View Full Version : Od ?pajza do Vocal Booth-a...
Neuron
26-02-2011, 03:18 AM
Dobar dan svima! Ovo mi je prvi put da postavljam nešto u ovom sektoru foruma, znači zamolio bih vas samo ako možete nekako da mi izadjete u susret i da budete kol'ko tol'ko tolerantni jer sam totalni početnik i plašim se!!! :cry: Ovaj, čitao sam ja već neke postavljene threadove i to, ali bih ipak voleo da samostalno postavim par pitanja, ako to ne smeta. Ja obećavam da ću za uzvrat (ukoliko su moje ideje ostvarive) okačiti fotografije svog DIY rada na forum (kao što su neki od vas to uradili) i time pomoći svim onim početnicima koji su se zatekli ovde u potrazi za odgovorima... E sad ovako...
Moja "genijalna" ideja je da od malog kućnog špajza napravim još manji Vocal Booth... Međutim, moj strah se ogleda u tome što ja nisam siguran da li je veličina tog špajza dovoljna za bilo kakvu transformaciju i ima li uopšte smisla tretirati tako malen prostor.
Dimenzije prostora su:
Dužina: 120cm
Širina: 85cm
Visina: 260cm
Sutra ujutru ću da sastavim kompletan crtež pa ga postaviti ovde radi još boljeg uvida u datu situaciju.
Može sad jedno (možda) malo glupavo pitanje? Dakle, taj prostor bi zapravo trebalo da bude Gluva Soba, jel? Ja bih ga prvenstveno koristio za snimanje vokala. To se onda zove Vokal Booth? A pored glasa snimao bih i gitaru ozvučavanjem gitarskog pojačala... Pa da li taj prostor i dalje ima pravo da se zove Vocal Booth a ako ne kako se onda to zove? Samo Gluva Soba, ili?
Eto to bi bilo odprilike to od mene za početak... Joooj, molim vas, nekako, samo da može da se sredi!!! Nemam nikakvih drugih mogućnosti za stvaranje svog studia sem u ovoj skromnoj kućnoj varijanti... Tako je kako je...
Pozdravljam vas sve puno,
Vaš Neuron :wink:
Neuron
26-02-2011, 08:34 PM
Evo ?ematskog prikaza...
Granata
27-02-2011, 02:46 AM
odustani, nema tu mesta ni za izolaciju a kamoli za absorpciju:
1. poenta vocal bootha je da izoluje a shpjz to ne radi bez dodatnog zrtvovanja prostora za "sobu u sobi"
2. snimci treba da zvuche dobro, a male sobe zvone u niskim frekvencijama za koje treba dosta prostora da bi se absorbovale, tako da ti na kraju ne ostane nishta
Bolje ti je da snimash u akustichki tretiranoj kontrolnoj sobi a shpajz zaboravi ili ako mozesh srushi, nishta necesh dobiti sa gluvom sobom tako malih dimenzija.
Neuron
27-02-2011, 09:18 AM
Eeee, ba? mi je ?ao... No dobro, nije kao da nisam predpostavio da ishod date situacije ne moze biti povoljan ali ipak hteo sam da budem 100% siguran... U svakom slučaju hvala na iskrenom odgovoru...
boggy
27-02-2011, 11:33 AM
Nemam sta da dodam na Granatin savet.
pozdrav
bogi
Eomsy
27-02-2011, 02:02 PM
odustani, nema tu mesta ni za izolaciju a kamoli za absorpciju:
1. poenta vocal bootha je da izoluje a shpjz to ne radi bez dodatnog zrtvovanja prostora za "sobu u sobi"
2. snimci treba da zvuche dobro, a male sobe zvone u niskim frekvencijama za koje treba dosta prostora da bi se absorbovale, tako da ti na kraju ne ostane nishta
Bolje ti je da snimash u akustichki tretiranoj kontrolnoj sobi a shpajz zaboravi ili ako mozesh srushi, nishta necesh dobiti sa gluvom sobom tako malih dimenzija.
Eto i to je razlog za?to sam ja odustao od toga da sličnu prostorijicu tretiram u vocal booth, pa sam cijeli projekt bazirao da se vokali snimaju u control room-u :wink: ... Tako i tebi predla?em ...
boggy
27-02-2011, 03:51 PM
Eto i to je razlog zašto sam ja odustao od toga da sličnu prostorijicu tretiram u vocal booth, pa sam cijeli projekt bazirao da se vokali snimaju u control room-u :wink: ... Tako i tebi predlažem ...
u spajz premesti "blejanu" ... moze stojeci da se ispija pivo... :)
pozdrav
bogi
Eomsy
27-02-2011, 05:20 PM
pozdrav
bogi
A poslije "par komada krigli", nemora? da brine? da će? da rokne? na leđa "ko daska" jer za to nema mjesta :D ... lijepo će? da se skljoka? na koljena, pa poslije drema .. dok te 'ko ne nađe ...
boggy
27-02-2011, 06:18 PM
A poslije "par komada krigli", nemora? da brine? da će? da rokne? na leđa "ko daska" jer za to nema mjesta :D ... lijepo će? da se skljoka? na koljena, pa poslije drema .. dok te 'ko ne nađe ...
samo treba jastuk da se stavi na patos da se ne nazuljaju kolena.
pozdrav
bogi
Eomsy
27-02-2011, 07:57 PM
No, van zezancije. Jesi li mo?da razmislio o tome da u ?pajzu stavi? opremu koja ti zuji (recimo komp, printer i sl), pa kada snima? vokal u control room-u da ti se to zujanje ne uvuče u snimak :wink: ...
Neuron
28-02-2011, 01:18 AM
pozdrav
bogi
Hahaha, dobra je to ideja, jedino što sam ja sada u fazi ostavljana nikotina (jer mi je to jedini način da uštedim koji dinar za opremu, izolaciju i te zezancije) pa samim tim nemam ni tendenciju ka konzumiranju piva kojeg inače obožavam!
Ja iskreno, nemam ni monitore nit' išta ozbiljnije od opreme sada trenutno, ja sam samo hteo da se bacim u neke majstorske poslove jer bi mi to bila najjača motivacija da prekinem sa porokom na duuuži period kako bih mogao posle toga, kada kriza prođe, da uložim u sve ostalo za kućni studio... Mada se odlično držim i dalje jer nema toga što me može sprečiti da nastavim da se borim radi svojeg višeg cilja - Audio Produkcije...
Eee nego dobra je ideja za premeštanje kompa u špajz, razmisliću još o tome, sad ima vremena... Onda bolje da se skoncetrišem na tretiranje Control Room-a, samo još malo da istražim kako da počnem. Treba nabaviti sve te materijale i to, a ne znam kolko sve to košta i gde u Beogradu to nabaviti, šta znam... No, da ne gnjavim sada sa tim... Ljudi, u svakom slučaju, puno vam hvala na savetima, videću šta je u mojoj moći da učinim da promenim stvari na bolje...
boggy
28-02-2011, 03:30 AM
Hahaha, dobra je to ideja, jedino ?to sam ja sada u fazi ostavljana nikotina (jer mi je to jedini način da u?tedim koji dinar za opremu, izolaciju i te zezancije) pa samim tim nemam ni tendenciju ka konzumiranju piva kojeg inače obo?avam!
Ja iskreno, nemam ni monitore nit' i?ta ozbiljnije od opreme sada trenutno, ja sam samo hteo da se bacim u neke majstorske poslove jer bi mi to bila najjača motivacija da prekinem sa porokom na duuu?i period kako bih mogao posle toga, kada kriza prođe, da ulo?im u sve ostalo za kućni studio... Mada se odlično dr?im i dalje jer nema toga ?to me mo?e sprečiti da nastavim da se borim radi svojeg vi?eg cilja - Audio Produkcije...
Eee nego dobra je ideja za preme?tanje kompa u ?pajz, razmisliću jo? o tome, sad ima vremena... Onda bolje da se skoncetri?em na tretiranje Control Room-a, samo jo? malo da istrađim kako da počnem. Treba nabaviti sve te materijale i to, a ne znam kolko sve to ko?ta i gde u Beogradu to nabaviti, ?ta znam... No, da ne gnjavim sada sa tim... Ljudi, u svakom slučaju, puno vam hvala na savetima, videću ?ta je u mojoj moći da učinim da promenim stvari na bolje...
Prati Eomsy-jev thread, ta soba ce biti dobra i za control room i za recording room... nismo jos do sada imali clana (Eomsy) koji se ovoliko potrudio...
pozdrav
bogi
Vokale reflection filter, stavis jos par panela da stiša sound ako su tanki zidovi prema susjedima... gitare, plug in i slično (ako imaš brdo para onda axe fx)... imaš i kupiti isolation boxova ako imaš manji cabinet.... sve staviš u taj control room... ne treba ti dodatni vocal booth, ako programiraš bubanj, a ako snimaš bubanj, odeš negdje u drugi prostor ili neki jeftini studio....
:)
Neuron
28-02-2011, 07:59 PM
Prati Eomsy-jev thread, ta soba ce biti dobra i za control room i za recording room... nismo jos do sada imali clana (Eomsy) koji se ovoliko potrudio...
pozdrav
bogi
Znam za taj Eomsy-jev thread, pregledao sam ga jo? pre nekoliko dana ali ne?to na brzinu, pa ću se večeras skrasiti da pročitam sve to na tenane.
Vokale reflection filter, stavis jos par panela da sti?a sound ako su tanki zidovi prema susjedima... gitare, plug in i slično (ako ima? brdo para onda axe fx)... ima? i kupiti isolation boxova ako ima? manji cabinet.... sve stavi? u taj control room... ne treba ti dodatni vocal booth, ako programira? bubanj, a ako snima? bubanj, ode? negdje u drugi prostor ili neki jeftini studio....
:)
Znam za sve te stvari manje vi?e, dodu?e prvo ću početi da pravim neke apsorbere za Control Room pa ćemo sve ostalo lagano... A i inače ne bih kupovao ni?ta od tih stvari sem mo?da Reflection Filtera jednog dana ako budem imao para... Sve ostalo bih uradio sam, samo da naučim kako... Zato ću pročitati jo? sticky threadova (tek sam sad provalio ?ta ih je!!!) A kada budem počeo da majstori?em okačiću slikice i napraviti step by step uputstva... Sve za ovaj Forum!!! Jedva čekam da počnem...
Nemoj bez veze tro?iti novac na Reflection filter jer nije vredan.
Ima i nekih koji "čuju" da zvučno ne valja zbog ALU membrana unutra.
Radije si sam napravi iz te?ke kamene vune ne?to slično http://www.realtraps.com/p_pvb.htm
Ako treba? poveču separaciju od drugih instrumenata, pravi velike samostoječe gobo panele i upotrebi pokoju MDF ploču izza vune a ako treba da samo napravi? suvi prostor za instrumenat onda mo?e samo gusta vuna.:wink:
Veči je po povr?ini absorber, manje če biti sobe u snimci.
boggy
01-03-2011, 05:22 PM
.......... i upotrebi pokoju MDF ploču izza vune......
jos bolje sirova iverica... manje "zvoni" a jeftinija je
pozdrav
bogi
Eomsy
02-03-2011, 09:36 PM
Nemoj bez veze tro?iti novac na Reflection filter jer nije vredan.
Ima i nekih koji "čuju" da zvučno ne valja zbog ALU membrana unutra.
Radije si sam napravi iz te?ke kamene vune ne?to slično http://www.realtraps.com/p_pvb.htm
Ako treba? poveču separaciju od drugih instrumenata, pravi velike samostoječe gobo panele i upotrebi pokoju MDF ploču izza vune a ako treba da samo napravi? suvi prostor za instrumenat onda mo?e samo gusta vuna.:wink:
Veči je po povr?ini absorber, manje če biti sobe u snimci.
Ili budi lud i napravi ovako ne?to ... :shock: ...
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28238 ... :D
Sve ti je "nacrtano" sem dimenzija ... to po volji ...
Neuron
04-03-2011, 06:06 AM
Ili budi lud i napravi ovako ne?to ... :shock: ...
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28238 ... :D
Sve ti je "nacrtano" sem dimenzija ... to po volji ...
Batice, video sam ovo čudo ?to si napravio, mnogo dobro si odradio panel!!! Odu?evljen sam!!! Kada skupim malo kinte i hrabrosti da izadjem napolje po ovom hladnom (ne)vremenu, nabavicu neophodni materijal i napravicu neshto slicno!!! Jedino ?to nemam sav taj profi alat, al' imam bar bu?ilicu, jake ruke i volju!
boggy
04-03-2011, 08:53 AM
Batice, video sam ovo čudo ?to si napravio, mnogo dobro si odradio panel!!! Odu?evljen sam!!! Kada skupim malo kinte i hrabrosti da izadjem napolje po ovom hladnom (ne)vremenu, nabavicu neophodni materijal i napravicu neshto slicno!!! Jedino ?to nemam sav taj profi alat, al' imam bar bu?ilicu, jake ruke i volju!
NE treba ti "sav taj profi alat" za ovo... ok covek ga ima pa ima... testera ti treba... srafciger, cekic .... ove stege kojima je on drzao pravi ugao se daju napraviti kao sablon,..... trebaju ti metalni elementi za ojacanja, koji se koriste kod prozora, malo lepka... a elektricna heftarica nije neophodna... moze i lepak i konac (za zatezanje platna) ili eksercici...
Ako te zanima stogod od stolarskog zanata imas i dobar forum za to:
Portal: http://www.stolarskaradionica.com
Forum: http://www.stolarskaradionica.com/forum/
pozdrav
bogi
Eomsy
04-03-2011, 11:55 AM
Sav moj "profi alat" je vrijedan oko 300 eura :shock:. Ali mislim na sav alat kojim sam radio studio, od ?lice, gletera, dobu?ilice itd ...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.