Log in

View Full Version : Savjet za kupovinu elektronskih komponenti

supersonic
14-02-2011, 04:58 PM
Dakle, nigdje ne mogu da nađem elektrolitske kondenzatore koji su najmanje vrijednosti 5800 uF sa 80 V . A ono ?to sam i na?ao ( veće vrijednosti ne ?kode), ne mogu da stanu u pojačalo. Dakle, treba mi dimenzija u visinu najvi?e 6 cm, a u ?irinu ne vi?e od 3 cm. E sada, problem je ?to ne mogu da nađem nigdje kombinaciju. Ako mi odgovara po karakteristikama - ne odgovara mi po gabaritima i obratno.

Ima li neko neki link za firmu online koja radi to - da potra?im.

ja sam gledao kod nas:

mikro princ - bg
mg elektronik - ni?
banzai - ?vabe

ima li jo? kojekakav sajt koji se bavi prodajom ovih stvarčica.

hvala unaprijed

dadson
14-02-2011, 05:31 PM
Poku?aj na www.mouser.com
Kad ne?to ne mogu da nađem obično kod njih ima.

Goran
14-02-2011, 06:24 PM
A Radio Klub? tj. "Kelco" - Timočka 18

http://www.kelco.rs/

Haxli
14-02-2011, 07:51 PM
http://www.silken.rs

boggy
14-02-2011, 08:24 PM
Dakle, nigdje ne mogu da nađem elektrolitske kondenzatore koji su najmanje vrijednosti 5800 uF sa 80 V . A ono što sam i našao ( veće vrijednosti ne škode), ne mogu da stanu u pojačalo. Dakle, treba mi dimenzija u visinu najviše 6 cm, a u širinu ne više od 3 cm. E sada, problem je što ne mogu da nađem nigdje kombinaciju. Ako mi odgovara po karakteristikama - ne odgovara mi po gabaritima i obratno.

Ima li neko neki link za firmu online koja radi to - da potražim.

ja sam gledao kod nas:

mikro princ - bg
mg elektronik - niš
banzai - švabe

ima li još kojekakav sajt koji se bavi prodajom ovih stvarčica.

hvala unaprijed
Ne verujem da ces lako naci tu vrednost bas za taj napon posto je verovatno to originalni elektrolit u pojacalu pravljen specijalno za proizvodjaca... u radnjama najcesce mozes naci 4700uF ili 10000uF, 80 ili 100V. Od svega sto sam pregledao, najblize ti odgovara po dimenzijama
NICHICON - LLS1K472MELA (http://uk.farnell.com/nichicon/lls1k472mela/capacitor-4700uf-80v/dp/8813280), jedino sto mu je vrednost nesto manja. Ako se ide na 10000uF onda ne odgovaraju dimenzije. Najbolje je da se obratis proizvodjacu i da trazis da ti ih posalju. Tacno tu vrednost za taj napon ces tesko (bolje reci, nikako) naci, jer nije standardna.

pozdrav

bogi

supersonic
14-02-2011, 09:50 PM
Meni svaka vrijednost iznad ove koju sam naveo 5800 uF 80 V odgovara. Bilo da je veća kapacitivnost ili da je veća volta?a ili oboje. Dakle, samo da nije manje ni u jednoj od ove dvije vrijednosti.

Ja se ne razumijem u ove stvari, ovako mi je majstor objasnio ...

boggy
14-02-2011, 10:01 PM
Pa moraces da se dogovoris sta ti je bitnije, vrednost kondenzatora i radni napon i/ili dimenzije, koliko sam shvatio na pocetku imas DVA zahteva, a sada najedanput, ignorises fizicku velicinu kondenzatora... te ti postade bitna samo vrednost kapacitivnosti i radnog napona...

Majstor se nije preterano udubljivao u tvoju problematiku pa ti je rekao najosnovnije "pravilo" (koje bas i ne vazi doslovce, ali dobro), nije ga bilo briga mozes li ti to sprovesti u delo.

Elektrolitski kondenzatori se prave u standardnoj toleranciji +/-20% (i taj tvoj postojeci) tako da na tom mestu odgovaraju sve vrednosti od 4640uF-6960uF (kad se sracuna tolerancija postojeceg).

Odatle, mislim da nema nikakvih problema staviti 4700uF napona 80 ili 100V pogotovo, ako nisi spreman da se natezes sa proizvodjacem pojacala da ti posalje originalni rezervni deo. 10000uF ne moze da stane zato sto je po pravilu i presirok i previsok. 6800uF se ne pravi tako cesto i tesko ga je naci, iako je "standardnija" vrednost od 5800uF.

pozdrav

bogi

p.s. drugim recima, ako te je majstor tako savetovao, onda neka ti on nabavi takav kondenzator po zahtevima koje ti je postavio. :)

supersonic
15-02-2011, 09:51 PM
Nemam da biram. Moram da nađem i jedno i drugo da mi odgovara :)

Hvala tebi svakako :)

nikolaivanic
16-02-2011, 12:42 AM
Ako ne uspes naci trazenu velicinu, kupi sta ima , montiraj negde sa strane na stabilni nosac ili dodatnu stampu, pa debljim zicama (2,5-4mm2) vezi sa stampom, sve to sto krace.
Dimenzije koje si dao su enormno male za kapacitet i napon, verovatno su specijalni...

supersonic
16-02-2011, 09:17 PM
Pokušali smo da montiramo negdje sa strane - ali nema mjesta. U pitanju je ampeg svt3 pro

http://i74.photobucket.com/albums/i274/svtb15/1%20For%20TB/AmpegSVT3Pro.jpg

poslao sam ampegu e-mail, nadam se da će mi na neki način izaći u susret ... bilo kako ...