Log in

View Full Version : Autorska prava

Coconut
09-03-2011, 08:34 AM
Cao drustvo,

Pre nego sto posaljem demo snimke izdavackim kucama, sta biste mi savetovali da li da pesme registrujem kod nas kod Sokoja, kod neke inostrane organizacije ili postoji neki drugi nacin kako bih zaista zastitio svoja autorska prava? :shock:

DaBear
09-03-2011, 08:59 AM
Cao drustvo,

Pre nego sto posaljem demo snimke izdavackim kucama, sta biste mi savetovali da li da pesme registrujem kod nas kod Sokoja, kod neke inostrane organizacije ili postoji neki drugi nacin kako bih zaista zastitio svoja autorska prava? :shock:

bilo je dosta o tome vec na Rumskom..trebao si malo da precesljas star postove!

malo OT - Od nasih disko kuca (znas i sam) nema vajde!
A od slanja demo snimaka stranim disko kucama (opet, manje vise - nema vajde). Nekolicina njih sa foruma su imali nesto "potpisano" od strane web labela ili na Beatportu i nista se znacajno nije desilo...
Ukoliko nije "mega komerc hit" , nema smisla slati demo snimke.

back to topic - oko registrovanja sa SOKOJEM,....... i o tome je bilo reci...slaba vajda! Mozda neka od novijih agencija kod nas ili cak u Hrvatskoj?

nezahvalna tema za davanje saveta...ali - sta je - tu je!!

Coconut
09-03-2011, 10:16 AM
Hvala DaBear, slazem se da je dosta nezahvalna tema. U svakom slucaju je ok pricati o ovoj temi posto se vremenom situacija menja i narocito je bitno iskustvo onih koji su vec prosli ovim putem jer mogu pomoci ostalima sa svojim iskustvom.

Evo recimo jedan sjajan site sa mnogo korisnih predavanja vezano za produkciju muzike i muzicki biznis: http://www.artistshousemusic.org/

Sta mislite eventualno o registraciji muzike u Nemackoj u Gemi ili Holandskoj agenciji Buma/Stemra?

Surfer
09-03-2011, 11:08 AM
Hvala DaBear, slazem se da je dosta nezahvalna tema. U svakom slucaju je ok pricati o ovoj temi posto se vremenom situacija menja i narocito je bitno iskustvo onih koji su vec prosli ovim putem jer mogu pomoci ostalima sa svojim iskustvom.

Evo recimo jedan sjajan site sa mnogo korisnih predavanja vezano za produkciju muzike i muzicki biznis: http://www.artistshousemusic.org/

Sta mislite eventualno o registraciji muzike u Nemackoj u Gemi ili Holandskoj agenciji Buma/Stemra?

Ja sam član Buma Stemre.
Za svaku su preporuku.
Postani član ako misliš da trebaš.
U slučaju eksploatacije pjesama, to jest u slučaju da će ti pjesma biti objavljena, trebaš ispuniti njihove obrasce za registraciju pjesama da bi ih oni mogli lakše trackati.

Pošto je Jugoslavija potpisala Bernsku konvenciju, sve novonastale države iz Jugoslavije, uključujući Srbiju, Hvatsku,itd su automatski naslijedile potpisane konvencije i svako autorsko djelo je zaštićeno odmah samim nastajanjem.
Tako da ne moraš previše brinuti.

Najjednostavniji način da dokažeš datum nastanka svog autorskog djela je da CD sa svojim pjesmama pošalješ sam sebi preporučenom poštom u zatvorenom paketu, i ne otvaraš kad pošiljku primiš.

To je normalna praksa već desetljećima i služi kao dokaz na sudu.

Coconut
09-03-2011, 11:24 AM
Hvala Enes, posto cu najverovatnije ove godine promeniti lokaciju i otici u Holandiju mislio sam da je i nekako prirodno da se registrujem u Buma/Stemri. Vidim da si radio sa Trijntje Oosterhuis i Total Touch svaka cast na tome zaista sjajan album :thumbsup:. Trijntje je po meni jedna od najboljih vokala u Evropi verovatno ti je bilo odlicno suradjivati sa njom.

Surfer
09-03-2011, 10:16 PM
Hvala Enes, posto cu najverovatnije ove godine promeniti lokaciju i otici u Holandiju mislio sam da je i nekako prirodno da se registrujem u Buma/Stemri. Vidim da si radio sa Trijntje Oosterhuis i Total Touch svaka cast na tome zaista sjajan album :thumbsup:. Trijntje je po meni jedna od najboljih vokala u Evropi verovatno ti je bilo odlicno suradjivati sa njom.

Hvala.
Trijntje je top vokal.
Bilo je zadovoljstvo raditi s njom kao i sa cijelim bendom.

Sretno u Nizozemskoj:thumbsup: