Log in

View Full Version : Par pitanja u vezi opreme

PathFinder
06-02-2011, 09:49 AM
Pozdrav,
Mislim da je ovo moj prvi post na forumu iako sam se davno registrirao prvo sam ?elio proći kroz teme foruma da bi shvatio neke osnove i da nebi postavljo glupa pitanja iako će ih vjerovatno biti...
Uglavnom evo da napi?em ?to me zanima...

Sa svojim bendom sam kupio zvučnu karticu E-MU 0404 USB 2.0 i prezadovoljni smo sa njome... Uskoro ćemo nabaviti i mikrofon sm 58 ili 57 moram tu dobro razmislit (znam da ovi mikrofoni nisu prvenstveno namjenjeni za snimanja i da se koriste većinom za live nastupe, ali sam i?ao stom računicom da ću ih isto poslije moći koristiti na ga?ama a i da ću koliko toliko kvalitetno moći snimati)

U biti mene zanima kad budem imo i mikrofon ?to dalje da kupujem po nekom prioritetu...
Računalo sam nabavio i mislim da će slu?iti svrsi. Zvučnu sam već nabavio, mikrofon dolazi uskoro, mislim da mi midi synth neće biti potreban jer ?elimo ?to manje dodatnih instrumenata na snimkama. zanima me ?ta vi mislite da nabavljam dalje dali neku miksetu ili zvučnike ili neke efekte/eq-ove...

P.S.
nadam se da sad nećete navodit neke stvari za koje moram prodat bubrege da bi kupio, tra?im ne?to ajmo reć best buy dakle s malo para da mogu proć ?to bolje.

P.S.S.
mo?da ovo pitanje zvuči smije?no ali eto meni bi bio potreban odgovor, hvala unaprijed...

Arthur
06-02-2011, 11:37 AM
suštinski, niko ti ne može realno odgovoriti na ovo pitanje bez nagađanja i lupetanja. Audio oprema služi nekoj svrsi, koju joj ti nameniš, i u skladu sa njom ide i izbor iste. Dakle, prvo moraš odlučiti šta tačno želiš raditi sa opremom, pa ćeš lako doći do funckionalnosti koje one trebaju imati. Daklem, kupio si mikrofon i zvučnu kartu, za koje tačno znaš šta ćeš sa njima raditi. Sad, uzmi i radi sa njima, pa ćeš vremenom već videti šta ti još fali. Ako budeš nešto snimao pa onda mixao, a mix ti se ne dopadne jer dobro zvuči kod tebe ali ne i kod tvojih prijatelja, onda je to znak da ti fale valjaniji zvučnici ili monitoring uopšteno. Ako nešto snimaš, pa ti se ne sviđa kako to ispada, saznaćeš da ti možda 57ica ili 58ica nisu dovoljni, pa ćeš poželeti da vidiš kako i neki drugi mikrofoni ili više njih, rade i menjaju ti zvuk na bolje. To se sve dakle postiže radom, analiziranjem rezultata i isprobavanjem drugih rešenja. Ovako da ti sad pola foruma vikne - neee, moraš imati zvučnike prvo, ili ma joook, pre svega ti treba dobar equaliser, ili šta već, to je prilično besmisleno. Za nivo znanja koji imaš najbolje je da sedneš raditi sa tim što imaš pa će ti se vremenom već samo kasti kuda dalje.

PathFinder
06-02-2011, 11:55 AM
su?tinski, niko ti ne mo?e realno odgovoriti na ovo pitanje bez nagađanja i lupetanja. Audio oprema slu?i nekoj svrsi, koju joj ti nameni?, i u skladu sa njom ide i izbor iste. Dakle, prvo mora? odlučiti ?ta tačno ?eli? raditi sa opremom, pa će? lako doći do funckionalnosti koje one trebaju imati. Daklem, kupio si mikrofon i zvučnu kartu, za koje tačno zna? ?ta će? sa njima raditi. Sad, uzmi i radi sa njima, pa će? vremenom već videti ?ta ti jo? fali. Ako bude? ne?to snimao pa onda mixao, a mix ti se ne dopadne jer dobro zvuči kod tebe ali ne i kod tvojih prijatelja, onda je to znak da ti fale valjaniji zvučnici ili monitoring uop?teno. Ako ne?to snima?, pa ti se ne sviđa kako to ispada, saznaće? da ti mo?da 57ica ili 58ica nisu dovoljni, pa će? po?eleti da vidi? kako i neki drugi mikrofoni ili vi?e njih, rade i menjaju ti zvuk na bolje. To se sve dakle posti?e radom, analiziranjem rezultata i isprobavanjem drugih re?enja. Ovako da ti sad pola foruma vikne - neee, mora? imati zvučnike prvo, ili ma joook, pre svega ti treba dobar equaliser, ili ?ta već, to je prilično besmisleno. Za nivo znanja koji ima? najbolje je da sedne? raditi sa tim ?to ima? pa će ti se vremenom već samo kasti kuda dalje.
Hvala, vodit ću se ovim tekstom...

nikolaivanic
07-02-2011, 11:05 AM
Artur ti je dao odlicno uputstvo.
Ti ces pozeleti da tu i tamo
prezentujes svoj rad i das nekome da slusa, makar i na net.
U tom slucaju MORAS imati neke monitorske zvucnike,
koliko toliko referentne i to bi bila prva kupovina.
Preporucujem jeftine a solidne aktivne Behringer B2030A Truth
ili ako imas dobro pojacalo pasivne B2030P.
Preporucujem da u prodavnici uporedis njihov zvuk sa nekim boljim
zvucnicima tipa Yamaha ili Genelec. Probaj vise parova Truth zvucnika ako ti hoce izaci u susret.
Kako Behr nema bas standardan kvalitet zvucnika
desava se da je neki par po zvuku veoma slican ovim skupljim..
Te obavezno kupi, ustedeo si velike novce..:rotfl:

Arthur
07-02-2011, 12:13 PM
evo, vidiš kako ljudi kreću odma sa suštinskim omaškama. on ne MORA imati monitorske zvučnike do momenta dok sam ne skonta da mu sistem na kojem sad sluša i radi ne zadovoljava potrebe, ako ne zadovoljava. A veoma je moguće da je njegov nivo znanja trenutno upravo takav da ne MORA da kupuje bilo kakve zvučnike dok ne skonta šta od audio opreme uopšte čemu i zašto služi. Do te tačke, bolje je da ne lupa glavu time, nego da se fokusira na preča pitanja. I davati savete o monitoringu koji je toliko prokleto subjektivna stvar, je meni prilična besmislica koja samo može još i konfuziju napraviti.

@PathFinder
primera radi, ja sam svojih par prvih albuma smixao na ćaletovom matorom HiFi sistemu koji poznajem od rođenja, i ti albumi meni i dan danas zvuče odlično, a jedan od njih je objavljen i u inostranstvu.. Ne prihvataj olako savete o monitorima, jer ti se lako može desiti da GODINAMA ne možeš da savladaš određen problem u mixanju ili načinu rada generalno, zbog pogrešno izabranog monitoringa.

nikolaivanic
07-02-2011, 04:52 PM
U pravu je Arthur, najvaznije je sacuvati novac
jer njega u muzici nikada nije bilo previse..:confused:
Ipak, u zaru price, zaboravio je da ti zaista trebaju
zvucnici za slusanje, remix i slicno... KOJIMA
MOZES VEROVATI a to mogu biti dedini hifi,
sestrini kompjiterski zvucnici, tvoji od starog
gramofona ili neki kupljeni sa namerom. Bitno je
da ih proveris i uporedis zvuk na sto vise razlicitih
sistema. Nije lose imati i male za comp ili sa tranzistora,
i na njima bi to sto radis trebalo da se cuje pristojno.
Kao pocetniku, bitno je da imaju celi opseg, tj da
dobro sviraju i basove ispod 100hz jer ti se moze
desiti da razbijas u basu a da toga nisi svestan sto se meni
desilo sa Yamahama ns10. Moze se raditi i sa njima
ali treba dugo iskustvo i puno maste jer nemas poima
sta se desava dole:banghead:
Ja sam sa zadovoljstvom prodao ns10 a za referentne monitore
proglasio stare Philips aktivne monitore iz '78 jer cuju
i subove oko 40hz...
... i kupio Truth za 100e8-)