View Full Version : Marketing i akustički tretman...
Pročitajte te prosudite sami:
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/newbay/par_201103/index.php#/38
... taj "Lucey" je uglavnom "kriv" da je uspio Barefoot te i sad iznenada "bolji" Sonics-i...
Sva?ta sam do?ivio ali opet se na novo čudim...
Znam da taj "?tos" nije bio badava te je Ethana dosta ko?tao (te da se mu isplati) ali kako da kao ozbiljan mastering in?enjer da se tako eksploatira?!
(kao reklame za zubne paste te ozbiljni zubari... ba? sve je u marketingu dandanas:()
Nema uop?te veze koliko "i?ta uop?te radi", nego kakav je EPP:D:rolleyes::mad:
boggy
18-03-2011, 02:44 PM
Link me salje na formu za popunjavanje (traze mi podatke, broj cipela, sta volim da jedem itd.) kojom pristajem da ce da mi salju svoje tekstove... da li puno spamuju (reklamiraju) ili ne... kakva su tvoja iskustva?
pozdrav
bogi
A ne otvara ti direkt linka do on-line revije, čudno, eto jednakog članka u html obliki:
http://www.proaudioreview.com/article/35276
Ajde da je takva informacija za internet konstrukcijske threadove a ne da je to neki jaki uzgled za mastering kuču i za neku ozbiljniju reviju...
Takva reklama (PR članak) skupo košta ali onda bi trebalo biti navedeno da je plačan oglas.
Edit: to što kod html oblike piše "sponsored link" ne znači da je plačan tekst jer im to piše kod svih testova i druge opreme (u online reviji ni to ne piše).
DaBear
19-03-2011, 12:12 AM
A ne otvara ti direkt linka do on-line revije, čudno, eto jednakog članka u html obliki:
http://www.proaudioreview.com/article/35276
Ajde da je takva informacija za internet konstrukcijske threadove a ne da je to neki jaki uzgled za mastering kuču i za neku ozbiljniju reviju...
Takva reklama (PR članak) skupo ko?ta ali onda bi trebalo biti navedeno da je plačan oglas.
Edit: to ?to kod html oblike pi?e "sponsored link" ne znači da je plačan tekst jer im to pi?e kod svih testova i druge opreme (u online reviji ni to ne pi?e).
pa obicno i u casopisima pise (na vrhu strane ili sitno pri dnu ) da je ta strana placena kao reklama...nista novo.
Ne znam sto si se toliko uzbunio / potresao??
Pa SVI "na zapadu" reklamiraju sve i svasta....neko ce da se slika sa njihovim proizvodima, koje je za sebe dobio po velikom popustu ili besplatno - i svi srecni !! Sta tu ima lose?
Njegova soba verovatno zvuci OK, covek zna sta radi, sta slusa i ovi paneli sigurno pomazu...
Na kraju dana, svi rade nesto za neke pare...i gledaju kako da ustede neku kintu.
boggy
19-03-2011, 03:50 AM
..........
Pa SVI "na zapadu" reklamiraju sve i svasta....neko ce da se slika sa njihovim proizvodima, koje je za sebe dobio po velikom popustu ili besplatno - i svi srecni !! Sta tu ima lose?.......
Vecina klijenata je takvog profila da ce zasigurno iz takvih i slicnih clanaka donositi odluke gde ce i u sta ce svoje novce uloziti. Onih drugih koji znaju sami sta hoce bez casopisa i sigurni su u sebe, ima puno manje i, na nesrecu, na takvima se nikakav ozbiljan biznis ne moze zasnivati....
Ali cak i bez toga... casopisi su nacin da se ljudi obaveste da nesto postoji, stvarno nije lako obavestiti bas svakog u ovoj bransi, pogotovo sto ima prilicno ozbiljnih ljudi koji ne vise po gearslutz-u i sleicnim forumima jer im je to smorno, i da kazem da ih potpuno razumem.... barem se u casopisima ne pise anonimno kao sto je moguce na gearslutz, pa pisanje treba da bude koliko toliko objektivno... mada ne mora da znaci... papir trpi svasta.
pozdrav
bogi
boggy
19-03-2011, 06:06 AM
Pročitajte te prosudite sami:
http://www.nxtbook.com/nxtbooks/newbay/par_201103/index.php#/38
... taj "Lucey" je uglavnom "kriv" da je uspio Barefoot te i sad iznenada "bolji" Sonics-i...
Svašta sam doživio ali opet se na novo čudim...
Znam da taj "štos" nije bio badava te je Ethana dosta koštao (te da se mu isplati) ali kako da kao ozbiljan mastering inženjer da se tako eksploatira?!
(kao reklame za zubne paste te ozbiljni zubari... baš sve je u marketingu dandanas:()
Nema uopšte veze koliko "išta uopšte radi", nego kakav je EPP:D:rolleyes::mad:
Po nekom mom iskustvu, mastering studiji mogu biti najsarolikiji po pitanju akustickog tretmana, i to mnogo zavisi od samog mastering inzenjera. Realno bi trebalo mastering raditi na vrhunskim hifi zvucnicima u "obicnoj" sobi.... e sad, posto to nije lako ostvarivo, najcesce se pristupa nekakvom akustickom tretmanu koji NE gadja uvek najvece probleme u sobi a to je bass response... pa ostalo po redu.
Drugi problem je sto vise nikome muzicka produkcija nije siguran biznis te pokusavaju Real Traps igrackama da sebi osiguraju mobilnost (selidbe), narusavajuci kvalitet tretmana... s obzirom da je to poslovna odluka, a ne korisnicka... nemam problem sa tim, svako ko profesionalno radi, odnosno zivi od tog rada, mora imati mogucnost da se snadje, i ako to ne utice na sposobnost da ostvari dovoljne prihode, ja ponajmanje imam problem sa tim.
Treca stvar, RealTraps igracke se mogu prodavati na Ebay, kao obicne sprave... dok elementi fiksnog akustickog tretmana (koji inace moze dati neuporedivo bolje rezultate) slabo ce ko da kupi na Ebay... posto su prakticno "nekretnina" a ako se razmontira, samo bi mozda originalni dizajner mogao da iskoristi ugradjene elemente i slozi na novoj lokaciji, znaci, investitor nije potpuno samostalan....
pozdrav
bogi
pa obicno i u casopisima pise (na vrhu strane ili sitno pri dnu ) da je ta strana placena kao reklama...nista novo.
Ne znam sto si se toliko uzbunio / potresao??
Pa SVI "na zapadu" reklamiraju sve i svasta....neko ce da se slika sa njihovim proizvodima, koje je za sebe dobio po velikom popustu ili besplatno - i svi srecni !! Sta tu ima lose?
Njegova soba verovatno zvuci OK, covek zna sta radi, sta slusa i ovi paneli sigurno pomazu...
Na kraju dana, svi rade nesto za neke pare...i gledaju kako da ustede neku kintu.
... hmmm dosta godina radim kao projekt manager u reklamnim kučama (bio sam i vi?e godina novinar) i ?kole sam zavr?io iz tih sfera, pa barem znam kako se bi po pravilima moralo pona?ati u ogla?ivanju.
U takvim revijama pada moralitet iz godine u godinu, stručnosti i odgovornosti kratkomalo vi?e nema. Napi?e se sve ?to sam ogla?ivač hoče, nema nimalo objektivnog pristupa, te se tako zavaja javnost.
Ako otvorite prvi link kojeg sam dao, to je "stručna" on-line e-revija i ni?ta ne pi?e da je to PR članak, a to bi moralo po zakonima. Čak ima navedenog i autora koji je urednik sestarske revije.
Taj članak je predstavljen kao reporta?a oko novog studija jednog "poznatog" mastering in?enjera.
(Drugi link sam na?ao jer Bogggy-ju nije otvaralo prvi, pa i kod drugog koliko razumem onaj natpis ne znači to ?to bi moralo, i jo? uvijek je naveden autor članka.)
Naime kod PR obave?tenja je objavljeni autor sam ogla?ivač+ispod mora nu?no striktno pisati da je plačana objava sa strane te i te firme.
To je dobar uzor prikritog ogla?ivanja, zavajajuče reporta?e i to je sve.
+ toga da Ethan Winer taj princip (svakako ne samo on! nego vi?e firmi) na stotinama forumima propagira več 15 godina i nije ni?ta novo ali ni to nije neki problem nego to ?to sam gore napisao, to samo upučuje na neprofesionalnost publikacije.
+ toga da taj Lucey http://www.gearslutz.com/board/members/lucey/ sa preko 12.000 postovima samo na GS-ju manje vi?e slu?i sa propagandom različiti nove jo? nepoznate "IN" opreme, non-stop stvara pod krinkom svoje stručnosti Hype produkte ... i to upučuje na shrvani kredibilitet...
... pa je na kraju to svakako veoma neozbiljno, nestručno, neodgovorno, nemoralno, ali samo za poznavatelje koji ionako znajo ?to i kako i to znaju da uzmu u zakup, ali za brojne mlade nedovoljno poučene, zelene, im to predstavlja kao "must have" i da tako mora biti. I oni su njihova ciljna grupa. E takav kaubojski pristup mi se ne dopada.
boggy
19-03-2011, 08:44 AM
........
... pa je na kraju to svakako veoma neozbiljno, nestručno, neodgovorno, nemoralno, ali samo za poznavatelje koji ionako znajo ?to i kako i to znaju da uzmu u zakup, ali za brojne mlade nedovoljno poučene, zelene, im to predstavlja kao "must have" i da tako mora biti. I oni su njihova ciljna grupa. E takav kaubojski pristup mi se ne dopada.
Svestan sam toga, ali to (puno mladih sa po malo para) ostaje jedini realan biznis u ovoj oblasti... velikih i ozbiljnih klijenata je sve manje, para takodje... te mi je potpuno logicno da je i moral u padu.
pozdrav
bogi
hmmm da, da, ali to je po zakonu kaznivo! a ne samo amoralno jer ih to očito uopšte nije briga, pa i njihova stručnost jim ne znači baš ništa.
Osim, da nemaju takvih zakona u Americi...
boggy
19-03-2011, 04:01 PM
hmmm da, da, ali to je po zakonu kaznivo! a ne samo amoralno jer ih to očito uopšte nije briga, pa i njihova stručnost jim ne znači baš ništa.
Osim, da nemaju takvih zakona u Americi...
Odavno sam toga svestan i jedino sto mogu da uradim moralno u ovoj prici je da barem pokusam da objasnim ljudima da mogu slicne "rezultate" dobiti i sa OC 703, i da se preterano ne petljam u modularnu akustiku osim ako mi neko bas insistira, cak i ako ga upozorim barem tri puta da to nece biti ono sto on ocekuje.... jer direktne posledice Ethan Winerove price su pitanja tipa:
"So your saying a room that is completely surrounded in Owens Corning 703 2" is not evenly absorbed!?" :confused: :confused:
sto u prevodu znaci da izostaje elementarni osecaj za problem ... da ne kazem shvatanje.... da materijala treba i do deset puta vise nego sto se brblja po forumima... ako se zeli srediti bass
Ta pitanja se desavaju stalno, evo bas ovde: http://www.gearslutz.com/board/studio-building-acoustics/444008-why-not-dead-room-fro-mixing-mastering.html
Ispada da im je svasta nesto napricano osim krucijalnih stvari (srediti bass a sacuvati visoke je pod must!)... tako da i pored svega su i dalje, ne na pocetku, nego u zabludi, i ko god zeli da bude i ostane posten, naletece na napad samih korisnika kojima i dalje nije jasno da je prava akustika jos uvek (pre)skupa.... makar bila i u malim prostorima, a da je nesto malo sredjivanja za ne velik novac pod velikim znakom pitanja da li se uopste isplati jer ne radi nista spektakularno... osim da zvuci drugacije sa tim
Od toga boluju svi forumi ukljucujuci u Rumski...
Gore od ne davanja informacija moze biti samo davanje pogresnih i/ili nekompletnih informacija.
Da im je EW rekao pravu istinu (pod uslovom da je uopste zna) nikada Real Traps businessa ne bi bilo... (ali bi bio moralan)... tako da je besmisleno celu jednu industriju proglasavati nemoralnom.... jer nema ko to da podrzi... stvorili su je sami korisnici koji su nekriticki pristupili sopstvenim rezultatima... tu su ukljuceni i Primacoustics, Auralex, RPG Inc. i ko sve ne...
Mada, u navedenom gearslutz threadu... Glenn Kuras je odgovorio posteno coveku... dok je Ethan Winer ispricao nesto a nije rekao nista... cela stvar se cesto zamuti i ne prica se (uvek) otvoreno, da ne kazem da i znanja i iskustva nedostaje....
Prema tome... dotakao si prilcno smrdljivu temu... gde ja licno mislim da je najmoralnije plivati uzvodno, pa makar i ako pokusavaju da te "udave" usput (bez obzira sto idem tezim putem... nema se milosti!)... jer nizvodno ne idemo nikud... treba od par dana do par desetina godina da ljudi prihvate da to ne moze tako i da su prakticno prevareni.... ne bih da me to snalazi u zivotu.... ali slicna prica je i sa zvucnicima, pogotovo onim "jeftinim"... gde se za pet ili deset godina izmenja toliko jeftinih zvucnika da se moze kupiti nekoliko pari ozbiljnih monitora... ali to rade sami korisnici... proizvodjaci im samo idu niz dlaku... tu pomoci nema... a i price o moralu, kao sto vec rekoh, su besmislene....
pozdrav
bogi
Ma boli mene što razgovaraju i prave si samopropagandu po forumima kao što sam to i prije napomenuo, to se radi več desetine godina, to je suvremeni e-marketing, ništa novo i dozvoljeno je ALI!
NE pišu se takve samopropagandne reportaže u stručnoj reviji bez da je negdje ispod posebno napomenjeno da je to plačani PR članak odnosno obična reklama prošireno do veličine reportaže.
Tome se kaže zavođenje javnosti i to nije dozvoljeno, barem u EU.
i još btw; kao što sam rekao, taj studio je posve isto kako svi koji su sastavljeni iz modularnih elemenata, ima nekoliko više elemenata kao prosječan GS primjer i to je sve i ne buni me to, nego kako nije sramota nekog jakog mastering inženjera Lucey-a da se na takav način i sam izpostavlja i da je to veoma prozirno što radi.
Recimo ako se baš moraš izpostavljati onda barem budi na nivoju:
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/304215-amsterdam-mastering-construction-thread.html
... a ne da svima izkusnima kažeš, boli mene za moj radni prostor, nego mene zanimaju samo procenti od Barefoota, Sonicsa, Realtrapsa... ima on još toga... on onda ispada da je u prvoj vrsti obični promotor a ne stručnjak.
boggy
19-03-2011, 07:42 PM
Ma boli mene što razgovaraju i prave si samopropagandu po forumima kao što sam to i prije napomenuo, to se radi več desetine godina, to je suvremeni e-marketing, ništa novo i dozvoljeno je ALI!
NE pišu se takve samopropagandne reportaže u stručnoj reviji bez da je negdje ispod posebno napomenjeno da je to plačani PR članak odnosno obična reklama prošireno do veličine reportaže.
Tome se kaže zavođenje javnosti i to nije dozvoljeno, barem u EU.
............
Ne znam da li si shvatio sta sam hteo da kazem. Toliko je duboko nerazumevanje problematike da je prica koju si mi poslao da citam u toj "strucnoj reviji" upravo tekst koji 90% potencijalnih potrosaca OCEKUJE da procita... tako da kojim slucajem, ako se iko USUDI da napise ista "moralnije" kritikovace citaoci casopis... zato sto se ne uklapa u iluziju!
Ljudima takva prica treba, to ocekuju i to ce da progutaju.... finansijski im je pristupacnije ... nema veze sto ne radi kako bi mozda ocekivali.... a mozda ni ne ocekuju nista pa im je sve ok sta god dobili.
Nece imati nikakav problem da tebe proglase prevarantom ako im budes istinu govorio... indoktrinacija je vec prevelika po mom misljenju
Ti kao da ne pamtis kako su reagovali na John Sayers forumu kada si im pokazao "nekonvencionalan" plivajuci pod u Mike Vale studiju....
Mene su na gearslutz pojedini "strucnjaci" "upozoravali" da na (gearslutz) forumu ima izuzetnih strucnjaka po pitanju akustike sa gomilom uradjenih profesionalnih studija i da bi trebao da pazim sta pisem... (sto privatno sto javno, pa su posle brisali i izvinjavali se kad su ih realno strucni upozorili da ne lupetaju) i to kad god bi napisao nesto sto im se ne uklapa u sablon koji su (jedva) naucili...
Mozes da kazes "bah... to su forumi..." ali ako bolje pogledas... forumi su danas citaniji od revija i magazina... te bi svi casopisi zajedno dali sta god treba da dobiju samo delic publiciteta koji ima gearslutz... recimo... tako da mozes ocekivati sve samo ne moral... takodje sam siguran da si svestan da Ethan Winera ne bi ni bilo da nije bilo interneta i foruma... opet,... po onome sto cujem od starijih, koji su, na zalost, u vreme kada su samo iz "strucnih" casopisa "ucili" o akustici i elektroakustici, je takodje stanje katastrofalno, da je bolje da nisu nista citali nego samo slusali (svojim) usima...
Tako da... u casopisima svasta moze da pise... a bolje nije bilo ni ranije... bilo to placena reklama ili strucni tekst... svejedno... od loseg audija ne padaju avioni te ne treba ni ocekivati neku preteranu objektivnost jer zbog lupetanja niko nece poginuti, pa samim tim nece niko ni u zatvor... zakoni mozda i postoje u EU ali nisam primetio da se preterano pazi sta se pise... i opet ... nesto sto je po nekom misljenju istinito i "strucno", ne mora biti to po drugom misljenu... a i sam znas koliko su posvadjani svi po pitanju dizajna i koliko slabo merenja prilazu kao "dokaz" da su obavili svoju inzenjersku duznost...
Zanimljivo je da su reakcije na AES rad o MyRoom dizajnu uglavnom fascinacija nasom hrabroscu da objavimo izmerene rezultate... a tek posle dolazi zadovoljstvo citalaca sto su ti rezultati bolji nego sto se moze ocekivati... (takav sled stvari je zabrinjavajuc)
pozdrav
bogi
aha tako misli?/gleda? na to, da to se posve sla?em.
Nisam odmah shvatio.
Nekako sam osobno forume/internet več od početka, prije 15 godina kad sam pročitao prve stvari, smatrao premalo ozbiljnjim, pa ga jo? tako i dalje smatram jer ima i dandanas ogromno 90% nekorisnih i zavajajučih informacija, ne?to % pametnog lupetanja ili filozofiranja (kao neki kad ne dobiju ekspresan odgovor tako se po?ale da ka?u "filozofira?") i mo?da 2% ne?to pametno urađeno u praksi a sad ako si "zelen" kako da zna? ?to je okej (a usto, da to valja za tačno tu i tu prostoriju i nije svestrano rje?enje...).
Te onda su tu kao "stručne" revije koje bi ipak morale da budu nivo iznad svega toga, te me ovek znova to zbunjuje.
A naučne radove jedan koji ide da pravi mini studio neče ni razumjeti, nit mu nije u interesu, niti ne zna koji su od njih "okej", niti nije samo jedan stručni rad da zna? ?to i kako, treba dovoljno predznanja da se ne?to pametno nauči i da se svi konci povuku i segmenti pravilno posla?u...
Doabr primjer je recimo i pravljenje helmholtz resonatora i praksa (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239), akustički elemenat koji se upotrebljava jo? iz antike, do srednjeg veka, pa tek u 19 stolječu formulisao stvar Helmholtz... a dandanas usled toliko milijardi "korisnih" on-line informacija, ne nađe? pametne internet stranice, da bi te ultimativno naučila kako da napravi? jedan obični posr**i HH rezonator:rotfl:.
Ajd dobro onda zaboravite, samo toliko nek bude dano na znanje, da ne vjerujte svemu ?to pi?e, pa makar to bile i "stručne" revije.:wink:
boggy
19-03-2011, 09:19 PM
..........
Te onda su tu kao "stručne" revije koje bi ipak morale da budu nivo iznad svega toga, te me ovek znova to zbunjuje.
Po znanju starijih ljudi iz ove branse (koji su imali para za casopise) zakljucujem da nikada nije bilo Bog zna kakve vajde od strucnih casopisa i revija.... nista osim opet nekog vida indoktrinacije.
A naučne radove jedan koji ide da pravi mini studio neče ni razumjeti, nit mu nije u interesu, niti ne zna koji su od njih "okej", niti nije samo jedan stručni rad da znaš što i kako, treba dovoljno predznanja da se nešto pametno nauči i da se svi konci povuku i segmenti pravilno poslažu...
Naucni rad objavljen na AES konvenciji, koji opisuje LEDE dizajn je (filozofski) tekst ili shtivo koje NEMA nista konkretno u sebi osim besomucnog spominjanja "time gap-a" kao "najbitnije" karakteristike... a zanemarujuci frekventni odziv (koji nema osnova da bude sasvim ravan ako je back wall realno stiff)... i zanemarujuci RT60 u prostoriji. To je proslo komisiju za naucne radove na AES konvenciji i niko im nije trazio dodatne informacije...
Da nismo hteli da objavljujemo rezultate koje su mereni u skladu sa AES, ITU i EBU preporukama, niko nam to ne bi trazio eksplicitno. Jedino ih je (dodatno) zanimalo da im u radu eksplicitno navedemo detaljne razloge zasto ostali dizajni ne odgovaraju za surround (sto je sa mog stanovista prilicno ocigledno godinama unazad, btw)
Doabr primjer je recimo i pravljenje helmholtz resonatora i praksa (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239), akustički elemenat koji se upotrebljava još iz antike, do srednjeg veka, pa tek u 19 stolječu formulisao stvar Helmholtz... a dandanas usled toliko milijardi "korisnih" on-line informacija, ne nađeš pametne internet stranice, da bi te ultimativno naučila kako da napraviš jedan obični posr**i HH rezonator:rotfl:.
Jasno je i zasto nemas precizne informacije... najvise zbog toga sto su osnovne formule prilicno priblizne i ne daju precizne rezultate... te je potrebno stimovati rezonator... to vazi isto za bass reflex zvucnike... posto je i tamo HH rezonator.. isti je problem i nema jasnog metoda... samo nagadjanja i mozda malo cudjenja zasto formula "ne radi". Treba imati u vidu da postoji nepisani "zavet cutanja" za vecinu krucijalnih tehnoloskih stvari u mnogim oblastima te ih neces naci nigde... cak ni u naucnim radovima... da ne spominjem knjige, casopise, internet u globalu i ineternet forume specijalno. Jednostavno to vidis i sam kada imas punu svesku "custom formula" ili tehnoloskih postupaka... koje si morao sam izvesti tokom godina i da ih nisi mogao ni u jednom pisanom tekstu naci bez obzira kolika njegova "strucnost" bila...
A s obzirom da casopisi moraju nesto da imaju napisano da bi se mogli zvati casopisi... pisace ono sto im je dostupno.... a to moze biti sta 'oces... bukvalno. :)
Ajd dobro onda zaboravite, samo toliko nek bude dano na znanje, da ne vjerujte svemu što piše, pa makar to bile i "stručne" revije.:wink:
Hvala na savetu! :)
Ako zelis iole strucne informacije pokusaj da pratis preporuke od AES, ITU i EBU... to su ipak standardizaciona tela,... te ako su uspeli da iznedre nekakav papir o nekoj temi... racunaj da je barem prosao par ozbiljnih komisija (gde Ethan Winer nece nikad moci ni zaviriti) te da je isciscen od gluposti u dovoljnoj meri. Najveci problem sa preporukama i standardima je kada se desi da su prastare i da nove i moderne nisu napravljene/napisane... onda ti je du*e na vetrometini za tu tematiku... moras se snalaziti sam.
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.