View Full Version : Snimanje diktafonom - kako izbeci eho i atmosferu?
dexyco
14-02-2011, 01:03 AM
Pozdrav svima nakon duzeg vremena. :) Vec neko vreme sam u novinarskim vodama, pa me zbog toga nije bilo ovde. Bilo kako bilo, potreban mi je savet starih prijatelja...
Diktafon sam po sebi ima ugradjen elektret mikrofon koji hvata i muvu u letu i to bas onda kada je bitan dobar zvuk. S druge strane, eksterni dinamicki koji bi koristio kad radim intervju nije od prevelike koristi kad su konferencije u pitanju. Jos ako je u pitanju tribina, pa se govornik seta po sali, mnogo je pametnije pozicionirati mikrofon blizu zvucnika njihovog ozvucenja, nego na sto. Medjutim, onda se javlja drugi problem, a to je eho.
Gledao sam po stranim forumima neki predlog za plug koji bi mogao da ocisti deo eha, ali sve to skrnavi zvuk. Bilo je i nekih primera sa EQ-om i obrtanjem faza, ali nista nije dobro kao dobro usnimljen materijal. Zbog toga me interesuje koja bi caka mogla da se primeni na terenu kad se usnimava zvuk? Na sta treba obratiti paznju, da li postoji neki stos sa usnimavanjem atmosfere zasebno, pa oduzimanjem iste od snimljenog govora?
Znam da je najbolje pozicionirati mikrofon sto pre govorniku, ali je to nekad neizvodljivo...
Inovative_kg
14-02-2011, 10:51 AM
Nisam dobro razumeo, interesuje te pre-recording ili post-recording faza :) ? Ako je post-recording, prvo neki od noise-gate alata , imas waves, imas sonnox, imas nomad factory, gomilu toga, da ne nabrajam u nedogled.. Zatim, imas razne alate za restauraciju i 'ciscenje' signala, za skidanje humova, hiseva, crackle, sparkle, klikova, bla,bla.. Tu su najbolji Waves i iZotope RX2, bez premca... Pozdrav Dex :)
dexyco
14-02-2011, 12:29 PM
Nisam dobro razumeo, interesuje te pre-recording ili post-recording faza :) ? Ako je post-recording, prvo neki od noise-gate alata , imas waves, imas sonnox, imas nomad factory, gomilu toga, da ne nabrajam u nedogled.. Zatim, imas razne alate za restauraciju i 'ciscenje' signala, za skidanje humova, hiseva, crackle, sparkle, klikova, bla,bla.. Tu su najbolji Waves i iZotope RX2, bez premca... Pozdrav Dex :)
U pravu si Zeljko, ne vidi se jasno na sta sam ciljao - interesuju me oba, ali pre-recording vise. Skontao sam da posle ne moze puno da se uradi, pa me interesuje na sta obratiti paznju pre i tokom snimanja?
Koliko znam, sa Gate-om se bas nece ocistiti zvuk u kontinuitetu, koliko rupe izmedju izgovorenih reci? Samim tim zvuk je neprirodan.
Od ostalih plug-ova, koristio sam samo RX, stvarno je dobar.
Thanks matori. :)
Bockie
14-02-2011, 12:47 PM
Ako je do toga da "ozvucavas njihovo ozvucenje", onda je mnogo pametnije potraziti aux ili line out na "njihovoj" mixeti i imati odmah govornika.
Sa druge strane, treba imati dobru opremu, uvek vazi ona "koliko para...", pa mozes sam investirati u bezicnu bubicu i jedan shotgun mic tipa Rode NTG 2 (mislim da je oko 200e i da je na njemu cena/kvalitet najjaci!) Sa njim sam hvatao razgovor na 20 metara,potpuno razgovetno, ali sa velikim shumom i ambijentom, sto je vise mozda do preampa...itd... Na par metara ce zvucati "kao na uvce"...:~)))
Ima i sennheiser mnogo bolje ali i skuplje mikrofone.
Osim toga,kliktanje po plagovima za restauraciju zvuka,srafljenje eq-ova i faza.... ....mislim da si poprilicno osudjen na "krpi dupe - seci usi"....i tako ce i da zvuci.
Inovative_kg
14-02-2011, 01:00 PM
Dobro to je uvek najbolja opcija, ako je dostupna :) .
Rode NTG2, a sudeci po talasima na moru, ne duva bas slabasan vetar :)
http://www.youtube.com/watch?v=HIlkAweOC_k
Inovative_kg
14-02-2011, 01:07 PM
Ovaj ti je mozda jos bolji primer
http://www.youtube.com/watch?v=EOPDIhi2Q30&feature=related
:)
awacs
14-02-2011, 02:35 PM
Diktafon sam po sebi ima ugradjen elektret mikrofon koji hvata i muvu u letu i to bas onda kada je bitan dobar zvuk. S druge strane, eksterni dinamicki koji bi koristio kad radim intervju nije od prevelike koristi kad su konferencije u pitanju. Jos ako je u pitanju tribina, pa se govornik seta po sali, mnogo je pametnije pozicionirati mikrofon blizu zvucnika njihovog ozvucenja, nego na sto. Medjutim, onda se javlja drugi problem, a to je eho.
Prva i osnovna stvar: da li diktafon ima mogućnost ručnog pode?avanja ulaznog nivoa? Pa onda mo?emo da pričamo dalje...
Pozdrav,
Vasa
dexyco
17-02-2011, 01:06 AM
Evo me konačno. Dakle, da počnemo...
Ako je do toga da "ozvucavas njihovo ozvucenje", onda je mnogo pametnije potraziti aux ili line out na "njihovoj" mixeti i imati odmah govornika.
Da, naravno. Međutim, ?ta se de?ava kad naleti? na mladog japija koji je igrom slučaja dobio direktorsku fotelju, a da pritom ne zna ni?ta o instituciji kojom upravlja? Tokom jednog pozori?nog festivala, konferencije su ubacili u sam hol. Naravno morao sam dotičnom da se obratim za dozvolu, na ?ta je on odgovorio "a ?ta će vam to, ja nigde nisam video da ljudi tako rade"? Meni taj ton nije naročito značio, ali mi je bilo neverovatno da lokalna TV mora da titluje, radio ostaje bez imanentnog tona, čak mislim da ni rts nije imao upotrebljiv ton...
Sa druge strane, treba imati dobru opremu, uvek vazi ona "koliko para...", pa mozes sam investirati u bezicnu bubicu i jedan shotgun mic tipa Rode NTG 2 (mislim da je oko 200e i da je na njemu cena/kvalitet najjaci!) Sa njim sam hvatao razgovor na 20 metara,potpuno razgovetno, ali sa velikim shumom i ambijentom, sto je vise mozda do preampa...itd... Na par metara ce zvucati "kao na uvce"...:~)))
Ima i sennheiser mnogo bolje ali i skuplje mikrofone.
Ovaj Rode ima sjajan zvuk, ba? sam pogledao testove koje je ?eljko okačio - dobro se pokazao. Pogotovo prvi snimak, ne duva uop?te slaba?an vetar, a gitara se čuje gotovo kao u studiju. :) Nego, imam drugi problem - koliko para... :D U svakom slučaju hvala na korisnom savetu, mo?e da se desi da radim s "kućnom opremom" u nekoj budućnosti, pa treba znati...
Nego, da se vratimo na ?tap i kanap. Da li postoji neka tehnika snimanja kojom cu moci sa ovako slabom opremom izvuci pristojan zvuk ili sam stvarno vezan za ?rafljenje EQ-a i igranje sa Gate-om? Slab signal dinamičkog ili ipak ugrađen elektret?
Prva i osnovna stvar: da li diktafon ima mogućnost ručnog pode?avanja ulaznog nivoa? Pa onda mo?emo da pričamo dalje...
Samo dva nivoa - high/low...
awacs
17-02-2011, 08:53 AM
Samo dva nivoa - high/low...
E, to je glavni problem. Automatika + (najverovatnije) omnidirekcionalni ugrađeni mikrofon = jaki prateći ?umovi + eho. Od stvari kojima raspola?e? bolja varijanta ti je dinamički mikrofon (koji je verovatno usmereniji od onog na diktafonu). Bolje je da uđe? ?to ni?im nivoom (tj. da ugrađeni limiter radi ?to manje), pa da se posle bori? sa ?umom nego sa reverbom. Waves Z-Noise je super alatka za smanjivanje ?uma, a te?ko će? naći alatku koja će efikasno skinuti reverb (kao ?to si i sam zaključio).
Pozdrav,
Vasa
boggy
17-02-2011, 11:23 AM
Da li postoji neki terenski snimac koji nema automatsku regulaciju pojacanja? Nego ima dugme za "mic gain".
Mozda se investicija u tako nesto vise isplati.
pozdrav
bogi
Bockie
17-02-2011, 08:43 PM
Međutim, šta se dešava kad naletiš na mladog japija koji je igrom slučaja dobio direktorsku fotelju, a da pritom ne zna ništa o instituciji kojom upravlja?
Sad si nabrojao sve clanove poznate stranke,nista novo, svuda su takvi...
U principu, nema neke jako velike tehnike koja ce od necega napraviti pitu.
Diktafon , klasicni diktafon nije resenje. Pre ti preporucujem da nabavis bas snimace, tipa Tascam ili cak Zoom, koji isto ima ok modele. Radi se o oko 200e pa na vise u zavisnosti od modela ali i najbazicniji ce raditi dobro i takvi uredjaji imaju podesavanja ulaznog nivoa, veoma kvalitetne limitere (u poredjenju sa obicnim diktafonima) i korektne mic.
Dakle, ako radis za poslodavca, neka ti obezbedi opremu.
Ako radis sam, moras nabaviti opremu.
Do tada titlovi...
Poz'
darkstar
17-02-2011, 11:09 PM
http://www.rolandus.com/products/productdetails.php?ProductId=960
Radio sam godinama na radiju i nikada nisam za?alio zbog trenutka kada sam postao ponosni vlasnik tzv. mini-diska, malog digitalnog snimača marke SONY, koji snima na md medij, ima mogućnost pode?avanja ulaznog signala, line in i mic in, dakle, sve ?to treba. Kvalitet usnimljenog materijala zavisi ponajvi?e od kvaliteta mikrofona, lak je za upotrebu i funkcionalan, sve u svemu - TOPLA PREPORUKA!
Skidanje ?uma radim sa iZotope RX 2 ili kada sam kratak s vremenom sa NR-om Audition-a 3. Preporučio bih ti i iZotope Ozone 4 zbog harmonic excitera koji redukovane tranzijente vraća u ?ivot.
dexyco
20-02-2011, 08:34 PM
E, to je glavni problem. Automatika + (najverovatnije) omnidirekcionalni ugrađeni mikrofon = jaki prateći ?umovi + eho. Od stvari kojima raspola?e? bolja varijanta ti je dinamički mikrofon (koji je verovatno usmereniji od onog na diktafonu). Bolje je da uđe? ?to ni?im nivoom (tj. da ugrađeni limiter radi ?to manje), pa da se posle bori? sa ?umom nego sa reverbom. Waves Z-Noise je super alatka za smanjivanje ?uma, a te?ko će? naći alatku koja će efikasno skinuti reverb (kao ?to si i sam zaključio).
Da, da, omni mikrofon... Tačno, jedina varjanta je solidan dinamički mikrofon.
Da li postoji neki terenski snimac koji nema automatsku regulaciju pojacanja? Nego ima dugme za "mic gain".
Mozda se investicija u tako nesto vise isplati.
pozdrav
bogi
U principu, nema neke jako velike tehnike koja ce od necega napraviti pitu.
Diktafon , klasicni diktafon nije resenje. Pre ti preporucujem da nabavis bas snimace, tipa Tascam ili cak Zoom, koji isto ima ok modele. Radi se o oko 200e pa na vise u zavisnosti od modela ali i najbazicniji ce raditi dobro i takvi uredjaji imaju podesavanja ulaznog nivoa, veoma kvalitetne limitere (u poredjenju sa obicnim diktafonima) i korektne mic.
?to se tiče kačenja kvalitetnijeg mikrofona na diktafon, svakako je pametnije prvo ulo?iti novac u dobar snimač, po mogućstvu sa xlr ulazom. Jo? ranije sam se ne?to raspitivao ovde za dobar snimač, tad sam verovatno imao najbolju ponudu, ali ne i finansije. :) Sloba Marković je tad pričao i okačio snimke rađene Zoom-om H2. Bilo je tu jo? dobrih spravica, koje su i sad, dve godine kasnije, verovatno dobro re?enje. :) Ne sećam se sad tačno da li je Sloba ili neko drugi prodavao Zoom za nekih 100e, u svakom slučaju ponuda je bila sjajna.
Stara tema (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=26542)
Tad si i ti Vaso ba? skrenuo pa?nju na brzopletu kupovinu...
P.S. Ba? se nerviram ?to dadoh pare za svoj M-Audio, ali bejah brzoplet i tog momenta mi zinulo dupe da odma' kupim snimač za teren. A jo? mi u Artistu dobronamerno rekli: "sačekajte malo, biće sva?ta", ali ne - Vasiljević zapeo odma' pa odma'... i zajebo se :banghead: Nemoj i ti tako :wink:
Hahaha, sve ?to imam da ka?em je da sam uzeo Philips-ov diktafon koji jeste dosta bolji od Olympusa, ali je opet - samo diktafon. Gledao sam da u 100e ukombinujem solidan dinamički mikrofon i snimač, mada je mo?da bilo pametnije u startu ulo?iti samo u snimač. Mikrofon je dobar, ali me nervira to ?to je dizajniran za svirke, jeste simpatičan, ali mi deluje neozbiljno za bilo kakav rad... Kupovina na brzinu...
Radio sam godinama na radiju i nikada nisam za?alio zbog trenutka kada sam postao ponosni vlasnik tzv. mini-diska, malog digitalnog snimača marke SONY, koji snima na md medij, ima mogućnost pode?avanja ulaznog signala, line in i mic in, dakle, sve ?to treba. Kvalitet usnimljenog materijala zavisi ponajvi?e od kvaliteta mikrofona, lak je za upotrebu i funkcionalan, sve u svemu - TOPLA PREPORUKA!
Mislim da znam o kom uređaju priča?. Video sam tako ne?to kod drugara koji je studirao dizajn zvuka. On je prilično dobre snimke radio sa tako nečim...
Preporučio bih ti i iZotope Ozone 4 zbog harmonic excitera koji redukovane tranzijente vraća u ?ivot.
Ne znam da li postoji bolji plug za to. Iz hobija sam ba? njega koristio za vraćanje zvuka u normalu posle nečijeg katastrofalnog presnimavanja sa VHS-a, dobro se pokazao.
Kasnije ću ne?to malo bolje da pogledam staru temu, Tascam i Roland koji je okačio Darkstar...
Mi na radiju za reporterska snimanja upotrebljavamo ovaj model
http://www.hhb.co.uk/flashmic/images/mics/large/drm85_large.jpg
Jako dobro rješenje, i ne hvata puno okolo, samo poprilično skupo
DRM85
Omnidirectional FlashMic Digital Recording Microphone
The FlashMic DRM85 combines a studio-quality omnidirectional Sennheiser condenser capsule with a broadcast-quality 1GB Flash recorder.
Robust and refreshingly easy to operate, just one button press is all it takes to start recording in either linear or MPEG 2 formats (view Recording Times) - leaving the journalist free to concentrate on the story. Simple 'drag and drop' file transfer at up to 70x real time to a Mac or PC for editing or onward transmission is enabled by a 'plug and play' USB connection.
Two AA batteries provide more than 8 hours continuous power and the included FlashMic Manager Mac/PC software provides powerful tools for naming and organising recordings, and configuring the FlashMic for various applications.
Click image to enlarge
Key features
Convenient, portable and extremely easy to use
Rugged build quality, designed to withstand the rigours of portable recording
High-quality, omni-directional Sennheiser condenser microphone capsule for broadcast-quality recording
Very high quality microphone preamplifier with full manual or automatic gain control (AGC)
1GB Flash memory for digital audio data
Maximum record time of over 18 hours (see over for table of record times)
LCD display with backlight for time, level and status information
USB-Interface for transfer of audio data (configured as a mass storage device), also used for configuration presets and FlashMic firmware updates
Headphone amplifier with volume control
9 user templates can be configured externally using the FlashMic Manager PC/Mac software supplied
Real time clock, time-date updated when linked to host PC/Mac
Uses 2 x AA batteries - either primary cells or rechargeable
Battery remaining indicator with visible low battery warning
Battery life greater that 6 hours (1500mAh primary cells)
Pre record buffer adjustable from 0-10 seconds
Records linear 32, 44.1 or 48kHz, or MPEG 1 Layer 2 encoded audio (128- 192 kbps) broadcast wave (.wav) files including time stamp
Simple mode of operation where presets from external PC/Mac templates can be recalled
Expert mode of operation where all variables are accessible on the FlashMic
Record time remaining indicator with low time remaining visible warning
Switchable high pass filter, 12dB/octave @ 100Hz
m audio microtrack II je izuzetan za razna terenska snimanja, njegov mikrofon moze da se koristi i kao lavalier, dobija se snala u kutiji, a moze i bilo sta drugo da se u njega ubode i din. i cond. Ostavlja i besno skupe diktafone u prasini po kvalitetu, a i pala mu je cena...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.