Log in

View Full Version : Room fine tuning

OFF
08-02-2011, 04:48 PM
Elem, pre vise od godinu dana sam zavrsio reziju, sa novim monitorima i pojacalom (BM15 i zuti BoZo)..... vec u startu sam imao utisak blage prenaglasenosti low mid podrucija, koje mi malo otezava percepciju detalja .... mixevi su mi prilicnoo translatorni, generalno sam zadovoljan, (imam jos 2 para monitora, ns10m i neke male jednosistemske)..... ali imam osecaj da bi sistem (glavni monitoring) mogao bolje u istom prostoru koji prilicno sredjen (nekako:))...... prvo sam tripovao na bolji d/a konvertor, ali od kada sam povezao subwoofer na ns10 i cuo tu lepotu, sve vise sumnjam u poziciju monitora (a i ona nije slucajna , nego sam nesto mozgao i slusao pa stavio tu)...
Ima li ko kakvu isjustvenu ideju, sta uraditi u konkretnom slucaju (odmicati, shiriti, zapusavati rupe, dodavati apsorbere).....?

evo slika prednjeg i zadnjeg zida.....

Da li je to mozda karakteristika BM15..... blaga naglasenost donjeg, a povucenost gornjeg srednjeg opsega?

boggy
08-02-2011, 05:38 PM
A da nesto izmeris?

Generalno, pozicioniranje je najjeftinije...

I da... vidim da ti na slikama fali nesto sto smo opisali ovde
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36590, i sve ostalo po skorasnjim temama... slat apsorber... ne treba ti slat apsorber ali mislim da su ti povrsine previse upijajuce za refleksije, imas samo zadnji difuzor... itd... fali levi, desni, plafonski... ima tu sta da se jos uradi... U stvari, ja NE znam da li su povrsine upijajuce ili reflektivne... mozda si farbao medijapan... ne znam

pozdrav

bogi

OFF
08-02-2011, 05:50 PM
jesu, podobro upijajuce....... osim plafona i poda (lamperija i drveni pod) na kojima takodje ima malo spustene azme i tepiha..... razmoricu ovaj thread, pa cu priupitati nesto mudro:)

boggy
08-02-2011, 06:00 PM
prica je pocela ovde http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36511

pa prostudiraj i to

pozdrav

bogi

OFF
08-02-2011, 06:09 PM
aha, od ove druge mi je malo jasnije.....

znaci mogao bih napraviti binarni difuzor (tacnije 2) na mestima bocnih refleksija za pocetak..... i staviti to preko debelog azmafona na zidu (prevucenog ukrasnim platnom)?

boggy
08-02-2011, 06:17 PM
aha, od ove druge mi je malo jasnije.....

znaci mogao bih napraviti binarni difuzor (tacnije 2) na mestima bocnih refleksija za pocetak..... i staviti to preko debelog azmafona na zidu (prevucenog ukrasnim platnom)?

Upravo to... mogu letvice, mogu lamperije (negde stavis negde nem po onoj semi koju sam pred kraj objavio... itd...)
pogledaj malo Wes Lachot i Francis Manzella radove (barem je to vidljivo ako ne znas sta je ispod).. pa ce ti biti jasnije... sve je to na slicnu temu... to nije nikakav spektakl... ali oni tako to rade i to naplacuju ozbiljno.

Uglavnom po mom iskustvu ne valja studio ostaviti bez reflektivnih povrsina.... odnosno sa velikim povrsinama koje NISU uopste reflektivne, pogotovo ako je soba male zapremine i sve refleksije su bliske i GLASNE... ako izostanu... onda nastaje problem...

Za pocetak probaj... paket-dva krovnih letvi mogu dobro da posluze ako se posloze na bocne zidove ... onako samo naslone.... pa vidi kakve promene dobijas.

pozdrav

bogi

boggy
08-02-2011, 06:22 PM
Takodje, imaj u vidu da ti zadnji difuzori prave sekundarne refleksije sa prednjeg zida.. tako a i tu vallja krenuti sa binarnim difuzorima... prema tome... vidi ima li jeftino da se nabavi lamperije za oko 50% preostale povrsine koja nije reflektivna.. pa kad to sve poslozis javi utiske,.

kod binarnih difuzora vazi pravilo simetrije levo i desno... sto napravis na levoj strani... napravi tako isto i na desnoj strani kao u ogledalu

pozdrav

bogi

OFF
08-02-2011, 06:26 PM
Ona slika sa radija (In ili kako se vec zove).... jako lepo izgleda, a nije tesko izvesti.... apsorber koji je vec na zidu je pozeljan?

boggy
08-02-2011, 06:56 PM
Ona slika sa radija (In ili kako se vec zove).... jako lepo izgleda, a nije tesko izvesti

Hvala :ups:

.... apsorber koji je vec na zidu je pozeljan?
NARAVNO! :shock:

ako nemas ram na koji mozes samo "ukucati" letve...napravi novi ram sa mls rasporedjenim letvicama i samo stavi preko postojecih povrsina i malo fiksiraj...
cak i ne mora da nalezu na platno

pozdrav

bogi

NLP
08-02-2011, 07:23 PM
Morao bi i da ozbiljnije absorpcijski tretiraš plafon pa preko onda po pameti difuzijske površine.

To što opisuješ je slično karakteristiki BM15.

boggy
08-02-2011, 07:24 PM
Morao bi i da ozbiljnije absorpcijski tretira? plafon pa preko onda po pameti difuzijske povr?ine.
.........
Koliko se secam... plafon mu je prilicno nizak....

pozdrav

bogi

OFF
08-02-2011, 08:28 PM
Plafon je standardne visine, znaci nizak:)..... gore je lamperija spustena 5cm, a iznad nje azmafon..... ima visecih apsorbera....., ali ne previse

boggy
08-02-2011, 08:34 PM
Plafon je standardne visine, znaci nizak:)..... gore je lamperija spustena 5cm, a iznad nje azmafon..... ima visecih apsorbera....., ali ne previse
Uradi merenja, barem da vidimo koliki ti je RT60...

pozdrav

bogi

NLP
08-02-2011, 08:50 PM
Da pa da vidi? da li bi trebalo jo? čega...

OFF
08-02-2011, 09:13 PM
Ok.... ionako to moram i iz nekih drugih razloga.....

Braca
08-02-2011, 09:22 PM
Koliko se secam ti nikada to nisi merio!!!! Nista bez merenja, pa tek onda faza koju zelis fine tuning

boggy
08-02-2011, 10:11 PM
Koliko se secam ti nikada to nisi merio!!!! Nista bez merenja, pa tek onda faza koju zelis fine tuning
Nije rec o tome, i nije problem u merenju.

Mozda i jeste merio, ali nije objavljivao rezultate tih merenja javno...
Ako pazljivo procitas videces da sam trazio da nam ih pokaze... znaci javno.

Pri tom je njegov studio komercijalan, odnosno on zaradjuje za 'lebac od njega... pa to moze da bude i njegova poslovna odluka... koju mogu da razumem.

BTW, u tome bas i nije usamljen, nismo ni tvoje rezultate merenja videli na Rumskom... pa nikom nista... iako ti je studio prvenstveno hobi (koliko znam), izvini ako gresim, i ako se u medjuvremenu nesto promenilo.

Rumski je prvenstveno forum za javnu razmenu iskustava... a za javnu razmenu iskustava.... je potrebna... pa... javna razmena :D

pozdrav

bogi

OFF
08-02-2011, 10:23 PM
nisam merio samo iz razloga sto mi je akustike i sredjivanja iste preko one stvari (borba samajstorima i stojecim talasima..... vetrenjace su nista za to:banghead:)

Koji free soft (ili 'free') predlazete i koji generator suma?

NLP
08-02-2011, 10:27 PM
nisam merio samo iz razloga sto mi je akustike i sredjivanja iste preko one stvari (borba samajstorima i stojecim talasima..... vetrenjace su nista za to:banghead:)

Probaj REW i/ili ARTA-u.
Pa nije akustika ba? neka nuklearna znanost:D

boggy
08-02-2011, 10:28 PM

potpuno te razumem

ARTA ...
http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/

Ali za RT60 mozda je bolje REW... mozda analog moze da pomogne, jednom mi je pokazao jednostavno izmeren RT60 u ARTA programu... nisam se udubljivao kako... Inace je merenje RT60 u ARTA krv, znoj i suze.

pozdrav

bogi

NLP
08-02-2011, 10:28 PM
Braca, jednom si obecao da če? pokazati fotke studia i merenja:(

boggy
08-02-2011, 10:32 PM
Braca, jednom si obecao da češ pokazati fotke studia i merenja:(

Ma znam, nevazno... daj da ne zagadjujemo dodatno OFF-ov thread

pozdrav

bogi

Braca
08-02-2011, 10:46 PM
Pa Boggy vec si ga zagadio svojim komentarom, ali ajde to si ti! Off mi je drugar i slao sam mu softwer za merenje i znam da nije merio.
NLP evo trazim arhivu i stavicu merenja na moj thread :)

OFF
08-02-2011, 10:49 PM
Pa Boggy vec si ga zagadio svojim komentarom, ali ajde to si ti! Off mi je drugar i slao sam mu softwer za merenje i znam da nije merio.
NLP evo trazim arhivu i stavicu merenja na moj thread :)

tacno, sad se secam..... pokusavao sam da merim, ali je bilo nekih problema (in, out), nesto nisam uspeo da napravim kako treba.....
cak si mi poslao kalibraciju za mic:)

boggy
08-02-2011, 10:55 PM
.........
cak si mi poslao kalibraciju za mic:)
Ako mu nisi slao svoj mikrofon da ti ga kalibrise, i ako ne zna uporednu kalibracionu proceduru, bolje da ne koristis taj kalibracioni fajl i da meris bez ikakvog (ako pricamo o ECM8000)

Ne moze bilo koji "kalibracioni" fajl od bilo kog ECM8000 da se koristi za bilo koji drugi ECM8000, jer mogu da variraju i 2-3dB (u pogresnu stranu) ... to sam vec pricao...

pozdrav

bogi

analog
09-02-2011, 01:12 AM
Ali za RT60 mozda je bolje REW... mozda analog moze da pomogne, jednom mi je pokazao jednostavno izmeren RT60 u ARTA programu... nisam se udubljivao kako... Inace je merenje RT60 u ARTA krv, znoj i suze.

Ispostavilo se da to automatsko merenje ba? i nema veliku tačnost kako mi se učinilo na prvi pogled dok nisam savladao tehniku ručnog obele?avanja opadanja reverba, tako da ne preporučujem tu metodu.

Postoji neki pdf na webu koji detaljnije opisuje proceduru ručnog markiranja reverba, za razliku od obja?njenja iz manuala softwarea, potra?i ga na netu negde.. Tipa RT60 markers, reverb measuring i slično

boggy
09-02-2011, 01:20 AM
Ispostavilo se da to automatsko merenje ba? i nema veliku tačnost kako mi se učinilo na prvi pogled dok nisam savladao tehniku ručnog obele?avanja opadanja reverba, tako da ne preporučujem tu metodu.
............

Ni REW nema najsrecniju tacnost.... ali dobro... neka ce informacija biti..

pozdrav

bogi

analog
09-02-2011, 01:29 AM
U svakom slučaju prema mom iskustvu, za RT60 meri sweepom. Dobijao sam bolji odnos signal-?um koji je vrlo bitan za izračunavanja vremena reverberacije

boggy
09-02-2011, 01:31 AM
U svakom slučaju prema mom iskustvu, za RT60 meri sweepom. Dobijao sam bolji odnos signal-šum koji je vrlo bitan za izračunavanja vremena reverberacije

Za bolji signal sum u ARTA moze da se uradi i nekoliko ponavljanja merenja... ja radim 5-40, time se signal usrednjava i sum (s obzirom da je nekorelisan sa odzivom) se smanjuje.

pozdrav

bogi

p.s. BTW, za one koji nisu znali pojavila se nova verzija ARTA-e skoro...

analog
09-02-2011, 01:40 AM
MLS ili Sweep usrednjavanje?

boggy
09-02-2011, 01:59 AM
MLS ili Sweep usrednjavanje?
Koliko ja poznajem ARTA-u, i za jedno i za drugo postoji usrednjavanje, i u oba slucaja posledica je ista... smanjuje se sum.. i jos ekstra... aperiodicni i nekorelisani sum okoline... lavez pasa, cvrkut ptica (aperiodicni)... itd.... pri tom klima uredjaji, ventilatori, i sve sto (periodicno) zuji i bruji se NE moze na ovaj nacin potisnuti.

pozdrav

bogi

analog
09-02-2011, 02:02 AM
Da, postoji za oba usrednjavanje. Jedini razlog za ?ta koristim sweep je zbog RT60, ali sa druge strane znam da vi?e maltretiram zvučnik takvim signalom.. Jo? kada se zaređa 40 ponavljanja :(
Pa ako na kraju metodom usrednjavanja dobijem sličan rezultat, radije ću koristiti MLS uvek.. Proveriću

boggy
09-02-2011, 06:00 AM
.........ali sa druge strane znam da vi?e maltretiram zvučnik takvim signalom.. Jo? kada se zaređa 40 ponavljanja :(
............

Ja bas i nisam toliko milosrdan i nezan... :mrgreen:

Ne bih se slozio da je ARTA brzi sweep teza muka za zvucnik od ARTA MLS za merenje impulsnog odziva (i svega sto proizilazi iz toga), posto u oba postoje sub frekvencije koje mogu da prouzrokuju preveliko iskakanje membrane.... pa treba voditi o izlaznom nivou u oba slucaja.

onaj dugotrajni sweep u STEPS delu ARTA software-a je opasan... :shock:

pozdrav

bogi

OFF
22-03-2011, 03:29 PM
Evo ga moj 5000 post (:shock:)

evo nekog pilot merenja...REW...... merio sam od 50-2000 Hz..... (da ne maltretiram zvucnike previse, a i onako ne znam sta bi mgao da uradim da imam problem na 40 Hz:rolleyes:...

Morao sam meriti omni oktavom mk012 jer mi je behringer posle prvog pokusaja merenja jedostavno otkazao poslusnost :banghead:

boggy
22-03-2011, 03:33 PM
Evo ga moj 5000 post (:shock:)........

jbt! :shock:

pozdrav :)

bogi

OFF
22-03-2011, 03:34 PM
jbt! :shock:

pozdrav :)

bogi

i ti si blizu :D

boggy
22-03-2011, 03:36 PM
i ti si blizu :D
da ... :rolleyes:

Mozes li malko vece slike... ne vidim brojeve na grafikonima... godine....
I da... bilo bi lepo da nam kazes sta ti koji grafikon predstavlja... i kolika ti je korisna zapremina prostorije.

pozdrav

bogi

OFF
22-03-2011, 03:38 PM
Ok..... smanjio ga je upload dodatno..... odoh do studija, pa za 10tak min kacim........

Sta treba sve da okacim... imam neki freq odziv i RT

boggy
22-03-2011, 03:43 PM
Ok..... smanjio ga je upload dodatno..... odoh do studija, pa za 10tak min kacim........

Sta treba sve da okacim... imam neki freq odziv i RT
Sta god.... samo da vidim brojeve...
i uradi 1/3 octave smoothing... ili
mi posalji merenja na mail pa cu ja da ih spremim.

pozdrav

bogi

p.s. mislim... ja cu stvarno da gledam ta merenja :rolleyes:.... ne salim se... :mrgreen:.... treba da vidim brojeve u tom slucaju. :D

OFF
22-03-2011, 04:01 PM
evo punih slika u RARu, posto ih forum kompresuje do nevidljivosti

Prostorija je 3,8m x 6,9m x 2.45m sto je oko 65 m3

boggy
22-03-2011, 04:11 PM
evo punih slika u RARu, posto ih forum kompresuje do nevidljivosti

Prostorija je 3,8m x 6,9m x 2.45m sto je oko 65 m3

Imas li ti igde mesta za jos apsorpcije? Mozda iza zvucnika?

Ovo si merio sa BM15?

Nominalni RT60 za tu zapreminu bi trebao biti 0.217s

posalji mi na mail REW fajlove ako ti nije smor, zeleo bih da ih pogledam kad stignem
(boggy@myroom-acoustics.com)

pozdrav

bogi...

OFF
22-03-2011, 04:14 PM
Imas li ti igde mesta za jos apsorpcije? Mozda iza zvucnika?

Ovo si merio sa BM15?

posalji mi na mail REW fajlove ako ti nije smor, zeleo bih da ih pogledam kad stignem
(boggy@myroom-acoustics.com)

pozdrav

bogi...

Da BM15 na 'zuti' pogon :)

poslacu mail... da li ti deluje da su merenja obavljena korektno (koliko to uslovi dozvoljavaju).... treba li da promenim opseg, signal (sweep 50-2000hz)? ..... nivo?....
pa da osaljem nesto iole relevantno:(

boggy
22-03-2011, 04:18 PM
Da BM15 na 'zuti' pogon :)

poslacu mail... da li ti deluje da su merenja obavljena korektno (koliko to uslovi dozvoljavaju)....

To ne mogu da znam ako sam ne merim... sorry

treba li da promenim opseg, signal (sweep 50-2000hz)? ..... nivo?....
pa da osaljem nesto iole relevantno:(
Ne...
iz ovoga sto vidim na slikama, fali ti jos apsorpcije na niskima (divljanje na i ispod 100Hz), za zivost sobe iznad 200Hz nisam siguran dok ne pogledam merenja direktno.

Kad kazem fali... mislim na nekoliko kubika necega...

pozdrav

bogi

boggy
22-03-2011, 04:21 PM
Pogledaj Eomsy-jeve rezultate.. bez obzira na rupu na 80 i 130Hz vidi se jasno kraj odziva zvucnika na 40Hz... kod tebe ili za*ebava mikrofon sto se tice frekventnog opsega... ali RT30 pokazuje da postoji uslov za divljanje... s obzirom da REW nije preterano uspesan u RT60 analizi... pokusaj da izvrtis i artu te mi sa REW fajlovima posalji i .pir fajlove iz ARTA-e pa cu pokusati da sastavim jasniju sliku kad uhvatim malo vremena.

Svakako vidi da nekako osposobis behringer da ne jurimo vestice.

pozdrav

bogi

OFF
22-03-2011, 04:23 PM
Poslacu..... imaju tamo 4 neka grafika za RT, od kojih samo jedan 'divlja' ispod 100hz....

a mesta u principu ima, za neku apsorpciju, ako je potrebno....... :(

mada, dimenzije koje sam dao su od prostorije pre stredjivanja, sada je ta zapremina jos manja

OFF
22-03-2011, 04:25 PM
Svakako vidi da nekako osposobis behringer da ne jurimo vestice.

pozdrav

bogi

ne znam sta mu bi..... odradih jedno merenje i onda samo postade 'telefonski mic'

boggy
22-03-2011, 04:27 PM
Poslacu..... imaju tamo 4 neka grafika za RT, od kojih samo jedan 'divlja' ispod 100hz....

ARTA....

a mesta u principu ima, za neku apsorpciju, ako je potrebno....... :(

Sto si tuzan, oces li ti jasniji bass ili ne?

mada, dimenzije koje sam dao su od prostorije pre stredjivanja, sada je ta zapremina jos manja
Pa mislim da sam rekao KORISNU zapreminu... to znaci zapremina posle tretmana... moraces metar u ruke pa da meris... zapremina pre sredjivanja mi nista ne znaci osim da me navedes da ti dam pogresan savet.

pozdrav

bogi

boggy
22-03-2011, 05:49 PM
....
....

Za svaki slucaj da kazem da je u tom slucaju vrednost koju sam izracunao netacna... tacnu cemo dobiti kada saznamo kolika je korisna zapremina.

pozdrav

bogi

OFF
26-03-2011, 05:19 PM
Za sada moram odloziti merenja, jer definitivno imam problema sa behringerom.... radi normalno pola minuta i onda poludi:banghead:

boggy
26-03-2011, 06:52 PM
Za sada moram odloziti merenja, jer definitivno imam problema sa behringerom.... radi normalno pola minuta i onda poludi:banghead:

Ok, nikud ne zurimo :)

pozdrav

bogi