Log in

View Full Version : reciever,kucno kino

Fallen87
19-03-2011, 12:28 PM
ugl,uzeo sam si od wharfedale-a movie star 50+ 5.1 sustav(stoji im valjda na lageru od 2005. pa je cijena bila jako prihvatljiva 1500kn,sni?eno s 3400). S obzirom na marku i cijenu,pretpostavljam da je ok investicija bila,osim ako se za 1500kn nemo?e dobit ne? kvalitetnije?!
specifikacije zvucnika su:
8 Ohma
10-100W
87db
140-14Khz
drive unit-100mm

i subwoofer:
250mV for 75W
100W
106dB
45Hz
70-179Hz
drive unit 200mm

I naravno,ja neuk,mislio to je to,samo ukopcam u komp kako je lik rekao i gotova stvar,eto kucnog kina 5.1 ...samo naravno vidim sad da je za pravi ugođaj situacija malo kompliciranija. Jo? ja pitao kad sam uzimao,znaci ja ukopcam zvucnike na subwoofer i onda njega u komp,i reko frajer da,to je to,da bi ispalo da mi treba reciever za stra?nje i centralni zvucnik jer u subwoofer mogu u?tekat samo prednje. Naravno,mogli su mi to napomenut,al jelte,koglega to tada nije znao,mislio je da se mo?e sve to u subwoofer :/
Kolko je otprilike potrebno para za neki 'ok' reciever,nebi sad ba? htio dno dna,cisto u slucaju kad se jednog dana odlucim nabavljat bolje zvucnike i vi?e investirat u to,da ih mogu kako spada pogonit s recieverom? ne?to tipa Yamaha RX-V467, titan mo?da?

Pretpostavljam da bi mi onda neka solidna zvucna,koja ima vi?e ulaza bila potrebna(ova moja trenutno ima samo 3-slusalice,zvucnici i line input) da mogu preko recievera to spajat kako spada?

ispricavam se ako sam fulao podforum?

Hvala

boggy
19-03-2011, 12:56 PM
Ja cak i na onboard audiju imam sest izlaza...
Vidi da li ima samo posebna audio kartica koja moze surround (treba 6-8 out kanala)... imao sam jednu prilicno kvalitetnu ali sam je prodao... (M-Audio Revolution 7.1), kakvo je sada stanje na trzistu ne znam.

Mislim da ti poseban player/receiver ne treba... ako imas surround karticu za komp... sigurno drugi bolje znaju, nikada na spomenutoj kartici nisam ni probao surround nego mi je trebao visekanalni output za druge namene.

pozdrav

bogi

Fallen87
19-03-2011, 01:06 PM
poseban reciever mi treba,jer nemam kako ukopcat zvucnike drugacije u komp,s obzirom da se samo 2 mogu ukopcat u subwoofer,ne ukopcavaju se preko jack-a,nego ?ica.

boggy
19-03-2011, 01:10 PM
poseban reciever mi treba,jer nemam kako ukopcat zvucnike drugacije u komp,s obzirom da se samo 2 mogu ukopcat u subwoofer,ne ukopcavaju se preko jack-a,nego žica.
pa rekoh ti da ima kartica sa vise izlaza... ili ne citas sta sam napisao :confused:
moja on-board kartica ima izlaze za 5.1 surround... znaci SEST izlaza ne samo dva.. pored toga ima ulaze line-in i microphone. Ukupno sest konektora (sto znaci da mozda ima i osam izlaza... nisam proveravao a i ne koristim ih... samo stereo)

Znaci svih sest zvucnika (ukljucujuci i subwoofer) mozes prikljuciti na komp... ne treba receiver/player.

EDIT: Sad videh da ti nemas pojacala, odnosno da si kupio pasivne zvucnike i da imas pojacalo samo za stereo... sorry... nemam odgovor za to... nisam shvatio na pocetku...

pozdrav

bogi

DaBear
19-03-2011, 01:22 PM
resenje - 5,1 receiver i Blue ray / DVD player..takodje, posto pretpostavljam da ces da gledas video u 5.1 , trebace ti i televizor / plasma ili display koji je toliko dobar...ali obrati paznju na ulaze.
Trebace ti HDMI ulazi kako god ....

Fallen87
19-03-2011, 01:27 PM
ma player mi netreba,to ovak i onak planiram gledat u svojoj sobi na kompu :wink:

boggy
19-03-2011, 01:36 PM
ma player mi netreba,to ovak i onak planiram gledat u svojoj sobi na kompu :wink:

fale ti tri kanala pojacala... mozda se mozes snaci sa polovnim hifi... treba ti dva stereo pojacala...

pozdrav

bogi

DaBear
19-03-2011, 02:52 PM

pa zavisi sta gledas i sta ocekujes...znam ljude koji su stavili dupli kabl i imaju zvucnike ispred i pozadi i misle da imaju surround (:banghead:)
ima tu raznih Dolby surround kodeca i treba ti neka kartica ili uredjaj koji to lepo konvertujei izbacuje sound kako treba...bitno je sta gledas ..neki piratski rip , DivX ili pravu stvar....a i slika je bitna.
A za sobne varijante, moze i stereo....

boggy
19-03-2011, 04:06 PM
pa zavisi sta gledas i sta ocekujes...znam ljude koji su stavili dupli kabl i imaju zvucnike ispred i pozadi i misle da imaju surround (:banghead:)........

"vuce dete serpu po prasini i misli da je kamion" :)
Kad vidim sta slicno ni ne trudim se da objasnim da je zabluda... ne isplati se rvanje

pozdrav

bogi

Fallen87
19-03-2011, 05:20 PM
pa preko recievera i zvucne s 6 ulaza cu imat surround,zar ne?!

planiram gledat rip-ove koji su 5.1 ,znaci,veci od 700mb,1.36,2.2 gb itd.
neznam kolko mi se isplati skidat blu ray,s obzirom na 19' monitor.

DaBear
19-03-2011, 05:37 PM
pa preko recievera i zvucne s 6 ulaza cu imat surround,zar ne?!

planiram gledat rip-ove koji su 5.1 ,znaci,veci od 700mb,1.36,2.2 gb itd.
neznam kolko mi se isplati skidat blu ray,s obzirom na 19' monitor.

koliko ja znam tih 6 izlaza na PC su predvidjena (uglavnom) za powered speakers (vecina PC speakera). Kad gledas DVD sa DVD playera, zvuk i slika (uglavnom) izlazi iz DVD-a kroz HDMI kabl ili (po starom) 6 analog outs + video out (scart, component, composite)...
Da bi to izveo, treba ti receiver koji ima L/C/R/Sl/SR + SUB analog (phono) ulaze...bez toga mrka kapa!
Ili kartica koja ima HDMI out, pa zabodes to lepo u receiver i sve radi kako treba..

alen
19-03-2011, 06:19 PM
Moviestar 50 i 60 su pasivni zvucnici i totalno neprofesionalno od strane prodavca je to sto nije pitao na cega ih planiras kaciti.Radio sam u prodavnici generalnog uvoznika Wharfedale-a i Denon-a za Srbiju i logicno prvo pitanje za zvucnike je uvek bilo na cega ih kupac planira kaciti.Ako planiras zadrzati te zvucnike nemas druge opcije nego uzeti 5.1 risiver za njih jer ih bez amplifikacije neces moci spojiti direktno na karticu.Movistar je poprilicno mali sistem,ne nekog narocitog zvuka tako da se ne moras previse trositi za risiver.Moja preporuka ti je da po oglasima pokusas naci neki stariji 5.1 model Yamahe,Denona,Pioneera pa ga spojis sa karticom preko SPDIF-a ili sta vec imas od digitalnih izlaza na kartici.Naravno ako na kartici imas zasebne izlaze mozes ih vezati i analogno...

Fallen87
19-03-2011, 07:13 PM
ja sam lijepo pitao,znaci to se spaja na subwoofer i onda mogu u komp,i reko frajer,da,može se...s obzirom da ja nsiam zicukoju sam dobio rezao ni ništa,jel ja to onda mogu lijepo njima vratit i rec nemreš m irec da ga mogu spojit,da bi nakraju ispalo da ipak nemogu nego m itreba reciever,što je još maltene 2000kn više :banghead: (kupit cu ja njega,al ono,ipak bi prodavac trebao rec,zar ne da mi treba)

pa kolko je moviestar dobar,tj. loš za sobu (cca 13-14 kvadrata)? ili koliko bi trebalo dat za nešto bolje od toga? pošto pretpostavljam da cijeli set za 1500kn nije bio preskup?

koja je razlika između movie stara 50 i 50+ ?

alen
19-03-2011, 08:47 PM
Ne znam razliku izmedju ta dva modela,u vreme kad sam radio postojao je 50 i 60 model.50 su bile male cetvrtaste kutije nalik onom poznatom Genius kompjuterskom sistemu a 60 je imao okrugle kutijice,kombinacija metal-plastika i malo je jace snage bio koliko se secam ali generalno za moj ukus je to bilo smece i nije sviralo mnogo bolje od recimo tog Genius kompjuterskog 5.1 sistema.Nemoj moj predlog uzeti zdravo za gotovo ali ja bih svakako probao vratiti to nazad i probao naci za te novce neki aktivan sistem za racunare koji ce ti za iste novce sigurno svirati bolje od moviestar-a koji je Wharfedale-ov cist promasaj u toj kategoriji malih sistema gde za taj novac ima mnogo boljih resenja.Nisam upoznat sta valjano postoji od tih kompjuterskih zvucnika ali pogledaj recimo Logitec,Altec Lansing,Genius pa izaberi nesto za budzet kojim raspolazes.Garantujem da ces naci nesto sto ce biti najmanje u rangu tog Moviestar-a.

Edit: Naravno da je prodavac trebao da ti napomene da je to pasivan sistem koji nije namenjen kao sistem zvucnika za racunar i koji bez risivera nije moguce spojiti sa racunarom u 5.1 modu rada.

alen
19-03-2011, 09:10 PM
A ako se ipak odlucis investirati u risiver pa kasnije menjati zvucnike moj savet ti je Denon ili Yamaha sa kojima neces pogresiti koji god model da uzmes.Uporedo sa risiverom bilo bi dobro da uzmes i neku muzicku karticu sa digitalnim izlazom ako ga vec nemas na toj kartici koja ti je sada u racunaru.Uglavnom standardna konekcija je SPDIF pa lepo karticu digitalno spojis sa risiverom jednim kabelom i resio si stvar.Vecina risivera kada su digitalno spojeni automatski prepoznaje kodek i prebacuje su u njegov mod rada za razliku od analognog spajanja gde bi setovanje morao da radis i u kompu i na risiveru.

Pozdrav

Fallen87
19-03-2011, 10:40 PM
ovaj zvucnik centar sam spojio na svoju liniju,i moja liniji,iako ni?ta extra i vec stara,a nije ko?tala previ?e,zvuci duplo bolje,tako da me sve strah kako bi to trebalo zvucat kad se sve spoji. Kolko mi je bolja opcija da si uzmem reciever,i 2 'kvalitetnija' zvucnika pa te metnem da budu prednji,a ove od linije bi za prvu ruku mogao iskoristit kao stra?nje? a onda kasnije jo? nabavim centar i subwoofer,jel bi to moglo tako funkcionirat?
ALi istina da,nemre? mi prodat ne?to i rec da to mogu normalno ukopcat u komp,da bi ispalo da ipak nemogu i da moram jo? tolko para potro?it za tako ne?to,jer bi u tom slucaju uzeo kompjutorske zvucnike koje mogu spojit bez beda...

alen
20-03-2011, 01:01 PM
Pa kazem,taj Movistar ne zvuci dostojno brenda Wharfedale,po meni je to krs sistem.Jedino sto mozda valja je sub,te male kutijice su bas u pravom smislu reci najobicnije kinesko djubre.Ako zelis da uzivas u surround zvuku a nemas novaca za ozbiljniji sistem svakako mislim da je bolje da ides korak po korak.Ja nisam za varijantu sklapanja sistema od razlicitih zvucnika(ako se tacno ne zna sta se hoce postici) ali za prvu pomoc mora kako mora.Ako vec krenes tim putem unapred se informisi sta bi kasnije uzimao kao ostatak sistema pa gledaj da izaberes frontalne zvucnike iz serije koja ima i svoje zadnje,bocne i centralni zvucnik pa da uparis sistem iste serije zvucnika.Recimo Wherfedale ima cuvenu seriju DIAMOND u kojoj postoji 6 ili sada vec 7 varijanti frontalnih zvucnika,3 velicine centralnog,3-4 varijante za bocne i zadnje,sub...Pa lepo korak po korak ali unapred osmisli sistem koji krenes sklapati.Za pocetak imas najvecu investiciju za risiver i frontalne a kasnije uzimaj ostatak.Secam se da je Wharfedale imao neki set u ponudi bas kao dodatak stereo sistemu,u vidu centalnog zvucnika,zadnjih i sub-a,ne secam se tacno oznake,pretrazi malo po netu.Verovatno tako nesto postoji i kod drugih brendova pa se probaj malo informisati pre nego sto izaberes nesto.Sa wharfedale zvucnicima sam poprilicno upoznat i ako se odlucis za nesto od njih moja preporuka ti je recimo ta cuvena serija Diamond koja je u odnosu cena-kvalitet pun pogodak.Pa sad kako ti budzet dozvoli...
Pozdrav

Fallen87
20-03-2011, 05:48 PM
Inace,ovaj subwoofer koj se dobije s njima,kolko je on dobar? vidjet cu sutra s njima,pa ako ni?ta probat prodat :banghead:

Fallen87
22-03-2011, 05:57 PM
vratio,dobio novce nazad :)
?tedim dok nebudu malo ozbiljniji novci pa da uzmem sve kako spada. O recieveru sam razmi?ljao do 2500kn,da ne uzimam ba? onaj od 1500?to je dno valjda... ovi u tom rangu,tipa yamaha V467 se razlikuju međusobno znacajnije,ima neki da je best buy?