Log in

View Full Version : Oglasi i cene...

Bockie
19-03-2011, 07:43 PM
Nemojte me pogresno shvatiti, samo skrecem paznju na neke pojave.

Jako cesto vidim da ljudi kace zaista visoke cene na svoju polovnu opremu. Ne radi se o precenjivanju, vec u nekim slucajevima i vise od toga. Stave cenu vecu nego sto komad opreme kosta NOV....?!?!?!

Shvatam zelju da se sto manje izgubi, normalno, ali mislim da se tako realno nanosi veca steta nego korist. Prvo je velika verovatnoca da necete prodati opremu, a zatim cete ili cekati jako dugo ili cak iskoristiti neciju naivnost, sto je mozda za nekog manji problem, ali nije bas lepo...:D

Naime, jako depresivno deluje kada vidite oglas koji sa gomilu pod-postova oglasioca koji spusta cenu svoje robe nekada i do duplo nize od onoga sto je u startu postavio. Znam da je "strasno" kad vidis da neko daje "opasan" komad opreme u bescenje... Ali , postoje i nacini da se oglas ucini interesantnijim za potencijalne kupce, pa predlazem da svima koji prodaju nesto, okace linkove sa dobrim slikama bas tog komada koji prodaju iz kojih se zaista moze videti stanje uredjaja i da ne budu lenji i potraze dodatne informacije sa sajtova proizvodjaca ili cak napisu svoja licna iskustva i za sta je koriscen uredjaj. Sto vise podataka je veliki plus!
Pa cak i ako je to npr. obican SM58, treba staviti sliku tog komada i stavite tehnicke detalje i ostale informacije. Nikad ne znas "sta je u necijoj glavi" i zasto mu taj podatak moze pomoci da se brze odluci. Pogledajte samo originalne kutije! Gomila texta i informacija je gotovo svuda, cak i za "najpoznatije" i vec "legendarne" komade opreme.
Mislim da bi u vecini slucajeva pomoglo da se ljudi informisu putem web-a koliko-sta-gde kosta, mozda cak i okrenu neki telefon. Cesto se desava da se ljudi konsultuju samo sa stranim sajtovima, sto cesto ne predstavlja realnu sliku, jer su trzista potpuno razlicita i pod naletom krize distributeri cesto znaju da daju razne popuste i slicno, na obe strane i tako izazovu nedoumice!

Ovo je savet i onima koji planiraju kupovinu, dakle uvek trazite pogodnosti i popuste.
Sa druge strane prilikom prodaje, mora se biti svestan da je cesta recenica (slikovito): "Pa nov kosta 500 a ja prodajem za 480!" potpuno na stetu onoga ko prodaje, jer onog momenta kad pocne da spusta cenu, odbio je kupce, koji ce pametno da cekaju dalji pad, jer prepoznaju "ocaj" prodavca.

Dakle cim nesto izadje iz radnje je POLOVNO i ne moze da kosta 5 ili 10% nize od necega sto je novo!!!
I sam sam morao ,recimo,da prodam komad opreme koji sam platio nesto jace od 250e i samo mesec i po' kasnije prodao za 140. Da sam krenuo sa pocetnom cenom od 220 pa svaki dan obarao za po 10e, sumnjam da bih i toliko dobio...! C'est la vie...
Dakle, ovo je samo savet da ipak razmislite prilikom prodaje svoje POLOVNE opreme, koliko god je ista u dobrom stanju ili "jednom upaljena" ili "bila u nepusackom studiju" ili "radile casne sestre" na toj opremi, racunajte na gubitak od okvirno 30-tak posto, mozda manje, ali verovatno mnogo vise sto vise vremena prolazi.
Koliko god je to sto prodajete "novo" ili "vam priraslo za srce" , ipak je polovno! Sa druge strane razliciti proizvodjaci razlicito "drze" cene, dakle naravno da u ovim smernicama postoje odredjena odstupanja pa se i time mozete voditi pri kupovini opreme...
Naravno postoje izuzeci, ali ovo je vise generalan dobronameran savet prosecnim korisnicima i prodavcima i kupcima a na opstu korist...

Poz'

boggy
19-03-2011, 08:04 PM
Ne bih na taj nacin generalizovao stvari, s obzirom da je kriza vec par godina i da ljudi slabo sta kupuju, te ako se cene spustaju onda verovatno nikome ta roba ni ne treba... ili nece da trosi pare na to ... mozda bi pristao da mu neko pokloni...

Razumem sta ti je motivacija, ali je vreme u kome sve ovo pises preterano pogresno, da bi se ovakvi zakljucci mogli doneti. Nema posla, nema para... nikome nista ne treba... svi nekako prezivljavaju bez malih i velikih investicija, tako je vec par godina... te je najmanje bitno koliko "realno" robi padne cena posto je izasla iz radnje... i da li neko navodi da je sprava radila u nepusackom studiju...

Dosta smo ranije diskutovali u moderatorskoj sekciji na temu oglasa i odluceno je da se preterano ne upetljavamo u nacine na koji ljudi prodaju i kupuju stvari, jer to moze biti kontraproduktivno... te je izbacena mogucnost javnog komentarisanja oglasa.

Sve gore navedeno je moje licno misljenje.

pozdrav

bogi

Bockie
19-03-2011, 08:23 PM
Ne,ne,nema veze sa tim cika Boggy, ovo je iskljucivo vezano za to da samo skrecem paznju jer sam zaista dosta puta naleteo na to da je nesto skuplje od novog...

Naravno, svako ima pravo da upravlja svojom imovinom po svom nahodjenju, ja sam se samo savetodavno obatio ljudima i jedina svrha i cilj su pomoc i smernice u izgradjivanju stava o vrednostima roba, trzistu,etc. Nikako ne sugerisem da treba "za dzabe" i po nepovoljnim uslovima prodavati stare komade opreme, vec samo imati meru i biti svestan kretanja cena, proveriti,procitati i tako. Dakle svima na korist! I onima koji kupuju i koji prodaju nesto! To je jedina motivacija! Bas zato sto je "kriza"...

boggy
21-03-2011, 10:29 AM
Ne,ne,nema veze sa tim cika Boggy, ovo je iskljucivo vezano za to da samo skrecem paznju jer sam zaista dosta puta naleteo na to da je nesto skuplje od novog...
......
Toga je bilo i ranije... nista novo. Svako treba da se informise pre kupovine barem o cenama novih uredjaja... nekada su se clanovi "bavili" time javno... pa je i to imalo svojih losih strana. Sada je ovako

Moj komentar se odnosio i na tvoje razloge zasto se slabo sta prodaje... da ponovim... mislim da nije zbog nestrucnih ili nerazumnih prodavaca...

pozdrav

bogi

p.s. u mom poslu sam uglavnom naletao na klijente koji su bolji trgovci od mene... sto mozda i nije tako tesko u mom slucaju, ali ... definitivno... trgovacke vestine vam generalno ne fali.