Log in

View Full Version : Double overheads

tomo
03-02-2011, 05:19 PM
Sa vise udaljenijih mikrofona dobivam razlicite teksture i kada se one spoje
dobivam punocu bubnja.
4 overhead-a, prvi par normalka kod cinela, drugi par udaljeniji, a jedan jos mono signal full udaljen. Room mic ali mono, da tuče u čelo.
Inace u studijima, gledam, svi smatraju da treba srezat kanale kada neki instrument ne svira, a bas s takvim trakama (floor tom mic sto hvata ostalo)
dobivam ono sto mi cini bubanj kompletnim. Punoca, ali na neki nacin nagomila se nepotrebnih frekvi. Valjda zbog standarda moderne produkcije se sve sto je vi?ak miče. A ovako, sa vise overhead-a se ne dobiva prljavost nego body+legs+refleksija+tekstura+zgusnutost.
Jos plus kako ih blendati i sa kojim razlicitim mikrofonima snimati i kroz sta i kako ih procesirat, uff...
(a ja mislio da je bubanj nepun zbog digitalije):D

Ima tko vlastitih, tudjih primjera?
Iskustava?
Sto mislite?

Goran
03-02-2011, 05:32 PM
http://www.youtube.com/watch?v=QwwMrfDPANU

od 1:20 :)

Arthur
04-02-2011, 12:42 AM
ja se već duže vreme igram sa sličnim pristupom, i imam različite rezultate, muke i uspehe, i nisam siguran da sam još uvek ovladao u potpunostima svim tim nijansama. Al uglavnom počinjem od klasičnog A-B stereo par-a na jednom stalku iznad glave bubnjara, pa sa još nekoliko close majkova na preklopima činela ili na mestima udaranja u iste (u zavisnosti od toga koliko ih ima :( ) i obavezno jedan room stereo par, na 4-8 metra od bubnja.. pa i tu ima varijacija na temu dal omni ili kardioida mikrofoni, dal dinamike ili kondenzi i sl. Svakako sam od zaključaka do sada došao do osnovnog (rupa na saxiji), da je dobar sound dobrog bubnjar sa dobro naštimovanim dobrim bubnjem (ovim redosledom), ipak presudan za sve. Ovaj setup, koji sam zamislio ne bi li krpio lošije bubnjare, zapravo pada u vodu u slučaju istih, i rađam mečku da se snađem kad neko npr kolje hajhet a ne ume da napravi tačku na nozi u sobi i sl. I drugi zaključak je da bi voleo što više large diaphragm mikrofona u studiju, al koštaju dosta, i nemam ih mnogo :(

Bitch
04-02-2011, 01:16 AM
to je super fora.

ali - evo recimo mixao sam neki rock band davno koji su imali tako gomilu majkova, tripli overhead i dva para rooma. i dosta toga je zavrsilo u kanti.
jer -

ako hoces da lepo snimis room, moras da imas dobar room :) mislim, i ne mora, moze da se budzi, ali room majkovi najbolje rade kad imas dobar room :) primetili ste da dosta studija preko trekuje bubanj u sobama koje su pune nekog drveta, i cesto sa kamenim zidovima i plafonom... tu su i hangari, predsoblja, hodnici.... sve to ima neki lep sound i reverberaciju koja istripuje snimatelja i onda to odluci da snimi. i meni se desilo kad sam radio sa jednim bajom iz Real World-a... snimali smo neki goc, i coveku se jako svideo room nekog malog kamenopg hodnika podalje od rezije.... i sve zivo smo pootvarali da bi zvuk dospeo do hodnika, tamo smo bacili par 414-ki, navrnuli VariMu... i desio se goc :) bez ijednog close majka, samo blizi front room i taj daleki...

...tako da - moze i treba, ali samo ako ima smisla, tj. ako doprinosi soundu :wink:

Arthur
04-02-2011, 01:21 AM
tačno tako. i imam dobar room :) 9x5m, pola drvo pola zidarski malter sa reljefima (nigde zapravo ravne površine osim pola plafona). I divno zvuči... kad neko ume da ga ispuni divnim zvukom.

Shot
04-02-2011, 11:26 PM
...Inace u studijima, gledam, svi smatraju da treba srezat kanale kada neki instrument ne svira, a bas s takvim trakama (floor tom mic sto hvata ostalo) dobivam ono sto mi cini bubanj kompletnim.

To je dvosjekli mač!
Dosta ljudi to re?e van ručno (ili samo postavi gate) jer akumuliranje tog curenja mo?e stvoriti kaos. A kaos se stvara kada nisu dobro postavljeni mikrofoni.
Siguran sam da 99% ljudi ne obrača ba? nikakvu pa?nju na fazne odnose između pojedinih mikrofona. Ako se mikrofoni postave tako da se između recimo overheada i room mikrofona ne poni?tavaju ključne frekvencije, onda i to trpanje curenja u miksu nije lo?e. Za to treba koristiti korelator faza kada se postavljaju mikrofoni. Kasnije se ne mo?e (ili mo?e al jako te?ko i uz nusprodukte) to popraviti.
Ja to recimo radim tako da sve gledam u odnosu na snare - da mi direktni snare mikrofon i oba overheada budu maksimalno u fazi, zatim da su overheadi međusobno u fazi, pa da je hihat u odnosu na snare u fazi i onda room da je u odnosu na snare u fazi i da je u odnosu na overhead (slu?am crasheve) u fazi. Ako se to sve poklopi onda snimka ispada super. Sve se mo?e do krvi utopit u kompresorima, al čak i kad kompresor izvuče na povr?inu sve ono "blato" to ne zvuči lo?e.
Postavio sam si dva lcd monitora u re?iji, ali nisu jedan do drugoga. Onaj drugi mi stoji na 90 stupnjeva od mix pozicije i to zato ?to se tako vidi u njega kroz staklo iz sobe za snimanje. Onda razvalim preko cijelog ekrana Pinguin Audio meter koji ima veliki korelator u sebi tako da ga vidim kroz staklo. I onda dok bubnjar lupa snare pomalo mičem mikrofone gledajući u korelator na monitoru.
Na?alost, rijetko bubnjari imaju vremena radit sound check u studiju du?e od sat vremena, a za ovo treba barem sat vremena (najvi?e ode na mijenjanje mikrofona, razvlačenje kablova, stalke i slična manualna sranja)... Obično se bend skupi u studiju i svi stvaraju nadrkanu atmosferu pa netko prije ili kasnije krene ne?to ispitivat i krenu pitanja "a kad ćemo snimat"...

Arthur
04-02-2011, 11:45 PM
ajd samo malko detaljnije opiši kako tačno meriš tu korelaciju? ja imam digicheck RME i on ima isto nekih fazo-metara koje koristim u mixu, al ne kontam kako da podesim i šta da kuda rutiram da bi video šta je u fazi sa čim. Sad mi pade na pamet da već na probnom wave recordingu mogu po peakovima otprilike to i videti, al me baš zanima još konkretniji metod.

Bitch
05-02-2011, 12:53 AM
pa mislim da ne moras nista da patchujes i meris.

nego - pocni sa svim reglerima dole, i kako sta dodajes u mix, gledaj da je u fazi. ili vozi pojedinacno.. znaci ustvari metering je fokusiran na master buss.

Shot
05-02-2011, 03:50 AM
Ovako to ide...

Prvo i osnovno, potreban je korelator faza a ne osciloskop faza. Korelator je onaj koji ima horizontalnu liniju gdje neka točkica/kockica poskakuje lijevo desno.
On prikazuje kad su signali u fazi pozitivni a kad nisu.
Ako indikator ode sasvim desno, to znači da su lijevi i desni kanal potpuno sukladni u fazama, da nema nikakvog faznog pomaka - ili kako se to narodski ka?e "u fazi". Pozicija totalno lijevo znači da su potpuno obrnutih faza.
Svaki put kad indikator ode u lijevu stranu znači da se u mono zbrajanju dogoditi neko poni?tavanje. Ne mora se cijeli signal poni?titi ali neke frekvencije se sigurno hoće. (samo na apsolutno lijevoj točci se kompletni signali poni?tavaju). ?to vi?e indikator ode od sredine u lijevo to je veći postotak poni?tavanja. Kad je indikator na sredini, recimo da je okej ali mo?e biti opasno. Sve od sredine na desno je super.

E sad. Kad spojim snare direktni mikrofon, pustim ga u slu?anju i paniram na lijevo. Neki drugi signal (overhead recimo) pustim i paniram desno. Namjestim da samo ta dva kanala (panirana!) korelator gleda i to je to. Jednostavno mutiram sve osim tih kanala i navrnem pan potove. I tako jedan po jedan. Svakako treba bit da se poklope snare i overhead kanali, i oba overheada. Bubnjar mlati samo snare cijelo vrijeme (i nije bitno da ga nabije - mo?e nje?no da po?tedi u?i). Kad vozi? mikrofon lijevo desno shvati? da se na udaljenostima od par centimetara situacija mijenja drastično! Treba gledati samo da indikator na korelatoru bude prete?no desno. On ima tendenciju na druge elemente (posebno na kick) odletiti i u lijevo al nekako nađe? poziciju gdje najmanje dira u lijevo (i to da samo dira, da ne ulazi puno).

Ova fora isto jako jako dobro radi kada se stavlja vi?e mikrofona na gitarska pojačala. Iako, za pojačala postoji jo? bolji trik s mobitelom i pink noise-om koji vam jo? neću odati...

Arthur
05-02-2011, 12:19 PM
pretpostavljao sam da je ovakva stvar, al nisam hteo pretpostavljati :P Hvala na pojašnjenju, ima puno smisla :) A što se pojačala i pink-noisea tiče, ja ću prepričati nešto što je Bob, Butch Wigov inženjer pisao na GS -

. uzmeš slušalice i odeš ispred pojačala. U slušalice pustiš zbir kanala oba mikrofona koja kačiš na pojačalo, ali tako da je jednom obrnuta faza. Na pojačalo samo, pustiš white noise i onda pomeraš mikrofone dok se zvuk sa njih ne poništi što je više moguće. Kad nađeš tu poziciju, ostaviš tako, i vratiš fazu na mikrofonu i, što bi Bob rekao - "It should sound great then"

Shot
05-02-2011, 01:13 PM
E da! To je to!

Bockie
05-02-2011, 01:49 PM
Ima nekoliko "faza" u ozvuci bubnja.
Jedna je trpanje sto vise mikrofona a jedna je sklanjanje istih...:grin:

Ni jedno ni drugo nije bolje, nego je tako. Ja sam sad u fazi sklanjanja mikrofona, i jebes mi sve dobijem VECI sound...

E sad...moze da se koristi vise overa, ali kad to radim radim jer zbog neceg mora, a ne da bi eto tako radio. Obicno je sjajno staviti negde gde je ride bitan,ili neki china ili nesto , recimo obican sm58 kao dodatni mic na overe, tik na tu cinelu. Tako u mixu mozes smanjiti ili pojacati overe da ti ostalo bude cool, a imati dodatno "mast" sa ovakve cinele, za odredjenu svirku je bitno.

Prvo sto upalim od plug-ova kad otvorim projekat je Phasescope! To je neka navika jos iz Radija, gde je na MCI-u stajao na meter bridgeu stari zeleni katodni scope.:grin:

Dakle overi mogu, ali jaaaaaako pazite na fazne razlike, ne samo sa ostalim overima, vec i sa svim ostalim, jer dzabe sve ako pojebes dobos,npr, pa imas dobar room a umesto kick i punch je rum-punch...:rolleyes:
:D

Fora sa obrtanjem faze, o kojoj cika Arthur prica je fenomenalna stara fora! Isto to se izuzetno lepo primenjuje kada se radi i sa EQ-om!
Kad ne mozes da nadjes gde je "meso", nadjes gde ga nema i "obrnes" eq...
Isto tako mozes da nadjes gde je "najgadniji" i "seces"...

tomo
06-02-2011, 09:06 AM
citam, upijam. jako interesantno i za mene novo podrucje. faze.
iZotope-ov Alloy, alat za eq, dinamiku i slicno ima fazni flip.
voxengo isto ima plug za okretanje.
to sljaka ili bolje prije konvertera okretat sa nekim box-ićem?
vidio u jednom studiju čovjek ima kutijicu kroz koju prodje dotičan mikrofonski
signal te na njoj na?tela potenciometrom točno koliko stupnjeva da
pomakne. znaci nije samo za 180. nego moze koji god stupanj...

Znak
06-02-2011, 09:20 AM
Koliko činjenica da se overhedi (obično) ne sumiraju na isti kanal, to jest da se u stereo miksu panuju levo i desno, može da zamaskira fazne probleme - sve do konvertovanja pesme u mono? Negde sam pročitao kako se Štulić žalio da su stereo kanali Sunčane strane ulice u kontra fazi i da se prebacivanjem u mono (npr. za puštanje na televiziji) izgubi 50% zvuka.

Znak
06-02-2011, 10:46 AM
Besplatan Flux plugin, na kojem se vidi kako izgleda stereo bounce bubnjeva gde je na jednom kanalu namerno flipovana faza - kockica u Phase indikatoru je na levoj strani.

Arthur
06-02-2011, 11:21 AM
nije u pitanju stereo-mono kompatibilnost, već činjenica da ako pobrkate faze nastaje svinjarija i u stereo slici.. tipa, ako ti je doboš sam po sebi u pogršešnoj faznoj postavci u odnosu na svoj "image" u overheadima, i u stereo tehnici reprodukcije, neće zvučati tako impresivno i nestaće ti određena količina farbe koja se čuje kad ga pustiš samog u solo modu ili kad ga ugasiš i slušaš samo overheade, o tome je reč ovde. Slična stvar samo još kompleksnija važi za multi-miking činela, pošto im je talasna dužina dosta kraća, te je prilično bitno u kakvim su odnosima mikrofoni iz kojih ih puštaš u mix.

E sad, nisam ni sam dovoljno mudar da razlučim, koliko se ovih problema da rešiti pukim shiftovanjem samog kanala kroz vreme levo - desno?

Znak
06-02-2011, 12:08 PM
Slika dobo?a sa bliskog mikrofona i iz OH-a će zbog različite udaljenosti biti u kontri (kao na slici). Da li obrtati fazu ili jednostavno EQ-om brisati dobo? iz OH, pa mu reverbom na bliskom mikrofonu praviti "prostor" (?to je, čini mi se, sigurnija varijanta)?

Bockie
06-02-2011, 01:08 PM
Slika doboša sa bliskog mikrofona i iz OH-a će zbog različite udaljenosti biti u kontri (kao na slici). Da li obrtati fazu ili jednostavno EQ-om brisati doboš iz OH, pa mu reverbom na bliskom mikrofonu praviti "prostor" (što je, čini mi se, sigurnija varijanta)?

E, vidis , o tome cesto pisem ovuda...!

Probaj da "poravnas" bubanj. Ja licno najcesce poravnam po dobosu. Dakle uzmes i rucno namincas (vratis) OH trake u nazad. Radi se o mikro,piko sekundama... Ne mora biti sad ono bolesno precizno, iskreno ,sumnjam da je i moguce, ali probaj da kanale (kontra, tomovi,overi) nastelujes na dobos... Ceo komplet pocne drugacije da se ponasa. Nije rec o nekim ogromnim razlikama, cak komplet kao komplet ne mora da daje neku cujnu zvucnu razliku, ali u slici nekako laganije prodje u zeljeni plan...!

Odo' na drugi komp da dignem neki projekat, pa da okacim slike da vidite...

Opasna fora...!

Znak
06-02-2011, 01:11 PM
Donji indikator pokazuje odnos doboša i jednog OH. Gornji isto to, s tim što je faza na OH flipovana. Vidi se poboljšanje.

Ajde da vidimo i to sa ručnim pomeranjem...

Znak
06-02-2011, 01:21 PM
Probao i ručno pomeranje, rezultat je vrlo sličan onome kad se obrne faza. Ali sve je to probano samo sa jednim overhedom. U slučaju da je udaljenost drugog overheda od dobo?a različita od prvog reklo bi se da je ručno pomeranje ipak mnogo lak?i način da se stvari dovedu u red.

Moritz
06-02-2011, 01:32 PM
Mnogo je lakse paziti na simetriju OH i dobosa ( ista razdaljina izmedju dobosa i svakog od mikrofona u overu) i potom izmeriti u santimetrima tu razdaljinu ( od dobosa do OH ) koju potom prevedete u mili sekunde i onda znate koliko da pomerite (channel delay ne plug in) svaki od kanala.
Bitno je da je uvek jedan isti mikrofon referentna tacka od koje se meri ( uglavnom je to dobos) prema ostalim mikrofonima.
Da bi stvar bila jednostavnija, umesto santimetra moze se koristiti laserski merac razdaljine ( ima ih za 50 eur. a da valjaju) i time mozete da merite u milimetar tacno (od membrane do membrane)

Time dobijate fazni pocetak koji je isti na svim kanalima, a u zavisnosti od udaljenosti i broja OH ili room mikrofona dobijate drugaciju koloraturu zbog neminovne fazne razlike u nekim od frekvencija zbog razlicite talasne duzine.

Ovo je oprobani metod koji se koristi u klasici ( snimanje velikih orkestara) gde su fazni problemi po tom pitanju mnogo izrazeniji i zahtevi su mnogo veci.
Pokusajte ovako , mozda vam bude radilo posao...meni radi :)

P.S. mala napomena, neka vam usi budu finalni procenitelj a ne da pratite same brojke. Desava se povremeno da iako je sve kako brojke kazu nije bas to to , i da na kraju malo odstupanje od dobijenog broja u mili sekundama daje bolji rezultat. Znam da mnogi od vas ovde iskljucivo veruju svojim usima ali cisto da napomenem za one manje iskusne.

Bockie
06-02-2011, 01:38 PM
Evo, samo grubo odradjeno da se vidi poJenta...

Dakle ovo je usnimak kakv jeste:

http://dl.dropbox.com/u/2806767/Drum%20phase%20raw.JPG

I zatim poravnanje po pikovima,a ovo kasnije domincavam fazno:

http://dl.dropbox.com/u/2806767/Drum%20phase%20aligned.JPG

beta 57 je u kontrafazi, to je snare bottom, koji je u mixu svakako sa okrenutom fazom...

Ovo je ovako na brzake, ali verujte rezultati su odlicni!!!

Malo je na drugoj slici uvelican wave da se bolje vidi, ali je isti take u pitanju....

PS:

Meni iskustvo govori da se ipak ne oslanjam na sam pocetak vec na PEAK, jer to varira i u odnosu
na samu "lenjost" ili "zivost" mikrofona i jos nekih faktora vezanih za gain, preamp itd...

Moritz
06-02-2011, 01:44 PM
To je slican metod onom koji sam opisao, stim sto si ti Bockie radio posle snimanja (sto je najcesca praksa) a ovo sto sam ja pomenuo je pre snimanja.
Zabooravih da pomenem da nemaju svi digitalni mikseri (citaj jeftiniji) tu mogucnost pomeranja kanala dok u softverima to ne bi trebalo da bude problem.

Bockie
06-02-2011, 01:48 PM
To je slican metod onom koji sam opisao, stim sto si ti Bockie radio posle snimanja (sto je najcesca praksa) a ovo sto sam ja pomenuo je pre snimanja.
Zabooravih da pomenem da nemaju svi digitalni mikseri (citaj jeftiniji) tu mogucnost pomeranja kanala dok u softverima to ne bi trebalo da bude problem.

Da, ovo je posle, ali sumnjam da se i moze ovako (opet relativno) precizno odraditi pre snimanja...
Moze, ali to su Studer Viste,ili slicno, a to bas kosta krvavih para...

Jos sad sve ovo kroz prizmu "multiple overheads", e ova tehnika u takvim slucajevima je ,kako ja to vidim, prosto NEOPHODNA da se korektno obavi posao...!

Moritz
06-02-2011, 02:07 PM
Ne mora da bude vezano za skupe miksere, Yamaha mikseri DM serija , mislim da cak i 01V96 ima tu opciju.
A verujem da i drugi poput Tascam mixera imaju tu vrlo korisnu opciju.

Bockie
06-02-2011, 02:15 PM
Da, znam, ali tu onda moras to da radis "na uvo" ili da meris laserima razdaljinu pa racunas ili neki externi phase scope, mada da li ce i on to pokazati,hmmm... Ili da znas na pamet vrednosti, pa da stalno isto postavljas mike-ove...

Ali moze, mislim, jbg...mada je to "na uvo" meni nekako najomiljenija tehnika, zivota mi...

Moritz
06-02-2011, 02:25 PM
Svakako moras da meris svaki put ponovo , jer svaki put mikrofoni stoje drugacije hteli mi to ili ne ...to je lepota ovog posla ne postoji identicno :)

Arthur
06-02-2011, 08:36 PM
al čini mi se da ovako napamet previđamo jednu veoma bitnu stvar - naime, svo vreme pričamo o poravnjanju doboša sa overheadima, gubeći iz vida ostale komponente bubnja od kojih zvuk stiže do overheada i snare direkta u različitom tajmingu. Tipa, ako bismo pomerili dobošev direkt prema overheadu, samim tim bismo pomerili i curenje hajheta ili noge u isti, u odnosu na njihovo curenje u overheadima, što, čini mi se može dovesti do flamovanjai pojava još bizarnijih problema. Ipak mi se doima da je ručno samim pozicioniranjem mikrofona tako da se faze slažu kollko je moguće (obzirom na kratkoću talasnih dužina srednjih i visokih frekvencija), jedino efikasno rešenje, a da naknadno pomeranje može napraviti više štete nego koristi

Bitch
06-02-2011, 08:44 PM
i da i ne. ali, opet, govorimo o relativno malim daljinama. Ekvidistanca (ovo o cemu kolega Moritz prica) je najvaznija stvar. Za bubanj to i nije toliko strasno. Slusajte fazu, flipujte, pa sta najbolje radi, ostavite. Klasika je druga stvar. To je distant miking, i delays su osnova dobrog sounda u tim varijantama. Use your ears :) gomila vrhunskih albuma je snimljena bez toga in mind. ali naravno, ko hoce neka pazi, svaki trud se isplati

Bitch
06-02-2011, 08:47 PM
e da, digresija, kad smo kod delay-a... secam se da je jedan nas cuveni FOH majstor stavljao lep dilej na overhead, jer kao zvuk dolazi kasnije gore :D ... iako je druga polovina ove recenice tacna, covek ne kapira da treba sve ostalo da okasni a ne OH, jer zvuk i vreme ne mogu da se vracaju unazad. ovako je problem bio jos blesaviji :D

Bockie
06-02-2011, 08:49 PM
al čini mi se da ovako napamet previđamo jednu veoma bitnu stvar - naime, svo vreme pričamo o poravnjanju doboša sa overheadima, gubeći iz vida ostale komponente bubnja od kojih zvuk stiže do overheada i snare direkta u različitom tajmingu. Tipa, ako bismo pomerili dobošev direkt prema overheadu, samim tim bismo pomerili i curenje hajheta ili noge u isti, u odnosu na njihovo curenje u overheadima, što, čini mi se može dovesti do flamovanjai pojava još bizarnijih problema. Ipak mi se doima da je ručno samim pozicioniranjem mikrofona tako da se faze slažu kollko je moguće (obzirom na kratkoću talasnih dužina srednjih i visokih frekvencija), jedino efikasno rešenje, a da naknadno pomeranje može napraviti više štete nego koristi

To o cemu pricas moze samo da smanji fazne razlike jer samim tim (posto je kontra blizu dobosa,mislim na mic kontre i razdaljinu od OH) se smanjuje razlika i na tome, pa kontra bude samo jos vise "u gruvu" sa OH......

Bitch je u pravu, na bubnju nije toliko izrazeno jer su relativno male razdaljine u pitanju. Sem toga, licno, kao bubnjaru,a dosta vremena provodim na zvuku bubnja, ovo je sigurno nesto sto nekako "sjedini" sound bubnja do tancina koje volim da cujem... :)

Otvori neki stari projekat pa probaj...
Kazem, nema astronomskih razlika, cak se i na drum solo ne mora ni cuti na prvu loptu, ali se oseca u mixu...

Arthur
06-02-2011, 09:00 PM
ovog sam se setio jer sam ranije imao problem sa sinhronizacijama preko MTC i spdifa, ono kad ceo bubanj prebacuješ po dva kanala pa se sve ipak raspadne. Ondak sam ja uzeo i slagao sve po dobošu i sećam se da sam imao opake flemove upravo hajheta... al dobro, probaću sutra detaljnije

waster
07-02-2011, 10:33 AM
Ima jedna zanimljiva debata na slutzu vezano za te room mikrofone.. Dilema je -mono ili stereo room mikrofoni... Opet neki hi-passuju the hell outa signal a drugi koriste room (ne toliko udaljen) kao osnovu bubnja. Zato kao ?ele mono da bi imali koherentnu sliku niskih frekvencija i bili sigurni da se tu ni?ta nije potrlo po fazama. Sad, tu pada u vodu logika da se elementi bubnja paniraju po stereo slici iz overheadova.. (klasičnih overheadova). S druge strane, udaljenijim room mikrofonima je primarna funkcija ambijent pa i ne mogu da "pokvare" stereo sliku bubnja i ako je mono u pitanju ali stereo snimak opet sadr?i vi?e informacija o prostoru pa to deluje prikladnije za tu ambijentalnu ulogu. U RSL studiju u Sloveniji sam video da koriste mono room mic ba?, ba? udaljen (ogroman i tretiran recording prostor) pa im je tu U67 dobro do?ao usmeren u totalno nekom levom smeru, pa i u neki zid sa strane ili taj prema kome bubnjar gleda-znači mikrofon okrenut suprotno od bubnja.. Ko će ga znati... imati, probati pa videti :D

tomo
07-02-2011, 10:51 AM
Ima jedna zanimljiva debata na slutzu vezano za te room mikrofone.. Dilema je -mono ili stereo room mikrofoni... Opet neki hi-passuju the hell outa signal a drugi koriste room (ne toliko udaljen) kao osnovu bubnja. Zato kao ?ele mono da bi imali koherentnu sliku niskih frekvencija i bili sigurni da se tu ni?ta nije potrlo po fazama. Sad, tu pada u vodu logika da se elementi bubnja paniraju po stereo slici iz overheadova.. (klasičnih overheadova). S druge strane, udaljenijim room mikrofonima je primarna funkcija ambijent pa i ne mogu da "pokvare" stereo sliku bubnja i ako je mono u pitanju ali stereo snimak opet sadr?i vi?e informacija o prostoru pa to deluje prikladnije za tu ambijentalnu ulogu. U RSL studiju u Sloveniji sam video da koriste mono room mic ba?, ba? udaljen (ogroman i tretiran recording prostor) pa im je tu U67 dobro do?ao usmeren u totalno nekom levom smeru, pa i u neki zid sa strane ili taj prema kome bubnjar gleda-znači mikrofon okrenut suprotno od bubnja.. Ko će ga znati... imati, probati pa videti :D

super. :thumbsup:
znaci to je to. s ovim ko da saznajem da amerika postoji.:)

skinuo trake nirvane. dobro, na in utero albumu je bila ideja ko da su u nekom box-u pa su sa steve albini-em isli postici tu neku klaustrofobiju
ali zbilja polako dodavajuci u session-u room majkove se dobiva kompletnost, filing da si na probi u garazi i nabijas s bendom.
takodjer isto tako neke blentave kanale, ko da su postavljeni bezveze po prostoru, imaju queen-ovci. kasa, dobos, close majkovi, stereo par overheada, a onda slijede neke weird kase iz dupeta snimano pa neke činele,
valjda iz druge prostorije snimano, nemam pojma ali ti kanali na solo zvuce neupotrebljivo, besmisleno, s obzirom da odprilike znam kako bi zvucao koji kanal koji se snima normalka. ti dodatni kanali stvore duplo veci stupanj realnosti i punoce. po svakom kanalu po malo punoce/teksture/different izvora koji automatski stvara drugaciji eq instrumenta... pa se nabere.
pa onda sve to pod neki commpression buss, uf zvuka!:)

waster
07-02-2011, 10:55 AM
To o cemu pricas moze samo da smanji fazne razlike jer samim tim (posto je kontra blizu dobosa,mislim na mic kontre i razdaljinu od OH) se smanjuje razlika i na tome, pa kontra bude samo jos vise "u gruvu" sa OH......
Bitch je u pravu, na bubnju nije toliko izrazeno jer su relativno male razdaljine u pitanju.

Može da bude srećno rešenje ali čisto da se ima u vidu... Približavanjem se teoretski menjaju frekvencije koje se potiru ali i njihov broj.. broj "rupa" u signalu.. Ima formula kojim se to računa ali... ko to radi? :D Približavanjem se menjaju frekvencije na comb filteru a da 2 tačke budu toliko blizu da kašnjenje zvuka ne utiče na potiranje komponenti signala (odnosno da se potiru frekvencije preko 20kHz) mora da bude udaljenost od 3 mm.. na tom principu su zasnovani PZM mikrofoni.

http://s3.postimage.org/aj925550/Screen_shot_2011_02_07_at_12_09_45_PM.jpg (http://postimage.org/image/aj925550/)

Arthur
07-02-2011, 12:16 PM
De si doVla, kućo stara :)

waster
07-02-2011, 01:08 PM
De si doVla, kućo stara :)

pozdrav za diktatora Staljina :)

Bockie
07-02-2011, 03:26 PM
Ima jedna zanimljiva debata na slutzu vezano za te room mikrofone.. Dilema je -mono ili stereo room mikrofoni... Opet neki hi-passuju the hell outa signal a drugi koriste room (ne toliko udaljen) kao osnovu bubnja. Zato kao žele mono da bi imali koherentnu sliku niskih frekvencija i bili sigurni da se tu ništa nije potrlo po fazama. Sad, tu pada u vodu logika da se elementi bubnja paniraju po stereo slici iz overheadova.. (klasičnih overheadova). S druge strane, udaljenijim room mikrofonima je primarna funkcija ambijent pa i ne mogu da "pokvare" stereo sliku bubnja i ako je mono u pitanju ali stereo snimak opet sadrži više informacija o prostoru pa to deluje prikladnije za tu ambijentalnu ulogu. U RSL studiju u Sloveniji sam video da koriste mono room mic baš, baš udaljen (ogroman i tretiran recording prostor) pa im je tu U67 dobro došao usmeren u totalno nekom levom smeru, pa i u neki zid sa strane ili taj prema kome bubnjar gleda-znači mikrofon okrenut suprotno od bubnja.. Ko će ga znati... imati, probati pa videti :D

Imam utisak da ljudi "jure" room zarad toga sto retko imas upotrebljiv reverb,da li room ili space, mislim na plug-ove, mislim, ok, kaze Niksha sve su to kompjuteri, samo nemaju Facebook, slazem se, ali jebem mu mater, daj mi ovo!!! (http://dl.dropbox.com/u/2806767/Kvantno%20polje%20-%20123live%20-%204.mp3)Bezveze je,nema veze, ali suvo je ko barut, u snimku, i jos je gejtovano do booola! Da bude najgore, spravu nisam imao vremena da detaljno tweakujem, posto sam iznajmio na dva dana i ovo je samo preset sa editom vremena, a kamo'li da sam sedeo par dana na pesmi...

Nisam ni ja dokon, ali svasta sam isprobao i novo i staro i mozda i dobijem fazon , ali ne i sound, nema ove "gustine" i "drive"-a to na -30db....!!! (Lex-PCM 70)
2 osnovna poteza na EQ i svira...! Evo i ovo je bas Room i pazi ovo! (http://dl.dropbox.com/u/2806767/Kvantno%20polje%20-%20123live.mp3) Drum solo na 4:00...
Mozda ljudi u potrazi za "dobrom sobom" slikaju mikrofonima radje....ne znam...

Opet, ne kazem da tako treba, ali to je moje iskustvo...trip,sta li...

Znak
07-02-2011, 10:35 PM
Bockie, sa moje tačke gledi?ta ovaj tvoj "room" zvuči savr?eno. Ako nije problem daj jo? koji podatak, kako si kompresovao, gejtovao, itd.

Bockie
08-02-2011, 04:08 AM
Bockie, sa moje tačke gledišta ovaj tvoj "room" zvuči savršeno. Ako nije problem daj još koji podatak, kako si kompresovao, gejtovao, itd.

Deo toga ne smem da pominjem, satrace me... predpostavi...neka stara oprema koju niko vise ne koristi... A ostalo je neki najgluplji moguci free plug sa UAD 1 (gate/comp) koji mi radi dojajcano a ima 3 (tri) tastera, ali sabija i fab-filter EQ sa neka dva "predskolska" poteza na 185 i 650 hz, nikakva mudrost i headroom (tako se zove input na spravi) u pcm-a da "pocrveni", a da tek sto nije distorzija... Slikan odvojeno na 2 kanala...

Nikakva nauka... Sprava kida plombe i to je to...

Ali opet kazem da je ovo moje iskustvo, ja sam verovatno nesposoban da ovo dobijem native plug-om...

No to nema veze sa temom...ccc....

Overi...

Na snimku su recimo skoro totalno "odrezani"... Kad sam zabo spravu, odlucivao sam 13 sekundi...i odrezao room sa overa... Ali ova mjuza je takva, ipak, da je neki "garage" bend, razmislio bih debelo...!

Citao sam u jednoj knjizi da neki glavonja stavlja jednu 57-icu na 2-3 metra ispred kompleta pa da se sa njom igra, pa nekad uspe, nekad ne, ali da je to kao dobar fazon...
Prica ima smisla...

psionic
08-02-2011, 05:17 AM
Nisam citao celu temu i ne bavim se tako cesto ozvucavanjem sa vise mikrofona, ali ima jedan plugin koji bi mozda bio od koristi za te zafrkancije oko faza. Zove se MAutoAlign i bavi se upravo "namestanjem" signala sa vise izvora radi sto manjeg efekta ponistavanja... Evo procitajte ovde (http://www.meldaproduction.com/mautoalign/) sta kaze na tu temu. Ne znam kako i koliko efikasno rade te "auto" naprave, ali eto ne boli da proba neko... Mozda mu olaksa zivot :D

Miha Blaze
08-02-2011, 04:09 PM
Nisam citao celu temu i ne bavim se tako cesto ozvucavanjem sa vise mikrofona, ali ima jedan plugin koji bi mozda bio od koristi za te zafrkancije oko faza. Zove se MAutoAlign i bavi se upravo "namestanjem" signala sa vise izvora radi sto manjeg efekta ponistavanja... Evo procitajte ovde (http://www.meldaproduction.com/mautoalign/) sta kaze na tu temu. Ne znam kako i koliko efikasno rade te "auto" naprave, ali eto ne boli da proba neko... Mozda mu olaksa zivot :D

MAutoAlign Download

Sorry, you did not answer correctly. You are a robot, aren't you?

haha, morao sam :)))
inace super tema... ima se sta nauciti, utvrditi... ;)

Arthur
18-02-2011, 01:59 AM
evo ja danas ručno navukao overheade, hajhet, close mikove činela i tomova na peak doboša, da bude u istom tajmu i istoj fazi...iii.... ništa se loše nije desilo...farbe metala su manje više ostale identične, samo je doboš dobio na tranzijentnosti i ukupno po peak vrednosti... e sad sam već u zbunu

Shot
18-02-2011, 02:31 AM
Ja to nikad ne radim. Valjda sam old school...
Neko vrijeme sam to radio ali sam zavrtio neki film u glavi da je previše truda za premalo rezultata. Radije se gnjavim s postavljanjem mikrofona i poslje nema brige.
Al nije loša metoda...

Reinhardt
18-02-2011, 11:13 AM
moram se slo?iti sa Shotom,
praktičnost i smislenost ipak treba biti na prvom mjestu.

na zadnjem ?to sam radio nisam ba? obraćao na faze,kontao sam to ravnati u postu ako bude potrebe.. al brate mili, cijeli album, posla ko u priči..
da sam to rije?io u početku bilo bi puno vi?e vremena za ostalo.

za kafe sa kolegama
za DIY zezancije
za vi?e dru?enja sa klincima
..

nema ?ta-old school rulez

Arthur
18-02-2011, 11:38 AM
meni to i nije oduzelo puno vremena...možda 2 min ? više potrošim na pravljenje grupa i routing..

dacko
18-02-2011, 12:04 PM
Jes da ću sada da ubodem totalni offtopic... ali kad Arthur reče da mnogo vremena odvuče na pravljenje grupa i ruting, pade mi na pamet da pitam...

Da li je moguće da Cubase 5 (a i 2011ta godina je već :D ) nema opciju da selektujem 5, 6, 10 kanala... i da ka?em da to sve ide na grupu bubanj, na primer?

Pa da li su oni normalni da mora da se klikće na svaki kanal, pa na output, pa groups, pa bubanj? ... ili je ipak u meni problem. :confused:

Prosvetlite me molim vas. 8-)

Arthur
18-02-2011, 12:18 PM
ovaj, u tebi je :D selektuješ željene kanale i držiš shift dugme dok na jednom od njih klikćeš na output/grupu u koju želiš da svi oni odu

dacko
18-02-2011, 01:22 PM
Haha.. :D

Onda je tajna bila u shiftu. Ja jesam selektovao vi?e njih, sa shiftom, naravno, ali posle kada sam hteo da menjam routing, sam pu?tao shift.

Hvala u svakom slučaju. Ovo je dobar tip. :wink:

marcos
18-02-2011, 01:23 PM
ovaj, u tebi je :D selektuje? ?eljene kanale i dr?i? shift dugme dok na jednom od njih klikće? na output/grupu u koju ?eli? da svi oni odu

e, s ovim si mi valjda odgodio karpalni tunel 2-3 godine!!:ups::ups:

Bockie
18-02-2011, 05:54 PM
ovaj, u tebi je :D selektuješ željene kanale i držiš shift dugme dok na jednom od njih klikćeš na output/grupu u koju želiš da svi oni odu

Goddamn son of a bitch...

:kesa:

tnx man!

Da, pa dobro, niko ne kaze da se desi cudo, ali bas to sto kazes cika Arthuro, tranzijenti, imam utisak da sve lepse prolazi u mix...za 5%...ali tih 5% bi u hardveru kostalo brdo para...:~)))) U osnovi je mozda ovo bitnije za dalju obradu na grupama i masteru. Kompresori mozda nekako bolje reaguju na ovo...

I da, nije puno vremena...par minuta...

Bockie
19-02-2011, 01:51 AM
Ovde je "over"head ispod??

<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/ggN-HKq3FG8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Osim toga ovaj basista $#%@govor mrznje^%$%#~*& kontrabas!

Shot
19-02-2011, 02:38 AM
Točnije, u Cubase-u (petici, ne znam kako je u starijima) je ovako:

Ako shift+klikneš na output kanal i odabereš recimo "mono out 4" onda će slijedeći odabrani kanal on postaviti automatski na "mono out 5", pa slijedeći na "mono out 6" itd...

Ako shift+alt+klikneš na output kanal onda sve odabrane kanale postavi na taj koji si odabrao...

Arthur
19-02-2011, 02:45 AM
da, ovo što sam ja pričao se ipak odnosi samo na grupe a ne na output kanale. Dakle, selektovanje kanala - shift plus output group channel - i svi idu u nj. Za bus, odnosno master outpute idete ovako kako je shot napisao