PDA

View Full Version : Pitanja za Mr. DaBear

ajoe
24-02-2011, 08:29 PM
Ne bih voleo da budem pogresno shvacen, ali vec godinu dana koliko me zanima produkcija citam po internetu razna uputstva i tehnike koje cesto budu u suprotnosti jedna sa drugom, pa zbog toga zelim odgovore od coveka za kog smatram da zna najbolje i njegove odgovore prihvatam kao date,znaci bez daljih sumnji i trazenja drugog misljenja.
Dakle:
1) Koji je najbolji nacin za separaciju kick i bass zvuka? Da li osnovnu (fundamentalnu) frekvenciju jednog (kog zelimo da bude dominantan) "oduzeti" notch filterom od drugog ili postaviti side chain kompresiju preko multi band kompresora gde bi kompresor radio samo na bendu na kom se bas preklapa sa kickom (vec pominjana fundamentalana frek)? Tu ne mislim na off beat bas, ni na potpunu side chain kompresiju,bas i kik bi trebalo da "rade" zajedno.
2) Mislim da sam na SoS sajtu procitao da SVE instrumente treba "zaokruziti" filterima-hi pass sto je vise moguce i low pass sto je nize moguce a da se ne utice na kolor zvuka,dok neki drugi kazu da se hi pass/low cut NIKAKO ne stavlja na instrumente sa dominantnim bas frekvencijama,cak ne ni na 20Hz,sta je tacno?
3) Neki kazu da paralelna kompresija nije dobra jer moze da dodje do ponistavanja (phase cancellation) i zbog toga je ne treba koristiti na finalnom mixu (opet sa SoS sajta) dok drugi (mislim sa foruma DogsOnAcid,nisam bas siguran,davno sam citao) tvrde da je to najbolji nacin da se sacuva dinamika svih zvukova a u isto vreme i poveca cuveni "punch",kako sad?
4) Koji je najbolji nacin za lejerovanje zvukova-da li uvesti jedan koji ce biti najdominantniji a ostale polako pojacavati dok sve ne zvuci kako treba ili nabacati 3-4 komada i onda ekvilajzerom oblikovati jedan po jedan tako da se dobije zaokruzeni rezultat?

Imam jos pitanja ali da ne preteram za prvi put i prvi post na forumu :)

DaBear
24-02-2011, 08:58 PM
Ne bih voleo da budem pogresno shvacen, ali vec godinu dana koliko me zanima produkcija citam po internetu razna uputstva i tehnike koje cesto budu u suprotnosti jedna sa drugom, pa zbog toga zelim odgovore od coveka za kog smatram da zna najbolje i njegove odgovore prihvatam kao date,znaci bez daljih sumnji i trazenja drugog misljenja.
Dakle:
1) Koji je najbolji nacin za separaciju kick i bass zvuka? Da li osnovnu (fundamentalnu) frekvenciju jednog (kog zelimo da bude dominantan) "oduzeti" notch filterom od drugog ili postaviti side chain kompresiju preko multi band kompresora gde bi kompresor radio samo na bendu na kom se bas preklapa sa kickom (vec pominjana fundamentalana frek)? Tu ne mislim na off beat bas, ni na potpunu side chain kompresiju,bas i kik bi trebalo da "rade" zajedno.
2) Mislim da sam na SoS sajtu procitao da SVE instrumente treba "zaokruziti" filterima-hi pass sto je vise moguce i low pass sto je nize moguce a da se ne utice na kolor zvuka,dok neki drugi kazu da se hi pass/low cut NIKAKO ne stavlja na instrumente sa dominantnim bas frekvencijama,cak ne ni na 20Hz,sta je tacno?
3) Neki kazu da paralelna kompresija nije dobra jer moze da dodje do ponistavanja (phase cancellation) i zbog toga je ne treba koristiti na finalnom mixu (opet sa SoS sajta) dok drugi (mislim sa foruma DogsOnAcid,nisam bas siguran,davno sam citao) tvrde da je to najbolji nacin da se sacuva dinamika svih zvukova a u isto vreme i poveca cuveni "punch",kako sad?
4) Koji je najbolji nacin za lejerovanje zvukova-da li uvesti jedan koji ce biti najdominantniji a ostale polako pojacavati dok sve ne zvuci kako treba ili nabacati 3-4 komada i onda ekvilajzerom oblikovati jedan po jedan tako da se dobije zaokruzeni rezultat?

auuuuuu...gde me nadje???? Pa ja nisam toliko tehnicki potkovan.
Meni je glavna alatka uvek bilo moje uvo!

Svaki instrument treba da sedi u svom "dzepu" , kako kazu. Ovde oduzmes od jednog i napravis mesto za drugi. Ja nikad nisam stavljao prvi kik koji naleti pa ga farbao posle. Uvek sam trazio zvuk kika koji mi je bio najblizi onome sto sam imao u glavi, isto i za bass..
Najvaznije mi je bilo da se "glavne note" basa ritmicki poklapaju sa nogom (ukoliko nije 4x4 beat..) Ja nekako odmah cujem da li farbe rade zajedno...

Znam da neki ljudi odmah seku sve ispod 40hz, maltene na slepo...da "ociste" to dole....licno, skoro sam imao dobar primer..radio nesto kuci, sve zvucalo OK, otisao u studio pustio na velike i cones iskacu ko ludi na bas sintiju!! Odma je pao cut od 45hz...i cone se smirio odmah..heheh

kompresija hoce da smanji i pojede zvuk...doda punch, ali nekako smanji..zato svi "podvlace" nekompresovane stvari ispod, da podbljavaju. Puno njih izvlaci paralelne izlaze a mikseti (duplo jaci signal i nema faze)..to je stari trik..a u DAW-u...provuku traku kroz nesto (analogno, usnime opet) i onda je podvuku ispod...onda nema problema sa fazom..

a layerovanje - tu sve na uvo...zavsi sta trazis! Jedan zvuk doda body, drugi vrh itd...ti odaberes u skladu sta ti treba u pesmi...
Pravi izbor zvukova je pola posla !!! Uzmi neku pesmu i zamisli je sa drugim zvukovima, makar to bio zvuk ili dva i vise nece raditi dobro!!

ali pravilo je da nema pravila. Sve moze - samo da zvuci dobro na kraju - a kako se doslo do toga nije bitno !!!

ajoe
24-02-2011, 10:17 PM
Mrzim to pravilo da nema pravila :D
Salim se,ali svaki put nailazim na odgovore koji na kraju imaju pomenuto pravilo!!
Poenta je u stvari da bi se nesto naucilo mora da se vezba i isprobava, a ne kao ja samo skupljaju teze i ceka da se znanje "nagomila"
Eye opener,hvala mnogo

ajoe
24-02-2011, 11:02 PM
Imao bih jos jedno pitanje:
Kako ljudi postizu tako duboke i ciste bas zvukove?
Npr http://soundcloud.com/therealsuperskank/bass-kleph-ill-be-ok-superskank-remix
Sine wave ispod kick-a ili basa? Probao sam nekoliko puta ali mi nije uspevalo. Dugo to pokusavam i nasao sam neke tutorijale (npr http://audio.tutsplus.com/tutorials/mixing-mastering/enhancing-the-kick-drum-with-sine-waves/) ali to nije to...
Help Mr. Bear???

DaBear
25-02-2011, 05:09 PM
osecam sindrom nestrpljivosti....:(
Ukoliko se bavis produkcijom manje od 5 godina (full time), nemoj da se cudis sto ne mozes da postignes neke stvari. Svi hoce sve odmah!! N E M O Z E !! (nikako)
Pa cak i u elektronskoj produkciji...ima tu mnogo caka i trikova..nije samo dovoljno imati brdo plugova na PC-ju...

Puno ljudi se iz hobija bavi muzikom, misleci da je sve sad lako izvodljivo...mozda zazvuci slicno, ali nije ni blizu dobro kao prava stvar.

I sve te fore tipa, paralelna kompresija, notch here, notch there, itd itd nema veze ako je materijal los !!!! Nema spasa...

ajoe
26-02-2011, 12:33 AM
Nije nestrpljenje, bas naprotiv, nisam zacrtao nikakve ciljeve sem da ucim!! Samo sam za neke stvari bio neodlucan, tj nisam znao kako treba da se rade!!

Hvala u svakom slucaju

ugljesa
26-02-2011, 11:09 AM
ukoliko se bavis produkcijom manje od 5 godina (full time), nemoj da se cudis sto ne mozes da postignes neke stvari. Svi hoce sve odmah!! N e m o z e !! (nikako)
pa cak i u elektronskoj produkciji...ima tu mnogo caka i trikova..nije samo dovoljno imati brdo plugova na pc-ju...

Puno ljudi se iz hobija bavi muzikom, misleci da je sve sad lako izvodljivo...mozda zazvuci slicno, ali nije ni blizu dobro kao prava stvar.

I sve te fore tipa, paralelna kompresija, notch here, notch there, itd itd nema veze ako je materijal los !!!! Nema spasa...
+1

Eomsy
26-02-2011, 09:39 PM
...

?iva istina :wink: ...

ajoe
27-02-2011, 03:47 AM
Ali dobro ljudi, ko je pominjao los materijal uopste??
I semplove koje sam pravim renderujem u wav a onda convertujem u flac format, a radim skoro iskljucivo sa 320kbps aiff fajlovima. To sto se tice kvaliteta ulaznog i izlaznog materijala.
Kad sam poceo da se interesujem za produkciju poceo sam da ucim i o muzickoj teoriji pa i na tom polju nisam bez podloge, tako da ne znam odakle cela ta premisa o losem materijalu?!:confused:

Prosto je neverovatno kako ljudi drugacije reaguju kad ih pitas na nasem jeziku i na engleskom. Noisia, Laidback Luke i Benno de Goeij, vrhunske face elektronske muzike, svi svestrano hoce da pomognu i ne mrzi ih da pisu odgovore po pola strane a nasi ce uvek samo nekako da te spustaju, kao da ih ti ugrozavas time sto mozda nesto naucis od njega i da ce on da ostane bez posla ako ti otkrije kako nesto lakse da uradis (znaju svi verovatno poznatog naseg producenta, dobitnika MTVEur nagrade). A primetio sam da samouki ljudi uvek sve hoce da podele sa drugima, dok oni koji su dobili sazvakano od nekoga ne.

DaBear
27-02-2011, 08:02 AM
Ali dobro ljudi, ko je pominjao los materijal uopste??
I semplove koje sam pravim renderujem u wav a onda convertujem u flac format, a radim skoro iskljucivo sa 320kbps aiff fajlovima. To sto se tice kvaliteta ulaznog i izlaznog materijala.
Kad sam poceo da se interesujem za produkciju poceo sam da ucim i o muzickoj teoriji pa i na tom polju nisam bez podloge, tako da ne znam odakle cela ta premisa o losem materijalu?!:confused:

Prosto je neverovatno kako ljudi drugacije reaguju kad ih pitas na nasem jeziku i na engleskom. Noisia, Laidback Luke i Benno de Goeij, vrhunske face elektronske muzike, svi svestrano hoce da pomognu i ne mrzi ih da pisu odgovore po pola strane a nasi ce uvek samo nekako da te spustaju, kao da ih ti ugrozavas time sto mozda nesto naucis od njega i da ce on da ostane bez posla ako ti otkrije kako nesto lakse da uradis (znaju svi verovatno poznatog naseg producenta, dobitnika MTVEur nagrade). A primetio sam da samouki ljudi uvek sve hoce da podele sa drugima, dok oni koji su dobili sazvakano od nekoga ne.

???? Zasto svoje Wav samplove renderujes u FLAC i 320kb materijal?????
Samplovi a i ceo materijal koi se snima treba da ostane u WAV formatu sve vreme, 16BIT,24 BIT/ 44,1 / 48 ,...a posle ga ti pretvaraju u mp3 / flac . 320 / 192 it ZA SLUSANJE preko kompjutera / interneta itd... bas cudno..
Ja ne znam nikoga da to radi.

A kod "materijala" sam mislio na muziku / pesmu / kompoziciju....

sto se tice stranih producenata, oni su dokoni, pa imaju vremena da pisu.
he he ..zezam se,,,niko se ne oseca ugrozenim. Vec je sve toliko ugrozeno, sto se tice muzike da ne znam ko da se pojavi nemoze nista da promeni.

Danas samo, svi samo nesto pitaju..a niko nista ne radi.
Uposte nije lako odgovoriti na pitanje tipa:

"bavim se produkcijom 2 nedelje i moji snimci ne zvuce dobro kao snimci koje cujem u diskotekama ili na radiju...sta ne valja? Jel moze neko da mi kaze gde da pritisnem da bi bilo isto? Hvala unapred.."

DzoniPFC
27-02-2011, 11:04 AM
"bavim se produkcijom 2 nedelje i moji snimci ne zvuce dobro kao snimci koje cujem u diskotekama ili na radiju...sta ne valja? Jel moze neko da mi kaze gde da pritisnem da bi bilo isto? Hvala unapred.."

Covek je postavio konkretna pitanja, nista nalik tome sto si ti napisao. :wink:

Ovde i na gearslutzu se toliko prica o KVALITETU pesme kao da su sudije "Idola" na sajtu, oprema i tehnika mixovanja jeste bitna bez obzira da li je pesma SRANJE ili MEGA HIT, to se tonca ne tice.
Oni koji kazu da nacin mixovanja i oprema nije (toliko) bitna, to je samo izgovor jer verovatno ne znaju da odrade mix kako treba i da izvuku iz pesme maximum pa filozofiraju na internetu. Mislim da se takvi ljudi zovu "trolovi"

http://www.airbornegamer.com/wp-content/uploads/2011/02/lame-internet-troll.jpg

Jan
27-02-2011, 11:29 AM
Ja sam cuo toliko dobrih pesama, gde je miks pesme bzvz, ali je pesma i dalje dobra, pa joj neko krucijalno miksanje osim podesavanja nivoa i ne treba... A nikad nisam cuo pesmu koja je uzasna a da je dobro smiksana, jednostavno losa pesma ne moze da se dobro smiksa, to je fakat

ajoe
27-02-2011, 12:54 PM
Mr. DaBear, niste me bas razumeli-materijal sa kojim radim je wav a kada ga renderujem za slusanje on je flac. Kad zavrsim mixing fazu, stemove renderujem kao wav i uvozim ih kao takve, nekonvertovane!!
Mozda i najveci problem na koji nailazim je aranzman pesme, pa se previse puta nadjem u situacji da proveravam ono na cemu radim sa nekom drugom pesmom iz zanra,tako da TU stvarno moze da mi se kaze da mi je materijal los.
Lista internet izvora koje citam ili sam vec citao je podugacka,SoS, SongStuff, EM, tek forume da ne pominjem.Na svakom sam clan ali imam mozda 2-3 posta,vise citam da nadjem odgovore ili direktno ili da ih sam izvucem. Isto je bilo i sa Rumskim.

Dzoni,vrlo lepo receno, svaka cast :thumbup:

Jan, evo npr pesma Steve Angello - KNAS, vrhunski mastering i mixing, pesma napravljena od loopova iz GarageBanda i Vengance S.Pakova (http://www.youtube.com/watch?v=PuAxnEWQWDw). Sve to ne bi imalo veze da je pesma dobra,ali pesma je (po meni) krs. Cak "ne radi" ni u klubovima, nikakvu reakciju ne izaziva. Da ju je izdao bilo ko drugi prosla bi nezapazeno. Isto moze da se kaze i za TPain, coveka koji je proslavio AutoTune i koji na koncertima peva na playback! Kod nas ce svi da pljuju po Elitnim odredima zbog AT ali TPain je do j*j*.

I jos samo jedna stvar "losa pesma" je mnogo sirok pojam kada se kaze samo tako. Sta je lose-vokal,bas,aranzman ili nesto trece. Za neke ima resenja za neke ne. Znam da negde nema pomoci pa za to ni ne pitam.

Granata
27-02-2011, 01:17 PM
Pa 95% zvuka je dobar aranzman, snimak i izbor instrumenata. Ako uzmesh losh kick i bass (ne losh kvalitet zvuka nego kako leze u pesmi tj aranzmanu) ne mozesh dobiti nikad dobar mix, dok u protivnom mix ce 95% biti vec tu.
E onda potrazish savete i fore sa kompresorima i filterima i td...

Jan
27-02-2011, 04:30 PM
Isto moze da se kaze i za TPain, coveka koji je proslavio AutoTune i koji na koncertima peva na playback! Kod nas ce svi da pljuju po Elitnim odredima zbog AT ali TPain je do j*j*.

Ovo playback?

http://www.youtube.com/watch?v=XETc5f-JAaA

http://www.youtube.com/watch?v=K2sY3o964jE

Za razliku od Elitnih Odreda, T-Pain je do jaja muzicar i covek zna da peva i bez autotune-a.

T Pain koristi autotune i na koncertima... Njegov autotune nije tu da bi napravio melodiju nasumice slucajno "Aj stavi autotune da ispadne nesto" i bez autotune-a da slusas njegove stvari, sve su vokalne melodije i harmonije iste kao i sa autotune-om i to ga cini jedinstvenim, autotune mu je tu kao efekat, kao eq, kao compessor ili reverb... Ostali stavljaju autotune na totalno falsh pevanje da bi nesto ispalo.
A covek zna i da repuje i to bolje od mnogih repera:D
http://www.youtube.com/watch?v=s4KfJO1GnTQ
Pa 95% zvuka je dobar aranzman, snimak i izbor instrumenata. Ako uzmesh losh kick i bass (ne losh kvalitet zvuka nego kako leze u pesmi tj aranzmanu) ne mozesh dobiti nikad dobar mix, dok u protivnom mix ce 95% biti vec tu.

Istina

DaBear
27-02-2011, 05:38 PM
Mr. DaBear, niste me bas razumeli-materijal sa kojim radim je wav a kada ga renderujem za slusanje on je flac. Kad zavrsim mixing fazu, stemove renderujem kao wav i uvozim ih kao takve, nekonvertovane!!
Mozda i najveci problem na koji nailazim je aranzman pesme, pa se previse puta nadjem u situacji da proveravam ono na cemu radim sa nekom drugom pesmom iz zanra,tako da TU stvarno moze da mi se kaze da mi je materijal los.
Lista internet izvora koje citam ili sam vec citao je podugacka,SoS, SongStuff, EM, tek forume da ne pominjem.Na svakom sam clan ali imam mozda 2-3 posta,vise citam da nadjem odgovore ili direktno ili da ih sam izvucem. Isto je bilo i sa Rumskim.

Dzoni,vrlo lepo receno, svaka cast :thumbup:

Jan, evo npr pesma Steve Angello - KNAS, vrhunski mastering i mixing, pesma napravljena od loopova iz GarageBanda i Vengance S.Pakova (http://www.youtube.com/watch?v=PuAxnEWQWDw). Sve to ne bi imalo veze da je pesma dobra,ali pesma je (po meni) krs. Cak "ne radi" ni u klubovima, nikakvu reakciju ne izaziva. Da ju je izdao bilo ko drugi prosla bi nezapazeno. Isto moze da se kaze i za TPain, coveka koji je proslavio AutoTune i koji na koncertima peva na playback! Kod nas ce svi da pljuju po Elitnim odredima zbog AT ali TPain je do j*j*.

I jos samo jedna stvar "losa pesma" je mnogo sirok pojam kada se kaze samo tako. Sta je lose-vokal,bas,aranzman ili nesto trece. Za neke ima resenja za neke ne. Znam da negde nema pomoci pa za to ni ne pitam.

opet ulazimo u price "po meni" i "po tebi" je nesto lose ili dobro....
O tome nema stada se prica

o Trolovima - Meni je generalno smaranje da slusam a pogotovu miksam dosadnu pesmu koja nema buducnosti. Jebes pare i studio time...nemogu da se smaram!!
Ovo je delimican odgovor Johnny-ju!
Jedno je ako te zanima da sedis u studiju i radis sa kim bilo, ko god dodje u studio. Ja sam to radio, na vise nivoa (od bednog demo studija do SSL-a) i ne svidj mi se....takodje i "programiranje" za nekoga ko nema ideje i ocekuje da mu neko drugi napravi pesmu...nemam strpljenja, a pare zaradjene na taj nacin me ne interesuju.

T Pain je faca za sve nas sa Foruma. Za njega puno ljudi zna - a za nas niko nezna, niti ce znati! KAkve god da su mu pesme - prodaju se / slusaju se / zivi od toga....kod nas to nije slucaj. Ako se nesto cak i zavrti po nasem radiju i TV, to je sve jedno veliko NISTA!!!

Steve Angelo - pesma je pravljena za klubove...nije komercijalni hit, ali vrsi posao po klubovima i nema nikakve veze sa T Pain-om i njegovim stilom..??
(stvarno losa reakcija publike...hhmmmmmm) Mislim ni ja se ne lozim nesto puno - alli ovde (na pr,) riff je super !!! super!!!

<iframe title="YouTube video player" width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/LPm5WH1aHOE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Formati nisu vazni, vazne su ideje..

sad totalno treci fazon - Evo vam taze primer RUMER, pevaljka...nesto izmedju SAde i Nore Jones...razvalila u UK. Prodala 500.000 CD-a...a snimano u starom Motu, sa Mackie mixerom, Rode N2 mike glavni mikrofon, i bubanj sa 3 mikrofona (jeftini drum kit set)...ali zena peva do jaja, dobra svirka, dobri akordi itd....ok, miksano je u normalnom studiju, ali osnovni materijal je dobar u srzi!!

odosmo u vec prezvakane vode....:(:(

ARANZMAN JE SVE!!!! Tu je sve - kako rade instrumenti i linije jedni sa drugima, akordi gde idu i sta rade..koliko koji deo puta ide, koliko traje, sta kad ulazi i izlazi...podji stani...bubanj..zvukovi, farbe - SVE je to aranzman!!!

Jan
27-02-2011, 05:43 PM
Samo da se razumemo, ja nisam ljubitelj T-Pain-a, ali postujem ono sto radi... Ceo taj nova skola fazon koji se radi u svetu da kazem hiphop-a mi se ne svidja, ali okej, kad treba da se uradi uradim, ne opravdavam nove trendove koje mi se ne svidjaju time da su sranje kao sto puno ljudi radi :)

Filip_
27-02-2011, 05:59 PM
T Pain je faca za sve nas sa Foruma. Za njega puno ljudi zna - a za nas niko nezna, niti ce znati!

Mislim da ne treba biti takav pesimista. Ako ne mislis drugacije od ovoga gore, onda nemas ni elana da radis muziku. Svi rade da bi se culi negde, da bi ljudi culi njhov rad, ocenili, uzivali uz njihovu muziku, da podelis svoju muziku i inspiraciju sa drugima. Novac je meni sporedna stvar jos uvek, imam prihode i jos sam student. Ali reci nekom, ko tek pocinje i pita nesto nekog (ko toliko dugo radi i ko je u tim vodama godinama i godinama), onu gore recenicu, mislim da je kontraproduktivno.

Moje misljenje naravno.

Pozz :D

DaBear
27-02-2011, 06:25 PM
onaj ko stvarno ima talenta i stvarno zeli nesto da uradi, ce da nauci to, da dovede do perfekcije, da konstantno uporedjuje svoj radi sa radovima drugih (koji su mu SVI konkurencija) i NECE da se obazire na moje i necije druge opaske i "savete" !!!

Samo treba biti REALAN U SVEMU !!!

Sve zahteva PUNO vremena, i raznoraznih ulaganja i odricanja, i ne treba se zavaravati sa nekoliko hiljada Youtube gledanja i tapsanja po ramenu od ortaka i roditelja...plus, treba uzeti u obzir i geografski polozaj ! Ozbiljni nece da sede kod nas...

Filip_
27-02-2011, 09:10 PM
onaj ko stvarno ima talenta i stvarno zeli nesto da uradi, ce da nauci to, da dovede do perfekcije, da konstantno uporedjuje svoj radi sa radovima drugih (koji su mu SVI konkurencija) i NECE da se obazire na moje i necije druge opaske i "savete" !!!

Sve zahteva PUNO vremena, i raznoraznih ulaganja i odricanja, i ne treba se zavaravati sa nekoliko hiljada Youtube gledanja i tapsanja po ramenu od ortaka i roditelja...plus, treba uzeti u obzir i geografski polozaj ! Ozbiljni nece da sede kod nas...

To sve stoji. Bez rada, velikog rada i ulaganja u sebe i cimanja, borbe, guranja medju ljude, odn. onog sto si gore i naveo, nema nista. Nego sam komentarisao onu pesimisticnu recenicu.

ajoe
28-02-2011, 03:05 AM
Ja iskreno nikad nisam cuo TPain-a bez AT,a za AT sam cuo preko njega. Pre toga sam mislio da je jedini pitch correction alat Melodyne.

Drugo,dok sam gledao ovaj snimak sa Nocturnal festivala, iskreno ocekivao sam nesto kao npr:
http://www.youtube.com/watch?v=uJo7ZTz1j6E
http://www.youtube.com/watch?v=2ZDhnRo8YvQ
http://www.youtube.com/watch?v=x0R6X76Kz6U
http://www.youtube.com/watch?v=xHFpd2O5zAk&playnext=1&list=PLD25C88545FF8150E
http://www.youtube.com/watch?v=LG11CyGszOA
Ima jos mnogo snimaka na kojima moze da se vidi kako publika stvarno reaguje na prave hitove, ali da ne smaram, koga zanima naci ce.

Napravio sam temu da bih mozda dobio odgovore na pitanja koja me zanimaju, tj resenja za stvari koje mislim da neko moze da mi pomogne. A gratis dobio kritike, osude i jos malo kritika, tipicno po naski. Mislim da je mnogo lakse i postenije bilo reci "ne smaraj" nego sasuti rafalnu paljbu za koju stvarno nisam bio spreman.
Sto se tice ulozenog vremena- TV-a sam se odrekao (sem sporta ponekad), prazan hod izbacio tako da svo slobodno vreme koje imam koristim da ucim o ovim stvarima. Zbog treninga, faxa i devojke ne mogu vise ali i to je vise nego sto prosecni clan foruma posvecuje (verujem da je tako,ako gresim, izvinite). Nikakve kratkorocne ciljeve nemam tako da mi se ne zuri.

a za nas niko nezna, niti ce znatiCemu onda sve ovo?Zasto se svi mi trudimo uopste,ako smo unapred osudjeni na neuspeh??

Uspeli ste da poljuljate moje stavove o stvarima koje iskreno volim da radim i kojim se radujem tako da, hvala lepo, ali cu se od sad pa na dalje drzati Noisie,ljudi bar ne odgovaraju kad su smoreni cisto da odjebu nekoga.

Kako ne bih dolazio u iskusenje da ponovo dolazim da proverim temu i forum, zamolio bih admine da me banuju. Da bih podmazao stvar odjavicu se modifikovanom verzijom (circuit bent) sledeceg govora (http://www.youtube.com/watch?v=L8U9LaYDswc) (Nikakvu drugu konotaciju iz klipa ne treba izvlaciti, koriscen je samo kao osnova za odjavu-aranzman)
"Vi (skoro) svi pripadnici Rumskog foruma mozete samo da prihvatite da mi popusite kurac. A vi samo dalje ometajte druge ljude pa ce te na kraju da pojedete sva govna koja ste izasrali..... (dramska pauza)
Jebem vam majku svima, pocevsi od administratora pa nadalje."

Synclavier
28-02-2011, 03:19 AM
Ukoliko se bavis produkcijom manje od 5 godina (full time), nemoj da se cudis sto ne mozes da postignes neke stvari. Svi hoce sve odmah!! N E M O Z E !! (nikako)
Pa cak i u elektronskoj produkciji...ima tu mnogo caka i trikova..nije samo dovoljno imati brdo plugova na PC-ju...

Danas samo, svi samo nesto pitaju..a niko nista ne radi.

E onda potrazish savete i fore sa kompresorima i filterima i td...

Njegov autotune nije tu da bi napravio melodiju nasumice slucajno "Aj stavi autotune da ispadne nesto" i bez autotune-a da slusas njegove stvari, sve su vokalne melodije i harmonije iste kao i sa autotune-om i to ga cini jedinstvenim, autotune mu je tu kao efekat, kao eq, kao compessor ili reverb... Ostali stavljaju autotune na totalno falsh pevanje da bi nesto ispalo.
A covek zna i da repuje i to bolje od mnogih repera:D

o Trolovima - Meni je generalno smaranje da slusam a pogotovu miksam dosadnu pesmu koja nema buducnosti. Jebes pare i studio time...nemogu da se smaram!!
Jedno je ako te zanima da sedis u studiju i radis sa kim bilo, ko god dodje u studio. Ja sam to radio, na vise nivoa (od bednog demo studija do SSL-a) i ne svidj mi se....takodje i "programiranje" za nekoga ko nema ideje i ocekuje da mu neko drugi napravi pesmu...nemam strpljenja, a pare zaradjene na taj nacin me ne interesuju.

<IFRAME title="YouTube video player" src="http://www.youtube.com/embed/LPm5WH1aHOE" frameBorder=0 width=640 height=390 allowfullscreen></IFRAME>
Formati nisu vazni, vazne su ideje..

sad totalno treci fazon - Evo vam taze primer RUMER, pevaljka...nesto izmedju SAde i Nore Jones...razvalila u UK. Prodala 500.000 CD-a...a snimano u starom Motu, sa Mackie mixerom, Rode N2 mike glavni mikrofon, i bubanj sa 3 mikrofona (jeftini drum kit set)...ali zena peva do jaja, dobra svirka, dobri akordi itd....ok, miksano je u normalnom studiju, ali osnovni materijal je dobar u srzi!!

odosmo u vec prezvakane vode....:(:(

ARANZMAN JE SVE!!!! Tu je sve - kako rade instrumenti i linije jedni sa drugima, akordi gde idu i sta rade..koliko koji deo puta ide, koliko traje, sta kad ulazi i izlazi...podji stani...bubanj..zvukovi, farbe - SVE je to aranzman!!!

Sve zahteva PUNO vremena, i raznoraznih ulaganja i odricanja, i ne treba se zavaravati sa nekoliko hiljada Youtube gledanja i tapsanja po ramenu od ortaka i roditelja...

+1 :da:

Ne obracam se nikom pojedinacno, niti ga obeshrabrujem (naprotiv) i znam da ce ponekome ovo zvucati kao nekakvo "elitisticko sxxxe", ali zaista se premnogo netalentovanih i zanatski nepotkovanih ljudi "bavi" ili pokusava da se bavi muzikom (u raznim ulogama i svojstvima) sa jednom jedinom zeljom "kako precicom stici do cilja" i proces komponovanja, aranziranja, programinga, produkcije, sta god, svesti na banalnu i univerzalnu proceduru...
Ne postoji ni (niverzalni) lek za celavost, a kamoli univerzalna produkcijska procedura za savrsen i nenadxxxxv zvuk...
Postoje samo znanja, principi i estetske vrednosti koje se primenjuju na konkretan "input" (sirovinu) i oni kreiraju "recepturu" za taj konkretan slucaj.
E, sad, takav pristup zahteva i nekakav talenat i obrazovanje, a bogami i iskustvo, a do toga se ne moze "precicom"...:da:
Otprilike, kao razlika izmedju djaka/studenata koji uce "za ocenu" odnosno "da poloze ispit" i onih koji uce da nesto realno i nauce...

ajoe
28-02-2011, 03:30 AM
+1 :da:

Ne obracam se nikom pojedinacno, niti ga obeshrabrujem (naprotiv) i znam da ce ponekome ovo zvucati kao nekakvo "elitisticko sxxxe", ali zaista se premnogo netalentovanih i zanatski nepotkovanih ljudi "bavi" ili pokusava da se bavi muzikom (u raznim ulogama i svojstvima) sa jednom jedinom zeljom "kako precicom stici do cilja" i proces komponovanja, aranziranja, programinga, produkcije, sta god, svesti na banalnu i univerzalnu proceduru...
Ne postoji ni (niverzalni) lek za celavost, a kamoli univerzalna produkcijska procedura za savrsen i nenadxxxxv zvuk...
Postoje samo znanja, principi i estetske vrednosti koje se primenjuju na konkretan "input" (sirovinu) i oni kreiraju "recepturu" za taj konkretan slucaj.
E, sad, takav pristup zahteva i nekakav talenat i obrazovanje, a bogami i iskustvo, a do toga se ne moze "precicom"...:da:
Otprilike, kao razlika izmedju djaka/studenata koji uce "za ocenu" odnosno "da poloze ispit" i onih koji uce da nesto realno i nauce...

Sta znaci to "naprotiv"? Odlican govor, u stilu Braveheart, stvarno!
Pa sta ako se "premnogo" ljudi bavi necim? To sto nisu vrhunski znaci da ne trebaju?
Kad vec povlacis analogije-treba li da ukinemo nize fudbalske lige? Ionako niko od njih nece igrati u Realu, sto se uopste bave fudbalom???
Reci mi samo, molim te, po kojim to kriterijumima ti odredjujes da li neko treba da se bavi ili ne? Lakse bi bilo, popunis neki multiple choice test i odmah vidis da li da se bakces ili ne!

Jan
28-02-2011, 04:35 AM
Cekaj Ajoe. Ja te nisam napao, a ne verujem ni da je Da Bear!
Niti je bilo ko kritikovao tebe, za boga nismo nista ni culi da bi te kritikovali!
Postavio si neke moguce tehnike na svom prvom postu.
Ja znam ljude koji znaju milion tehnika i zovu me da me pitaju za pojedine tehnike, a sto je najgore ne znaju da odaberu pravi zvuk! I pricaju pricaju o ovim kompresorima, onim, ovde ovo-ono...

DaBear ti je lepo reko koji je njegov pristup, trazi dok ne nadje. Takodje sam procitao u njegovom gostovanju na forumu ovde ili gde vec da je reko nesto u stilu "Okrecem, vrtim dok mi se ne svidi" .
Evo ti thread gde je clan Idekius pitao bio DaBear-a da li koristi paralelnu kompresiju, ispalo je da tad nije znao sta paralelna kompresija znaci ali je koristio, sto znaci, radis milion stvari dok ti ne zazvuci kako treba, vrti skidaj dodaj, kompresuj, layeruj, bacaj na razlicite kanale, kompresuj drugacije, sta god. Evo ti link za thread:

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15025

Meni nije bilo upuceno pitanje na thread-u, ali ono sto DaBear ovde govori tebi i sto sam ja pokusao da kazem je da je u samom startu najbitnije da odaberes dobre zvukove, napravis dobar aranzman, posle ces lako da ga smiksas! Ako ti se neki kick sa nekim bass sintom ne lepi ili koji god vec izraz da upotrebim, nemoj da potrosis 5 sati pokusavajuci razlicite tehnike o kojima si citao ili si ih video da namestis zvuk, pocni od najprostijeg, zameni zvuk koji ti pravi problem novim.

Niko ti ne kaze da ne treba da koristis sve te tehnike, ali ja nisam nikad video dva ista coveka koji pristupaju miksu na isti nacin. Ono sto DaBear-u ili meni sve jedno kome radi , mislim na tehnike u miksanju, koje koristi-mo, nece raditi svakome ako proba istu tehniku.

Naravno da ces da koristis EQ notch here, notch there, naravno da ces da koristis layer-ovanje, NY kompresiju, svi je koriste!

Tvoj pravi pristup bi bio da postavis thread sa nekom tvojom pesmom i da isto nazoves thread (ako zelis samo Da Bear-ovo misljenje), on cuje i pitas ga, sta da uradim u miksu da popravim, jel ovu ili ono ... eto

Filip_
28-02-2011, 04:55 AM
"Vi (skoro) svi pripadnici Rumskog foruma mozete samo da prihvatite da mi popusite kurac. A vi samo dalje ometajte druge ljude pa ce te na kraju da pojedete sva govna koja ste izasrali..... (dramska pauza)
Jebem vam majku svima, pocevsi od administratora pa nadalje."

Ahahaha ovaj je stvarno lud i jako kratkog fitilja...ahahah barem sam se sad nasmejao dobro u 6 ujutro....lud... :D :rotfl:

Surfer
28-02-2011, 07:11 AM
Dajte ljudi, stvarno imate običaj se postavljati kao da ste neke velike face a niste.

Čovjek vas je lijepo i pristojno upitao konkretno i potpuno na mjestu pitanje a dobio je odgovore pune cinizma, negativnosti i potcjenjivanja.

Stvarno ste forum za izbjegavati u širokom luku.
Umjesto da nove članove primite sa veseljem, u startu ih destruirate svojim negativizmom.

Kad i netko napiše nešto odmah se nađe ekipa koja će mladom i "nadobudnom" članu objasniti da ništa nema smisla i da je bavljenje muzikom čisti gubitak vremena.

Pa evo kolega ajoe da vam ja kažem da se od muzike može fantastično živjeti, ja sam vam najbolji primjer, a do toga sam došao radom, zalaganjem i ne slušanjem raznoraznih bezveznjaka na koje sam nailazio u počecima svoje karijere a koji su se svim silama trudili da ubiju entuzijazam koji je najpotrebniji da bi čovjek uspio.

Posla ima preko glave i uvijek će ga biti za one koji su dobri u onom što rade, bilo to glazba ili pravljenje kišobrana.

Evo jedan primjer kad su mene pokušali sabotirati svojim "dobronamjernim " savjetima, sad kad ste me već podsjetili pričom o Autotune-u..
Ja sam bio čovjek koji je prvi puta u ex Yu koristio Autotune na vokalu kao efekt i to u mojoj pjesmi Imam te, koju je pjevala Ivana Banfić 1998. godine.
Kad smo poslali pjesmu na Radijski festival nekolicina nazovi glazbenih producenata koji su preslušavali pjesme je reklo da je to tehnička greška na vokalu i da bi se to trebalo popraviti. :rolleyes:
Čak je i izvođač počeo razmišljati o promjeni zbog tih "dobronamjernih" savjeta, međutim shvatili su da ja znam što radim i odbili promjeniti:rolleyes:

Ne moram ni napominjati kakav je to bio hit.

Zato radi po svom, ne obaziri se na nikoga, jer ih je većina tu samo da bi te zaustavili i vide te kao moguću konkurenciju i uvijek teži samo najboljem, bez kompromisa.
Vidim da puno čitaš i želiš naučiti, to je jedini pravi put da dođeš do rezultata.
U ovom poslu ako želiš stvarno uspjeti onda moraš biti najbolji.
Ne zadovoljavaj se mrvicama i ako imaš i malo talenta uspjeh ti je zagarantiran.

Igor
28-02-2011, 08:43 AM
Niko nikoga ovde ne tera ovde da bude, jednostavno, Surfer i Ajoe, ako vam ne odgovara to kako vam se ljudi obraćaju, onda pronađite neki drugi forum, toliko ih je na netu, zar ne? Mislim da je to daleko bolje nego da nekim budućim Rumovcima stvaramo la?nu sliku o tome da su ljudi ovde nadobudni, cinični i lo?i.
Mi, naravno, mo?emo da se sporimo oko raznih stvari i to nikada nije bio problem, čak je i po?eljno, ali da vređamo i nipoda?tavamo, to već jeste. Otkud ikome pravo da osporava tuđi rad? U redu, ako on ugro?ava mentalno i fizičko zdravlje dru?tva uop?te, sla?em se da je potrebno boriti se protiv toga, ali na posve drugačiji način. A ne kao u prosečnoj balkanskoj skup?tini gde pojedini napadajući druge ubiraju poene za sebe, verujući u onu da je lo?a reklama, najbolja reklama!
Dosta toga, majku mu.

DaBear
28-02-2011, 10:10 AM
he he ,,ala se zadimilo.

kao sto sam par puta rekao - ja sagledavam stvari realno. Radije cu da posavetujem nekoga na vreme, nego ga da zavaravam sa pricama da je "uspeh zagarantovan cak i ako imas malo talenta" (!!??)
Surfer - ja nikada nebih ovo naveo, pogotovu u danasnja vremena...pogotovu kod nas, pod nasim podnebljem. Kakav uspeh?

Da bi neko docekao da radi sa zvezdama nase strade, treba da prodje dosta vremena. I sta je to "radi" ? Odradi jedan ili dva sessiona svakih par meseci? Koliko ima "top zvezda" kod nas koje mogu da plate nesto kako treba?

Posla ima (zavisi kakvog) i zavisi koliko je placen. Ako neko ne zna nista drugo radi - onda mora to da radi posto poto, za koje bilo pare.
Ja sam dosao u fazu kad mi se veliki deo "muzickih poslova" ne isplati.
necu da radim bud zasto i na svu srecu ima toliko drugih stvari kojima mogu da se bavim dok je muzika u bedaku!!

Ja sam kao klinac batalio sve za muziku. Muzika je bila moje sve ,20 sati dnevno!! I fax sam batalio zbog muzike...i bilo je OK tad. Imalo se, kupovalo se , trosilo se....pa cak i posle u Engleskoj. Dodjes do nekog momenta kad te ljudi zovu da radis za njih....zovu iz Amerike, iz Francuske, Engleske...i sve je lepo, i lova do krova, svaki dan ima nesto...i ime se provlaci kroz razne magazine i razne top liste. I onda sve stane!!

Muzike ima i danas, ona nije nestala..ali je ima 100 miliona puta vise nego pre 10 godina. I ima 100 miliona manje sanse da se nesto uradi i da se neko probije. Muzika se ne prodaje vise i samo Top10 artisti imaju neke koristi od muzike. Ostalo sve radi sa gubitkom!! Fakat! Cinjenica!

Mogu iz dve recenice da pogodim da li neko u muzici iz hobija ili je ozbiljan.
Sta tu ima sad da se objasnjava??

Stavis slusalice i analiziras muziku:
- akorde
- zvukove
- efekte
- balanse

zapitas se zasto je sve to tako?

- upoznas SVE pluginse koje imas?
- naucis kako i sta rade

Kad to sve naucis, onda ces lako da dodjes do zeljenog zvuka!!

- naucis da sviras ili bar da znas kad je nesto dobro slozeno (odpevano / odsvirano / smiksano)
(za ovo drugo trebas mnogo da slusas muziku i da je analiziras!!)

Nekad davno, dok nije bilo plugova, ljudi su sami izmisljali nacine kako da dodju do zeljenih rezultata. Izmisljali su razne tehnike - koje se i dan danas koriste i mogu se primeniti i sa plugovima...treba istrazivati.
to sto ce neko reci "uradi to ovako" nikome ne cini uslugu!!!

Ima manula svugde, ima tutorial DVD-a, sve je danas toliko dostupno, da je prosto smesno..

I onda se pojavi neko ko pita "kako da stavim odvojene izlaze na Kontaktu"??? Tri klika u Google i ima brdo videa, ima MANULA i sta vec....ali lakse je pitati nekoga na forum !!

kad sam ja pocinjao - nije bilo nikakvih foruma sa pametnim facama da mi odgovore na pitanja...sam cackas i ucis!!

A smatram da mi je duznost da upozorim mlade narastaje da je JAKO TESKO danas uraditi nesto sa muzikom!!! Vreme se izvuce, godine prodju i ko je kriv posle za sve??? Ja sam kao klinac SVE zapostavio zbog muzike i ako neko drugi danas planira da uradi isto to, onda MORAM da mu kazem koje su sanse (male!) da ce u zivotu imati neke vajde od toga..

Onih 0,1% koji su stvarno talentovani ce da guraju, nikoga nista ne pitaju, otici i preko ako treba...na njih se ovo ne odnosi.

Samo, danasnja tehnologija puno zavarava i svi misle da su talentovani..

Znak
28-02-2011, 10:22 AM
Ja sam kao klinac batalio sve za muziku. Muzika je bila moje sve ,20 sati dnevno!! I fax sam batalio zbog muzike...

U pravu si DaBear, danas je konkurencija tolika da je stvarno smela tvrdnja kako je uz talenat i upornost uspeh svakome zagarantovan.

?to se tiče faxa i profi bavljenja muzikom, ja sam uradio suprotno od tebe - batalio muziku kao zanimanje. U to vreme se jo? uvek odlično od toga ?ivelo, ali pod uslovom da svira? ono ?to ti se ne dopada. To je meni bio dovoljan razlog da batalim, čak i bez anticipiranja situacije sa gomilom krokodila u suvoj bari.

Surfer
28-02-2011, 10:53 AM
@dabear

Ja se slažem sa tobom u većini stvari i poštujem tvoje mišljenje kao profesionalca i čovjeka koji iza sebe ima rezultate.
Međutim, htio sam postaviti nekakvu protutežu tvom stavu da nema nade. Ja se sa tim ne slažem i želim ponuditi i drugu priču koja je potpuno suprotna tako da bi klinci mogli vidjeti obadvije strane medalje.
A to je da je bavljenje glazbom nešto najljepše i da ako je to stvarno to što netko želi, onda se vrijedi potruditi no matter what.
Uvijek je bilo krize i uvijek je glazba propadala i uvijek je sve manji broj onih koji mogu od nje živjeti.
Ali to nije razlog da se niti ne počne ako ti to stvarno želiš.
Pa što to danas ne propada osim dvije i pol grane industrije?
Zato sam rekao da je uz puno rada i nešto talenta uspjeh zagarantiran u bilo kojem poslu pa i u glazbi.
Pogledajte sportaše, konkurencija je abnormalna, talenat ne znači ništa bez puno treninga.
Ja znam dosta ljudi koji nisu nešto talentirani a lijepo žive od glazbe.
Do toga su došli radom.

Samo želim da klinci ne izgube nadu, that's all

P.S. Isto tako ne razumijem što to znači da ima brdo manuala, DVD-a i Google ako netko želi nešto naučiti i kao pa šta ljudi postavljaju pitanja na forumu?!?!
Pa čemu onda služi ovaj forum ako netko tko želi nešto naučiti ne bi trebao ništa pitati?
Koja je njegova svrha?

ajoe
28-02-2011, 02:20 PM
Za njega puno ljudi zna - a za nas niko nezna, niti ce znati!
I onda se pojavi neko ko pita "kako da stavim odvojene izlaze na Kontaktu"??? Tri klika u Google i ima brdo videa, ima MANULA i sta vec....ali lakse je pitati nekoga na forum !!
Sam si rekao da za tebe niko nikad nece znati, a za Noisiu, Resa, Laidback Luka, Max Vangelija, Dubfire-a, Angger Dimasa, Tonija Maserata, Benna, Marcel Woodsa, Deadmausa su culi mnogi, a ako i ne znaju ko su culi su sigurno njihove pesme jer su hitovi u svojim zanrovima. Pa me sad samo zanima kako to da SVI ONI MOGU da odgovaraju i na takva neka pitanja kao sto je podesavanje FXPansion Guru-a ili kako se koristi LFO na Volcano 2??? NIJEDNOM ali NIJEDNOM nisam cuo jednu takvu glupost kao sto sam video nekoliko tvojih gore iznad! Pa valjda bi oni prvi trebali da mi to kazu jer su svojim radom stigli negde, za razliku od coveka "za koga niko nece znati"?!
kad sam ja pocinjao - nije bilo nikakvih foruma sa pametnim facama da mi odgovore na pitanja...sam cackas i ucis!!
Respect za sve sto si uradio, stvarno-zasto bih bas tebi uputio pitanja, uvek ces biti i bolji u struci i pametniji od mene, to znam, ali nisi dobar covek. Tebi je najbitnije da pokazes drugima kako si vredniji, pametniji, od drugih, arijevski jednom recju. Pogledaj malo ton kojim ti se obracam na pocetku, starijim od sebe persiram i obracam se sa postovanjem koje vise prema tebi nemam.

Mislim da je to daleko bolje nego da nekim budućim Rumovcima stvaramo lažnu sliku o tome da su ljudi ovde nadobudni, cinični i loši.
Pa ja sam pre 20 dana bio buduci Rumovac, citao ceo forum i mislio da nije tako a onda dodjes, pitas, dobijes po p****! I sta sad, treba da cutim?

Onih 0,1% koji su stvarno talentovani ce da guraju, nikoga nista ne pitaju, otici i preko ako treba...na njih se ovo ne odnosi.
Pa recimo da ja spadam u ostalih 99,9%. Recimo da cu biti mediokritet u muzici, snimati kod druga u studiju, za mene ce pevati drugarice do kraja zivota i sta sa tim? Postavio sam PITANJA, a dobio nesto drugo. I opet cu pomenuti strane forume i postovanje koje tamo dobijas jer sam bio mnogo srecan kad sam video da i kod nas ima nesto odakle mozes da ucis, ali... hladan tus
Naravno da ces da koristis EQ notch here, notch there, naravno da ces da koristis layer-ovanje, NY kompresiju, svi je koriste!
Pa nije to problem, znam da cu da koristim ali previse je nedoumica oko toga KAKO je najbolje, najlakse, valjda jos vazi ono "dve glave su pametnije od jedne"?

Nasa posla-samo treba da se shvati konstrukcija: pitanje -> odgovor, bez floskula i filozofskih izliva!

A najvise mi je krivo jer sam temu naslovio "za DaBear" jer dok sam citao njegove odgovore ucinio mi se kao prijatan momak, koji zna vise od ostalih. Ali dobro, nije prvi put da sam se prevario u proceni. Veliki respect za Jan-a i Surfera, ok ste momci, hvala vam.

Ahahaha ovaj je stvarno lud i jako kratkog fitilja...ahahah barem sam se sad nasmejao dobro u 6 ujutro....lud... :D :rotfl:
Filip, ne vidim zasto mi se obracas u trecem licu? Drago mi je da sam te nasmejao, bar neko dobro u svemu, ali ljudima se obracas u drugom licu. Javi se ponekad, mozemo da popricamo i o gramatici.

P.S. Ako ovaj odgovor nekoga vredja, zalite se administratorima sto me nisu banovali na vreme :)
Mislim, dolazicu ja i posle da gledam sta ko kaze ali necu moci da nastavljam raspravu pa ce se sve zavrsiti mnogo brze.

Jan
28-02-2011, 02:53 PM
Pa nije to problem, znam da cu da koristim ali previse je nedoumica oko toga KAKO je najbolje, najlakse, valjda jos vazi ono "dve glave su pametnije od jedne"?

Pa nema tu kako je najlakse, svaka pesma je prica za sebe, cujes, procenis, uradis.

Mislim da i dalje pogresno shvatas Da Bear-a... Na tvoj prvi post na forumu lepo ti je odgovorio kako treba. Nema potrebe da budes ljut. Ako ti se ne svidja njegov odgovor, pitaj te ljude koji si naveo.
Citajuci na GS-u po meni najbolje gostovanje, gostovanje Bruce Swedian-a, iznenadio sam se kako je odgovarao na neka "pocetnicka" pitanja.
Tipa neko ga je pitao (posto Bruce forsira pricu da treba sto manje koristiti kompresora u miksanju):
"How do I acomplish -11, -10 RMS today to my recordings with no compression at all"
Bruce-ov odgovor je bio:
"What is this bullshit about?"

Ili tako nesto... Ne poredim Da Bear-a i Swedian-a, ali mislim da ti je Da Bear dao vrlo detaljan i ljubazan odgovor na pitanje koje si mu uputio i ti si se vec nasao uvredjenim kad ti je rekao da oseca sindrom nestrpljivosti.

Mislim, pustis stvar i pitas Da Bear-a kako je neko na toj stvari postigo neki zvuk, pa nije je DA Bear pravio tu stvar, pitaj tog ko je napravio i vidi da li ce ti se svideti njegov odgovor.
To bi isto bilo kao kad bih ja pustio Who Wants To Live Forever od Queen-a na forum i pitao "Kako je Fredy Mercury odpevao ovo? Ja bih zeleo tako isto", jednostavno, vezbao je decenijama da peva i odpevao ga :S
Ja ne znam nista o pevanju i tehnikama pevanja, ali mogu da naucim sve o pevanju, pa opet necu pevati ko Fredy ne budem li vezbao. Simple as that, znas dosta o tehnikama, barem ono sto pises, uzmi vrti dok ne izvrtis zvuk koji zelis :S Nema lakseg puta! Ne postoji magicna tehnika ili nesto sto radi svuda. Sta vise mislim da kad bi video mix sessions nekih poznatih pesama da bi se iznenadio koliko je zapravo malo tu uradjeno u mix-u. Svako gleda da na najprostiji nacin dodje do rezultata, a za to je potrebno iskustvo kombinovano sa talentom i slusanjem u realnom vremenu i pristupanju trenutnog zadatka kojeg imas u odredjenoj pesmi. Nema sanse da ti sve radi isto na svakoj pesmi, sve dok ne koristis sve iste zvuke u svakoj pesmi pa ni tad!

yoloko
28-02-2011, 03:48 PM
preslushaj hiljade i hiljade semplova, farbi...itd

ispitaj kako se ponashaju na razlicitim sistemima, naravno, pogotovo na zvucnicima na kojima radish

ako govoris o modernoj produkciji,izvali koji deo spektra i kakve frekvencije prolaze na najgorim i najmanjim mogucim zvucnicima tj. na mobilnom
naravno, u pitanju je i glasnoca sempla, i njegova struktura koja bi izdrzala dodatni limiting

dinamik procesore jako malo koristi, kad ih koristish znaj tacno zasto su tu
zaboravi neko znatno dodavanje ili oduzimanje na EQ
i NE oslanjaj se na njih prilikom izbora zvukova

sto se tice sinteva, sto vishe posla na zvuku postaraj se da odradish u samom sintu

da bi izostrio uvo za dobar sempl ili farbu, nema kompromisa
gledaj da sve bude savrsheno

poz

Igor
28-02-2011, 03:53 PM
Ma 'de da ćuti?, 'si lud!?!
Samo cepaj! :grin:

ajoe
28-02-2011, 03:58 PM
Pa nema tu kako je najlakse, svaka pesma je prica za sebe, cujes, procenis, uradis.

Mislim da i dalje pogresno shvatas Da Bear-a... Na tvoj prvi post na forumu lepo ti je odgovorio kako treba. Nema potrebe da budes ljut. Ako ti se ne svidja njegov odgovor, pitaj te ljude koji si naveo.
Citajuci na GS-u po meni najbolje gostovanje, gostovanje Bruce Swedian-a, iznenadio sam se kako je odgovarao na neka "pocetnicka" pitanja.
Tipa neko ga je pitao (posto Bruce forsira pricu da treba sto manje koristiti kompresora u miksanju):
"How do I acomplish -11, -10 RMS today to my recordings with no compression at all"
Bruce-ov odgovor je bio:
"What is this bullshit about?"

Ili tako nesto... Ne poredim Da Bear-a i Swedian-a, ali mislim da ti je Da Bear dao vrlo detaljan i ljubazan odgovor na pitanje koje si mu uputio i ti si se vec nasao uvredjenim kad ti je rekao da oseca sindrom nestrpljivosti.

Mislim, pustis stvar i pitas Da Bear-a kako je neko na toj stvari postigo neki zvuk, pa nije je DA Bear pravio tu stvar, pitaj tog ko je napravio i vidi da li ce ti se svideti njegov odgovor.
To bi isto bilo kao kad bih ja pustio Who Wants To Live Forever od Queen-a na forum i pitao "Kako je Fredy Mercury odpevao ovo? Ja bih zeleo tako isto", jednostavno, vezbao je decenijama da peva i odpevao ga :S
Ja ne znam nista o pevanju i tehnikama pevanja, ali mogu da naucim sve o pevanju, pa opet necu pevati ko Fredy ne budem li vezbao. Simple as that, znas dosta o tehnikama, barem ono sto pises, uzmi vrti dok ne izvrtis zvuk koji zelis :S Nema lakseg puta! Ne postoji magicna tehnika ili nesto sto radi svuda. Sta vise mislim da kad bi video mix sessions nekih poznatih pesama da bi se iznenadio koliko je zapravo malo tu uradjeno u mix-u. Svako gleda da na najprostiji nacin dodje do rezultata, a za to je potrebno iskustvo kombinovano sa talentom i slusanjem u realnom vremenu i pristupanju trenutnog zadatka kojeg imas u odredjenoj pesmi. Nema sanse da ti sve radi isto na svakoj pesmi, sve dok ne koristis sve iste zvuke u svakoj pesmi pa ni tad!

Iznervirao sam se kad je krenuo da omalovazava i govori kako smo svi nedostojni svega! Mozda ja zelim da budem hobista koga ne zanima da se obogati od toga nego hoce da uziva malo,mozda?
A vec godinu dana smaram te ljudi i vec godinu dana oni odgovaraju, toliko o tome.
E vidis gearslutz sam uvek nekako preskakao, mislio sam da je orijentisan iskljucivo na analogne instrumente. Odlicna ideja, sad cu da krenem tamo da hejtujem :) zahvaljujem!!

Znak
28-02-2011, 03:59 PM
preslushaj hiljade i hiljade semplova, farbi...itd

...ako hoće? načisto da podilkani?. Zamisli situaciju da je Robi Kriger 1965. sa devetnaest godina odlučio da isproba hiljade i hiljade gitara pre nego ?to krene da snima. Jo? i danas bi ih isprobavao. Srećom, shvatio je da je Gibson SG sasvim dovoljan.

Filip_
28-02-2011, 04:06 PM
Filip, ne vidim zasto mi se obracas u trecem licu? Drago mi je da sam te nasmejao, bar neko dobro u svemu, ali ljudima se obracas u drugom licu. Javi se ponekad, mozemo da popricamo i o gramatici.

Ajoe, ako pogledas drugu stranu videces moj komentar na onu pesimisticnu recenicu upucenu tebi.

Obratio sam ti se u 3. licu zato sto sam mislio da si vec zaradio ban, samim tim ne bi mogao da mi odgovoris, a to znaci da jednostavno ne bi mogao da budes "tu" na temi i forumu :D.

Imao sam i ja par pitanja pre nekoliko meseci za Da Bear-a u vezi nekog softvera, slicno mi je odgovorio, ostro i veoma kriticki. Covek je takav i end of story, ali nisam bas osuo paljbu sa psovkama, jednostavno pokupis one recenice koje mozes da primenis i koje ti koriste za dalji rad, zahvalis se i to je to.

DaBear
28-02-2011, 04:12 PM
preslushaj hiljade i hiljade semplova, (jel mozes da preporucis neki od tih hiljadu?) farbi...itd

ispitaj kako se ponashaju na razlicitim sistemima, (na kojim sistemima?) naravno, pogotovo na zvucnicima na kojima radish

ako govoris o modernoj produkciji,(kojoj produkciji? Ja nevolim sve ove moderne produkcije) izvali koji deo spektra (sta je spektar?) i kakve frekvencije prolaze na najgorim i najmanjim mogucim zvucnicima tj. Na mobilnom ((jel moze iphone?)
naravno, u pitanju je i glasnoca sempla, (koliko?) i njegova struktura koja bi izdrzala dodatni limiting (kazi kako i sta je to?)

dinamik procesore (jel mozes da preporucis neki i kazes kako?) jako malo koristi (kako malo? Objasni) kad ih koristish znaj tacno zasto su tu
zaboravi neko znatno dodavanje ili oduzimanje na eq (koliko oduzimanje i dodavanje tacno?)
i ne oslanjaj se na njih (na koga?) ) prilikom izbora zvukova

sto se tice sinteva, (jel mozes da preporucis neki sint?)) sto vishe posla na zvuku postaraj se da odradish u samom sintu kako to da uradim?

da bi izostrio uvo (kako da izostrim uvo?) za dobar sempl ili farbu, nema kompromisa
gledaj da sve bude savrsheno (objasni kako?)

poz

pitanja su u tekstu>>>

ajoe
28-02-2011, 04:28 PM
Ajoe, ako pogledas drugu stranu videces moj komentar na onu pesimisticnu recenicu upucenu tebi.

Obratio sam ti se u 3. licu zato sto sam mislio da si vec zaradio ban, samim tim ne bi mogao da mi odgovoris, a to znaci da jednostavno ne bi mogao da budes "tu" na temi i forumu :D.

Imao sam i ja par pitanja pre nekoliko meseci za Da Bear-a u vezi nekog softvera, slicno mi je odgovorio, ostro i veoma kriticki. Covek je takav i end of story, ali nisam bas osuo paljbu sa psovkama, jednostavno pokupis one recenice koje mozes da primenis i koje ti koriste za dalji rad, zahvalis se i to je to.

Ahaaa, ok ok, izvini onda, bas sam bio iznerviran, mislio sam da i ti hoces da provociras. Izvini, moja greska

ajoe
28-02-2011, 04:33 PM
DaBear, neki mnogo pametniji ljudi od nas su rekli:
"Velicina ljudi se ogleda u njihovom odnosu prema malim ljudima"

Znak
28-02-2011, 04:47 PM
"Velicina ljudi se ogleda u njihovom odnosu prema malim ljudima"

I obratno. Ako se oseća? kao "mali čovek" to ne opravdava onako ru?no psovanje na prvu loptu, pa jo? potpuno neizazvano. DaBear je odvojio neko vreme da ti pristojno odgovori, a ti, smatrajući valjda da je du?an u najmanju ruku da zagreje stolicu jedno sedam dana i napi?e ti detaljno uputstvo za uspe?nu muzičku karijeru, ospe? po uvredama. Sedi, jedan.

awacs
28-02-2011, 04:50 PM
I obratno. Ako se oseća? kao "mali čovek" to ne opravdava onako ru?no psovanje na prvu loptu, pa jo? potpuno neizazvano. DaBear je odvojio neko vreme da ti pristojno odgovori, a ti, smatrajući valjda da je du?an u najmanju ruku da zagreje stolicu jedno sedam dana i napi?e ti detaljno uputstvo za uspe?nu muzičku karijeru, ospe? po uvredama. Sedi, jedan.

E, ba? tako!

Pozdrav,

Vasa

Filip_
28-02-2011, 04:56 PM
Ne znam...znam samo da svadja nikuda ne vodi...nevermine, trebalo bi ovu temu lock (posto se skroz skrenulo sa teme) i onda sve ispocetka, smirenije :D.

Braca
28-02-2011, 05:27 PM
Administratori ocigledno spavaju, napusi vas covek do jaja i nista. Ne mogu da verujem.
Ajoe ja mislim da si ti jako iskren lik i cenim to kod tebe jako. I sam ne volim DaBearove odgovore, ali on je takav zato i njega obozavam, on ti kaze pa ako ti se svidja svidja
Posto sam sigurno duplo stariji od tebe ja ti mogu samo reci juri svoju ideju i neces pogresiti, ja imam 51 godinu i nikada ne kazem i ne tvrdim da znam, prosto muzika je nesto sto volim i od toga ne odustajem. Ali ti kazem i preporucujem nemoj na taj nacin jer od toga neces imati puno koristi. Uci, radi, snimaj pa makar i ne bili dobri rezultati ali do najvaznijih stvari moras doci sam, svojim zakljucivanjem-nijeda tutorijal ili DVD to ne pruza. Razumem te da si bio isprovociran, ali Da Bear je jako dobar lik. Mozemo da se ne slazemo ali to na finjaka, uvrede nikome nisu potrebne.
Ako sam nesto pomogao drago mi je

Mika Technika
28-02-2011, 05:37 PM
preslushaj hiljade i hiljade semplova, (jel mozes da preporucis neki od tih hiljadu?) farbi...itd

ispitaj kako se ponashaju na razlicitim sistemima, (na kojim sistemima?) naravno, pogotovo na zvucnicima na kojima radish

ako govoris o modernoj produkciji,(kojoj produkciji? Ja nevolim sve ove moderne produkcije) izvali koji deo spektra (sta je spektar?) i kakve frekvencije prolaze na najgorim i najmanjim mogucim zvucnicima tj. Na mobilnom ((jel moze iphone?)
naravno, u pitanju je i glasnoca sempla, (koliko?) i njegova struktura koja bi izdrzala dodatni limiting (kazi kako i sta je to?)

dinamik procesore (jel mozes da preporucis neki i kazes kako?) jako malo koristi (kako malo? Objasni) kad ih koristish znaj tacno zasto su tu
zaboravi neko znatno dodavanje ili oduzimanje na eq (koliko oduzimanje i dodavanje tacno?)
i ne oslanjaj se na njih (na koga?) ) prilikom izbora zvukova

sto se tice sinteva, (jel mozes da preporucis neki sint?)) sto vishe posla na zvuku postaraj se da odradish u samom sintu kako to da uradim?

da bi izostrio uvo (kako da izostrim uvo?) za dobar sempl ili farbu, nema kompromisa
gledaj da sve bude savrsheno (objasni kako?)

poz

pitanja su u tekstu>>>

hahahaahhaha ovo je Vrh!!!

ajoe
28-02-2011, 07:33 PM
Bracin i Surferov odgovor na sve ovo je nesto najbolje sto sam u skorije vreme procitao! Izgleda da sam debelo promasio sto se tice korisnika ovog foruma, hvala vam!!

(Napomena:Izvinjavam se unapred clanovima koje sledeci redovi i recnik mogu uvrediti)

Najvise mrzim palamudavce koji prodaju muda za bubrege.
NE OCEKUJEM nista niodkoga ako mu ne platim, niti od devojke sex niti od nekoga odgovor. SMATRAM (ako gresim ispravite me) da ako ti se neko obraca na fin nacin i sa duznim postovanjem, treba da mu uzvratis isto, molim vas lepo, procitajte temu celu jos jednom i pogledajte odgovore koje dobijam na pitanja koja su u okviru teme, a postavljena sa svim postovanjem prema doticnom. Ne trebaju mi osude i "spustanja na zemlju", "treznjenja" ili sta god. Ako neko NE ZNA, NEMA VREMENA ili je razlog neki treci, zar nije ljudskije, prijatnije, normalnije da jednostavno tako kaze?
To odgovor na Znakov post. To sto ti smatras da je moja reakcija neizazvana je tvoj problem, ja mislim da nije.
SAMO SMATRAM DA PRIJATELJSKI NASTROJENO PITANJE ZASLUZUJE TAKAV ODGOVOR, AKO NE ONDA BAR NE NIPODASTAVANJE I OMALOVAZAVANJE.
To je sva moja poenta. Ja sam ga prvo na fejsu pitao ima li vremena i smem li uopste da postavljam pitanja na forumu nekome odredjenom. Takodje pogledaj kako sam postavljao pitanja, da li je bilo bezobrazluka u mojim postovima, da li sam rekao-e sad moras da odgovoris? Ja bre tom sabanu persiram, jer sam video da je stariji od mene. I onda mi reci cime sam zasluzio sve njegove negativne komentare u fazonu "odustani odmah, dzaba si krecio"?

Na sve strucnjake sto se smeju bearovom "sarkasticnom" odgovoru na sve ovo imam samo da pitam-sta fali pitanjima? I sam na pocetku nisam mogao da izaberem koji npr sample pack da izaberem u tolikom moru slicnih, koje monitoring slusalice i sl.
Da nisam toliko dobar sa engleskim jezikom, a zelim da se bavim ovim iz hobija ili profesionalno jednog dana, znaci apsolutno sam osudjen na neuspeh?! Tutoriala na srpskom nema, uputstva za softver su na stranim jezicima, a zbog "gospode pametnjakovica" ne smem da pitam na forumu jer ce me ispljuvati kao poganog ciganina skitnicu zato sto hocu da se bavim necim u cemu oni nisu ili su delimicno uspeli.

Elem, svaki put kad sam citao temu i nove odgovore, pritisak mi je skakao. Tako da vas najljubaznije molim da ne postavljate nista vise. :)

I za kraj:
DaBear, ti si jedan obicni palamudavac, ako te moja ili bilo cija druga pitanja vredjaju, vredjaju ti inteligenciju, preskoci ih i reci kao Vendi "To je toliko slozeno pitanje. Ja ne mogu da odgovaram na debilska pitanja" (http://www.youtube.com/watch?v=skbHyc6EBPU) i sve bi bilo ok.
A ne ovako da na pitanja odgovaras zamenom subjekata (Cubaka odbrana)

DaBear
28-02-2011, 07:42 PM
e svasta boze.....bas sam pogledao sve od pocetka...tek od odgovora no.10 sam malo "podviknuo"...hehe..ali nista toliko da se sad oko toga dize ovakva halabuka...
Stvarno bez veze....

cela stvar KOD BILO KOG HOBIJA je da se sve polako OTKRIVA i IZUCAVA na tenane..u tome je draz hobija..da SAM nesto uradis, svojim rukama i svojom glavom.

Sad da ja slikam iz hobija - jel treba da pitam okolo kako neko mesa boje ili koje platno koristi ili kako se drzi cetkica itd....
Sam istrazujes, mazes, mesas, mrljas...i ako imas talenta - ispadne nesto!!

ajoe
28-02-2011, 07:52 PM
e svasta boze.....bas sam pogledao sve od pocetka...tek od odgovora no.10 sam malo "podviknuo"...hehe..ali nista toliko da se sad oko toga dize ovakva halabuka...
Stvarno bez veze....

cela stvar KOD BILO KOG HOBIJA je da se sve polako OTKRIVA i IZUCAVA na tenane..u tome je draz hobija..da SAM nesto uradis, svojim rukama i svojom glavom.

Sad da ja slikam iz hobija - jel treba da pitam okolo kako neko mesa boje ili koje platno koristi ili kako se drzi cetkica itd....

Ako bi crtao akvarel na platnu za kredu ili ugalj boja bi ti se susila i otpadala, mesao ti do prekosutra ili ne. Ako bi mesao boje u posudama, trosio bi ih vise nego ako bi ih mesao na paleti. Ako bi primetio da pastel moze da se radi prstima, mozda bi probao tako i sa nekom drugom tehnikom i verovatno pogresio, dok ako bi pokusao da u pastelu boje mesas na kanvasu ne bi dobio ni priblizne rezultate kao npr crtajuci temperama.
To su neke stvari koje bio mozda otkrio jednog dana i sam ali bi ti bilo mnogo lakse kada bi ti neko sa iskustvom rekao to na pocetku.
Niko ti ne moze pokazati kako se izvlace linije ili crta pointilizam ali da ti pomognu da pocnes, upute u pravom smeru, daju par korisnih saveta ako zelis da znas kako treba da crtas platno koje pada preko necega i sl. tu mnogo moze da ti pomogne savet.

Pravila ne postoje ni tu, ali i u muzici i u slikarstvu postoje SMERNICE

Everbeatz
28-02-2011, 07:59 PM
Stvarno bez veze....

Hoces da kazes da treba da se provede dosta vremena izucavajuci i uceci neki materiju da bi bio dobar u istoj??? SKANDALOZNO!!!!!!:D

awacs
28-02-2011, 07:59 PM
Elem, svaki put kad sam citao temu i nove odgovore, pritisak mi je skakao. Tako da vas najljubaznije molim da ne postavljate nista vise. :)

I za kraj:
DaBear, ti si jedan obicni palamudavac, ako te moja ili bilo cija druga pitanja vredjaju, vredjaju ti inteligenciju, preskoci ih i reci kao Vendi "To je toliko slozeno pitanje. Ja ne mogu da odgovaram na debilska pitanja" (http://www.youtube.com/watch?v=skbHyc6EBPU) i sve bi bilo ok.

E, po?to sam pročitao sve ?to si do sada napisao na ovom forumu toplo ti preporučujem da batali? baktanje produkcijom i da se pre?altuje? na repovanje, po?to te to ba? onako dobro kenja. Mislim, poseduje? i vokabular i potrebnu energiju.

Htede reći "zamenom teze" (ignoratio elenhi)?

Pozdrav,

ajoe
28-02-2011, 08:16 PM
E, po?to sam pročitao sve ?to si do sada napisao na ovom forumu toplo ti preporučujem da batali? baktanje produkcijom i da se pre?altuje? na repovanje, po?to te to ba? onako dobro kenja. Mislim, poseduje? i vokabular i potrebnu energiju.

Pa,hvala na komplimentima,valjda :)

Htede reći "zamenom teze" (ignoratio elenhi)?
Pozdrav,

EEEE,da bre,bravo,znao sam da sam cuo tako nesto od drugova sa pravnog i odmah povezao sa Cubaka odbranom ali sam zaboravio sta tacno! Bravo bravo bravo :)

A samo mi ti reci molim te kako bi se poneo kad bi usao u restoran i pitao konobara "dobar dan, imate li neki slobodan sto" a on ti odgovorio sa "koji tebi sto da dam, sta ti uopste jedes u restoranu, ionako vise volis sarme, moras 7 dana da postis da bi jeo u restoranu, a i kad budes jeo ima da ti se smuci"???

Mika Technika
28-02-2011, 08:25 PM
Bracin i Surferov odgovor na sve ovo je nesto najbolje sto sam u skorije vreme procitao! Izgleda da sam debelo promasio sto se tice korisnika ovog foruma, hvala vam!!

(Napomena:Izvinjavam se unapred clanovima koje sledeci redovi i recnik mogu uvrediti)

Najvise mrzim palamudavce koji prodaju muda za bubrege.
NE OCEKUJEM nista niodkoga ako mu ne platim, niti od devojke sex niti od nekoga odgovor. SMATRAM (ako gresim ispravite me) da ako ti se neko obraca na fin nacin i sa duznim postovanjem, treba da mu uzvratis isto, molim vas lepo, procitajte temu celu jos jednom i pogledajte odgovore koje dobijam na pitanja koja su u okviru teme, a postavljena sa svim postovanjem prema doticnom. Ne trebaju mi osude i "spustanja na zemlju", "treznjenja" ili sta god. Ako neko NE ZNA, NEMA VREMENA ili je razlog neki treci, zar nije ljudskije, prijatnije, normalnije da jednostavno tako kaze?
To odgovor na Znakov post. To sto ti smatras da je moja reakcija neizazvana je tvoj problem, ja mislim da nije.
SAMO SMATRAM DA PRIJATELJSKI NASTROJENO PITANJE ZASLUZUJE TAKAV ODGOVOR, AKO NE ONDA BAR NE NIPODASTAVANJE I OMALOVAZAVANJE.
To je sva moja poenta. Ja sam ga prvo na fejsu pitao ima li vremena i smem li uopste da postavljam pitanja na forumu nekome odredjenom. Takodje pogledaj kako sam postavljao pitanja, da li je bilo bezobrazluka u mojim postovima, da li sam rekao-e sad moras da odgovoris? Ja bre tom sabanu persiram, jer sam video da je stariji od mene. I onda mi reci cime sam zasluzio sve njegove negativne komentare u fazonu "odustani odmah, dzaba si krecio"?

Na sve strucnjake sto se smeju bearovom "sarkasticnom" odgovoru na sve ovo imam samo da pitam-sta fali pitanjima? I sam na pocetku nisam mogao da izaberem koji npr sample pack da izaberem u tolikom moru slicnih, koje monitoring slusalice i sl.
Da nisam toliko dobar sa engleskim jezikom, a zelim da se bavim ovim iz hobija ili profesionalno jednog dana, znaci apsolutno sam osudjen na neuspeh?! Tutoriala na srpskom nema, uputstva za softver su na stranim jezicima, a zbog "gospode pametnjakovica" ne smem da pitam na forumu jer ce me ispljuvati kao poganog ciganina skitnicu zato sto hocu da se bavim necim u cemu oni nisu ili su delimicno uspeli.

I za kraj:

evo, ja cu te pozvati da dodjes kod mene(iako nisam niko i nista), i pokazacu ti neke tehnike koje sam naucio, i moci ces da ih primenis u el.muzici, jer i sam radim el. mjuz. jel ok to? i banke cu ti snimiti, i vst pluginove, sve sto ti bude trebalo za rad.

awacs
28-02-2011, 08:46 PM
A samo mi ti reci molim te kako bi se poneo kad bi usao u restoran i pitao konobara "dobar dan, imate li neki slobodan sto" a on ti odgovorio sa "koji tebi sto da dam, sta ti uopste jedes u restoranu, ionako vise volis sarme, moras 7 dana da postis da bi jeo u restoranu, a i kad budes jeo ima da ti se smuci"???

Mislim da bih pitao konobara koliko ko?ta iznajmljivanje kofe za povraćanje. Pa bih onda procenio da li mi se sve to isplati.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Ti ono be?e reče da sve slobodno vreme (tj. vreme koje ne posvećuje? faksu, treninzima i devojci) posvećuje? muzičkoj produkciji. Iz svega ?to si napisao čini mi se da poprilično koristi? i vreme i pamet i energiju na online prepisku. Nije to dobro za mlad organizam.

Gianfranco
28-02-2011, 10:21 PM
Znaci niko nece da decku kaze kako da napravi perfektan kick+bass?
Tj. bar da mu kaze sta da ne radi da ne luta... ? :confused:

Postoji jedna anegdota,koju sam cuo/procitao negde... gde student medicine pita profesora/doktora zasto je nekome potrebno 5-6 godina faxa + 5 godina dodatnog usavrsavanja da bi mogao da operise slepo crevo,kada tu nema nista toliko slozeno,sto ne bi moglo da se nauci za par dana.
Doktor mu je na to odgovorio... mogu te za mesec dana nauciti da operises slepo crevo,ali bi mi godine trebale da te naucim sta da radis ako dodje do komplikacija...

Ovo ovde je veoma slicno...

S tim sto su ovde u startu komplikacije! :)

Ono sto mladi producenti ne znaju je bolna cinjenica, da je da bi se doslo do
nivoa da mozes da pravis kick+bass da zvuce "perfektno" kao kod top dance producenata ,potrebno uloziti vise vremena i napora nego da se zavrsi elektrotehnicki fakultet sa prosekom 10,00.

Zasto?

Zato sto svake godine imamo bar jednog etf-ovca sa prosekom 10,00,ali nemamo svake godine novog Eric Prydz-a ili Deadmau5.

Ono sto najvise napreduje za tih 5-10 godina koliko je potrebno da se dodje do nivoa majstora su usi i mozak... Ucis da cujes...
Tehnike mogu da se nauce brzo,ali dzaba to sve,kada su za "siljenje" usiju potrebne godine i godine slusanja/iskustva...

Prema tome nema jednostavnog odgovora pocetniku na pitanje kako napraviti kick+bass da zvuce perfektno,kao sto ne mozes nekom odgovoriti na pitanje kako da napravi putnicki avion.

Filip_
28-02-2011, 10:24 PM
(iako nisam niko i nista),

Cemu taj pesimizam? Ne moras reci da si neka faca, ako nisi, ali je takodje suvisna/nepotrebna i recenica da si niko i nista. :shock:

Cuo sam dosta davno neke tvoje stvari, bese u Frutiju radis, pa finalni rad radis u Cubase-u, dosta su mi se svidele i kvalitet im je na zavidnom nivou.

Smatracu i sebe pozvanim (na prolece ili leto dolazece), najvise oko razmene VST-jeva :rolleyes:...ili moram da uradim sve kao Ajoe da bi zasluzio poziv? :D

P.S. - Nazalost, na fax-u ima jako malo ljudi koji rade elektroniku, a da nije trance, a jos manje njih koji hoce da razmene nesto (cast izuzecima) i podele sa drugima znanje (ili su zadrti i rade nesto sto blage veze nema, ili mozda i ne rade tako, a pricaju da rade tako) :(

Braca
28-02-2011, 10:27 PM
E ovo mi se svidja, iz nekog nesporazuma moze i da se desi prijateljstvo. Bravo za Miku tehniku, evo i ja zovem mladog momka da dodje i poseti me, ima sta da vidi, a ima sta i da pricamo, nisam elektronicar ali to ne menja stvar. Pozdravljam akciju, ali bez ponude nasnimavanja, kaznjivo je!

Mika Technika
28-02-2011, 11:12 PM
Cemu taj pesimizam? Ne moras reci da si neka faca, ako nisi, ali je takodje suvisna/nepotrebna i recenica da si niko i nista. :shock:

Cuo sam dosta davno neke tvoje stvari, bese u Frutiju radis, pa finalni rad radis u Cubase-u, dosta su mi se svidele i kvalitet im je na zavidnom nivou.

Smatracu i sebe pozvanim (na prolece ili leto dolazece), najvise oko razmene VST-jeva :rolleyes:...ili moram da uradim sve kao Ajoe da bi zasluzio poziv? :D

P.S. - Nazalost, na fax-u ima jako malo ljudi koji rade elektroniku, a da nije trance, a jos manje njih koji hoce da razmene nesto (cast izuzecima) i podele sa drugima znanje (ili su zadrti i rade nesto sto blage veze nema, ili mozda i ne rade tako, a pricaju da rade tako) :(

ne moras nista da uradis, samo se javi i to je to :)

Mika Technika
28-02-2011, 11:13 PM
E ovo mi se svidja, iz nekog nesporazuma moze i da se desi prijateljstvo. Bravo za Miku tehniku, evo i ja zovem mladog momka da dodje i poseti me, ima sta da vidi, a ima sta i da pricamo, nisam elektronicar ali to ne menja stvar. Pozdravljam akciju, ali bez ponude nasnimavanja, kaznjivo je!

akcija nasnimavanja je u fazonu : try before buy :D

ajoe
01-03-2011, 12:13 AM
U pravi si Awacs, nisam inace takav,samo sam bas pop***** sinoc.
Koji crni pesimizam, Mika kida!! Bas sam na pocetku mog pregleda ovog foruma preslusavao njegove pesme i odlicne su, cudno odlicne, ne mogu da definisem.

E pa ne moze, ja prosao kroz sve ovo a Filip ne mora, ne moze tako :D

Prihvatam oba poziva oberucke. :)
Nije sve u zanru, recimo da sam jedno vreme pokusavao da utvrdim znacaj panorame u produkciji i uporedjivao modernu muziku sa klasicnom. Kim Laoije (muzicar iz Australije, njegove clanke preporucio je Laidback Luke licno) kaze da panning nije bitan uoste i da se oko njega ne treba toliko brinuti, jednostavno nesto levo nesto desno, kick i bas u sredini i to je to. A jos pre godinu dana sam zakljucio da je nekada panorama bila sve, odnosno pozicioniranje instrumenata u prostoru u simfonijskom orkestru. To sam isto hteo da pitam, da li trositi vreme na nesto ako to stvarno nije bitno.

Isto sam hteo da pitam i ako neko zna kako da konvertujem pointere u Object Pascalu-poceo sam i projekat da napravim Peak Controller iz FL Studija plug za Live. Generalno je prosto-uzmes audio signal, uporedis sa gornjom granicom i kao autput saljes odredjeni signal u zavisnosti od jacine ulaznog. Tu mi treba pomoc i nekog iskusnijeg vuka za to kako se signal ponasa u odredjenim situacijama, jer on verovatno mora da se obradi pre ulaska u plug, pa sad da li uzeti nesto kao formant filter ili single notch pass...

Toliko toga sam hteo da pitam, ali posto sam uglavnom bio skoncentrisan na svadju sa drugima, tek se sad prisecam :)
Ovo drugo npr ne umem ni da pitam na engleskom

Sad naravno opet neko moze da doda-sta ce ti neki takav plugin, ima na stotine besplatnih, ko ce da kupi tvoj, cimas se bez ikakve potrebe...
Ja takav nisam nasao, a i da jesam, i dalje bi mi bilo zanimljivo da pravim svoj. Kao sto je Steve Duda napravio onaj, za neke, cuveni Cthulhu.dll plug, koji (koliko sam ja razumeo) uzima odredjeni audio materijal i baca ga po raznim random notama u hormoniji. Meni je i to bilo zanimljivo, sto da ne.

Gianfranco
01-03-2011, 12:36 AM
malo mi je nejasno ovo... decko je pitao dabear-a,ovaj mu lepo odgovorio,ovaj ga iznapusavao najgore kao i ceo ovaj forum ("Vi (skoro) svi pripadnici Rumskog foruma mozete samo da prihvatite da mi popusite kurac. A vi samo dalje ometajte druge ljude pa ce te na kraju da pojedete sva govna koja ste izasrali..... (dramska pauza)
Jebem vam majku svima, pocevsi od administratora pa nadalje." )
Kasnije naziva DaBear-a i sabanom...
"Ja bre tom sabanu persiram, jer sam video da je stariji od mene."

i potom mu se javljaju ljudi koji zele da se vidjaju sa njim... !?
cudno mi je zbog toga sto su se i ranije javljali mnogi ljudi (daleko pristojniji) sa slicnim pitanjima ali niko im ovoliko nije zeleo da izadje u susret...

Mika Technika
01-03-2011, 01:57 AM
U pravi si Awacs, nisam inace takav,samo sam bas pop***** sinoc.
Koji crni pesimizam, Mika kida!! Bas sam na pocetku mog pregleda ovog foruma preslusavao njegove pesme i odlicne su, cudno odlicne, ne mogu da definisem.

E pa ne moze, ja prosao kroz sve ovo a Filip ne mora, ne moze tako :D

Prihvatam oba poziva oberucke. :)

drago mi je da ti se svidjaju :) kada budes hteo da dodjes, da vidis sta i kako, javi se i dogovoricemo se.

ajoe
01-03-2011, 02:05 AM
malo mi je nejasno ovo... decko je pitao dabear-a,ovaj mu lepo odgovorio,ovaj ga iznapusavao najgore kao i ceo ovaj forum ("Vi (skoro) svi pripadnici Rumskog foruma mozete samo da prihvatite da mi popusite kurac. A vi samo dalje ometajte druge ljude pa ce te na kraju da pojedete sva govna koja ste izasrali..... (dramska pauza)
Jebem vam majku svima, pocevsi od administratora pa nadalje." &nbsp;)
Kasnije naziva DaBear-a i sabanom...
"Ja bre tom sabanu persiram, jer sam video da je stariji od mene."

i potom mu se javljaju ljudi koji zele da se vidjaju sa njim... !?
cudno mi je zbog toga sto su se i ranije javljali mnogi ljudi (daleko pristojniji) sa slicnim pitanjima ali niko im ovoliko nije zeleo da izadje u susret...

E pa vidis, mozda zato sto ti drugi ljudi nisu "slepi kod ociju".

Da vec jednom za svagda zavrsim sa tim:
1. Kako sam ja trazio savet? Poslao poruku na fejsu da li isti ima vremena kao prvo, onda ispostovao licnost gospodina do krajnjih granica.
2. Sta sam ja dobio-'hejt' i to jedan veliki, od coveka koga sam sasvim lepo zamolio za savet. Izmedju redova i preporuku i da batalim muziku jer sam samo glupi hobista.

O pristojnosti molim te nemoj da mi pricas, pogledaj prvih nekoliko mojih postova i procitaj ovo gore pa onda reci jesi li ti mozda nekad nekome prisao na taj nacin i trazio savet. Celog zivota me uce da se prema ljudima odnosim posteno i da ce i oni prema meni isto a onda ga ispusim ovako.

Mogu odmah da ti kazem-sujeta mi je povredjena i to iz vise razloga. Prvo sto sam pomislio da je dabear prijateljski nastrojen gospodin i da nema problema sa svojom sujetom i da zeli da pomogne, znaci sto sam se prevario u proceni. Drugo-to sto se prema prokletim strancima, Nemcima, Holandjanima ophodim sa daleko manje postovanja a oni me uvazavaju kako treba.

Ne bi mi ni malo bilo krivo i ne bih se tako poneo da sam jednostavno napisao temu "Odgovori dabear" i onda taksativno ispisao sta me zanima. Ja nepristojan u startu, ne ocekujem ni od njega nista drugo.

I sad mi reci sta ti vise nije jasno.
Citam sad tvoje postove i vidim zasto ti ne kapiras. Izrazi kao "molim" i "hvala" su ti krajnje strani.

Koliko sam video, administratori sasvim dobro odavljaju svoj posao pa cu verovatno biti banovan cim procitaju, tako da nemoj ti da brines tudje brige.

Ne znam sto li ih nema, mozda im je zanimljivo i cekaju da vide sta ce da bude, mozda se ispostavi da smo ja i dabear davno rastavljena braca... :)

Synclavier
01-03-2011, 03:25 AM
Sta znaci to "naprotiv"? Odlican govor, u stilu Braveheart, stvarno!
Pa sta ako se "premnogo" ljudi bavi necim? To sto nisu vrhunski znaci da ne trebaju?
Kad vec povlacis analogije-treba li da ukinemo nize fudbalske lige? Ionako niko od njih nece igrati u Realu, sto se uopste bave fudbalom???
Reci mi samo, molim te, po kojim to kriterijumima ti odredjujes da li neko treba da se bavi ili ne? Lakse bi bilo, popunis neki multiple choice test i odmah vidis da li da se bakces ili ne!

Uhhh, ovde se u medjuvremenu puno toga izdesavalo....:rolleyes: Iako se moj post pojavio posle onog "pikantnog" nisam ga tad primetio, ocigledno da smo pisali u isto vreme.

Ne bih da ponavljam ono sto su mnoge kolege vec rekle i sa cime se slazem, ali da pojasnim ponesto, bar sto se mene tice...

@ajoe: Mislim da stvarno nije bilo razloga za onakvu reakciju,:( i sto se mene tice zbog nje si zasluzio ban, jer se, ama bash, niko prema tebi nije odnosio sa nipodastavanjem. Isto tako mislim, da forum ne treba da napustas, jer niko nema nista protiv tebe licno i tvoje potrebe da ucis i napredujes. Opste konstatacije su opste i nisu upucene tebi licno. Prema profilu svojih pitanja (nivo opstosti) mislim da nije bas nesto ni bilo moguce dati bogznakoliko drugacije ili detaljnije odgovore od onih koje si dobio Ovo cu pokusati da rasclanim u nekoliko koraka.

1. Ja forume ovakvog tipa shvatam, pre svega, kao zajednicu profesionalaca ili onih koji to zele da postanu koji se bave poslom iz srodnih bransi i na nivou su poznavanja materije koji ne varira bas od nula do plus beskonacno nego je u nekim okvirima koji ne sputavaju i na banalizuju komunikaciju i zelju za saradnjom.
2. Svi se slazemo da su google i wikipedia veoma mocne alatke za "doznati svasta", ali ne mogu biti osnovno sredstvo za ucenje. Ovo, naprosto, zato sto se tu moze naci (pored velioke kolicine korisnog) i ogromna gomila "znanja" sumnjivog kvaliteta koja cesto ne prolazi ni najosnovniju ekspertizu, jer bukvalno svako moze pisati "naucne istine" za wikipediu i postavljati "tutorijale i demoe" na youtube-u. Nekakva ozbiljnija redakcija, autorizacija ili recenzija niti postoji niti je moguca (sto ima i nekih svojih prednosti, da budem iskren), pa zato uvek ostaje doza rezerve. I dok je na wikipediji nesto bolja situacija gotovo 3/4 tutorijala na youtube-u su prodavanje magle i navlaka za gubljenje vremena. Zato, u najmanju ruku,treba biti oprezan sa primenom tog i takvog "znanja". Naravno, uvek ima dobrih primera kao sto je skoro bio (a jedan kolega sa foruma nas je uputio) sa odlicnim Fabfilter plugovima :D i u njemu si mogao naci i ponesto za "svoj problem". I, sad cu ja da po ko zna koji put ponovim ono sto su cesto i druge kolege sa ovog puta govorile: pre nego postavis pitanje, proveri da li vec postoji odgovor koji ti je na dohvat ruke, a u ovom slucaju si do njega mogao doci da si napravio mali search foruma, ako je to ono sto te zadovoljava, ali to vec ima veze sa tackom...
3. Tvoje pitanje je krajnje opsteg karaktera i ja ne mogu da zamislim adekvatan odgovor u odnosu na njega osim onoga sto si vec bio dobio i sto te je toliko naljutilo... Na pitanja tog tipa mozes dobiti samo "predgovor" ili "uvodno poglavlje". Evo, ja konkretno iz tvog pitanja nisam mogao da shvatim ni koju vrstu muzike produciras, ni da li su taj bass i kick zivi instrumenti ili sample-ovi ili synth generisani, ni da li produciras studijski projekat ili neki live act, da li su svirani ili "crtani", koji je taj nivo I oblik separacije koji trazis, kakav dinamicki tretman zelis (sta je etalon?) koliko siroku stereo sliku zelis i koliki upliv reverba u svojoj produkciji, koliko su gusti tvoji aranzmani i sta koristis od instrumenata i koliko imas mogucnosti da intervenises i MIDI-u.... Ovako iz informacija koje si nam dao sve tehnike koje si pominjao i mogu i ne moraju da se koriste i nema "tacnog odgovora". U suprotnom, postoje (dobre i proverene) i audio i MIDI tehnike da se stvari poboljsaju, ali eq, comp $ co, dolaze na kraju posle korektno uradjenog svega sto prethodi... Sve ovo "pipanje mraku" je moglo da se izbegne da si lepo postavio nekakav demo sa svim problemima koje nosi i da svako ko se oseca da moze da da koristan predlog javi, a takvih na ovom forumu ima, veruj mi, puno.
4. Ako vec sve to ne znamo, jedini smisleni odgovori i mogu biti da pre svega obratis paznju na dobro konstruisan groove, aranzman (harmonije, vodjenje kontrapunkt linija, slog,...), izbor farbi, semplova, reverba, kontrolu faznog stava (eto, mozda je "nezgodan" fazni stav izmedju kick-a i bass-a izvor tvojih problema)....
5. Okreni, obrni, ovaj forum je ipak sareno drustvo i po iskustvu i po znanju i to nije nista sto je nepremostivo. Problem je kad neko pomisli da je ovaj format pogodan za ucenje "velikih istina i znanja". Po nekoj svojoj definiciji, forumi sluze za razmenu iskustava, a ne za ucenje fundamentalnih stvari. Za to postoje skole, knjige, praksa, licno usavrsavanje i... internet (sa svim svojim vrlinama i manama). Iznenadio bi se, kad bi fundamentalno dobro "potkovan" poceo da se bavis konkretnim problemima u produkciji do cega bi sve mogao da dodjes sam. Veruj mi da ne bi bilo nikakvo cudo da sam dodjes do nekiih postavki (da ne kazem receptura ili trikova) u npr. ozvucavanju i postavci mikrofona u nekoj studijskoj situaciji i kasnije isto to sebi potvrdis citajuci neku od specijalistickih knjiga ili gledajuci neki tutorial.8-) I dan danas se secam postova ljudi koji su imali “ozbiljnu I casnu” nameru da kroz par postova iskusnijih kolega za par dana nauce "sve o aranziranju, produkciji vokala, ozvuci bubnjeva, orkestraciji, postavci back vokala...' Imao sam cak jednog "kolegu" koji je "mrtav hladan" govorio kako stvarno mora da odvoji jedno popodne da savlada "tu harmoniju"...:rotfl:Opet ponavljam, nije upuceno direktno tebi, ovo je cesta pojava koja nekog ko se ozbiljno bavi poslom ili iziritira ili odvrati od svake zelje da nekom sa takvim odnosom prema “ucenju I napredovanju” pomogne. Dakle, prvo se informisi o fundamentalnim stvarima, rascisti sa sobom sta tacno zelis da postignes, a zatim postavi jasno i konkretno pitanje pogodno za forum. U okvirima svog znanja, na takvo pitanje bih uvek dao najbolji odgovor koji moze da se spakuje u pristojan post.<O:p></O:p>
6. Moja izjava da se “premnogo ljudi bavi ovim poslom” je samo posledica realnosti da se veliki broj ljudi, samo zato sto ima nekakav kompjuter, bavi (kao ) produkcijim ili nekim “muzickim” poslom. Rezultat toga je da su u svetskim okvirima muzicka scena I industrija takvi kakvi jesu, svidjalo se to nekom ili ne. Ta I takva, novostvorena vecina stvara etalon I pravila u industriji zbog kojih se ista I raspada. Ovo nije pesimizam, ovo je realno stanje stvari koje je, ponavljam, posledica razmisljanja I rada vecine. Sa ovakvom konstatacijom ni na kraj pameti mi nije bilo da te od necega odvracam ili bacam u ocaj. Naravno da ne treba da rade samo najbolji I da treba da postoje I “nize lige” kao sto kazes, to nije sporno. Sporno je sto je vec i sam pojam toga sta je “Real”, a sta “Cukaricki” dobrano relativizovan. Nije se kolicina dobre muzike smanjila; dobrih autora, sviraca, aranzera, producenata ima I dalje, samo se proizvodnja skarta drasticno povecala, a taj skart nas vreba “iza svakog coska” I trazi “prvoligaski” tretman. Ali da ne idem dalje u off topic… I, da, nisam ja, niti bilo ko drugi, koji “odredjuje” ko treba, a ko ne treba da se bavi ovim poslom, svako moze da proba. Mogu samo da imam intimno misljenje o necijem radu i kompetentnosti.

<O:p</O:pDa ne davim dalje...

yoloko
01-03-2011, 03:33 AM
@ bear
nema smisla opsirnije odgovarati,
decku bi trebalo da su dovoljna samo usmerenja

DaBear
01-03-2011, 06:57 AM
@ bear
nema smisla opsirnije odgovarati,
decku bi trebalo da su dovoljna samo usmerenja

jbga..dok sam bio baziran u Soho Studios, redovno su dolazili klinci (16, 17 godina pa na gore) na praksu. I nagledao sam stotine i stotne puta za 6 godia (koliko sam bio tamo) kako se mnoge stvari nedaju pokazati i nauciti velikom broju ljudi, ukoliko se na "zagreje stolica".
U se i u svoju kljuse je najbolji savet! Od njih 200, koliko su prodefilovali, samo su dvojica ostali u tom poslu danas !!! Znaci 0,5 - 1%

Ako se za svaku sitnicu pita neko na nekom forumu i dobije se 50 razlicitih odgovora, izgubi se mnogo mnogo vise vremena isprobavajuci sve te "savete" dok se za to vreme vec moglo stici do rezultata

Koliko sam puta bio kod nekih prijatelja cija deca"sviraju"...bubnjeve , gitaru, sta vec...loze se itd..i pitaju sta mislim, jel mali talentovan (posto se vec "bavi muzikom" 2-3 godine , na primer i kad im kazem da je dete operisano, svi padnu u komu !!!!
Posle se ispostavi da je sve bila prolazna faza i da se instrument zaboravio cim se "otkrilo" nesto drugo!!

Jednostavno - to se cuje!! Dali neko ima 8 godina ili 16 godina, i tek pocinje ili svira 5 godina - cuje se da li tu ima talenta ili ne.
Isto tako - kad krenu pitanja, za koja je PO MENI jos uvek rano, odmah se propozna da li je doticni novajlija i da li ide u pravom smeru !! Obicno se nedostatak znanja skriva nepoznavanjem nekih osnovnih stvari koje su u stvari najvaznije !!

Znak
01-03-2011, 07:04 AM
kad im kazem da je dete operisano, svi padnu u komu !!!!

Tako je navodno Balzak pročitav?i priču nekog mlađanog pisca izjavio da od dotičnog nikad neće biti knji?evnik. Onda ga podseti?e da je to jedan od njegovih početničkih uradaka.

gregor z
01-03-2011, 07:12 AM
Jaooo....mene nema par dana i dogodi se najdu?i thread do sada....

Koliko sam uspeo na brzo pročitati.....bilo je i vrijedanja i svakojakvih obtu?ivanja....a i veoma pametnih odgovora....

Odmah , kad stignem sve pročitati ču odlučiti, kako dalje sa tim topicom...

Pozdrav,

Gregor

DaBear
01-03-2011, 07:14 AM
Tako je navodno Balzak pročitav?i priču nekog mlađanog pisca izjavio da od dotičnog nikad neće biti knji?evnik. Onda ga podseti?e da je to jedan od njegovih početničkih uradaka.

Naravno! I svi moji radovi od prvih 10 godina bavljenja muzikom su mi danas smesni, ali i ja sam bio tvrdoglav i istrajan !!
Procitaj ono napisano o 1% ljudi (koji stvarno rese)

E sad...sto se sve promenilo u zadnje vreme i sto ni taj 1% nema mnogo nade, to je...NEEEEEEEEE! DOSTAA!!!!!!!!!!!:D

Znak
01-03-2011, 10:24 AM
I svi moji radovi od prvih 10 godina bavljenja muzikom su mi danas smesni, ali i ja sam bio tvrdoglav i istrajan !!

I moji radovi od prvih 20 godina bavljena muzikom stvarno su očajni, ali ne odustajem...

gregor z
01-03-2011, 10:54 AM
O.K., evo pročitao sve...po mom mi?ljenju je debata interesantna, ali se vodi na nivoju , koji nije o.k. za ovaj forum.

AJOE: za početak...neču te banovati, iako bi to mnogi več davno uradili jer jednostavno mislim , da to neče ni?ta promjeniti i nisam sklon banovanju.
Postavio si pitanja , koja su smislena i istina je da nisi dobio "direktni" odgovor - jer on po meni ni ne postoji. Svako če ti drugčije odgovoriti - a ?ta če? upotrijebiti mora? sam odlučiti. A informacija na internetu i na ovom forumu več ima ogromno.

Predla?em ti da jo? jedanput pročita? cijeli thread ili malo potra?i po forumu več postojoče teme, pa če? vidjeti , da je večina ljudi tu spremna pomoči bilo kome na veoma ?irokom području audia.

Mislim , da tvoj nivo komunikacije i vrijedanje članova foruma nije bio sa ničim izazvat i da za tvoj negativizam prema DaBearu i ostalima , ne mogu pronači razloga u njegovim postovima - ili u postovima drugih članova foruma. Ljudi jednostavno iznose svoja mi?ljenja, i imajo pravo na to.

Kakvu če? si "reputaciju" ili "trademark" napraviti na ovom forumu je tvoja stvar - zasad je moj utisak veoma lo? - ali od sad na dalje neču tolerirati nikakvo "psovanje" ili vrijedanje. A mo?emo civilizirano debatirati dalje.

Ja se u potpunosti sla?em sa DaBearom, koji je samo izneo problem u dana?noj produkciji glasbe, gde bi svi htjeli imati instant rezultate i ready made "pjesme" - i radili bi produkcije ?to br?e moguče, sa ?to manje truda, na osnovi savjeta nekog ko "zna".
To jednostavno ne funkcionira i ja isto mislim , da treba? raditi na produkciji 5-10 godina , da bi postigao neke rezultate , koji bi bili na nivoju radova , koji se "prodaju". Ja ču ti napisati veoma precizan odgovor na tvoje pitanje - a to jo? uvijek ne garantira da če? postiči neki rezultat - mo?da če ti biti stvari jo? manje jasne.

Ako hoče? neki konkretan savet, ima tu ljudi koji ti mogu i hoče pomoči, samo kako te opozorio Everlast, konkretiziraj ?ta tačno hoće? saznati.
Eventuelno postaj neki mp3 svog rada, pa da imamo neku ideju o čemu se radi. Nije mi ni jasno , za?to si stavio originalni post u mastering sekciju - jer ne vidim nikakve veze izmedju pitanja i masteringa.

Niko od profesionalaca nema vremena teoretizirati o nečemu fiktivnom - ne postoje neki "univerzalni" savjeti ili formule za pode?avanje sprava.

Toliko od mene, a odgovor na tvoje originalno pitanje ču napisati jo? danas.

Pozdrav,

Gregor

ajoe
01-03-2011, 11:17 AM
Gosn. Gregor, odgovor na moje originalno pitanje je tu, u drugom postu na temi. Nije konkretan koliko sam hteo ali dobar.
Moje sledece pitanje
Npr http://soundcloud.com/therealsuperskank/bass-kleph-ill-be-ok-superskank-remix
Sine wave ispod kick-a ili basa? Probao sam nekoliko puta ali mi nije uspevalo. Dugo to pokusavam i nasao sam neke tutorijale (npr http://audio.tutsplus.com/tutorials/mixing-mastering/enhancing-the-kick-drum-with-sine-waves/) ali to nije to...
Help Mr. Bear???
je dovelo do svega ovoga, kao sto Synclavier rece-previse je losih tutoriala i ljudi sa sumnjivim znanjem na internetu da bih bilo kome verovao, SAMO zbog toga sam i postovao na forumu sto inace ne radim cesto, vise citam sta drugi kazu!!
Nisam jedini koji je primetio da sam dobio odgovore pune negativnosti i cinizma.
Pa bih zato molio druge da mi kazu gde sam pogresio i isprovocirao dabeara da mi odgovara da za mene niko nece znati? Pa sta ako mi je dovoljno par YT pregleda i par lajkova na FB? Pa sta ako samo mama bude ponosna na mene? Kako to nekome daje za pravo da me omalovazava u startu?
1. Da li sam pogresio kad sam poslao poruku na FB:
Postovani gospodine Vracevic,
nadam se da Vam ne dosadjujem previse ovom porukom.

Vec par dana citam Rumski forum a Vasi postovi su mi medju najinformativnijim i mogu reci najboljim, vidi se da Vi znate zaista mnogo vise od prosecnog korisnika tog foruma.
Pa bih zbog toga imao da Vam postavim par pitanja jer po raznim forumima citam razna suprotna misljenja i uputstva pa bih voleo da mi neko ko stvarno zna kaze sta je tacno.
Naravno ako Vi imate vremena.

Mislio sam da napravim novi thread na forumu nesto kao "Pitanja za DaBear iskljucivo" ali sam shvatio da bi se mozda neki drugi clanovi naljutili jer su direktno iskljuceni iz rasprave ali to je ono sto ja u stvari i zelim.

Hvala Vam na vremenu,
Milan ???
2. Da li sam u daljim pitanjima na neki nacin ispao bezobrazan prema njemu?Nestrpljiv?
Dakle:

Help Mr. Bear???

3. Da li je pogresno to sto mislim da se na pitanje odgovara odgovorom a ne floskulama?

4. Da li je pogresno to sto sam se nasao u prozivci u direktnom odgovoru na pitanje?

5. Da li sam pogresio kad sam se zahvalio na prvi odgovor kao i na drugi "odgovor"?

Stvarno me zanima gde sam pogresio, jer ni na cinizam ni na spustanje do sad nisam naisao, a prilicno online izvora sam prelistao.

Po meni ceo "slucaj" moze da se sumira u jednom redu: Q-Kako da podvucem 50Hz sine ispod kika a da se ne gutaju? A-Nemas ti buducnosti u muzici, mnogi su me to pitali, ali ja sam jedan i necu da ti odgovorim jer si hobista, ne zato sto ne znam.

Ako sam ja fin prema nekome, a on prema meni nije, iznapusavacu ga pa bio i Robert Orton licno.
Sasvim sam lepo i normalno postavio pitanja, cemu odgovor da sam niko i nista i da cu tu da ostanem? Naravno da ne treba da se obazirem ako nesto zaista zelim, ali ni malo nije prijatno kad ti neko stariji i iskusniji kaze tako nesto. Luis Figo je davno pricao da dok je kao klinac igrao za Benfiku, trener je njega i njegovog najboljeg druga odstranio iz tima jer su netalentovani, Figo je otisao u Sporting a drug za koga je sam Figo pricao da je talentovaniji je zabatalio fudbal i sad konobarise.
Samo ne vidim zasto su se digle sve ove dusebriznice, nije on nesposoban da sam kaze sta hoce.

ajoe
01-03-2011, 11:41 AM
Gregoz m8, moze li bar da se zakljuca topic ili izbrise ako vec nisam banovan?

DaBear
01-03-2011, 02:40 PM
e bas si navalio....

bas to - kako da podvuces sub ispod kika i nije lako da se objasni,
JER ZAVISI OD PUNO FAKTORA!
kik moze da se namesti sam za sebe jako brzo..ali mnogo drugih faktra utice na to kako ce da izdaje.

Zato sam ti rekao da nije lako.

Mix je INTERAKCIJA instrumenata i njihovih boja (koje mogu da pojedu puno frekvenciskog spektra) i kompresije koja "gura" instrumente.
Kad se miksa pod jacom "pod kompresijom" (ja volim tako da radim) cim pomeris jedan instrument gore dole, SVE se menja, cela slika, itd..
kako da znam u kom softweru radis, kako si grupisao sve, i najvaznije na cemu slusas?

Da bi dobro odradio te fore tipa kik / sub bass itd..trebaju ti jako dobri monitori i prostorija koje poznajes (a to se stice dugogodisnjom upotrebom).
U protivnom - NEMAS UOPSTE SLIKU STA RADIS.
Zato sam rekao da je jos uvek rano za to....

Pustis kik sa subom, cim dodas bas, odmah je sve drugacije...sta ces onda da uradis? Za to opet treba neki savet itd..

Pokusavam da objasnim i tebi i svim ostalim koji zele da se bave muzikom da ne posoji jedan brzi savet da se rese problemi.

I jos pogotovu sto nisi rekao u kom domenu se bavis muzikom.
Da li komponujes / produciras, da li te zanima samo proces miksanja / snimateljski deo ili hoces da postanes vest u programiranji i layerovanju zvukova....

mislim da sam ovde pokrio sva pitanja? e?

ajoe
02-03-2011, 10:55 AM
e bas si navalio....

bas to - kako da podvuces sub ispod kika i nije lako da se objasni,
JER ZAVISI OD PUNO FAKTORA!
kik moze da se namesti sam za sebe jako brzo..ali mnogo drugih faktra utice na to kako ce da izdaje.

Zato sam ti rekao da nije lako.

Mix je INTERAKCIJA instrumenata i njihovih boja (koje mogu da pojedu puno frekvenciskog spektra) i kompresije koja "gura" instrumente.
Kad se miksa pod jacom "pod kompresijom" (ja volim tako da radim) cim pomeris jedan instrument gore dole, SVE se menja, cela slika, itd..
kako da znam u kom softweru radis, kako si grupisao sve, i najvaznije na cemu slusas?

Da bi dobro odradio te fore tipa kik / sub bass itd..trebaju ti jako dobri monitori i prostorija koje poznajes (a to se stice dugogodisnjom upotrebom).
U protivnom - NEMAS UOPSTE SLIKU STA RADIS.
Zato sam rekao da je jos uvek rano za to....

Pustis kik sa subom, cim dodas bas, odmah je sve drugacije...sta ces onda da uradis? Za to opet treba neki savet itd..

Pokusavam da objasnim i tebi i svim ostalim koji zele da se bave muzikom da ne posoji jedan brzi savet da se rese problemi.

I jos pogotovu sto nisi rekao u kom domenu se bavis muzikom.
Da li komponujes / produciras, da li te zanima samo proces miksanja / snimateljski deo ili hoces da postanes vest u programiranji i layerovanju zvukova....

mislim da sam ovde pokrio sva pitanja? e?

I vise od toga, vredelo je i vremena i zivaca :)
Hvala najlepse

ugljesa
02-03-2011, 01:57 PM
Jooj kad bi ovakav DaBear bio stalno tj to sto je na kraju napisao hehe :):):).Pazi Ajoe ,nije daBear los covek vec je takav sto ga i razumem.Mislim kapiram da ima preca posla nego da gusla na forumu i da objasnjava neke osnovne cake itd.

Veruj mi da sam i ja znao nekad da popizdim na njega sto mi nesto u tom fazonu odg ali TAKODJE ZNA da ti kaze e ovo ti je super ili promeni ovo zvucace jos bolje.:wink:

Tako da samo smireno,nema potrebe za psovanjem kakav god on da je a i ostali clanovi ovog foruma.Zamisli kako je meni bilo kad postavim najosnovnija pitanja tipa sta je to kompresor i kako to radi a ljudi kace slike kompresora koji nemaju veze sa muzikom hahaha.Mene to nervira takodje na forumu sto se podsmevaju (za razliku od drugih foruma nevezano za muziku gde su ljudi sasvim ok) ali jbm li ga.Valjda su muzicari takva sorta :).Medjutim,isto tako ti koji ti se smeju nekad ti pomognu tako da to nema veze dal je neko los ili nije vec .... ne znam ni ja :D.

Naucis na to i teras dalje ...

Pozdrav :)

Jan
02-03-2011, 02:01 PM
.Mene to nervira takodje na forumu sto se podsmevaju (za razliku od drugih foruma nevezano za muziku gde su ljudi sasvim ok) ali jbm li ga.

Ja na kom god forumu gde sam pisao ili citao svuda se prepucavaju i svuda ima ovoga sto ima i ovde (muzicki forumi, sportski forumi, svakavi forumi...), ali u zadnjih godinu dana pisem samo na ovom forumu.

ugljesa
02-03-2011, 02:08 PM
Ja na kom god forumu gde sam pisao ili citao svuda se prepucavaju i svuda ima ovoga sto ima i ovde (muzicki forumi, sportski forumi, svakavi forumi...), ali u zadnjih godinu dana pisem samo na ovom forumu.

Necu sad da imenujem koji je forum u pitanju da ne ispadne da je reklama...

Ma pazi,ne bunim se ja kad se neko sali na moj racun ali bas toliko :da::rotfl:.
Kao sto rekoh DaBear tj u mom prevodu -forum ne moze da ti toliko odmogne ako si ti resen da to saznas i naucis.Cackaj,slusaj,trazi po netu dalje . . .

gregor z
02-03-2011, 02:33 PM
[QUOTE=ajoe;299958]

Po meni "tuning" samih zvukova, i kick i svi ostali "bubnjevi" imaju svoj "ton". I ako njegov tuning nije u tonalnoj skali pjesme, nikada neče raditi kao treba. Najbolje je kick imati u "sampleru" i jednostavno slušati bassliniju i ostale harmonske instrumente i onda ga "staviti" u pravi "ton".
Ako to nije moguče, onda ga pokušaš uglasiti sa EQ jem, tako da mu sa notchevima skidaš " frekvencije-tonove" , koji nisu u tonalnoj skali te pjesme. Samo side chain, u bilo kojoj varianti ti neče pomoči...smisao side chain kompresije , je da se kontrolira snaga basa u momentu , kad udara kick - to važi više manje za sve stilove glasbe...
Do pre nekoliko godina skoro niko nije znao šta je side chain kompresija , pa su klubske stvari još uvijek "udarale" na flooru...ponajviše zbog dobrog izbora/tuninga drum soundova.

To je potpuno tačno...bitno je da slušaš "mix" kad skidaš sa HPF/LPF....možeš skinuti toliko , dok ne čuješ očitu razliku i onda ideš u najviše primjera malo "nazad" . To znači ako u miksu staviš HPF/LPF u bypass i ne čuješ skoro nikakve razlike - ili ti svira bolje kao prije - tamo ostaviš filter.
Možeš se šokirati , koliko bezveze može zvučat zvuk , koji je "očiščen" na takav način , kad ga slušaš u solu. Na bass frekvama to isto važi, svaki sound - na low endu u najviše primjera kick ili bass ima fundamentalnu frekvenciju - a ispod nje samo "smeče" koje uzima energiju miksu. Sa time možeš "uštedjeti" mnogo snage - i zbog toga dignuti kompletan "loudness" pjesme.
Po meni najednostavniji način je da upotrijebiš HPF koji ima resonanciju, koju nateraš prilično jako...i tražiš osnovni ton - pametno je pored toga slušati ili bas ili glavni harmonski zvuk kad mjenjaš freq HPF/LPF-a. Kad nadješ osnovni ton - vratiš resonancu nazad ili je malo ostaviš gore. Opet ista priča...ako u miksu ne čuješ razlike - a u najviše primjera bolje radi - ostaviš frekvenciju tamo - a razliku u energiji kompenziraš resonancijom i/ili glasnočom u miksu.

Mislim...ako ne znaš šta radiš možeš napraviti užasnu štetu...ali danas svi DAWi imaju latency compensation, tako da je to nemoguče. Ako radiš analog ista priča...ako je sve kako treba nema tu problema...ja je upotrebljavam skoro kod svakog projekta...zavisi od stila...analog i ITB.

A kako doči do toga da se sačuva dinamika, postigne veči "punch" i RMS sa upotrebom parallelne kompresije...to nije više toliko jednostavno i zahtjeva precizan monitoring i istrenirane uši. Po mom iskustvu mnogo ljudi ni ne zna podesiti parallel kompresiju kako treba i to rade samo zbog toga jer je to sad moderno - a čuje se jim bolje jer je u najviše primjera razlika samo u konačnoj "glasnosti" - iako ta bila minimalna uvijek "bolje " zvuči.
Težko je kod parallel kompresije raditi A/B usporedbe, a još teže postići bolji "punch". Kompresor treba podesiti , da "pumpa" u tempu pjesme/groovu i onda ga lagano dodati original miksu. a to opet zahtjeva istrenirane uši i veoma dobar monitoring.

Ufff....po meni najpametnije je da imaš na svakom zvuku neki EQ koji ima HPF/LPF sa resonance kontrolom i opcijom odabiranja slope-a filtera (6-12-24-36-48),
Meni Logic Channel EQ to radi savršeno. Onda jednostavno mijenjaš omjere izmedju layera i mjenjaš HPF/LPF parametre. kao bi rekao DaBear - vrtiš dok ne zvuči dobro i radi...

A druga opcija , da imaš više izvora zvuka i na njima sa sintezom radiš slične stvari kao sa HPF/LPF - isto važi za gitare - samo da tamo mjenjaš magnete, gitare, pojačala i mikrofone.

Toliko od mene zasad....nadam se da sam ti nešto objasnio - ali veoma je težko muziku i zvuk opisivati rječima .

Pozdrav,

Gregor

ajoe
02-03-2011, 04:58 PM
[quote]

Po meni "tuning" samih zvukova, i kick i svi ostali "bubnjevi" imaju svoj "ton". I ako njegov tuning nije u tonalnoj skali pjesme, nikada neče raditi kao treba. Najbolje je kick imati u "sampleru" i jednostavno slu?ati bassliniju i ostale harmonske instrumente i onda ga "staviti" u pravi "ton".
Ako to nije moguče, onda ga poku?a? uglasiti sa EQ jem, tako da mu sa notchevima skida? " frekvencije-tonove" , koji nisu u tonalnoj skali te pjesme. Samo side chain, u bilo kojoj varianti ti neče pomoči...smisao side chain kompresije , je da se kontrolira snaga basa u momentu , kad udara kick - to va?i vi?e manje za sve stilove glasbe...
Do pre nekoliko godina skoro niko nije znao ?ta je side chain kompresija , pa su klubske stvari jo? uvijek "udarale" na flooru...ponajvi?e zbog dobrog izbora/tuninga drum soundova.

To je potpuno tačno...bitno je da slu?a? "mix" kad skida? sa HPF/LPF....mo?e? skinuti toliko , dok ne čuje? očitu razliku i onda ide? u najvi?e primjera malo "nazad" . To znači ako u miksu stavi? HPF/LPF u bypass i ne čuje? skoro nikakve razlike - ili ti svira bolje kao prije - tamo ostavi? filter.
Mo?e? se ?okirati , koliko bezveze mo?e zvučat zvuk , koji je "oči?čen" na takav način , kad ga slu?a? u solu. Na bass frekvama to isto va?i, svaki sound - na low endu u najvi?e primjera kick ili bass ima fundamentalnu frekvenciju - a ispod nje samo "smeče" koje uzima energiju miksu. Sa time mo?e? "u?tedjeti" mnogo snage - i zbog toga dignuti kompletan "loudness" pjesme.
Po meni najednostavniji način je da upotrijebi? HPF koji ima resonanciju, koju natera? prilično jako...i tra?i? osnovni ton - pametno je pored toga slu?ati ili bas ili glavni harmonski zvuk kad mjenja? freq HPF/LPF-a. Kad nadje? osnovni ton - vrati? resonancu nazad ili je malo ostavi? gore. Opet ista priča...ako u miksu ne čuje? razlike - a u najvi?e primjera bolje radi - ostavi? frekvenciju tamo - a razliku u energiji kompenzira? resonancijom i/ili glasnočom u miksu.

Mislim...ako ne zna? ?ta radi? mo?e? napraviti u?asnu ?tetu...ali danas svi DAWi imaju latency compensation, tako da je to nemoguče. Ako radi? analog ista priča...ako je sve kako treba nema tu problema...ja je upotrebljavam skoro kod svakog projekta...zavisi od stila...analog i ITB.

A kako doči do toga da se sačuva dinamika, postigne veči "punch" i RMS sa upotrebom parallelne kompresije...to nije vi?e toliko jednostavno i zahtjeva precizan monitoring i istrenirane u?i. Po mom iskustvu mnogo ljudi ni ne zna podesiti parallel kompresiju kako treba i to rade samo zbog toga jer je to sad moderno - a čuje se jim bolje jer je u najvi?e primjera razlika samo u konačnoj "glasnosti" - iako ta bila minimalna uvijek "bolje " zvuči.
Te?ko je kod parallel kompresije raditi A/B usporedbe, a jo? te?e postići bolji "punch". Kompresor treba podesiti , da "pumpa" u tempu pjesme/groovu i onda ga lagano dodati original miksu. a to opet zahtjeva istrenirane u?i i veoma dobar monitoring.

4

Ufff....po meni najpametnije je da ima? na svakom zvuku neki EQ koji ima HPF/LPF sa resonance kontrolom i opcijom odabiranja slope-a filtera (6-12-24-36-48),
Meni Logic Channel EQ to radi savr?eno. Onda jednostavno mijenja? omjere izmedju layera i mjenja? HPF/LPF parametre. kao bi rekao DaBear - vrti? dok ne zvuči dobro i radi...

A druga opcija , da ima? vi?e izvora zvuka i na njima sa sintezom radi? slične stvari kao sa HPF/LPF - isto va?i za gitare - samo da tamo mjenja? magnete, gitare, pojačala i mikrofone.

Toliko od mene zasad....nadam se da sam ti ne?to objasnio - ali veoma je te?ko muziku i zvuk opisivati rječima .

Pozdrav,

Gregor

E ovo je jedan od najboljih postova koje sam ikad procitao!! Odmah ide kao novi txt dokument u 'Produkcija-Saveti' folder!!
Hvala Gregor

Filip_
02-03-2011, 08:31 PM
Konacno krenusmo u pravom smeru :D.

Granata
02-03-2011, 08:40 PM
[quote]

Po meni "tuning" samih zvukova, i kick i svi ostali "bubnjevi" imaju svoj "ton". I ako njegov tuning nije u tonalnoj skali pjesme, nikada neče raditi kao treba. Najbolje je kick imati u "sampleru" i jednostavno slu?ati bassliniju i ostale harmonske instrumente i onda ga "staviti" u pravi "ton".
Ako to nije moguče, onda ga poku?a? uglasiti sa EQ jem, tako da mu sa notchevima skida? " frekvencije-tonove" , koji nisu u tonalnoj skali te pjesme. Samo side chain, u bilo kojoj varianti ti neče pomoči...smisao side chain kompresije , je da se kontrolira snaga basa u momentu , kad udara kick - to va?i vi?e manje za sve stilove glasbe...
Do pre nekoliko godina skoro niko nije znao ?ta je side chain kompresija , pa su klubske stvari jo? uvijek "udarale" na flooru...ponajvi?e zbog dobrog izbora/tuninga drum soundova.

Ufff....po meni najpametnije je da ima? na svakom zvuku neki EQ koji ima HPF/LPF sa resonance kontrolom i opcijom odabiranja slope-a filtera (6-12-24-36-48),
Meni Logic Channel EQ to radi savr?eno. Onda jednostavno mijenja? omjere izmedju layera i mjenja? HPF/LPF parametre. kao bi rekao DaBear - vrti? dok ne zvuči dobro i radi...

svaka chast!

ja bi tu josh samo dodo da kod lejerovanja obratish paznju na faze, i tu mozesh dosta da se igrash i da mrdash levo desno dok ne sednu kako treba.

Shto se tiche tuninga, to je krucijalno kod rezonantnijih udaraljki, al ne mora da znachi da ce da radi u svakoj situaciji (osloni se ipak na ushi, chesto bolje zvuchi neshto shto nije i najlogichnije), nekad cesh i da skidash tonove koji jesu u skali, zavisi od bas linije, trazish komplementarnost, npr, ako i bas i kick svira isti ton, gledash da ih smestish u razlichite oktave i td...

... kad vec ulazimo u detalje :D

Filip_
02-03-2011, 09:00 PM
[quote=gregor z;300524]

npr, ako i bas i kick svira isti ton, gledash da ih smestish u razlichite oktave i td...

Slazem se, ali recimo za DubStep pravac moze biti produktivno upravo suprotno da budu u istim oktavama, samo da od basa odsecanjem svih frekv. do recimo 100 Hz se napravi sub-bass, a kick da ide u istoj oktavi (ako je takva zamisao producenta), ali na visim frekvencijama naravno (koliko visim, opet stvar ukusa/inspiracije i same numere). Govorim za recimo taj izuzetak u DubStep pravcu.

Granata
02-03-2011, 09:04 PM
[quote=Granata;300553]

Slazem se, ali recimo za DubStep pravac moze biti produktivno upravo suprotno da budu u istim oktavama, samo da od basa odsecanjem svih frekv. do recimo 100 Hz se napravi sub-bass, a kick da ide u istoj oktavi (ako je takva zamisao producenta), ali na visim frekvencijama naravno (koliko visim, opet stvar ukusa/inspiracije i same numere). Govorim za recimo taj izuzetak u DubStep pravcu.

ista oktava i isti ton = ista frekvencija

Filip_
02-03-2011, 09:08 PM
To vazi za iste instrumente, razliciti instrumenti "zvuce" drugacije na istim frekvencijama (imaju i drugaciju "boju" ). Mislim da ima razlike.

Granata
02-03-2011, 09:11 PM
To vazi za iste instrumente, razliciti instrumenti "zvuce" drugacije na istim frekvencijama (imaju i drugaciju "boju" ). Mislim da ima razlike.

ali govorimo o fundamentalnim frekvencijama

Filip_
02-03-2011, 09:16 PM
Ja sam samo rekao ono gore oko sub-basa i kick-a, pre 2 posta da se proba...praksa, kick (bubanj) i bass nisu isti instrumenti, niti pripadaju istoj grupi instrumenata, tako da ce da zvuce drugacije na istim frekvencijama, sto se dosta primenjuje u pravcima sa dosta low-frec. elemenata, kao sto je DubStep.

ajoe
02-03-2011, 09:34 PM
ali govorimo o fundamentalnim frekvencijama

Vidis i ja sam mislio isto kao i Fica- da nisu iste ali ima logike to sto kazes!!
Nikad nisam razmisljao o tome, moram da pustim kroz Inspector da proverim sta se desava.
Ali kad malo bolje razmislim, nema sta da se gleda, stvarno je tako kako kazes!
http://www.micro-bo.it/wp-content/uploads/wpsc/product_images/Carnegie_Hall_Mu_48a1badd7129b.jpg

Filip_
02-03-2011, 09:51 PM
Fundamentalno da. Ali pricam za "na uvo" u praksi, boja tona je drugacija (prema kolicini prisutnosti pojedinih harmonika u slozenom zvuku, uvo ce cuti "drugaciji" zvuk/boju razlicitih instrumenata, iako im je osnovna frekvencija ista) . Ostajem pri svome, mada je zdrava rasprava medju clanovima uvek dobrodosla.

Evo lepse odn. preglednije slike.

Granata
02-03-2011, 10:15 PM
E vidish (nemoj da se nadjesh uvredjenim), u tome je problem kad neko ko se ne bavi dugo ovim i negde prochita tj vidi takvu sliku i misli da u praksi to tako jednostavno funkcionishe, medjutim to su samo neke smernice tipa gde koji instrument najcheshce lezi ili kako koja frekvencija zvuchi.

U praksi svaki instrument ima fundamentalnu frekvenciju koja mu odredjuje tonalitet (sine wave), a onda i harmonike koji mu odedjuju boju.
Ako umiksujesh zajedno bas C sa fundamentalnom frekvencijom na 65 Hz (i skinesh mu sve iznad 100 Hz), i kick sa izrazenom rezonancom na 65 Hz, njihovi fundamenti ce da se preklope i saberu, i dobicesh previshe energije na 65 Hz pa cesh morati da to sechesh na jednom ili oba, pa cesh dobiti ili samo kick ili samo bas, ili kompromis gde nijedan nece biti dominantan i masan. Lepo ce oni da zvuche i dazlichito u visokima al tamo gde treba (u basu) ce da bude pichvajz.

pozdrav

DaBear
02-03-2011, 10:23 PM
E vidish (nemoj da se nadjesh uvredjenim), u tome je problem kad neko ko se ne bavi dugo ovim i negde prochita tj vidi takvu sliku i misli da u praksi to tako jednostavno funkcionishe, medjutim to su samo neke smernice tipa gde koji instrument najcheshce lezi ili kako koja frekvencija zvuchi.

U praksi svaki instrument ima fundamentalnu frekvenciju koja mu odredjuje tonalitet (sine wave), a onda i harmonike koji mu odedjuju boju.
Ako umiksujesh zajedno bas C sa fundamentalnom frekvencijom na 65 Hz (i skinesh mu sve iznad 100 Hz), i kick sa izrazenom rezonancom na 65 Hz, njihovi fundamenti ce da se preklope i saberu, i dobicesh previshe energije na 65 Hz pa cesh morati da to sechesh na jednom ili oba, pa cesh dobiti ili samo kick ili samo bas, ili kompromis gde nijedan nece biti dominantan i masan. Lepo ce oni da zvuche i dazlichito u visokima al tamo gde treba (u basu) ce da bude pichvajz.

pozdrav

pa jel vi stvarno mislite da neki crnac koji sedi u svojoj sobici sa smesnom opremom i radi dub step koji kida po klubovia razmislja uopste ovako i o ovome???
NARAVNO DA NE !!!!
Nemate pojma u kojim uslovima ljudi rade bas tu muziku koja kida po klubovima...to su rupe od studija ili spavacih soba, sa minimalnom tehnikom (uglavnom) i ne retko PA zvucnicima umesto nekih Adama ili Dynaudija...ali oni sve to rade po sluhu, po osecaju i po tome koliko ih taj bas udara u grudi kad opanje te zvucnike za razglas!!!!
Dobre su farbe, izoblicavaju jer je losa oprema ili sta vec, ali to mu daje tu snagu i farbe,,,dobar je groove, ima necega....ali nema price u prazno!!

ajoe
02-03-2011, 10:29 PM
Kako je moguce da se toga ranije nisam setio??? To je to,a zanemarivao sam tu cinjenicu,kao nebitnu jer mi niko nije skrenuo paznju!! Svaka ti cast!!
A reci mi molim te ako znas nesto o cuvenom 'tuning the kick drum',kako npr bubnjar u toku koncerta podesava tonalitet ili jednostavno odredi neki optimum na pocetku?
A za pojedine pesme bi trebalo podesiti 'kick in key'?
Auuuu,e sad si me oraspolozio,odlican post!!!!
I blame God for being this stupid :)

Granata
02-03-2011, 10:34 PM
ja ne mislim da ne samo taj crnac razmishlja o tim stvarima, slazem se da sve to moze na sluh.

Ali kad smo vec krenuli sa teorijom, upravo pokushavam da argumentima otklonim neke teoretske pretpostavke koje mogu neke ljude ovde odvesti u pogreshnom smeru umesto da se vode svojim sluhom.

Granata
02-03-2011, 10:49 PM
Kako je moguce da se toga ranije nisam setio??? To je to,a zanemarivao sam tu cinjenicu,kao nebitnu jer mi niko nije skrenuo paznju!! Svaka ti cast!!
A reci mi molim te ako znas nesto o cuvenom 'tuning the kick drum',kako npr bubnjar u toku koncerta podesava tonalitet ili jednostavno odredi neki optimum na pocetku?
A za pojedine pesme bi trebalo podesiti 'kick in key'?
Auuuu,e sad si me oraspolozio,odlican post!!!!
I blame God for being this stupid :)

jednostavno odredi neki optimum.

zato je pozeljno ne koristiti u tim prilikama bubnjeve koji imaju izrazen tonalitet.

s druge strane i tonalitet neke pesme se chesto ne bira bezveze.

poenta: ako se vec petljash s teorijom, budi dobar u tome i nemoj da se petljash previshe, ushi su ipak glavni kriterijum

ajoe
02-03-2011, 11:37 PM
poenta: ako se vec petljash s teorijom, budi dobar u tome i nemoj da se petljash previshe, ushi su ipak glavni kriterijum

Koliko nije previse? Ne razumem te bas na sta mislis. Koji deo teorije-muzicku ili tehnicku?

Snajka mi je u simfonijskom orkestru u Ljubljani, pola familije svira nesto (naravno samo ja pajser nista) pa sam pokupio malo od njih-npr dzez progresije mogu da budu vrlo zanimljive iako nisu tipicne 'klupske' za razliku od vecine zasnovanih na mol triadama i njihovim progresijama. Mislim da to mozda moze da pomogne? Sta ti mislis?

Mada opet to je teorija :confused:

Granata
03-03-2011, 12:22 AM
pa hocu da kazem da sva ta teorija (ne bih odvajao muzichku od tehnichke, sve se to prozima u produkciji, pa chak i filozofija i ko zna shta josh, ima gomila aspekata...) moze da bude od velike koristi (npr da razumesh zashto imash neki problem ili da razumesh neshto shto ne chujesh jer ushi kao i monitoring umeju da zavaraju), ali ako se mnogo oslanjash na teoriju i robujesh pravilima koje si prochitao, opet necesh dolaziti do zeljenih rezultata.
Morash se oslanjati pre svega na ushi i na eksperimentisanje i iskustvo (kao shto DaBear kaze). Nema pravila kako cesh da radish i sve ove smernice treba da ti posluze da bolje razumesh zvuk i da shvatish da svaka situacija zahteva drugachiji pristup.

yoloko
03-03-2011, 03:28 AM
kao sto kaze Dr Bear, otisli ste previse u dubiozu sa tim rezonancijama i sl.

mislim, prvo se valjda odabere/napravi farba/sempl koja sama upada u mix pa se onda drndash sa mixom kanala u projektu koji vec funkcionishe, i to ako znash,
ako ne znash, prepustish mix nekome boljem od tebe ko ce tu traku srediti da zvuci malo ozbiljnije, pa od njega i ti uchish

mislim, tako rade preko, nisu oni pametniji niti vishe znaju,
nego jednostavno nisu navikli da ofrlje buzde bilo shta, mi smo navikli da se snalazimo, cimamo...a tako se ceo proces produkcije ne radi,
jednostavno, ne mozes sve sam, pogotovo kao pocetnik,

nije mi jasno zasto ali to ljudi kod nas tesko razumeju

Filip_
03-03-2011, 06:41 AM
pa jel vi stvarno mislite da neki crnac koji sedi u svojoj sobici sa smesnom opremom i radi dub step koji kida po klubovia razmislja uopste ovako i o ovome???
NARAVNO DA NE !!!!
Nemate pojma u kojim uslovima ljudi rade bas tu muziku koja kida po klubovima...to su rupe od studija ili spavacih soba, sa minimalnom tehnikom (uglavnom) i ne retko PA zvucnicima umesto nekih Adama ili Dynaudija...ali oni sve to rade po sluhu, po osecaju i po tome koliko ih taj bas udara u grudi kad opanje te zvucnike za razglas!!!!
Dobre su farbe, izoblicavaju jer je losa oprema ili sta vec, ali to mu daje tu snagu i farbe,,,dobar je groove, ima necega....ali nema price u prazno!!

Upravo...DubStep ljudi rade na uvo, sa krs opremom, sto daje i smek celom pravcu...totalna underground muzika sa minimum zarade.

Sviram klavir od 6. godine (sa sve muzickom osnovnom i srednjom skolom, takmicenjima), softverski sam poceo da radim '98. pojavom Propellerhead - ovog Rebirth-a koji mi je privukao paznju, tako da bas dajem akcenat da ovo pravilo ne vazi za DUBSTEP...za druge pravce se mora paziti. Samo kazem da ima izuzetaka, zavisi koja se muzika radi.

Ovu sliku sto sam nasao i okacio nam je pokazao i profesor predmeta "Dizajn Zvuka", Dragan Drincic.

Ja za DubStep upravo krsim to pravilo (i jos par ljudi koji rade taj pravac daleko ozbiljnije od mene) koje ti istices.
Jako, jako puno se oslanjam na uvo, a mnogo manje na pravila sta kako, jednostavno ne radim po kalupu i definicijama.
Nevermine, kao sto rekoh zdrava rasprava ima samo prednosti.

ajoe
03-03-2011, 11:23 AM
Ako nista, moras da znas pravila da bi znao sta krsis :)))))

Granata
03-03-2011, 11:58 AM
@Filip

ma pazi, nisam hteo da nipodashtavam tvoje znanje, sluh, iskustvo ili shta vec, ali nisam siguran da govorimo o istoj stvari kad chujem tvoje komentare.
Video sam ja tu sliku i mnoge slichne, ona ima svoju primenu u obrazovnom procesu ali u praksi te moze odvesti u pogreshnom smeru.

Zvuk je jednak za sve pa i za dubstep, preko 0 db se ne moze (ne ulazimo u prichu o analogiji), faze se i dalje sabiraju i oduzimaju i frekvecijski opseg je isti.

Druga stvar je muzichki stil i subjektivni dozivljaj zvuka , o kojima ti prichash.

@yoloko

pa da, kao shto smo se u pochetku slozili, aranzman, odabir instrumenata i semplova je najbitniji.
teorija moze da pomogne razumevanju zashto neke stvari idu ili ne idu jedne s drugima, pa i u mixu, ali je "dobar sluga a rdjav gospodar"

pozdrav

Filip_
03-03-2011, 12:14 PM
@Filip
Video sam ja tu sliku i mnoge slichne, ona ima svoju primenu u obrazovnom procesu ali u praksi te moze odvesti u pogreshnom smeru.

Zvuk je jednak za sve pa i za dubstep, preko 0 db se ne moze (ne ulazimo u prichu o analogiji), faze se i dalje sabiraju i oduzimaju i frekvecijski opseg je isti.

Druga stvar je muzichki stil i subjektivni dozivljaj zvuka , o kojima ti prichash.

Slazem se, samo je cela "nauka" oko rada (muzicke produkcije) pipava i cim se dohvatimo jedne teme u vezi detalja, odmah nehotice moze da se prosiri na jos 2-3 pod grane, pa se covek i izgubi. (s toga i jesam na forumu i sa istim zarom citam komentare, savete i predloge kao i kada sam pocinjao, i ako mogu i da pomognem nekom ili da ucestvujem u debati kako na forumu, tako i uzivo sa ljudima).

DADDY Z
09-03-2011, 10:17 AM
još jedan zanimljiv faktor kod layer-ovanja kick-ova je vreme tj. fino podešavanje početaka ili tranzijenata između kick-ova koji su u igri...ovde se radi o malim vrednostima tipa par milisekundi ali o veoma drastičnim razlikama u zvuku-obično se najviše oseti u punchu...nedavno se pojavio interview sa Sebastien Leger-om(future music ili computer music) u kome on baš lepo objašnjava ovaj način rada.

psionic
28-08-2011, 12:35 PM
još jedan zanimljiv faktor kod layer-ovanja kick-ova je vreme tj. fino podešavanje početaka ili tranzijenata između kick-ova koji su u igri...ovde se radi o malim vrednostima tipa par milisekundi ali o veoma drastičnim razlikama u zvuku-obično se najviše oseti u punchu...nedavno se pojavio interview sa Sebastien Leger-om(future music ili computer music) u kome on baš lepo objašnjava ovaj način rada.

Interesantno mi je izgledao kraj ovog threada, pa hajde rekoh da ga ozivim malo... Citao sam od pocetka, nije prvi, a verovatno ni poslednji koji je krenuo eksplozivno i emotivno, ali na kraju je otisao u zanimljivom pravcu...

Na slican nacin se nekada bas linija namerno zakasni par ms posle kicka, da bi se izbegao istovremeni punch oba instrumenta. U pitanju su msekunde, ali kick ima mesta za svoje tranzijente, dok bas svoj punch uspe da zadrzi, jer je kick vec otisao dole... Opet zavisi da li je neki synth bas ili kakav je kick...

A pre svega mislim da je OSNOVNO znati kako zvuci monitor na kome se slusa, tj da se ima tacna i jasna slika basa... Zvucnici u neobradjenim prostorijama (dnevna soba, lose odradjen studio...) mogu da naprave laznu sliku basa - rezonujuci na nekih 60-80Hz ili dip na jedno 60-80 Hz i pri tome daju laznu sliku (glavnica kick i bas zvuka je tu negde...) Onda onaj ko radi miks, pokusava EQom da kompenzuje gresku, unistavajuci miks i pitajuci se, kao i covek na pocetku threada - sta to nije u redu sa mojim kickom i bassom ?

Granata
28-08-2011, 01:00 PM
pa taj "mikro" tajming je najpotcenjeniji i najzapostavljeniji faktor, a drastichno utiche i na gruv i na boju. Ushi percipiraju odredjeni zvuk relativno u zabvisnosti od onoga shto se chuje pre tog zvuka, pa makar i milisekunde bile u pitanju. Shto je razlika u kashnjenju/zurenju manja, to se vishe chuje kao rzalika u boji umesto u tajmingu (slichno funkcionishe i Haas efekat).
I naravno svako mrdanje kicka milisekund levo ili desno daje drugachiji rezultat sabiranja faza i drugachiji zvuk.