View Full Version : Novi prostor, akustika?
djzmaj
24-03-2011, 02:30 PM
Pre svega pozdrav svima :)
-Bavim se elektronskom muzikom (house, dubstep) dakle nece biti nikakvih snimanja, samo rad za racunarom i slusanje toga sto izlazi iz monitora.
-Premestam "studio" u drugu prostoriju. Pisem "studio" jer je to sto sa racunarom, monitorima, monitorima :), karticom i par kontrolera i synthova. Takodje posedujem woofer koji je uvek bio tu ispod/pored stola.
-Do sada sam radio u velikoj otvorenoj dnevnoj sobi, recimo 55m2 koja je normalno bila ispunjena stvarima za svakodnevni zivot i u jednom delu je bio taj moj "studio"... Iskren da budem, bio sam sasvim zadovoljan rezultatima koje sam dobijao odatle, pretpostavljam da sam uradio ono sto ne treba da se radi tj. da sam se navikao na prostor i tako sam radio sasvim lepo. Dakle nikakva paznja nije obracana na akustiku, samo eto, pazljivo slusanje, poredjenje na drugim mestima, u klubovima, velikim razglasima i konstantno uporedjivanje.
-Sada su takve stvari da moram da se mrdam odatle i preuredjujem "garazu" za taj moj studio. Prostor ima od prilike 14kvadrata, nisam zaista mogao da "izvaljujem" rad u nekom cad-u da bi nacrtao ovo pa sam se posluzio lenjirom :)
-Sta treba da znate?
-To je deo jedne vece garaze, radionice. Zidovi su tada davno zidani blokovima i sto bi deda rekao, cement je bio jeftin pa se na njemu nikako nije stedelo, dakle podosta su ti blokovi popunjeni malterom (a kao sto se da videti, i pivo nije bilo skupo pa je prostorija ispala malko krivo... nista strasno :D ) Malter sa unutrasnje strane je debeo mozda cak i 5cm, dakle opet beton. To ce sada biti izgletovano i okreceno.
-Na plafonu su drvene grede preko kojih ce doci gipsane ploce i u tom "izolacionom delu" ce biti mineralna vuna 5cm debela.
-Pod: treba da se stavi stiropor 5-10cm (to moze da se menja na osnovu vasih komentara) i laminat, takodje neki tepih preko, itd.
-Sa desne strane (na slici) su ulazna vrata, trokrilna (takva je rupa za vrata od garaze i to ne mogu da dozidjujem jer mozda ce opet biti garaza, samo se prave nova vrata) i jedno krilo ce se otvarati samo dok to bude studio.
-U dnu su mala vrata za kupatilo i preko puta prozor.
Sta ja hocu uopste?
Necu da pravim apoteku od ovoga niti neku savrsenu sobu za slusanje. Zanima me sta mogu da uradim sam (imam prostora i alata za pravljenje skoro bilo cega od drveta i ostalih izolacionih materijala), da dovedem taj prostor u pristojan prostor za rad?
Da li da stavim nesto na ulazna vrata? Da li da stavim nesto na vrata od kupatila?
Kako da postavim sto i monitore, tj, odakle ka kamo da sviraju monitori u ovoj prostoriji? Prozor ce dobiti zavese, mozda moze nesto jos bolje da se uradi u vezi prozora? Da li je ok da ispod laminata ide stiropor (i ako da, koje debljine) ili nesto jos bolje? Bass trap-ovi? Jel mogu da uradim neka merenja koja bi mozda mogla da pomognu vama u tome da pomognete meni?
...ako se setim jos necega, dodacu.
p.s. evo link za full size sliku, mozda ne mozete da vidite dimenzije ovde.
http://www65.zippyshare.com/v/30057984/file.html
Hvala unapred i pozdrav :)
djzmaj
24-03-2011, 02:48 PM
Takodje, da dodam, spreman sam da uzlozim (ne sad neke velike cifre) ali vremenom sto vise u materijale, bass trapove, azmafon?, sundjere, itd... sta preporucite... Dakle nisu samo stap i kanap u opciji za izradu :)
boggy
25-03-2011, 01:10 AM
Prvo pokusaj da iscitas sticky teme, bice ti jako korisne, i vreme neces uzalud baciti.
Pare, snagu i vreme mozes uzalud baciti ako ne budes znao sta konkretno treba odnosno ne treba da radis, jer u akustici stvari nisu ocigledne i intuitivne...
Trenutno je daleko dogurao Eomsy u svom " DIY Vocal booth & Control room?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239)"
Instant resenja nema, ma koliko ono tebi bilo neophodno.
Postavi konkretna pitanja ako zelis konkretne odgovore.
Recimo... stiropor nije akusticki materijal i nema sta da trazi u akustickom tretmanu, za termo izolaciju ima smisla, i to je kraj...
O laminatu smo pre neki dan pricali... i nisam ga preporucio...
Zavesa nema nikakvu funkciju u studiju osim da pobije visoke koje ne bi trebalo ubijati...
Divljanje bassa je najveci problem u svakoj kontrolnoj sobi koja preferira modernu produkciju u celom cujnom opsegu, i to sam mnogo puta ponovio.
I da... ovde niko nikome nista ne projektuje, na forumu smo dobrovoljno, razmenjujemo iskustva dobrovoljno, mozemo te posavetovati uopsteno ako nemas konkretna pitanja, a na konkretna pitanja mozes dobiti i konkretne odgovore... da bi postavio konkretna pitanja trebas dosta da naucis (vec sam ti rekao gde su sabrana iskustva)
I da... ako sebi zelis nacrtati sta treba da napravis za neko konacno kratko vreme, a da se to da lako modifikovati i dopunjavati, ne preporucujem ti lenjir i olovku nego google sketchup (http://sketchup.google.com/). Program je besplatan, i verovatno najjednostavniji 3D CAD program koga sam ikada video.
Ako hoces nekoliko panela da stavis u sobu i da se odatle lako mozes odseliti sa svojim "tretmanom" imas nekoliko threadova
Mobilne solucije? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35218)
DIY Apsorpcioni paneli (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682)
DIY konstrukcija vocal absorbera u slikama ... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28238)
itd...
Mnogo je tema obradjeno do sada, i sa velikim trudom i naporom i uz dugo cekanje dolazimo do (novih) tema koje nisu do sada obradjene a interesantne su... ali to je vec sazrevanje svih nas na forumu zajedno i to ima neki svoj tempo.
Srecno! :)
pozdrav
bogi
djzmaj
26-03-2011, 11:58 AM
Hvala na odgovoru. Procitao sam vase tutorijale pre postavljanja teme, i polako citam DIY Vocal Booth & Control Room pa ostale sticky teme. Da se razumemo, ima tu MNOOOGo materijala.
Pogledacu google sketchup cim budem stigao. :) Msm da je sada, za pocetak ova slika dovoljna za bilo kakvu diskusiju.
Konkretna pitanja. OK.
Prvo sto me zanima, da li je ova soba dovoljnih dimenzija da bi se napravio OK (ne savrsen naravno) response. Video sam da ste vi na nekoliko mesta napisali 3.5x3.5x2.6 kao nesto najmanje sto ste uspeli da akusticki sredite. Ovo je 4.5x3x2.7 tako da smatram da bi trebalo da je ok, ali ajde da pitam, mozda ima neka caka sa dimenzijama?
I drugo, da ne preterujem sa pitanjima, za pocetak, kako bi trebalo postaviti slusanje u ovoj prostoriji. Hvala :)
Eomsy
26-03-2011, 05:15 PM
Ajde da ti ja odgovorim na "konkretna "pitanja. Te?ko da ti netko mo?e reć najbolju poziciju slu?anja bez tvog vlastitog uha, ?to bi značilo, premje?taj zvučnike i slu?aj gdje ti "najbolje" zvuče .. Neko pravilo jest da je bolje staviti os slu?anja po du?ini, a ne po ?irini, odnosno po du?oj osi slu?anja,p a da ti vrata ili prozor nisu iza tebe i sl.
Naveo si da ti je prostor 3,5x3,5x2,6, ali prema tvojoj skici vidim da to ba? i nije tako :wink:. Bilo bi fora da ti je zadnja stijena staklena (pa nema direktnih odbijanja bas valova natrag k tebi), ali po mojem mi?ljenju brijem da bi trebao da gleda? u ta staklena vrata dok miksa?, odnosno da su ti vrata kupaonice lijevo, a prozor desno, tako bi ti zadnji zid ostao za heavy tretiranje ...
Pod nikako zavr?avati sa laminatom i tepihom, već da ti ostane puno drvo (parket po mogućnosti), u mom threadu ti je obja?njeno i za?to (na zadnjim stranicama) radi prirodnih refleksija ...
Uglavnom, ima? sličan prostor mojem (4,9 x 3,3 x 2,1), pa stvarno pogledaj ?ta sam ja sve radio i dobro razmisli ?to će? ...
boggy
26-03-2011, 07:03 PM
Hvala na odgovoru. Procitao sam vase tutorijale pre postavljanja teme, i polako citam DIY Vocal Booth & Control Room pa ostale sticky teme. Da se razumemo, ima tu MNOOOGo materijala.
Oblast je pozamasna, tretmana i "tretmana" ima jako puno, a malo imaju realnog smisla, zato je sve to preopsirno, jer ima dosta lutanja i pogresno naucenih stvari, te ima i (cesto) besmislenih diskusija i ubedjivanja... zao mi je, ali tako mora biti, ovo je internet zajednica ljudi koji se okupljaju oko tematike koja ih zanima... normalno je da je tako
Pogledacu google sketchup cim budem stigao. :) Msm da je sada, za pocetak ova slika dovoljna za bilo kakvu diskusiju.
Ok
Konkretna pitanja. OK.
Prvo sto me zanima, da li je ova soba dovoljnih dimenzija da bi se napravio OK (ne savrsen naravno) response.
Iskustvo mi govori da jeste, mada je lakse projektantu kada je soba veca, zato mnogi kazu da nije... s obzirom da si ti projektant, i da je soba tvoja... zabole te... :)
Video sam da ste vi na nekoliko mesta napisali 3.5x3.5x2.6 kao nesto najmanje sto ste uspeli da akusticki sredite.
Da, to je tacno... :da:
Ovo je 4.5x3x2.7 tako da smatram da bi trebalo da je ok, ali ajde da pitam, mozda ima neka caka sa dimenzijama?
Ima "caka" sa dimenzijama koja je korisna onima koji zidaju studio od pocetka... tebi je svejedno posto neces rusiti svoju sobu da bi ispostovao "caku". Vise o tome u "ROOM RATIOS (http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?p=5570)", ako tamo nadjes nesto korisno, javi nam da znamo.
I drugo, da ne preterujem sa pitanjima, za pocetak, kako bi trebalo postaviti slusanje u ovoj prostoriji. Hvala :)
Slusanje bi trebalo postaviti, probanjem, merenjem i slusanjem.(tacka)
pozdrav
bogi
djzmaj
26-03-2011, 07:03 PM
OK, hvala na brzom odgovoru. Samo da te ispravim, gore sam napisao da je moj prostor 4.5 x 3 x 2.7 a ona druga dimenzija je bila spominjana u drugim postovima kao najmanji prostor koji je "sredjen". Imas gore na slici tacne dimenzije, nazalost (ili je to mozda dobro?) soba nije 100% pravilna, dakle zid na kome su vrata je 3,2m a zid iza mene (ako tako postavim slusanje) je 2,8m zato ja kad pisem dimenziju sobe navodim sredinu. 3m.
Citam tvoj post, msm, ima 50strana, ne ide bas najbrze :D ali citam...
Znaci u prostor bi trebalo uci (kada se sve osim akustike zavrsi) sa monitorima i probati kako sta zvuci.
Deluje mi logicno ovo sto si spominjao oko postavljanja slusanja u prostoriji, da vrata (velika) budu ispred, zid iza. Od ovih vrata, otvarace se samo jedno krilo (dokle god ja budem u toj prostoriji) i zanima me ako tako postavim slusanje, da li bi trebalo da postavljam nesto ispred sebe tj. izmednju mene (monitora) i tih vrata? To bi (ako je moguce uopste) trebala da bude neka mobilna varijanta ali to je vec drugi deo price, za sad, sta bi trebalo raditi sa tim vratima tj. izmedju monitora i njih?
Da dodam, vrata su od punog drveta, ako je bitno navescu tacno koje je drvo u pitanju.
ps. skinuo sam upravo google sketchup pa cu da probam da vam ispostavim digitalnu verziju crteza :)
djzmaj
26-03-2011, 07:07 PM
@Boggy
Video sam vas post kada sam napisao ovaj iznad :)
Citam, "provaljujem" nove stvarcice usput, i idem lagano onda sa pitanjima u ovoj temi.
Slusanje bi trebalo postaviti, probanjem, merenjem i slusanjem.(tacka)
Jel postoji nesto sto bih JA mogao da izmerim NEKAKO a da bi pomoglo vama u tome da pomognete meni kako da postavim slusanje?
Hvala!
boggy
26-03-2011, 07:13 PM
.........
Jel postoji nesto sto bih JA mogao da izmerim NEKAKO a da bi pomoglo vama u tome da pomognete meni kako da postavim slusanje?
Hvala!
Ima u Eomsyjevom threadu, dosta strana od momenta kada je on "proglasio" kraj radova :D... pa sam mu rekao da je tek na pola puta... u tom drugom delu ima price o finom pozicioniranju monitora...
Sada se monitori mogu postaviti grubo, merenjem i slusanjem... pa posle tretmana dolazi do korekcija jer se situacija menja sto se tice sobnih modova... glavni kriterijum je uvek, najmanje los kompromis.
pozdrav
bogi
p.s. I da... Eomsy je sve sam merio...
Eomsy
26-03-2011, 07:31 PM
... dosta strana od momenta kada je on "proglasio" kraj radova ...
U svojoj sam glavi već odavno GOTOV :)
... glavni kriterijum je uvek, najmanje los kompromis.
He, he ... sve se upravo svodi na to ... kompromis ovdje, kompromis ondje ...
djzmaj
26-03-2011, 07:37 PM
Ima u Eomsyjevom threadu, dosta strana od momenta kada je on "proglasio" kraj radova :D... pa sam mu rekao da je tek na pola puta... u tom drugom delu ima price o finom pozicioniranju monitora...
Ok, vidim da sve mozemo da povezemo sa eomsyjevom temom pa cu onda brze procitati je do kraja. I nastaviti dalje sa onim sto meni nije jasno :)
Eomsy
26-03-2011, 07:39 PM
Ok, vidim da sve mozemo da povezemo sa eomsyjevom temom pa cu onda brze procitati je do kraja. I nastaviti dalje sa onim sto meni nije jasno :)
Ajde, ajde ... dr?im fige :D ..
boggy
26-03-2011, 08:46 PM
U svojoj sam glavi već odavno GOTOV :)
......
Ni na kraj pameti mi nije bilo da ti uskratim takav izbor... :D... to je tvoje neotudjivo pravo. :p
pozdrav
bogi
djzmaj
27-03-2011, 04:51 PM
Pozz :) eno me na 17oj strani, tu vec Eomsy ima napravljene apsorbere i diskutujete oko toga kako treba napraviti difuzore.
Da ne bih ja pretrpavao sa pitanjima kad procitam sve, mislim da je najbolje ovako redom da idemo.
Dimenzije apsorbera, jel postoji neka standardna dimenzija ili se to pravi kako se kome svidja? Msm, od kako sam "upao" u temu apsorberi su postojali i vec su bili nekako poredjani po prostoriji pa ste ih u temi samo premestali :D ? Meni taj deo nije cist, kako znate KOLIKO treba da ih bude, koji razmaci izmedju njih? Mora da ima neko pravilo koje sam propustio negde... :/ Pretpostavljam da je onaj razmak od zida neki standard 10cm?
Sketchup... Da ne mislite da zabusavam, evo upload necega sto sam do sada uspeo da nacrtam :) Mozda je jos manje jasno od one papir slike ali ajd, polako. Mozda bi mogao da vam uploadujem ceo "projekat" ako imate i vi skechup pa da mozete da otvorite sliku i da je vrtite?
p.s. Deda i Otac su mi stolari (pro reklo bi se) a i ja posedujem dosta znanja oko tih stvarcica tako da izrada bilo cega ne bi trebala da bude problem :)
Pozz svima!
boggy
27-03-2011, 06:25 PM
.......
Da ne bih ja pretrpavao sa pitanjima kad procitam sve, mislim da je najbolje ovako redom da idemo.
Dimenzije apsorbera, jel postoji neka standardna dimenzija ili se to pravi kako se kome svidja? Msm, od kako sam "upao" u temu apsorberi su postojali i vec su bili nekako poredjani po prostoriji pa ste ih u temi samo premestali :D ? Meni taj deo nije cist, kako znate KOLIKO treba da ih bude, koji razmaci izmedju njih? Mora da ima neko pravilo koje sam propustio negde... :/ Pretpostavljam da je onaj razmak od zida neki standard 10cm?
.......
Pravilo koje si propustio:
S obzirom na velicinu tvoje prostorije, koliko god apsorbera da stavis nece biti previse, tako da je samo minimalan koristan prostor neki kriterijum...
a 10cm je neki kompromis... daleko od toga da je standard i da je to najbolja udaljenost.
Da... dobro napredujes sa sketchup-om...
pozdrav
bogi
djzmaj
27-03-2011, 07:33 PM
Pravilo koje si propustio:
S obzirom na velicinu tvoje prostorije, koliko god apsorbera da stavis nece biti previse, tako da je samo minimalan koristan prostor neki kriterijum...
Hvala Bogi.
Visinu i sirinu pretpostavljam da sam odredjujem posto kao sto rekosmo ne moze biti mnogo apsorbera (ili ipak postoji neka visina apsorbera koja bi se odredila na osnovu visine prostorije).
Debljina me interesuje i struktura unutar onih okvira. Vidim da ste spominjali iskljucivo kamenu vunu zbog gustine i koliko sam shvatio boljeg uticaja na niske frekfencije (o njoj ne znam mnogo, nisam je kupovao), mineralnu sam kupovao pa znam da dolazi od 5 i 10cm debljine.
OD PRILIKE koliko odokativnom metodom mogu da zakljucim apsorberi koje je Eomsy pravio su 20cm debeli. Jel svih 20cm (ako je tako) vuna unutra ili ima nekog rasporeda (5vuna 5prazno 10vuna <-mastovito) mozda?
-za sad ovo pokusavam da saznam da bi ih nacrtao u prirodnoj velicini, necu jos nista da pravim :D
djzmaj
27-03-2011, 08:58 PM
Nacrtao sam i sto :)
Pa sam "na papiru" experimentisao kako bi mogao da se postavi.
Prva varijanta je ona koju je Eomsy predlozio, po nekoj logici je mozda najbolja za zvuk, ali je jako losa za samu organizaciju prostora.
Ja cu naravno prvom prilikom probati sto se zvuka tice da stavim -ovako- i -onako- pa da cujem sta mi se cini bolje, ali posto je ova druga varijanta gde sto ide do prozora mi je mnogo bolja kao sto rekoh za organizaciju prostora?
Zanima me u nekoj teoriji, KOLIKO je losije da sto tako stoji (po sirini prostorije - 3m) nego po duzini (4,5m) ako tako nesto uopste moze da se kaze na osnovu slika? :/
Ovo narandzasto je pokusaj apsorbera :D
boggy
28-03-2011, 07:01 AM
.........
Zanima me u nekoj teoriji, KOLIKO je losije da sto tako stoji (po sirini prostorije - 3m) nego po duzini (4,5m) ako tako nesto uopste moze da se kaze na osnovu slika? :/
.......
Nema tu mnogo "teorije" (simetrija primarna, jednakostranicni trougao sekundaran, znaci moze i jednakokraki trougao!), mora praksa... probas, izmeris i/ili slusas... izaberes najmanje lose resenje.
Sto bi trebalo izbegavati (vec sam sam sebi dosadan), zvucnici na stalke, NE na sto, pri tom sto svesti na minimum neophodne radne povrsine... zbog refleksija... vise o tome ovde http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27308
Sketchup ti dobro ide, koliko vidim. :wink:
pozdrav
bogi
boggy
28-03-2011, 08:09 AM
.........Vidim da ste spominjali iskljucivo kamenu vunu zbog gustine i koliko sam shvatio boljeg uticaja na niske frekfencije (o njoj ne znam mnogo, nisam je kupovao), mineralnu sam kupovao pa znam da dolazi od 5 i 10cm debljine.......
Kamena i mineralna vuna su razlicita imena za isti proizvod (barem za mene).
Sto se tice debljine apsorbera u odnosu na debljine materijala za apsorpciju, mislim da ti nece biti preterani problem da stavis nekoliko slojeva tanjeg materijala da bi dobio deblji.
Postoji jos i azmafon koji se proizvodi u debljinama od oko 1 i 2cm
pozdrav
bogi
djzmaj
28-03-2011, 02:50 PM
Sto bi trebalo izbegavati (vec sam sam sebi dosadan), zvucnici na stalke, NE na sto, pri tom sto svesti na minimum neophodne radne povrsine... zbog refleksija... vise o tome ovde http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27308
Ja se izvinjavam sto nisam naveo da zvucnici IMAJU stalke, samo sam ja ovako nacrtao... Moja greska.
U svakom slucaju cu procitati tred sa linka.
Znaci mineralna vuna je sasvim ok za apsorbere. Super. Vec je imam u nekim kolicinama pa mogu da iskoristim.
Nego sta mi samo nije bilo jasno, da li je apsorber PUN vune (ili o kojem god maaterijalu govorimo) ili ima neke "vazdusne pregrade"? Npr: 10cm vuna, 5cm vazduh, 10cm vuna?
Eomsy
28-03-2011, 05:22 PM
Ja se izvinjavam sto nisam naveo da zvucnici IMAJU stalke, samo sam ja ovako nacrtao... Moja greska.
Da, jedino ti prava pomoć može stići ako si konkretan, kako u pitanjima tako i u crtežima ... Ma vjeruj mi, brzo ćeš stići do nivoa kada ćeš u google sketch-upu crtati ovo ...
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=299086&postcount=354
Znaci mineralna vuna je sasvim ok za apsorbere. Super. Vec je imam u nekim kolicinama pa mogu da iskoristim.
Već je puno puta obrađeno (NLP u tome prednjači :wink:) da nije svaka vuna prikladna za sve ... Absorberi od 90 pa naviše kg/m3, a SC-i (superchunks) idu sa rijeđom vunom ...
Nego sta mi samo nije bilo jasno, da li je apsorber PUN vune (ili o kojem god materijalu govorimo) ili ima neke "vazdusne pregrade"? Npr: 10cm vuna, 5cm vazduh, 10cm vuna?
Možeš i jedno i drugo. Ja sam u DIY konstrukcija vocal absorbera u slikama ... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28238) radio sa zračnom pregradom, ali ako ideš sa punim, onda imaj u vidu da perforiraš okvir ovako kao jedan odličan primjerak (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=301598&postcount=121) ...
djzmaj
28-03-2011, 07:35 PM
Da, jedino ti prava pomoć mo?e stići ako si konkretan, kako u pitanjima tako i u crte?ima ...
To svakako, nisam ja mislio da nesto sakrijem nego sam smatrao da taj detalj (na cemu stoje zvucnici) u ovom momentu nije bitan jer jos nisam ni izgletovao prostoriju a kamo li nesto vise uradio pa sam ih samo stavio na sto da se vidi odakle sviraju :)
Već je puno puta obrađeno (NLP u tome prednjači ) da nije svaka vuna prikladna za sve ... Absorberi od 90 pa navi?e kg/m3, a SC-i (superchunks) idu sa rijeđom vunom ...
Sad se malko zbunih :/ Boggy je napisao "razlicita imena za isti proizvod" pa sam ja po tome zakljucio da mogu da je koristim i da je to to... Msm znam da postoji gustina i da od nje sigurno nesto zavisi (za sta ce biti koji apsorber) ali nisam nigde konkretno procitao te razlike? Jel postoji nesto gde mogu da procitam malo vise o tim TIPOVIMA apsorbera? Pogledao sam na "DIY Apsorpcioni paneli" ali koliko videh tu su ljudi samo pravili apsorbere.
Pozdrav, hvala sto pomazete :)
Eomsy
28-03-2011, 07:54 PM
To svakako, nisam ja mislio da nesto sakrijem nego sam smatrao da taj detalj (na cemu stoje zvucnici) u ovom momentu nije bitan jer jos nisam ni izgletovao prostoriju a kamo li nesto vise uradio pa sam ih samo stavio na sto da se vidi odakle sviraju :)
Ma, ne brini se previ?e i meni su se takvi "lapsuzi" de?avali :D ...
Sad se malko zbunih :/ Boggy je napisao "razlicita imena za isti proizvod"...
Kamena vs. mineralna vuna :wink: ... isto ...
... pa sam ja po tome zakljucio da mogu da je koristim i da je to to... Msm znam da postoji gustina i da od nje sigurno nesto zavisi (za sta ce biti koji apsorber) ali nisam nigde konkretno procitao te razlike?
Tebi treba za sada porozni absorberi, sa varijantom koliko gusta vuna (vs. debela), toliko ide? u donje frekve sa absorpcijom. Znači, rijeđa vuna, manje niskih absorbira, gu?ća vi?e prema donjem spektru ...
Jel postoji nesto gde mogu da procitam malo vise o tim TIPOVIMA apsorbera? Pogledao sam na "DIY Apsorpcioni paneli" ali koliko videh tu su ljudi samo pravili apsorbere.
Ako priča? o mojim navedenim tipovima (sa air gapom i bez njeg), ja nisam nai?ao da je itko ovdje radio ovakove gobose poput mene (znači sa air gapom), a drugo ti je "kao neki DIY standard". Ima jo? vrsta (kao panel absorberi i sl.), ali ti se za sada orijentiraj na porozne absorbere i SC-e ...
Pozdrav, hvala sto pomazete :)
Zato smo tu :wink:, da si poma?emo ... di bi ja sad bio da pomoći ni :banghead: :D ...
djzmaj
28-03-2011, 08:26 PM
Super :) Moram opet da se zahvalim sto si se toliko potrudio oko odgovora :p
Imam jos par nejasnoca naravno, ali necu da ih potezem dok ne sredim fizicki tu prostoriju i postavim opremu unutra da cujem kako najbolje zvuci.
Posle toga cu se javiti ovde sa idejama, utiscima i pitanjima sa crtezima pa cemo da pricamo sta bi mogli dalje...
To ce biti za 3-4 dana pa se javljam :)
Eomsy
28-03-2011, 08:33 PM
To ce biti za 3-4 dana pa se javljam :)
Vjeruj, nema ?urbe sa takvim stvarima :D ...
djzmaj
03-04-2011, 09:53 PM
POzz ljudi... Pade mi na pamet nesto sad u medjuvremenu pa da vas priupitam ima li to nekakvog smisla...
Sad gde mi je postavljena oprema trenutno (privremeno u "nekoj" sobi) cujem neki strasan RING (pretpostavljam da je to to).
To sam provalio tako sto sam pustio neki projekat na kome sam ranije radio tamo gde znam kako sta zvuci i sad ovde cujem nesto u kicku i bass-u sto nikad nisam cuo do sad, zvonjavu...
Palo mi na pamet da otvorim tone generator (neki sinewave) i da se setam kroz frekvencije i slusam. Kad krenem odozdo sve deluje normalno dok ne dodjem na nekih 140-150-160hz gde se cuje strasno zvonjenje...
Jel moze tim principom (generator + slusanje) da se odredi od prilike gde je problem kada za to ima potrebe?
p.s. ne pada mi na pamet ovde da resavam to nego me zanima taj princip, da li to moze tako da se radi? :)
... ma da ide i tako, mo?e? i da izmjeri? prostor akustički sa recomo besplatnim Room EQ Wizardom i malomembranskim omnidirekcionalnim mikrofonom kao ?to je Behringer ECM8000 za 50? i slično...
Ajde ti dobro pročitaj ovo, ?to ti se uopče de?ava u prostoriji:
http://www.rumski.com/index.php?categoryid=48&p2001_articleid=7
djzmaj
03-04-2011, 10:51 PM
Moze, citam :)
Hvala :)
... dosta na jednom skoncentrisanom mjestu pa če ti pomoči da razumeš neke osnovne stvari.
... da znaš, kad češ slušati tonove i dosta dobro čuti koji veoma "fale" je jedno, kad imaš više konkretniji frekvencijski graf lakše je... i !;
ako ti nakon tretmana male prostorije ostane koja modalna i da je veoma jaka - u realnosti se ne sluša ton po ton pa da tamo ima potpuno rupa nego glasba je kompleksnija, sabir frekvencija, harmonije... te mozak može da se dosta dobro navikne na malobrojne poveče devijacije.:wink:
djzmaj
18-04-2011, 11:10 PM
Cao ljudiiii :)
Pozdrav za sve!
Malo je vise vremena proslo, ali znate kako ide sa majstorima, lagano :D
Kako bilo, ubacio sam neke stvari unutra, slikao sam vam ovde par slicica dok sam ubacivao stvari da vidite kako to izgleda...
-Vidi se na slikama da je sto (astal) veliki sto se secam da je spominjano ranije kao moguci problem u akustici, ali nadam se da za pocetak mozemo da zanemarimo da je to tako? Pa ako zaista bude problem pricacemo o tome.
Pricali smo o postavljanju monitoringa i proveravanju kako zvuci u kom polozaju. Sto bi rekli "ja sam ga okretjo pa sam ga okretjo" :D ...postavio sam monitore "po duzini" prostorije i slusao... OK, oseca se odzvanjanje, u svakom slucaju (to je valjda jer ima jako malo stvari u prostoriji i nema apsorbera?), ali iskren da budem, razliku na mestu slusanja (stolica) nisam primetio u slucaju kada su monitori po "duzini" sobe i po "sirini" sobe, a po sirini mi nekako najvise odgovara sto se rasporedjivanja prosora tice pa bih ja to tako ostavio.
Ne znam sada sta jos da napisem, pogledajte kako to sve izgleda pa ako se slazete, mozemo da pricamo dalje :)
Hvala.
djzmaj
18-04-2011, 11:40 PM
Probao sam jos nesto... Low end, bass je po coskovima sobe OGROMAN i Glasan, sto je valjda ok dok se ne tretira? Prosto receno, ozvanjanja, reverba ima...
Uradio sam ovo: Imam kick koji koristim vec dugo i koji sam cuo na mnogo mesta, i zaista znam kako treba da zvuci. Slusao sam ovde i ne mogu da mu cujem sub, onaj punch na ovom mestu gde sedim, dakle fali mu "deo"...
Uradio sam i ovo: (to sam probao na prethodnom mestu gde mi je oprema stajala privremeno). Uzeo sam sine wave oscilator i krenuo "odozdo" ka gore. Znaci upaljen oscilator na kanalu, Volume na kanalu je fiksiran, takodje i na izlazu, samo menjam frekvencije i pricam kako koji deo cujem. Pocinjem da cujem vec na 29hz (da, imam vufer) kako zvuk dolazi. Polako se pojacava do nekih 150hz (dakle cujem, ali nekako tiho) i onda na 160hz se naglo pojaca (mozda tu i ima neki peak neki) i dalje ka "gore" je sve, koliko od prilike cujem, jednako glasno i jasno.
Dakle, ovo dole sto cujem mi se ne svidja, mozda bi trebao da probam da opet okenem monitore po "duzini" pa tako da testiram malo detaljnije kao sto sam ovde uradio, mozda bi se tako nesto promenilo?
Rekao sam vam sta sam uspeo da cujem, mozda to moze da vam pomogne pri razmisljanju.
Hvala :)
Eomsy
20-04-2011, 04:44 PM
Samo ti rotiraj zvučnike dok ti se zvučna slika ne dopada "bolje" od prethodne, a to podrazumjeva pomicanje zvučnika naprijed - nazad po osi slu?anja ... Dipove i peakove će? imati ... a kad tretira? kutove, već će? uočiti promjene. No, ako misli? ostaviti poziciju slu?anja ovako kako si slikao, te?ko da će? moć tretirati prve refleksijske povr?ine, tj. onu na lijevoj strani gdje su ti staklena vrata ... mo?da jedino sa nekim mobilnim gobom?
Zadnji zid će? svakako morati jako tretirati .. ali fora je ak ti pogled kroz prozor gleda u prirodu :D ...
djzmaj
20-04-2011, 06:44 PM
OK... Veceras cu jos sa prijateljem da premestim nekako drugacije slusanje pa tako da sedim dan dva, da cujem sta se tako dogadja. Pravo da vam kazem, ovako kako mi sad sve stoji, --mogu-- da cujem sve sto mi treba, ali mi je zvuk nekako "prljav" i jako brzo se umorim od slusanja? To je valjda zbog svih tih refleksija.
Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje, jel bolje da ova vrata budu IZA ili ISPRED mene dok sedim? Ima li tu nekih pravila? Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze?
Sto se tretiranja tice, nece mi biti problem da napravim naku varijantu apsorbera koji ce se pomerati :) ...a i od tih velikih vrata, skoro NIKAD se nece otvarati sva, samo ona jedna koja su otvorena na slici.
I jos nesto u vezi apsorbera za pocetak, uskoro bi trebao da idem na stovariste po jos neki materijal pa sam mislio da kupim i materijal za apsorbere. Pravicu one kao sto si ti (Eomsy) pravio jer nemam bas mogucnosti da izbusim onoliko rupica sa strane, morao bi jednu po jednu. Mogu da izbusim nekoliko na ovom modelu sa Vazdusnim dzepom ako je to znacajno? Znaci 10cm vuna +5cm vazduh+ 10cm vuna. Dakle 25cm debljina apsorbera. ...zbog cega sam sve ovo pisao... DA LI JE IVERICA odgovarajuci materijal za taj okvir apsorbera?
Eomsy
20-04-2011, 07:50 PM
OK... Veceras cu jos sa prijateljem da premestim nekako drugacije slusanje pa tako da sedim dan dva, da cujem sta se tako dogadja. Pravo da vam kazem, ovako kako mi sad sve stoji, --mogu-- da cujem sve sto mi treba, ali mi je zvuk nekako "prljav" i jako brzo se umorim od slusanja? To je valjda zbog svih tih refleksija.
Jep ! Strop, desni zid, ZADNJI :shock: .. sve je to upravo ono ?to te umara, jer ne čuje? dobro :wink: ...
Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje, jel bolje da ova vrata budu IZA ili ISPRED mene dok sedim? Ima li tu nekih pravila? Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze?
Ovdje sam te malo fulao!? Ako gldea? u ogromna vrata, ona ti nisu prva refleksija !!! Nego su ti lijevo/desno i plafon prva refleksija! Najlak?e za znat gdje su tiprve refleksije ti je fora sa ogledalom. Uzme? frenda, otvori? mu pivu (to mu je nadnica :D), da? mu ogledalo u ruku, ti sjedne? u zami?ljeni "sweet spot", a on pomiče ogledalo po zidu (lijevi i desni) u razini tvoje glave i kada u ogledalu vidi? svoje zvučnike, to su ti prve refleksije!!! To ti je za buduće slaganje tretmana :D. Na pitanje kaj je bolje? Mora? da vidi?, odnosno čuje?! Staklo, tj ta vrata, bi trebalo da propu?ta bass frekve vi?e nego goli zid, ?to znači da se manje reflektiraju nazad, ali opet treba? da slu?a?. Postupi kako sam ti rekao, kada se postavi? po du?ini, pomjeraj sweetspot naprijed nazad, pa zvučnike bli?e dalje. Meni je pomak od 7 cm sweet spota utjecalo na određenojfrekvenciji u donjem spektru od 10-ak Db!! I to u tretiranom prostoru !!! Mo?e? zamisliti kako je u tvom :wink: ...
Pravicu one kao sto si ti (Eomsy) pravio jer nemam bas mogucnosti da izbusim onoliko rupica sa strane, morao bi jednu po jednu.
Stari! A ?to misli? kako se to inače radi? 10 po 10?!
Mogu da izbusim nekoliko na ovom modelu sa Vazdusnim dzepom ako je to znacajno?
Jok! Ako ima? air gap, ne bu?i? rupe, jer onda sound u tom gapu curi van, te ti absorber ne radi kako treba!
Znaci 10cm vuna +5cm vazduh+ 10cm vuna. Dakle 25cm debljina apsorbera. ...zbog cega sam sve ovo pisao... DA LI JE IVERICA odgovarajuci materijal za taj okvir apsorbera?
Ma mo?e, al ti iverica izgleda za k... ako ju misli? imati kao zavr?nu povr?inu absorbera. Preporučam jelovinu ili mdf.
djzmaj
20-04-2011, 08:51 PM
Ovdje sam te malo fulao!? Ako gldea? u ogromna vrata, ona ti nisu prva refleksija !!! Nego su ti lijevo/desno i plafon prva refleksija! Najlak?e za znat gdje su tiprve refleksije ti je fora sa ogledalom. Uzme? frenda, otvori? mu pivu (to mu je nadnica :D), da? mu ogledalo u ruku, ti sjedne? u zami?ljeni "sweet spot", a on pomiče ogledalo po zidu (lijevi i desni) u razini tvoje glave i kada u ogledalu vidi? svoje zvučnike, to su ti prve refleksije!!! To ti je za buduće slaganje tretmana :D. Na pitanje kaj je bolje? Mora? da vidi?, odnosno čuje?! Staklo, tj ta vrata, bi trebalo da propu?ta bass frekve vi?e nego goli zid, ?to znači da se manje reflektiraju nazad, ali opet treba? da slu?a?. Postupi kako sam ti rekao, kada se postavi? po du?ini, pomjeraj sweetspot naprijed nazad, pa zvučnike bli?e dalje. Meni je pomak od 7 cm sweet spota utjecalo na određenojfrekvenciji u donjem spektru od 10-ak Db!! I to u tretiranom prostoru !!! Mo?e? zamisliti kako je u tvom :wink: ...
Nisam siguran da sam te razumeo u vezi ovih prvih refleksija. Evo pogledaj sliku, pa cemo ovako da se razumemo. U ovom slucaju, kada mi ovako stoji slusanje, gde bi trebalo da se traze "prve" refleksije, na kojim povrsinama?
Za slucaj da ne vidite:
Levo pise "Vrata LEVO"
Gore Pise "Zid ISPRED"
Desno pise "Zid DESNO"
Dole pise "Zid IZA"
Pa ne, ali ako vec nemam neki automatizovan nacin da uradim ovakav apsorber, radicu onaj drugi model jer vec nema neke bitne razlike osim u izradi :)
boggy
20-04-2011, 08:52 PM
Jep ! Strop, desni zid, ZADNJI :shock: .. sve je to upravo ono ?to te umara, jer ne čuje? dobro :wink: ...
Jok! Ako ima? air gap, ne bu?i? rupe, jer onda sound u tom gapu curi van, te ti absorber ne radi kako treba!
Ma mo?e, al ti iverica izgleda za k... ako ju misli? imati kao zavr?nu povr?inu absorbera. Preporučam jelovinu ili mdf.
Slazem se sa svim sto si rekao.
Bravo Eomsy!
pozdrav
bogi
Eomsy
20-04-2011, 10:09 PM
@ Boggy :D
@ Zmaj "koji oće već da leti" :grin:
Na tvoje ...
[I][B]Posto cu veceras probati opet po duzini sobe da stavim slusanje ... Znam da bi prva refleksija trebala da bude ne prekidajuca (cist zid) a ovo su vrata skoro preko celog zida pa mozda to ima neke veze?
... sam zaključio da u tom slučaju smatraš svoja velika vrata prvim refleksijama, što ona tada nisu, no da ti objasnim prema tvojoj zadnjoj skici što su ti prve reflekse :grin:. Znači, ovako kako ti je sada, vrata lijevo, zid desno i strop su ti prve refleksije! Gledaj to geometrijski. Zvuk putuje u svim smjerovima, tamo gdje se prvo odbija i vraća tebi u uho ti je PRVA REFLEKSIJA. Kužiš? :wink: Jednostavno, kut dolaska vala zvuka je jednak kutu odlaska vala (ako je odbojna površina ravna), pa time kada staviš ogledalce (naravno ako ti frend već nije pijan od "hmeljne nadnice", pa leluja :D) na lijevi/desni zid od pravca u kojem gledaš i vidiš svoje monitore, TO TI JE PRVA REFLEKSIJA.
Pa ne, ali ako vec nemam neki automatizovan nacin da uradim ovakav apsorber, radicu onaj drugi model jer vec nema neke bitne razlike osim u izradi :)
Stupna bušilica, aku bušilica ili plain ordinery strujna bušilica ti je automatizacija najveća 8-). Da bitne razlike nema, ne možeš tvrditi bez ozbiljnih mjerenja koja nemožeš izvesti .. kao ni ja!
djzmaj
20-04-2011, 10:14 PM
Znači, ovako kako ti je sada, vrata lijevo, zid desno i strop su ti prve refleksije! Gledaj to geometrijski. Zvuk putuje u svim smjerovima, tamo gdje se prvo odbija i vraća tebi u uho ti je PRVA REFLEKSIJA. Ku?i?? :wink: Jednostavno, kut dolaska vala zvuka je jednak kutu odlaska vala (ako je odbojna povr?ina ravna), pa time kada stavi? ogledalce (naravno ako ti frend već nije pijan od "hmeljne nadnice", pa leluja :D) na lijevi/desni zid od pravca u kojem gleda? i vidi? svoje monitore, TO TI JE PRVA REFLEKSIJA.
To prijatelju :)
Idem po gajbu piva pa da teram ortaka da se seta po plafonu sa ogledalom :D
Zezanje... Probacu ja veceras da premestim pa vam se javljam sutra sa utiscima ;)
djzmaj
21-04-2011, 04:28 AM
...opet sam seo (prilegao) i razmisljao pre nego sto premestim bilo sta... Kako bi bilo najbolje postaviti slusanje, a da neka pravila sto potpunije budu ispunjena...
Prve refleksije, u ovom slucaju kako mi sada stoji oprema su zid desno i vrata levo (ok, plafon, on je uvek isti). U tom slucaju simetrija? Nema je...
Da li na tretiranje tih prvih refleksija utice to sto se odbijaju od razlicitih povrsina? Da li bi zbog toga imao razlike u zvuku leve i desne strane... stereo slika?
Jedina varijanta kako bih mogao da postavim a da mi sa leve i desne strane bude ista povrsina je kao na ovoj slici:
9543
Ali tako imam velika vrata ispred sebe.
Jel to lose u akustici?
Druga varijanta je ovo:
9544
ali tu pak imam vrata sa svoje leve strane i zadnji "zid" su mi opet vrata...
Nemojte pogresno da me shvatite. Ne mrzi me da premestam opremu pa da slusam dan dva pa premestam opet, ne, nego jednostavno na osnovu iskustva bih voleo da znam sta mislite, kako biste VI postavili slusanje u ovakvoj prostoriji i na osnovu znanja, kako ne biste dozvolili da oprema stoji u prostoriji (vrata ovde, zid onde, prozor ovde)?
Jednostavno vidite koliko mi pitanja padne na pamet kad god krenem da razmisljam o tome kako bi mogao da probam da postavim slusanje, oko toga mi treba pomoc.
Hvala i pozdrav :)
boggy
21-04-2011, 04:44 AM
...........
Jednostavno vidite koliko mi pitanja padne na pamet kad god krenem da razmisljam o tome kako bi mogao da probam da postavim slusanje, oko toga mi treba pomoc.
Pa probaj, to znaci postavis na neki nacin pa probas, pa kasnije postavis na drugi nacin pa (opet) probas... itd.
Hvala i pozdrav :)
Nema na cemu.
pozdrav
bogi
Eomsy
21-04-2011, 03:51 PM
MA jbo prijatelja, dođi s gajbom meni, pa ćemo da zaro?tiljamo :D !!!
Uglavnom, onakovu prvu sliku sam ti ja odmah i predlo?io, ali me nisi vjerojatno razumio. No u drugoj slici ti se simetrična velika vrata (mislim s obzirom na zadnje kutove zida) nalaze iza, te mislim da nebi trebao imati većih refleksija bassa na zad na slu?anje, pa bi ih onda tretirao samo za srednje i visoke (mada absorpcije nikada dosta u malim prostorima :wink:). Dvosjed stavi? odmaknuto od vrata na sredinu, recimo ...
Koliko su ti ona mala vrata odmaknuta od prvaga kuta do njih, znači kada gleda? u ta vrata - lijevo od njih?
djzmaj
21-04-2011, 04:01 PM
Evo mene, vredan od ranog jutra u borbi za Akustiku :D
Postavio sam opremu ovako (SVE JE TACNO u razmeri i sve je simetricno):
9549
9550
(nacrtao sam i stalke, da ne bude zabune oko toga za nekoga ko nije citao redom i postavio sam woofer, mozda neko ima nesto pametno da kaze povodom tog zlokobnog uredjaja).
Ranije mi je woofer stajao ispod levog dela stola, a sad sam ga postavio ovako ispred sebe, na sredinu, da ne remeti simetriju.
Prvi utisci:
-CUJEM BASS (u odnosu na to da sam se u prethodnoj postavci mucio da ga cujem), cujem ga i previse, cini mi se da cujem kako "mulja" pomalo taj sub, pretpostavljam da je zbog toga sto su da tako kazem "DUPLI" coskovi ispred mene (i cosak od stoka od vrata i sam cosak zida).
-Da treba da biram u ovako ne tretiranoj sobi sto se slusanja tice kako bi mi stajala oprema, ovako ili onako kako je prethodno stajala, izabrao bi ovako!+
Nisam stigao jos uvek da sednem DA RADIM pa ne mogu da vam kazem da li mi je tesko da radim ovako i da li me umara kao sto me umarao zvuk u prethodnoj postavci...
Javljam se veceras sa jos utisaka ;)
Eomsy
21-04-2011, 06:07 PM
Ranije mi je woofer stajao ispod levog dela stola, a sad sam ga postavio ovako ispred sebe, na sredinu, da ne remeti simetriju.
Tako bi i trebao da stoji :wink:
Prvi utisci:
-CUJEM BASS (u odnosu na to da sam se u prethodnoj postavci mucio da ga cujem), cujem ga i previse, cini mi se da cujem kako "mulja" pomalo taj sub, pretpostavljam da je zbog toga sto su da tako kazem "DUPLI" coskovi ispred mene (i cosak od stoka od vrata i sam cosak zida).
Taj dio nema veze ... t oti je zbog same sobe ...
-Da treba da biram u ovako ne tretiranoj sobi sto se slusanja tice kako bi mi stajala oprema, ovako ili onako kako je prethodno stajala, izabrao bi ovako!+
Eto vidi?! Treba sve da se proba, jer nitko ti ne mo?e reć TAKO TREBA DA STOJI! Samo vlastiti utisci :D ....
Nisam stigao jos uvek da sednem DA RADIM pa ne mogu da vam kazem da li mi je tesko da radim ovako i da li me umara kao sto me umarao zvuk u prethodnoj postavci...
Javljam se veceras sa jos utisaka ;)
MA, umarat će te i ovako ... opet zbog netretirane sobe ...
djzmaj
21-04-2011, 07:04 PM
MA jbo prijatelja, dođi s gajbom meni, pa ćemo da zaro?tiljamo :D !!!
Pa to bi u svakom slucaju trebalo uraditi prvom prilikom :)
Uglavnom, onakovu prvu sliku sam ti ja odmah i predlo?io, ali me nisi vjerojatno razumio. No u drugoj slici ti se simetrična velika vrata (mislim s obzirom na zadnje kutove zida) nalaze iza, te mislim da nebi trebao imati većih refleksija bassa na zad na slu?anje, pa bi ih onda tretirao samo za srednje i visoke (mada absorpcije nikada dosta u malim prostorima :wink:). Dvosjed stavi? odmaknuto od vrata na sredinu, recimo ...
Jebo dvosed, stavicemo ga na plafon ako smeta zvuku :rotfl:
Definitivno nisam razumeo to kad si mi predlozio...?!?
U slucaju da su vrata iza mene, kazes da ne bi trebalo mnogo tretirajna oko njih za potrebe niskih freq.
Sta je u ovom slucaju kada su vrata ISPRED mene?
Koliko su ti ona mala vrata odmaknuta od prvaga kuta do njih, znači kada gleda? u ta vrata - lijevo od njih?
30cm ima sa te leve strane, tako da ako bass trap bude trebao da bude veci od toga napravicu opet neki pomerajuci, rasklapajuci, nesto :wink:
A sa druge strane vrata se otvaraju ka unutra i kvaka je sa desne strane sto znaci da iako predje malo u prostor vrata, nece smetati puno :)
Eomsy
21-04-2011, 07:53 PM
Pa to bi u svakom slucaju trebalo uraditi prvom prilikom :)
Ti pivu, ja meso, a Boggy će da ro?tilja :D ...
Jebo dvosed, stavicemo ga na plafon ako smeta zvuku :rotfl:
Ma glavno da je simetričan sa prostorom...
Definitivno nisam razumeo to kad si mi predlozio...?!?
U postu (http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=302819&postcount=5) sam ti rekao ...
...ali po mojem mi?ljenju brijem da bi trebao da gleda? u ta staklena vrata dok miksa?, odnosno da su ti vrata kupaonice lijevo, a prozor desno, tako bi ti zadnji zid ostao za heavy tretiranje ...
U slucaju da su vrata iza mene, kazes da ne bi trebalo mnogo tretirajna oko njih za potrebe niskih freq.
Sta je u ovom slucaju kada su vrata ISPRED mene?
Svejedno, absorpcije nikad dosta! Ali zadnji zid onda mora? jbno tretirati ... Mo?da difuzor u sredini, kao moja topla preporuka 8-) ...
30cm ima sa te leve strane, tako da ako bass trap bude trebao da bude veci od toga napravicu opet neki pomerajuci, rasklapajuci, nesto :wink:
Da, malo ti je to za SC! Radi neki mobilni u tom slučaju ...
djzmaj
22-04-2011, 12:19 AM
Ti pivu, ja meso, a Boggy će da ro?tilja :D ...
Potrudicu se da stvarno to organizujemo, rostilj uvek odgovara :)
Svejedno, absorpcije nikad dosta! Ali zadnji zid onda mora? jbno tretirati ... Mo?da difuzor u sredini, kao moja topla preporuka ...
OK.
Da, malo ti je to za SC! Radi neki mobilni u tom slučaju ...
Premerio sam malo sobu, i zakljucio da nema poente pomerati sto tako da mi velika vrata budu iza mene jer je tamo malo uzi zid i nikako se ne bi moglo uci u kupatilo tako da mislim da ce ovako ostati.
Pretpostavljam da su bass trapovi ono sto bi prvo trebalo razraditi (na crtezu), pa onda da predjemo na ove panelne apsorbere i difuzore?
Jer kad pravim, pravicu sve od jednom.
Bass trapovi. Citao sam ovde temu "bass trap" i neke teme koje je zapocinjao "NLP" u kojima ima bass trapova. Vidim da je definisano da treba da budu "STO VECI", air gapovi su pozeljni i sto gusci materijal (Kamena vuna). Od poda do plafona i po mogucstvu u svim coskovima. OK.
...jedno pitanjce, sto se zovu "Super Chunks"? :ups:
Rhino
22-04-2011, 02:36 AM
Koliko sam shvatio i ne treba da bude air gapa iza superchunksa jer to pojacava frekvenciju na oko 100-110hz.
Air gap svakako iza 'uspravnih' apsorbera na zidovima, i ne sto gusci materijal u coskovima.
Pozz
djzmaj
22-04-2011, 04:08 AM
Pozz Rhino, hvala sto si se prikljucio ovoj temi :)
Koliko sam shvatio i ne treba da bude air gapa iza superchunksa jer to pojacava frekvenciju na oko 100-110hz.
"- teoretski uvijek dodatan airgap dodaje ka ni?oj frekvenciji absorbcije, često je tako u praksi, pa kad popuni? i onaj airgap sa dodatnom vunom opet mo?e biti benefita... dakle začaran krug"
To sam procitao NLP-ov prvi odgovor u temi: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27268
i tako zakljucio...
Mozda si ti u pravu, ne znam? :/
Air gap svakako iza 'uspravnih' apsorbera na zidovima, i ne sto gusci materijal u coskovima.
Htedoh time "sto gusci" da kazem da bi trebala da bude kamena vuna jer je gusca od mineralne vune... Lose sam se "odrazio" sto bi rekao Zika Pavlovic :D
Eomsy
22-04-2011, 11:34 AM
Ovdje ti se pod mineralnu vunu podrazumjeva kao kamena vuna.
Premerio sam malo sobu, i zakljucio da nema poente pomerati sto tako da mi velika vrata budu iza mene jer je tamo malo uzi zid i nikako se ne bi moglo uci u kupatilo tako da mislim da ce ovako ostati.
Ok.
Pretpostavljam da su bass trapovi ono sto bi prvo trebalo razraditi (na crtezu), pa onda da predjemo na ove panelne apsorbere i difuzore?
Jer kad pravim, pravicu sve od jednom.
Preporučam dio po dio, odnosno kada stvoriš grubu sliku što si naumio, onda kreneš sa izradom recimo Superchunksa, dotle si detaljno izdizajniraš panele, pa difuzor itd. itd, no prije savjetovanje sa Rumskim sa skiciranim slikama ... Od svega navedenog, mislim da ti je difuzor najteže za napraviti, pa vidi jel bi to možda prvo ... No najprije napravi grubi plan, tj. nacrtaj ga :wink: ...
Bass trapovi. Citao sam ovde temu "bass trap" i neke teme koje je zapocinjao "NLP" u kojima ima bass trapova. Vidim da je definisano da treba da budu "STO VECI", air gapovi su pozeljni i sto gusci materijal (Kamena vuna). Od poda do plafona i po mogucstvu u svim coskovima. OK.
...jedno pitanjce, sto se zovu "Super Chunks"? :ups:
A i može te biti sram, jer je to objašnjeno preko nekoliko puta :)... No, meni nije teško da to ponovim. POd pojmoj superchunk ti se podrazumjeva sjećenje kamene vune u trokute, te postavljanje tih trokuta jedan na drugi od poda do stropa. Makar ima i tu par tipova izrade, ti se drži ovog najosnovnijeg kojeg sam ti rekao i to ti bu to :).
Ponavljam da za SC-e (superchunkove) ne treba gusta kamena vuna, već ti je dovoljna 50-75 kg/m3, dok za panele i cloud-ove ideš sa gušćom kamenom vunom.
Rhino
22-04-2011, 03:01 PM
Evi ti link oko bass trapova (proslijedio mi NLP ranije)
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?f=8&t=534
Tako sam dosao do zakljucka za airgap u coskove. Mada to je samo moje zapazanje, ipak na stvari koje ti predloze NLP ili Boggy obrati vise paznje nego na mene :)
Rhino
22-04-2011, 03:03 PM
mislim da ti je difuzor najte?e za napraviti, pa vidi jel bi to mo?da prvo ...
Slazem se!
djzmaj
22-04-2011, 04:51 PM
Ovdje ti se pod mineralnu vunu podrazumjeva kao kamena vuna.
Aha.
Preporučam dio po dio, odnosno kada stvori? grubu sliku ?to si naumio, onda krene? sa izradom recimo Superchunksa, dotle si detaljno izdizajnira? panele, pa difuzor itd. itd, no prije savjetovanje sa Rumskim sa skiciranim slikama ... Od svega navedenog, mislim da ti je difuzor najte?e za napraviti, pa vidi jel bi to mo?da prvo ... No najprije napravi grubi plan, tj. nacrtaj ga :wink: ...
Ok, nacrtacu veceras sta budem smislio pa cemo da razradimo to :)
A i mo?e te biti sram, jer je to obja?njeno preko nekoliko puta :)... No, meni nije te?ko da to ponovim. POd pojmoj superchunk ti se podrazumjeva sjećenje kamene vune u trokute, te postavljanje tih trokuta jedan na drugi od poda do stropa. Makar ima i tu par tipova izrade, ti se dr?i ovog najosnovnijeg kojeg sam ti rekao i to ti bu to :).
Ponavljam da za SC-e (superchunkove) ne treba gusta kamena vuna, već ti je dovoljna 50-75 kg/m3, dok za panele i cloud-ove ide? sa gu?ćom kamenom vunom.
Preskocio sam onda tu "definiciju", hvala :)
djzmaj
22-04-2011, 04:52 PM
Evi ti link oko bass trapova (proslijedio mi NLP ranije)
http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?f=8&t=534
Procitacu ovo! :)
Eomsy
22-04-2011, 06:14 PM
... ipak na stvari koje ti predloze NLP ili Boggy obrati vise paznje nego na mene :)
Tu se ija sla?em ?to se tiče mojih savjeta, ali vjerujem da će me već Boggy ili NLP ispraviti ako u nečemu grije?im ... :D
P.S. Provjeri inbox!
Rhino
22-04-2011, 06:26 PM
Nemam nista u inboxu. Mozda sam slucajno izbrisao, ili ti slucajno nisi poslao?:D
djzmaj
22-04-2011, 06:33 PM
Nemam nista u inboxu. Mozda sam slucajno izbrisao, ili ti slucajno nisi poslao?:D
Na mene je mislio Eomsy :) nesporazum :)
Eomsy
22-04-2011, 06:33 PM
Sory stari, bilo upućeno Zmaju ... :D ...
Rhino
22-04-2011, 06:34 PM
Ups, sori..
idemo dalje :)
Bolje da je čošak ispunjen kao što kaže Rhino.
Woofer ne treba da je na sredini, kad odradiš akustički tretman onda je pozicioniranje zvučnika nekakav "fine tuning"... može da se i izračuna gdje bi trebali da budu zvučnici... ipak najbolje je da uklopiš akustički program, mikrofon i promatraš frekvencijski odaziv i pored toga još sam procenjavaš... opet pomeraš zvučnike i tako dalje... woofer/nizke frekvencije zrače omnidirkecionalno te čovjek ne može da lokalizuje izvor, ne treba da se poštuje simetrije kod woofera ako mu je gdje bolja pozicija... oko svega drugoga treba da se poštuje simetrija!
djzmaj
25-04-2011, 09:35 PM
huh... gde nestade moj ceo referat od post-a... Celu ideju projekta sam postovao i objasnio i cak mi je eomsy odgovorio, a sada toga nema???
Eomsy
25-04-2011, 10:52 PM
huh... gde nestade moj ceo referat od post-a... Celu ideju projekta sam postovao i objasnio i cak mi je eomsy odgovorio, a sada toga nema???
Mo?da je moderator obrisao :confused:. Ako smo koga uvrijedili, sorry, a mo?da je i neki downfall servera, po?to dva dana nisam ni mogao na sajt?
Rhino
25-04-2011, 11:04 PM
a možda je i neki downfall servera
Izgleda da jeste bio:(
djzmaj
25-04-2011, 11:29 PM
Mo?da je moderator obrisao :confused:. Ako smo koga uvrijedili, sorry
Siguran sam da nismo nikoga uvredili...
mo?da je i neki downfall servera, po?to dva dana nisam ni mogao na sajt?
Jedino to moze da bude... Sacekacu do sutra da vidim da mozda nema resenja za to, pa ako ne bude, napisacu ponovo :/
djzmaj
26-04-2011, 03:02 AM
Ok, ajmo Jovo nanovo :)
Eomsy je bio toliko ljubazan da je nacrtao svoju ideju treat-ovanja prostorije. Dakle ceo projekat.
Ja sam "otvorio" plafon da biste bolje videli sta se dogadja unutra:
9552
u uglovima je Eomsy nacrtao cevaste bass trapove radi lakseg pomeranja, MADA sam ja razmisljao da bi mogao da napravim standardne SuperChunk-ove ako se radi o dimenzijama DO 45x45x64:
9556
Sad, ja postavljam pitanje, da li je to dovoljno za SuperChunk? Ili je mozda i iz akustickih razloga bolje praviti cevasti bass trap?
Na levom i desnom zidu su postavljeni "Eomsy Apsorberi" Eomsorberi? :D
Zasticeni narandzastom bojom :D ...salim se ja malo...
Ti apsorberi su sastavljeni od 5cm Mineralne vune, 5cm "vazduha" i 5cm kamene vune.
Na "prednjem" zidu i na plafonu su apsorberi sastavljeni od 10cm mineralne vune.
9553
Na podu su postavljeni superchunk bass trapovi.
9554
Na zadnjem zidu je EOMSy postavio 2x skyline pn127 difuzor. (ova kutija ispod je bila predvidjena za njegov projekat, rezonator, pa ju je samo preneo ovamo. Meni bi difuzori bili direkt na zidu, bez icega ispod - osim ako vi ne kazete da treba nesto).
Ovakve difuzore mogu da krenem da pravim KOLIKO sutra, dakle izrada nije problem, samo ako se slazete da su potrebni tj. da ih necu praviti za dzabe.
9555
...od prilike je to neka pocetna ideja, i evo prezentujem (prezentujemo) je na forumu.
djzmaj
26-04-2011, 08:19 AM
Dodatak :) Naleteo sam na jedan leep diy absprber, sta mislite o ovom principu? Svidja mi se jer mi deluje lak za napraviti, a ove velike rupe mogu takodje lako da napravim... :)
http://www.cinematreadwell.com/homemadesoundpanels.pdf
Rhino
26-04-2011, 09:37 PM
Meni bi difuzori bili direkt na zidu, bez icega ispod - osim ako vi ne kazete da treba nesto).
Iza difuzora trebas apsorber.
Eomsy
26-04-2011, 10:04 PM
To sam mu objasnio, pa se nadam da je usvojio :D ...
boggy
26-04-2011, 10:06 PM
da
.... do te mere je to potrebno, da 2D difuzor moze biti bacen novac i vreme zbog kolicine sobnih modova (slabo ce se cuti njegov uticaj), koji ostaju zivahni bez apsorbera pozadi, a koje 2D difuzor NE MOZE da resi.
pozdrav
bogi
p.s. ne bi se za*ebavao sa valjkastim bass trapovima u uglovima, na tom mestu je u modularnoj akustici najefikasnij "superchunk" apsorber.
djzmaj
26-04-2011, 10:15 PM
Jasno mi je to sasvim, pricao sam sa Eomsy-em u vezi toga, cak je i nacrtan (ono narandzasto iza) tako da je to ok...
Ne mogu da stignem SAD, ali sutra cu nacrtati TACNO kakve bi apsorbere pravio i takav bi takodje bio iza difuzora pa me ispravite ako sam ih zamislio pogresno :/
djzmaj
26-04-2011, 10:20 PM
.... do te mere je to potrebno, da 2D difuzor moze biti bacen novac i vreme zbog kolicine sobnih modova (slabo ce se cuti njegov uticaj), koji ostaju zivahni bez apsorbera pozadi, a koje 2D difuzor NE MOZE da resi.
OK, jasno.
p.s. ne bi se za*ebavao sa valjkastim bass trapovima u uglovima, na tom mestu je u modularnoj akustici najefikasnij "superchunk" apsorber.
OK, takodje jasno. Sutra bi na osnovu ponude mogao da pogledam koju gustinu kamene vune bi mogao da stavim (postoje neke 3 varijante imam zapisano sve ali nije u mojoj blizini), pa samo ako je moguce na osnovu toga zekljuciti da li je ona dimenzija 45x45x64 superchunk-a dovoljna.
Eomsy
26-04-2011, 10:42 PM
da
.... do te mere je to potrebno, da 2D difuzor moze biti bacen novac i vreme zbog kolicine sobnih modova (slabo ce se cuti njegov uticaj), koji ostaju zivahni bez apsorbera pozadi, a koje 2D difuzor NE MOZE da resi..
Eto, opet nešto novo naučio ... ja sam mu i onako samo skicirao gdje mu kaj bi trebalo doć :wink:, a o izboru se uvijek treba konzultirati ...
OK, a jel mu stvarno 45 cm dovoljno u kutovima? I nije da ih baš može ispremještati kod vrata, ako budu modularni, a ako smetaju (kod kupaonice) ...
boggy
26-04-2011, 10:44 PM
.......
OK, a jel mu stvarno 45 cm dovoljno u kutovima?
a koliko bi ti stavio?
pozdrav
bogi
Eomsy
26-04-2011, 10:50 PM
a koliko bi ti stavio?
50 .... :D ili barem 60, ploču vune na 4 jednaka dijela (one Rockwool 120x60) ... ali ti si boss 8-) ..
boggy
26-04-2011, 10:55 PM
50 .... :D ili barem 60, ploču vune na 4 jednaka dijela (one Rockwool 120x60) ... ali ti si boss 8-) ..
Mozes li ti to da skiciras uprosceno u sketchupu da skapiram kako si mislio?
pozdrav
bogi
... eee ako može još više ne bi bilo loše :D
Rhino
27-04-2011, 01:18 AM
Chek, chek... Pricate o 2x45cm katetama i 60tak cm hipotenuzi jel? Pa dobro i nije to tako malo, stane tu par kubika vune u 1 sc..
boggy
27-04-2011, 01:33 AM
Da... ne treba zaboraviti da zapremina apsorptivnog materijala igra najvazniju ulogu, ugao superchunka nije toliko bitan.. samo je ipak vazno ne zaboraviti da je u uglovima najveca energija koji sobni modovi mogu napraviti a uglovi nam najmanje trebaju u prostoriji te je zato dobro tamo smestati bass trapove.
pozdrav
bogi
djzmaj
27-04-2011, 03:45 PM
Chek, chek... Pricate o 2x45cm katetama i 60tak cm hipotenuzi jel? Pa dobro i nije to tako malo, stane tu par kubika vune u 1 sc..
Bas o tome. Ta dimenzija, evo nacrtao sam i kako bi to izgledalo u pravoj velicini (2-3cm se menja ta dimenzija od ugla do ugla jer uglovi nisu idealni).
9563
Evo i ovde, slika koju sam vec postavljao sa dimenzijama:
9564
Meni je to "odokativno" izgledalo i ne bas tako malo u odnosu na SuperChunkove koje sam vidjao na NLP-ovim postovima iz raznih studija.
Msm da bi mi veci problem bio za koju vunu se odluciti za SuperChunk.
Evo ja cu vam napisati sta tacno ima u ponudi i koje su cene (ako eventualno to nekoga zanima) trenutno u TermoDom-u Beograd.
Mineralna - Staklena vuna:
-(od 11 do 45kg/m3) 10cm debljine 168din m2
Mineralna - Kamena vuna:
-(30kg/m3) 10cm debljine 479din m2
-(75kg/m3) 10cm debljine 958din m2
-(120kg/m3) 10cm debljine 1538din m2
Table kamene vune su 100x60
I evo ovo sto sam rekao da cu nacrtati, kako sam ja zamislio da bi najlakse napravio APSORBER:
9565
Dimenzije 1m x 60cm, 10cm debljine.
Vuna bi bila prethodno umotana u platno pa zatim stavljena u ram, tako da bi mi drvo bilo vidljivo sa spoljne strane (tako mi se svidja, ne mora tako).
Nacrtao sam na modelu kao da ima DVE razlicite gustine vune unutra, dve od po 5cm jer sam razmisljao da bi mozda tako bilo bolje radi troskova. Da jedna bude gusca, a jedna manje gusta? Ali opet nemam pojma jer ne znam koju bi vunu od gore ponudjenih trebao da stavim u apsorber ili koje dve vune?
Dakle, da budem konkretan, treba mi pomoc oko toga da li ovakav apsorber zadovoljava neke standarde iz vasih iskustava i koju vunu bi trebalo staviti u apsorber, a koju u superchunk-ove.
Hvala ljudi, toliko se razradismo da obavezno mora na kraju da padne rostilj! :p
boggy
27-04-2011, 03:53 PM
.........
Mineralna - Staklena vuna:
-(od 11 do 45kg/m3) 10cm debljine 168din m2
Cena je fantasticna... ali ces se cesati SVUDA od nje! :shock:
Mineralna - Kamena vuna:
-(30kg/m3) 10cm debljine 479din m2
-(75kg/m3) 10cm debljine 958din m2
-(120kg/m3) 10cm debljine 1538din m2
Table kamene vune su 100x60
..........
Da li mi se cini ili su mi ovo prevelike cene... 10EUR/m2 za kamenu vunu 75kg/m3!?
Posto je azmafon po m2? Ako je neko skoro kupovao.
pozdrav
bogi
p.s. u stvari... smetnuo sam s uma da je debljina 10cm... sorry
Rhino
27-04-2011, 03:57 PM
60-80kg u uglovima, 100-120kg na zidovima i plafonu bi bio ok.
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36879
djzmaj
27-04-2011, 04:23 PM
Da li mi se cini ili su mi ovo prevelike cene... 10EUR/m2 za kamenu vunu 75kg/m3!?
Posto je azmafon po m2? Ako je neko skoro kupovao.
Isao sam bas sa tom namerom u TermoDom do coveka na kasi da mi napise, da, 10cm debljine... 5cm je upola cene...
djzmaj
27-04-2011, 04:27 PM
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36879
Tnx :)
Eomsy
27-04-2011, 04:41 PM
Mozes li ti to da skiciras uprosceno u sketchupu da skapiram kako si mislio?
MA nema potrebe (a i sam Zmaj je već skicirao), ali znam da mu kod vrata kod kupaone, zasigurno nema ni 45 cm (barem po skici modela) ... valjda misli tu mobilni SC da radi :confused: ...
Kod izbora vune, slu?aj Rhinu i NLP-a, sve su ti rekli! A ako misli? staklenu vunu upotrebljavati, koristi za?titna sredstva (duge rukave, gumene rukavice, te respirator :wink:) ...
boggy
27-04-2011, 05:26 PM
MA nema potrebe (a i sam Zmaj je već skicirao), ali znam da mu kod vrata kod kupaone, zasigurno nema ni 45 cm (barem po skici modela) ... valjda misli tu mobilni SC da radi :confused: ...
............
Na slikama nisam video superchunks bass trapove sa uglom drugacijim od 45 stepeni.
Ako mislis na plafonske panele.... ja o njima nisam pricao
pozdrav
bogi
Eomsy
27-04-2011, 05:35 PM
Na slikama nisam video superchunks bass trapove sa uglom drugacijim od 45 stepeni.
Ako mislis na plafonske panele.... ja o njima nisam pricao
pozdrav
bogi
Sada smo se totalno razi?li o čemu pričamo, pa mislim da fakat nema potrebe da dalje obja?njavamo ko je kaj htio da ka?e (bez ljutnje :grin:) ... Neka onda radi SC sa 45 cm stranicama i to bu to :thumbsup: ...
djzmaj
27-04-2011, 06:24 PM
Niste se razumeli jer je boggy (koliko sad vidim) sve vreme mislio na "ugao" a Eomsy na duzinu kateta (45cm). Jednostavno nesporazum :)
Eomsy
27-04-2011, 06:35 PM
Jednostavno nesporazum :)
Jep :) ...
djzmaj
27-04-2011, 07:05 PM
60-80kg u uglovima, 100-120kg na zidovima i plafonu bi bio ok.
Hvala Rhino. Koliko sam procitao u linku koji mi je NLP dao nema nekih klasifikacija. Video sam samo da ako je tanji apsorber trebalo bi gusci materijal, a ako je deblji onda "redji" materijal.
Isto tako sam pricitao, doduse to sam i ranije video, da gusca vuna bolje deluje na niske frekvencije.
Razmisljao sam da napravim 6 apsorbera (apsorberi za prve refleksije na zidovima "sa strane" i jos po 2 na istim tim zidovima, onakve kakve sam ih nacrtao sa kamenom vunom 75kg/m3. Moooogao bih da napravim sa vunom 120kg/m3. Duplo je skuplje. A da li je duplo bolje?
djzmaj
27-04-2011, 07:18 PM
Izleteo sam se. izvinjavam se. Napisah duplo jer je izmedju prve dve gustine razlika duplo. Ovde je recimo 50%...
Eomsy
27-04-2011, 07:38 PM
Koliko para, toliko muzike :D ...
djzmaj
27-04-2011, 07:55 PM
Ako je tako, onda mi je sve jasno :)
Tebi sam jednom prilikom rekao da cu ti poslati apsorber koji sam zamislio na mail, to je taj koji sam nacrtao. Jel tebi izgleda ok?
Hvala Rhino. Koliko sam procitao u linku koji mi je NLP dao nema nekih klasifikacija. Video sam samo da ako je tanji apsorber trebalo bi gusci materijal, a ako je deblji onda "redji" materijal.
Isto tako sam pricitao, doduse to sam i ranije video, da gusca vuna bolje deluje na niske frekvencije.
Razmisljao sam da napravim 6 apsorbera (apsorberi za prve refleksije na zidovima "sa strane" i jos po 2 na istim tim zidovima, onakve kakve sam ih nacrtao sa kamenom vunom 75kg/m3. Moooogao bih da napravim sa vunom 120kg/m3. Duplo je skuplje. A da li je duplo bolje?
Ništa, ama baš NIŠTA kod akustike nije duplo bolje, porast rezultata nije linearan kad je u pitanju uložen materijal:(
Kad se ulaže u prostor do neke granice ide dosta brzo a onda uloženo/performanse sve je teže... veča je kubikaža i bolje su proporcije dimenzija stranica manje je to važno...
... ostala razmišljanja možeš da nađeš u tom linku.
Eomsy
27-04-2011, 10:29 PM
Ako je tako, onda mi je sve jasno :)
Tebi sam jednom prilikom rekao da cu ti poslati apsorber koji sam zamislio na mail, to je taj koji sam nacrtao. Jel tebi izgleda ok?
Ako nema zračnog d?epa, jest ...
@NLP "Koliko para, toliko muzike ..." sam napisao kao frazu na pitanje Zmaja, da li je gu?ća vuna bolja za absorbere?! ... Nadam se da ku?i? da ne mislim da se dobiju "duplo" bolji rezultati :grin: ...
djzmaj
28-04-2011, 01:08 AM
Hvala ljudi :)
evo kad vec slusam pesmicu, da podelim sa vama, mozda niste culi skoro, da se podsetite :)
http://www.youtube.com/watch?v=kEogJacjLTE
Koliko sutra cu krenuti da radim na tome da napravim 6 apsorbera kao sto sam nacrtao sa vunom 75kg/m3 ili 120kg/m3, za zidove sa strane. Potrudicu se da bude gusca, ali dzep odlucuje u ovom momentu. U svakom slucaju nista ispod toga...
Isto tako od sutra mogu da krenem da pravim difuzor, planirao sam da koristim BUKOVO drvo za njega (jer jedino sto sam procitao o njima jeste da bi trebalo koristiti TVRDJE drvo, a bukva je odlicna za taj kriterijum i "cista" je, nema nepravilnosti, cvorova i sl).
Necu kaciti odmah difuzor (pre bass trapova i sve ostale apsorbcije), eto imam vremena sad da ga pravim pa cu ga praviti (nemojte misliti da se glupiram sto pravim takav difuzor. Procitao sam da ste i eomsy-u pisali da nema potrebe za tim, da manji 1D rade posao, ali razlozi iz kog pravim ovakav jesu: 1. MOGU da ga napravim, 2. NE SKODI, moze samo eventualno da bude bolji (koliko sam shvatio?), 3. Da ne lazem, OPASNO mi se svidja kako izgleda).
Ucvrsticu ove "stubice" na jednu 1cm debelu drvenu plocu za pocetak... Citao sam da ste pisali o tome da iza treba staviti "OZBILJAN" apsorber, o tome cemo tek pricati kad dodje vreme da postavim difuzor mada sam vec procitao sve na tu temu kod Eomsy-a...
Postoji JEDNA stvar koja me buni kod ovog difuzora.
Boggy, pisao si da NE STAVLJAS difuzore dublje od 15cm u prostorije do 4x5m zbog blizine slusaocu. Da li se to na neki nacin odnosi i na ovaj difuzor? Jel ga to cini STETNIM i NEPOTREBNIM u ovoj prostoriji? - u tom slucaju ova prica o difuzoru pada u vodu.
pozz :)
boggy
28-04-2011, 10:40 AM
.........
Postoji JEDNA stvar koja me buni kod ovog difuzora.
Boggy, pisao si da NE STAVLJAS difuzore dublje od 15cm u prostorije do 4x5m zbog blizine slusaocu. Da li se to na neki nacin odnosi i na ovaj difuzor? Jel ga to cini STETNIM i NEPOTREBNIM u ovoj prostoriji? - u tom slucaju ova prica o difuzoru pada u vodu.
pozz :)
Nikada nisam rekao da difuzore ne treba koristiti u malim prostorijama, pobogu. Nego se moraju dizajnirati tako da im donja granicna frekvencija bude tako odredjena da udaljenje slusaoca od difuzora, cini tri do cetiri talasne duzine odredjene donjom granicnom frekvencijom.
Znaci, ne smes koristiti bilo kakav dizajn koji nadjes na netu, nego trebas svoj difuzor da uskladis sa svojim prostorom. Za to se koristi qrdude (http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm).
Drugo, letimican pogled na tvoj crtez u sketchupu, pokazuje da nisi uopste skapirao kako difuzor radi. Naime, ako povuces simetrale visokotonaca iz zvucnika, primetices da taj pravac promasuje difuzore, sto znaci da se najvise visoke frekvencije NECE odbijati od tog difuzora.
Difuzor ili mora biti blizi slusaocu ili zvucnici dalji od zida, ako zelis imati funkcionalni difuzor, a ne samo vizuelnu atrakciju za posetioce.
Nemoj se preterano zabrinjavati zbog toga, jer sam puno takvih pogresnih postavki video i u amaterskim a bogami i u nekim "profesionalnim" studijima... pogotovo sto je ovo jedna od lako razumljivih.
pozdrav
bogi
djzmaj
28-04-2011, 04:26 PM
Nikada nisam rekao da difuzore ne treba koristiti u malim prostorijama, pobogu. Nego se moraju dizajnirati tako da im donja granicna frekvencija bude tako odredjena da udaljenje slusaoca od difuzora, cini tri do cetiri talasne duzine odredjene donjom granicnom frekvencijom.
Znaci, ne smes koristiti bilo kakav dizajn koji nadjes na netu, nego trebas svoj difuzor da uskladis sa svojim prostorom. Za to se koristi qrdude (http://www.subwoofer-builder.com/qrdude.htm).
Jasno. Citam ova dokumenta na strani gde je QRDude ne bi li shvatio vise detalja o principu rada. Razumem ovo sto si naveo za talasnu duzinu, samo eto, to sve da prenesem u QRDude ne bi li ga kvalitetno iskoristio.
Verovatno da monitori nisu "gadjali" difuzor na crtezu, ali u taj detalj sam bio upucen, to bi sigurno bilo reseno kod postavljanja.
Hvala Bogi.
Eomsy
30-04-2011, 08:29 AM
Hej, Boggy.
Samo sam htio da ka?em kako sam mu ja crte? "skicirao" u sketch-upu, čisto da vidi gdje koji element dolazi. O samom izboru difuzora, absorbera i trapova sam mu izričito rekao da posta ovdje kako bi dobio točne informacije :grin: .... da ne misli? da mu je ovo gotov crte? po kojem će raditi :wink: ...
boggy
30-04-2011, 08:49 AM
Hej, Boggy.
Samo sam htio da ka?em kako sam mu ja crte? "skicirao" u sketch-upu, čisto da vidi gdje koji element dolazi. O samom izboru difuzora, absorbera i trapova sam mu izričito rekao da posta ovdje kako bi dobio točne informacije :grin: .... da ne misli? da mu je ovo gotov crte? po kojem će raditi :wink: ...
Ma sve je ok...
pozdrav
bogi
djzmaj
30-04-2011, 01:42 PM
Evo ovako :) Nadam se da sam makar na pravom putu, ako nisam potpuno pogresno shvatio...
"donja granicna frekvencija bude odredjena da udaljenje slusaoca od difuzora cini 3 - 4 talasne duzine odredjene donjom granicnom frekvencijom"
-dakle, treba da izracunam koja je to najniza frekvencija koja ce od "monitora" do zida na kome stoji difuzor imati "mesta" da razvije 3 - 4 talasne duzine?
Jel to tacno?
npr:
1000hz
340m u sekundi / 1000hz = 0.34
-znaci tonu na 1000hz treba 34cm za jedan pun period oscilacije.
Mislim da ja imam oko 3.8m prostora, ali izmericu to tacno i izracunati ako sam ovaj deo dobro shvatio? Ako jesam, samo neka neko potvrdi, imam jos neko pitanjce u vezi samog QRDude-a.
Pozz :)
boggy
30-04-2011, 03:14 PM
Evo ovako :) Nadam se da sam makar na pravom putu, ako nisam potpuno pogresno shvatio...
"donja granicna frekvencija bude odredjena da udaljenje slusaoca od difuzora cini 3 - 4 talasne duzine odredjene donjom granicnom frekvencijom"
-dakle, treba da izracunam koja je to najniza frekvencija koja ce od "monitora" do zida na kome stoji difuzor imati "mesta" da razvije 3 - 4 talasne duzine?
Jel to tacno?
npr:
1000hz
340m u sekundi / 1000hz = 0.34
-znaci tonu na 1000hz treba 34cm za jedan pun period oscilacije.
tacno tako, ako mi mozak nije prokuvao na suncu. :(
Mislim da ja imam oko 3.8m prostora, ali izmericu to tacno i izracunati ako sam ovaj deo dobro shvatio?
ne zaboravi debljinu tretmana na zidovima...
Ako jesam, samo neka neko potvrdi, imam jos neko pitanjce u vezi samog QRDude-a.
.
Pitaj
pozdrav
bogi
djzmaj
01-05-2011, 04:50 PM
tacno tako, ako mi mozak nije prokuvao na suncu. :(
udri neko 'ladno pivo... Domaci lek :D
ne zaboravi debljinu tretmana na zidovima...
ok.
Pitaj
Posto u QRDude ima ona 3 osnovna nacina za racunanje difura sa odredjenim brojem (kako to u bukvalnom prevodu biva "bunara" ili udubljenja).
Na osnovu:
-"Design frequency in hz"
-"Deepest well"
-"2D build depth"
(stojim idalje pri tome da bi da pravim 2D)
Tu frekvenciju koju sam dobio kao najnizu za koju ima mesta da se razvije 3-4 puta, jel tu frekvenciju unosim u "Design frequency in hz" i tako racunam difuzor? Jer on tu frekvenciju (npr. 600hz) predstavlja pored kao "duffuze frequency" a postoji i Scatter koji je za unetih 600hz 300hz i HF cutoff u ovom slucaju 1911hz.
Pretpostavljam da je 1911hz najvisa frekvencija na kojoj on radi nesto (ili gresim?)
Najvise me buni Scatter (ono sto "rastura"), sta je to? Da ne treba da namestim da najniza frekvencija u mojoj prostoriji koja moze da se razvije 3-4 puta bude tu ili je to nesto sto ne treba da me buni?
I jel sam dobro shvatio da se "Number of wells" kvadrira za 2D difuzor?
analog
01-05-2011, 08:21 PM
Neka me neko ispravi ako gre?im, ali mislim da je jedino bitno da rastojanje od difuzora do mesta slu?anja bude 3-4 talasne du?ine, a ne od izvora zvuka do difuzora.
?to se tiče QRDude, ne sećam se napamet kako je tamo ?ta označeno, ali ti ovo mo?e pomoći kao neka referenca: Za difuzor 13. reda i najni?om freq od 1kHz najdublji well je oko 8cm. Talasna du?ina na 1kHz je 343mm * 4 = 1.372m
boggy
01-05-2011, 08:22 PM
Imas i "design frequency" a i korespodentnu informaciju "minimum distance to seating position"
Gornja granicna frekvencija je odredjena sirinom well-a.
Scatter je pojava u akustici, tebe preterano ne zanima jer je tesko mozes kontrolisati.
Nikakav problem nije da se uradi i 2D.
pozdrav
bogi
boggy
01-05-2011, 08:25 PM
Neka me neko ispravi ako gre?im, ali mislim da je jedino bitno da rastojanje od difuzora do mesta slu?anja bude 3-4 talasne du?ine, a ne od izvora zvuka do difuzora.
tacno.
?to se tiče QRDude, ne sećam se napamet kako je tamo ?ta označeno, ali ti ovo mo?e pomoći kao neka referenca: Za difuzor 13. reda i najni?om freq od 1kHz najdublji well je oko 8cm. Talasna du?ina na 1kHz je 343mm * 4 = 1.372m
S obzirom da QRDude radi i optimizaciju dubine, najdublji well u nizu nije najdublji, jer slucajni brojevi nemaju nulu, verujem da su i to uzimali u obzir.
pozdrav
bogi
analog
01-05-2011, 08:29 PM
S obzirom da QRDude radi i optimizaciju dubine, najdublji well u nizu nije najdublji, jer slucajni brojevi nemaju nulu, verujem da su i to uzimali u obzir.
Opcija optimise, makar u mojoj verziji mora posebno da se klikne, tako da po defaultu se dobija "standardni" raspored wellova. U zavisnosti kojeg je reda difuzor onda zavisi i najdublji well [ne najdublji ratio], a pomenuh da sam mislio na N13
boggy
01-05-2011, 08:32 PM
Opcija optimise, makar u mojoj verziji mora posebno da se klikne, tako da po defaultu se dobija "standardni" raspored wellova. U zavisnosti kojeg je reda difuzor onda zavisi i najdublji well [ne najdublji ratio], a pomenuh da sam mislio na N13
Najdublji well ne ulazi u donju granicnu frekvenciju, nego "dizajnirana dubina", odnosno teoretski najdublji well koga NEMAS u difuzoru.
EDIT: Ne vidim zasto mi dajes informaciju o redu difuzora, jer donja granicna frekvencija (barem u mom shvatanju projektovanja difuzora) ne zavisi od reda difuzora nego od dizajnirane dubine...
pozdrav
bogi
analog
01-05-2011, 08:40 PM
Sla?em se sa tim. Samo fokus mog posta nije bio na tome. Referencu sam mu dao jer se dizajnirana frekvencija i minimalna blizina u QRDude ne poklapa sa tvojim i mojim "standardima".
analog
01-05-2011, 08:43 PM
EDIT: Ne vidim zasto mi dajes informaciju o redu difuzora, jer donja granicna frekvencija (barem u mom shvatanju projektovanja difuzora) ne zavisi od reda difuzora nego od dizajnirane dubine...
Zato ?to se najdublji well [fizički, ne teoretski] menja u zavisnosti od reda difuzora. A informacija koju sam znao napamet je da je najdublji well 8cm za N13
boggy
01-05-2011, 08:43 PM
......Referencu sam mu dao jer se dizajnirana frekvencija i minimalna blizina u QRDude ne poklapa sa tvojim i mojim "standardima".
Jeel?! :mad: Jbg... nisam se udubljivao. :(
qrdude mi je izgledao kao upotrebljiv alatic
pozdrav
bogi
boggy
01-05-2011, 08:48 PM
Zato ?to se najdublji well [fizički, ne teoretski] menja u zavisnosti od reda difuzora. A informacija koju sam znao napamet je da je najdublji well 8cm za N13
Poenta i jeste u tome da od reda difuzora ne (treba da) zavisi donja granicna ucestanost, jer to olaksava proracun. Ima li kakvih merenja/radova po kojima su to uveli kao pravilo?
pozdrav
bogi
analog
01-05-2011, 08:52 PM
Ok, pošto je došlo do nedoumica uključio sam QRDude da više ne pričam napamet.
Ono što ja smatram najnižom radnom frekvencijom u QRDude je to Design frequency/2. Tačnije ono što njemu piše pod Scatter.
Min Rastojanje isto računam drugačije. Ručno, talasnu dužinu (moje) dizajnirane freq [njegovog Scattera] pomnožim sa 4. QRDude računa tako što njegovu dizajniranu freq pomnoži sa 3
EDIT: Takođe je sklon zaokruživanju dubine wellova, pa na kraju ipak sve računam ručno.
boggy
01-05-2011, 09:27 PM
Da, Zorica ga ne koristi uopste za proracun, sve radimo rucno ili njenim programcicima.
pozdrav
bogi
Jeste razučarajuče, da takav fin programčič zaokro?uje:(
djzmaj
01-05-2011, 09:59 PM
Hvala ljudi, samo je mooozda za moje poznavanje akustike u nekim detaljima otislo daleko pa cu ja da se vratim na onu moju prostiju varijantu :D
Od monitora do ZIDA ima 4m.
Od slusanja do ZIDA ima recimo 2.8m (mislim, stolica je na tockicima, pomera se, ne mogu da budem u cm tacan povodom ovoga) :D
Posle vase diskusije ja nisam siguran za koju razdaljinu racunam frekvenciju. OD SLUSANJA ili od MONITORA?
Racunao sam od slusanja recimo.
500hz frekvenciji treba 68cm da se razvije *4 = 2.72m (to staje od SLUSANJA do ZIDA).
Evo kako to izgleda u QRDude:
9594
(potvrdjujemo ono da je QRDude-ov Minimum distance to seating position *3 a ne *4 kao sto rucno racunamo).
Da li treba da racunam za razdaljinu od MONITORA ili od mesta SLUSANJA?
To samo ako nije problem da mi razjasnite pa cu ja da izracunam ponovo i uzecu u obzir Apsorbciju na zidu...
Razdaljina ka?e koliko mora? da bude? udaljen (sweet spot) od povr?ine difuzora, da difuzor razvije optimalno difuzijsko polje inače ako si preblizu če? moči čuti fazne pomake.
djzmaj
01-05-2011, 10:09 PM
Razdaljina ka?e koliko mora? da bude? udaljen (sweet spot) od povr?ine difuzora, da difuzor razvije optimalno difuzijsko polje inače ako si preblizu če? moči čuti fazne pomake.
Logicno. Hvala! :)
analog
02-05-2011, 12:08 AM
(potvrdjujemo ono da je QRDude-ov Minimum distance to seating position *3 a ne *4 kao sto rucno racunamo).
ne samo to, on u ovom tvom slucaju racuna za 500hz *3 umesto za 250*4
analog
02-05-2011, 12:13 AM
Jeste razučarajuče, da takav fin programčič zaokro?uje:(
Zaokru?ivanje je na ovom nivou: umesto 79,2mm napi?e 80mm. Sve ratio-e izračunam ručno, a onda u QRDude-u vidim koji ratio ide na koju poziciju i tu dimenziju primenim
Jeste da.
Dobro da je klasične QRD i PRD lako ručno računati.
... preciznost od barem! 1/4 mm je za?eljena...
boggy
02-05-2011, 02:42 AM
.........
... preciznost od barem! 1/4 mm je zaželjena...
Ajoj... :confused:
Cemu tolika preciznost?
Kako je ostvariti?
Koliko kosta takva preciznost?
Na kojoj temperaturi?
Preciznost debljine MDF, iverice itd.. je gora od 1/4mm (sto ne mozemo korigovati)
79.2mm bi trebalo da se zaokruzuje na 79mm ne na 80mm... http://en.wikipedia.org/wiki/Rounding
po mom iskustvu preciznost bolja od +/-1mm je prakticno ostvariva bez poskupljenja i sasvim je ok.
pozdrav
bogi
analog
02-05-2011, 04:54 AM
79.2mm bi trebalo da se zaokruzuje na 79mm ne na 80mm... http://en.wikipedia.org/wiki/Rounding
U tome i jeste problem. Ili uzima drugu vrednost za brzinu zvuka od mene, a u stvari dobro zaokru?uje. Ne znam, nisam se bavio puno time, lak?e mi je da izračunam sam, nego da tra?im gde je razila?enje u softwareu :) I preciznije mi je da te?im ?to preciznijim dimenzijama kada sečem, nego već usrednjenim, manja je zbirna gre?ka.
Ajoj... :confused:
Cemu tolika preciznost?
Kako je ostvariti?
Koliko kosta takva preciznost?
Na kojoj temperaturi?
Preciznost debljine MDF, iverice itd.. je gora od 1/4mm (sto ne mozemo korigovati)
po mom iskustvu preciznost bolja od +/-1mm je prakticno ostvariva bez poskupljenja i sasvim je ok.
pozdrav
bogi
U teoriji nek bi bilo čim preciznije inače matematika nije po?tovana.
Recimo kod Skyline-a je to veoma uočljivo gdje ima 156 različnih du?ina i ako nije dosta precizno onda nema 156 različitih du?ina.
CNC formatirka zadovoljuje dobru preciznost.
MDF svakako.
Par puta si i sam pisao da je +/- 0.1mm potrebno ili za?eljeno.
+/-1mm precizno izre?em na mojoj cirkularki.
Kad se govori oko QRD manjih redova verovatno nije toliko to potrebno.
djzmaj
02-05-2011, 12:47 PM
ne samo to, on u ovom tvom slucaju racuna za 500hz *3 umesto za 250*4
To znaci da ipak treba da gledam tu najnizu spomenutu frekvenciju (Scatter u QRDude) za razdaljinu od slusanja.
Jel to onda znaci da posto sam izracunao da 500hz "staje" 4x u rastojanje treba da unesem pod "Design frequency in hz" 1000hz da bi mi Scatter bio 500hz?
boggy
02-05-2011, 05:07 PM
U teoriji nek bi bilo čim preciznije inače matematika nije poštovana.
Bavimo se prakticnim realizacijama akustickog tretmana, a ne matematikom... ostavimo matematiku matematicarima.
Recimo kod Skyline-a je to veoma uočljivo gdje ima 156 različnih dužina i ako nije dosta precizno onda nema 156 različitih dužina.
Govorim o QRD, i uglavnom o 1D.
Sto se tice ostalih... vazi slicno... nece se napraviti nikakva strasna stvar ako nesto bude, umesto 135mm, 134mm...
156 razlicitih duzina, je idealan slucaj... ako se to napravi sa greskom od +/-1mm nista se spektakularno nece desiti u akustici sobe gde su primenjeni takvi difuzori.. da ne pricam da je odstupanje debljine lepka "0"-0.25mm.
Po mom skromnom misljenju je vaznije implementirati difuzore u sobi, sa greskom od +/-1mm nego ih ne implementirati uopste jer nam je CNC preciznost (finansijski) nedostizna.
Da ne govorim da se drvo siri prilicno na toploti (u zavisnosti od drveta).. te je takva preciznost preterivanje.
CNC formatirka zadovoljuje dobru preciznost.
znam... ali je to mnogima finansijski nedostupno, i ne smatram da je mudro praviti takav uslov clanovima foruma, jer ih time obeshrabrujemo da prave difuzore... cak i sa tim nemam problem ako imamo jak razlog, ali u ovom slucaju ja stvarno ne vidim da je neophodna toliko velika preciznost... odnosno da to ima bilo kakvog opravdanja.
MDF svakako.
Par puta si i sam pisao da je +/- 0.1mm potrebno ili zaželjeno.
Za zvucnicke kabinete koji se spajaju spojevima "pod 45 stepeni" da!
Za ostalo ne.
+/-1mm precizno izrežem na mojoj cirkularki.
da... o tome i pricam
Kad se govori oko QRD manjih redova verovatno nije toliko to potrebno.
svejedno manji ili veci red... male proracunate razlike izmedju pojedinih wellova, znace upravo to... prirodno je to skoro isto.. te ako ima mogucnosti da se desi neki alijasing desice se i sa TACNO I RAZLICITO isecenim wellovima... 134mm i 135mm ce napraviti alijasing kao da su isti, ako za to postoji uslov... ako ne postoji uslov, kao sto ne postoji, onda na istim mestima nece napraviti nikakav problem i ako u nekom difuzoru bude 135mm i 135mm na tim mestima.
pozdrav
bogi
Bavimo se prakticnim realizacijama akustickog tretmana, a ne matematikom... ostavimo matematiku matematicarima.
Tako govore u knjigama i slično, zato i pominjem.
Govorim o QRD, i uglavnom o 1D.
Sto se tice ostalih... vazi slicno... nece se napraviti nikakva strasna stvar ako nesto bude, umesto 135mm, 134mm...
156 razlicitih duzina, je idealan slucaj... ako se to napravi sa greskom od +/-1mm nista se spektakularno nece desiti u akustici sobe gde su primenjeni takvi difuzori.. da ne pricam da je odstupanje debljine lepka "0"-0.25mm.
Dobro ali ipak ako mo?e, nače badava 156 različitih du?ina.
Po mom skromnom misljenju je vaznije implementirati difuzore u sobi, sa greskom od +/-1mm nego ih ne implementirati uopste jer nam je CNC preciznost (finansijski) nedostizna.
Da ne govorim da se drvo siri prilicno na toploti (u zavisnosti od drveta).. te je takva preciznost preterivanje.
MDF je nekoliko stabilniji.
U SLO kad kupi? pločasti materijal sa razrezom (razrez je 22.8? na celu ploču debeline 25mm dimenzija 2.8m X 2,2m, nare?u na koliko hoče? različitih du?ina, cela ploča je 66,34?, sve cene su sa PDV-jem).
Pa ako mo?e...
znam... ali je to mnogima finansijski nedostupno, i ne smatram da je mudro praviti takav uslov clanovima foruma, jer ih time obeshrabrujemo da prave difuzore... cak i sa tim nemam problem ako imamo jak razlog, ali u ovom slucaju ja stvarno ne vidim da je neophodna toliko velika preciznost... odnosno da to ima bilo kakvog opravdanja.
Mo?da da kod vas nemate te ponude, ne znam ali skoro badava ti nare?u na sve mere.
Za zvucnicke kabinete koji se spajaju spojevima "pod 45 stepeni" da!
Za ostalo ne.
da... o tome i pricam
ma bilo je preko privat email-a ba? gledam, pričali smo oko +/-0.1mm ali izgleda da sam te krivo shvatio, mislio sam da pričamo o difuzorima, ispričavam se.
svejedno manji ili veci red... male proracunate razlike izmedju pojedinih wellova, znace upravo to... prirodno je to skoro isto.. te ako ima mogucnosti da se desi neki alijasing desice se i sa TACNO I RAZLICITO isecenim wellovima... 134mm i 135mm ce napraviti alijasing kao da su isti, ako za to postoji uslov... ako ne postoji uslov, kao sto ne postoji, onda na istim mestima nece napraviti nikakav problem i ako u nekom difuzoru bude 135mm i 135mm na tim mestima.
pozdrav
bogi
I ja sam takvog razmi?ljanja ali ako mo?e za?to ne i ako to propovijedaju RPG i slični opet za?to ne.
Verovatno hoče da naprave iz svega toga vi?e kompliciranije nego ?to jest ali ja nemam največu Kundtovu cijev na svetu pa da se pravim pametnim i provjeravam jedino ?to mi govori zdrava logika i ta je jednaka tvojoj.
Slično oko toga mo?e? da prečita? u "RPG knjigi" o filozofiji optimizacije difuzora kao da originalni Schroeder-ovi nisu dovoljno dobri... ima i nekih grafova oko toga...
... pa eto opet jedni su sasvim zadovoljni sa običnim perforiranim gips pločami... malo karikiram:D
analog
02-05-2011, 07:41 PM
To znaci da ipak treba da gledam tu najnizu spomenutu frekvenciju (Scatter u QRDude) za razdaljinu od slusanja.
Jel to onda znaci da posto sam izracunao da 500hz "staje" 4x u rastojanje treba da unesem pod "Design frequency in hz" 1000hz da bi mi Scatter bio 500hz?
Da
boggy
02-05-2011, 08:01 PM
...........
I ja sam takvog razmi?ljanja ali ako mo?e za?to ne i ako to propovijedaju RPG i slični opet za?to ne.
Verovatno hoče da naprave iz svega toga vi?e kompliciranije nego ?to jest ali ja nemam največu Kundtovu cijev na svetu pa da se pravim pametnim i provjeravam jedino ?to mi govori zdrava logika i ta je jednaka tvojoj.
Slično oko toga mo?e? da prečita? u "RPG knjigi" o filozofiji optimizacije difuzora kao da originalni Schroeder-ovi nisu dovoljno dobri... ima i nekih grafova oko toga...
... pa eto opet jedni su sasvim zadovoljni sa običnim perforiranim gips pločami... malo karikiram:D
+/-1mm se u Srbiji dobija prakticno besplatno, samo narucis po krojnoj listi.
CNC razrezivanje se naplacuje po duznom metru (dodatno).
sto se tice knjiga... da sam se vodio striktno zakljuccima pisaca knjiga (makar i najvecu Kundt-ovu cev imali) MyRoom dizajna ne bi nikada ni bilo, sto me nije sprecavalo da ih ipak iscitam.
Knjige je neophodno citati, ali ipak ne ocekujem da knjige iz akustike budu "biblije".
Schroeder nije dovoljno dobar?! Hm, sigurno ima manje alijasinga od ESS dizajna (sto mi je vise nego dovoljno), a pri tom (Schroeder) NIJE patentiran! Znaci mogu ga slobodno koristiti a da nikome ne placam "fee" zbog toga,... niti me iko moze pitati sta to radim i da li smem to da radim.
Jasno mi je da pojedinci mogu da koriste sta god zazele, ja ipak ne mogu, ako se profesionalno bavim ovim poslom.
Ne, nisam zadovoljan obicnim perforiranim gips-plocama, ne treba banalizovati, mislim da sam bio prilicno jasan:
- Difuzori? Da!
- Da li treba precizniji well od +/-1mm? Ne!
To ne znaci da zelim da uvodim perforirane gipsane ploce u pricu.
pozdrav
bogi
Ma razumem te, i jednako mislim ali ipak da se zna što teorija govori oko preciznosti, to je sve.
Dobro je i to, da se difuzori vremenom evolucijski razvijaju i da se nešto događa inače bi još uvijek bili kod veoma prostih geometrijskih objekata kao difuzorima (ili ornamentima kao u starim opernim kučama).
Malo OT ali kao zanimivost: oko "kopiranja", nema prava na izmišljen/zamišljen matematički postupak i slično, nego samo na tehnološki princip izrade specifičkog objekta! a i to je upitno... isto je sa računalnim algoritmima itd. jedino da se zna tko je bio prvi odnosno zamislio/izmislio... inače bi i Schroederu kod prve javne objave rada oko njegovih difuzora avtomatski pripadao procenat za svaki izrađen difuzor po njegovoj jednažbini...
Veoma mi se sviđa tvoj i Zoricin MyRoom dizajn i preferiram ga te poštujem, svakako je trebalo pogledati preko nekih teoretskih zidova akustike, jer od šume se drveče veoma slabo vidi. Čestitam još jednom!
boggy
02-05-2011, 10:32 PM
Ma razumem te, i jednako mislim ali ipak da se zna što teorija govori oko preciznosti, to je sve.
Teorija je teorija... ovde se bavimo prvenstveno praksom.
Ljudi koji pretezno ne znaju skoro pa nista o akustici pokusavaju sami da srede svoj prostor, pritom uceci ono sto ne znaju, ne treba da ih mucimo vise nego sto je neophodno, treba da im pomognemo.
Sta mora precizno, pravice se precizno, sta ne mora.. nece.
Ionako SUMNJAM da je ovde iko u stanju da istera internu simetriju u sobi bolju od +/-10mm a postici bolje od +/-5mm je ravno senzaciji. I ako trazimo da su difuzori interno konstruisani +/-0.25mm a postavljeni su na prave pozicije sa tolerancijom od najbolje +/-10mm... o cemu mi onda ovde pisemo i gubimo vreme?
Dobro je i to, da se difuzori vremenom evolucijski razvijaju i da se nešto događa inače bi još uvijek bili kod veoma prostih geometrijskih objekata kao difuzorima (ili ornamentima kao u starim opernim kučama).
pa brze ce se razvijati ako se budu vise koristili... insistirati na CNC ce samo smanjiti broj onih koji INVESTIRAJU u difuzore.
Malo OT ali kao zanimivost: oko "kopiranja", nema prava na izmišljen/zamišljen matematički postupak i slično, nego samo na tehnološki princip izrade specifičkog objekta! a i to je upitno... isto je sa računalnim algoritmima itd. jedino da se zna tko je bio prvi odnosno zamislio/izmislio... inače bi i Schroederu kod prve javne objave rada oko njegovih difuzora avtomatski pripadao procenat za svaki izrađen difuzor po njegovoj jednažbini...
Mesas autorska prava i patente. Patent je izmisljen da bi onome ko ga je registrovao obezbedio profit od ostalih koji to nisu ucinili (ako im je koristan). Autorstvo nad nekim algoritmom ne znaci po pravilu da autoru pripada procenat od drugih koji koriste algoritam, ali moze da se trazi (nisu sve oblasti tretirane kao muzika)
i da... softverski patenti postoje...
Veoma mi se sviđa tvoj i Zoricin MyRoom dizajn i preferiram ga te poštujem, svakako je trebalo pogledati preko nekih teoretskih zidova akustike, jer od šume se drveče veoma slabo vidi. Čestitam još jednom!
Hvala.
pozdrav
bogi
p.s. BTW, jedan prilicno primitivan "Hybrid amplitude and phase grating diffuser" je patentiran od strane D'Antonia i RPG Inc. http://www.google.com/patents/about?id=1-6tAAAAEBAJ&dq=7428948... mozes da ih pitas posto kosta da ih koristis u svom (profesionalnom) dizajnu...
Pa dobro ako teorija ?kodi, ?utjet ču.
Ne me?am ni?ta, jesam samo nezgodno na brzinu napisao, provereno je jer me jedanput zanimalo, nije mi od lične koristi mo?da kome koji čita jeste.
OT: jeste gledao sam več taj njihov "novi" princip hibrida ali RPG je nekako zajedanput vi?e odu?evljen sa 2D phase bicubic difuzorom te mo?da naknadno da implementira i amplitude hibrid da.
Ajde +/-1mm i svi akcija.
djzmaj
03-05-2011, 02:43 PM
Da postavim jos 2 pitanja u vezi difuzora ako nije problem :)
-Da li treba da tezim ka sto nizoj frekvenciji? Npr. 1000hz (tj. 500hz u Scatter) sigurno staje, ali mozda ima jos lufta da to bude 900hz/450hz? Jel treba to raditi ili to nije tako bitno?
-Da li je ok da pravim N11 2D difuzor (posto vidim da ste uglavnom pricali o N13)? Mogao bi takva da napravim i 2 komada... Ili je mnogo bolje napraviti N13 (pa makar i 2 takva)?
Hvala ljudi na ovoj vasoj konverzaciji vezanoj za difuzore u mojoj temi :) Svasta moze da se nauci odatle ;)
boggy
03-05-2011, 10:05 PM
Da postavim jos 2 pitanja u vezi difuzora ako nije problem :)
-Da li treba da tezim ka sto nizoj frekvenciji? Npr. 1000hz (tj. 500hz u Scatter) sigurno staje, ali mozda ima jos lufta da to bude 900hz/450hz? Jel treba to raditi ili to nije tako bitno?
Nije preterano bitno.
-Da li je ok da pravim N11 2D difuzor (posto vidim da ste uglavnom pricali o N13)? Mogao bi takva da napravim i 2 komada... Ili je mnogo bolje napraviti N13 (pa makar i 2 takva)?
Uglavnom radim N7, N13 i N41
pozdrav
bogi
djzmaj
04-05-2011, 08:59 PM
Hvala.
Jel pravilo sa ovim brojem wells-ova da sto ih je vise to je jednostavno bolji difuzor (bolje radi to sto treba da radi) ili su razliciti N-ovi za razlicite namene tj. razlicite situacije?
Ako je i sa N-om stvar koliko --brojeva-- toliko muzike onda mi je jasno kako treba da se odlucim koji N da pravim, a ako ne onda mora da ima neko pravilo na koje nisam naleteo.
Pozz ljudi.
Radim na apsorberima trenutno (pravim ramove)... Slikacu vam kad ih izbusim :)
boggy
04-05-2011, 09:02 PM
Hvala.
Jel pravilo sa ovim brojem wells-ova da sto ih je vise to je jednostavno bolji difuzor (bolje radi to sto treba da radi) ili su razliciti N-ovi za razlicite namene tj. razlicite situacije?
Da i da.
Ako je i sa N-om stvar koliko --brojeva-- toliko muzike onda mi je jasno kako treba da se odlucim koji N da pravim, a ako ne onda mora da ima neko pravilo na koje nisam naleteo.
pravi se optimum i kompromis
naveo sam ti specijalne slucajeve jako dobrih karakteristika... za pojedine vrednosti N
I drugi su ok...
Pozz ljudi.
Radim na apsorberima trenutno (pravim ramove)... Slikacu vam kad ih izbusim :)
e super! :D
pozdrav
bogi
... jeste i ako se pravi mali broj difuzora za neki prostor, mo?e biti PN manjeg reda inače se stvar drugačije optimizuje... ali to je več druga priča...
Eomsy
05-05-2011, 01:11 PM
Slikice, slikice .... :trchi:
djzmaj
10-05-2011, 01:43 PM
Evo mene :) Da ne mislite da sam ne daj Boze odustao :D
Busenje ovih rupica ide maaaalko sporije nego sto sam mislio, opet, radim to sam jer ovim mojim --ozbiljnim-- stolarima ne pada na pamet da se bave mojim zaje*ancijama :D
Evo nekih slicica, izgleda odlicno, napreduje odlicno, jos danas i sutra mi treba da izbusim delove za ovih 6 apsorbera i posle za 1-2 dana mogu da sklopim sve.
Javicu vam sta sam uzeo od vune i platna, to planiram sutra da zavrsim.
9652
9653
9654
Eomsy
10-05-2011, 02:30 PM
Koje drvo koristi?? Izgledaju mi clean rezovi za jelovinu ?!
... pa i ne ako ima dobru "Bosch-ilicu", solidno oruđe i velike brzine...:)
boggy
10-05-2011, 11:33 PM
... pa i ne ako ima dobru "Bosch-ilicu", solidno oruđe i velike brzine...:)
Mislis da ona to sama (Bosch-ilica) moze da uradi? Hm... :confused:
pozdrav
bogi
Pa nadam se da ima opciju da se podesi i da to sam zna da je logično:)
Ako ima opciju velikih brzina/obrtaja+solidno oruđe mo?e se i sa mek?im drvetom da se urade lepe rupe.
boggy
11-05-2011, 12:08 AM
Pa nadam se da ima opciju da se podesi i da to sam zna da je logično:)
Ako ima opciju velikih brzina/obrtaja+solidno oruđe mo?e se i sa mek?im drvetom da se urade lepe rupe.
Ma mislio sam da kazem da tu i covek koji busi ima neku ulogu.
pozdrav
bogi
Begs Demijan I
11-05-2011, 02:53 AM
Meni ovo izgleda da je medijapan...bar ove poslednje dve slike
djzmaj
12-05-2011, 11:05 PM
Koje drvo koristi?? Izgledaju mi clean rezovi za jelovinu ?!
Nesto nikako da stignem da se onlajnujem da vam napisem sve...
Cisto drvo je u pitanju, nije medijapan. 99% je Lipa, provericu.
Bosch-ilica :D heheheh...
Aaaa, sto se velike brzine tice, mislim da se ne slazemo... Poenta je kako sam ja naucen od iskusnijih drvodeljaca da brzina i ne bude velika jer kad je brzina velika, brzo se ugreje testera i samim tim se brzo "zapali" drvo i onda nista nisi uradio.
Treba busilica da bude jaka i da ima snage na manjim obrtajima da bi ovo secenje islo glatko.
Testera je takodje bitna, da bude onako "cela", "sholja" (bas za drvo) a ne oni limcici sto se natacinju na glavu sa burgijom, te limene testere puknu posle 5 rupa i ne seku pravilne rupe u drvetu, uvek se prosiruju ka unutra.
Zavrsio sam busenje za ovih 6 komada. KONACNO. Danas idem da uzmem vunu za tih 6 panela (mozda mozete da me ispravite oko toga) jer planiram da uzmem 6 panela 75kg/m3 kamene vune. Ili bi ipak trebalo da se isprsim za 120 kg/m3? :confused:
Pozdrav ljudi :)
boggy
12-05-2011, 11:15 PM
znao sam ja da brzina nije vrlina... :da:
:)
pozdrav
bogi
djzmaj
12-05-2011, 11:30 PM
Mozda bi trebalo da ponovim da ove apsorbere posebno sad pravim jer sad imam vremena za to, i da hocu da ih postavim u prostoriju na kako sam zamislio prve refleksije (mozda nisam idealno nacrtao jer nisam jos ni prolazio sa ogledalom da vidim gde je to tacno) da bi mogao da "ZIVIM" u prostoriji jer ovako kako je sad ne mogu da radim dugo, bukvalno se umorim...
Pa zato pitam za ove apsorbere, jel bi bilo znacajno da ih napravim sa 120kg/m3 ili da stavim 75? Eto, mooozda imate neki savet koji bi dosao iz iskustva.
9659
boggy
13-05-2011, 12:07 AM
Mozda bi trebalo da ponovim da ove apsorbere posebno sad pravim jer sad imam vremena za to, i da hocu da ih postavim u prostoriju na kako sam zamislio prve refleksije (mozda nisam idealno nacrtao jer nisam jos ni prolazio sa ogledalom da vidim gde je to tacno) da bi mogao da "ZIVIM" u prostoriji jer ovako kako je sad ne mogu da radim dugo, bukvalno se umorim...
Pa zato pitam za ove apsorbere, jel bi bilo znacajno da ih napravim sa 120kg/m3 ili da stavim 75? Eto, mooozda imate neki savet koji bi dosao iz iskustva.
9659
Po mojim shvatanjima studijskog akustickog tretmana, nije poenta ubiti prve refleksije apsorberima, to je poslednja stvar koju zelim da uradim nekome u studiju.
"Metod ogledala" bih koristio za difuzore, ne apsorbere.
Apsorberi imaju zadatak da smire sobne modove u prostoriji.... a da pri tom NE UBIJAJU (apsorbuju) prve refleksije, nego da ih, po mogucstvu, difuzuju putem phase grating, amplitude grating, ili kombinovanom metodom (nije svejedno koja je metoda, ali je sve to bolje od ciste apsorpcije ili ciste refleksije)
Apsorbovanje prvih refleksija u reziji .. i uopste refleksija zvuka iznad 1kHz (u reziji), po mom iskustvu, je jedan od razloga koji vodi ka otezanoj translaciji miksa
Koristim najcesce azmafon, koji ima gustinu 50-70kg/m3, tako da ne lupam glavu o gustini... i verovatno bi za apsorbere koristio 75kg/m3 kamenu vunu. Tezu vunu bih koristio za zvucnu izolaciju. Ali to sam samo ja.
pozdrav
bogi
djzmaj
13-05-2011, 12:32 AM
Koristim najcesce azmafon, koji ima gustinu 50-70kg/m3, tako da ne lupam glavu o gustini... i verovatno bi za apsorbere koristio 75kg/m3 kamenu vunu. Tezu vunu bih koristio za zvucnu izolaciju. Ali to sam samo ja.
Hvala, pomogli ste mi ovim postom oko vune, naravno moja je ideja da kupim 75kg/m3, samo ste mi vi dali ideju o tome kako vi radite pa mi je sad lakse da se odlucim...
Po mojim shvatanjima studijskog akustickog tretmana, nije poenta ubiti prve refleksije apsorberima, to je poslednja stvar koju zelim da uradim nekome u studiju.
"Metod ogledala" bih koristio za difuzore, ne apsorbere.
Razumem sta ste napisali, ALI, ne u potpunosti. Po onome sto sam od EOMSY-a pokupio na ovom forumu (osim ako nisam lose shvatio) taj metod ogledala radi ovako... Na mestima levo, desno i "iznad" sweet spot-a gde u ogledalu vidimo monitore, tu su mesta prvih refleksija i to su mesta gde treba postaviti apsorbere?? Jel to tacno?
Apsorberi imaju zadatak da smire sobne modove u prostoriji.... a da pri tom NE UBIJAJU (apsorbuju) prve refleksije, nego da ih, po mogucstvu, difuzuju putem phase grating, amplitude grating, ili kombinovanom metodom (nije svejedno koja je metoda, ali je sve to bolje od ciste apsorpcije ili ciste refleksije)
Apsorbovanje prvih refleksija u reziji .. i uopste refleksija zvuka iznad 1kHz (u reziji), po mom iskustvu, je jedan od razloga koji vodi ka otezanoj translaciji miksa
Jel to jednostavno znaci da ne treba na ta mesta postavljati neke heavy duty apsorbere (30cm 120kg/m3) vune nego neke "normalne" jer bi u protivnom prve refleksije bile u potpunosti ubijene?
analog
13-05-2011, 01:11 AM
Razumem sta ste napisali, ALI, ne u potpunosti. Po onome sto sam od EOMSY-a pokupio na ovom forumu (osim ako nisam lose shvatio) taj metod ogledala radi ovako... Na mestima levo, desno i "iznad" sweet spot-a gde u ogledalu vidimo monitore, tu su mesta prvih refleksija i to su mesta gde treba postaviti apsorbere?? Jel to tacno?
Tačno je da su to tačke prvih refleksija, ali ti bogi reče da ne preporučuje apsorpciju na tim mestima, pogotovo ako je to jedina apsorpcija u sobi! Apsorpcijom bi trebalo prvenstveno re?avati frekvencije ispod 500Hz koje i ne zrače toliko usmereno iz zvučnika, pa nije toliko bitno da ih cilja? ogledalcem, ali ih mo?e? tra?iti mikrofonom recimo. Na mestima prvih refleksija stavi difuzor, ili ako ne mo?e?, ostavi ih reflektivne.
djzmaj
13-05-2011, 01:26 AM
Ok, jasno, nisam razmisljao na tu stranu jer se sve to oko prvih refleksija potivilo mojim dosadasnjim razmisljanjima. Mogu da stavim difuzore na tim mestima. Kada dodjem do pravljenja difuzora, konsultovacu se detaljno sa vama ovde.
Znaci ove apsorbere koje sad imam, jednostavno da postavim NEGDE u prostoriji? Onako kako sam nacrtao, 2 na levi-desni zid i 2 na plafon, samo da izbegnem mesta prvih refleksija i da tu planiram difuzore...?
analog
13-05-2011, 02:36 AM
Ne očekuj da će tih 6 apsorbera da ti napravi ne?to epohalno u sobi. Za tretiranje niskih frekvencija potrebno je mnogo, mnogo vi?e. Ako već mora? da bira? gde će? ih postaviti, onda ih stavi tamo gde su sobni modovi najizra?eniji [najveći peakovi i deapovi u bassu]
djzmaj
13-05-2011, 04:05 AM
Razumem ja u potpunosti da necu nista spec uraditi sa njima, nego jednostavno pitam gde bi trebalo postaviti ih da ih ne bi postavio na pogresno mesto... Kao sto sam i krenuo da uradim, i uradio bi da nisam pitao...
Nacrtacu sutra drugu varijantu kako sam zamislio pa cu postovati ovde ;)
boggy
13-05-2011, 10:14 AM
......
Idealno bi bilo da se na to mesto montira difuzor + apsorber. U ovom slucaju mislim na ekonomicnu MLS varijantu difuzora (amplitude grating) + apsorber IZA njega.
Pri tom apsorber tu treba NE zbog "ogledanja" i ubijanja prvih refleksija nego zbog moguceg flutter echo-a (javlja se izmedju idealno paralelnih povrsina) i dodatne apsorpcije frekvencija ispod 500Hz (kao sto ti je analog vec objasnio)
Jel to jednostavno znaci da ne treba na ta mesta postavljati neke heavy duty apsorbere (30cm 120kg/m3) vune nego neke "normalne" jer bi u protivnom prve refleksije bile u potpunosti ubijene?
....
"Heavy duty" apsorberi, po onome kako si ih ti objasnio, ne rade bas tako... takodje, imaj u vidu da uslov za dobijanje "refleksije", u smislu produkcionog efekta koji se naziva "reverb", zahteva da talasne duzine frekvencija budu mnogo manje od dimenzija sobe (recimo 100 puta) da bi je mogao TI detektovati kao refleksiju (reverb sobe), pri tom kad sam rekao "TI", rekao sam ti sustinu studijskog akustickog tretmana... znaci, sve ovo radis zbog SEBE i svojih subjektivnih utisaka... merenja, proracuni, analize, konstrukcije su samo pomagala, ne cilj... (implicitno objasnjavam da ne bi sirio dalje pricu.)
pozdrav
bogi
Eomsy
13-05-2011, 02:43 PM
Idealno bi bilo da se na to mesto montira difuzor + apsorber. U ovom slucaju mislim na ekonomicnu MLS varijantu difuzora (amplitude grating) + apsorber IZA njega.
Pri tom apsorber tu treba NE zbog "ogledanja" i ubijanja prvih refleksija nego zbog moguceg flutter echo-a (javlja se izmedju idealno paralelnih povrsina) i dodatne apsorpcije frekvencija ispod 500Hz (kao sto ti je analog vec objasnio)
Na to sam ja i mislio kada sam ti rekao da stavi? na prve refleksije absorbere, jer ako se ne varam si već spomenuto da će? raditi ?arene letvice MLS / binarni difuzor na kraju, po njima ... kao ?to sam i ja ...
boggy
13-05-2011, 03:07 PM
Na to sam ja i mislio kada sam ti rekao da staviš na prve refleksije absorbere, jer ako se ne varam si već spomenuto da ćeš raditi šarene letvice MLS / binarni difuzor na kraju, po njima ... kao što sam i ja ...
Da budemo sasvim konzistentni, pravilo sa ogledalom i mestima prvih refleksija je vazilo nekada (a i danas) za difuzor.
Apsorberi se stavljaju na mestima najjacih sobnih modova, po duboko ukorenjenim pravilima, ali za MALE sobe to tesko moze da vazi, posto je sve mnogo blize, a sobni modovi gusci, te ja licno u malim sobama stavljam apsorbere gde god ima mesta.
Potencijalna "zagluvljenost" se resava air-transparent difuzorima.... u koje spada i ovaj MLS binarni difuzor.... te se njima moze povecati vreme reverberacije na visim frekvencijama.... koje se (namerno) smanji zbog "heavy apsorpcije". Ako se krene sa idejom da se samo malo apsorbera stavi da se ne bi mnogo spustao RT60 u sobi, onda ce bassovi ostati nedovoljno sredjeni, a to je puno veci problem na kraju.
pozdrav
bogi
Nesto nikako da stignem da se onlajnujem da vam napisem sve...
Cisto drvo je u pitanju, nije medijapan. 99% je Lipa, provericu.
Bosch-ilica :D heheheh...
Aaaa, sto se velike brzine tice, mislim da se ne slazemo... Poenta je kako sam ja naucen od iskusnijih drvodeljaca da brzina i ne bude velika jer kad je brzina velika, brzo se ugreje testera i samim tim se brzo "zapali" drvo i onda nista nisi uradio.
Treba busilica da bude jaka i da ima snage na manjim obrtajima da bi ovo secenje islo glatko.
Testera je takodje bitna, da bude onako "cela", "sholja" (bas za drvo) a ne oni limcici sto se natacinju na glavu sa burgijom, te limene testere puknu posle 5 rupa i ne seku pravilne rupe u drvetu, uvek se prosiruju ka unutra.
:confused:...
Pozdrav ljudi :)
Probaj da se malo vi?e pozanima? oko obrtaja itd. od koga "punijeg" znanja!!!
Tu ba? nema neke debate te svakako treba da bude u bilo kakvoj situaciji potrebna brizna, moč, kvalitetan alat inače čemo razgovarati "ti drumom ja ?umom"!
Pa i mo?e? da primera? specifikacije profesionalnih industrijskih strojeva te dobrih ručnih.
Nemoj da na vrat na nos da simplificira? tvoje vlastito iskustvo kao neko pravilo, te je odvisno od vrste drveta i tome prilagođava? alat...
analog
15-05-2011, 12:23 AM
....
Potencijalna "zagluvljenost" se resava air-transparent difuzorima.... u koje spada i ovaj MLS binarni difuzor.... te se njima moze povecati vreme reverberacije na visim frekvencijama.... koje se (namerno) smanji zbog "heavy apsorpcije".
A kako ti se čini re?enje sa klasičnim zatvorenim difuzorima i potpuno apsorbtivnim povr?inama (bez difuzora ispred, eventualno MLS) koje su postavljene u nekom odnosu koji daje tra?eni RT60?
boggy
15-05-2011, 12:55 AM
A kako ti se čini rešenje sa klasičnim zatvorenim difuzorima i potpuno apsorbtivnim površinama (bez difuzora ispred, eventualno MLS) koje su postavljene u nekom odnosu koji daje traženi RT60?
Kako god okrenes gubis na apsorpciji niskih frekvencija (za koju inace nemas dovoljno mesta, cak i da difuzora nema), ako ne propustis vazduh kroz difuzor.
pozdrav
bogi
p.s. polazim od zelje da se realizuje maksimalna moguca apsorpcija niskih frekvencija a to nece ici ako se budemo "cenjkali" sa difuzorima umesto apsorbera.
djzmaj
15-05-2011, 04:13 AM
Probaj da se malo vi?e pozanima? oko obrtaja itd. od koga "punijeg" znanja!!!
Tu ba? nema neke debate te svakako treba da bude u bilo kakvoj situaciji potrebna brizna, moč, kvalitetan alat inače čemo razgovarati "ti drumom ja ?umom"!
Pa i mo?e? da primera? specifikacije profesionalnih industrijskih strojeva te dobrih ručnih.
Nemoj da na vrat na nos da simplificira? tvoje vlastito iskustvo kao neko pravilo, te je odvisno od vrste drveta i tome prilagođava? alat...
Nadam se da nije zvucalo kao da namecem neka pravila. Jednostavno sam napisao kako se najbolje radi na materijalu koji ja imam ispred sebe i sa kojim radim. Lipa.
Nista drugo :)
Pozz ;)
djzmaj
15-05-2011, 04:29 AM
Hvala... MLS Diffuser. Jel to ovo?
http://myroom-acoustics.com/hosted/ProSoundWeb/DSC_2970.jpg
Jel postoji neki programcic koji racuna njih ili kako se racunaju?
Jel iza ovih "poprecnih pregrada - sto cine difuzor" nema nekih zatvorenih ledja nego su direkt na apsorberu?
...mnogo pitam...
boggy
15-05-2011, 09:46 AM
Hvala... MLS Diffuser. Jel to ovo?
......
Ne. Ovo dole su MLS difuzori:
Bocni zidovi i plafon:
http://www.myroom-acoustics.com/images/stories/big_pic6.jpg
Plafon:
http://www.myroom-acoustics.com/images/stories/big_pic10.jpg
Jel postoji neki programcic koji racuna njih ili kako se racunaju?
Jel iza ovih "poprecnih pregrada - sto cine difuzor" nema nekih zatvorenih ledja nego su direkt na apsorberu?
...mnogo pitam...
Nema "programcica" na netu, barem koliko ja znam. Sracunali smo jednu sekvencu koja moze da se koristi i prilicno je dugacka.
Pocni od ove strane, mada sam, mislim, vec preporucio da se ceo ovaj thread procita:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239&page=34
Ovde je opisano generisanje pseudoslucajne sekvence:
Generisanje pseudoslucajne sekvence za binarne difuzore (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36590)
pozdrav
bogi
djzmaj
16-05-2011, 07:54 PM
Evo ih ramovi :) Gotovi i veoma sam zadovoljan kako su ispali... Sutra platno, vuna, da ih unesem unutra i postavim pa idem dalje sa projektima, razmisljanjima, idejama, crtanjem (a u medjuvremenu ce stici vuna za sc)
9678
Nema "programcica" na netu, barem koliko ja znam. Sracunali smo jednu sekvencu koja moze da se koristi i prilicno je dugacka.
Pocni od ove strane, mada sam, mislim, vec preporucio da se ceo ovaj thread procita:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239&page=34
Ovde je opisano generisanje pseudoslucajne sekvence:
Generisanje pseudoslucajne sekvence za binarne difuzore (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36590)
pozdrav
bogi
Hvala Bogi, ja sam stao negde kod "velike poplave" (koja se nazalost dogodila) kada sam poceo da radim ove panele, a do tih difuzora ste taman dosli par stranica kasnije. Procitao sam, procitacu detaljno one linkove koje si postavio Eomsy-u pa se javljam :)
boggy
16-05-2011, 09:52 PM
.............
Hvala Bogi, ja sam stao negde kod "velike poplave" .......
Eomsy bi trebao svoj studio nazvati "Flood Studio"... ako nista drugo onda protiv uroka :D
imao je barem dve poplave (velike) u threadu... :( jedna je izazvala maleni dizajnerski zaokret 8-)... videcemo sta ce druga da uradi. :)
pozdrav
bogi
Eomsy
17-05-2011, 05:07 PM
Eomsy bi trebao svoj studio nazvati "Flood Studio"... ako nista drugo onda protiv uroka :D
Dao bog da tri puta pljune? i baci? sol iza ramena za to ?to si rekao čovjeku koji ne vjeruje u uroke ... :D
...imao je barem dve poplave (velike) u threadu... :( jedna je izazvala maleni dizajnerski zaokret 8-)... videcemo sta ce druga da uradi. :)
And nothing can't stop me! Let the force be with me!!! :D
Samo naprijed, Zmaju!!!
boggy
17-05-2011, 05:30 PM
Dao bog da tri puta pljuneš i baciš sol iza ramena za to što si rekao čovjeku koji ne vjeruje u uroke ... :D
Ni ja nisam verovao... :rolleyes:
.....Let the force be with me!!! :D
..........
Much to learn, you still have. :D
pozdrav
bogi
Eomsy
17-05-2011, 07:27 PM
Much to learn, you still have. :D
Yes, my Oggy One ...
boggy
17-05-2011, 07:42 PM
Yes, my Oggy One ...
http://planetsmilies.net/star-wars-smiley-5472.gif
pozdrav
(dart) bogi :shock:
djzmaj
18-05-2011, 02:27 AM
Kako nemate "Like!" na forumu :D :rotfl:
djzmaj
24-05-2011, 01:52 PM
uh uh :)
...malo neki rodjendan u petak (pa sam jadan morao da pijem) pa onda Sensation (koji sam morao da posetim), a i tamo sam morao da pijem pa onda nedelja oporavak, pa juce neka mala operacija (nista strasno), i evo me tek danas...
Nisam zaboravio forum ni vas drugare :)
Ubacio sam jos u cetvrtak (ako se dobro secam) ove apsorbere u sobu. Nisam ih pokacio, samo sam ih stavio uz zid po sobi. Neverovatno, ali ono sto sam najvise osetio kao promenu jeste smirenje niskih frekvencija i mozda nizih srednjih. Idalje imam onaj ring kad pljesnem rukama koji se takodje smanjio, ali najvise se osetilo da su se niski "zategli" ... To je neki prvi utisak.
Crtam veceras kako sam mislio da ih postavim pa ako se slozite okacicu ih tako i onda da razradjujemo dalje ideje koje imam :)
...preporucio mi prijatelj neke programcice, mozda niste videli, pogledajte.
http://www.hunecke.de/en/calculators/room-eigenmodes.html
http://www.hunecke.de/java/lautsprecher/test-stereoplay-en.html
http://www.trikustik.at/rechner/rechner-raumakustik.html
djzmaj
27-05-2011, 04:41 AM
Ovako...
Da ne bi komplikovao postove i pisao brdo stvari od jednom, idem redom.
Prvo mi treba "odobrenje" da ovo odradim ovako.
Imam 6 apsorbera, znate, i mislio sam da bi bilo najbolje da ih postavim ovako.
9717
9718
Ovi "zadnji" moraju da budu maltene spojeni da bi Bass trapovi stali, MADA mogu da ushtinem bass trapove samo na tom delu ako je bolje da apsorberi budu razmaknuti i pozadi kao i napred.
9719
Sa strane sam ovako predvideo da stavim ova dva blize predjoj strani pa bi kasnije dodao jos po 2 apsorbera za svaku stranu.
Nije idealno nacrtano, kad budem postavljao izmericu tako da bude sto simetricnije postavljeno.
Da li je ovo ok?
Pozdrav!
Pa da, mo?e tako, neče? ni?ta pogre?iti.
Pokrij sve kutove koliko ide i onda dalje...
boggy
27-05-2011, 08:56 PM
Ako ti se ovo dopadne, dodaj jos cetiri panela i nastavi bocne ugaone panele do kraja
pozdrav
bogi
djzmaj
28-06-2011, 10:38 PM
Evo me nazad posle duzeg vremena... Zavrsio godinu, postao Ujak, malo putovao, mnogo radio oko muzike i opet sam imao vremena za Akustiku :)
Sta se dogadja. Postavio sam onih mojih famoznih 6 apsorbera onako kako sam nacrtao po poslednjem skechapu:
9863
9864
Za bass trapove jos uvek nisam uspeo da odvojim finansije (treba tu dosta vune) :) ali nadam se da cu to uskoro srediti.
Imam vremena da napravim difuzore, i znam da smo spominjali one racunate iz QRDude-a (7, 13, 41) i to ako se ja pitam iskljucivo 2D, ali palo mi je na pamet da bi mogao da napravim Skyline (dakle 157 ako se ne varam) i nasao sam ovaj calculator pa htedoh da vas pitam, valja li i jeste li sretali taj kalkulator?
http://www.oliverprime.com/prd.php
Takodje smo pricali o MDF difuzorima na mestima prvih refleksija, cim zavrsim apsorbere koji bi bili na tim mestima radicu na tome.
Pozdrav svima i izvinjavam se sto me nije bilo :)
boggy
28-06-2011, 10:46 PM
..........
Pozdrav svima i izvinjavam se sto me nije bilo :)
Super ti napreduje :D
pozdrav
bogi
U redu kalkulator za Skyline da, samo pazi da označiš/kvakica "Show intermediate results" inače če ti sve vrijednosti zaokružiti na 1cm pa onda to nije više Skyline od 156 različitih dužina nego kvaziline od 34 različitih dužina.:)
Ako daš kvakicu tamo gde treba onda razbereš iz tabele
"Well heights (in cm, rounded to 3 digits)" rezlutate koji odgovaraju dužini pojedine letvice/well-a.:wink:
djzmaj
28-06-2011, 11:18 PM
Super ti napreduje :D
pozdrav
bogi
ide ide pa stane :D
djzmaj
28-06-2011, 11:21 PM
U redu kalkulator za Skyline da, samo pazi da označi?/kvakica "Show intermediate results" inače če ti sve vrijednosti zaokru?iti na 1cm pa onda to nije vi?e Skyline od 156 različitih du?ina nego kvaziline od 34 različitih du?ina.:)
Ako da? kvakicu tamo gde treba onda razbere? iz tabele
"Well heights (in cm, rounded to 3 digits)" rezlutate koji odgovaraju du?ini pojedine letvice/well-a.:wink:
Da da, hvala, "izvalio" sam taj deo. Nego sam ja planirao da ga zaokruzim na 0.5cm i tako dobijam ako sam dobro izracunao 60ak razlicitih letvica. Jel to zaokruzivanje POTPUNO unistava skyline ili ga jednostavno proporcijalno oslabljuje?
Ja mogu da pravim TACNE 2D difuzore N13 ili tako nesto manjeg reda, ali krecem sa pretpostavkom da je bolje napraviti skyline koji ima makar ovakvo zaokruzivanje (od 0.5cm) nego praviti N7,11,13 itd...
Ako ta pretpostavka nije tanca onda se vracam na QRDude?
Pa gledaj, Skyline je napravljen da nema fin-ova (divider, mre?u...) te da ima neke teoretičke prednosti koje donosi PRD tip difuzora...
Sve ?to su u RPG firmi smi?ljali i eksperimentisali, potvrdili su i sa akustičkim merenjima tako da moj savjet je da ako misli? praviti Skyline napravi čim bolju kopiju ako ne idi sa lak?im dizajnom, osobno neče? osjetiti razliku.:wink:
QRD PN13 je ok.
djzmaj
29-06-2011, 04:30 AM
OK, onda IPAK necu ici na hard nego na normal :( :da:
Jos po neko pitanje u vezi QRDude...
u ovom slucaju sam stavio da je PN 13, nisam siguran da cu bas TAJ praviti ali to i nije toliko bitno za sad. Kad saznam dimenzije, i gde sve treba da ih stavim i koliko cu ih staviti, onda cu odluciti koji ce PN da bude.
9865
9866
9867
Oko izrade: Jasno, ima 13 letvica razlicite duzine (ok, 12, jedna je 0cm), preciznost je u milimetar, ok.
Jel moguce da negde u programu propustam sirinu/duzinu (a/b) ovih letvica. Znam da smo ranije spominjali 5x5 cm. Jel to neki standard ili to nije TOLIKO bitno pa je reseno da se koristi ta dimenzija? Ili ipak to ne vidim u programu?
Pogledaj prvu sličicu odnosno GUI gdje unosi? "Number of Wells", "Design frequency in Hz" itd. ... posve na desnoj strani ima? "Auto Well Width in mm" - to je to.
Priporučljiv minimum "Well-a" je 25mm.
boggy
29-06-2011, 09:53 AM
ide ide pa stane :D
Ne, ne, greshish shinko.... kad je pravi uzitak, onda se kaze "nece, nece, pa stane!" :da: :rotfl:
pozdrav
bogi
djzmaj
30-06-2011, 04:09 AM
Pogledaj prvu sličicu odnosno GUI gdje unosi? "Number of Wells", "Design frequency in Hz" itd. ... posve na desnoj strani ima? "Auto Well Width in mm" - to je to.
Priporučljiv minimum "Well-a" je 25mm.
Ok, to znaci da od njega dobijam samo minimum. I sigurno necu ici preko 5x5... Sacu da ubacim to u sketchup pa cu da vidim kako bi ih rasporedio.
Video sam u Mike Vale projektu (koji mi se neverovatno svidja, SVE osim eventualno crvenog zida :D ) da su difuzori uglavnom u zadnjem delu tj. iza mixMan-a na plafonu, zadnjem zidu i levo i desno.
Ja bi stavio 2 komada na taj zadnji zid, ispod ova dva apsorbera tako da ostane mesta za jos jedan apsorber izmedju njih. Nacrtacu to pa cete videti.
@Boggy, ima i ta varijanta, definitivno :D
djzmaj
01-07-2011, 12:17 AM
Htedoh za buducu izgradnju jedno podpitanjce da postavim. Apsorberi, jel one "rupice" ili "rupe" sa strane po ramovima imaju neku ulogu ili bi tu trebalo jednostavno da bude prostora da vazduh prodje?
Razmisljao sam jer je najveci PAIN uraditi te rupe, a mozda bi moglo ovako, samo da se isece?
9868
Odvratno sam nacrtao, BAS BAS na brzaka, ali vidite po ovoj gornjoj stranici na sta mislim?
Ma kad su absorberi nekih limitirajučih dimenzija obod predstavlja dobar procenat dodatne absorpcione površine i usto iz istog uloženog materijala.
Pazi samo da ne porušiš konstrukcijsku jakost ramova inače takve rupe so ok.
Malko testiraj, brzo češ dobiti feeling:)
djzmaj
01-07-2011, 12:30 AM
Ma kad su absorberi nekih limitirajučih dimenzija obod predstavlja dobar procenat dodatne absorpcione povr?ine i usto iz istog ulo?enog materijala.
Pazi samo da ne poru?i? konstrukcijsku jakost ramova inače takve rupe so ok.
Malko testiraj, brzo če? dobiti feeling:)
Hvala na brzom odgovoru. Mislim da se nece previse oslabiti ovako, a mnogo ce se lakse napraviti (naravno, rucnom izradom) i mnogo brze bez toliko busenja.
djzmaj
12-07-2011, 05:16 PM
Evo nacrtao sam od prilike, nije nacentrirano 100% tacno na crtezu.
9940
Sad sam hteo da priupitam posto cu verovatno sutra krenuti da pravim ove difuzore. Video sam u "Mike Vale" temi da su tamo difuzori postavljani pozadi bez apsorbera iza (ali to se secam da smo diskutovali i da boggy preporucuje apsorber iza difuzora zbog sto boljek iskoriscenja vec malog prostora) tako da cu ja postaviti 10cm vune iza difuzora...
Video sam da postoje i difuzori na plafonu? Jel meni to potrebno? Msm. kad vec secem drvo da secem za vise komada? Ili bi to trebalo za slucaj da se radi o vecoj prostoriji?
jedno off topic pitanje: Jel zna neko koji je ono sistem monitora kod Mike-a u studiju?
Mike Vale ima u sredini absorbere, dovoljno je za takvu sobu, dosta je velika (volumen skoro 100m3).
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=298177&postcount=225
Manje su prostorije, više vratolomija je potrebno:)
To što Boggy kaže; absorber izza difuzora je odličan savet!
Na kratko: nije loše da imaš difuzore i na plafonu, da.
Monitoring: Quested VH3208 passive + 2 Quested Sub-a sa integriranim pojačivačima (zaboravio oznake a na Quested stranici nemaju info oko tog proizvoda), možeš da ga pitaš koji model je tačno.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.