View Full Version : Pomoc u vezi sa zvucnom izolacijom
danya
01-03-2011, 11:49 PM
Ja sam potpuno OFF topic, ali mozda mozete da mi pomognete. Imam problem sa vibracijama u zgradi (komsije odozgo mi skacu po glavi i nema nade da ce se smiriti). Ne pravim studio, ne sviram i slicno, dakle ne zelim njih da zastitim od sebe, nego sebe od njih. Parket u njihovom stanu je direktno na betonu (nema plivajuceg poda i nema nikakve zvucne izolacije). Elem, da skratim pricu, moj pod se trese od njihovog skakanja. Postoji vec spusteni plafon (prava visina mog plafona je 3 m, a sa tim spustenim plafonom od knauf ploca je 2.65 i izmedju su samo metalni nosaci na kojima vise te ploce) i zanima me da li imate slucajno predlog sta bih mogla da stavim u taj prostor i cime eventualno da oblozim zidove (od suplje opeke), jer mi ceo stan i inace jako odzvanja, a da malo ublazim tu buku.
Uopste se ne razumem u ovu problematiku, tako da se izvinjavam ako neke stvari nisam nazvala pravim imenom. Ako sam dobro razumela OFF-a, meni zapravo vibracije dolaze kroz zidove, ne kroz plafon, i prenose se i na moj pod.
Ima li neko neku ideju?
Hvala unapred.
Ubij komshije,ushtedi pare. :D
boggy
01-03-2011, 11:59 PM
Ja sam potpuno OFF topic, ali mozda mozete da mi pomognete. Imam problem sa vibracijama u zgradi (komsije odozgo mi skacu po glavi i nema nade da ce se smiriti). Ne pravim studio, ne sviram i slicno, dakle ne zelim njih da zastitim od sebe, nego sebe od njih. Parket u njihovom stanu je direktno na betonu (nema plivajuceg poda i nema nikakve zvucne izolacije). Elem, da skratim pricu, moj pod se trese od njihovog skakanja. Postoji vec spusteni plafon (prava visina mog plafona je 3 m, a sa tim spustenim plafonom od knauf ploca je 2.65 i izmedju su samo metalni nosaci na kojima vise te ploce) i zanima me da li imate slucajno predlog sta bih mogla da stavim u taj prostor i cime eventualno da oblozim zidove (od suplje opeke), jer mi ceo stan i inace jako odzvanja, a da malo ublazim tu buku.
Uopste se ne razumem u ovu problematiku, tako da se izvinjavam ako neke stvari nisam nazvala pravim imenom. Ako sam dobro razumela OFF-a, meni zapravo vibracije dolaze kroz zidove, ne kroz plafon, i prenose se i na moj pod.
Ima li neko neku ideju?
Hvala unapred.
Napuni spusteni plafon azmafonom ili kamenom vunom gustine 60kg/m3 do polovine postojeceg prostora prema plafonu (oko 20cm)... to je najlakse sto mozes sebi priustiti... vibracije koje prodju sa strane neces lako smiriti
Mozda samo..... elasticne nosace za spusteni plafon nisam nalazio na nasem trzistu, ako ih nadjes, zameni postojece cvrste nosace elasticnim (imaju oprugu ili gumeni amortizer koji je elastican na istezanje)... i elasticnom vezom prikaci spusteni plafon na pravi plafon, pri tom ne sme spusteni plafon da dodiruje zidove cvrstom vezom... to zahteva proracun i tezine i opterecenja doticnih opruga/amortizera, mozda dodavanje jos kog drzaca.... da bi sve radilo kako treba... ali prvo treba naci elasticne drzace
Ono sa kamenom vunom na pocetku radi vecinu posla sasvim pristojno.... ovo drugo sa elasticnim drzacima je za "skakaknje"
to je sve sto mogu da pomognem na brzinu
Nemoj robijati zbog budala, ziva bila i dobrodosla na Rumski forum! :)
pozdrav
bogi
Pa da to nije tako lako.
U principu ima? sam dve opcije da dobro re?i? taj problem:
- ili da pravi? "sobu u sobi", znači da se izoluje? od vanjskog sveta ali to je najskuplja varijanta i ko?ta za jednu malu sobicu i po nekoliko hiljada evra a da sam pravi? inače je skuplje barem X 2;
- da se dogovori? sa susjedima i financirate u plivajuči pod, koji mo?e da je u stanovanjskim zgradama i pohodan tervol na to onda najbolje estrih... http://www.knaufinsulation.si/sl/podne-konstrukcije;
- ima treča koju ti je rekao Elf sli doči če drugi ili da sama kupi?...
Kompromisna varijanta koja če nekoliko ubla?iti situaciju je to ?to priča Boggy ali neče sasvim eleminirati probleme jer se vibracije odnosno udarni zvuk prenosi preko svih povr?ina.
danya
02-03-2011, 12:08 PM
Hvala vam mnogo na pomoci i zahvaljujem na dobrodoslici.
O ubijanju komsija sam vec razmisljala, ali pretpostavljam da ce i zatvorenik u zatvorskoj celiji iznad mene da bude bucan, pa cu opet imati isti problem, a drzim da u zatvorima nisu mnogo mislili na zvucnu izolaciju :)
A da li mislite da ce pomoci nesto da ja svoje zidove oblozim nekim plocama (videla sam da Azma, proizvodjac Azmafona ima neke), jer bi to smanjilo i to sto meni zidovi odzvanjaju (moj glas i sl.), ali mozda bi nekako utisalo i tu njihovu buku tj. vibracije ili lupetam?
I da li imate predlog cime da oblozim samo 1 zid stana (komsija pored ima garsonjeru i kroz zidove od opeke se cuje i svako malo glasnije slusanje TV-a). Da li ima nesto relativno tanko (nemam puno prostora) sto bi uspelo da ublazi tu vrstu zvuka?
boggy
02-03-2011, 01:00 PM
..........
A da li mislite da ce pomoci nesto da ja svoje zidove oblozim nekim plocama (videla sam da Azma, proizvodjac Azmafona ima neke), jer bi to smanjilo i to sto meni zidovi odzvanjaju (moj glas i sl.), ali mozda bi nekako utisalo i tu njihovu buku tj. vibracije ili lupetam?
Ne... ne bi .... ne trosi novce... azma ploce to nece popraviti... suvise su niske frekvencije.
I da li imate predlog cime da oblozim samo 1 zid stana (komsija pored ima garsonjeru i kroz zidove od opeke se cuje i svako malo glasnije slusanje TV-a). Da li ima nesto relativno tanko (nemam puno prostora) sto bi uspelo da ublazi tu vrstu zvuka?
Ne ..... nema nista tanko a delotvorno...
Jos jedan zid od cigle + suvi sitni pesak izmedju ili barem sloj kamene vune je vec bolje resenje..ali to ce da ti trosi prostor.
Uradi kako sam ti predlozio ... bice ti nesto bolje... neces resiti sve ali neces ni potorosti zivotni prostor.
Za pristojnu zvucnu izolaciju od televizora u susednoj sobi ti treba barem 10cm potrosenog prostora 12mm gips, 5cm teza kamena vuna (NLP ti to bolje moze reci), i vazdusni dzep iza toga... bojim se da se sa tim prostorom neces rastati...
Jeftinije ti je da pocnes i ti da pravis buku koja tebi ne smeta... tako da neces vise da ih cujes.
pozdrav
bogi
Da, sa 10-15cm bi se več nešto napravilo, zvuk televizora i slično se bi dosta zreduciralo i nekoliko udarni zvuk.
http://www.knauf.si/4_2_1_2.php - klik na pregradne stene.
Nek se upotrebe 2-3 gips ploče (po barem 12mm ili još bolje 16mm debele pa i više...) jedna na drugu + izza njih (na zid odnosno izza ploča) 5-10cm cca. 80kg/m3 mineralna vuna. Među ploča se može dati viskoelastičan sloj, recimo dosta jeftina bitumenska smola u rolama... to nudi neku ekstenziju redukcije glasnoče u nižima ali ako nije prava soba u sobi nego samo jedna stena, na to baš nema smisla trošiti.
Jednako može na plafonu ali kao što smo rekli, udarni zvuk če se ublažiti ali ne baš mnogo.
U nekim specijalizovanim trgovinama sa suhom gradnjom mogu da poude neka ekspres rešenja sa svega debljine par cm http://www.decibel.si/novosti/Audiotec_RG_80-p.pdf , to neče puno pomoči a i potrošene pare če biti jednake ako ne i više!!!
Postoje i oblozi za stijene, pločice se sastoje iz olova i veoma su težke, sa svega cca. 3cm kažu da su superiorne, cjena je na 1m2 preko par sto eura (zaboravio sam) a na kraju ne radi u nizkim frekvencijam (udarni zvuk...) pa ljudi razbijaju glavu kako se se pustili da ih zavedu.
Nema rješenja koji je debeo 1,2,3,4,5... cm pa da bi nešto malo pametnije napravio u nižim frekvencijama.
A te nizke kao to smo rekli se ne prenose po zraku (kao srednje i visoke frekvencije) nego preko stijena, svih površina u prostoru i tu je izvoran problem, jer treba prekinuti sve postoječe "zvučne mostove".
Zato se prave sobe u sobi, ta izolirana unutrašnja soba je u principu na federima ili upeta među raznorazne viskoelastične materijale... a to je mala znanost za sebe a i pare dobesedno proguta.
boggy
03-03-2011, 04:27 AM
Da, buku je mnogo lakse napraviti nego izleciti... a s obzirom da mi nismo nikakvi trgovci ovde... nemamo razloga da hvalimo niti jedno komercijalno "svemocno" resenje ako stvarno NE daje rezultate.
pozdrav
bogi
p.s. BTW, zakonski okviri u pogledu buke su VEOMA ostri, barem na papiru, potrazicu ih negde i priloziti ovde... No, da se ta pravila i zakoni striktno postuju stanica Zeleni Venac nikada ne bi postojala u Beogradu, ili barem ne bi bila naseljena... ali dobro... mozda ti uspes nesto da izvuces... drzava izgleda voli da kaznjava "neposlusne" ovih dana... mada ne vidim odakle se javljas, odnosno gde zivis.... pretpostavljam da je Srbija
danya
06-03-2011, 11:27 AM
Hvala vam, ljudi, mnogo. Nazalost ce izgleda da padne prodavanje stana kad budem bila u prilici.
Uzgred, javljam se iz Beograda, sa Dusanovca, opstina Vozdovac. I da, Boggy, u pravu si za veoma ostar zakon, na papiru. Pise da je zabranjeno skakanje, trcanje i bacanje lopte u svako doba dana. E sad, u praksi to izgleda tako da mi je tip iz komunalne policije rekao da to zaboravim i da mogu da ih zovem samo ukoliko to ili nesto slicno rade u doba odmora (13-17 i posle 22), a na pitanje sta se desava ako ja pozovem komunalnu, a oni stignu (posto ih ima jako malo) kad buka prodje, onda navodno upozoravaju, a ako zovem vise puta, onda naplacuju neke mandatne kazne, a ako je mnogo puta, onda podnose prekrsajnu prijavu. Sve u svemu, igranka bez prestanka, a manijaci odozgo ce samo da ukapiraju da samo tad ne mogu da divljaju i da onda divljaju namerno u svako drugo doba. Pritom, crtica iz zivota, gospoda su zivela u Nemackoj i zena mi je sama rekla da bi ih tamo izbacili iz zgrade (bez obzira na vlasnistvo, navodno mogu komsije da se skupe i da ti kazu da te vise ne zele tu ako ih uznemiravas i moras da se odselis), ali je stavila tri tackice u koje sam sama mogla da ubacim varijantu ALI MI SMO U SRBIJI.
Eto, hvala vam u svakom slucaju.
boggy
08-03-2011, 06:48 AM
Evo, nadjoh dokumente, i kao sto rekoh, zakon je prilicno ostar... s obzirom na stanje u realnosti koje postoji u nekim zivotnim sredinama... (ne mislim na zivahan komsiluk!)
http://ekologija.pf.uns.ac.rs/Buka/1.doc
http://ekologija.pf.uns.ac.rs/Buka/pravilnik.doc
ko nema word,... pdf je u attachmentu.
EDIT1: Osnovno je da je razlika u nivou buke izmedju vremena odmora i svakog drugog vremena 5dB odnosno, 30dB(A) nocu, 35dB(A) danju... tako da... zabrana pravljenja buke vazi uvek, samo nije isti nivo nocu i danju.
EDIT2: za neku referencu, u kontrolnim sobama i sobama za snimanje je preporucen nivo buke od oko 10dB(A).
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.