pravima i sokojom? I to je cista legalna piraterija. Ljudi se koriste muzikom a kompozitorima nista, dok sokoj i ono sto zaradi gura sebi u dzepove. Da se hoce evropska unija i tu pobuniti bilo bi za sve muzicare bolje. Konacno bi kompozitori poceli opet da komponuju a ne da se sluze tudjim stvarima.:(

Nemania
28-03-2011, 12:53 PM
I ja se slazem, ko ne bi voleo da u svom racunaru ima sve originalne softvere i aplikacije. A kao takavi svaki od nasih racunara bi vredeo preko 10 000e!!!:shock:
I sve bi to bilo super, da su i plate u srbiji drugacije, a ne ovako jadne i smesne..U prosveti je plata 39 000e. I sad ce neko sa takvom, ili jos manjom platom, da ode u prodavnicu i kupi npr. nuendo od 80 000 din...pa oni teraju komendiju..
Kako onda da talentovani pojedinci stvaraju svoje kreacije??? A to je veoma tuzno, nekome ko je talentovan, uskratiti da svoj talenat ispolji, izrazi ili kako god hocete...Znaci, deviza u Srbiji, ako nemas para za originale, nemoj se baviti muzikom ili nekom drugom umetnoscu, (ili radi na ataruju u 2011)..
.... i kada drzava bude dovela u red ovo usrano stanje, onda mogu poslati inspektore po kucama i stanovima,i tada ce im se sa dobrodoslicom otvoriti vrata, a do tada mogu da dobiju samo "MARSH u Q" ili "pumparicu, pa kroz terasu"..:mad::mad::mad:

Coconut
28-03-2011, 09:28 PM
Ma da, kako da ne bas ce ti nepotkupljivi inspektori da rade svoj posao. Kod nas je korupcija nacionalni sport i nema teorije da za 1000 godina ovde nastane red i normalan zivot:wink:

Lag
29-03-2011, 11:40 AM
sad su nashli, na ovu nezaposlenost i depru da idu od firme do firme i zatvaraju. kakava drzhava...

Elf
29-03-2011, 01:26 PM
Dati zemlju Japancima na 100 godina! :D

MD
29-03-2011, 02:01 PM
Kako onda da talentovani pojedinci stvaraju svoje kreacije??? A to je veoma tuzno, nekome ko je talentovan, uskratiti da svoj talenat ispolji, izrazi ili kako god hocete...Znaci, deviza u Srbiji, ako nemas para za originale, nemoj se baviti muzikom ili nekom drugom umetnoscu,

A što misliš kako je bilo u "zlatna doba glazbe"... kada si trebao imati pare za studio da bi nesto snimio kako treba?

To nije bilo toliko loše jer tko se želi baviti time, uložit će pare, makar štedio godinama. Kome je to usputno, neće ni ulagati u to. Tako se stvori manji broj bandova, ne optereti se scena. Sviraju oni zaista žele svirati i odriču se za to, ili oni koji imaju para, ali takvih je uvijek daleko manje.

A što se tiče softwarea, postoji GOMILA free pluginova, koji mogu pokriti bas sve potrebe prosječnog bedroom producenta... i više od toga...

Tako da to "ne mogu se ljudi baviti umjetnošću" nema smisla... osim ako smatraš da je umjetnost uvijek jednaka pluginovima u vrijednosti 50 000$?

Umjetnost je ideja, a danas je itekako mozes za malene pare snimiti i promovirati se tisućama i milijunima ljudi...

Dosta ti je imati kompjuter i internet pristup, a da li je u pitanju lexicon vst od par tisuca $ ili free plugin, misliš da je ikoga briga ako imaš dobru pjesmu? Pa ne šalješ ti to na MTV... nego prikazuješ ideje ljudima, koji najčešće ni ne znaju što je reverb....

Pogledaj to ovako... ti radiš ilegalnu radnju i tražiš prava za to?!
To je kao da netko tebi uđe u polje i krade kukuruz, jabuke, i zahtijeva svoje pravo na to... jer želi jesti kukuruz i jabuke.

:)

Nemania
29-03-2011, 09:38 PM
A što misliš kako je bilo u "zlatna doba glazbe"... kada si trebao imati pare za studio da bi nesto snimio kako treba?

To nije bilo toliko loše jer tko se želi baviti time, uložit će pare, makar štedio godinama. Kome je to usputno, neće ni ulagati u to. Tako se stvori manji broj bandova, ne optereti se scena. Sviraju oni zaista žele svirati i odriču se za to, ili oni koji imaju para, ali takvih je uvijek daleko manje.

A što se tiče softwarea, postoji GOMILA free pluginova, koji mogu pokriti bas sve potrebe prosječnog bedroom producenta... i više od toga...

Tako da to "ne mogu se ljudi baviti umjetnošću" nema smisla... osim ako smatraš da je umjetnost uvijek jednaka pluginovima u vrijednosti 50 000$?

Umjetnost je ideja, a danas je itekako mozes za malene pare snimiti i promovirati se tisućama i milijunima ljudi...

Dosta ti je imati kompjuter i internet pristup, a da li je u pitanju lexicon vst od par tisuca $ ili free plugin, misliš da je ikoga briga ako imaš dobru pjesmu? Pa ne šalješ ti to na MTV... nego prikazuješ ideje ljudima, koji najčešće ni ne znaju što je reverb....

Pogledaj to ovako... ti radiš ilegalnu radnju i tražiš prava za to?!
To je kao da netko tebi uđe u polje i krade kukuruz, jabuke, i zahtijeva svoje pravo na to... jer želi jesti kukuruz i jabuke.

:)

Pitanje: Ti imas sve originalne programe u kompu (plagove, vst inst...)?

Druga stvar, ja ne opravdavam te stvari, vec govorim o tome kakvo je stanje kod nas u drzavi i kolike su prosecne plate, i koliko ima precih stvari koje se trebaju promeniti i poboljsati, a oni krecu od nazad, od gluposti..npr. zabranili pusenje na javnim mestima i sl-...
Ljudi nemaju novca da priuste osnovne stvari za život i bas ce sada neki roditelj razmisljati da kupi detetu originalni softwer, igricu i sl..? A naravno dete hoce kompjuter i bas tu popularnu igru koju igraju njegovi drugari...Znaci roditelj treba detetu oduzeti racunar i poslati ga u srednji vek, ako nema para za originalni softwer..??? nadam se da ostali razumeju o cemu pricam..
Naravno svi bi mi voleli licencirane softwere koji kao rade i najstabilnije. BEZ PROBLEMA MOZE!-ALI kada bude standard kao i u ostalim zemljama evrope.

Moritz
30-03-2011, 12:13 AM
Naravno svi bi mi voleli licencirane softwere koji kao rade i najstabilnije. BEZ PROBLEMA MOZE!-ALI kada bude standard kao i u ostalim zemljama evrope.

Razumem sta zelis da kazes ali ovo na kraju mi je jako zaparalo oci.

Da li cemo uvek da trazimo izgovore kada radimo nesto sto nije dobro?...bojim se da smo takva nacija, i kada bi svako samo krenuo od sebe da menja lose navike i nacin razmisljanja odavno bi mi imali evropski standard ako ne i bolji.....ali ne, ipak smo mi najpametniji :rolleyes:

Nije nista direktno upuceno tebi , daleko bilo, ali komentar koji si napisao je generalni stav u ovom narod sto je realno krajnje zalosno.

Da li sam platio sve programe koje koristim za muziku i audio ? DA

Zasto? Zato sto sebe pokusavam da naucim da cenim to sto platim i da mu se sbog toga vise posvetim jer sam dao pare, samim tim cu uloziti vise vremena da naucim taj program i bice mi mnogo korisniji nego da sam ga samo skinuo sa neta kao i 1000 ostalih progama koje ne koristim jer ih nisam platio pa me smaraju. I zbog toga sto se trudim da ucim da cenim svaki tudj rad koliko god on bio ( meni licno ) beznacajan.

Da li sam platio sve ostale programe koje koristim mimo posla tipa Office? NE

Zasto?
Zato sto sam lenj da nadjem zamenu za te programe koji su freeware, a delimicno i dalje zbog toga sto imam u sebi tog loseg stava "kupicu kad budem imao dovoljno para ( bolji standard)" kojih nikada nece biti dovoljno za to ...naravno.

I na kraju koje je poenta ove moje palamudije?

Vrlo prosta. Hajde da vise ne pricamo o tome sta je fer ili nije, i da li treba da se plati za svaki soft koji se koristi ( posebno ako se zaradjuju pare na njemu), ili da cemo platiti kada nam taj truli zapad bude pomogao da zivimo bolje, jer svako od nas ima makar jedan program koji nije platio. Hajde da vise ne palamudimo nego da nesto uradimo. Hajde de vise ne budemo glasni nego da cutimo i radimo...najvise na sebi, pa ce svima nam biti bolje pa i nama samima.
Ovo pitanje sumanutih i iz dupeta izmisljenih poreza ce biti sve vise, i bice sve gori dok ne prelomimo i promenimo okruzenje svojim stavom i delanjem. Tema ovog threada jeste jedna rigorozna mera koja sa jedne strane ima puno opravdanje a sa druge strane svi mi znamo zbog cega je to zapravo...drzavna kasa se brze prazni nego sto se puni a "neko" tamo je jaaaako gladan nasih para....sta smo uradili da to promenimo ( osim kukanja i bogaranja)?

Kada sam bio osnovac goreo sam od zelje da imam plavi BMX bicikl....nikada ga nisam dobio a svi su ga imali. Da li je moje detinjstvo osakaceno tim nemilim cinom nemanja tog BMX-a NE, da li bih bio bolji covek da sam ga imao NE ....samo sam naucio da vise cenim kada ga budem zaradio, kada i ako mi ikada bude bio zaista potreban a ne zbog toga sto ga svi drugi imaju.

Licno nisam nista bolji/gori ili pametniji/gluplji od bilo koga na forumu, samo mozda imam malo vise petlje da sebi priznam moje mane...samim tim imam vise sansi da ih promenim.

I na kraju, uz duzno postovanje i bez potcenjivanja ostalih profesija, ne mozemo svi biti umetnici, muzicari, producenti, vlasnici studija, lekari, advokati, inzenjeri, direktori.... life is a bitch

Bockie
30-03-2011, 03:19 AM
Moricci je totales ovde u pravu!!!

Jedna filmska recenica kaze" Zar mislis da ti nesto pripada samo zato sto to hoces???"...

No problem je mnogo dublji ovde...
Software je samo vrh ledenog brega, pa ljudi sa orig. soft. ispadaju budale.... Problem pocinje u pekari....
Samo je pitanje dokle cemo svi to da trpimo...
Nije pitanje politike, vlasti, vec zivota...!!!
Kakav zelis zivot i koliko si spreman da se najedes govana???
Ajde optuzi me , koga sam podrzao???????!!!!????

E pa jedi govna...! Ja sam bar poceo pricu o tome, uradio sam i vise, ali za ovo znas.....za ostalo nije mesto......!

Svi mi ovde kukamo kako zemlje u okruzenju "daju" vise para za "kvalitetne" projekte...! Zasto??? Zato sto vole, imaju pa ne znaju sta ce...????

Koje je to udruzenje gde cemo stati kao Prosvetari i zauzeti stav!?! Pa da nam se ponapasu??? Evo, hajde da se registrujemo na bazi zajednickog "neprijatelja",da nesto menjamo...! Hajdeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!

cAAc
30-03-2011, 09:53 AM
Ne pricam sad ni o pirateriji ni o legalnom softveru vec o nekim drugim stvarima ..
Ovakve teme su uvek prepune postova punih emocija ,oprecnih stavova itd i razumem zasto ..
Znam da ima ljudi koji ulazu mnogo ,a vraca im se malo i necu da budem smrad pa da kazem bas me briga ili ebe mi se i ako neki njihovi stavovi su mnogo zesci i tvrdokorniji prema ljudima koji imaju neki drugaciji stav o svemu sto je i razumljivo pogotovo ako im je to posao i danas sutra im zavisi da li ce imati novca da nastave zivot kakav su vodili ili kako uopste preziveti ..

Ja ne kazem da ovo nisu direktni ili sporedni uzrocnici njihovih problema ali da li je to i jedini njihov problem zbog koga se nalaze u polozaju u kom su sada? - nije!
Da li vredi trositi zivce i energiju na sve to? - ne vredi!!

Najveci je problem sto vecina pokusava da vrati stvari na staro i sto stalno traze krivce u necemu i neku pravdu za sebe i na neki nacin se bore protiv vetrenjaca .
Nisam video temu u kojoj ce se ozbiljno pricati o tome kako je najbolje danas promovisati svoj rad i kako se prilagoditi ,opet uplivati i isplivati - to je profesionalizam ,a ne legalan softver..
Nisam video temu u kojoj ce se traziti prednosti i pogodnost koje danasnje vreme nosi,a ne samo mane .

Ima jos dosta pozitivnih stvari o kojima moze da se prica i koje bi stvarno pomogle nekom ali za sve to je potrebna odredjena doza kolegijalnosti i podrske koje je sve manje i manje

awacs
30-03-2011, 08:56 PM
Nisam video temu u kojoj ce se ozbiljno pricati o tome kako je najbolje danas promovisati svoj rad i kako se prilagoditi ,opet uplivati i isplivati - to je profesionalizam ,a ne legalan softver..
Nisam video temu u kojoj ce se traziti prednosti i pogodnost koje danasnje vreme nosi,a ne samo mane .

Ima jos dosta pozitivnih stvari o kojima moze da se prica i koje bi stvarno pomogle nekom ali za sve to je potrebna odredjena doza kolegijalnosti i podrske koje je sve manje i manje

+100, ali... Kolegijalnost je svedeni/suženi oblik onoga što se zove društvena solidarnost.

Solidarnost je čudna biljka: ona uspeva samo u istinski siromašnim, izolovanim i mračnim sredinama, što naša nije. Nije bila takva čak ni onih "mračnih devedesetih", jebiga. Solidarnost živi od svesti pojedinaca da će svi pomreti ako se međusobno ne pomažu.

Kolegijalnost pak uspeva samo u društvima koja su bogata i stabilna, pa pojedinci/profesionalci imaju svest o tome da pomažući kolegama pomažu struci, i čuvajući struku zapravo čuvaju svoje "radno mesto". Onako marksistički, kolegijalnost ne postoji bez profita, tojest bez struke koja donosi profit.

Naša (balkanska) društva su trenutno na ničijoj zemlji - prebogati smo da bismo bili solidarni, a presiromašni da bismo bili kolegijalni. Ta "ničija zemlja" je odličan kreativni prostor i treba ga koristiti što više i što duže.

OK, mogu da budem fino vaspitan kao Moritz i da ložim sam sebe kako IZ PRINCIPA NEĆU da sviram instrument (na primer gitaru) koji sam našao na pločniku. A mogu i da maznem gitaru iz prodavnice i da snimim pesmu koja je toliko dobra da će mi vlasnik prodavnice iz koje sam je maznuo oprostiti krađu jer mu je to dobra reklama. Sve se svodi na to koliko je to dobra pesma. Sve drugo je nevažno.

Dobra pesma može da opravda i karmičke i sudske troškove nastale zbog posedovanja nelegalnog softvera. Pošteno plaćen softver bez dobre pesme ne može da opravda ni sebe samog. Eto tako.

Pozdrav,

Vasa

boggy
30-03-2011, 09:21 PM
+100, ali... Kolegijalnost je svedeni/suženi oblik onoga što se zove društvena solidarnost.

Solidarnost je čudna biljka: ona uspeva samo u istinski siromašnim, izolovanim i mračnim sredinama, što naša nije. Nije bila takva čak ni onih "mračnih devedesetih", jebiga. Solidarnost živi od svesti pojedinaca da će svi pomreti ako se međusobno ne pomažu.

Nazalost, upoznao sam solidarnost kada su nam svima stvarno bili ugrozeni zivoti u zemlji Srbiji i slabo je vidjam od tada, kao sto je ni pre toga nisam mnogo vidjao... tako da u nasem slucaju stvarno mislim da mi solidarnosti ni ne treba, ako se ovde desava, jer je prosto preskupa, iako lepa za gledati i doziveti... drugi narodi imaju valjda urodjen nizi prag odlucivanja sta im ugrozava zivote a sta ne.... pa se valjda pomazu i kada im nisu realno toliko brutalno zivoti ugrozeni... sta ga znam.... :confused:

Kolegijalnost pak uspeva samo u društvima koja su bogata i stabilna, pa pojedinci/profesionalci imaju svest o tome da pomažući kolegama pomažu struci, i čuvajući struku zapravo čuvaju svoje "radno mesto". Onako marksistički, kolegijalnost ne postoji bez profita, tojest bez struke koja donosi profit.
.........

Verovatno si mislio na firmu a ne na struku... struka nema mnogo veze sa kolegijalnoscu kao sto kolegijalnost moze i te kako da postoji izmedju raznorodnih struka ali u ISTOJ firmi. Pri tom moze kolegijalnost postojati i kada drustva nisu bogata i stabilna ako postoje barem neke firme koje obezbedjuju radna mesta... te se cuvanjem svojih kolega, znajuci da sam jako malo mozes uraditi, prakticno cuva sopstveno radno mesto...

Jedino ako si mislio na, recimo, muzicarsku (strukovnu) kolegijalnost, osecanjem pripadnosti nekoj struci... tada si u pravu... ja, doduse, to nisam okusio.

S obzirom da ce software inspektori "napasti" firme... zato sam prokomentarisao....

pozdrav

bogi

awacs
30-03-2011, 09:48 PM
Jedino ako si mislio na, recimo, muzicarsku (strukovnu) kolegijalnost, osecanjem pripadnosti nekoj struci... tada si u pravu... ja, doduse, to nisam okusio.

Da, na to sam mislio - na sindikalnu kolegijalnost. Takoreći - ako se baviš nekom strukom i radiš ispod cene pozvoniće će ti dvojica velikih likova na vrata i prebiti te ko mačku jerbo degradiraš struku. Pa će čak i da te posećuju u bolnici. I sve to ne samo da bi te reketirali i otimali pare za članarinu, nego i da bi ti dali do znanja da ne smeš da sečeš granu na kojoj sediš.

O tome sam pre mnogo vremena razgovarao sa jednim kolegom koji je iz sve snage zastupao "osnivanje muzičarskog sindikata", a u isto vreme obarao cene svima naplaćujući bagatelne honorare.

Pozdrav,

Vasa

Arthur
30-03-2011, 09:57 PM
prečesto imam poriv da uradim nešto slično

boggy
30-03-2011, 10:02 PM
awacs, pored svega, nekada se divim muzicarima i svim ostalim strukama na sindikalnoj kolegijalnosti ako postoji.. a retko postoji.

prečesto imam poriv da uradim ne?to slično
Bice da ti nisi muzicar, ti pre pripadas inzenjerskoj struci, kao i ja, i takav vid organizovanog "ciscenja sopstvenih redova" nikada nisam doziveo u svom zivotu... tako da ce ostati samo poriv... najverovatnije

pozdrav

bogi

awacs
30-03-2011, 10:09 PM
awacs, pored svega, nekada se divim muzicarima i svim ostalim strukama na sindikalnoj kolegijalnosti ako postoji.. a retko postoji

Čisto da ekspliciram - kod muzičara ta vrsta strukovne kolegijalnosti ne postoji. Uop?te.

Pozdrav,

Vasa

boggy
30-03-2011, 10:10 PM
Čisto da ekspliciram - kod muzičara ta vrsta strukovne kolegijalnosti ne postoji. Uop?te.
.....
a... ok... :banghead:

taman sam se ponadao... :(

pozdrav

bogi

Arthur
31-03-2011, 03:02 AM
pa čak mi se čini da je naš poziv možda podložniji i merljiviji po tom pitanju - jer lakše je odrediti čiji je snimak tehnički kvalitetniji i estetski lepši, nego ko li je baš bolji gitarista ili basista.. tako da se neke cene i sistem vrednosti ipak lakše vidi na našem primeru negoli kod muzičara. Ima više različitih aspekata po kojima se muzičari mogu braniti zašto su pristali da nešto rade jeftino, ili tražiti od drugih da nešto rade skuplje, i tu je dosta mutnija voda negoli u produkciiji. Ja sam već u par navrata imao dogovore tog tipa sa par kolega koji veoma prokleto dobro rade svoj posao u sličnim ciljnim grupama, i uspeo da ih nagovorim da se drže određenog minimuma za cene, i da rizikuju neki određeni period dok to ljudi ne prihvate. I bogami upalilo je, jedan od njih sad snima gomilu mađarskih metal bendova ( i to radi odlično), drugi je u BG, i takođe mu je prilično zauzet studio, a isporučuje odlične rezultate, a ja sam odstupio od dogovora, i podigao cenu svom studiju jer sam uložio još dosta novca u opremu a paralelno sa tim dobio dramatično povećanje interesovanja. I još pritom, dobio sina :) Ima tu još ljudi čiji rad pratimo, ali nemam problem sa tim da neko radi za manje pare, ukoliko realno radi lošije i pod lošijim uslovima, a takvih ipak ima ponajviše.

Znak
31-03-2011, 07:42 AM
+100, ali... Kolegijalnost je svedeni/su?eni oblik onoga ?to se zove dru?tvena solidarnost.

Solidarnost je čudna biljka: ona uspeva samo u istinski siroma?nim, izolovanim i mračnim sredinama, ?to na?a nije. Nije bila takva čak ni onih "mračnih devedesetih", jebiga. Solidarnost ?ivi od svesti pojedinaca da će svi pomreti ako se međusobno ne poma?u.

Kolegijalnost pak uspeva samo u dru?tvima koja su bogata i stabilna, pa pojedinci/profesionalci imaju svest o tome da poma?ući kolegama poma?u struci, i čuvajući struku zapravo čuvaju svoje "radno mesto". Onako marksistički, kolegijalnost ne postoji bez profita, tojest bez struke koja donosi profit.

Na?a (balkanska) dru?tva su trenutno na ničijoj zemlji - prebogati smo da bismo bili solidarni, a presiroma?ni da bismo bili kolegijalni. Ta "ničija zemlja" je odličan kreativni prostor i treba ga koristiti ?to vi?e i ?to du?e.

OK, mogu da budem fino vaspitan kao Moritz i da lo?im sam sebe kako IZ PRINCIPA NEĆU da sviram instrument (na primer gitaru) koji sam na?ao na pločniku. A mogu i da maznem gitaru iz prodavnice i da snimim pesmu koja je toliko dobra da će mi vlasnik prodavnice iz koje sam je maznuo oprostiti krađu jer mu je to dobra reklama. Sve se svodi na to koliko je to dobra pesma. Sve drugo je neva?no.

Dobra pesma mo?e da opravda i karmičke i sudske tro?kove nastale zbog posedovanja nelegalnog softvera. Po?teno plaćen softver bez dobre pesme ne mo?e da opravda ni sebe samog. Eto tako.

Pozdrav,

Vasa

Ovaj post je suvo zlato.

Ne podr?avam ono da cilj opravdava sredstva, ali dok gledam film "Agire, gnev bo?iji" ne mogu nikako da zamerim Verneru Hercogu ?to ga je snimio kamerom koju je maznuo iz filmske ?kole.

Eomsy
31-03-2011, 05:31 PM

Naša (balkanska) društva su trenutno na ničijoj zemlji - prebogati smo da bismo bili solidarni, a presiromašni da bismo bili kolegijalni. Ta "ničija zemlja" je odličan kreativni prostor i treba ga koristiti što više i što duže.

OK, mogu da budem fino vaspitan kao Moritz i da ložim sam sebe kako IZ PRINCIPA NEĆU da sviram instrument (na primer gitaru) koji sam našao na pločniku. A mogu i da maznem gitaru iz prodavnice i da snimim pesmu koja je toliko dobra da će mi vlasnik prodavnice iz koje sam je maznuo oprostiti krađu jer mu je to dobra reklama. Sve se svodi na to koliko je to dobra pesma. Sve drugo je nevažno.

Dobra pesma može da opravda i karmičke i sudske troškove nastale zbog posedovanja nelegalnog softvera. Pošteno plaćen softver bez dobre pesme ne može da opravda ni sebe samog. Eto tako.

Pozdrav,

Vasa
Pročitao sve, promislio i shvatio da ovdje u cijelom threadu ima suštinske mudrosti na bacanje.

Slažem se sa Moritzom, jer ga u potpunosti razumijem naspram tvrdnje da sa uloženim više cijeniš svoje!

S druge strane, shvaćam i Nemaniu, tako da oko hoćeš da se naučiš produciranju, ja sam uvjek za vodene verzije (try before U buy) sve dok ne počneš zarađivati pinku od toga, pa onda je po meni moralno da se kupi legalni software ... Da li ću stoga manje cijeniti te "vodenjake"? Pa ne!!! Imam i ja uho koje mi kaže da bolje rezultate dobivam sa "kupovnim" plug-inom, dok se slažem da sam naišao na sasvim dobre free koji obavljaju većinu posla, ali ne i sve!!! Dok opet shvaćam Moritza da se nekad zatrpam sa puno plug-ina koje na kraju i ne koristim jer nisam došao do nivoa da ga shvatim i iskoristim u potpunosti,ali je došao neki drugi koji MORAM PROBATI :( ...

Kolegijalnost, solidarnost i sl. istinske ljudske vrline koje su iskvarene "modernim" kapitalnim svijetom, su za mene i dalje primarne. No današnji svijet me već toliko puta pljusnuo u lice zbog toga, da se čovjek mora u suštini promjeniti da bi funkcioniro kao "cjelina" :banghead: .... MRZIM NOVAC I ONO ŠTO ON PREDSTAVLJA. Sve nedaće i stres (koji je glavni krotitelj dugotrajnosti kvalitetnog života) u svijetu upravo potjeću iz izmišljenog motiva života, NOVCA ... i tu se gubi kreativnost ...

Kao član Hrvatske Mense, dovoljno sam inteligentan da vidim stvari kako stoje i da ne pišem litanije oko tog problema i mog stajališta istog, dobar serijal dokumentaraca na navedenom linku dolje, objašnjava kako bi društo trebalo da funkcionira ... i da ... TO NIJE UTOPIJA, već stanje svijesti do kojeg moramo da dođemo ako želimo da preživimo ... Pa, PROMIJENIMO NEŠTO :wink: ...

http://www.zeitgeistmovie.com/

DaBear
06-04-2011, 10:07 AM
Evo nastavka....

Blic - Visoka od?teta zbog piraterije

A. E. | 06. 04. 2011. - 00:02h | Foto: MUP | Komentara: 1
Forenzičko ve?tačenje računara glavni je dokaz u borbi protiv piraterije, čija je stopa u Srbiji čak 74 odsto. Zahvaljujući upravo tome doneto je čak 90 odsto presuda za krivična dela iz oblasti povrede intelektualne svojine.

Stopa piratskog softvera u Srbiji je 74 odsto
Ve?tačenje računara obavlja se u posebnom odeljenju MUP-a Srbije, koje se bavi za?titom svih oblika intelektualne ili industrijske svojine, kao ?to su filmska ili muzička dela, robne marke, softver...

- Zahvaljujući forenzičkom ve?tačenju računara, čak i kad neko izbri?e podatke sa svog hard-diska, mi imamo mogućnosti da sve obrisane podatke vratimo i lako doka?emo eventualno kr?enje prava intelektualne svojine - navodi Mihailo Tijanić, policijski savetnik u Slu?bi za borbu protiv organizovanog kriminala.

Najče?će se instaliraju nelicencirani programi za crtanje i projektovanje.

- Jedan od čestih primera je i instalacija nelegalnog softvera u GPS uređaj. Čovek koji je u prodavnici kupio GPS uređaj s ugrađenim softverom nije mogao da nađe tra?enu ulicu, pa je pozvao direktno kompaniju koja proizvodi softver da se ?ali na proizvod, i onda je ustanovljeno da je prodavnica u kojoj je uređaj kupljen zapravo instalirala nelicenciran softver - navodi Tijanić.

On podseća da na osnovu pravosna?ne presude kompanije, čije je programe neko piratizovao, mogu da tra?e od?tetu tri puta veću od cene programa koji je piratizovan.

- Da bi nekome bila napisana krivična prijava, mora da se doka?e da je organizovano, u du?em vremenskom periodu i radi sticanja dobiti kr?io prava iz oblasti intelektualne svojine. Kazne su do pet godina zatvora i novčano do tri miliona dinara. Na ovu kaznu ide od?teta vlasniku softvera koju potra?uje u parničnom postupku i koja je tri puta veća od legalne cene softvera - precizira Tijanić.

Policija je tako pro?le godine uhapsila vlasnika sajta svezamob.com, zbog sumnje da je nelegalno instalirao softver i mape za navigaciju u mobilne telefone i GPS uređaje, dok je na sajtu reklamirao opremu za mobilne telefone. Za četiri godine, prema dosada?njim saznanjima policije, zaradio je stan od 80.000 evra i automobil.

Za ovo krivično delo maksimalna zaprećena kazna je do pet godina zatvora i 300.000 dinara, dok vlasnici autorskih prava mogu, na osnovu presude, da tra?e od?tetni zahtev.

U drugom slučaju prodavac piratskih CD-ova osuđen je na dve godine zatvora uslovno na pet godina, dok je četiri godine ranije, za isto delo, bio osuđen na mesec dana zatvora uslovno na godinu dana. Ove godine prvi put je određen pritvor u fazi istrage za krivično delo iz oblasti za?tite intelektualne svojine i to kada je film ?Montevideo? nelegalno postavljen na internetu da mo?e besplatno da se preuzima.