View Full Version : Room Gain
analog
18-02-2011, 05:09 PM
?ta je room gain?
boggy
18-02-2011, 07:00 PM
Akusticki LP shelving filter koji pocinje znacajno da deluje ispod najnize modalne frekvencije u sobi. Moze se uociti kod jako malih soba i u automobilskim kabinama.
pozdrav
bogi
analog
15-05-2011, 05:19 PM
Da li postoji neki preduslov da se javi room gain? U kojem god prostoru da sam merio, ne desi se ništa značajno posle najniže frekvencije koju svira zvučnik. Ovo je grafik za tri različita zvučnika u različitim prostorima
boggy
15-05-2011, 10:32 PM
Da li postoji neki preduslov da se javi room gain? U kojem god prostoru da sam merio, ne desi se ni?ta značajno posle najni?e frekvencije koju svira zvučnik. Ovo je grafik za tri različita zvučnika u različitim prostorima
1. Nisi naveo kolike su dimenzije prostora.
2. Da li si proverio da tvoj mikrofon/preamp/kartica propustaju ista ispod 50Hz.
3. Koristio si zvucnik koji ima odziv slican HP filtru sa 24dB/oct slope-om. Room gain je LP shelving sa slope-om od 6-12dB/oct, zbog toga je njegovo dejstvo izrazenije na zvucnicima koji imaju odziv HP filtra 12dB/oct, a to su kompresioni (saled) dizajni (najvecim delom).
pozdrav
bogi
analog
15-05-2011, 11:41 PM
1. Nisi naveo kolike su dimenzije prostora.
Jedna je 3x4.5x2.6, a druge dve su tu negde
2. Da li si proverio da tvoj mikrofon/preamp/kartica propustaju ista ispod 50Hz.
preamp i kartica su provereni merenjem. Mikrofon ne znam kako da proverim
3. Koristio si zvucnik koji ima odziv slican HP filtru sa 24dB/oct slope-om. Room gain je LP shelving sa slope-om od 6-12dB/oct, zbog toga je njegovo dejstvo izrazenije na zvucnicima koji imaju odziv HP filtra 12dB/oct, a to su kompresioni (saled) dizajni (najvecim delom).
Da, sva tri su TL/TL/Radiator.
To znači da je zvučnicima sa HP filtrom IV reda ipak potreban dodatni subwoofer?
boggy
16-05-2011, 12:08 AM
Jedna je 3x4.5x2.6, a druge dve su tu negde
Kakvu onda razliku ocekujes?
...... Mikrofon ne znam kako da proverim
http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/AppNotes/AP5_MikroMeasChamber-Rev03Eng.pdf
Da, sva tri su TL/TL/Radiator.
To znači da je zvučnicima sa HP filtrom IV reda ipak potreban dodatni subwoofer?
Sad ovo ne mogu da povezem... kakvu vezu vidis izmedju "dodatnog subwoofer-a" i room gaina.
pozdrav
bogi
analog
16-05-2011, 03:33 AM
Ako sam te dobro razumeo, pominjao si ranije da zvučnici ne treba da sviraju mnogo ispod 50Hz jer to dopuni room gain. Verovatno se odnosilo samo na kompresione kutije, zato pomenuh ovo za subwoofer
boggy
16-05-2011, 10:13 AM
Ako sam te dobro razumeo, pominjao si ranije da zvučnici ne treba da sviraju mnogo ispod 50Hz jer to dopuni room gain.
Nema razloga da to tako generalno izjavljujem, jer kod sistema sa HP filter karakteristikom od (recimo) 24dB/oct, room gain samo mozda promeni slope na 18dB/oct... i to je kraj.... to vam zazvuci kao nesto bolji bass ali NE dobijate (ravnu) dopunu znatno ispod donje granicne frekvencije.
Verovatno se odnosilo samo na kompresione kutije,
Da, to vazi samo za sisteme sa HP filter karakteristikom drugog reda.
zato pomenuh ovo za subwoofer
Subwoofer ne sluzi samo da bi ceo sistem svirao nize, nego i da bi ceo sistem svirao glasnije na nizim frekvencijama, ne mora svirati nize nego inace, tako da je njegova veza sa room gain u tom smislu prilicno labava.
Pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.