PDA

View Full Version : Wah wah gitara u mixu?

disco violence
24-02-2011, 11:35 AM
Trazim savet kako pristupiti mixu gitare koja je propustena kroz wah.Nisam do sada imao prilike da mixujem ovakve gitare koje su vec prosle kroz efekat,nego ono klasicno distorzirane po coskovima koliko ti srce zeli.Mene interesuje da li se ovakve gitare koje su prosle kroz efekat kao sto je wah snimaju i miksuju solo(odnosno samo jednom su odsvirane) pa se uz to snime jos stereo.Ili se moze snimiti vise gitara kao kod klasicnog mixa,mada ne znam zasto,ali mi se cini da to tako ne ide jer pogotovo kod waha.Ja sam pre snimao gitaru kroz phaser ,ubio sam se dok nisam uklopio 2 gitare jer nisam mogao tacno da ponovim da phaser isto obradi signal.
Hvala.:wink:

kejkz
24-02-2011, 03:56 PM
Jebem li ga, stalno radim sa tim wahovima, ja tome i ne mislim, samo uradim kako mislim da zvuci dobro. U sustini, obicno koristim samo jednu gitaru kao wah, ali slobodno mozes i dve, samo ih po panorami razdvoj, moze se dobiti zanimljiv efekat.

sira
24-02-2011, 05:05 PM
Ako misli? "duplirat" odnosno da gitarista dvaput snima istu dionicu, mislim da nema ?anse da dva puta identično odsvira na wah pedali, ali mo?e to bit i super, sve ovisi ?ta ?eli?, snimaj gitaru s vi?e mikrofona pa se igraj s tim kanalima, i tu mo?e? sva?ta fino dobit

progg
24-02-2011, 08:37 PM
Ili, ukoliko je to solo deonica gitare koja ide kroz wah, snimi jos jednu solo deonicu gitare, samo bez waha, kroz drugaciji amp. Pa tako smiksuj obe, s tim sto mozes onu koja ima wah da pustis u prvi plan.

disco violence
24-02-2011, 10:51 PM
Ili, ukoliko je to solo deonica gitare koja ide kroz wah, snimi jos jednu solo deonicu gitare, samo bez waha, kroz drugaciji amp. Pa tako smiksuj obe, s tim sto mozes onu koja ima wah da pustis u prvi plan.
Nije solo vec prantja na gitari kroz gotovo celu stvar,koja odlicno zvuci samo jednom odsvirana,pa sam u dilemi,plus zaboravio sam da kazem da na tu wah gitaru ide dosta delay-a.:banghead:

Reinhardt
27-02-2011, 01:03 PM
odlična tema, čini mi se da nismo o wahu puno pisali..

prvi problem kod snimanja gitara sa wahom je da je on sastavni dio sounda
gitare koji svojom kvalitetom utječe na svirača i da reamp u većini slučajeva ne pomaže..ali..
to se odnosi samo ako je u pitanju solo (IMHO),
ako je ona ritmički element,onda je puno više mogućnosti.

-npr.reampanjem vi možete naknadno voziti,
ili tokom trackinga može neko iz benda ručno provesti,
što može biti puno preciznije od nožnog, pogotovo ako je u pitanju layeriranje, gdje je jako bitna ritmičnost.

ono što je neko naveo da splitanjem signala samo jedan provlačiš kroz wah pa u mixu doziraš dry/wet je kod mene učestalo jer je veća kontrola cjelokupnog sounda.

evo primjer pjesme benda gdje smo u trackingu koristili pomoć drugog člana benda za ručnu vožnju wah-wah pedale :).

bend se zove EP10 iz Kumanova, a dio je pjesme "kraj" sa njihovog debi albuma.

disco violence
01-03-2011, 10:03 AM
odlična tema, čini mi se da nismo o wahu puno pisali..

prvi problem kod snimanja gitara sa wahom je da je on sastavni dio sounda
gitare koji svojom kvalitetom utječe na svirača i da reamp u većini slučajeva ne poma?e..ali..
to se odnosi samo ako je u pitanju solo (IMHO),
ako je ona ritmički element,onda je puno vi?e mogućnosti.

-npr.reampanjem vi mo?ete naknadno voziti,
ili tokom trackinga mo?e neko iz benda ručno provesti,
?to mo?e biti puno preciznije od no?nog, pogotovo ako je u pitanju layeriranje, gdje je jako bitna ritmičnost.

ono ?to je neko naveo da splitanjem signala samo jedan provlači? kroz wah pa u mixu dozira? dry/wet je kod mene učestalo jer je veća kontrola cjelokupnog sounda.

evo primjer pjesme benda gdje smo u trackingu koristili pomoć drugog člana benda za ručnu vo?nju wah-wah pedale :).

Kada snimis wah gitaru koja ce biti pratnja u pesmi slicna ovoj rageovoj koja je odlicno snimljena,da li tu gitaru stavljas/snimas stereo u mixu ili ....?

Reinhardt
01-03-2011, 01:47 PM
u ovom slučaju su bila 2 različita pojačala;
(mesa dual rect i modificirani peavey windsor studio),
2 zvučnika; (celestion v30 i alnico blue)
snimno istovremeno sa obje kombinacije amp/speaker,
(sm57,md441,U87 i Se5600a na avalon737,MCI 502 i audient008)
2 tejka koja su u mixu panirana L i R na stereo grupi,
finalno procesirana M/S da se ne kolje sa ostatkom benda

marcos
01-03-2011, 02:12 PM

vole oni Alice in chains i Tom Morella a? :grin::grin:

dobro zvuči.....

Reinhardt
02-03-2011, 12:18 PM
vole oni Alice in chains i Tom Morella a? :grin::grin:

dobro zvuči.....

jes'vala :)

drago mi je da ti se sviđa!