View Full Version : Kako napraviti hardware na bazi vst-a?
disco violence
13-02-2011, 08:23 AM
Evo jednog laickog pitanja,posto je moja pretraga po netu o ovoj temi prosla prilicno bezuspesno.Razmisljao sam da li bi bilo izvodljivo(naravno da bi) napraviti hardware varijantu mog omiljenog vst plugina, a koliko zahtevno i kako bi se to moglo odraditi.Svedoci smo obrnutnog procesa pravljenja vst-a na bazi hardwera.Ne znam da li neko razmisljao i istrazivao malo vise o ovome.
DaBear
13-02-2011, 10:31 AM
A zasto ?
Iz kog razloga? Totalno neisplativo i kostalo bi puno i kome (sem tebi) to treba????
kejkz
13-02-2011, 11:06 AM
Generalno, sem Receptora koji vozi vst plagove ili Vmachine (http://www.smproaudio.com/index.php/en/products/v-machines/vmachine) ne znam da ima ista sto se moze nazvati hardveskom spravom za vst. Mada i oni samo ucitavaju vec programirane plagove u hardver koji vise podseca na klasicne audio module, nista vise.
Ako zelis napraviti hardver baziran na softveru, mozes krenuti u vise pravca. Mozes ga napraviti na kompletno hardverskom nivou, kada bi softverske funkcije kao sto su filteri, oscilatori i sl pretvarao u hardverske kanalogne komponente. Mogao bi ih reprogramirati za neki DSP cip, recimo, pa samo iskoristiti prednost koju ti daje stabilna struktura DSP-a.
Na kraju bi verovatno dosao do slicno zvuceceg instrumenta za vece pare. Poenta softvera i jeste jeftinoca+visok kvalitet+skalabilnost. A da bi to prebacio u hardverski domen, potrebno bi ti bilo verovatno previse resursa. Mada, ko zna, ako bi se koristilo opet nesto sto samo podseca na hardver, a ustvari tera softver u pozadini, mozda bi i bilo izvodljivo za neku normalnu cenu. I sto kaze DaBear, verovatno odgovaralo samo tebi. A ima toliko dobrih vst instrumenata...
boggy
13-02-2011, 11:17 AM
za cenu plugina se ne moze ni postena mehanika napraviti da vam iole lici i da se ne polomi od upotrebe.
Ima jakih razloga zasto se sada prelazi na plugine... jeftinije je, materijalni troskovi skoro nikakvi, znaci veca je zarada.
pozdrav
bogi
disco violence
13-02-2011, 11:19 AM
A zasto ?
Iz kog razloga? Totalno neisplativo i kostalo bi puno i kome (sem tebi) to treba????
1000 zasto,1000 zato.
Radi se o tome da su ljudi napravili jednostavan i efektan vst plugin koji radi fenomenalno,a ja razmisljam kako bi zaobisao komp,latenciju i konvertovanje signala.Radi se o Dammit distorziji koju su napravili ljudi iz mason softwarea.ustvari to nije samo distorzija nego u sebi sadrzi i pojacalo.Ljudi su skinuli u originalu legendarni zvuk gitare sa metallicinog black albuma.Ovaj plug in ima 4 potenciometra,a zvuk je toliko dobar da mu cak nije potrebna dodatna obrada eq i slicno.Napraviti od toga hardware mozda pre samo pojacalo nego distorzju bio bi pun pogodak.Jednostavno,a efikasno.Eto o tome se radi probajte plug pa cete videti o cemu govorim.
boggy
13-02-2011, 11:24 AM
1000 zasto,1000 zato.
Radi se o tome da su ljudi napravili jednostavan i efektan vst plugin koji radi fenomenalno,a ja razmisljam kako bi zaobisao komp,latenciju i konvertovanje signala.Radi se o Dammit distorziji koju su napravili ljudi iz mason softwarea.ustvari to nije samo distorzija nego u sebi sadrzi i pojacalo.Ljudi su skinuli u originalu legendarni zvuk gitare sa metallicinog black albuma.Ovaj plug in ima 4 potenciometra,a zvuk je toliko dobar da mu cak nije potrebna dodatna obrada eq i slicno.Napraviti od toga hardware mozda pre samo pojacalo nego distorzju bio bi pun pogodak.Jednostavno,a efikasno.Eto o tome se radi probajte plug pa cete videti o cemu govorim.
Nije poenta u pravljenju, nego u prodaji.... ako hoces da kupis jedan, i tvoj drugar... to nije dovoljno..... ali ako si u stanju da kupis/prodas 1000+ onda tvoja ideja ima smisla....
pozdrav
bogi
kejkz
13-02-2011, 02:04 PM
Za to sto tebi treba, mislim da je vmachine upravo prava stvar. Nema potrebe da rekreiras softversku rekreaciju zvuka... gitara na jednom albumu metalike. :). Ucitas, ishtekash, koristis. Nije mnogo love, a radi posao.
psionic
13-02-2011, 02:38 PM
Ako bas zelis da se oprobas u tome, ima po netu dosta shema za napraviti. Skini jednu, naoruzaj se strpljenjem i kreni u akciju. To je vise posao za entuzijaste, tj. ljude koji vole da se time bave - kao modelarstvo npr. Sto se distorzija tice - pa mislim da je to jedan od laksih efekata za pravljenje - e sad kako ce zvucati - moras da napravis, pa da vidis. Mislim da ce softver svakako bolje zvucati od DIY naprave, ali ako zelis, probaj...
Pojacala su malo zeznutija i potrebno ti je nesto predhodnog iskustva...
Upravo na ovom forumu su pravili klon kompresora 1176 i SSL i mozes prelistati te teme. Videces sta i kako to otprilike ide.
p.s. Ne znam koliko si se u zivotu bavio pravljenjem PCBova, ali nekad na sajtu daju kompletan layout u PDF formatu, pa sve sto treba jeste da to odneses nekome ko radi stampane ploce, da ti po tome uradi. Kod njih je obicno najmanja kolicina 10 komada. Drugi nacin je da sam nagrizas plocu. To je lep hobi, a na internetu, pa cak i na domacim sajtovima, ima detaljno objasnjen postupak, tako da mozes da se i sam oprobas u tome.
kravadinka
13-02-2011, 04:05 PM
Ja trenutno pravi hardwarski sampler koji ce se zasnivati na STM32 CPU i Burr Brown PCM1791A 24bit DAC.
ovaj sampler ce raditi samo jednu stvar, dakle nece biti multitimbral, vec ce mocu da primi i do 4 gb semplova, ali sa smanjenom polifonijom tek na 6-8 u zavisnosti od portamento time i drugih stvari koje ce se koristiti, ili nece.
Nakon ovoga plan je da se deset ovakvih upakuje u jednu kutiju i da napravim drum modul, ili loop player, gde ce svaka komponenta bubnja imati svoj procesor i DAC, a onda sve to u ANALOGNU sabirnicu, sto ce prevazici u velikoj meri sve uredjaje koji sabiraju 24 bit signal jeftinim softverskim resenjima.
Ovo ne radim sam, imam saradnike iz inostranstva, zajedno radimo zbog troskova i zbog podele znanja i resursa, pa cemo za ovo iskoristiti software koji je vec jedan od saradnika napisao.
Zato, ako ti je zelja da se ovim bavis, dobro se naoruzaj strpljenjem i znanjem, jer je prilicno obimna tematika.
Sa druge strane, ovo sto mi radimo ce se isplatiti na nekom nivou i u nekoj nasoj prici, ali sve ispod 1000 komada nema velikog smisla...
disco violence
13-02-2011, 06:14 PM
[quote=psionic;299220]Ako bas zelis da se oprobas u tome, ima po netu dosta shema za napraviti. Skini jednu, naoruzaj se strpljenjem i kreni u akciju. To je vise posao za entuzijaste, tj. ljude koji vole da se time bave - kao modelarstvo npr. Sto se distorzija tice - pa mislim da je to jedan od laksih efekata za pravljenje - e sad kako ce zvucati - moras da napravis, pa da vidis. Mislim da ce softver svakako bolje zvucati od DIY naprave, ali ako zelis, probaj...
Pojacala su malo zeznutija i potrebno ti je nesto predhodnog iskustva...
Upravo na ovom forumu su pravili klon kompresora 1176 i SSL i mozes prelistati te teme. Videces sta i kako to otprilike ide.
p.s. Ne znam koliko si se u zivotu bavio pravljenjem PCBova, ali nekad na sajtu daju kompletan layout u PDF formatu, pa sve sto treba jeste da to odneses nekome ko radi stampane ploce, da ti po tome uradi. Kod njih je obicno najmanja kolicina 10 komada. Drugi nacin je da sam nagrizas plocu. To je lep hobi, a na internetu, pa cak i na domacim sajtovima, ima detaljno objasnjen postupak, tako da mozes da se i sam oprobas u tome.[/
Ja sam ovo nikada ne bi mogao odraditi,imam nekoliko drugara koji se razumeju,moja je samo ideja.Jer mozda je ovaj plug jedna od retkih stvari gde jedan tako naizgled jednostavan softwer zvuci bolje od gimile hardwera za koji znam tu ubrajam gomilu gitarskih distorzija koje su tu negde ali to nije to.Ovaj plug je to i nema potrebe za boljim,bar po meni.
Nisam se uopste bavio pravljenjem PCBova ali bi zeleo da saznam malo vise o tome.
psionic
13-02-2011, 08:01 PM
...Jer mozda je ovaj plug jedna od retkih stvari gde jedan tako naizgled jednostavan softwer zvuci bolje od gimile hardwera za koji znam tu ubrajam gomilu gitarskih distorzija koje su tu negde ali to nije to.Ovaj plug je to i nema potrebe za boljim,bar po meni.
Stani, polako... Ja ne razumem samo, da li ti hoces da napravis *bas takav* plugin - samo hardver, ili jednostavno hoces da napravis hardversku distorziju za koju bi nasao neku shemu na netu ? Mislim da je skoro pa nemoguce po softveru napraviti hardverski - narocito analogni uredjaj. Ako i dalje imas zelje da krenes da se bavis time, mogu ti ponuditi neke reference ka nekim sajtovima.
Napravices neku distorziju, imaces mogucnost da probas da je izmenis, da se igras elementima (dok ne spalis iste, ili jos gore - uredjaj na koji je vezana), ali tako se pocinje. Ja sam svoj prvi rucni rad pojacala povezao na izlaz sa Amige500, koju sam kupio prodajuci delove tela, ali proradilo je :) A moglo je i da ne proradi... Da mi sprzi "prijateljicu 500" :) Ko zna, mozda na kraju i dobijes ono sto si hteo, ali treba ti velika zelja i strpljenje, malo predznanja i srece. Dan danas koristim svoje DIY pojacalo za slusanje muzike u kuci... A dosta se i nauci usput.
Nisam se uopste bavio pravljenjem PCBova ali bi zeleo da saznam malo vise o tome.
Ako i dalje zelis da nesto naucis oko PCBa, nacina izrade u kucnim uslovima i slicno, mozes pogledati ovde (https://elitesecurity.org/t23768-33)
Postoje razne DIY metode, od crtanja markerom do foto postupka. Ja licno volim foto postupak, jer jedino tako - skoro da moze da se napravi stampa za maticnu plocu ! Ostale metode su malo neprecizne...
Nije toliko komplikovano kako izgleda, foto sprej se da lako nabaviti, zivina sijalica takodje, u nekoj radnji elektro instalacija i ne mora da ide preko prigusnice, ne mora da se razbija, samo je malo duze vreme ekspozicije i to je to. Trebace ti laserski stampac, paus, foto lak, zivina sijalica, stona lampa, sona kiselina, hidrogen, kausticna soda za razvijanje foto laka (oprezno s ovim, nagriza kozu kad je koncentrovana), mala rucna modelarska busilica 1mm, lemilica, kalaj...
@Kravadinka - Svaka cast na trudu - to ja zovem entuzijazmom :D
kravadinka
13-02-2011, 08:42 PM
Hvala, ima i entuzijazma, ali u pitanju je biznis. :)
Uredjaji postoje i rade, sad je samo jos marketing ostao da se zavrsi...
Postoji platforma koja je na bazi Widnows-a i koja moze da sluzi za nesto sto autor teme zeli, kostace oko 120 Eura, bice mala i prenosiva, moze da se spakuje u 1U 19', a moze i manje.
psionic
13-02-2011, 09:01 PM
Hvala, ima i entuzijazma, ali u pitanju je biznis. :)
Uredjaji postoje i rade, sad je samo jos marketing ostao da se zavrsi...
Postoji platforma koja je na bazi Widnows-a i koja moze da sluzi za nesto sto autor teme zeli, kostace oko 120 Eura, bice mala i prenosiva, moze da se spakuje u 1U 19', a moze i manje.
Pa ne mora da bude 1000 komada. Ako ostvarite dobru cenu po komadu i ako je stvar dobra, ako se dobro marketinski upakuje - prodaja ce doci sama po sebi...
A o kakvoj je to platformi rec ? Cemu bi sluzila (uglavnom) ?
kravadinka
13-02-2011, 11:29 PM
Pa to sto si rekao da se dobro upakuje i da se dobro izreklamira vec nosi gomilu troskova, pa samim tim i cena mora da ide dole da bi bilo cost efective, a onda se isplati samo na veliko... :wink:
Ovo drugo sto sam pomenuo moze da sluzi za LIVE, lako je za prenosenje, kompaktno je, mogu da se koriste pojedini virtual alati, problem je samo snaga i ogranicenost u tom smislu, ali zato je cena ta kakva jeste.
Moze se ici na vise snage, ali ce kostati vise.
Ovo je mnogo isplatljivije od laptopa, pritom nije potreban monitor, a moze se koristiti mali 7 inch display, kao i PCI zvucne kartice.
Sve se moze zapakovati u jednu manju kutiju, cak i rack i tako nositi na nastupe.
ideja je da se na ovoj masini podigne jedan Kontakt sa bankom semplova i 16 kanala, ili eventualno Guitar Rig, TH2, ili nesto slicno za gitariste, ili Audiomulch i recimo 4 audio kanala sa SSL Channel pluginom na svakom.
Sve vec postoji i koriste pojedini, ali pitanje je samo kako smanjiti troskove, nemati monitor i mis u toku svirke, kao i jednostavno ukljucivanje uredjaja i da se on sam podigne, a opet da sve to bude crash-free... :wink:
disco violence
14-02-2011, 01:18 PM
Stani, polako... Ja ne razumem samo, da li ti hoces da napravis *bas takav* plugin - samo hardver, ili jednostavno hoces da napravis hardversku distorziju za koju bi nasao neku shemu na netu ? Mislim da je skoro pa nemoguce po softveru napraviti hardverski - narocito analogni uredjaj. Ako i dalje imas zelje da krenes da se bavis time, mogu ti ponuditi neke reference ka nekim sajtovima.
:DJa bi hteo da napravim bas takvu distorziju.
mekonin
14-02-2011, 04:25 PM
Pa to sto si rekao da se dobro upakuje i da se dobro izreklamira vec nosi gomilu troskova, pa samim tim i cena mora da ide dole da bi bilo cost efective, a onda se isplati samo na veliko... :wink:
Ovo drugo sto sam pomenuo moze da sluzi za LIVE, lako je za prenosenje, kompaktno je, mogu da se koriste pojedini virtual alati, problem je samo snaga i ogranicenost u tom smislu, ali zato je cena ta kakva jeste.
Moze se ici na vise snage, ali ce kostati vise.
Ovo je mnogo isplatljivije od laptopa, pritom nije potreban monitor, a moze se koristiti mali 7 inch display, kao i PCI zvucne kartice.
Sve se moze zapakovati u jednu manju kutiju, cak i rack i tako nositi na nastupe.
ideja je da se na ovoj masini podigne jedan Kontakt sa bankom semplova i 16 kanala, ili eventualno Guitar Rig, TH2, ili nesto slicno za gitariste, ili Audiomulch i recimo 4 audio kanala sa SSL Channel pluginom na svakom.
Sve vec postoji i koriste pojedini, ali pitanje je samo kako smanjiti troskove, nemati monitor i mis u toku svirke, kao i jednostavno ukljucivanje uredjaja i da se on sam podigne, a opet da sve to bude crash-free... :wink:
Znam par njih koji bi bez razmisljanja uzeli tako nesto, cak bi se i ja razmislio. Prijatelj je organizovao svoj live nastup oko mac mini kucista koje automatski podize sistem sa Kontakt-om, hardverski midi sekvencer kontrolise Kontakt i to je to.
Matoree
14-02-2011, 09:16 PM
totalno je besmisleno praviti analognu distorziju po ugledu na vst plugin.. Koliko bi u stvari kesa i sati rada trebao da potrosis na prototip?(5k+ evra/sati? :D)
Ono sto tebi treba je V-Machine
kravadinka
14-02-2011, 09:59 PM
Znam par njih koji bi bez razmisljanja uzeli tako nesto, cak bi se i ja razmislio. Prijatelj je organizovao svoj live nastup oko mac mini kucista koje automatski podize sistem sa Kontakt-om, hardverski midi sekvencer kontrolise Kontakt i to je to.
Eto neka se jave, imam spremnu masinu za njih... ;)
psionic
14-02-2011, 11:30 PM
totalno je besmisleno praviti analognu distorziju po ugledu na vst plugin.. Koliko bi u stvari kesa i sati rada trebao da potrosis na prototip?(5k+ evra/sati? :D)
Dobro nemojmo preterivati, bas 5k evra i ne bi, vise bi bilo oko 100-150e maksimum da sve uzme top class... Jedino ako ne bi poceo da se bakce nekakvim DSP platformama. Ako bi isao na skroz analognu distorziju, prosao bi pilicno jevtino. Ali ponavljam, tesko da bi zvucala bas kao plagin. Prvo ne znam koju vrstu distorzije taj plagin pravi, drugo da li je samo distorzija, ili je nekako obojena na izlazu, koji tip distorzije, i tako dalje... Znaci morao bi da mu neko prvo dizajnira shemu za bas takav efekat. Pravljenje i nije problem.
Vec sam rekao da je distorzija jedan od najlaksih efekata za DIY. Evo jednog nasumicnog primera - nazvali su je "Stratotrasto". Meni bi za ovo trebalo 20 - 30e (najskuplje ovde su neki bolji potenciometri) i jedno slobodno popodne... Nemam pojma kako bi zvucalo.
Primer distorzije:
http://solderman.fatabur.se/Future%20project/ocd_Layout.jpg
Ali posto covek hoce BAS istu takvu distorziju kakvu daje taj doticni plugin - najpametnije je upotrebiti taj v-machine i imao bi isti taj efekat - on stage. Samo, ne bi izbegao digitalni deo, i dalje bi bilo slicno kao da je uzeo laptop i povezao ga... Ili sto da ne, mozda i kravadinkovu platformu (kravadinkinu ?!) ? Mogao bi i ceo NI GUITAR RIG da potera ?
disco violence
15-02-2011, 07:21 AM
Gitaristi jos uvek vise vole analogiju,ja sam ubedjen da bi se uz dobar marketing,u danasnje vreme je to gotovo vaznije od samog proizvoda.Mada kad malo bolje razmislim to bi ipak moralo da bude pojacalo koje bi imalo zvuk takav kakav treba da ima.Napraviti takvu distorziju i zvuk bi se razlikovao od pojacala do pojacala.Ne znam koje bi pojacalo moglo da bude transparentno da se u odnosu na njega pravi ovakva distorzija?Ili ono odredis jedno pojacalo pa u odnosu na njega pravis sta si naumio.
disco violence
15-02-2011, 08:41 AM
Vec sam rekao da je distorzija jedan od najlaksih efekata za DIY. Evo jednog nasumicnog primera - nazvali su je "Stratotrasto". Meni bi za ovo trebalo 20 - 30e (najskuplje ovde su neki bolji potenciometri) i jedno slobodno popodne... Nemam pojma kako bi zvucalo.
Kazes nemam pojma kako bi zvucalo.Evo jednog totalno laickog pitanja,sta je to sto odredjuje zvuk distorzije,kad covek pocne da pravi nesto s namerom da dobije odredjeni zvuk.
dogmeat
15-02-2011, 08:48 AM
@disco
mislim da je tvoj zanos produkt olakog shvatanja dizajna hardvera, ne kazem ti ovo zato sto sam los covek, nego zato sto znam sta to ukljucuje, postoje jednostavnije stvari vezane za dizajn instrumenata, regularne pedale, efekti i slicno i to izrada klonova, po semama koje si skinuo sa neta ili sam precrtao sa nekog hardvera, opet, redizajn pedala nije toliko jednostavan, osim u slucaju fuzz-a i distorzije gde se igras tranzistorima i diodama i gledas sta ti daje uslovno bolji zvuk.
nesto naprednije ti je da radis sa mikrokontrolerima i da pravis svoje control surfaces-e, kao sto je monome npr, jer opet, tu samo hendlujes ulaze i izlaze iz mikrokontrolera, ali dsp je vrlo ozbiljna tema koja za sobom vuce poprilican broj ulozenih sati u savladavanje (ne na nivou nekoliko dana, nego nekoliko godina), a upravo je dsp ono sto ti treba za ovo sto si naveo, jer da bi BAS TU distorziju uspeo da vratis iz digitalnog u analogni domen, morao bi da znas dosta toga, u ovo ni ne ukljucujem da bi 99% vremena bauljao u mraku, jer ne bi imao cak ni referencu u vidu source code-a distorzije koju si naveo, jer pretpostavljam da je taj plugin closed source i da ga developeri ljubomorno cuvaju.
e sad, ako hoces da se igras, u poslednje vreme je pala cena mnogobrojnim platformama koje ti omogucavaju dsp development, u vidu dsPIC i atmelovih mikrokontrolera ili u vidu ARM platforme na koje mozes da instaliras neki linux prekonfigurisan za DSP obradu, pa da programiras u C-u.
meni za par meseci stize jedna takva ARM platforma, za, slicno kravadinki, granularni sempler koji zelim da napravim, samo je ovo one-off projekat, samo za mene :)
disco, napravi eksperiment sa samim sobom, procitaj najnoviji clanak na cdm-u, sa likom koji je dizajnirao studer plugin na UAD-u (http://createdigitalmusic.com/2011/02/modeling-analog-in-a-digital-age-a-conversation-with-universal-audios-chief-scientist/), pa ako ne zaspis na pola i ako posle toga ukapiras da vredi da se mlatis oko toga, procitaj ovo:
http://createdigitalmusic.com/2011/01/how-to-get-poor-with-prototyping-advice-from-mpc-linndrum-adrenalinn-creator-roger-linn/
pisao je tata svih hobista i inovatora, a vezano za motivaciju i sve sto te ceka kada dizajniras svoj hardver
za kraj, nisam siguran koliko ima smisla raditi nesto sto bi za mnogo manje vremena/novca moglo da se uradi ili sa vec spomenutim vmachine-om ili sa obicnom pedalom zalepljenom izolirkom za sansamp, pogotovo sto jedino sa vmachine-om znas da ces imati TAJ ISTI zvuk.
sa druge strane, ako te zanima ova oblast i spreman si da ulozis napor, pa i ako taj plugin bude ono sto te je uvuklo u programiranje/elektroniku, onda samo napred, nemoj da te bilo ko pokoleba!!!
disco violence
15-02-2011, 10:21 AM
@disco
mislim da je tvoj zanos produkt olakog shvatanja dizajna hardvera, ne kazem ti ovo zato sto sam los covek, nego zato sto znam sta to ukljucuje, postoje jednostavnije stvari vezane za dizajn instrumenata, regularne pedale, efekti i slicno i to izrada klonova, po semama koje si skinuo sa neta ili sam precrtao sa nekog hardvera, opet, redizajn pedala nije toliko jednostavan, osim u slucaju fuzz-a i distorzije gde se igras tranzistorima i diodama i gledas sta ti daje uslovno bolji zvuk.
nesto naprednije ti je da radis sa mikrokontrolerima i da pravis svoje control surfaces-e, kao sto je monome npr, jer opet, tu samo hendlujes ulaze i izlaze iz mikrokontrolera, ali dsp je vrlo ozbiljna tema koja za sobom vuce poprilican broj ulozenih sati u savladavanje (ne na nivou nekoliko dana, nego nekoliko godina), a upravo je dsp ono sto ti treba za ovo sto si naveo, jer da bi BAS TU distorziju uspeo da vratis iz digitalnog u analogni domen, morao bi da znas dosta toga, u ovo ni ne ukljucujem da bi 99% vremena bauljao u mraku, jer ne bi imao cak ni referencu u vidu source code-a distorzije koju si naveo, jer pretpostavljam da je taj plugin closed source i da ga developeri ljubomorno cuvaju.
e sad, ako hoces da se igras, u poslednje vreme je pala cena mnogobrojnim platformama koje ti omogucavaju dsp development, u vidu dsPIC i atmelovih mikrokontrolera ili u vidu ARM platforme na koje mozes da instaliras neki linux prekonfigurisan za DSP obradu, pa da programiras u C-u.
meni za par meseci stize jedna takva ARM platforma, za, slicno kravadinki, granularni sempler koji zelim da napravim, samo je ovo one-off projekat, samo za mene :)
disco, napravi eksperiment sa samim sobom, procitaj najnoviji clanak na cdm-u, sa likom koji je dizajnirao studer plugin na UAD-u (http://createdigitalmusic.com/2011/02/modeling-analog-in-a-digital-age-a-conversation-with-universal-audios-chief-scientist/), pa ako ne zaspis na pola i ako posle toga ukapiras da vredi da se mlatis oko toga, procitaj ovo:
http://createdigitalmusic.com/2011/01/how-to-get-poor-with-prototyping-advice-from-mpc-linndrum-adrenalinn-creator-roger-linn/
pisao je tata svih hobista i inovatora, a vezano za motivaciju i sve sto te ceka kada dizajniras svoj hardver
za kraj, nisam siguran koliko ima smisla raditi nesto sto bi za mnogo manje vremena/novca moglo da se uradi ili sa vec spomenutim vmachine-om ili sa obicnom pedalom zalepljenom izolirkom za sansamp, pogotovo sto jedino sa vmachine-om znas da ces imati TAJ ISTI zvuk.
sa druge strane, ako te zanima ova oblast i spreman si da ulozis napor, pa i ako taj plugin bude ono sto te je uvuklo u programiranje/elektroniku, onda samo napred, nemoj da te bilo ko pokoleba!!!
Radi se o tome da nisam mogao da nadjem nikakvu literaturu na ovu temu,ovo sto si poslao je prvo sto sam procitao na taj fazon.Trebalo bi napaliti ovog profesora da sastavi to sa svojim studentima na vezbama.:rotfl:
Kad ovako nesto vidis(ko se time bavi) pomislis da je ipak bolje drzati se vst plugina po cenu konverzije signala.Mnogo vise dobijes nego sto izgubis.
psionic
15-02-2011, 12:42 PM
@disco
mislim da je tvoj zanos produkt olakog shvatanja dizajna hardvera, ne kazem ti ovo zato sto sam los covek, nego zato sto znam sta to ukljucuje, postoje jednostavnije stvari vezane za dizajn instrumenata, regularne pedale, efekti i slicno i to izrada klonova, po semama koje si skinuo sa neta ili sam precrtao sa nekog hardvera, opet, redizajn pedala nije toliko jednostavan, osim u slucaju fuzz-a i distorzije gde se igras tranzistorima i diodama i gledas sta ti daje uslovno bolji zvuk
.................................................. .............................
+1 - Lepo receno. Ove zezancije od DIY shema za distorziju po netu su dobre za razbibrigu, ali dok ne napavis - ne znas sta te ceka. Jednio da neko postavi snimak...
Distorzija je jedno, a zvuk ampa je drugo sto daje trece tj konacni zvuk. Video si npr u NI GUITAR RIG pluginu, da se prvo odabere distorzija, pa se odabere simulacija zvuka pojacala i to je to. Distorzija je efekat koji ustvari distorzira (izoblicuje) signal sa gitare - najcesce rezuci mu vrhove (clipping) i pretvara ga u nesto drugo, menjajuci mu osnovni oblik i dodajuci mu harmonike. Nacin na koji moze signal da se izoblici, nije jedan i po tome se razlikuju razliciti modeli distorzija. Mogu da imaju i razne filtere za filtriranje i slicne stvari. E sad, ako taj zvuk propustis kroz gitarski pojacivac, dobices dodatnu kolorizaciju i to je uglavnom finalni zvuk. Nekad se distorzija integrise uz te gitarske pojacavace, tako da na pojacalu direktno biras zvuk. Poenta pojacala je sto svako to gitarsko pojacalo daje svoj pecat zvuku i da bi rekreirao odredjeno pojacalo hardverski, morao bi da upotrebis isti zvucnik/drajver kao original, isti pojacivac kao original, cak i isti oblik kutije. Dakle sama distorzija je cisto elektronski efekat, koji bi mogao da se lako napravi, dok je amp neka kombinacija akustike, elektronike i svega po malo...
Kazes nemam pojma kako bi zvucalo.Evo jednog totalno laickog pitanja,sta je to sto odredjuje zvuk distorzije,kad covek pocne da pravi nesto s namerom da dobije odredjeni zvuk.
E ovo bi morao da pitas nekog ko se bavi samim dizajnom hardvera. Odabirom komponenti za koje znaju kakve osobine imaju, primenjujuci razne njima znane pod-sheme za pojedine delove nekog uredjaja i tako dalje... Gledajuci u osciloskop, slusajuci kako zvuce pojedine faze rada...
Ako te ne mrzi da citas, evo malo teksta na temu distorzije : http://en.wikipedia.org/wiki/Distortion_(music)
boggy
15-02-2011, 01:30 PM
Pa potpuno je neistrazena "tabela" ili "model" preslikavanja ljudskih emocija i subjektivnih dozivljavanja, i odredjenih nelinearnosti koje u audio signalu analogna elektronika moze da napravi.
Od onoga sto je meni poznato je da vam osecaj topline izazivaju jaci parni harmonici.... izrazeni neparni harmonici vam se ne svidjaju.(tacka)
Blago dozirana izoblicenja (do 0.005%) koja rastu sa 6dB/oct iznad 1kHz izbacuju taj opseg "ispred" ili kako kazete "in the face"... ali veca kolicina takvih izoblicenja (>0.01%) nema opisani uticaj .. nego vam se cini da vam signal zvuci "svetlije"... itd... eto.. to su neka moja iskustva, u oba zadnja slucaja frekventni odziv je ravan +/- 0.2dB (nema govora o nekom EQ shelvingu.... cela stvar je u, kako mnogi misle, "necujnom" THD)
Za pravljenje dobre distorzije bi trebao, uhapseni odlican gitarista koji zna sta zeli da cuje (iako to jos nije nikad cuo) i godinu ili dve eksperimentisanja sa svim i svacim sta moze da nekom padne na pamet... sa velikom mogucnoscu da na kraju ne bude nista znacajno uradjeno. Sve vreme pricam o hardverskom projektu.
Znaci.. metoda "bezuspesnih pokusaja".
Drugi nacin je cista (ne)sreca... nesto se napravi pogresno... i to tako ispadne "super"....
pozdrav
bogi
psionic
15-02-2011, 01:46 PM
Drugi nacin je cista (ne)sreca... nesto se napravi pogresno... i to tako ispadne "super"....
Haha, e da, mislim da je prvi efekat distorzije nastao tako sto je nekom gitaristi crkla pedala, cisto sumnjam da se neko dublje bavio razvojem distorzije :rotfl:
LAMPASH
17-02-2011, 05:23 PM
Ljudi,ne pokusava disco violence da napravi samo analognu distorziju vec hoce da rekreira zvuk Dammit distortion plugina koji sam po sebi nije samo dist. vec u sebi ima emulacije 300 cuda koje daju sound sa Black albuma Metallice.Znaci,morao bi da odradi,ako zeli takav sound,kompletno pojacalo sa cabom i ko zna jos cime.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.