View Full Version : Bacanje para, moze to i Waves (sarkazam).
DzoniPFC
30-01-2011, 02:02 AM
<iframe title="YouTube video player" class="youtube-player" type="text/html" width="640" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/VzEShNl-jtM" frameborder="0" allowFullScreen></iframe>
ny times interview: http://www.nytimes.com/2011/01/26/arts/music/26studio.html?_r=1
a javila se i na gearslutzu
http://www.gearslutz.com/board/high-end/575617-new-york-times-stunned-someone-built-studio-nyc.html
Mika Technika
30-01-2011, 03:04 AM
djea!
DzoniPFC
30-01-2011, 06:11 AM
Sta znaci "djea" ?
DaBear
30-01-2011, 09:20 AM
Ako si pazljivo procitao intervju...pare su dali investitori.
- Puno njih ulazu pare u biznise da bi smanjili taksu / porez koji (inace) treba da plate.
- Plus (i to veliki plus) prostor je kostao $5,2 Miliona (koji su kupili), a oprema $3,5 Miliona.
- Za par godina taj prostor ce verovatno kostati preko $7 miliona i vise, a oprema ce mozda moci da se proda za $500.000...tako da investitori NIKAKO nece izgubiti pare.
Ne, zahvaljujuci studiju, nego cenama nekretnina!!
Ne placaju rentu, a cena prostora raste - troskovi mali...(u tom delu grada, za rentu bi ih KLALI !!!!)
Tu je glavni faktor sto je nekretnina (skupa) ukljucena u deal. Bez toga NIKAD nebi skupili pare. Studio je na dve sprata (!) i to lako moze da se pretvori u stanove koji vrede mnogo vise!!!
http://www.wsdg.com/dynamic.asp?id=news/jungle-city-studios
nacrti - iz kojih se vidi da imaju i jos dve produkcijske sobe, koje ce verovatno da izdaju nekim poznatim facama, koji bi trebali da koriste glavni studio za miksanje...
A koliko ce para studio zaraditi..to nije bitno!
Ekipa koja je "osmislila" projekt, ima sta da radi (primaju platu) narednih par godina, a ako posle pukne - nisu oni ulozili pare!!!
nemoj mnogo da se lozis - oprema ne garantuje NISTA!!! Ni posao a ni kvalitet toga sto izlazi iz studija (ovo drugo se odnosi na nase podneblje - gde ljudi vec imaju sve i svasta a sve i dalje zvuci sranje!!)
The yeah!
DzoniPFC
30-01-2011, 10:19 AM
NY i LA studiju su jos uvek "vruci" i nema znakova krize.
Talenti, i mainstream muzicari ce uvek zakupiti veliki studio
Od toga zive veliki studiji (od kad je igra pocela), danas se samo treba prilagoditi malo drugcijim standardima. Ali tako je oduvek bilo.
Ova zena ima muda i verujem da ce joj se isplatiti
a oprema nece izgubiti vrednost (barem ne ona u racku, vintage klasici, urei, neve, mikrofoni), pogotovo kad studio postane brend i jako ime.
Sta zvuci sranje? Uvek je bilo i dobre i lose muzike.
Ima previse panike i filozofije kod tonaca na ovim prostorima pa mozda zato i nikad niste napredovali lol
nikad nesto nije postignuto bez velike opasnosti
Surfer
30-01-2011, 11:42 AM
Ne samo da oprema neće izgubiti na vrijednosti nego su puno veće šanse da će dobiti na vrijednosti vintage Urei nego taj precijenjeni real estate.
Da ne pričam o EMI mikseru koji je čisto zlato.
Jedino taj Duality mogu za deset godina iskrcati u Hudson jer će vrijediti "fuck all".
Nije mi poznat njihov business model ali to se tako radi.
Top klijentela se selektira i sortira top ponudom i cijenom na način da te mogu i žele platiti samo oni najbolji.
Najbolji klijenti idu tamo gdje se mora platiti top dolar.
Ostalima idu mrvice sa stola
DzoniPFC
30-01-2011, 12:32 PM
Tacno.
zasto ce studio biti popularan:
Duality SSL konzola koja funkcionise kao i pro tools kontroler sto je ogroman plus za one klijente koji su navikli da rade ITB
vrhunska vintage i nova oprema
opusten ambijent u kontrolnoj sobi, odlicni main monitori
EMI konzola koja moze da posluzi kao summing box, za old school zvuk
njihova ideologija kako je studio namenjen velikim i pravim talentima, bla bla bla
privucice mnoge njuorske jazz muzikante, repere, pop zvezde, di dzejeve, nalozene klince i male producente.
ako iskoriste moc interneta i uradi odlican marketing na dobrom su putu.
Braca
30-01-2011, 12:44 PM
Stvarno mi nije jasno zasto imate ravnodusan stav prema SSL duality, meni ova vlasnica uopste ne izgleda kao neko ko ne zna radi sa parama. MIslim bio jedan post ovde na Rumskom gde je napljuvan taj Duality, ali to treba uzeti naravno sa rezervom, SSL je previse ozbiljna firma da bi izbacili djubre koje je jos i skupo. Studio je prva liga po svim kriterijumima, ne sekiram se ja za njih, nego za nas!
DzoniPFC
30-01-2011, 12:55 PM
Ovog lika ocigledno ne zanima sta to DaBear ima da kaze
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/499311-ssl-xl-9000k-install.html
pogledajte sve stranice na gs-u.
voomighty
30-01-2011, 02:10 PM
sta je ovo..... sunce ti..... najbolji komentar je nekog lika je: a jel si ti mozda dobio na lutriji :)
Mika Technika
30-01-2011, 02:40 PM
Sta znaci "djea" ?
znaci djogani, znaci funky g, znaci brate! "a djea"!
DaBear
30-01-2011, 03:19 PM
Ovog lika ocigledno ne zanima sta to DaBear ima da kaze
http://www.gearslutz.com/board/photo-diaries-recording-studio-construction-projects/499311-ssl-xl-9000k-install.html
pogledajte sve stranice na gs-u.
he he ..kakvo lozenje!
Pa taj baja se bavi drugim poslom (koji mu donosi pare), ako ste pazljivo procitali ceo thread, on je kolekcionar a takodje i broker (kupuje i preprodaje studijsku tehniku). Tako da kupuje kad neko pukne, cuva, preproda itd...
@Surfer - ha ha ha h!! Da da , Urei limiteru ce da skoci cena vise nego nekretninama !! Ha ha hahahahaaa...a i taj EMI Mixer...pa to ne kosta u stotinama hiljada dolara!!!??
Vidi se da NEMATE POJMA kako pravi studio biznis funkcionise.
Bio je na Gearslutz neki lik skoro - napreterivao se sa studijom, vrhunski outboard, najbolja kolekcija u Londonu, Dynaudio M4 custom, itd itd...ubio se od reklamiranja, radio godinu dana - i zatvorio! Prodao desk...
NEMA PARA U STUDIO BIZNISU!!!!!! A on cak nije pozajmio pare (glup!) nego svoju lovu ulozio...u iznajmljeni prostor!
SLIKE I INTERVJU PO OTVARANJU STUDIJA..
http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-1166437/Wheres-volume-A-look-Britains-advanced-recording-studio.html
NISTA NIJE POMOGLO>>>>U Londonu SSL studio moze da naplati max ?400-?450 na dan..Max!!! (Bruto - pre svih troskova) i prosek je 1-2 nedelje mesecno...ostalo - prazno.
DzoniPFC
30-01-2011, 03:48 PM
uvek spominjes tog nesrecnika, a kakvu muzicku scenu englezi imaju? nikakvu, tako da ni studio sa zlatnim sslom ne moze da ga spasi, plus taj studio nema nikakvu istoriju niti poznate hitove da bi privukao ljude, to sto je on mislio da ce pare zaraditi preko noci, ko ga jebe, kad bi sve tako jednostavno bilo svi bi bili bilioneri.
Americki studiji ne mogu da se pozale, barem oni koji imaju nekakvu istoriju i iza njih stoje izdavacke kuce, studiji iz 70tih, 80tih i 90tih su jos uvek aktivni, i ima ih mnogo.
DaBear
30-01-2011, 04:01 PM
uvek spominjes tog nesrecnika, a kakvu muzicku scenu englezi imaju? nikakvu, tako da ni studio sa zlatnim sslom ne moze da ga spasi, plus taj studio nema nikakvu istoriju niti poznate hitove da bi privukao ljude, to sto je on mislio da ce pare zaraditi preko noci, ko ga jebe, kad bi sve tako jednostavno bilo svi bi bili bilioneri.
Americki studiji ne mogu da se pozale, barem oni koji imaju nekakvu istoriju i iza njih stoje izdavacke kuce, studiji iz 70tih, 80tih i 90tih su jos uvek aktivni, i ima ih mnogo.
- he he ..ovaj je jedan lozac, kao i ti, pa ga zato pominjem. I kod njega su svracali poznati producenti poznati bendovi - ALI disko kuce sve to placaju, i one NECE da plate koliko to treba da se plati !!!
U Londonu su do sad zatvoreni mnogi mnogi legendarni studiji, koji su SVI imali po nekoliko velikih SSL i NEVE soba sa jako, jako bogatom istorijom :
Townhouse, Whitfield Street, Eden, Matrix, Olympic...
Isto tako i u Americi - puno studija se zatvorilo i zatvara se i dalje.
Trece - vise NI JEDAN RECORD LABEL NE STOJI IZA NEKOG STUDIJA. Ni ovde a ni u Americi...videli su da se ne isplati prodali...(EMI, Sony, itd...)
Cetvrto - a sto se tice muzicke scene u UK ili USA - pogledaj i procitaj skorasnji post - BAD NEWS FROM AMERICA
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36607
ni tamo bas ne cvetaju ruze....
Ngino
30-01-2011, 04:50 PM
Ja bi Rumski editovao i ubacio "like" tab negdje, no diggedy doubt!:D
Alal vera DaBear na zivcima i strpljenju da objasnis izgleda nemoguce, ahaha! Al ima ona stara lakse metar u pedu nego cent` u glavu.
A brate, sta kazes ti Johnny covjece, kakvu scenu englezi imaju...?
Stvarno ne znam sto mi sad treba da se i ja lozim ali brate, iscitavajuci ne znam vise koliko je DaBear puta napisao kakva je situacija u muz. bizu i kontam kao konzumer i neki muz. amater, neko ko iole prati tokove u muz. ili stagod, pa nema razloga da covjek tek onako kuka i kukumace kako je lose, vec valjda jednostavno primjecuje stanje u svom okruzenju i vjerujem mnogo bolje nego vecina ovdje!
Stvarno je presmijesno toliko ginuti da se dokaze sta? Kako je super imati po` miliona i spickati u studio? Ja bi kupio ovo, ubacio bi ono, Neve this, SSL that.
Pa koga boli patka za to uopste? Po meni je pizdarija kad cujem da je frajer/riba k-palac, napravio/la ledilo hit,pjesmu u krs podrumu, da me ne shvati niko pogresno.
Il ko onaj Beardyman uzmes Kaos i mic i radis sou! :grin: Pa ja... Suplja prica do zla boga!
www.myspace.com/slikaiprilikamusika
DaBear
30-01-2011, 06:31 PM
Ja bi Rumski editovao i ubacio "like" tab negdje, no diggedy doubt!:D
Alal vera DaBear na zivcima i strpljenju da objasnis izgleda nemoguce, ahaha! Al ima ona stara lakse metar u pedu nego cent` u glavu.
A brate, sta kazes ti Johnny covjece, kakvu scenu englezi imaju...?
Stvarno ne znam sto mi sad treba da se i ja lozim ali brate, iscitavajuci ne znam vise koliko je DaBear puta napisao kakva je situacija u muz. bizu i kontam kao konzumer i neki muz. amater, neko ko iole prati tokove u muz. ili stagod, pa nema razloga da covjek tek onako kuka i kukumace kako je lose, vec valjda jednostavno primjecuje stanje u svom okruzenju i vjerujem mnogo bolje nego vecina ovdje!
Stvarno je presmijesno toliko ginuti da se dokaze sta? Kako je super imati po` miliona i spickati u studio? Ja bi kupio ovo, ubacio bi ono, Neve this, SSL that.
Pa koga boli patka za to uopste? Po meni je pizdarija kad cujem da je frajer/riba k-palac, napravio/la ledilo hit,pjesmu u krs podrumu, da me ne shvati niko pogresno.
Il ko onaj Beardyman uzmes Kaos i mic i radis sou! :grin: Pa ja... Suplja prica do zla boga!
pa to je ono sto pricam sve vreme....ljudi prave hitove na kucnim setapima, u spavacim sobama i podrumima na jeftinoj tehnici...i to se i dalje vrti na MTV, na radiju itd itd...OPREMA TU NIJE TOLIKO BITNA.
A PUNO njih se vadi na "nemam SSL i Studera 2 incha ", pa nemogu da radim kako treba i nemogu da "pokazem svima" sta bi bio kvalitet (od cega?) da imam sve to
PS _ Evo na GS, tip izracunao - kad bi studio naplacivao $2,000 na dan (nema sanse), SVAKI DAN u godini, trebalo bi 12 godina da isplate pare, i to da ne placaju nikome nista - no tax, no expenses, no bills, no insurance... he he he
pa to je ono sto pricam sve vreme....ljudi prave hitove na kucnim setapima, u spavacim sobama i podrumima na jeftinoj tehnici...i to se i dalje vrti na MTV, na radiju itd itd...OPREMA TU NIJE TOLIKO BITNA.
A PUNO njih se vadi na "nemam SSL i Studera 2 incha ", pa nemogu da radim kako treba i nemogu da "pokazem svima" sta bi bio kvalitet (od cega?) da imam sve to
Jednom prilikom sam razmisljao sta bi uradio da mi padne recimo 2-3 miliona dolara sa neba. I kapirao kupio bi neki veliki sto, outboard itd i onda sam reko "Jok sine". Uzeo bih par razlicitih domudnih preampa (Chandler, Neve, Avalon) i neki dobar 8kanalni za bubanj i to, uzeo bi Pro Tools HD (cisto da imam), uzeo bih do jaja konvertore, velike monitore, jedne nearfild i jedne sicusne (ala auratone), 10-ak mikrofona mojih omiljenih (tu bi bio Korby i sve njegove glave, koji Geffel i Shure SM57) i cao djaci. Ustedeo bih brdo para a imao bih sve sto mi je potrebno za stvaranje i rad totalno na nacin na koji zhelim.
I mozda bih uzeo neki mali mikser, Toft ili ovaj Audient mali cisto da stoji i mozda uraditi neki summing...
EDIT: Plus softver, jer da softver nije "dostupan" vise bi ga ljudi cenili i bili bi zahvalniji sto ga imaju :D
Ne kazem da je analogija proslost itd ... Ali godinama miksing itd gradim na ITB i tako bih uradio i sa velikim parama, sa dodatkom ulaska u chain i mozda izlaska (summing i to)..
alavuk
30-01-2011, 06:54 PM
jane zaboravio si na neki sint i drum makine :P
Surfer
30-01-2011, 07:08 PM
@Surfer - ha ha ha h!! Da da , Urei limiteru ce da skoci cena vise nego nekretninama !! Ha ha hahahahaaa...a i taj EMI Mixer...pa to ne kosta u stotinama hiljada dolara!!!??
Vidi se da NEMATE POJMA kako pravi studio biznis funkcionise.
Kolega Da Bear moram priznati da je va?e neznanje na zavidnoj razini..
Ekonomiju i matematiku očigledno niste ba? savladali u ?koli jer bi znali ne primjenjivati apsolutne nego relativne vrijednosti kod usporedbi rasta vrijednosti.
Pa gdje da počnem?
Blackface 1176 prije 5 godina je ko?tao u prosjeku oko 1500$, sad nema ispod 3000$, Pultec Eqp1 je ko?tao u isto vrijeme 4500$ sad nema ispod 8000$.
To je rast od 100% u 5 godina.
Hoće? da ti ka?em koliki je rast real estatea u New Yorku u zadnjih 5 godina?
Pad od -5%.
A rast najluksuznijih apartmana na Manhattanu je oko 20% u tih 5 godina.
Ajmo malo dalje, C12 je u osamdesetima ko?tao 1500$ sad je oko 20 000$, Fairchild 660 je 1985 ko?tao 1500$ sad ko?ta 25 000$ ?to je rast od oko 1500%.
U isto vrijeme real estate u New Yorku je od 1985 do 2005 narasao ogromnih 128%
O čemu vi onda pričate, kolega?
I Olympic Studio u Londonu je bio vlasnik svoje nekretnine, pa ne znam kako im je to pomoglo.
BOJIM SE NIKAKO !!!
Čisti zakon ponude i potra?nje.
Ono ?to vrijedi će vremenom vrijediti jo? vi?e jer će ponuda biti sve manja.
Stanova i kuća ima ko salate, a Pulteca nema.
Perspektiva real estate-a u New Yorku je pad od narednih 20-30% prema real estate analitičarima.
A perspektiva vintage audia je samo rast, rast, i rast cijena 8-)
DaBear
30-01-2011, 07:46 PM
Ekonomiju i matematiku očigledno niste ba? savladali u ?koli jer bi znali ne primjenjivati apsolutne nego relativne vrijednosti kod usporedbi rasta vrijednosti.
Pa gdje da počnem?
Blackface 1176 prije 5 godina je ko?tao u prosjeku oko 1500$, sad nema ispod 3000$, Pultec Eqp1 je ko?tao u isto vrijeme 4500$ sad nema ispod 8000$.
To je rast od 100% u 5 godina.
Hoće? da ti ka?em koliki je rast real estatea u New Yorku u zadnjih 5 godina?
Pad od -5%.
A rast najluksuznijih apartmana na Manhattanu je oko 20% u tih 5 godina.
Ajmo malo dalje, C12 je u osamdesetima ko?tao 1500$ sad je oko 20 000$, Fairchild 660 je 1985 ko?tao 1500$ sad ko?ta 25 000$ ?to je rast od oko 1500%.
U isto vrijeme real estate u New Yorku je od 1985 do 2005 narasao ogromnih 128%
O čemu vi onda pričate, kolega?
I Olympic Studio u Londonu je bio vlasnik svoje nekretnine, pa ne znam kako im je to pomoglo.
BOJIM SE NIKAKO !!!
Čisti zakon ponude i potra?nje.
Ono ?to vrijedi će vremenom vrijediti jo? vi?e jer će ponuda biti sve manja.
Stanova i kuća ima ko salate, a Pulteca nema.
Perspektiva real estate-a u New Yorku je pad od narednih 20-30% prema real estate analitičarima.
A perspektiva vintage audia je samo rast, rast, i rast cijena 8-)
he he ...koliko ima Fairchilda okolo? jel to nesto sto SVAKO moze da ode i kupi i "ulozi" pare? Naravno da nemoze.!!
I koliko taj Fairchild SAD moze lako da se kupi i nadje i da ti opet toliko poraste u ceni za 10 godina>>???? Tesko....
A neki bezvezni stan od recimo $3 Miliona za par godina ce biti $3,5 miliona
Koliko ti treba Fairchilda i pulteca i C12 da napravis taku zaradu???
Kakvo gluo poredjenje???!!!! hhahahaha..:rotfl:
Vrednost stana u Londonu koji sam kupio pre 15 godina se 12 puta povecala do danas.
Cak i kad se uzme da su pale cene u zadnjih 2 godine, opet je (jos uvek) 9 ili 10 puta vise vredan nego sto sam ga platio...
NE POSTOJI VINTAGE OPREMA KOJA CE DA DONESE TOLIKU DOBIT ZA TO VREME...
Inace sam slab na matematici...moram da priznam
ah, da...Olympic studio je bio u vlasnistvu EMI Records, koji su ga prodali i tamo sad prave ekskluzivne apartmane!!
Da napomenem, da se NIKO drugi nije javio da odkupi studio kao running biznis!! ne znam sto??
Everbeatz
30-01-2011, 09:41 PM
Uz duzno postovanje, treba dosta kilometraze da predjes da bi kolegi DaBear-u mogao nesto da kazes jer je covek u direktnim tokovima i studijskog i diskografskog posla vise nego bilo ko od nas ovde
Jedno je realnost, a drugo fascinacija vintage opremom i isplativosti iste sa stanovista ulaganja.
Studio biz kakvog znamo je PROPAO o cemu svedoce mnogobrojni primeri zatvaranja. Samo se mi ovde zanosimo necim. I te nerealne cene Fairchildrena:D su posledica hype-a koji dolazi ponajvise od gearslutz-a, slicnih foruma i ponekih autoriteta koji su "objasnili" kako se nesto "magicno" dobija upotrebom takvih sprava.
Prepun je ebay iracionalnih cena za vintage opremu...a uvek ima kolekcionara, oni koji ozbiljno rade i zaradjuju gledaju trenutnu isplativost dobiti i ulaganja, a to definitivno nije kupovina Pultec-a i slicnih sprava..
Surfer
30-01-2011, 10:54 PM
he he ...koliko ima Fairchilda okolo? jel to nesto sto SVAKO moze da ode i kupi i "ulozi" pare? Naravno da nemoze.!!
Jel mo?e svako uzet 5 milijuna dolara i otić uzet stan na Manhattanu?
Naravno da ne mo?e.
I koliko taj Fairchild SAD moze lako da se kupi i nadje i da ti opet toliko poraste u ceni za 10 godina>>???? Tesko....
Ajd ti meni garantiraj da će tvoj stan narasti jo? toliko u slijedećih 10 godina
A neki bezvezni stan od recimo $3 Miliona za par godina ce biti $3,5 miliona
Nekretnine mogu samo rasti, nikada ne padaju.
Jel tako?:shock:
[/quote]
Koliko ti treba Fairchilda i pulteca i C12 da napravis taku zaradu???
Kakvo gluo poredjenje???!!!! hhahahaha..
Problem je u tome ?to ti uopće nezna? o čemu priča?.
Mije?a? kru?ke i jabuke.
Kako da ja objasnim zbrajanje nekome tko ne poznaje brojke. :banghead:
Vrednost stana u Londonu koji sam kupio pre 15 godina se 12 puta povecala do danas.
Cak i kad se uzme da su pale cene u zadnjih 2 godine, opet je (jos uvek) 9 ili 10 puta vise vredan nego sto sam ga platio...
NE POSTOJI VINTAGE OPREMA KOJA CE DA DONESE TOLIKU DOBIT ZA TO VREME...
Tvojih 23 m2 u Londonu sigurno danas vrijede vi?e, međutim....
Najjednostavnijom računicom po kojoj tvoj stan vrijedi 9 puta vi?e u 15 godina a Fairchild 660 vrijedi 20 puta vi?e u 25 godina dolazimo do slijedećeg rezultata a to je da Fairchild već vrijedi vi?e u 25 godina nego ?to će tvoj stan vrijediti u 30, računicom prosječnog godi?njeg prinosa.
Ako je Fairchild ko?tao 1500 a sad ko?ta 25 000 onda je to zarada od nekih 1500 posto u 25 godina.Ako si ti npr. kupio stan po 50 000 i ka?e? da sad vrijedi 9 puta vi?e nego ?to si ga platio onda je to 450 000 a to je zarada od 800% u 15 godina.
1500/25=60% Vintage sprava godi?nji prinos
800/15=53% Stan u Londonu godi?nji prinos
Dakle, vintage sprava je zaradila vi?e od tvog stana u Londonu.
S obzirom kako računa?, pitanje je da li tvoj stan uopće vrijedi 9 puta vi?e nego kad si ga kupio ili ti samo to misli?.:)
Inace sam slab na matematici...moram da priznam
I rest my case, your honor :wink:
Inovative_kg
30-01-2011, 11:26 PM
Ovo jeste prilicno dobra ekonomska racunica, samo zaboravljate da je ekonomija mnogo vise od same racunice i postoji princip ponude i potraznje.
Smem da se kladim da ulicama Londona, New Yorka, u svakom trenutku hoda bar, pa da ne preteram al' bar 500 puta vise onih koji bi kupili taj stan, nego onih koji bi kupili vintage gear. Ako bismo ovde dodali i pravna lica (kompanije, preduzetnike itd..), ovaj broj bi bio znatno veci. Svaki poslodavac bi sigurno vise voleo da u rukama ima 10 stanova nego 10 EMT konzola, posto ce ih neuporedivo lakse prodati. Cak ne verujem da kad skupis sve njih u SAD ima 10 ljudi koji bi uzeli te konzole. Ako bi u obzir uzeli obrtne koeficijente, stanovi su u neuporedivo vecoj prednosti :)
Surfer
30-01-2011, 11:40 PM
Uz duzno postovanje, treba dosta kilometraze da predjes da bi kolegi DaBear-u mogao nesto da kazes jer je covek u direktnim tokovima i studijskog i diskografskog posla vise nego bilo ko od nas ovde
To ti samo misliš.
Jedno je realnost, a drugo fascinacija vintage opremom i isplativosti iste sa stanovista ulaganja.
Studio biz kakvog znamo je PROPAO o cemu svedoce mnogobrojni primeri zatvaranja. Samo se mi ovde zanosimo necim. I te nerealne cene Fairchildrena:D su posledica hype-a koji dolazi ponajvise od gearslutz-a, slicnih foruma i ponekih autoriteta koji su "objasnili" kako se nesto "magicno" dobija upotrebom takvih sprava.
Prepun je ebay iracionalnih cena za vintage opremu...a uvek ima kolekcionara, oni koji ozbiljno rade i zaradjuju gledaju trenutnu isplativost dobiti i ulaganja, a to definitivno nije kupovina Pultec-a i slicnih sprava..
Imaš pravo što se tiče većine.Slažem se.
Ali, ja se ne zanosim ničim. Volim pričati o opremi i studijima. Ne znam šta ovdje uopće rade ljudi kao što je kolega Da Bear kojemu je sve bezveze, bespotrebno, gubljenje vremena, studio je propao, muzika je propala, on programira življe bubnjeve od živog bubnjara za 6 minuta i to zavezanih očiju, itd...
Kolega Da Bear, to što ste vi zatvorili jer ne možete više živjeti od muzike ili ne želite to nije moj problem. Ja mogu. Posla ima sve više i više. Čak mislim da bi se mogla dogoditi jedna mala renesansa u muzičkoj industriji. Dajte se malo skulirajte, ne širite negativnu energiju, think positive thoughts, bavite se nekim sportom ili ribolovom kao ja.:)
Ngino
30-01-2011, 11:56 PM
Ma ne`a šta, `ebanje keve! :banghead:
Al čemu?
Opet se ja petljam al` tema je pravo kenjanje, skonto sam(bosanceros, sta da se radi). Kapiram ja i da je ovo sekcija "razno" al ono sto ne kapiram u cemu je uzivancija kad nekom "ocitas" bukvicu a sto nema konkretno veze sa nekom podjelom iskustva,stvaranjem, produkcijom i svim onim sto bi vjerujem vecina aktivnih ili pasivnih clanova i "voajera" ovog foruma voljela cuti, vec busanje nekim informacijama koje valjda govore kolika je neko faca? Il` sta?
Mislim, nije ovo forum advokatske komore u klinac i sl. sr.! !%$/_=-0
A paljevina... !:)
fosnex
31-01-2011, 12:02 AM
To ti samo misli?.
Ima? pravo ?to se tiče većine.Sla?em se.
Ali, ja se ne zanosim ničim. Volim pričati o opremi i studijima. Ne znam ?ta ovdje uopće rade ljudi kao ?to je kolega Da Bear kojemu je sve bezveze, bespotrebno, gubljenje vremena, studio je propao, muzika je propala, on programira ?ivlje bubnjeve od ?ivog bubnjara za 6 minuta i to zavezanih očiju, itd...
Kolega Da Bear, to ?to ste vi zatvorili jer ne mo?ete vi?e ?ivjeti od muzike ili ne ?elite to nije moj problem. Ja mogu. Posla ima sve vi?e i vi?e. Čak mislim da bi se mogla dogoditi jedna mala renesansa u muzičkoj industriji. Dajte se malo skulirajte, ne ?irite negativnu energiju, think positive thoughts, bavite se nekim sportom ili ribolovom kao ja.:)
CCCCCCC Ne moze vas covek pustit 2 dana a da se ne posvadjate!:rotfl:
Nemojte majka mu stara bit ce studia i nekretnina...samo para NECE!!!!:D
Inovative_kg
31-01-2011, 12:12 AM
Ne svadjamo se, ovo je samo konfrontacija misljenja :D
To ti samo misliš.
Ja se izvinjavam, mali offtopic, a zasto nam ne biste otkrili svoju diskografiju i projekte na kojima ste radili koji su bili popularni kako bi imali predstavu sa kim razgovaramo. Ako bi i Da Bear znao sa kim razgovara (ako ne zna) mozda bi drugacije pristupio raspravi sa vama...
Nije provokacija, ja stvarno ne znam ko je iza nick-a.
Pozdrav
Jednom prilikom sam razmisljao sta bi uradio da mi padne recimo 2-3 miliona dolara sa neba. I kapirao kupio bi neki veliki sto, outboard itd i onda sam reko "Jok sine". Uzeo bih par razlicitih domudnih preampa (Chandler, Neve, Avalon) i neki dobar 8kanalni za bubanj i to, uzeo bi Pro Tools HD (cisto da imam), uzeo bih do jaja konvertore, velike monitore, jedne nearfild i jedne sicusne (ala auratone), 10-ak mikrofona mojih omiljenih (tu bi bio Korby i sve njegove glave, koji Geffel i Shure SM57) i cao djaci. Ustedeo bih brdo para a imao bih sve sto mi je potrebno za stvaranje i rad totalno na nacin na koji zhelim.
I mozda bih uzeo neki mali mikser, Toft ili ovaj Audient mali cisto da stoji i mozda uraditi neki summing...
EDIT: Plus softver, jer da softver nije "dostupan" vise bi ga ljudi cenili i bili bi zahvalniji sto ga imaju :D
Ne kazem da je analogija proslost itd ... Ali godinama miksing itd gradim na ITB i tako bih uradio i sa velikim parama, sa dodatkom ulaska u chain i mozda izlaska (summing i to)..
E vidiš, znaš što bi ja napravio s 2-3 miliona dolara?
Ja bi se nakupovao nekretnina. Kupio bi par stanova po gradu. Zatim bi to sve uredio pic-pic. Ništa fancy, al da je sve funkcionalno i lijepo. Zatim bi to iznajmio. Onda bi od rente svaki mjesec ubirao par tisuća dolara. Ne treba više. I onda bi od tih para po malo svaki mjesec sebe častio s nekom audio spravicom. Naravno, nakon što si platim sve račune i životne potrebe. I za deset godina bi imao ljepši studio od tvog. Ne bi baš imao neke egzotike kao ti, al bi imao ljepši studio jer bi imao para da plačam i čistaćicu svaki treći dan! A ti bi u međuvremenu potrošio pare, rasklimali bi ti se rackovi i faderi bi ti krenuli krckat...
Bockie
31-01-2011, 01:31 AM
Ja bi se nakupovao nekretnina. Kupio bi par stanova po gradu. Zatim bi to sve uredio pic-pic. Ništa fancy, al da je sve funkcionalno i lijepo. Zatim bi to iznajmio. Onda bi od rente svaki mjesec ubirao par tisuća dolara. Ne treba više. I onda bi od tih para po malo svaki mjesec sebe častio s nekom audio spravicom. Naravno, nakon što si platim sve račune i životne potrebe. I za deset godina bi imao ljepši studio od tvog. Ne bi baš imao neke egzotike kao ti, al bi imao ljepši studio jer bi imao para da plačam i čistaćicu svaki treći dan! A ti bi u međuvremenu potrošio pare, rasklimali bi ti se rackovi i faderi bi ti krenuli krckat...
2-3 miliona..?!
Ja bi kupio pecaljku...
:wink:
AudioStorm
31-01-2011, 01:45 AM
2-3 miliona..?!
Ja bi kupio pecaljku...
:wink:
Ha ha:rotfl::rotfl: i ovu barkicu i na pecanje...
Bockie
31-01-2011, 01:47 AM
E vidi?, zna? ?to bi ja napravio s 2-3 miliona dolara?
Ja bi se nakupovao nekretnina. Kupio bi par stanova po gradu. Zatim bi to sve uredio pic-pic. Ni?ta fancy, al da je sve funkcionalno i lijepo. Zatim bi to iznajmio. Onda bi od rente svaki mjesec ubirao par tisuća dolara. Ne treba vi?e. I onda bi od tih para po malo svaki mjesec sebe častio s nekom audio spravicom. Naravno, nakon ?to si platim sve račune i ?ivotne potrebe. I za deset godina bi imao ljep?i studio od tvog. Ne bi ba? imao neke egzotike kao ti, al bi imao ljep?i studio jer bi imao para da plačam i čistaćicu svaki treći dan! A ti bi u međuvremenu potro?io pare, rasklimali bi ti se rackovi i faderi bi ti krenuli krckat...
Mada kad si kod toga, izvinjavam se sto dva puta odgovaram, cika Shot, trend je da se recimo rentaju ozvucenja. Goooooomila bendova renta razglas mesecno,bar ovde po NS,BG....
Cene su od 60-70 do 150e zavisi od razglasa, mozda i vise.
Jedan ozbiljan razglas koji bi mogao da se renta i podnosi rent-abuse za 100/120/150e mesecno je
izmedju 3 i 5 'iljada evara.
100-150e je mesecna renta za garsonjeru/jednosoban stan od oko 35-40 'iljada... ! :uhoh:
....Hmmm...
Bockie
31-01-2011, 01:48 AM
Ha ha:rotfl::rotfl: i ovu barkicu i na pecanje...
Jok, brate, samo pecaljku i boli me kurcic, je6o stanove i opremu...:D
Da imam to, ne bih placao ni porez... :wink:
Ne kapiram svrhu, malo mi je generalno slaba empatija.
Ja sam napisao kako ne bih potrosio milione da ih imam, vec bih potrosio 20-ak hiljada, na 2-3 omiljena preampa, 10-ak mikrofona, i monitore :S (sto koliko kapiram ti manje vise posedujes za sebe samog)
Ne kapiram kakvi fader-i i rack-ovi za 5-6 sprava, konvertore i mikrofone :S
A pazi reko sam 2-3 miliona, zato sto se na temi radi o visoko vrednom studiju i govori se o spravama od 20 k dolara i stolovima od 200-300 k koje se stavljaju kao imperativ za dobru produkciju.
Ja sam misljenja kao Vrach, da pesma i covek radi, a ne sprava ... Sto opet, da me ne bi neko pogresno shvatio, kazem po milioniti put ne znaci da ne treba kupiti skupu spravu...Izbor je samo vash
Surfer
31-01-2011, 06:47 AM
Mada kad si kod toga, izvinjavam se sto dva puta odgovaram, cika Shot, trend je da se recimo rentaju ozvucenja. Goooooomila bendova renta razglas mesecno,bar ovde po NS,BG....
Cene su od 60-70 do 150e zavisi od razglasa, mozda i vise.
Jedan ozbiljan razglas koji bi mogao da se renta i podnosi rent-abuse za 100/120/150e mesecno je
izmedju 3 i 5 'iljada evara.
100-150e je mesecna renta za garsonjeru/jednosoban stan od oko 35-40 'iljada... ! :uhoh:
....Hmmm...
E, vidite , ovo je čovjek koji se razumije u matematiku8-)
DaBear
31-01-2011, 07:31 AM
E, vidite , ovo je čovjek koji se razumije u matematiku8-)
kakva diskusija....hahaha!
Jako je zaj*****o ako je neko tvrdoglav, a pritom jos i ne kapira neke stvari.
Kad vec uporedjujemo nekretnine i studio / rental biznis...
Mozda je taj jedan Fairchild PROCENTUALNO uzeo malo vise, ali kolicina zaradjenog novca je ogromna.
Evo (prost) primer:
- stan se obicno kupuje sa 10% depozita. Znaci pre 15 godina je trebalo mozda ?8-10,000 za depozit za stan od ?100,000. Taj stan sad vredi oko
?1 milion (posle svih skorasnjih padova cena).
- Farichild, koliko god procentualno skocio - NEMOZE da ti donese toliku zaradu. A kostao je mozda par hiljada da se kupi pre 15 godina. Taj Fairchild NIKAD nece preci cenu vecu od $30.000 (oko ? 20K) ako mislis da ce on vredeti $100.000 jednog dana - varas se!!!
Drugo - sav taj rental za €100...treba to nositi, montirati, vracati, popravljati., sveko vece, svake nedelje i traziti STALNO nove tezge i strepeti da se ne pojavi neko ko ce fa ga izda za €50 !!!.. a stan se izdaje sam od sebe!
jednostavno nema poredjenja!
A u muzici ima i daje posla, samo je placen 10 puta manje. A ja necu da radim za 10 puta manje!! Isto vreme mi treba za neki posao sad kao sto je trebalo pre 5 godina, a sad nema sanse da to naplatim tako.
Pre 5 godina je bilo takvih poslova svake nedelje (remix ili dva nedeljno), a sad mozda jedan (ili manje) mesecno !!!
Posao nije "sustainable" !!!
Samo za neiskusne koji se pale mnogo (i misle da ce postati bolje) ili za one koji ama bas nista drugo ne znaju da rade....
Studio biznis kao usluzna delatnost je mrtav!!
Bockie
31-01-2011, 11:05 AM
kakva diskusija....hahaha!
Drugo - sav taj rental za €100...treba to nositi, montirati, vracati, popravljati., sveko vece, svake nedelje i traziti STALNO nove tezge i strepeti da se ne pojavi neko ko ce fa ga izda za €50 !!!.. a stan se izdaje sam od sebe!
jednostavno nema poredjenja!
"A onda je mrmot zavio cokoladu."
Posto sam negde ispao mrmot pre par threadova...
Cutim ceo thread, nisam rec rekao za sve sto kazes. Ali ne moras bas po svaku cenu da si u pravu u svakoj prilici... Stvarno sejes defetizam...:D
Nisi opet lepo procitao cika Zoki. :wink:
Situacija je grdja nego sto mislis. Nisam rekao da se renta ozvucenje za jedno vece, pa da ga ti nosis instaliras i jebavas se.
Dakle izdajes na mesecnom nivou. Bend uzme razglas i vidite se svakog 1. u mesecu da ti daju pare. Sve ostalo je njihov problem. Za ostalo imas garanciju godinu-dve kad kupis takav sistem. Zato kupis sistem od 5 soma, tipa NEXO, HK, KV2, VRX, a ne Behringer...
Tvoje je naravno da ne izdas sistem nekim idijotima koji ce ga unistiti, ali isto je i sa stanom. Kreteni ti olese stan. Posto imam vise stanova evo kako to ide:
Prvo POREZ TI PLACAS, imovina je tvoja, a ne onoga ko renta, pa je tako a sve ostale rezije placa onaj ko je iznajmio! To je vec lepa stavka.
Drugo:
- Crkne bojler - krpi, ko te jebe.
- Curi cev - krpi, ko te jebe.
- Crko ventil - krpi, ko te jebe.
- Prozor ne dihtuje - krpi, ko te jebe.
- Vodo-kotlic kaplje - krpi, ko te jebe.
- Pregorela FID sklopka - krpi, ko te jebe.
- Pobegnu stanari i ostave petocifren racun za telefon - plati, ko te jebe.
(mada ja uvek uzmem "depozit", ali nije vise vreme da to lako dogovoris, para nema...)
Da ne pominjem olesen parket (laminat), olesene kauce i ostalo ( ako je namesten stan izdat), formalno su duzni da okrece kad izlaze, ali racunaj da moras i to jos jednom...
A u sve to si ulozio brrrrdo para ili si se ugrobario 30-godisnjom omcom oko vrata zbog kredita!!!
Dakle nije bas "sam od sebe"...
Ne kazem da sad treba ljudi masovno da kupuju ozvucenja, ali prosto razmisljam kao neko ove iz branse...
Studio biznis kao usluzna delatnost je mrtav!!
Za ovo mogu delimicno da se slozim, ako su u pitanju veliki studiji.
Mislim da je buducnost u malim, efikasnim, jeftinim, dobro organizovanim produkcijama koje mogu da odgovore na sve moguce zahteve, kako muzicke, tako i televizijske,produkcione,radijske itd...
kejkz
31-01-2011, 01:29 PM
Lep je to studio, zanimljiva koncepcija, citam, svako bi nesto drugo uradio sa tim novcem, donekle razumem logiku kupovine i kreiranja, i postujem trud i hrabrost.
Ja licno nikada ne bih ulozio toliki novac u studio, ne zato sto ne volim opremu ili sam posao (daleko od toga) ali mislim da na duze staze nije isplativo. Ustvari, mozda bi i bilo kada bi iz tog studija izlazili tako dobri rezultati da bi stalno imao neki posao.
Mada, ko zna, mozda muzika i dozivi renesansu, kao sto neko u tredu rece, samo sto sumnjam da ce ta renesansa poteci iz velikih studija.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.