View Full Version : ?minka visokih frekvi
Snimam skoro sve direkt kroz Presonusov preamp/konverter
FP10 i s njim sam jako zadovoljan jer je cist i otvoren ali mi gorni dio, ma zamalo sve od nekih 1 khz ispada pregrezo, a i suplje na neki nacin.
Bez putra kako bi se reklo, jednostavno fali glatkoće.
I to krenuvsi od vokala pa do gitara. Cinele da ni ne spominjem...
Znam, imam greze mikrofone, 58-ice, 431 i slicno ali cini mi se da
bi trebao ici linijom prolaska kroz neki bolji preamp koji bi to zagladio,
ucinio zvuk drugacijim od sirovog Presonusovog preampa.
Probavao se igrati ITB al ne ide.
Koji su vam se uredjaji pokazali dobri u ?minkanju i dodavanju karaktera visokom spektru frekvi? Mozda ne nuzno preamp, mozda kakav kompresor,
cija prvenstvena namjena je kompresirati ali farba zvuk...
Arthur
19-03-2011, 12:53 PM
ja imam utisak da je to više do konvertera, jer smo par puta koristili Presonusa samo kao konverter, i imao sam taj isti ukus, nekih zasićenih, skoro pa spaljenih visokih. Odkad ne koristim njega, nego RME, nemam tih utisaka više.
Bitch
19-03-2011, 12:58 PM
FP10 i s njim sam jako zadovoljan jer je cist i otvoren ali mi gorni dio, ma zamalo sve od nekih 1 khz ispada pregrezo, a i suplje na neki nacin.
Koji su vam se uredjaji pokazali dobri u ?minkanju i dodavanju karaktera visokom spektru frekvi? Mozda ne nuzno preamp, mozda kakav kompresor,
Hm. Postoji vise nacina kako bi to mogao resiti. Prvi je naravno da imas neki bolji mikrofon, obavezno kondenzator. Dinamicki mikrofon na gitarama i cinelama je nuzno zlo. Drugo, cak ne mora da bude do preampa, pokusaj sa drugacijom pozicijom. Za bolje cinele gledaj da bezis dalje tj. u vis, a za bolje akustare - se priblizi vise vratu i zicama nego telu.
Ako je vec sve snimljeno i nema pomoci, ostane ti samo EQ. Treba da nadjes neki koji ima taj karakter koji ti treba. Konkretno , za ozivljavanje cinela i akustara koje su snimljene dinamickim majkom - isao bih na nesto tvrdo, ala PSP (console EQ series), ili Sony Oxford eq.
Naravno - najbolje je ako finansije dozvoljavaju - imati lepe small diaphragm condenser majkove (AKG C451, da ne kazem Neumann KM84, 184...) i neki lep solid state pre.
...sto se tice kompresije - mozda samo da bocnes neki brz FET comp ili tako nesto.... samo za prolaz ... ala LA2A ili 1176 ... samo na malom ratio, samo da dobijes malo metalnog prizvuka (to na hardveru bolje radi naravno, ali probaj u softu...)
...nadam se da je pomoglo. Probaj, ako imas jos nesto da priupitas - shoot :)
boggy
19-03-2011, 01:03 PM
...... i imao sam taj isti ukus, nekih zasićenih, skoro pa spaljenih visokih........
Ako su spaljeni (odnosno povecan THD od 1kHz pa navise), onda, s obzirom da pretpostavljam odakle to dolazi, nema nacina da se to realno popravi nikakvim ekvilajzerom, osim snimiti ponovo boljim konvertorom, jer je po nivou prilicno ispod osnovnog signala, nekoliko desetina decibela i "nagriza" ceo opseg linearno od 1kHz pa navise....
Osim da se mozda maskira nekom drugom anomalijom... namerno.
pozdrav
bogi
nikolaivanic
19-03-2011, 10:09 PM
Dobro su ti napisali i Bitch i Boggi...
Pre svega mikrofoni koje koristis nisu za ozbiljna studijaska snimanja, mogu da odgovaraju samo za neke namene, napr daju u startu "bas taj zvuk" za odradjeni vokal, elektricnu gitaru ili sl tako da posle i ne moras da ih nesto sminkas.
Dobar kondenzatorski mic, pa i B1 od behringera;) (polovan mozes naci za 50e) dace ti super zvuk vokala, akusticne gitare, kao overhead kod bubnjeva, na kontrabasu... cak i na obicnom malom mikseru xenix (takodje od behra;) , naravno i preko presonusa.
Vazno je gde postavljas mic i da pazis da ne ide u crveno kod snimanja ni u jednom stupnju pojacavanja tj ni u predpojacalu, ni na compu ili drugom snimacu.
ako je do konvertera bi se dalo sto sa nekim dobrim eksternim clockom rjesit?
pozicije majkova naravno da igraju ulogu, kao i sami majkovi ali mislim da nije do toga u ovom slucaju. ne mogu biti toliko nazubljeni visoki u toliko puno pozicija i to sa obicnom 58-icom...
i da, da kazem, to mi zapravo izadje na vidjelo, ti problematicni visoki, kada stavim par stvari na master buss. ima tu i excitera mada i dalje tvrdim da nije ni do toga jer svi sampleovi i software synth-evi nemaju tog grezog gornjeg dijela.
inace skupe stvari rijetko gdje mogu isprobati da bih vidio o cemu se radi tako da skupljam preporuke i ovo sto ste gospon bitch savjetovali mi se cini jako prijatno. znaci, solid state pre, FET comp, LA2A ili 1176...
bratos je spominjao fatso na drum buss za dobru kontrolu visokih te zaobljavanje da ne pr?ti neprirodno.
imate ljudi kakvih jos hardware-a tih tipova da oblikuju frekvencijski poredak?
boggy
20-03-2011, 12:13 PM
ako je do konvertera bi se dalo sto sa nekim dobrim eksternim clockom rjesit?
.......
U mom postu sam mislio na brljotine koje pravi analog front end na AD konvertoru (i koje su cesta pojava kod jeftinih AD/DA konvertora), i te greske se ne daju ispraviti boljim eksternim clockom.
Ali s obzirom da spekulisem i da samo nagadjam sta bi mogao biti problem, nije nista lose u tome da probas sa nekim drugacijim nacinom clockovanja dobiti bolje rezultate... ako imas mogucnosti, naravno. Arthurov savet za promenu konvertora mi se ipak cini najsigurnijim i najmanje se vremena gubi.
pozdrav
bogi
Surfer
20-03-2011, 01:22 PM
Garbage in, garbage out.
Ako nisi zadovoljan snimkom, onda mijenjaj snimku.
Nema magičnog uređaja koji će popraviti ne?to ?to je lo?e u startu
Bockie
20-03-2011, 01:53 PM
Sumnjam da je do konverzije, ali napominjem da nisam toliko strucan (ako se tako kaze) za ovu oblast.
Iz tvog pitanja najvise mi se cini da ipak treba da tragas za 'toplijim" preampom.
Savetujem da pogledas nesto od povoljnijih ali vec provereno dobrih sprava tipa Golden Age Pre 73, koji me je stvarno odusevio ili cak nesto od JoeMeek-a ... Izuzetno lepo rade, a ne kostaju puno.
Isto tako ,ako finansije dozvole, nije lose cak smeknuti neki mali mixercic, tipa nekog finog Soundcraft-a ili nesto od Mackie-a...
Imam jedan primjer gdje covjek ima Delta 1010 clockan Mytekom
Stereo 96 i sound je gladak. Ja isto spekulisem posto ne znam kako
bi radila Delta bez Mytek-a al cu probat i u tom smjeru ici koliko
i s nekim drugim preampovima. Naravno, Surfer, shit je shit i moze ga
se pretvorit samo u shit number 2.:) Zato bih isao sa guzvanjem signala prije Presonusa. Ali tu isto imam jednu dvojbu sa pitanjem ispod...
Kazem, sa Presonusom sam jako, jako zadovoljan, uredjaj je na razini.
Samo, znate kako ide, s vremenom vas pocne smetati i ovo i ono...:grin:
Imam filing, sto kazete Big Bockie, da ce biti do preampa, i to sto kazete - toplijeg! Presonus je logicno ugradio transparentne preampove, da ljudi
dobiju u jednom racku puno kanala te da se samo ubode i snima. Bazicno. A ostavili su opciju farbanja i grijanja snimke.
Znate li koliko ce utjecati i kako ce preuzeti njegov preamp signal koji mu dam iz nekog "toplijeg" preampa ili uredjaja?
Ako ce utjecati da li se moze izbjeci njegov utisak? Nekom logikom mi se cini ako mu ne diram potenciometar da ce manje "raditi" to jest, osim prva dva instrument kanala, ne bi ni trebao raditi jer krece od nule.
Bockie
20-03-2011, 03:09 PM
Kao "tonac naivac" sam gomilu saznanja u ovoj oblasti akumulirao empirijski.
:D
Dakle, probaj pa ces znati. Pozajmi od nekog kolege neki drugaciji preamp i isprobaj. :wink:
Kao "tonac naivac" sam gomilu saznanja u ovoj oblasti akumulirao empirijski.
:D
Dakle, probaj pa ces znati. Pozajmi od nekog kolege neki drugaciji preamp i isprobaj. :wink:
Tako je!
Najbolje.:)
Hvala svima!
Ako ima jos tko na ovu temu reci nesto, samo dajte!
nikolaivanic
20-03-2011, 04:22 PM
Kazes da si zadovoljan sa presonusom?
zasto?
To verovatno znaci da si nekad dobio dobar snimak?
Na line ili na mic (da li ima ugradjeno predpojacalo za mic?)
Da li koristis njegov mic predpojacavac?
Ako si snimao na lineu, postovao NEulazenje u peak i dobio dobar ton sa snimka nekog CDa , sa mixera ili sl, znaci da su konverteri ok.
Ako ima mikrofonsko pp ugradjeno i na njemu nekad dobijes ok ton, pp je ok.
Ako nikad ne dobijes ok ton onda ili drzis veliko predpojacanje-gain pa stalno klipuje, ili su ti ocajni mikrofoni ili pp u njemu nije u redu.
Podcenjujes vaznost mikrofona, i osrednji pp ce biti ok sa prosecnim condenz mikrofonom, tj neces imati sprzen ton.
Pozajmi neki cond, i probaj sa presonusom, ili + neko pp, treba da ima fantom 48v.
Kazes da si zadovoljan sa presonusom?
zasto?
To verovatno znaci da si nekad dobio dobar snimak?
Na line ili na mic (da li ima ugradjeno predpojacalo za mic?)
Da li koristis njegov mic predpojacavac?
Ako si snimao na lineu, postovao NEulazenje u peak i dobio dobar ton sa snimka nekog CDa , sa mixera ili sl, znaci da su konverteri ok.
Ako ima mikrofonsko pp ugradjeno i na njemu nekad dobijes ok ton, pp je ok.
Ako nikad ne dobijes ok ton onda ili drzis veliko predpojacanje-gain pa stalno klipuje, ili su ti ocajni mikrofoni ili pp u njemu nije u redu.
Podcenjujes vaznost mikrofona, i osrednji pp ce biti ok sa prosecnim condenz mikrofonom, tj neces imati sprzen ton.
Pozajmi neki cond, i probaj sa presonusom, ili + neko pp, treba da ima fantom 48v.
sori, moram vam reci da bi trebali citati cijeli thread da se vodi konstruktivan razgovor.
ali budem ponovio, nema problema.
sa presonusom sam zadovoljan jer je otvorenog i cistog zvuka.
i sve stima osim visokih frekvi koje, kako na kojem instrumentu, ispadaju greze i na neki nacin suplje.
presonus ima ugradjene preampove. prva dva su instrument inputa, a ostali mikrofonski. dakle, pricam o mikrofonskim posto je bilo govora o razlicitim mikrofonima, pozicijama, preampovima itd...
znam kako moze ispadati gitara sa 57-icom i to je sve kul, pogotovo za ono sto ja snimam - zanr, tip glazbe...
ali kazem da meni gornji dio ispada pregrez, kako je arthur rekao: zasiceni, gotovo spaljeni visoki. naravno da ne idem u klip jer bi to znacilo da sam prenakrcao konverter. moje zaljenje na visoke nije uzrokovano digitalnim klipanjem.
tako da ako ne stima obicna 57-ica, ili 58-ica, nece niti kondenzer.
57-ica inace ide na milion dobosa diljem svijeta. ako tu nesto ne stima, e onda......
biti ce kako su ostali drugovi savjetovali: topliji preamp i mozda eksterni clock. a kondenzer ce ici kad budem htio jos nesto "drugacije". prvo mi treba bazicni sound da je u redu.
nikolaivanic
20-03-2011, 07:59 PM
Postovanje Tomo,
Svakako da sam procitao celi thread... ali, posto se povremeno
bavim elektronikom, poznat mi je put kako utvrditi sta ne valja.
Mozemo nagadjati do sutra, lakse je isprobati neke varijante da
se konacno utvrdi sta nije ok. U svemu je bitna sistematicnost
radi lokacije problema. Radi toga sam i postavio prethodna pitanja.
Ako konverteri na lineu lepo prenose zvuk sa nekog cd slicnog tona
ili instrumenta (probati i solo deonice),onda predpojacalo u
mikrofonskoj liniji nisu u redu ili vam se ne svidja zvuk.
Da bi razresili dilemu mozda bi hteli probati kakav je zvuk ako
prvo prodje kroz neki drugi pp(mixer) pa onda na line presonusa?
Ako ima mogucnosti, zasto ne isprobati i cond?
ja licno nikad nisam dobio dobar zvuk cinela i dobosa dinamickim
mikrofonima, bilo je sve zguzvano))) Mozda na bini, uzivo kada je ionako
buka ali na snimku? Nikako nisam bio zadovoljan.
Postovanje Tomo,
Svakako da sam procitao celi thread... ali, posto se povremeno
bavim elektronikom, poznat mi je put kako utvrditi sta ne valja.
Mozemo nagadjati do sutra, lakse je isprobati neke varijante da
se konacno utvrdi sta nije ok. U svemu je bitna sistematicnost
radi lokacije problema. Radi toga sam i postavio prethodna pitanja.
Ako konverteri na lineu lepo prenose zvuk sa nekog cd slicnog tona
ili instrumenta (probati i solo deonice),onda predpojacalo u
mikrofonskoj liniji nisu u redu ili vam se ne svidja zvuk.
Da bi razresili dilemu mozda bi hteli probati kakav je zvuk ako
prvo prodje kroz neki drugi pp(mixer) pa onda na line presonusa?
krecem isprobavati!
hvala!
Bitch
21-03-2011, 12:53 PM
evo covek ti rekao. samo napred, use condenser - i snimanje akustara i cinela ti nikada vise nece biti isto :)
evo covek ti rekao. samo napred, use condenser - i snimanje akustara i cinela ti nikada vise nece biti isto :)
jep. pogotovo njih. samo sto trebam prvo vidjet kako rjesiti banalne stvari,
a da ne bodu visoki.
uglavom krecem, topliji preampovi, kondenzeri, external clock...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.