Log in

View Full Version : Struja?

Bockie
11-02-2011, 07:45 AM
Dobijam neke kretenske racune za struju. Dobijem vise nego matorci koji imaju 2 frizidera, sporet koji radi svaki dan, mnooogo vise svetla,protocni bojler 24 kw, komp, 2 te-vea... Masinu za ves koja radi troduplo vise nego moja i masinu za sudje i kuhinjski bojler koji je jaaako cesto upaljen,10 X vise nego kod mene.

Ja uglavnom imam 2 lampe, tv, 2 kompa od kojih cesto radi samo jedan,obican bojler,masinu koja radi jednom nedeljno, kao i bojler u kujni, jedan kombinovani frizider i sto ponekad skuvam kafu ili neku klopu na sporetu, ali ni to nije vise od jednom nedeljno ,cak i redje...

Sve i da popalim sve sprave, koliko to "odokativno" moze da spici struje? Mackie mixer, 2 monitora, LCD PC monitor, 2 kompa sa napajanjima od po 450w, minidisc,i ne znam da li jos nesto...

Jel moze ovo da "posrce" gomilu struje...? Nisam siguran kako se utvrdjuje potrosnja, da li se sabiraju prosto ti vati ili sta?

Boggy?
Neko?
Nesto?

Valjda sam pogodio sekciju?

Hollow Mind
11-02-2011, 08:58 AM
to ti je najbolje da se obratis elektrodistribuciji,mozda imas neku gresku na satu pa ti ocitavaju samo crvenu zonu,nemas verovatno jeftinu struju...pogledaj racun,moja sestra je kuci imala taj problem...

Bockie
11-02-2011, 09:26 AM
to ti je najbolje da se obratis elektrodistribuciji,mozda imas neku gresku na satu pa ti ocitavaju samo crvenu zonu,nemas verovatno jeftinu struju...pogledaj racun,moja sestra je kuci imala taj problem...

To mi lici na onu: Kad se covek uhvati rukama za giljotinu i polegne glavu a dzelat mu kaze: "Pazi prste covece!"...

psionic
12-02-2011, 01:43 AM
Sva ta tehnika nije veliki potrosac - mislim na te kompjutere i ostale sitnice - nema sanse - jedino bojler, ves masina... Nisi rekao kako se grejes ? TA, klima... ?

Evo mog slucaja: Slicno kao i ti ovo ostalo PC, sporet, bojler... a grejem se na norveski radijator (jaicne 1,5 KW), uljni radijator u drugoj sobi (2,5 KW) i klima povremeno... Najvise sto mi je stiglo je 5500 din - sa TVom. Da, bitno je i kolika je grejna povrsina... Ja sam u stanu od 50 kvadrata. Znaci ili si u kuci od 300 kvadrata, ili drzis otvorena ulazna vrata zimi, ili su se oni tamo zeznuli oko obracuna. Inace, imao sam prilike da cujem da se ljudi zale na prevelike racune... Koliko je tvoj racun ?

Potrosnja se racuna najgluplje receno, ovako: imas npr pec koja ima grejac snage od 1,5 KW - radi sat vremena - potrosice 1,5 KWh. Naravno, skoro ni jedan uredjaj ne radi bez gasenja u toku jednog sata, mislim od tih vecih potrosaca. E sad, ima tu i oni rezimi potrosnje, pa neke zone... U zavisnosti od svega toga menja se cena po KWh

Ako ti i dalje izgleda mnogo, nema ti druge nego da se zalis.

Bockie
12-02-2011, 07:07 AM
Pa cuj, u svakom slucaju dobijem VISE nego matorci (na istoj lokaciji) koji imaju svega vise itd...

Grejanje je centralno...uh...ne pitaj me za ovo...banovace me ako sad razvrnem set najmastovitijih perverzija i kletvi...#%$%#...^%&$..da..im...krvna zrnca...!!!!!!!!
Tek o tome da ne pocinjem, em imam manje rebara nego kvadrata, em je ovo NAJGORA grejna sezona u NS od okupacije '41...!
Bre nekad smo luftirali od toplote, a sad sam cuo da su duzni da greju do 19'c... 19 im..#&%&$*# milosnih..! Spavam u dux-u ispod 2 pokrivaca... A kostaaaa krvavih para...koliko i struja...
:mad::mad::mad:

disco violence
12-02-2011, 07:17 AM
Da li imas dvotarifno brojilo,mozda je u tome razlika izmedju tebe i matoraca.Ja nocu imam jeftinu struju i tada punim ta peci,razlika u ceni je ogromna.

psionic
12-02-2011, 12:15 PM
Pa cuj, u svakom slucaju dobijem VISE nego matorci (na istoj lokaciji) koji imaju svega vise itd...

Grejanje je centralno...uh...ne pitaj me za ovo...banovace me ako sad razvrnem set najmastovitijih perverzija i kletvi...#%$%#...^%&$..da..im...krvna zrnca...!!!!!!!!
Tek o tome da ne pocinjem, em imam manje rebara nego kvadrata, em je ovo NAJGORA grejna sezona u NS od okupacije '41...!
Bre nekad smo luftirali od toplote, a sad sam cuo da su duzni da greju do 19'c... 19 im..#&%&$*# milosnih..! Spavam u dux-u ispod 2 pokrivaca... A kostaaaa krvavih para...koliko i struja...
:mad::mad::mad:

Ne znam sta reci... Kada bih znao da ce ubistvo nekog od njih resiti problem, rado bih robijao, nek makar drugima bude dobro...

ELEKTROIVO
11-03-2011, 10:11 PM
potro?nja struje se računa u kWh... znači... ima? određen broj tro?ila (čija snaga se zbraja) koji u nekom vremenu potro?e određenu količinu električne energije.

npr, tro?ilo od 1 kW će za sat vremena potro?iti 1 kWh struje.

Da bi testirao dali ti brojilo "la?e" probaj isključiti u stanu SVE ?ta ide na struju (provjeri dali brojilo "stoji") i onda upali recimo jednu ?arulju od 100 W i gledaj brojilo. za 6 minuta bi brojilo trebalo pokazati da si potro?io 0,1 kWh (onaj crveni broj iza decimalnog zareza) ili za 12 minuta 0,2 kWh.

ako ti je brojilo OK, onda se ?ali distributeru radi krivog obračuna

pozz, Ivica

Bockie
11-03-2011, 10:58 PM
Mislim da sam otkrio o cemu se radi... Lopovcine!

Dakle uvek svaki svoj racun placam na vreme, i cak nisam ni obracao toliko paznju na stavke, jer ni gatare ne bi razgatale sta je koji kurac na racunu, kamate (koje protiv zakonito uvek stoje na racunu, cak i ako nisi tuzen) , dugovi, itd...

I sad su poslali 1000 din pretplate za televiziju iako ova iznosi 500... To se desava jer u razlicito vreme obracunavaju dugovanje za *struju i televiziju, pa kada se preklope datumi izmedju roka kad obracunavaju rtv pretplatu i datuma njihovog obracuna, ispada da dugujes dve a fakticki dugujes jednu pretplatu...

Nemam sad skener da vidis ti nasta lici to smece od racuna... ! 14000 nekih stavki, uvek neki "dug" po racunu, iako sve redovno placas, uvek neke kamate, neka govna, a ja uvek zaokruzim koji dinar vise nego sto traze...

I evo sad mi stize za 317kWh u dve tarife, sto *je mizerija,dobijem skoro 50 jebenih evra da platim?!?!?!?

I ja sve vreme ne gledam, a sve vreme me kradu jebo te... I samo stize svaki put sve veci racun, a ja sve vise placam...

Bezocno, ej kradu, covece!

Jos ti nikad ne napisu, pazi daju ti uplatnicu, pa ti kao "odcepis' priznanicu, ali na njoj stoji prazna kocka i kao sam da upises koliko placas!?!?!?!?

Ma sta ja ima da upisujem, jesam potrosio ili nisam?!?!? Ako jesam, neka PISE koliko i koliko je to para i daj mi odstampanu priznanicu...
Ne smeju, jer znaju da su lopine koje kradu!!!

Pazi sliku, ja uplatio krajem feb. Njima leglo 3. marta. Dakle znaju da je leglo!
5. marta su ocitali stanje i iako su tek 7-8. slali racun, NIKO nije uracunao 3000 koje sam platio i za koje znaju!!! A uplatio sam 3000 umesto 2900 i neki dinar, kao , da vidim, experimanta radi, oce opet da bude "dug"... I bio je!!!

Evo vidi:

http://dl.dropbox.com/u/2806767/struja2.jpg

A kad odes i vidis njihove cene po tarifama, uzmes digitron, i obracunas (X puta niza tarifa + X puta Visa tarifa) + 500 din za Tijanicoviziju , dobijes oko 1700din..
TOLIKO I JESTE! To platim i neka me tuze!!!
Sad cu da idem i trazim listinge, da vidim koliko meseci me pljackaju i da nekom J.M...:mad::mad::mad:

Lopovcine jedne lopovske...!!!