View Full Version : Zamolba: Ribboni i vokalni kondenzatorski mikrofoni
Evo imam jednu zamolbu pa ako neko ima vremena, volje i mikrofona.
Na radiu imamo AKG 414 B-ULS II i Rode Broadcaster mikrofone,
U potrazi smo za nekim mikrofonima koji će nam bit dobri za reklame i nekima za broadcast (iskreno na na?u očajnu akustiku studija, Rode Broadcaster nam se pokazao za sad najbolji za program)
Isprobali smo Neumanne (TLM 102 i BCM 104) i nisu nam se ba? svidili za broadcast, odnosno preveliko ulaganje za vrlo sličan rezultat sa mikrofonim koje već imamo, a ni za reklame nisu dali neki pomak (meni su osobno zazvučali lo?ije od AKG-a).
Htjeli bi isprobati i neke ribbone, ali ih nema ba? okolo za posuditi za probu, sviđa nam se po karakteristikama Royer R-101 i R-121 ali nema ba? ni po netu vokalnih primjera, pa bi molio, ako netko ima, da napravi neki kratki test ribbona (ne moraju bit Royeri, bilo koji koje imate) i snimi par rečenica i ako je moguće i sa nekim kondenzatorskim mikrofonima i bez ikakvih procesiranja pa da okači na net.
Ako se nekome da, unaprijed zahvaljujem.
igormink
20-01-2011, 10:53 AM
E,a kakva boja tona vam treba? Malo masnija? Ja ti mogu u subotu snimiti Beyerdynamic M160. On ti ima jako topli ton, mogao bi biti dobar za broadcast. Inače ne znam o kojim ciframa se radi za mikrofon, ali svi "stariji" ribboni bi mogli biti dobri za broadcast.
Ja ti od ribbona imam i Aiwu iz '53. i Melodium 42b iz 40ih. To ti mogu snimiti onako da čuješ boju - on ti recimo zvuči kao RCA 44bx, ali to je već skupa igračka :)
Od kondenzatora ti mogu snimiti Rode k2, ali pretpostavljam da si to već čuo.
Eto javi ako ti je što od toga interesantno!
Imaj na umu da ribboni imaju dvosmernu karakteristiku (osmice), tako da u losim akustickim uslovima mogu prilicno da budu nezgodni. Da li ste probali EV re20 za neke aplikacije?
Ribbon tražimo za malo tamniji vokal, da se možemo igrat, cijena nije problem ako se direktora uspije uvjerit u potrebitost istog.
Ma snimajte ako imate volje sve, više primjera, više izbora, a mislim da će i ostalima bit drago čuti šta više mikrofona
quake2
20-01-2011, 12:36 PM
Sennheiser MD421 ili 441 su odlicni za radio spikera.Problem je sto pri testiranju ovi mikrofoni "na prvu" gomili ljudi ostavljaju losiji utisak od sm57 ili sm58 npm,slabiji je signal itd ali kada se radi sa njima jedno vreme,tesko ih posle nesto dostojno zamenjuje.Takodje se testira gomila starih majkova koji su prosli sito i reseto,treba kupiti novi ili odlicno ocuvan.Pozzzz
igormink
20-01-2011, 12:46 PM
Ajd ba? ću ti snimiti sa raznim mikrofonima zvuk, probal bum i sa Sennheiserom md421, mogu i akgd12 - on ima podosta basa makar mu nije ba? broadcast namjena. Mislim da će te odu?eviti Melodium :)
Beyerdynamic M160 je hypercardiod po karakteristici, tako da nema bipolarnu karakteristiku kao većina ribbona.
Sennheiser MD421 ili 441 su odlicni za radio spikera.Problem je sto pri testiranju ovi mikrofoni "na prvu" gomili ljudi ostavljaju losiji utisak od sm57 ili sm58 npm,slabiji je signal itd ali kada se radi sa njima jedno vreme,tesko ih posle nesto dostojno zamenjuje.Takodje se testira gomila starih majkova koji su prosli sito i reseto,treba kupiti novi ili odlicno ocuvan.Pozzzz
Imamo ih, ne mogu se poredit sa kondenzatorcima nikako, jednostavno, pretanki ili premutni.
Ali da su prošli sito i rešeto, jesu
igormink
20-01-2011, 01:23 PM
Pa čudi me da ti je 421 "pretanak" mikrofon, nije on baš po tome poznat. Ima on sasvim lijepi, puni zvuk - doduše okrenut na "M" poziciju. Ja pretpostavljam da te muči nešto drugo - a to bi te moglo zezati i kod ribbona. Naime kondenzatori dobro "love" jer imaju preamp u sebi i nije ga potrebno imati pred facom. Ova sva ostala čuda (a pogotovo ribboni koji trebaju još više gaina nego dinamički mikrofoni), će ti zvučati tanko ako nisi jako blizu mikrofona, tj. ako ne zlorabiš njegov proximity efekt. A, po meni, ribboni baš tu lijepo zvuče - samo možda je problem raditi na radiju s mikrofonom nabijenim u facu? E da, ista stvar vrijedi i za 421!
Pa tako je ispalo, evo sutra ću napravit audio test svih mikrofona po radiju pa ću okačit, samo snimanje direkt u pult, Echo Gina kartica i normalizacija na 0 u wavelabu i to je to
igormink
20-01-2011, 05:22 PM
evo ti jedan primjer do vikenda;
http://www.box.net/shared/hsozahi875
na vokalu je aiwa ribbon iz 53e, kroz pjesmu je frekvencijski potkresan, a djelu gdje pri?a s jakim reverbom nema ni?ta osim reverba, a na gitarama jr m160
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.