Log in

View Full Version : PROJECTMIX - 2 Pitanja (konekcija i jos nesto)

Nemania
11-03-2011, 09:52 PM
1. Kada su mi otvorene Audio trake u Cubase-u 5 sve radi normalno, ali kada otvorim neki VST instrument tipa NExus i sl., siberi i ostali tasteri na Projectmixu "sviraju" tonove tog Vst instrumenta. kako to da iskljucim?

2. Posto imam Dva para monitora. jedni su digitalni i idu preko SPDIF-a, a drugi putem analognog-banana kabla, javlja mi se problem prilikom rada u cubaseu 5.
Kada otvorim neku traku bilo audio ili neki Vst instrument..na levoj strani monitora u Cubaaseu postoji prozorcic gde treba da se izabere OUT. E sada npr na svim kanalima sa kojima radim stavim out 1 (to su prvi analogni zvucnici) i to je Ok.
Medjutim kada hocu da preslusam projekat na drugim monitorima moram ici od trake do trake i menjati Out-e tj staviti svaki kanal na Out 2..To me smori, jer dok izmenjam sve Oute vec zaboravim sta sam cuo na prvim monitorima. Probao sam da naprabim Group chanal...ali to radi samo na audio trakama na vst instrumentima opet moram ici od jednog do drugog i pojedinacno menjati Out-izlaz.
Zar ne postoji nesto tipa nekog tastera da izaberem koji par monitora zelim. Cak postoji neki A/B taster na karti medjutim ne funkcionise sa digitalnim monitorima...Cak bi mi odgovarala varijanta da oba para monitora istovremeno rade (jedni preko analognog izlaza) a drugi preko SPIDIF-a. Imam na digitalnim tmonitorima tastere Stand By, tako da kako rekoh, odgovaralo bi mi da rade istovremeno dva izlaza, pa kad ne slusam digitalne stisnem na njima Stand by, a kada hocu njih, onda one druge smanjim na Projectmixu. Ima li pomoci?

Nemania
11-03-2011, 10:18 PM
Ovo prvo sa sviranjem tastera sam resio, samo mi treba pomoc oko spajanja dva para monitora na Projectmix...Nisam pametan...

Nemania
12-03-2011, 03:54 PM
Pomoc oko konekcije dva para monitora na PROJECTMIX??? Prvi glavni digitalni, drugi vezeani putem analognog kabla...Neko?

Arthur
12-03-2011, 05:26 PM
veoma je jednostavno zapravo. Odeš na vst conections i skroz desno na Enable control room. Zatim u njemu podesiš da imaš dva para monitora i odrediš im izlaze sa karte. Zatim odeš u key shortcuts i tamo nađeš komandu za paljenje monitora i dodeliš svakom paru neki shortcut. Ja ovo koristim svakodnevno u mixanju i to mi je jedna od glavnih prednosti steinberga, u odnosu na konkurenciju

Nemania
12-03-2011, 06:53 PM
Sve ovo moze iako su jedni monitori digitalni? Ranije kada sam imao tascama sve je radilo kako treba i nista drugo nisam podesavao, a na ovom project mixu ne moze. Ajde probacu pa javljam...
hvala

Nemania
12-03-2011, 07:06 PM
Podesio sam na dva para monitora. A gde je bese Key shortcut? Ili Arture jos bolje, ako bi znao da mi pojasnis, posto na project mixu imam jedno dugme A/B koje sluzi upravo za select monitora, kako da podesim da to dugme ima funkciju selecta?

Nemania
12-03-2011, 07:20 PM
Nasao key comands

Eomsy
12-03-2011, 07:34 PM
[quote=Nemania;301360]Ovo prvo sa sviranjem tastera sam resio...[quote]
Daj meni taj dio otkrij, jer ja imam Tascama FW1082 koji mi to upravo radi, a ne kužim u čemu je štos :confused: :(.

Nemania
12-03-2011, 08:11 PM
[quote=Nemania;301360]Ovo prvo sa sviranjem tastera sam resio...[quote]
Daj meni taj dio otkrij, jer ja imam Tascama FW1082 koji mi to upravo radi, a ne ku?im u čemu je ?tos :confused: :(.

Ides na Device, pa na Device set up, pa imas levo-Midi port set up. Tu desno imas podesavanja.Active-Inactive

Arthur
13-03-2011, 12:02 AM
itekako može, nema veze dal su digitalni ili nisu, ti mu samo govoriš na koje izlaze da svira koji par monitora. A mani se tog dugmeta, to je neko podešavanje na samom Maudiu, i onda mu dodeliš samo jedan stereo out pa na spravi prebacuješ. Meni se ovo prvo rešenje više sviđa.

Nemania
13-03-2011, 11:02 AM
Arture, namestio sam ovo.
Medjutim nesto mi se ne svidja: Prve monitore sam stavio na taster "Š" druge-digitalne na "Đ".Kada pritisnem "Đ" oni digitalni se ukljuce, ali rade i oni prvi, a kada pritisnem Š digitalni se iskljuce a i dalje rade oni prvi..Što znaci da kada hocu slusati samo one druge monitore, moram rucno na projectmixu smanjiti one prve. Da li ova situacija moze da se izbegne, tipa kada pritisnem jedan taster da se ukljuce prvi monitori, a kada pritisnem drugi ti prvi se iskljuce, a drugi par monitora ukljuci...?:confused::gaah::confused:

Arthur
13-03-2011, 11:06 AM
može i to, ostavio si u VST Outputs na Master out-u da ti i dalje šalje na jedan od ta dva izlaza. Tu ga razveži, ili ostavi "not connected" ili ga pošalji na neki treći izlaz ako imaš, koji ne ide ka zvučnicima. Ne brini, i dalje će sve raditi normalno i kad otkačiš master out.

Nemania
13-03-2011, 11:40 AM
Arture, brate car si! Sve radi kako treba! Hvala

Arthur
13-03-2011, 05:06 PM
zato i imamo thanks dugme :da: