View Full Version : Stereo sirina
Ngino
22-02-2011, 11:41 PM
Nekako smekam da u miksu idem "presiroko". Uzevsi u obzir neka basic pravila jasno, ipak nekako sticem utisak da mi je stereo slika mozda pre pre wide, presiroka...
Koliko je normalno, dopusteno, zahvalno ici u sirinu po nekakvim normama ili sam se ja jednostavno natripo? Ima li li neka "mjera"? Npr. synthove siriti max. lupam, 80 % left/right, koliko NE ici sa cinelama u stranu i slicno? Pa, cak kako uopste "pomiriti" stereo miks za na mono broadcast i sl.? Npr. miks za TV?
Nesto se ne mogu sjetiti da li imam taj podatak igdje u "cache-u"?
Moze i link svakako ako je vec bilo price o tome...
www.myspace.com/slikaiprilikamusika
Možeš onoliko koliko ti mono kompatibilnost dozvoljava! Dokle god nije toliko široko da počne gubiti definiciju kad se sluša mono.
Pusti ta pravila, to da recimo synth ne šire od 80& i slično. To je bez veze.
Bitna stvar ti je samo da ako već radiš široke mikseve, da nema praznih područja.
Najčešće je zajeb kad želiš sve jako široko onda izgubiš ono što bi trebalo biti u sredini. Time mix postane nejasan i negdje izgubljen u prostoru.
Primjera radi, ako natrpaš toliko rooma na kick od bubnja da sve pliva, onda taj room postane dominantan i onaj sirovi mono slušatelj prestaje percipirati. Tebi na korelatoru sve izgleda u redu, nema kontrafaze i tih problema, al sve zvuči nekako nategnuto u širinu. E to ti je recimo točka kad sebi trebaš stisnut stop i vratit se malo u nazad.
Za dobar stereo mix je bitno dobro slušanje. Tek tu dolaze do izražaja dobra prostorija i dobri monitori. Ima situacija kada na nekom osrednjem monitoringu ne čuješ da popunjenosti stereo slike. Ne primjetiš da recimo fali na 50% pan poziciji, a u širini i u mono ima puno toga. Ne znam kako to objasnit.
Recimo
X-x-.-.-C-.-.-x-X bi bilo to da ima u centru, ima na rubovima al na pola fali
X-x-x-x-C-x-x-x-X je neka taman popunjenost
X-x-x-.-.-.-x-x-X je kao da nema u centru a ima okolo i to je loše
To su ti bitnije stvari u konstrukciji miksa nego neka kruta pravila koliko se i gdje nešto panira!
Ngino
23-02-2011, 08:05 PM
Recimo
X-x-x-.-.-.-x-x-X je kao da nema u centru a ima okolo i to je loše
Hehe, pa da, to je to, slikovito i konkretno! S tim sto stvari poprilicno rutinski rjesavam,onoliko koliko je u mojoj mog., uhodanim sistemom al pomislim da cu cuti neki tacan recept. Zabluda, kapiram! :da:
www.myspace.com/slikaiprilikamusika
pera koyot
29-09-2011, 08:08 PM
Lepo objasnjeno samo jel bi mogao jos da nam kazes sta bi po pravilu prvo trbalo da ide u sirinu i koliko.?? da li su to cinele, perkusije ili melodije???kojim redom ???
Filip_
30-09-2011, 02:13 AM
Lepo objasnjeno samo jel bi mogao jos da nam kazes sta bi po pravilu prvo trbalo da ide u sirinu i koliko.?? da li su to cinele, perkusije ili melodije???kojim redom ???
Nema pravila, samo kreativnost. Mozda ima u nekoj pop muzici pravila medju producentima kako se radi po default-u, ali upravo eksperimentisanje (i u tim stavkama, ako je smisleno i daje dobar rezultat naravno) cine stvar dobrom.
Realno perkusije (bilo koje) mogu ici levo desno skroz, moze ici, recimo, delay perkusija levo-desno 90%, a one levo-desno 60%. Ako dobro zvuci kod krajnjeg korisnika=slusaoca, onda je sve dozvoljeno.
Pozz :D.
P.S. - Asimetrija takodje: Why not :)
Granata
30-09-2011, 11:54 PM
pa ima pravila ako radish komercijalnu muziku:
1. osnovne trake (lead vokal, ritam, bas...) idu u centar a manje bitne bitne (npr. perkusije, prateci...) u stranu.
najbitnije je uvek ispred slushaoca a manje bitno sa strane...
2. nize frekvencije idu u sredinu (noga, bas, dobosh...) a vishe mogu u stranu (vishe oktave, chinele... )
bas se prostire omnidirekciono i nosi vecu tezinu tj. zauzima vishe prostora u mixu tako da treba koristiti maximalno obe trake i pozeljno mono, shto takodje sprechava gubljenje basa pri mono slushanju.
3. ono shto naglashavash moze da ide shire (ali da ne preteze u stranu)
4. i na kraju je bitno da je prostor ravnomerno popunjen i uravnotezen i da nema rupa u stereo slici...
konkretnih cifara nema, zavise od sluchaja i afiniteta...
Filip_
01-10-2011, 03:44 PM
2. nize frekvencije idu u sredinu (noga, bas, dobosh...) a vishe mogu u stranu (vishe oktave, chinele... )
bas se prostire omnidirekciono i nosi vecu tezinu tj. zauzima vishe prostora u mixu tako da treba koristiti maximalno obe trake i pozeljno mono, shto takodje sprechava gubljenje basa pri mono slushanju.
Ovo naravno primeni sto je Granata napisao.
Ono sto sam gore napisao vazi za ono sto si pitao.
da li su to cinele, perkusije ili melodije???kojim redom ???
Pozz :D.
W.N.R.
04-10-2011, 01:29 AM
- Zamisli da si na poziciji mix-a na nekom "skupom" i dobro organizovanom koncertu.
- Gledas u binu..
- Gde koji instrument vidis na bini - tu ga i pan-uj.
- Ako na HW-u imas "mono" dugmence - ODLICNO , a ako nemas , rokni neki plug na kraju lanca u masteru (cisto za periodicnu proveru da cujes kako to zvuci u mono)..
Slobodno probaj da pan-ujes i u mono , sta te kosta , ali ne zaboravi da iskljucis onaj plug pre nego sto exportujes stereo mixdown.
Evo jedan lagani primer meni neobicno drag :
http://www.youtube.com/watch?v=nGdFHJXciAQ
P.S.
Mozda bi Kick i Bass ipak trebali da ostanu u sredini , a ostalo je stvar maste i kreativnosti.
P.P.S.
Nemoj previse da zamisljas...!!!!:sw:
Danilo S
04-10-2011, 09:39 AM
Djelim mi?ljenje sa W.N.R.-om. Mislim da je vizualizacija veoma korisna metoda da se prestane robovati pravilima i sl.
Solozabal
04-10-2011, 06:52 PM
- Ako na HW-u imas "mono" dugmence - ODLICNO , a ako nemas , rokni neki plug na kraju lanca u masteru (cisto za periodicnu proveru da cujes kako to zvuci u mono)..
Da, samo to nije pravi mono vec dupli. Iskljucis jedan monitor za pravi test.
Da, samo to nije pravi mono vec dupli. Iskljucis jedan monitor za pravi test.
O čemu ti priča?!!
Pa poanta mono testa je da se lijevi i desni kanal zbroje u jedan i tako da se poslu?a! A onda nije bitno jel taj mono signal svira na jednom ili na dva zvučnika. Kada bi ugasio samo jedan zvučnik, bez da pritisne? "mono", čuo bi samo lijevi ili desni kanal, ovisno koji si zvučnik ugasio. Al to nema nikakve koristi.
Poanta slu?anja u mono je da se natjeraju lijevi i desni da se zbroje i onda se slu?a ?to je ostalo a ?to je izgubljeno.
Skoro sam gledao na youtube-u na jednom od Pensadovih ITL-ova na Pensado's Place je pricao o stereo sirini, ja mislim iz 3 dela u 3 emisije... I u jednoj je sirio neke sintove onim Izotopovim Imagerom i kao reko "But Dave, what about mono, what about mono? OK, on this weekend Pensado's Place I officially pronounce that mono is dead..." Kao ne opterecujte se mono-om previse, i kao ima razloga zasto treba preslusati mikseve u mono-u ali ne zrtvovati sirinu slike zbog mono-a... Mada kod nas na Balkanu je masa TV stanica mono, ako se ne varam, tako da za nas to pravilo ne vazi :D
Ja sam poceo da praktikujem da radim poseban miks za TV uvek, stereo i dalje ali sa uzom slikom da se ne bi instrumenti previse pogubili
W.N.R.
05-10-2011, 09:47 AM
Ako se ne varam ""Vase pravo da znate sve... napamet"" jos uvek emituje mono?!?:shock:
Solozabal
05-10-2011, 10:46 AM
A onda nije bitno jel taj mono signal svira na jednom ili na dva zvučnika.
Bitno je ako zelis cut pravi mono, zato sam i napisao da jednog iskljuci..
W.N.R.
05-10-2011, 10:58 AM
Bitno je ako zelis cut pravi mono, zato sam i napisao da jednog iskljuci..
Verujem da ovo pises na osnovu iskustava stecenih u procesu rada pa bih te zamolio :
Da opises razliku izmednju "mog" i tvog predloga za periodicnu mono kontrolu?
Ako moze jednostavno - kao user manual za prosecnu americku domacicu - u fazonu : (..nemojte jesti plasticne i gumene delove.....)
Ovaj forum posecujem prvenstveno da bih nesto naucio..
awacs
05-10-2011, 11:33 AM
O čemu ti priča?!!
Pa poanta mono testa je da se lijevi i desni kanal zbroje u jedan i tako da se poslu?a! A onda nije bitno jel taj mono signal svira na jednom ili na dva zvučnika.
Evo jednog obja?njenja:
http://www.soundonsound.com/sos/nov05/articles/qa1106_4.htm
Pozdrav,
Vasa
Rhino
05-10-2011, 11:51 AM
Kad vec pricamo o ovome, moze li mi neko pojasnit tehniku kako rjesava probleme sa sirokim bass synth zvukovima i mono kompatibilnosti?
Imam u jednom projektu bas taj problem vise izrazen nego ikad.. U stereo varijanti mi taj 'hibridni' sint zvuci odlicno (koji btw vucem sa hardvera u konkretnom slucaju), u mono modu ga jednostavno ode dosta...
Projekat jos nije dosao do faze mix-a, tako da sam taman na vrijeme da naucim nesto novo :)
W.N.R.
05-10-2011, 12:01 PM
Evo jednog obja?njenja:
http://www.soundonsound.com/sos/nov05/articles/qa1106_4.htm
Pozdrav,
Vasa
Izuzetno korisno stivo , ali sad i ja imam pitanje :
Kako da definisem mono iz TV-a koji ima 2 zvucnika (L/R) na sebi i da li to ima veze sa "Phantom" mono ?
awacs
05-10-2011, 12:15 PM
Kad vec pricamo o ovome, moze li mi neko pojasnit tehniku kako rjesava probleme sa sirokim bass synth zvukovima i mono kompatibilnosti?
Ne bavim se elektronskom muzikom, ali to što pitaš ustvari nema toliko veze sa "bass synth zvukovima" nego sa prirodom doživljaja zvuka uopšte.
Niske frekvencije je praktično nemoguće locirati u prostoru, zapravo ih uvek doživljavamo "stereo" (tj "svuda") makar dolazile iz jednog izvora. U tom smislu nema svrhe "širiti" taj opseg pošto ćeš dobiti samo promenu u zvučnom pritisku a ne promenu u stereo slici.
Dakle, sve bas frekvencije u tom synth bassu ostavi mono, a širi jedino alikvote (harmonike). Praktično, napravi jedan STEREO kanal basa koji ćeš HiPass-ovati i jednu MONO kopiju istog tog basa koju ćeš LowPass-ovati. Pa malo eksperimentiši sa frekvencijama i Q-faktorima/slope-ovima HP i LP filtera dok ti se ne dopadne.
Pozdrav,
Vasa
Solozabal
05-10-2011, 12:27 PM
Jednostavno sa m/s eq, recimo meni je blue cat sasvim dovoljan... A imas fabfilterov pro q koji je precizniji i ljepse izgleda ili od voxenga (mislim da je taj besplatan).
Rhino
05-10-2011, 01:30 PM
Jednostavno sa m/s eq, recimo meni je blue cat sasvim dovoljan... A imas fabfilterov pro q koji je precizniji i ljepse izgleda ili od voxenga (mislim da je taj besplatan).
To sam na i brzinu probao dok sam komponovao (bas sa fabfilterom) i pojeo mu je tu neku masivnost zvuka.. Probacu opet na tenane kad sjednem da radim na tom projektu..
@awacs
Nisam sirio ja synth, preset je takav uz minimalno tweak-ovanja. Pokusacu prvo to sa vise mono/stereo layera i HP/LP, pa cemo vidjet sto ce se izvuci iz toga. Ovako po sjecanju nista u tom sintu nije mono rekao bih. Hvala!
voomighty
05-10-2011, 06:05 PM
Ako radis u nuendu, na paneru, na kanalu imas opciju Stereo dual panner, mozda da samo suzis sliku.... nem pojma, ja tako suzavam stereo kanale koji idu previse u sirinu, neki VSTi su skroz ludi...
Ako radis u nuendu, na paneru, na kanalu imas opciju Stereo dual panner, mozda da samo suzis sliku.... nem pojma, ja tako suzavam stereo kanale koji idu previse u sirinu, neki VSTi su skroz ludi...
Da, skroz pojedine frekvence idu u kontra fazu :S Al to je trik proizvodjaca da impresionira slusaoca, kao sirok zvuk... Ja ih pa suzhavam ako moram S1 Imager-om...
Al opet se vracam na Pensada, on kaze da vecina VSTi-eva imaju na jednom kanalu originalni sint i na drugom neki chorus ili nesto, i kao mozete uzeti samo jedan "zdrav" kanal i od njega da gradite sliku itd...
euphoric
20-10-2011, 01:11 AM
Za ovu tehniku bih preporucio odlican FLUX-ov plugin "Stereo Tool" koji je uzgred besplatan! http://www.fluxhome.com/products/freewares/stereotool
Geronimo
20-10-2011, 07:46 PM
Mo?e? onoliko koliko ti mono kompatibilnost dozvoljava! Dokle god nije toliko ?iroko da počne gubiti definiciju kad se slu?a mono.
Pusti ta pravila, to da recimo synth ne ?ire od 80& i slično. To je bez veze.
Bitna stvar ti je samo da ako već radi? ?iroke mikseve, da nema praznih područja.
Najče?će je zajeb kad ?eli? sve jako ?iroko onda izgubi? ono ?to bi trebalo biti u sredini. Time mix postane nejasan i negdje izgubljen u prostoru.
Primjera radi, ako natrpa? toliko rooma na kick od bubnja da sve pliva, onda taj room postane dominantan i onaj sirovi mono slu?atelj prestaje percipirati. Tebi na korelatoru sve izgleda u redu, nema kontrafaze i tih problema, al sve zvuči nekako nategnuto u ?irinu. E to ti je recimo točka kad sebi treba? stisnut stop i vratit se malo u nazad.
Za dobar stereo mix je bitno dobro slu?anje. Tek tu dolaze do izra?aja dobra prostorija i dobri monitori. Ima situacija kada na nekom osrednjem monitoringu ne čuje? da popunjenosti stereo slike. Ne primjeti? da recimo fali na 50% pan poziciji, a u ?irini i u mono ima puno toga. Ne znam kako to objasnit.
Recimo
X-x-x-.-.-.-x-x-X je kao da nema u centru a ima okolo i to je lo?e
To su ti bitnije stvari u konstrukciji miksa nego neka kruta pravila koliko se i gdje ne?to panira!
Mnogo lepo receno
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.