View Full Version : svjetska produkcija?
marcos
28-02-2011, 04:33 PM
neki dan sam si napravio kompilaciju od otprilike 50 bendova da bi imao neku bazu referentnih snimki svjetske produkcije
i unutra su upali od arcade fire, preko nine horses, radioheada, rhcp, dave matthews band, green day, u2...brdo bendova. I ako mogu primjetiti "kvaliteta" snimku je ENORMNA!!!!! OGROMNA.
"Kvaliteta" sam stavio pod navodnike jer je to jako subjektivna stvar. Da se razumjemo sve to zvu?i jaako dobro...ali ako usporedi? npr. Nine Horses i Arcade Fire...razlika je tolika da ti se ?ini da su ovi drugi snimali na diktafon a upravo su najve?i rock band na svijetu :)
Sve to govorim jer mi se ?ini da postoji na na?im prostorima neka frustracija jer se stalno forsira taj pojam "zvu?i svjetski"...pa dobro ?ta je to? Di su ti gabariti? Malo mi to ide na ?ivce pa eto....
I ako mogu primjetiti "kvaliteta" snimku je ENORMNA!!!!! OGROMNA.
Misli? razlika u kvalitetu je ogromna?
awacs
28-02-2011, 06:32 PM
Sve to govorim jer mi se ?ini da postoji na na?im prostorima neka frustracija jer se stalno forsira taj pojam "zvu?i svjetski"...pa dobro ?ta je to? Di su ti gabariti? Malo mi to ide na ?ivce pa eto....
Tri krojača imala radnje u istoj ulici i nervirala se ?to im posao lo?e ide zbog konkurencije. Pa se jedan setio da na izlogu napi?e "Najbolji krojač u gradu". Drugi oti?ao korak dalje pa napisao "Najbolji krojač na svetu". Treći napisao "Najbolji krojač u ulici".
Razumem ja tebe, ali nemoj da se ?ivcira?. Oni koji bi hteli da im muzika zvuči "svetski" verovatno ne do?ivljavaju sebe kao deo "sveta". Takvi su pre zaslu?ili sa?aljenje nego zavist :wink:
Pozdrav,
Vasa
branoy
28-02-2011, 07:49 PM
de ba to je u narodu ostalo... kazu svetski zvuci.. ono, oni iz sveta pa kako ce ih nazvat drugacije hahaha ... i mi smo svet za njih sam sto sve pesme pevamo na maternjem koji nije svetski pa ..et sam je to razlika :)
na sta oni snimaju snimaju i kod nas.. tehnika ne bitna.. bitna je pesma..
a sad sto bi mi svi zvucali samo sa PC Svetski.. to ne moze! :p tu sam moze dogurati ITB! i to je to.. aaa ziva svirka. i sve sto ubodes.. treba proci kroz MAST! ili spravu koja vredi UF para!
i onda detalji.. kojih je bas UF!
marcos
28-02-2011, 07:58 PM
Misli? razlika u kvalitetu je ogromna?
e da...to sam naravno mislio :)))
marcos
28-02-2011, 08:02 PM
i mi smo svet za njih sam sto sve pesme pevamo na maternjem koji nije svetski pa ..et sam je to razlika :)
evo napokon...znaci suprotno od svjetski je materinjski:D
?isto da mogu nekom opisati kako moji miksevi zvuce :ups:
branoy
28-02-2011, 11:59 PM
marcos!
i mi smo svet za njih sam sto sve pesme pevamo na maternjem koji nije svetski pa ..et sam je to razlika :)
neee , nesam mislio tako..brzo pisem :) nego.. mislio sam ne mozemo biti svetski kad pevamo na nasem a nas nema mnogo ... aa ono i mi smo svet za njih to OK.. samo ne mozemo sa nasim jezikom biti u svakom clubu kao ENGLESKI JEZIK :))
Bockie
01-03-2011, 12:25 AM
Mislim da je sama terminologija najmanje bitna. Ovde je po sredi jedan mnogo siri socioloski fenomen i moze se primeniti na razna polja, a ne samo muzicku produkciju.
Mislim da za vecinu stvari, ljude po belom svetu zabole kurcic da li je nesto 'svetski" ili nije. Sumnjam da Holandjani ili Svajcarci imaju taj problem iako su skoro duplo manji po povrsini. (izvor (http://bs.wikipedia.org/wiki/Spisak_dr%C5%BEava_po_povr%C5%A1ini))
Pocev od jutarnjeg programa, prvih vesti i profesora u skolama koji ti ispiraju mozak time kako smo mi "mala zamlja i narod"...
Jedino cega ovde ima malo je HDL holesterol, neophodan za krucijalne mozdane funkcije.
Izjave o tome se najcesce mogu cuti od ljudi koji nikad nisu krocili nigde dalje od Avale ili Fruske na uranak...
Dakle ako treba da postoji dobar zvuk,ekonomija,drustveno uredjenje,onda to treba da imamo ZBOG NAS a ne da bi bili slicni Peri ili Djoki...
Dok se to ne promeni, bicemo papani i stalno traziti misljenje od "nekih tamo negde"...
Osnovni razlog ovome je mozda jednostavniji nego sto se misli.
Dakle , ovde imamo izuzetan problem sa obrazovanjem! Ne mislim samo na skolski sistem, vec i na medije,pogotovo one koji po svrsi osnivanja imaju svoj osnovni zadatak koji ne vrse,vec sluze u promotivne svrhe, uopste - obrazovno uredjenje je zakazalo, ali ne sada, vec pre vise od 20 i vise godina...
"Plodove" ovakvog "u-ne-redjenja" tek cemo da dozivimo... :(
Arthur
01-03-2011, 02:08 AM
ipak postoji tu neka između redova linija. To naše koje je trash, ipak ne zvuči isto kao njihovo koje je trash. Nikad nisam do kraja uspeo dokučiti koja je to linija i šta je to tačno što nešto čini da snimak zvuči "stranim", i jako retko čujem snimke sa ovih podneblja koji prodaju taj utisak na keca (doduše, sve češće). Jednostavno. Pustiš nešto nadrkano naše i nešto nadrkano njihovo, jok, i baba čuje razliku. Pustiš nadrkano naše i trash njihov, jako retko, njihov trash ima više smisla. Pustiš trash naš i odeš u kurac jer je neispravan a ne lepo ružan kao njihov. Možemo mi to sociološki da pravdamo i psihološki koliko oćemo da nalazimo izgovore da je sve to isto, ali mislim da bi na blind testovima ipak doživeli iznenađenje. PRitom, ne generalizujem to za SVU našu produkciju, ovih dana stvarno se dosta stvari i odavde može lako nositi sa svačim stranim.. ali to su i dalje snimci u manjini.
Možda ne bi bilo loše da napravimo temu ili da ovu temu odvedemo u tom pravcu - odvanja priznanja snimcima sa ovih prostora koji zvuče strano po kvalitetu produkcije.. to bi se bar pretvorilo u nešto pozitivno.
U dana?nje vreme kad su dostupni svetski hitovi u multitrack verzijama dovoljno je poslu?ati nekoliko bas deonica i shvatiti da su razlike u zvuku tako drastične da jednostavno ne postoji standard ili referenca za "svetski" kvalitet zvuka. Isto va?i i za vokale, miks, mastering... Pesma Bitlsa "Free As A Bird" urađena je sa Lenonovim vokalom sa obične kasete, snimljenim tako ?to je nekakav mali kasetofon stajao na klaviru i integrisani mikrofončić snimao glas i klavir zajedno. Onda se kaseta vukla po neseserima Joko Ono dvadesetak godina, i na kraju je to upotrebljeno za snimanje jedne od najboljih pesama devedesetih.
Za dobru referencu ne moraju se koristiti strane stvari. Uzme? Filigranske pločnike i Sunčanu stranu ulice, i ako priđe? na 30% tog kvaliteta -eto te na sedmom nebu.
Bockie
01-03-2011, 08:59 AM
Naravno momci, nego sam ipak pricao o jednom sindromu: "Ej, Tocak, Bora, Firci, matori prdavci, smrde, znam ih" i tako, samo zato sto nikad necu uraditi nesto sto su oni uradili,a imao prilike da popijem pivo sa njima (dakle bivam sarkastican i ne opisujem stvarne dogadjaje uz svo postovanje pomenutima), iako su snimci njihovih bendova 70-ih i 80-ih zvucali potpuno savremeno i u rangu svetskih muzika koje su istog ili slicnog zanra i gde su se cak i po engleskama i tako krstili odakle to u jednoj "komunistickoj" zemlji.
Da ne pricam da je ponesto cak i miksano po tim engleskama i tako...
Pusti npr. Dum,dum ili bilo koji drugi, pusti 10. i 11. album Corbe, pusti Smak, Generaciju 5 ,covece , plombe otpadaju, snimci razvaljuju, za ono vreme, ali sve to skrsi onaj prethodni sindrom...!!!
DaBear
01-03-2011, 09:10 AM
ipak postoji tu neka između redova linija. To na?e koje je trash, ipak ne zvuči isto kao njihovo koje je trash. Nikad nisam do kraja uspeo dokučiti koja je to linija i ?ta je to tačno ?to ne?to čini da snimak zvuči "stranim", i jako retko čujem snimke sa ovih podneblja koji prodaju taj utisak na keca (dodu?e, sve če?će). Jednostavno. Pusti? ne?to nadrkano na?e i ne?to nadrkano njihovo, jok, i baba čuje razliku. Pusti? nadrkano na?e i trash njihov, jako retko, njihov trash ima vi?e smisla. Pusti? trash na? i ode? u kurac jer je neispravan a ne lepo ru?an kao njihov. Mo?emo mi to sociolo?ki da pravdamo i psiholo?ki koliko oćemo da nalazimo izgovore da je sve to isto, ali mislim da bi na blind testovima ipak do?iveli iznenađenje. PRitom, ne generalizujem to za SVU na?u produkciju, ovih dana stvarno se dosta stvari i odavde mo?e lako nositi sa svačim stranim.. ali to su i dalje snimci u manjini.
Mo?da ne bi bilo lo?e da napravimo temu ili da ovu temu odvedemo u tom pravcu - odvanja priznanja snimcima sa ovih prostora koji zvuče strano po kvalitetu produkcije.. to bi se bar pretvorilo u ne?to pozitivno.
ovo si lepo napisao..
(evo gekam neke kurire da se pojave, pa da se raspisem malo...) Lepa tema
Posto sam 25 godina van nasih podneblja, meni je malo lakse da spazim tu tanku liniju.
Puno je to nekog stava koji nasi muzicari imaju. Puno njih i dalje slusaju jako staru muziku koja je svirana na jako staromodan nacin i vise se tako nigde ne svira...neki funky / jazz / rock / reggae / festivalski zvuk ili sta vec sa instrumentalnim deonicama koje su toliko bajate - a oni to ne primecuju jer slusaju samo to (bajatu muziku)!
Onda, ceo nacin snimanja i peglanja - strani snimci (VECI DEO) zvuci koherentno (opa! koji izraz) sve je nekako lepo zalepljeno , nista ne odskace, ni farbe ni deonice..nista. Sve lepo radi.
Kod nas, usled nedostatka pravih producenata i tvrdoglavosti velikog broja muzicara, svako svira sta mu padne na pamet !!
Koliko puta sam popizdeo kad cujem da bubnjar svira TOTALNO pogresan ritam i groove i pogresne prelaze u nekoj inace dobroj pesmi!!!
Ili ti pesma pocne sa celim minutom izsviravanja i solo tema i deonica..i dok krene pevanje, skusalac se ubije od dosade!!! I dosadno za gldanje na TV, pevac ne zna sta da radi prvih minut !! zar ne??
A niko nece da pronadje nesto slicno od svetske produkcije i uporedi kol;iko je daleko od tog nekog zvuka!! ("Sta ima da uporedjujemo, mi smo unikatni!!"")
Svaka "strana" produkcija ima neki sound, koji se odredi pre pocetka rada. i koji ce se provlaciti kroz album. Svaki bend ili pevac ima svoj zvuk - kod nas nemoze bas lako to da se ostei (ima izuzetaka)
kod nas na albumu jedna balada u ovom fazonu, druga u onom fazonu, jedan rock n roll, jedan rock, dve funky pesme, jedan rege sareno bato, a sve to propraceno jaaaako losim tekstovima koji UOPSTE ne sede na melodiji (koja je opet jako lose odradjena). Bubnjar ima totalno pogresan bubanj / koze ili je totalno lose nastimovan za datu muziku!!!
Strani materijal se PUNO OBLIKUJE u pre produkciji - tj na PROBAMA ili u studiju pre snimanja (ako je pevac)! Aranzmani, tekstovi , melodije se doteruju dok sve ne legne kako treba...a ne odma u studio i nadati se da ce to MASTERING (!?) da popravi !!!!
Bockie
01-03-2011, 09:20 AM
Jeste cika Medo, to stoji, deo jeste u glavama primadona pevaca i gitarista. Upadne u studio i on vec "zna" sta i kako i ne da ti da uradis sta treba da se uradi jer "on zna"...! Pa evo samo live, kojim se najvise bavim, niko bre da uradi cestitu tonsku probu?!?! Njima je tonska proba "line check"...! Da , sve radi i sviramo...!!?!???!!
Pa tada tek treba da pocne tonska!!!!
plombe otpadaju, snimci razvaljuju
Obrati pa?nju koliko ti je pojačan uređaj na kojem to slu?a?. Sigurno mnogo vi?e nego kad pu?ta? savremene snimke masterovane pod presom.
Bockie
01-03-2011, 09:39 AM
Obrati pa?nju koliko ti je pojačan uređaj na kojem to slu?a?. Sigurno mnogo vi?e nego kad pu?ta? savremene snimke masterovane pod presom.
Nema veze sa tim, volume nob mi je ne bitan, znam tacno gde je momenat pod kojim slusanje "radi", tako da manje vise sve slusam na prilicno istoj glasnoci,bez obzira gde je to na volume nobu...
volume nob mi je ne bitan
Da ne počinjemo opet tu zaključanu temu, ali ja mislim da je on najbitniji, glavni razlog za?to stara produkcija realno zvuči bolje od nove.
Surfer
01-03-2011, 10:03 AM
Kad ne?to zvuči svjetski, znači da se mo?e ravnopravno nositi sa recentnim pjesmama napravljenima u Americi, Engleskoj ili ?vedskoj.
Iako činjenica da ne?to ne zvuči svjetski ne znači da ne zvuči dobro.
Vrlo je mali broj producenata koji se trude da im radovi zvuče svjetski,
iskreno uz sebe znam jo? samo jednog koji je u vrhu popularne scene u HR i koji ?eli zvučati svjetski i kojem to i uspijeva.
Inače, pi?e i na stranicama ovog foruma ali je vrlo samozatajan.:wink:
Većina ljudi jednostavno ne mogu napraviti ne?to ?to zvuči svjetski jer nisu dovoljno dobri, a oni koji bi mo?da i mogli uopće ne te?e svjetskom zvuku ali to ne znači da ne rade dobro, to je samo stvar njihovog afiniteta.
Nadalje, treba znati da je svjetski zvuk predodređen, prvo samom pjesmom a onda i izvođačem.
Dakle, morate prvo imati modernu pjesmu, modenog izvođača i tek onda ja vama mogu napraviti svjetsku produkciju.
Inače ni?ta od toga.
Ne mogu ja napraviti svjetsku produkciju kad mi dođu sa pjesmom koja bi zvučala staromodno da je iza?la 1976 i u kojoj je svakih 2 takta drugi akord i ima po 9-10 različitih akorda u pjesmi, izvođač bi da pjesma stalno raste, da svira harmonika, gitara, mandolina i po mogućnosti truba i da bude modulacija na kraju pjesme.:rolleyes:
Isto tako, okru?enje je vrlo bitno u stvaranju svjetskog zvuka.
Garantiram svima ovdje da bi im zvuk bio svjetskiji da ?ive u Stockholmu ili Berlinu. Jednostavno je utjecaj okoline toliko jak da nesvjesno preuzimate neke nove obrasce pona?anja i slu?anja a samim time i stvaranja.
Kad ste vi izlo?eni od 0-24 radiju i televiziji na kojem vas bombardiraju sa Katy Perry, Adele ili Muse, počinjete biti uvjetovani na potpuno drugi način nego kad od jutra do mraka slu?ate Mi?u Kovača i Cecu.
Čovjek je vrlo prilagodljivo biće i uvijek će se adaptirati okolini koja ga okru?uje.
Produkcije koje sam radio dok sam ?ivio u Amsterdamu su različite od onih koje radim sad.
Ja ne mogu pobjeći od okru?enja, niti od pjesama niti od klijenata a sve to ima ogroman utjecaj na zvuk.
Zato ljudi rade gre?ku kad uzmu domaćeg producenta i idu u Los Angeles u studio miksati da dobiju svjetski zvuk.
To ne ide.
Nikad nije i?lo.
I nikad neće ići.
Jer je zvuk već genetski bio predodređen prije nego ste u?li u avion za LAX.
marcos
01-03-2011, 10:17 AM
Mo?da ne bi bilo lo?e da napravimo temu ili da ovu temu odvedemo u tom pravcu - odvanja priznanja snimcima sa ovih prostora koji zvu?e strano po kvalitetu produkcije.. to bi se bar pretvorilo u ne?to pozitivno.
evo meni osobno kod nas u rvatskoj grupa Jinx taj moment zvuka na razini. ?ak i na prvim albumima koji su tehni?ki bili dosta "lo fi" imaju vjerodostojnost i ozbiljnost "pravih" albuma. Dobri aran?mani, stra?na pjeva?ica, dobra svirka, cool soundovi....Majke su mi bile isto na tu foru iako su stare snimke lo?e...ali opet to je to...Gibonni je sa zadnja dva albuma pre?ao po meni granicu "doma?eg proizvoda"...prije su tu bile nekakve solo gitare, neki sinteti?ni klaviri, neka aran?manska rje?enja. Nemam pojma, ali nije bilo na razini. Ko da muzi?ari s terase sviraju a svirali su stra?ni muzi?ari.....Grupa Laufer mi je isto uvijek bila al pari sa bilo kojim svjetskim bendom u ono doba. Danas imamo tu bend My Buddy Moose za kojeg nebi znao re? od kuda su. Bambi Molestersi isto tako. Pips Chips & Videoclips itd. Ima ih....
Mo?da je zajedni?ko svima njima da im je zvuk prije "originalan" neko "objektivno dobar". Originalan, pogo?en, ne preforsiran. Kod nas ?esto imam osje?aj da se na silu poku?ava preslikati nekakav trendi zvuk koji ?esto nema veze sa estetikom samog benda....kao ono "e ajmo napumpati bas da se sve trese i ajmo vokal baciti naprijed i da bude onako pun zraka" a miksa? punk bend...
Na svu sre?u, po?eli su se (ponovo) profilirati razni mladi producenti/snimatelji koji su u pojedinim stilovima po?eli hvatat korak i izbacivat stvarno dobre stvari iako rade sa mikrobud?etima i u projekt studijima. Ve?a studija su po?ela propadat jer su nedostupna financijski, jer vlasnici/tonci sebe uvijek postave ko producenti, jer se nikom neda do? npr poslu?ati bend kakav je u ?ivo i tonac zna kako bend mora zvu?ati bez da ga je ni poslu?ao, jer su oni snimali Haustor i Azru i ?ta ti sada prdi? o nekim tamo White Stripes koji su ti, poslu?aj vamo Toto ili Stinga kako zvu?e.... itd itd...
iskreno uz sebe znam jo? samo jednog koji je u vrhu popularne scene u HR i koji ?eli zvučati svjetski i kojem to i uspijeva.
Skromno, nema ?ta. Mislim, to ?to si velikodu?no dopustio da postoji i taj drugi...
Surfer
01-03-2011, 11:18 AM
Skromno, nema šta. Mislim, to što si velikodušno dopustio da postoji i taj drugi...
Oni koji me poznaju znaju dobro kakav sam što se tiče skromnosti.
Ne postoji niti jedan razlog da budem lažno skroman.
To ću ostaviti onima kojima je to jedina kvaliteta.
Vidite, ima ljudi koji su svjesni da stvari nisu uvijek onakve kakvima se čine.
Ja sam govorio vrlo određeno i precizno o ljudima iz vrha pop scene koji se uopće trude da zvuče svjetski.
Ja sam rekao da osim sebe znam samo za još jednoga takvog.
Ako vi znate za još nekoga slobodno ga navedite.
Oni koji me poznaju znaju dobro kakav sam ?to se tiče skromnosti.
Ne postoji niti jedan razlog da budem la?no skroman.
Ja sam govorio vrlo određeno i precizno o ljudima iz vrha pop scene koji se uopće trude da zvuče svjetski.
Ja sam rekao da osim sebe znam samo za jo? jednoga takvog.
Ako vi znate za jo? nekoga slobodno ga navedite.
Kao ?to već rekoh, mislim da ne postoji standard ili referenca za "svetski" kvalitet zvuka
pa samim tim nije moguće ni imenovati producente koji ispunjavaju zahteve takvog nepostojećeg standarda.
Arthur
01-03-2011, 01:30 PM
naravno da ne postoji, jer ništa danas ne zvuči bolje od Filigranskih pločnika onda:da:
toliko o tome, vratimo se današnjici, jer su 90te godine donele između ostalog i taj diskontinuitet u prenošenju znanja i veština sa generaciju na generaciju, i čini mi se da su prošle cele dve decenije dok se stvari nisu počele polako vraćati u normalu. Tako da, hajdmo pričati o današnjici i tome kako stvari danas stoje. Osim što zvuče lošije od Azre, meni se sa hrvatskog tržišta još jako dojmi i produkcija Ramireza, pa i TBF-a, u instrumentalnim deonicama lako se mogu pomešati sa nekim "sveckim" izvođačima.
ništa danas ne zvuči bolje od Filigranskih pločnika onda:da:
Mala ispravka: ništa danas ne zvuči bolje od Filigranskih pločnika danas [no smajli].
DaBear
01-03-2011, 05:59 PM
Mala ispravka: ni?ta danas ne zvuči bolje od Filigranskih pločnika danas [no smajli].
sad sam se bas podsetio Azre, lozio sam se kao mali, kad su krenuli....bogami, danas mi to sve zvuci smesno...a pogotovo pevanje.
Tada (pre 25-30 godina) mi je bilo do jaja!
sad sam se bas podsetio Azre, lozio sam se kao mali, kad su krenuli....bogami, danas mi to sve zvuci smesno...a pogotovo pevanje.
Kod mene obratna situacija. Tada mi je to bilo bez veze, ali ?ta sam znao sa trinaest godina. Danas (i u poslednjih petnaestak godina) mi je jasno da je to, da citiram jednog rok na?eg kritičara, "bolje od svega ?to se ikad pojavilo na ovim prostorima". Otvoriću čim uhvatim malo vremena posebnu temu o Azri pa da tu elaboriram svoj stav.
Evan Gore
01-03-2011, 06:59 PM
Oni koji me poznaju znaju dobro kakav sam ?to se tiče skromnosti.
Ne postoji niti jedan razlog da budem la?no skroman.
Ja sam rekao da osim sebe znam samo za jo? jednoga takvog.
Ako vi znate za jo? nekoga slobodno ga navedite.
Bilo bi divno da ovakvu bahatost i samodopadnost potkrijepi? nekim radovima.
Surfer
01-03-2011, 07:00 PM
Meni je i onda bilo grozno.
Ukusi su različiti
Surfer
01-03-2011, 07:08 PM
Bilo bi divno da ovakvu bahatost i samodopadnost potkrijepi? nekim radovima.
Evo idem sad napraviti jedan rad pa se javim kad sam gotov:)
Surfer
01-03-2011, 07:10 PM
Ali moram reći da je jedan čovjek u to vrijeme radio svjetsku produkciju.
Taj čovjek je bio Tinnie Varga i svaka mu čast:)
Evan Gore
01-03-2011, 07:23 PM
Evo idem sad napraviti jedan rad pa se javim kad sam gotov:)
Dakle ni?ta...samo samohvala, puste riječi i la?na ironija.
:banghead::banghead::banghead:
Vrlo patetično.
Dakle ni?ta...
Ima? linkove u potpisu svakog Surferovog posta.
Filip_
01-03-2011, 07:42 PM
ipak postoji tu neka između redova linija. To na?e koje je trash, ipak ne zvuči isto kao njihovo koje je trash. Nikad nisam do kraja uspeo dokučiti koja je to linija i ?ta je to tačno ?to ne?to čini da snimak zvuči "stranim", i jako retko čujem snimke sa ovih podneblja koji prodaju taj utisak na keca (dodu?e, sve če?će). Jednostavno. Pusti? ne?to nadrkano na?e i ne?to nadrkano njihovo, jok, i baba čuje razliku. Pusti? nadrkano na?e i trash njihov, jako retko, njihov trash ima vi?e smisla. Pusti? trash na? i ode? u kurac jer je neispravan a ne lepo ru?an kao njihov. Mo?emo mi to sociolo?ki da pravdamo i psiholo?ki koliko oćemo da nalazimo izgovore da je sve to isto, ali mislim da bi na blind testovima ipak do?iveli iznenađenje. PRitom, ne generalizujem to za SVU na?u produkciju, ovih dana stvarno se dosta stvari i odavde mo?e lako nositi sa svačim stranim.. ali to su i dalje snimci u manjini.
Zanimljivo i ziva istina. Da ne ulazim u raspravu, za sada uzivam u 3. licu :D, a i nemam bas sta da dodam, svako je rekao po nesto sa cime se slazem.
Arthur
02-03-2011, 12:26 AM
Dakle ni?ta...samo samohvala, puste riječi i la?na ironija.
:banghead::banghead::banghead:
Vrlo patetično.
zamolio bih te da obrati? pa?nju na ton ophođenja prema drugim ljudima sa foruma. ?ta god ti mislio o njima, ovo nije način komunikacije koji ovaj forum podr?ava. Naročito ?to nisi u pravu, bar u ovom slučaju.
ovo si lepo napisao..
(evo gekam neke kurire da se pojave, pa da se raspisem malo...) Lepa tema
Posto sam 25 godina van nasih podneblja, meni je malo lakse da spazim tu tanku liniju.
Puno je to nekog stava koji nasi muzicari imaju. Puno njih i dalje slusaju jako staru muziku koja je svirana na jako staromodan nacin i vise se tako nigde ne svira...neki funky / jazz / rock / reggae / festivalski zvuk ili sta vec sa instrumentalnim deonicama koje su toliko bajate - a oni to ne primecuju jer slusaju samo to (bajatu muziku)!
Onda, ceo nacin snimanja i peglanja - strani snimci (VECI DEO) zvuci koherentno (opa! koji izraz) sve je nekako lepo zalepljeno , nista ne odskace, ni farbe ni deonice..nista. Sve lepo radi.
Kod nas, usled nedostatka pravih producenata i tvrdoglavosti velikog broja muzicara, svako svira sta mu padne na pamet !!
Koliko puta sam popizdeo kad cujem da bubnjar svira TOTALNO pogresan ritam i groove i pogresne prelaze u nekoj inace dobroj pesmi!!!
Ili ti pesma pocne sa celim minutom izsviravanja i solo tema i deonica..i dok krene pevanje, skusalac se ubije od dosade!!! I dosadno za gldanje na TV, pevac ne zna sta da radi prvih minut !! zar ne??
A niko nece da pronadje nesto slicno od svetske produkcije i uporedi kol;iko je daleko od tog nekog zvuka!! ("Sta ima da uporedjujemo, mi smo unikatni!!"")
Svaka "strana" produkcija ima neki sound, koji se odredi pre pocetka rada. i koji ce se provlaciti kroz album. Svaki bend ili pevac ima svoj zvuk - kod nas nemoze bas lako to da se ostei (ima izuzetaka)
kod nas na albumu jedna balada u ovom fazonu, druga u onom fazonu, jedan rock n roll, jedan rock, dve funky pesme, jedan rege sareno bato, a sve to propraceno jaaaako losim tekstovima koji UOPSTE ne sede na melodiji (koja je opet jako lose odradjena). Bubnjar ima totalno pogresan bubanj / koze ili je totalno lose nastimovan za datu muziku!!!
Strani materijal se PUNO OBLIKUJE u pre produkciji - tj na PROBAMA ili u studiju pre snimanja (ako je pevac)! Aranzmani, tekstovi , melodije se doteruju dok sve ne legne kako treba...a ne odma u studio i nadati se da ce to MASTERING (!?) da popravi !!!!
AMIN!
Stvarno,mnogo su ljudi nazadni ovde...Gledam npr. ljude koji slushaju tvrdji zvuk...vecjina je zarobljena u 90im...i uvek im je sve novo sranje, a retko ko moze da sudi o tome...U CHEMU JE PROBLEM?:confused:
Arthur
02-03-2011, 12:46 AM
pa dobro, suštinski se tvrđi zvuk i nije mnogo pomakao na globalnom nivou od kraja devedesetih. Neki od tih bendova tada leadera i dalje izbacuju ploče žanrovski veoma slične, čak i produkcijski. A ne možeš kriviti fanove toga što im ne leži ovo jedino što se novo rodilo, ovo još mekše i emotivnije MTV prosipanje..
Chekaj, njima je ovo (http://www.youtube.com/watch?v=s9w4HfN3NUc) mekshe? Mislim da je produkcijski daleko tvrdja muzika...ne znam, ili sam lud , ili meni sve starije zvuchi prilichno mekano...a chuo sam dosta toga, imao sam srecju da odrastam uz starijeg burazera i dobar metal i hc...
Mancha
02-03-2011, 07:34 AM
Nekada su muzicari bili bolji, a tehnika losija, ali kada je izvodjenje vrhunsko, to ne moze da zvuci lose taman ga snimio i sa diktafonom :)
Moderni metal bendovi imaju na raspolaganju superiornu produkciju, ali veci deo raznih whatever-core bendova niti ume da pise pesme, niti ume da svira.
Tu skidam kapu npr. Joey Sturgisu koji od takvih papana (utrosivsi bezbroj sati na editing) napravi zvezde samo svojom produkcijom. Naravno uzivo to cak ne zvuci ni smesno.
Inace ja i dalje ne cuh nista "teze" od Carcass - Heartwork koji je Collin Richardson snimio jos 1993.
Novi Alice In Chains mi je primer sjajnog benda i moderne produkcije.
Arthur
02-03-2011, 11:41 AM
Nekada su muzicari bili bolji, a tehnika losija, ali kada je izvodjenje vrhunsko, to ne moze da zvuci lose taman ga snimio i sa diktafonom :)
Moderni metal bendovi imaju na raspolaganju superiornu produkciju, ali veci deo raznih whatever-core bendova niti ume da pise pesme, niti ume da svira.
Tu skidam kapu npr. Joey Sturgisu koji od takvih papana (utrosivsi bezbroj sati na editing) napravi zvezde samo svojom produkcijom. Naravno uzivo to cak ne zvuci ni smesno.
Inace ja i dalje ne cuh nista "teze" od Carcass - Heartwork koji je Collin Richardson snimio jos 1993.
Novi alice in chains, pa i deftonesi su mi klasični primer zarobljenosti u svojoj deceniji... Nije da mi se to ne sviđa, već samo konstatujem da zvuče isto ko pre 10god
Shta si uopshte chuo od tih bendova pa tako prichash?
Novi alice in chains, pa i deftonesi su mi klasični primer zarobljenosti u svojoj deceniji... Nije da mi se to ne sviđa, već samo konstatujem da zvuče isto ko pre 10god
Ooo da... :)
AudioStorm
02-03-2011, 12:49 PM
Kod mene obratna situacija. Tada mi je to bilo bez veze, ali šta sam znao sa trinaest godina. Danas (i u poslednjih petnaestak godina) mi je jasno da je to, da citiram jednog rok našeg kritičara, "bolje od svega što se ikad pojavilo na ovim prostorima". Otvoriću čim uhvatim malo vremena posebnu temu o Azri pa da tu elaboriram svoj stav.
Citajuci tvoje postove,izmedju ostaloga,primjecuje se ogromna vezanost za neke stvarno velike bendove i djela koja su ostavili.Vidim da tvoja fascinacija Azrom je strasno velika i da ih nekako vrlo,vrlo hrabro stavljas na vrh pijedestala maltene u smislu (bar sam ja to tako shvatio,no offense:wink:) lisene svake konkurencije.
Volio bih da otvoris temu koju si najavio (ne bi bilo lose da nosi ime Yu rock velikani ili tako nesto) da mozemo svi malo ucestvovati u debati i iznesemo svoja misljenja a i bas bih volio da napises taj elaborat,bilo bi nam svakako na korist:) svima.
P.S.Mislim da smo tu negdje generacija,pa da uporedim toliku fascinaciju Azrom sa mojim nekim presudnim bendovima koji su djelovali uopste na odrastanje i sazrijevanje kao covjeka.Jer oni to zaista jesu.
IZVINJAVAM SE NA OFFTOPIC.
Pozdrav!
<input id="gwProxy" type="hidden"><!--Session data--><input onclick="if(typeof(jsCall)=='function'){jsCall();}else{setT imeout('jsCall()',500);}" id="jsProxy" type="hidden">
Mancha
02-03-2011, 01:00 PM
Muzicki svakako zvuci tako (iako se meni to dopada), ali produkcijski, mislim da je Randy Staub odradio mnogo dobar posao. Sve zvuci "huge" i prosto ne znam na koju foru je toliko zvuka uspeo da nagura :grin:
Interesantno da i stvari koje je Staub radio kao recording engineer imaju istu smek ko god da je miksovao i producirao. Bas ima jak licni pecat.
Arthur
02-03-2011, 01:03 PM
uu, al meni recimo ti novi deftonsi jako loše zvuče, White Pony mi i dan danas zvuči bolje od ovog novog. A Chainsi su vrh ispali i sad .
Mancha
02-03-2011, 03:23 PM
Zaboravih da spomenem, ali Chainse je radio Staub, a pojma nemam ko je radio Deftones :wink:
Inace, obzirom na to koliko je dobra produkcija na novom albumu Chains-a, mislio sam da cu se razocarati kada cujem Looking In View uzivo, ali je cak i uzivo zvucao savrseno (sto potvrdjuje teoriju o vrhunskim muzicarima i diktafonu)
Citajuci tvoje postove,izmedju ostaloga,primjecuje se ogromna vezanost za neke stvarno velike bendove i djela koja su ostavili.Vidim da tvoja fascinacija Azrom je strasno velika i da ih nekako vrlo,vrlo hrabro stavljas na vrh pijedestala maltene u smislu (bar sam ja to tako shvatio,no offense:wink:) lisene svake konkurencije.
Volio bih da otvoris temu koju si najavio (ne bi bilo lose da nosi ime Yu rock velikani ili tako nesto) da mozemo svi malo ucestvovati u debati i iznesemo svoja misljenja a i bas bih volio da napises taj elaborat,bilo bi nam svakako na korist:) svima.
P.S.Mislim da smo tu negdje generacija,pa da uporedim toliku fascinaciju Azrom sa mojim nekim presudnim bendovima koji su djelovali uopste na odrastanje i sazrijevanje kao covjeka.Jer oni to zaista jesu.
IZVINJAVAM SE NA OFFTOPIC.
Pozdrav!
Potpuno si u pravu, Azra nema konkurenciju. Takva koncentracija energije i umetničkog sadr?aja u formi rokenrola apsolutno ne postoji na na?im prostorima, i bio bi to zahtevan posao ako bih hteo bar u op?tim crtama da opi?em svoj do?ivljaj Azre u svim aspektima. Bilo bi mi zadovoljstvo da sednem i napi?em knjigu o D?oniju i Azri, ali čini mi se da bih time pokazao kako nisam ba? shvatio ono ?to je D?oni toliko puta rekao: Uradi ne?to svoje! Knjige o Azri neka pi?u kritičari (eto Hrvoje Horvat se već dosetio, mada ne ba? sa blistavim rezultatom), ja bih ipak probao da uradim ne?to u muzici uzimajući Azru kao meru vrhunskog kvaliteta i u tom smislu orijentir. Dakle, "elaborat" neće biti predugačak i, po?tujući tematiku ovog foruma, topik će biti o produkcijskoj strani Azrinih ploča.
ugljesa
02-03-2011, 10:34 PM
Kad ne?to zvuči svjetski, znači da se mo?e ravnopravno nositi sa recentnim pjesmama napravljenima u Americi, Engleskoj ili ?vedskoj.
Iako činjenica da ne?to ne zvuči svjetski ne znači da ne zvuči dobro.
Inače, pi?e i na stranicama ovog foruma ali je vrlo samozatajan.:wink:
Većina ljudi jednostavno ne mogu napraviti ne?to ?to zvuči svjetski jer nisu dovoljno dobri, a oni koji bi mo?da i mogli uopće ne te?e svjetskom zvuku ali to ne znači da ne rade dobro, to je samo stvar njihovog afiniteta.
Nadalje, treba znati da je svjetski zvuk predodređen, prvo samom pjesmom a onda i izvođačem.
Dakle, morate prvo imati modernu pjesmu, modenog izvođača i tek onda ja vama mogu napraviti svjetsku produkciju.
Inače ni?ta od toga.
Ne mogu ja napraviti svjetsku produkciju kad mi dođu sa pjesmom koja bi zvučala staromodno da je iza?la 1976 i u kojoj je svakih 2 takta drugi akord i ima po 9-10 različitih akorda u pjesmi, izvođač bi da pjesma stalno raste, da svira harmonika, gitara, mandolina i po mogućnosti truba i da bude modulacija na kraju pjesme.:rolleyes:
Isto tako, okru?enje je vrlo bitno u stvaranju svjetskog zvuka.
Garantiram svima ovdje da bi im zvuk bio svjetskiji da ?ive u Stockholmu ili Berlinu. Jednostavno je utjecaj okoline toliko jak da nesvjesno preuzimate neke nove obrasce pona?anja i slu?anja a samim time i stvaranja.
Kad ste vi izlo?eni od 0-24 radiju i televiziji na kojem vas bombardiraju sa Katy Perry, Adele ili Muse, počinjete biti uvjetovani na potpuno drugi način nego kad od jutra do mraka slu?ate Mi?u Kovača i Cecu.
Čovjek je vrlo prilagodljivo biće i uvijek će se adaptirati okolini koja ga okru?uje.
Produkcije koje sam radio dok sam ?ivio u Amsterdamu su različite od onih koje radim sad.
Ja ne mogu pobjeći od okru?enja, niti od pjesama niti od klijenata a sve to ima ogroman utjecaj na zvuk.
Zato ljudi rade gre?ku kad uzmu domaćeg producenta i idu u Los Angeles u studio miksati da dobiju svjetski zvuk.
To ne ide.
Nikad nije i?lo.
I nikad neće ići.
Jer je zvuk već genetski bio predodređen prije nego ste u?li u avion za LAX.
OOOOO YEAAAA !!! Hell yea !!
Za to si u pravu samo tako sto se tice okruzenja !
Ja gledam donekle po sebi kad radim neke stvari (ja sam odrastao na Mtv i VH1 ) i tacno imam neki drukciji obrazac nego sto se radi klasican hip hop/rnb.
Da nagovestim da je to neko MOJE A I MISLJENJE LJUDI KOJI CUJU MOJU MUZIKU sto ne znaci da je u nivou te produkcije hahaha :):).
Ali da i ti to doneses taj wibe LA,NY ili koji vec ovde retko ko bi ga prihvatio.Ja sam imao takva iskustva a i koliko vidim na domacoj sceni ...
AudioStorm
03-03-2011, 10:14 AM
Potpuno si u pravu, Azra nema konkurenciju. Takva koncentracija energije i umetničkog sadr?aja u formi rokenrola apsolutno ne postoji na na?im prostorima, i bio bi to zahtevan posao ako bih hteo bar u op?tim crtama da opi?em svoj do?ivljaj Azre u svim aspektima. Bilo bi mi zadovoljstvo da sednem i napi?em knjigu o D?oniju i Azri, ali čini mi se da bih time pokazao kako nisam ba? shvatio ono ?to je D?oni toliko puta rekao: Uradi ne?to svoje! Knjige o Azri neka pi?u kritičari (eto Hrvoje Horvat se već dosetio, mada ne ba? sa blistavim rezultatom), ja bih ipak probao da uradim ne?to u muzici uzimajući Azru kao meru vrhunskog kvaliteta i u tom smislu orijentir. Dakle, "elaborat" neće biti predugačak i, po?tujući tematiku ovog foruma, topik će biti o produkcijskoj strani Azrinih ploča.
Nisi ti mene matori najbolje razumio,izgleda.Hocu da kazem daj da vidimo zasto i kako je po tvome Azra toliko veliki bend da nema konkurenciju??
Na to sam mislio,jer izvini na mom misljenju,ali po meni je jako mudato tako nesto tvrditi pored jedne Ekatarine Velike recimo.I ne samo nje.
Pozz
<input id="gwProxy" type="hidden"><!--Session data--><input onclick="if(typeof(jsCall)=='function'){jsCall();}else{setT imeout('jsCall()',500);}" id="jsProxy" type="hidden">
Nisi ti mene matori najbolje razumio,izgleda.Hocu da kazem daj da vidimo zasto i kako je po tvome Azra toliko veliki bend da nema konkurenciju??
Na to sam mislio,jer izvini na mom misljenju,ali po meni je jako mudato tako nesto tvrditi pored jedne Ekatarine Velike recimo.I ne samo nje.
Pozz
Ono "potpuno si u pravu" znači da si dobro shvatio da po meni Azra nema konkurenciju, jasno mi je da ne deli? to mi?ljenje. Otvoriću tu temu pa ćemo tamo pričati.
Ne zaboravite u svemu tome, ameri na primer rade sve u ekipama. Kod ovih sto rade top high end, imaju strucnjaci koji samo rade Vocal Recording + Editing, pa momci koji samo rade Drum Miking+Tracking. Pa asistent koji pripremi sve jos jednom pred miks, a da ne pricam jos kad dodje manijak kao Serban Ghenea i to sve smiksa da ostanes bez testa. I to sve onda ode u Sterling Mastering. Kod toliko aktera naravno da ce i najveci trash da zvuchi kvalitetno. :wink:
Kod nas koliko sam mogao videti, radi pretezno sve jedan covek. I snima, miksa, aranzira itd.
DaBear
09-03-2011, 02:20 PM
Ne zaboravite u svemu tome, ameri na primer rade sve u ekipama. Kod ovih sto rade top high end, imaju strucnjaci koji samo rade Vocal Recording + Editing, pa momci koji samo rade Drum Miking+Tracking. Pa asistent koji pripremi sve jos jednom pred miks, a da ne pricam jos kad dodje manijak kao Serban Ghenea i to sve smiksa da ostanes bez testa. I to sve onda ode u Sterling Mastering. Kod toliko aktera naravno da ce i najveci trash da zvuchi kvalitetno. :wink:
Kod nas koliko sam mogao videti, radi pretezno sve jedan covek. I snima, miksa, aranzira itd.
pa naravno...timski rad je prava stvar!
Ja sam dosada vise puta bio suocen sa problemom "timskog rada" kod nas. Ne samo u muzici..:(
ali moze se objasniti manjkom posla i malim honorarima, tako da nema dovoljno za sve !!!
Pa dobro naravno da honorari nisu veliki, ali gledajuci na duze staze isplati se. Jer imati uigranu ekipu i svetsku produkciju kao sto rumuni i drugi pojedinci iz turske i grcke sto imaju, mnogo znaci jer tad se pocinje obrtati ozbiljna lova. Dolaze internationale kuce kao sto su Sony World ili EMI itd izdaju ti materijal i od jednom nisi samo na domacem trzistu nego te ima svugde. I onda se vise ne pita za honorar manje ili vise.:wink:
Surfer
09-03-2011, 03:58 PM
Gle, problem nije u meni.
Da se mene pita ja ne bi ništa radio,hahahaha.
Ne , ozbiljno ,samo bi radio aranžman i nadgledao produkciju.
Ne bi snimao, miksao, masterirao itd.
Međutim, klijenti su problem.
Klijent više nije spreman platiti ništa a očekuje sve.
Da ne pričam da su kriteriji strašno pali i većini je dobro sve što nije loše.:shock:
Čak i sad kad je cijena top studija smiješnam klijenti radije niti to ne plate.
Ja sad imam samo jednog top klijenta koji meni da da napravim aranžman, pa snimi stringove u Istambulu, pa ode snimiti flautu u London, pa se miksa u New Yorku, pa ovo pa ono.
Prije sam imao 2-3 takva klijenta koji nisu štedjeli na produkciji, od kojih sam se jednim čak išao snimati zrikavce u Zadar jer sampleovi nisu bili dovoljno dobri.
Disclaimer: This is not a joke:)
@surfer
Jel taj klient to kod Mr. Bojana Dugica miksa?:wink:
Pa dobro ja mislim da je u sustini jedan od velikih problema sto nema tantijema od sokoja. Jer kad imas sa jedne strane odakle redovno kaplje novac, onda nije problem postici visoki nivo. Pocevsi od tekstopisca i kompozitora pa do muzicara i ostalih.
Nije ni cudo sto nasi mnogo plagiraju, za sta da komponuju kad osim honorara ne dobiju nista vise. Da li ukrali tudju pesmu ili smislili sami ne igra veliku ulogu, imaju taj honorar od pevaca i to je to.
Ali ja mislim da ne moze vecno tako ici. Kad tad se mora nesto promeniti, ovo stanje je zasau.:rolleyes:
Surfer
09-03-2011, 07:24 PM
@surfer
Jel taj klient to kod Mr. Bojana Dugica miksa?:wink:
Ne.:wink:
Ali sad sam barem saznao za tog Bojana.
Svaka čast, to se zove karijera i uspjeh.8-)
Pa dobro ja mislim da je u sustini jedan od velikih problema sto nema tantijema od sokoja. Jer kad imas sa jedne strane odakle redovno kaplje novac, onda nije problem postici visoki nivo. Pocevsi od tekstopisca i kompozitora pa do muzicara i ostalih.
Nije ni cudo sto nasi mnogo plagiraju, za sta da komponuju kad osim honorara ne dobiju nista vise. Da li ukrali tudju pesmu ili smislili sami ne igra veliku ulogu, imaju taj honorar od pevaca i to je to.
Ali ja mislim da ne moze vecno tako ici. Kad tad se mora nesto promeniti, ovo stanje je zasau.:rolleyes:
To je mo?da slučaj kod vas u Srbiji, ali u Hrvatskoj za?tita autorskih prava funkcionira fantastično.
To je vjerovatno jedina stvar u Hrvatskoj koja funkcionira fantastično i sam sam u čudu zbog toga:shock:
Ali i zahvalan.
Jedan hit i ne gine ti 15-20 tisuća Eura od Zampa od autorskih.
Međutim, ne znam samo kako nam je to pomoglo ?to se tiče produkcije.
Bojim se nikako.
Jer autori ne financiraju produkciju, nego izdavačke kuće i izvođači.
A oni su u lo?em stanju, osim časnih iznimaka koji potvrđuju pravilo.
Tako da autorski tantijemi ne igraju ulogu u produkciji a tantijema od prodaje vi?e nema jer nema ni prodaje.
Pa hvala bogu to funkcionira u Hrvatskoj. Nazalost smo u Srbiji daleko od toga. Ja znam momka iz Bosne koji pise iskljucivo za Hrvatske izvodjace, i sam kaze da godisnje dobije 10000-15000? samo od tantijema, to se vec isplati.
Pa normalno bi trebao i izdavac imati jedan deo od izvodjenja. Ali sve u svemu dobiju svi po jedan mali deo, Kompozitor i Tekstopisac dobiju oko 60%, ostatak ide za izdavaca i jedan mali deo (oko 6%) za obradu to jest aranzman. Bar je tako u Germany:wink:.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.