View Full Version : Pucketanje monitora
Solozabal
09-02-2011, 05:51 PM
Ovaj problem imam vec neko duze vrijeme, vjerovatno nije toliko opasno za monitore cim su toliko vremena izdrzali :grin:.
Inace taj problem sa pucketanjem monitora imam svaki put u trenutku kada prekidac izgasi ventilator u wc-u. Vjerovatno se nalaze na istoj fazi pa kroz nju posalje nekakav shum koji se na monitorima pojavi kao neki 'klik', 'krc'.. :confused:
Moze li se to nekako izbjeci, mozda s nekakvim kondezatorom paralelno sa ventilatorom ili nesto drugo?
btw. uzemljenja nema jer su stare instalacije..
boggy
09-02-2011, 05:55 PM
Ovaj problem imam vec neko duze vrijeme, vjerovatno nije toliko opasno za monitore cim su toliko vremena izdrzali :grin:.
Inace taj problem sa pucketanjem monitora imam svaki put u trenutku kada prekidac izgasi ventilator u wc-u. Vjerovatno se nalaze na istoj fazi pa kroz nju posalje nekakav shum koji se na monitorima pojavi kao neki 'klik', 'krc'.. :confused:
Moze li se to nekako izbjeci, mozda s nekakvim kondezatorom paralelno sa ventilatorom ili nesto drugo?
btw. uzemljenja nema jer su stare instalacije..
Imao sam jednom taj problem i resio ga sa kondenzatorom 10nF/1000V paralelno prekidacu.... zato sto je ventilator pretezno induktivno opterecenje... slicno kao prigusnica za fluorescentne lampe, pa naglo prekidanje struje pravi naponski "peak".. koji verovatno cujes u monitorima... kondenzator bi taj peak trebao da upije i "zavrne" nazad u mrezu, posto ostaje "provodan" za to cak i kada se prekidac iskljuci.
moze i nesto veci kondenzator a i za visi napon, probaj pa javi.
Jedini drugi nacin je promeniti fazu za uticnice u stanu/kuci i maknuti se sa faze gde je ventilator... ili maknuti svetlo sa faze za uticnice (gde je verovatno vezan ventilator)
pozdrav
bogi
Filip_
09-02-2011, 06:04 PM
Hmmm bese pre 4-5 meseci neki slican problem neko imao...meni prvo pada na pamet neki APC-ov Surge Arrest uredjaj (uredjaj pegla manje oscilacije u naponu, a paleci crvenu lampicu upozorava da zbog naponskih oscilacija treba ugasiti uredjaje). Ja imam stariji i slabiji model E10, vrsi posao odlicno. Mozda da probas neki malo jaci model. Mislim da su cenovno dosta prihvatljivi (nekih 20-30e, na netu i manje).
Pozz :D
Solozabal
10-02-2011, 08:50 PM
Uspio rjesiti problem sa kondezatorom 0,1microF/250V, a mozda bi bilo jos bolje da sam stavio neki sa vecim naponom, ali ovaj mi je bio pri ruci pa eto..
Zahvaljujem na savjetima :).
boggy
10-02-2011, 10:07 PM
Uspio rjesiti problem sa kondezatorom 0,1microF/250V, a mozda bi bilo jos bolje da sam stavio neki sa vecim naponom, ali ovaj mi je bio pri ruci pa eto..
Kad se rascveta, ti stavi kilovoltni barem (pikovi znaju biti prilicno veliki)
Zahvaljujem na savjetima :).
nema na cemu
pozdrav
bogi
Interesantno!
Čekaj, ako sam dobro shvatio to se onda znaći stavi između "žive" i "nule". To bi bila paralela, zar ne?
Shvatio sam da treba biti što viši napon, a jel bitno kolika je vrijednost kondenzatora?
Jel bi se to onda moglo tako staviti i na utičnici gdje je pojačalo od monitora da kompenzira neke dolazne peakove u mreži? Ne pucajte, lupam sad bez veze možda, samo na glas razmišljam pa reko... da pitam...
Ja imam jednu čudnu situaciju. Povremeno mi isto tako zna pucnut u zvučnicima kada se upali svjetlo u wc-u u studiju, al je rasvjeta od wc-a na potpuno drugoj fazi. Trofazni je sistem i nema niti jedno rasvjetno tijelo na toj fazi na kojoj je audio oprema. Al ovo ipak povremeno pucne. Totalno nejasno!
boggy
11-02-2011, 12:31 AM
Interesantno!
Čekaj, ako sam dobro shvatio to se onda znaći stavi između "žive" i "nule". To bi bila paralela, zar ne?
.......
ne... rekao sam paralelno prekidacu, ne izmedju nule i faze.
prekidac ne ide izmedju nule i faze nego se prekida faza do potrosaca.
pozdrav
bogi
p.s. evo uploadoavo sam semu da bude jasnije:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.