View Full Version : Pomoć oko malog studija.
marko.masina
14-02-2011, 02:12 PM
Pozdrav svima na forumu po?to me dugo nije bilo.
Dakle namon nekoliko godina odlučio sam se za pravljenje malog studije - čitaj sobe za slu?anje i mixanje muzike.
Čitao sam sve threadove (manje vi?e) sa ovog i ostalih foruma vezanih za akustiku.
Dakle respect to Eomsi-u na http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239
NLP-u na http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192
Dema-i na http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24607
boggyu na svim konstruktivnim savjetima, analogu , Shot-u i ostalima koje sam zaboravio.
Ovako staviti ću osnovne informacije o prostoru kojeg ?elim srediti te planiram pratiti svaku fazu uređivanaj prostora.
Svi su pozvani na konstruktivne sugestije i komentare, naručito administrator-i i ostale tate mate u ovom području.
Soba je dimenzija 444x351x262cm (Dx?xV) vrata su 200X80 cm ,a okno prozora je 150x150 cm. u prostoru to izgleda ovako.
9082
a u prirodi to izgleda ovako nakon farbanja sobe.
9083
9084
9085
9086
Ovakav je plan:
Na zidu gdje je prozor staviti stol i zvučnike ( odmaknuti stol od zida 60cm
sa strane stola staviti zvučnike na stalke u visini 100cm (već su gotovi stalci), prve refleksije od zvučnika ubiti middle absorberima ( imam ih od prije napravljeni metodom DIY 100X100 cm), na plafon bih stavio cloud veličine 200x300 , a objesio bi ga na sajlu koja bi bila razvučena između 2 paralelna zida (razlog ovome je ?to konstrukcija plafona i nije ba? neka te me strah da ne mo?e podnijeti te?inu od oko 20 kg) na uglove bih stavio superchunk bass trapove, a za zadnji zid bi dodao 2 absorbera veličine 150X100.
?to se tiče superchunka zanima me dali da napravim onaj trokutasti ili da kupim kamenu vunu zarolanu u tubu te da je stavim u uglove (kantune), te nije mi jasno (nisam dobio nikakav pravi odgovor mogu li kanenu vunu staviti u uglove u ovom obliku sa originalnim najlonom u koji je ona umotana.
Za poćetak toliko!
Nemania
14-02-2011, 02:59 PM
Pozdrav svima na forumu po?to me dugo nije bilo.
Dakle namon nekoliko godina odlučio sam se za pravljenje malog studije - čitaj sobe za slu?anje i mixanje muzike.
Čitao sam sve threadove (manje vi?e) sa ovog i ostalih foruma vezanih za akustiku.
Dakle respect to Eomsi-u na http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239
NLP-u na http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27192
Dema-i na http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24607
boggyu na svim konstruktivnim savjetima, analogu , Shot-u i ostalima koje sam zaboravio.
Ovako staviti ću osnovne informacije o prostoru kojeg ?elim srediti te planiram pratiti svaku fazu uređivanaj prostora.
Svi su pozvani na konstruktivne sugestije i komentare, naručito administrator-i i ostale tate mate u ovom području.
Soba je dimenzija 444x351x262cm (Dx?xV) vrata su 200X80 cm ,a okno prozora je 150x150 cm. u prostoru to izgleda ovako.
9082
a u prirodi to izgleda ovako nakon farbanja sobe.
9083
9084
9085
9086
Ovakav je plan:
Na zidu gdje je prozor staviti stol i zvučnike ( odmaknuti stol od zida 60cm
sa strane stola staviti zvučnike na stalke u visini 100cm (već su gotovi stalci), prve refleksije od zvučnika ubiti middle absorberima ( imam ih od prije napravljeni metodom DIY 100X100 cm), na plafon bih stavio cloud veličine 200x300 , a objesio bi ga na sajlu koja bi bila razvučena između 2 paralelna zida (razlog ovome je ?to konstrukcija plafona i nije ba? neka te me strah da ne mo?e podnijeti te?inu od oko 20 kg) na uglove bih stavio superchunk bass trapove, a za zadnji zid bi dodao 2 absorbera veličine 150X100.
?to se tiče superchunka zanima me dali da napravim onaj trokutasti ili da kupim kamenu vunu zarolanu u tubu te da je stavim u uglove (kantune), te nije mi jasno (nisam dobio nikakav pravi odgovor mogu li kanenu vunu staviti u uglove u ovom obliku sa originalnim najlonom u koji je ona umotana.
Za poćetak toliko!
Sve zvuci lepo. E sada ne znam koliko si ti strucan u oblasti akustike prostora (u praksi). Koliko god da se para ulozi u to..malo li je na ovo vreme, i steta je da te pare budu bacene uzalud-tj. da ne dobijes dobar krajnji proizvod. Ako se ne razumes bas najbolje, najisplativije resenje (po meni) je pozvati coveka kome je to posao i uz njegove upute odraditi posao. Jeste da ces platiti malo vise, ali ces dobiti ono sto se treba dobiti.
Preporuka Blazo Guzina. Ako si zainteresovan, dacu ti na PM njegov kontakt.
Ako se baviš time barem poluprofesionalno pozovi kakvog stručnjaka, dobro se pogovori sa njime oko vlastitih želja, proračunu... i što ima okvirno u planu napraviti i zašto uopče tako.
Ne kontaktiraj samo jednog! Iako ima na izgled high end projekte.
Raspitaj se dobro što dobiješ za uložene pare.
Ja se dosta bavim s time (oko 13 godina, ne živim od toga profesionalno, ako bi se na akustiku gledalo pažljivije, zrelije, ne bi imao problema) i mogu da kažem kako se skoro uvijek zaprepastim što rade razvikani stručnjaci (i svetski naravno).
U ovim ex-yu prostorima nipošto ne zaboravi pitati Boggy-ja šta misli.
Na prvim refleksijama uopšte ne šteti, da imaš "jače absorbere odnosno dobro je da imaš absorbere koji rade i niže ne samo za srednje/visoke, absorpcijski elementi djeluju sinergijsko u prostoru. Znači doradi obstoječe absorpcijske elemente.
Što staviti u kutove i slično, sve je odvisno od celokupne debeline, volumena prostora itd.:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36879
treba dosta izkustva ili sreče.
Nešto češ morati napraviti i oko prozora.
Eomsy
14-02-2011, 08:16 PM
Prvo thx kaj čita? :wink:, mnogi to ne rade, a očekuju sve na pladnju ....
Drugo, pitanje je do koje mjere misli? ozbiljno ulo?iti u akustiku ... Odnosno, da li očekuje? od prostora PROFI ili vi?e semi-profi ...
Ja nisam očekivao ovako ne?to dobro (govorim o svom studiju, kojeg naravno prati? :D) kada sam počeo uopće planirati ne?to raditi, a sada sam i vi?e nego prezadovoljan .... Ali brate vremena mi trebaloooo .... jel ?ta bi reko OFF : " u izgradnji .... do kad??????:banghead::banghead::banghead::banghead: " lol
Moj savjet, jbno sve dobro isplaniraj, te se posavjetuj sa sto ljudi i "nađi sredinu" prije nego zadre? u i?ta, poslije nema kajanja 8-) ....
boggy
14-02-2011, 09:04 PM
Prati Eomsy-jev thread " Sticky: DIY Vocal booth & Control room?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239)", njegova sobica je jos manja od tvoje, ali je ce to biti mozda najcelovitiji thread o DIY dizajnu studija na Rumskom, ako sad, inace vec na pola puta :shock:, Eomsy ne poludi i digne ruke od svega, posto... ummm... nije bio bas svestan, kad je pocinjao, kakva je to "robija"! :D. Molimo se da nece.
pozdrav
bogi
Eomsy
14-02-2011, 09:09 PM
....ummm... nije bio bas svestan, kad je pocinjao, kakva je to "robija"! :D. Molimo se da nece.
Neće. neće :D ....
marko.masina
14-02-2011, 09:24 PM
Hvala svima na brzom javljanju!
Drugo ovu sobicu planiram već 3 godine ali zbog ovih ili onih stvari nisam je poćimao.
treće muzikom se bavim poluprofesionalno, DJ sam i produciram nešto svojih stvari.
Soba (studio) bih koristio i za snimanje i za produciranje ( dakle ne treba mi skroz mrtva soba).
NLP odustao sam od toga da nekoga zovem da mi napravi sobu, rađe ću sam raditi pa makar i krivo ili da citiram Eomsia uporan sam.
Neke osnove akustike sam pohvatao,ali za konkretnu primjenu u praksi mi treba VAŠA pomoć.
Sutra ću slikati i uploadati nove slike studija bez akustićne adaptacije, te možda i neke grafove sa RoomEQ-a (mada mi se ovaj V5 ruši pa ću probati)
boggy
14-02-2011, 09:35 PM
...........
NLP odustao sam od toga da nekoga zovem da mi napravi sobu, rađe ću sam raditi pa makar i krivo ili da citiram Eomsia uporan sam.
Neke osnove akustike sam pohvatao,ali za konkretnu primjenu u praksi mi treba VAŠA pomoć.............
Crtaj, pisi, meri, racunaj, citaj i postavljaj konkretna pitanja na osnovu onoga sto si saznao i dokucio, i dobijaces konkretne odgovore, koliko god smo mi to u stanju (koji znamo da odgovorimo, mislim na sve clanove)
To je najefikasnije.
Ako budes svojim pitanjima namerno ili nehotice nas terao ca citamo, pisemo, racunamo, crtamo, merimo umesto tebe... thread ce ti brzo zamreti i ti ces ostati bez podrske. Projektovanje i gradnja studija nije trivijalan posao, ako krajnji korisnik zeli najbolji moguci kvalitet za ulozen trud i novac. te se ti tako odmah postavi prema problematici... posao ce biti tezak ali ce zato rezultati da budu neocekivano dobri
Ovoj je bio samo mali opsti savet na pocetku.
Takodje pozivam sve ostale clanove koji zele i mogu da pomognu, da ucestvuju u diskusiji konstruktivno.
pozdrav
bogi
marko.masina
15-02-2011, 02:17 AM
9086 (http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=9083)
Za početak toliko!
mo?e li savjet za superchunkove , mislio sam staviti role (zamotanu kamenu vunu u roli) dva komada jedno na drugo, jer kako se vidi na slici vrata mi ne dopu?taju da stavim dimenzije superchunka 50X50 x 262, a sa druge strane gdje mi je prozor 9083 (http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=9083)te ću morati napraviti neki prijenosni superchunk /tipa kao onaj kod Eomsia.
Gustoću trapova bih stavio do 100 kg/m3, mislim da je to OK.
na plafon bih stavio cloud veličine 200x300 , a objesio bi ga na sajlu koja bi bila razvučena između 2 paralelna zida (razlog ovome je ?to konstrukcija plafona i nije ba? neka te me strah da ne mo?e podnijeti te?inu od oko 20 kg)
Dali je veličina Clouda dovoljna za ovu prostoriju ?
na Cloudove bih stavio neki gu?ći tervol tipa preko 100kg /m3.
Također cloud bih stavio pod kutem od 10 stupnjeva, dakle da počme u razini prozora (40 cm od visine plafona) te da se penje negdje do polovine
sobe da dođe do 10cm ?!
boggy
15-02-2011, 07:27 AM
može li savjet za superchunkove , mislio sam staviti role (zamotanu kamenu vunu u roli) dva komada jedno na drugo, jer kako se vidi na slici vrata mi ne dopuštaju da stavim dimenzije superchunka 50X50 x 262, a sa druge strane gdje mi je prozor 9083 (http://www.rumski.com/forum/attachment.php?attachmentid=9083)te ću morati napraviti neki prijenosni superchunk /tipa kao onaj kod Eomsia.
Gustoću trapova bih stavio do 100 kg/m3, mislim da je to OK.
Superchunk se "originalno" pravi seckanjem kamene vune odredjene gustine u trouglove injihovim slaganjem u uglove sobe, horizontalne i vertikalne. Stavljanjem samo rolne meke kamene ili staklene vune u iste te uglove je moguce i vec su to ljudi radili kao prirucno resenje, cak su ih stavljali dodatno u kese za djubre (one velike), ali tada se dobija apsorber nepoznatih karakteristika (kesa/folija formira membranu i sprecava protok vazduha kroz strukturu kamene vune) i tako nesteo se ne moze preporucivati osim ako nije trazeno neko prenosno, privremeno i jako jeftino resenje.
Dali je veličina Clouda dovoljna za ovu prostoriju ?
na Cloudove bih stavio neki gušći tervol tipa preko 100kg /m3.
Također cloud bih stavio pod kutem od 10 stupnjeva, dakle da počme u razini prozora (40 cm od visine plafona) te da se penje negdje do polovine
sobe da dođe do 10cm ?!
Po mom iskustvu ne postoji termin "dovoljno" ako pricamo o apsorpciji niskih frekvencija u sobama 30-200m3. Pod niskim frekvencijama podrazumevam sve sto nameravate da cujete ne puno izmenjeno od originala ispod 200Hz.
Cloudom treba pokriti sav preostali prostor koji ostane od superchunksova u uglovima na plafonu. Ugao od 10 stepeni nije los, ali moze biti i bilo koji manji koji ce spreciti flutter echo, mozda sajle na kojima se bude drzao uciiniti "podesivim"? Treba ostaviti mesto za rasvetu, ako ce ici po ivici clouda.
Posle heavy tretmana soba ce biti prilicno "zagluvljena" sto ce se i izmeriti merenjem RT60, te se mora planirati "vracanje" zivosti u prostoriju i formiranje blagog difuznog zvucnog polja, binarnim difuzorima. Posle toga nam se javlja prijatnost u prostoriji, s jedne strane zato sto bass vise ne divlja onoliko koliko je divljao (veoma neprijatno), a nemamo mrtvilo iznad 1kHz (takodje veoma neprijatno). Obe opisane i negativne pojave izazivaju zamor i nemotivisanost za rad na duze vreme. Pri tom postoje osobe koje mogu da rade i u netretiranom prostoru, ali njihov broj koji to uspeva je jako mali.
Eto... to je neki princip ukratko.
pozdrav
bogi
marko.masina
23-02-2011, 01:48 PM
Evo mene opet !
Dakle soba je gotova (ofarbana)9156 i sada treba početi planirati i raditi.
s obzirom da moja soba "pada" već na prvoj stepenici akustike a to je SIMETRIJA.
Dakle kako se vidi na slikama prozor je tako pozicioniran9150 da je nemoguće njemu napraviti duplikat na suprotnoj strani :banghead: ,a druga stvar je da bih u sobi volio imati danjeg svijetla tako da zatvaranje prozora ne dolazi u obzir!
Druga stvar su vrata mada mislim da su ona manji problem jer na njih mogu objestiti absorber, jedino ?to zid i vrata imaju drugačije akustične karakteristike ?
9151
Na slici se vide vrata i moj poku?aj pravljenja difuzora od police za ploće!!
Evo tu su i slike mojih starih Mid/high absorbera9152 koje sam radio po ovom principuhttp://www.ethanwiner.com/BTPlans.gif za sada su samo naslonjeni na zid pod malim kutom 9153 (nisu obje?eni) ali ubijaju prve refleksije sa strane.
E sada imam i neke planove ali to u drugom threadu jer vi?e od 5 attachmenta ne mogu staviti na jedan!
marko.masina
23-02-2011, 02:30 PM
Evo i drugog dijela u kojem ću iznijeti samo ono ?to sam planirao ,
naprijed zahavljujem na komentarima uglavnom će biti samo slike (nemaju prikladna imena), staviti ću i .skp file-ove pa ako netko hoće mo?e razgledati
9157
9158
9159
9160
skp fileovi 9161
... e pa ako neče? ukloniti neke probleme (prozor, vrata) barem sa mobilnim solucijama onda je to to...
Superchunksove mo?e? staviti i u gornje kutove bez problema!
To ti je veoma slab difuzor!
Granata
23-02-2011, 11:01 PM
Evo mene opet !
Dakle soba je gotova (ofarbana)9156 i sada treba početi planirati i raditi.
s obzirom da moja soba "pada" već na prvoj stepenici akustike a to je SIMETRIJA.
Dakle kako se vidi na slikama prozor je tako pozicioniran9150 da je nemoguće njemu napraviti duplikat na suprotnoj strani :banghead: ,a druga stvar je da bih u sobi volio imati danjeg svijetla tako da zatvaranje prozora ne dolazi u obzir!
A shto ne bi probo da pozicionirash zvuchnike uzduz (duz desnog zida od 4,4 m gledano od vrata)?
Nishta te ne kshta da experimentishesh malo sa polozajem zvuchnika.
boggy
24-02-2011, 12:49 AM
... e pa ako neče? ukloniti neke probleme (prozor, vrata) barem sa mobilnim solucijama onda je to to...
Superchunksove mo?e? staviti i u gornje kutove bez problema!
To ti je veoma slab difuzor!
Da, ostavi za sada difuzore na miru, treba smiriti niske frekvencije za pocetak.
pozdrav
bogi
marko.masina
04-03-2011, 02:19 PM
Po?tovanje Evo petak je i sad imam vremena se posvetiti studiju.
Dakle pretra?ivanjem neta (gearslut uglavnom)
Uočio sam da dosta ljudi koristi Bass trapove , a ne Superchunk-ove
Moja je (nova ideja ) da umjesto Superchunkova u sobu stavim Bass trapove iz jednostavnog razloga jer mislim da su jednostavniji za pomicanje i jeftiniji.
Zanima me ?to je bolje (pretpostavljam supechunkovi) ali ako stavim trapove hoću li ba? toliko pogrije?iti?!
Evo i nekih skica Superchunka i Bass trapa koji namjeravm napraviti
Ovo je superChunk (gore i dole ima postolje veličine 50X50X71 a povezuju ih letve 3x5 4 komada , a između bi bila vuna.
9219
A onda je tu Bass trap koji je na istom principu jedino ?to su letve (daske) sa strane ?irine 28 cm i nemaju nikakve rupe na sebi (kako je to običaj stavljati prema gearslutovim topicima), jer se ona direktno naslanja na zid , baze (gore i dole) bi bile sjećene pod kutem od 45 prednja strana bi bila 71 cm , a zadnja 31 cm
9220
eto tako za sada
Oboje je "bas trap"!!!
Samo da jedan ima trokute a drugi nekoliko manje materijala
Prave se i superchunksovi da imaju od pozadi stjene i je zatvoren ali mora da se ga gurne do kraja u kut i to je to.:wink:
To se pravi kad hoče? mobilnost.
To ?to oni daju neka "zvanična" poimenovanja ne treba da te zbuni.
boggy
04-03-2011, 03:36 PM
Poštovanje Evo petak je i sad imam vremena se posvetiti studiju.
Dakle pretraživanjem neta (gearslut uglavnom)
Uočio sam da dosta ljudi koristi Bass trapove , a ne Superchunk-ove
Moja je (nova ideja ) da umjesto Superchunkova u sobu stavim Bass trapove iz jednostavnog razloga jer mislim da su jednostavniji za pomicanje i jeftiniji.
Zanima me što je bolje (pretpostavljam supechunkovi) ali ako stavim trapove hoću li baš toliko pogriješiti?!
..........
Bolje je vise apsorpcionog materijala dobre gustine i vazduhopropusnosti i (naravno) dobre konstrukcije.... a posle ti to zovi i "Pera" ako zelis, meni je svejedno, ako govorimo o smirivanju bassova.
pozdrav
bogi
marko.masina
04-03-2011, 06:36 PM
Bolje je vise apsorpcionog materijala dobre gustine i vazduhopropusnosti i (naravno) dobre konstrukcije.... a posle ti to zovi i "Pera" ako zelis, meni je svejedno, ako govorimo o smirivanju bassova.
pozdrav
bogi
Je dobro shavtio sam da se mogu zvati kako god i da u oboje bass trapovi.
Za gustinu vune sam shvatio iz pro?lih postova da ne mora biti pre gusta (cca 40-70 kg/m3), neki tervol ili ako ne neku kamenu vunu da nađem.
Koliko se mo?e pogrije?iti ako ne stavim trokute na kantune (uglove ) nego da stavim ovu moju novu ideju.
Mo?e li se na to dobiti neki točniji odgovor ili se to radi na principu poku?aja i pogre?aka :banghead:
boggy
04-03-2011, 07:04 PM
.........
Može li se na to dobiti neki točniji odgovor ili se to radi na principu pokušaja i pogrešaka :banghead:
Ne znam tacan odgovor, osim da je za bassove zbog omnidirekcionalnosti zracenja zvucnika, prakticno svaki novi metar kubni apsorpcije u sobi znacajan.... naravno vrlo uslovno, ne bilo koji apsorpcioni materijal nego uz opaske iz mog prethodnog posta.
Za sobu tvoje zapremine NEMA cenkanja, odnosno ti NEMAS mesta gde da stavis svu neophodnu apsorpciju a da ostane malo mesta za tebe samog, Svejedno da l ces raditi sa zazorom iza panela (tvoja nova ideja) ili ne... to ce zauzeti prostor. Zasto je ovakva situacija? Pa kada se smanjuje soba, sobni modovi postaju jako gusti i cesti u donjem cujnom opsegu i imaju izuzetno vecu energiju nego u ogromnim sobama koje su u osnovi 10x15x9m, jer zvuk dok se prenosi pomeranjem molekula vazduha, se trosi na tom putu sam po sebi, samo prelazeci put, te kad dodje do prepreke (zid) on je vec slabiji u toj velikoj sobi nego u tvojoj, jer je presao duzi put, pa kad se vrati, on je JOS slabiji nego u tvojoj sobi... itd... pri tom su u ovoj ogromnoj sobi, najnizi sobni modovi na ivici ili van cujnog opsega.... itd.
Znaci... racunaj da ti predstoji trosenje ozbiljne zapremine sobe na apsorbere ako zelis da smiris bassove u sobi barem do neke mere... pri tom ti ostaju nekoliko najnizih sobnih modova, koje je nemoguce potpuno smiriti u maloj prostoriji, i upravo taj deo price se odvija kod eomsy-ja... kako i na koji nacin srediti rupu na 80 ili 110Hz, da li helmholtzovim rezonatorom, pozicijom zvucnika, ili ekvilajzerom...
Bez obzira na prostor, ako je ispod 100m3 problemi su vrlo slicni i zajednicki... po svim proracunima bassove ces najbolje smiriti ako napunis celu sobu apsorberima... ali to nije bas prakticno.. zar ne?
i da ponovim... posto ima i takvih prica po netu i nekim drugim mestima.... ne mozes preterati sa apsorpcijom u maloj prostoriji, odnosno cilj je da se napravi mrtva soba, zbog basova, a kada to zavrsis... onda dascicama vracas zivost koja ti nedostaje da bi se ugodno osecao.
pozdrav
bogi
Ako če? koristiti kamenu vunu (ne staklenu) i pravi? princip superchunks mo?e? da ide? sa Tervolom/ sad Knauf DP8 (80kg/m3). Jo? ga rade ili upotrebi? Rockwool Airrock HD ili XD.
Ako ide? sa tanjom varijantom do 10, 15cm probaj gu?či materijal do recimo 130kg/m3.
marko.masina
05-03-2011, 08:37 AM
Ako če? koristiti kamenu vunu (ne staklenu) i pravi? princip superchunks mo?e? da ide? sa Tervolom/ sad Knauf DP8 (80kg/m3). Jo? ga rade ili upotrebi? Rockwool Airrock HD ili XD.
Ako ide? sa tanjom varijantom do 10, 15cm probaj gu?či materijal do recimo 130kg/m3.
Koristiti ću Kamenu vunu iz samo meni poznatih razloga ,a mislim da standardno nema za kupiti DP-8 i mogu biti sretan ako uopće u ovoj vukojebini nađem i DP-7 (cca. 70kg/m3) debljine najmanje 100 mm (1000X500).
A prema uvjeravanju boggy-a mislim da će ipak se praviti superchunk.
Dakle prema mojoj računici 1 paket Tervola DP-7 (1000x500) debljine 100 mm sadr?i 4 komada. Od toga se napravi superchunk mojih dimenzija 500x500 visine 1600 (1.6 m), a meni treba do 2600 ?to je ukupno 8 paketa Tervola DP 7 za 4 superchunka.
To smo valjda rije?ili samo jo? treba početi.:grin:
Pa bolje je superchunks tu nema debate, o tome smo dosta pričali.
Ima DP7? Ima? kakav link, ne da je to i?ta senzacionalno ali nisam video.
Gdje je ta tvoja vukojebina.
boggy
05-03-2011, 09:08 AM
70kg/m3 je ok... generalno
pozdrav
bogi
marko.masina
05-03-2011, 07:43 PM
Ima DP7? Imaš kakav link, ne da je to išta senzacionalno ali nisam video.
Gdje je ta tvoja vukojebina.
Zadnji puta kada sam radio Absorber za (prije godinu dana ) nije bilo nego neke staklene vune i DP3, a ostalo naručiš pa čekaš dok oni ne dobiju narudžbe za cijeli kamion da ga povuku iz valjda Zagreba
A moja vukojebina je Zadar.
DP3 je 30kg/m3 ili ako imate gustu staklenu vunu ili kamenu vunu za plivajuče estrihe ili fasade, valjda to neki kod vas prave i zato mo?da da gdje imaju?"
Savrati i kod privatnih gradbenih firmi i popričajte malo.:wink:
Eomsy
06-03-2011, 08:08 AM
... ili kamenu vunu za plivajuče estrihe ili fasade, valjda to neki kod vas prave i zato mo?da da gdje imaju?"
Savrati i kod privatnih gradbenih firmi i popričajte malo.:wink:
Da, tra?i Knauf TP ili Rockwool Steprock C. Ma sku?it će? jer su to obično 5 cm debljine i tvrda je u vr. mat.. Znači pita? koja se stavlja za plivajuće estrihe ...
marko.masina
06-03-2011, 11:04 AM
Da, tra?i Knauf TP ili Rockwool Steprock C. Ma sku?it će? jer su to obično 5 cm debljine i tvrda je u vr. mat.. Znači pita? koja se stavlja za plivajuće estrihe ...
Hvala Eomsy , e usput sretno sa Helmholtzom ,a mogao bi i meni napraviti 3 komada je i meni će to trebati:D.
Drugo zar TP nema gustoću cca 105 kg/m3, a to sam vi?e mislio stavljati na Cloud.
Mislio sam uzeti ?to deblju K. vunu da imam ?to manje rezanja najmanje 10 cm ?irine
I usput evo malo editirane one tablice sa gustoća vuna:
pregradni zidovi:
- TW = 30kg/m3
osnovna namjena za tla:
- TP = 105kg/m3
- TPS = 120kg/m3
- TP ST = 140kg/m3
osnovna namjena za potkrovlje:
- DF = 115 kg/m3
- DDP RT = 135kg/m3
izolacija ravnih krovova:
- DDP = cca. 160 kg/m3
- DDP S = cca. 170kg/m3
tehničke izolacije:
- AP = 50 kg/m3
- APS = 90 kg/m3
Vi?enamjenski izolacijski proizvodi:
- DP-3 = 30 kg/m3
- DP-5 = 50 kg/m3
- DP-7 = 70kg/m3
- DP-10 = 100 kg/m3.
Eomsy
06-03-2011, 12:00 PM
Hvala Eomsy , e usput sretno sa Helmholtzom ,a mogao bi i meni napraviti 3 komada je i meni će to trebati:D.
Hvala i snađi se sam :p :D .. he, he, mislim da iz mog threada će? dosta naučiti kaj se radi, a kaj ne. Tak da pilu u ruke i rokaj :rafal:
Mislio sam uzeti ?to deblju K. vunu da imam ?to manje rezanja najmanje 10 cm ?irine
I ja sam mislio, ali takove nisam na?ao, tak da malo vi?e sjeckanja, al glavno da dobije? ?eljeni učinak. Sretno 8-) ...
marko.masina
09-03-2011, 11:49 AM
Evo na?ao sam DP-7 debljine 10 cm, 59,80 kuna je m2 a u paketu is ima 2 m2 ?to je 120 Kn/po paketu
A on mi je nudio i DP-9 za fasade ali nisam ni znao da to postoji pa nisam ni pitao cijenu. Dali je netko to koristio?
Kada već pitam , dali mi je za Cloud dosta 5 cm TPS-a ?
Eomsy
09-03-2011, 09:17 PM
A on mi je nudio i DP-9 za fasade ali nisam ni znao da to postoji pa nisam ni pitao cijenu. Dali je netko to koristio?
To ti je 90 kg/m3 i vjerojatno netko već jeste ...
Kada već pitam , dali mi je za Cloud dosta 5 cm TPS-a ?
Odi rađe sa 10 cm i barem odmakni 5 cm od stropa ako ti već visina ne dozvoljava "pravilo"; Koliko debeli absorber , toliko odmaknut od zida/stropa ....
Koriste se i mnogo te?e vune ako je potrebno.
marko.masina
12-03-2011, 10:07 AM
Subota je i eto mene.
Dakle kako sam obećao da ću napraviti mjerenje odaziva sobe u prilogu stavljam navedeno.
mjerenje je rađeno sa dbx-ovim (dbx RTA-M Measurement Mic)http://www.directproaudio.com/product.cfm?directid=52115
Te Eclerovim mixerom (EVo 5 sa integriranom zvučnoM) , te naravno REW 5.0
Grafovi su dobiveni mjerenjem na 4 mjesta jedan iza drugoga svaki po 30 cm udaljeniji od drugoga počev?i od 0 (iznad stola), raspon je od 40 -500 Hz
zatim je iz svega izučen Average i dobiven je ovaj graf (unsoothed)
9283
Iz prilo?enog se vidi koji su problemi sobe davno prije spomenuti od NLP-a, boggy-a i ostalih.
boggy
12-03-2011, 10:31 AM
........
Grafovi su dobiveni mjerenjem na 4 mjesta jedan iza drugoga svaki po 30 cm udaljeniji od drugoga počevši od 0 (iznad stola), raspon je od 40 -500 Hz
zatim je iz svega izučen Average i dobiven je ovaj graf (unsoothed)
.......
Ukoliko ne mislis istovremeno biti na sva cetiri mesta prilikom slusanja, preporucujem ti da potrazis najbolju poziciju gde ce merenja dati najbolje rezultate... i da takva merenja, sa te jedinstvene pozicije prilozis bez "Average", jer iz ovoga sto si okacio, se ne moze Bog zna zakljuciti, a da ne bude pogresno. Takodje, mozda znas, ali da ipak ponovim, za svaki slucaj, akusticka merenja se uvek rade mono, odnosno jednim zvucnikom... posebno levim i posebno desnim.... njihovi odzivi se odvojeno posmatraju
pozdrav
bogi
marko.masina
12-03-2011, 04:42 PM
Mjerenje sobe , drugi put po napucima boggy-a
(mono , posebno lijevi , posebno desni)
9286
iskreno ni sam ne znam ?to da mislim o njima ( u k+++ su oba grafa)
do 144 hz se odprilike poklapaju , a onda svaki svojim putem počima divljati
lijevi ima izra?ene dipove na 148, 278, 302,4 , 460,5 i 477 HZ
desni ima dipove na 291, 334, 344, 352, 434, 447, 457,8 ,468,2 ,476, 482
Mislim da i razloge različitih odaziva znam(o) ali za sada tu nema pomoći
boggy
12-03-2011, 07:58 PM
Koji su zvucnici u pitanju? Sorry ako si vec naveo, nisam zapamtio.
pozdrav
bogi
marko.masina
13-03-2011, 09:32 AM
sada su to wharfedale diamond pro studio 8.2 active
( u planu su novi)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.