Log in

View Full Version : Master gore gain dole

Znak
01-03-2011, 10:43 AM
Na poslednjoj probi gitarista je na mom Gibson LAB L7 pojačalu uradio ne?to potpuno suprotno od moje uobičajene postavke. Uvek sam overdrajv zvuk pravio tako ?to mi je master volume bio negde na pola snage ili ispod toga, a pojačavanjem gaina dobijao bih vi?e ili manje distorzije. On je odvrnuo master skroz do kraja, a gain smanjio negde na trojku. Zvuk se bukvalno preporodio (gitara je Yamaha Sc1200). Dakle, ko već nije prokljuvio neka proba - master na desetku, gain dole, razlika je drastična.

Arthur
01-03-2011, 01:22 PM
dobrodošao u "fine art of overdrive design" :)

sira
01-03-2011, 03:53 PM
Zajebano je kad tranzistori prodrajvaju :shock:

Znam da je to jedno od najboljih tranzistorskih pojačala, ali opet, ne vidim smisla u naprđivanju tranzistorskog izlaznog stupnja, doduše nisam nikad svirao na njemu pa ne želim griješit dušu.

Kod lampaša je to normalno, pogotovo kod non-master modela, da se uposli izlazna sekcija, to im daje onaj fini zvuk

Znak
01-03-2011, 05:23 PM
Zajebano je kad tranzistori prodrajvaju :shock:

Znam da je to jedno od najboljih tranzistorskih pojačala, ali opet, ne vidim smisla u naprđivanju tranzistorskog izlaznog stupnja, dodu?e nisam nikad svirao na njemu pa ne ?elim grije?it du?u.

Kod lampa?a je to normalno, pogotovo kod non-master modela, da se uposli izlazna sekcija, to im daje onaj fini zvuk

Zuči kao najbolji lampa?i, i to smo dobili samo okretanjem mastera na maksimum. Da ne poveruje?. Pola sata pre toga smo ne?to snimali koristeći Hughes & Kettner Tubeman; to ćemo baciti, po?to je zvuk iz LAB-a jedno sto puta bolji.

Arthur
02-03-2011, 12:38 AM
čini mi se da je u pitanju sama kompresija kutije i zvučnika, jako bitna stavka u pravljenju highgain farbi

Znak
02-03-2011, 06:47 AM
čini mi se da je u pitanju sama kompresija kutije i zvučnika, jako bitna stavka u pravljenju highgain farbi

Ovde su četiri desetke u kutiji "od suve drenovine sa tavana od 35 godina". Mislio sam da će Tubeman direktno zvučati OK, ali od toga nema ni?ta. Mo?da eventualno za neke deonice koje su negde pozadi u miksu.

Khan
02-03-2011, 01:01 PM
Lab 7 je jedno od retkih pojacala na kojima tako nesto moze da se izvede. Na vecini solid state amp-ova, zvuk bi bio uzasan i neupotrebljiv. Stvarno legendaran komad opreme!

Znak
03-03-2011, 11:08 AM
Lab 7 je jedno od retkih pojacala na kojima tako nesto moze da se izvede. Na vecini solid state amp-ova, zvuk bi bio uzasan i neupotrebljiv. Stvarno legendaran komad opreme!

Da, naročito uz dobru gitaru. Ova proba je urađena sa Yamahom SC1200 (tzv. "Supercombinator") - petodelni vrat kroz telo, ebony fingerboard, tri singl magneta od kojih dva imaju mogućnost menjanja faze, pa jo? uz to i gitarista koji inače svira sa Dadom Topićem... Mislim da smo uboli dobar zvuk, sad je na redu snimanje.

Znak
16-05-2015, 07:57 AM
Dakle, ko već nije prokljuvio neka proba - master na desetku, gain dole, razlika je drastična.

Ovaj je prokljuvio:

https://www.youtube.com/watch?v=O0mAQdTsVp0

awacs
16-05-2015, 10:17 AM
Ovaj je prokljuvio:

https://www.youtube.com/watch?v=O0mAQdTsVp0

Divan je čiča, laka mu bila crna zemlja.

Pozdrav,

Vasa