View Full Version : Firepod na laptopu - problemi
SickBoy
04-02-2011, 10:50 AM
Ovako, na raspolaganju imam 2 laptopa, HP 6720s i HP 6510b.
6720s nema FW, ali s njim koristim Manhattan ExpressCard TI (http://www.manhattan-products.com/en-US/products/5754-firewire-400-expresscard-34) kontroler.
6510b ima FW ali Ricohov (koji nije nimalo preporučljiv) pa s njime koristim Manhattan PCMCIA VIA (http://www.manhattan-products.com/hr-US/products/293-firewire-pc-card) kontroler i to sa VIA čipom koji je naveden kao kompatibilan u Presonusovom compatibility PDF-u.
S OBA imam iste probleme - nakon neodređenog vremena (najče?će 10-20sek pa do par minuta) Cubase stane snimati i izbaci poruku "Too many channels recording", a snimam npr samo 8 kanala na defragmentiran HDD! :D
?ta je najluđe - ako pustim samo onako da snima NE PREKIDA!:mad:
Ali vra?ja sprava ko da ima du?u pa nas zeza, jer čim počnemo zapravo svirati onda se dogodi ovaj problem...
Nedavno sam na taj isti 6510b+FW spajao 2 FP-a u lanac s namjerom da snimim svirku na 16 kanala. Na tonskoj sam ispalio jer mi je stalno pucao... Iza tonske upalio ja da snima svih 16 onako bezveze i snimao 45min bez prekida! I krenemo mi svirat i nekim čudom uspije snimit bez ijednog dropa sat ipo nastupa! Pa ti sad budi pametan... :confused:
Ima li tko kakav prijedlog? Izluđuje me ovo...
alavuk
04-02-2011, 11:44 PM
probaj u biosu da iskljucis wireless i vidi taj "adapter" tj Manhattan ExpressCard TI kontroler. da smenis sa jednim fw portom mozda i tu lezi zec ...
a da nisi nam rekao koji os ? pretpostavljam neki xp ?
SickBoy
06-02-2011, 11:57 PM
probaj u biosu da iskljucis wireless i vidi taj "adapter" tj Manhattan ExpressCard TI kontroler. da smenis sa jednim fw portom mozda i tu lezi zec ...
Isključen je interni FW, lan i wlan na 6510b.
a da nisi nam rekao koji os ? pretpostavljam neki xp ?
Da, pardon - XP SP3.
boric
07-02-2011, 05:29 PM
nisam siguran koliko je to do samog firewire-a, ali dobra stvar koju treba imati kad se koristi fw zvucna je da pogasis tzv. firewire mrezne adaptere, posto ume da pravi razne probleme, zbunjuje zvucnu i tako dalje...
proveri da li su ugaseni:
start/settings/network connections
pa ces tu imati onoliko fw network adaptera, koliko fw kontrolera imas. desni klik na to i disable, ako vec nije.
takodje, proveri:
desni klik na my computer/properties/advanced/settings/advanced/processor scheduling, da li je izabrano background services...
nesto sam citao i da cubase koji dolazi uz presonusa ume da pravi probleme kad se ucitavaju templejti, pa da umesto toga treba praviti prazan projekat i sve od nule.
poz.
Solozabal
07-02-2011, 10:18 PM
pa ces tu imati onoliko fw network adaptera, koliko fw kontrolera imas. desni klik na to i disable, ako vec nije.
Hvala za ovaj 'tip'..., cudno da nije nigdje prije spomenuto.
boggy
07-02-2011, 11:07 PM
Hvala za ovaj 'tip'..., cudno da nije nigdje prije spomenuto.
To ja uvek uradim, iako nemam niti jedan firewire audio adapter... odmah posto se osvesti novoinstalriani XP sa mrezom...
pozdrav
bogi
Solozabal
07-02-2011, 11:20 PM
To ja uvek uradim, iako nemam niti jedan firewire audio adapter... odmah posto se osvesti novoinstalriani XP sa mrezom...
pozdrav
bogi
Vjerovatno imas firewire kontroler na maticnoj.
Nikad nisam kuzio svrhu tog firewire net adaptera, izgleda da sluzi za prijenos podataka izmedju dvaju racunala preko firewire kabela..:confused: Ali sto je najvaznije nema nikakve veze sa firewire audio konekcijom.
boggy
07-02-2011, 11:22 PM
Vjerovatno imas firewire kontroler na maticnoj.
Nikad nisam kuzio svrhu tog firewire net adaptera, izgleda da sluzi za prijenos podataka izmedju dvaju racunala preko firewire kabela..:confused: Ali sto je najvaznije nema nikakve veze sa firewire audio konekcijom.
Sve sto ne skapiram cemu sluzi za dugi niz godina koriscenja xp... disable!
:)
pozdrav
bogi
boric
08-02-2011, 12:15 AM
da, firewire net adapter sluzi za prebacivanje sa racunara na racunar preko fw kabla... u slucaju fw400 to je 400mbit veza: 200mbit u jednom i 200mbit u drugom smeru istovremeno. to je u novijim windows-ima izbaceno. na meku to i dalje postoji kao opcija, samo sto ume da blokira pri podizanju sistema ako su tako povezana dva racunara.
ja sam za tu informaciju naleteo negde kad sam imao problema sa fw zvucnom davno. od tad sam uvek na xp-u gasio... i gde god stignem, a postoji fw kontroler, to je jedna od prvih stvari koje uradim :)
voleo bih da to bude resenje problema. :)
poz.
SickBoy
08-02-2011, 07:15 AM
nisam siguran koliko je to do samog firewire-a, ali dobra stvar koju treba imati kad se koristi fw zvucna je da pogasis tzv. firewire mrezne adaptere, posto ume da pravi razne probleme, zbunjuje zvucnu i tako dalje...
Vidi?, to nije lo?a ideja, probat ću! ;)
takodje, proveri:
desni klik na my computer/properties/advanced/settings/advanced/processor scheduling, da li je izabrano background services...
To je osnova optimizacije za audio, urađeno je odmah, ne brini ;)
Hvala na tipu! :wink:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.