Log in

View Full Version : Poznavanje tehnickog funkcionisanja sprava, da li je potrebno za produkciju?

psionic
19-01-2011, 09:09 PM
E tu je, brale, poceo problem...

Kad sam rekao laik - mislio sam na laika za elektrotehniku. Primetio sam da se ovde cak i potencira da onaj ko radi sa spravama moze da nema pojma o elektronici, cak ne mora ni da ima veze sa elektro strukom. Cak se i u skolama tipa SAE, koliko primecujem, zaobilazi ta elektronika u sirokom luku. A svako ko je bar procitao neko stivo na temu, zna o cemu je rec kada kazem nelinearnost... A onaj ko bi da radi na raznim SSLovima 1176icama i cudima, a nema pojma o elektronici, nije laik - nego egzibicionista :rotfl:

izvinjavam se za offtopik, necu vise.

boggy
19-01-2011, 10:22 PM
......Cak se i u skolama tipa SAE, koliko primecujem, zaobilazi ta elektronika u sirokom luku.

Naravno

A svako ko je bar procitao neko stivo na temu, zna o cemu je rec kada kazem nelinearnost...

Nelinarnost se prilicno lako simulira digitalno,...
Producentu i mixin inzenjeru nije vazno sta znaci tacno pojam nelinearnost i ma koliko se trudio da na OVOM forumu to proglasavas preterano znacajnim ja cu se pobuniti iako razumem odlicno o cemu zelis da pricas...

Producentu i mixing inzenjeru je jako bitno da CUJE (SVOJIM) usima posledice bilo kakvih pojava u hardveru i softveru i da uz pomoc toga, ali i svojim ukusom, senzibilitetom, mastom, muzikalnoscu i ko zna s cim jos... napravi dobru pesmu... poznavanje elektronike, digitalne ili anelogne ali i racunarstva, programiranja, matematike, elektrotehnike.... mu, ama bas nista, nece pomoci na, konkretno, tom putu.

A onaj ko bi da radi na raznim SSLovima 1176icama i cudima, a nema pojma o elektronici, nije laik - nego egzibicionista :rotfl:

preterao si.. ajde da razumem da covek ima svoje misljenje, ali da toliko ignorise ocigledne cinjenice pa izvlaci ovakve karakterizacije, prelazi granice (mog shvatanja) pristojnosti.

pozdrav

bogi

psionic
20-01-2011, 12:01 AM
Producentu i mixing inzenjeru je jako bitno da CUJE (SVOJIM) usima posledice bilo kakvih pojava u hardveru i softveru i da uz pomoc toga, ali i svojim ukusom, senzibilitetom, mastom, muzikalnoscu i ko zna s cim jos... napravi dobru pesmu... poznavanje elektronike, digitalne ili anelogne ali i racunarstva, programiranja, matematike, elektrotehnike.... mu, ama bas nista, nece pomoci na, konkretno, tom putu.

To je tvoje subjektivno misljenje. Ja ne mislim tako. Znanje kako sprava radi moze dosta pomoci onome ko radi sa njom - da je pravilno upotrebi - za pocetak. Ne mislim na neko fakultetsko znanje, ali svakako, neka osnova ne bi skodila - naprotiv. Narocito kada su starinske analogne sprave u pitanju... Po mom misljenju.

preterao si.. ajde da razumem da covek ima svoje misljenje, ali da toliko ignorise ocigledne cinjenice pa izvlaci ovakve karakterizacije, prelazi granice (mog shvatanja) pristojnosti.

Kriterjum za pristojnost ti je prilicno visok... Ne znam sta je ocigledno, meni je ocigledno upravo suprotno. Mozes da se ne slazes, niko ne brani... Stojim iza toga sto sam rekao.

Svedok sam - tako sam i nasao posao - tome, kada ljudi, koji pojma nemaju o tehnici (muzicari npr), krenu da sami srljaju u svet zvuka, kako brzo budu zatrpani gomilom tehnickih sitnica, koje su meni smesne, iako sam na skromnom nivou tehnickog znanja.
Shvatam tvoju ranije iznesenu, moglo bi se reci - razocaranost - nasim sirokim sveobuhvatnim obrazovanjem, ali ponavljam, ne mora da zna da NAPRAVI efekat, samo bar neko osnovno znanje o tome sta se desava unutar kutije.

Gomila ljudi se ovde npr pojavljuje koji se bave npr miksovanjem a ne zna sta je faza, sta je perioda... Onda krenu u nekakvo ispravljanje subjektivno stecenih impresija da nesto ne valja i tako dalje... ne znajuci gde da traze gresku niti da li je ima. Ne znaju da postoji nesto sto se zove konra-faza na primer. A to je elementarno. Pa jos onda uzmu analognu traku i snimaju preko nje ?

Ovoj raspravi svakako nije mesto ovde, jos jedno izvinjenje Nikisi. Moja greska sto sam zapoceo... Ovde uvek ima neko da kaze nesto totalno suprotno protivnom.

boggy
20-01-2011, 12:10 AM
Ja licno ne poznajem ni jednog ko je vican, iskusan i sposoban sto se miksanja i obrade zvuka tice a da ga uopste interersuje konstrukcija i nacin kako sprave rade... vise stotina puta sam zapocinjao da objasnim makar i najmanju sitnicu i dobio samo "spustenu roletnu" od svih prisutnih slusaoca.
Znaci.. ponovicu ... njih to ne zanima niti treba da ih zanima... pricam iz svog iskustva zato sto samo imam to iskustvo... a ne necije tudje niti spekulisem (nagadjam).

A definitivno ne mislim da je pristojno nazivati nekoga ko, bez znanja o konstrukciji i funkcionisanju SSL miksera, radi na njemu, "egzibicionistom", pogotovo sto ih takvih ima neuporedivo vise i to je normalno (za takve je mikser i pravljen!)... ma sta ti mislio o tome... i niko ti ne brani da mislis sta god zelis, jedino pripazi na kvalifikacije koje ispaljujes bez preteranog udubljivanja.

pozdrav

bogi

p.s. btw... teoretsko razumevanje STA je kontra-faza i kako nastaje nece ni jednom producentu niti mixing inzenjeru pomoci da NA SLUH proceni KAD se desila kontra faza u miksu ako to nije naucio da detektuje na sluh. Znaci poducices ih necemu sto im nece nista pomoci da detektuju "na sluh"... pa zasto bi ih onda poducavao tome?

psionic
20-01-2011, 12:45 AM
Ma ne moze da ne zna sta je balansirani kabl i cemu sluzi, a da uspesno radi u studiju punom analogne opreme. On sam, ce kad-tad doci u sukob sa tom istom opremom.

Kad bolje razmislim...

Pitanje je samo sta podrazumevamo pod radom u studiju... Kod nas se jedan covek zaposljava da radi miks, mastering, usnimavanje i povezivanje... Mozda je problem u tome sto ja to vec polako prihvatam kao normalno ?

boggy
20-01-2011, 12:50 AM
Ma ne moze da ne zna sta je balansirani kabl i cemu sluzi, a da uspesno radi u studiju punom analogne opreme. On sam, ce kad-tad doci u sukob sa tom istom opremom.
........

To ne radi producent i/ili mixing inzenjer... nego studijski tehnicar... ali se on ne bavi miksanjem/produkcijom.

Ja pravim neku spravu, ili projektujem/nadzirem izradu akustickog tretmana... pojma nemam o muzickoj produkciji niti miksanju, niti me to zanima vise od potrebe da budem upucen koliko moj posao zahteva....

slicno kao i.....

.... Mihajlo, koji je u stanju da konfigurise vrhunske PC racunare za audio/video produkciju... ali mu nikada niko nece dati da miksa i/ili producira...

Ne znam sta je tu nejasno i nelogicno.

pozdrav

bogi

p.s. pocisticemo ovaj OFF-TOPIC kasnije....

psionic
20-01-2011, 12:58 AM
p.s. btw... teoretsko razumevanje STA je kontra-faza i kako nastaje nece ni jednom producentu niti mixing inzenjeru pomoci da NA SLUH proceni KAD se desila kontra faza u miksu ako to nije naucio da detektuje na sluh. Znaci poducices ih necemu sto im nece nista pomoci da detektuju "na sluh"... pa zasto bi ih onda poducavao tome?

Ok, iz ovog ugla podeljenih zanimanja, sasvim ok da ne mora da barata tehnikalijama. Ali evo upravo ovaj primer...

On ce mozda i cuti. Ali nece znati gde tj u cemu je problem ? Niti kako da ga resi... Mada, otisli smo ovde malo u metafiziku... Ako zna dobro da izmiksuje, znace i gde da trazi gresku. Neki minimum minimuma ipak ima...

boggy
20-01-2011, 01:09 AM
Ok, iz ovog ugla podeljenih zanimanja, sasvim ok da ne mora da barata tehnikalijama. Ali evo upravo ovaj primer...

On ce mozda i cuti. Ali nece znati gde tj u cemu je problem ? Niti kako da ga resi... Mada, otisli smo ovde malo u metafiziku... Ako zna dobro da izmiksuje, znace i gde da trazi gresku. Neki minimum minimuma ipak ima...
Skoro svaki pristojan mikrofonski preamp ima dugme za obrtanje faze... ako covek nema dovoljno radoznalosti da pritisne to dugme i provali kakav je "osecaj" onda nema sta da trazi u ovoj bransi.

pozdrav

bogi

Arthur
20-01-2011, 02:45 AM
meni se čini da razumevanja osnovnih principa zvuka i fizike istog, kao i tehničke konstukcije opreme na kojoj radimo, nikad neće smetati nekom ko se bavi samo egzekucijom produkcijskih zahvata. Primera radi, da ne kontam šta su faze i kontrafaze, ne bi mi nikad palo na pamet da okašnjavam 2 gitare reampovane na dva različita pojačala, i slušam šta sam time dobio. Slična stvar mi radi posao i sa semplovima triggera za doboš, moraju se prošetati po fazi da bi proradili. Da ne pričam o samim fazama višemikrofonskog snimanja instrumenata.

boggy
20-01-2011, 03:08 AM
tehnicko poznavanje faza i kasnjenja, definitivno ne spada samo u elektroniku, i kada neko kaze elektronika, a pricamo o spravama za audio produkciju onda meni prvo na pamet pada tehnika kompresije (korekcija glasnoce) audio signala koja u osnovi moze biti opticka, sa fetom ili recimo sa VCA...

s obzirom na kompleksnot tih analiza, prosto poznavanje faza i kasnjenja, ipak spada u oblasti koje letimicno poznavanje trigonometrije iz srednje skole i zdrav razum, elementarna inteligencija lako pokrivaju.... dok je tehnike kompresije audio signala sa istim alatima nemoguce rastumaciti dovoljno jasno da bi ista pomagalo u produkciji osim tehnikom "bezuspesnih pokusaja" ili drugaicje "probaj pa pogresi" metodom.

To vam je svima "krst" koga morate nositi u ovoj bransi, a to je samo maleni detalj, koji i nije tako kompleksan, koliko recimo moze biti kompleksno shvatanje funkcionisanja konvolucionog reverba na bazi "impulsa" ... itd... za sta je potrebno poznavati furijeovu transformaciju pa sve dalje sta treba.

S obzirom da ovo gore sto napisah, nisam ja izmislio, i s obzirom da je to 0.01% onoga sto je do sada implementirano od znanja, nauke i tehnologije u sprave za audio produkciju, stvarno me tera da budem izuzetno oprezan kada se dohvatim teme...

"a koliko producent mora da zna o tehnologiji i nauci na bazi koje je, sprava koja mu sluzi u radu, konstruisana, da bi je uspesno iskoristio"

Oblast je stvarno preterano velika da bi procenili sta bi to "minimalno" trebao producent da zna da bi uspesno koristio sprave...

Tako da to sto si naucio o fazama i shiftovanju trekova na vremenskoj osi... pretpostavljam da jako mali broj ljudi zna, ali i da onima koji to ne znaju, preterano ne smeta da rade svoj posao i zaradjuju kintu...

takodje se siftovanje faze u odredjenom opsegu frekvencija moze uraditi i notch/peaking filtrom na nizim frekvencijama od opsega od interesa... znaci ekvilajzerom... sto je metoda koju je moguce primeniti i na cisto analognom produkcionom lancu.... sto su verovatno i koristili samo mozda nisu napisali u kakvoj knjizi.

itd... ima toga sijaset... i stvarno se ne bi zanosio idejom da procenjujem sta bi od celog tog mnostva stvari vi trebalo da znate a sta ne... te POSTUJEM odluku da SAE to nema u programu, za razliku od akustike prostorija gde nije toliko program povrsan (ima razloga i zasto....)

btw... razdelio sam off topic na dva dela, jer se prvi ticao headrooma.. kako kaze i naslov ... a ovaj se tice tehnickog obrazovanja producenata i mixing inzenjera...

pozdrav

bogi

Bockie
20-01-2011, 05:04 AM
Pa jos onda uzmu analognu traku i snimaju preko nje ?

Da, preko digitalnih kablova verovatno...

Jos se ovde svasta novo moze nauciti.

Ne razumem samo zasto to ljudima smeta, sto su tako ostrasceni, kao da vredjam partiju na vlasti...?
Dobro, ti nemoj tako , radi kako ti hoces i vozi dalje...
Evo, poslusao sam na promociji radova sta radis i skroz te kapiram...

Tako da to sto si naucio o fazama i shiftovanju trekova na vremenskoj osi... pretpostavljam da jako mali broj ljudi zna, ali i da onima koji to ne znaju, preterano ne smeta da rade svoj posao i zaradjuju kintu...

E da, cika Boggy, nije to neka ezotericna tema, i ja sam nekoliko puta o tome ovde isto pisao, cika Arthur je u pravu. Mislim (bar bi trebalo) da dosta ljudi to zna. Jos davno smo o tome slusali na jednom Taktonsu, neki lik iz Studera je upravo prezentujuci novi uredjaj, pricao bas o ovome... Relativno banalno, ali veoma dobro kad je zvuk u pitanju!

Poz'

DaBear
20-01-2011, 07:26 AM
Kad sam rekao laik - mislio sam na laika za elektrotehniku. Primetio sam da se ovde cak i potencira da onaj ko radi sa spravama moze da nema pojma o elektronici, cak ne mora ni da ima veze sa elektro strukom. Cak se i u skolama tipa SAE, koliko primecujem, zaobilazi ta elektronika u sirokom luku. A svako ko je bar procitao neko stivo na temu, zna o cemu je rec kada kazem nelinearnost... A onaj ko bi da radi na raznim SSLovima 1176icama i cudima, a nema pojma o elektronici, nije laik - nego egzibicionista :rotfl:

izvinjavam se za offtopik, necu vise.

definitvno nije potrebno !!

Meni je uvek bilo dovoljno da znam kako da se sluzim spravama i softwerima a kako oni rade i kako su povezani..nikad me nije interesovalo.
Imam druga koji mi je napravio patch polje onako kako sam ja trazio - sa paralelnim izlazima itd, on je sve kabove napravio (ja sam mu samo rekao sta ide gde)..lemilicu NIKAD nisam uzeo u ruke!
Prvi Pro Tools sam kupio vec instaliran, samo sam povezao (vec obelezene) kablove i krenuo...
Zamajavanje sa takvim stvarima je meni uvek nepotrebno, razbija kreativnost, smara i odvlaci od muzike.
Ima ljudi kji to vole i ugl. zavrse negde izmedju snimatelja i onog sto popravlja, a produkcija izvisi.

U skolama ga zaobilaze - jer nema veze sa produkcijom. neki od najvecih producenata neznaju cak ni da sviraju a kamoli nesto oko studijske tehnike!!

Arthur
20-01-2011, 11:59 AM
e evo je druga bitna tema, odlično - Koliko je potrebno da snimatelj ili producent (isključujem mix inženjera), znaju da sviraju neki instrument i da su muzičari sami po sebi?

psionic
20-01-2011, 02:04 PM
Da, preko digitalnih kablova verovatno...

Jos se ovde svasta novo moze nauciti.

Ne razumem samo zasto to ljudima smeta, sto su tako ostrasceni, kao da vredjam partiju na vlasti...?
Dobro, ti nemoj tako , radi kako ti hoces i vozi dalje...
Evo, poslusao sam na promociji radova sta radis i skroz te kapiram...

Ostrascen ? Ja ? Neko drugi je ovde (ocigledno) pristrasan u opisivanju svojih alatki za rad :D

Nisam rekao ni da analogija valja - niti da ne valja. Cemu citat te recenice ? Neko ko je tehnicki nepismen, mozda i uzme opticki kabl ! Taj neki ce da zove servisera da bi mu pomogao da poveze trake i to je to...

Sto se tice onoga sto sam rekao za snimanje preko trake, rekao sam da takav neki laik za et ne moze da uzme pa da eksperimentise sa trakom npr, da tvrdi kako je superiorna u odnosu na bilo sta drugo, nemajuci pojma sta drugo i kako radi... Na osnovu subjektivnih zapazanja, jedino. Po mom misljenju, naravno.

Nadao sam se da ce tema biti obrisana, jer sam kasnije i sam shvatio da se ide ka tome da svako radi svoj posao, da ne bude svestrano obrazovan. Sta cu kad poticem iz komunizma :) Drugo, mogla bi se i otvoriti tema, o tome gde se na primer zavrseni SAEovac koji zna samo da smiksa pesmu moze zaposliti kod nas, a da nije kod sebe u studiju...

boggy
20-01-2011, 03:25 PM
............
E da, cika Boggy, nije to neka ezotericna tema, i ja sam nekoliko puta o tome ovde isto pisao, cika Arthur je u pravu. Mislim (bar bi trebalo) da dosta ljudi to zna. Jos davno smo o tome slusali na jednom Taktonsu, neki lik iz Studera je upravo prezentujuci novi uredjaj, pricao bas o ovome... Relativno banalno, ali veoma dobro kad je zvuk u pitanju!
.............'

Eto ti ga sad... ja pricam o SAE, odnosno o nekom redovnom skolovanju... a ti ga udari po seminarima i profesionalnim usavrsavanjima... ajd malo da ne brkamo loncice. :)

Niko vam ne brani da se profesionalno usavrsavate kakvim hocete kursevima i seminarima i u kom god zelite smeru... mozete i jos dva fakulteta da zavrsite ako LICNO mislite da vam to moze pomoci u muzickoj produkciji... ja stvarno nemam problem sa tim... ali... da ponovim... ovde je kritikovana neka "osnovna" skola za audio produkciju koja nema nista o elektronici, kablovima, digitalnim filtrima, FFT, korelaciji, furijeovoj transformaciji, elektronskim komponentama, cevima, tranzistorima, transformatorima, magnetofonskim glavama i magnetofonskim trakama, konstrukcijama mikrofonskih predpojacavaca, kompresora, ekvilajzera, limitera, zvucnickih kutija,,... ok... dosta! :rolleyes:

Poneki znacajan detalj vam se moze servirati, izvadjeno iz konteksta, da vam zagolica mastu (kao sto si napisao) i to je sve.. ali cela bulumenta stvari, istovarena, ce vam zamaskirati sustinu... kako to obicno urade u programu i planu u nasim skolama te ljudi koji po prirodi tesko razlikuju drvo od sume (ne mali broj) imaju poveliki problem da se snadju makar pasivno znanje i imali.

pozdrav

bogi

psionic
20-01-2011, 03:43 PM
Ima ljudi kji to vole i ugl. zavrse negde izmedju snimatelja i onog sto popravlja, a produkcija izvisi.

Sad cu da budem malo samokritican: ova ti je ka' njegoseva! Ne valja da covek bude svestran, jer onda zna od svega pomalo, a na kraju nista kompletno. Kad sam zapoceo sa ovom tematikom, nisam mislio da treba da zna bas nesto mnogo, ali mozda neke osnove... A onda sam skapirao da zivim u drustvu koje parazitira i stedi na ljudima, dajuci cistacu sprata da bude i domar i portir i serviser IT opreme :)

Razumite me ljudi, radim kao tonac u drustvenoj firmi, a radim ton, video, montazu (ton i video) i popravku i povezivanje uredjaja i sta jos ne, a samo smisljaju da uvale jos po nesto. Dok ima ovaca za sisanje, bice i vune, sto kaze nas narod...

Bockie
20-01-2011, 03:47 PM
Cika Boggy, samo sam rekao da ima smisla ona pricica o vremenskoj sinhronizaciji kanala, nista vise. Ako je o tome bila rec, a ja tako shvatio.Nisam se osvrtao na SAE i ostalo, ako sam negde 'omasio, sorry...:ups:

Psionic...
Sta da ti kazem,matori, ti si lepsi, bolji, mega kralj i superiorniji si u svakom pogledu od svih ovde!
Mozda je to Maybelline...

psionic
20-01-2011, 04:12 PM
Psionic...
Sta da ti kazem,matori, ti si lepsi, bolji, mega kralj i superiorniji si u svakom pogledu od svih ovde!
Mozda je to Maybelline...

Ne razumem sta je pisac hteo da kaze... ? Mada sminka svasta moze da napravi... I od babe - devojku :D

boggy
20-01-2011, 05:14 PM
Cika Boggy, samo sam rekao da ima smisla ona pricica o vremenskoj sinhronizaciji kanala, nista vise. Ako je o tome bila rec, a ja tako shvatio.Nisam se osvrtao na SAE i ostalo, ako sam negde 'omasio, sorry...:ups:
.......
O SAE je inicijalno bilo reci ... na pocetku threada.... zasto redovno nemaju elektroniku i sta sve ne znam u svom programu... pa sam pokusao da objasnim zasto je to tako... Ovo sto si ti naveo je SAMO jedan detalj koji da bi se odgovorilo na pitanje "zasto?" mora biti osnovan... odnosno sa osnovom... a ta osnova i te kako oduzima i vremena i novca za skolovanje..... a ovako... ako se to samo "grune" na nekom seminaru bez objasnjenja "zasto?" i bez podloge u drugim oblastima... tako moze na seminaru... a u skoli ne.

pozdrav

bogi

boggy
20-01-2011, 05:36 PM
....
Razumite me ljudi, radim kao tonac u drustvenoj firmi, a radim ton, video, montazu (ton i video) i popravku i povezivanje uredjaja i sta jos ne, a samo smisljaju da uvale jos po nesto. Dok ima ovaca za sisanje, bice i vune, sto kaze nas narod...

Tek je u tom slucaju diskutabilno propagirati ideju da svi tako trebaju da rade inace su "egzibicionisti"... ako nemas nista bolje od tog posla od koga zivis, cak ni u najavi... cuti i cooliraj... ne siri nehumanu "ideologiju" feudalizma na sve strane... :kesa:

pozdrav

bogi

psionic
20-01-2011, 10:22 PM
Sto bi rekli na mnogim stranim forumima... GET A LIFE, DUDE...

psionic
21-01-2011, 02:46 AM
Tek je u tom slucaju diskutabilno propagirati ideju da svi tako trebaju da rade inace su "egzibicionisti"... ako nemas nista bolje od tog posla od koga zivis, cak ni u najavi... cuti i cooliraj... ne siri nehumanu "ideologiju" feudalizma na sve strane... :kesa:

pozdrav

bogi

Znas Boggy, ja sam se malo nasalio na svoj racun u tom - predhodnom postu o poslu. Radim svasta jer me zanima. Ne razumem tvoje i Big Bockieve zlurade replike na to. Jel moguce da su ljudi na ovom forumu TOLIKO zadrti ? Izgleda da jeste...

Arthur
21-01-2011, 02:56 AM
a da li je moguće da nisi primetio da si u onoj upornoj manjini, koja konstanto upada u neke nekonstruktivne diskusije sa ličnim tonom, i da si večito u sukobu sa nekim i nečim. Ne znam da li ti se to dešava i u privatnom životu, ali držim da svaka kvalitetna ličnost ima razvijen osećaj za samokritičnost pre svega. Tebi bi statistika ipak mogla pomoći da uvidiš ponešto o sebi, ne shvati me pogrešno. Samo mi smeta kada tako kategorizuješ dok se oko tebe stotine ljudi na dnevnoj bazi na ovom forumu bave konstruktivnim razmenama konkretnih znanja i mišljenja. Neki samo čitaju (takvih, neregistrovanih, je čini mi se mnooogo više nego što naslućujemo), dok se drugi potrude pre negoli išta pitaju ili iskomentarišu.
Ipak, sa svoje strane, najveću buku dižu ovi kojima je valjda dosadno, ili imaju neki drugi privatni problem (ne ulazim u objektivne razloge za to, svako ima svoju muku), i idu okolo, pišu i gde imaju i gde nemaju šta da kažu, postavljaju glupa pitanja ili ne prihvataju odgovore drugih članova, ili jednostavno skaču na svakog ko nešto piše sa nekom osnovom i idejom, pa makar i ne bio do kraja u pravu. E takvi članovi, iako u "new posts" privuku najviše pažnje, su ipak u manjini, i hvala bogu na tome, jer bi forum odavno izgubio svakog smisla. Predlažem ti da ne ulaziš u dalju debatu sa mnom oko toga, nego da se zapitaš, i odeš da nađeš neku temu gde možeš nekom realno pomoći u skladu sa svojim, očigledno ne malim znanjem, ili čitati šta neki dokazano uspešni i kvalitenti ljudi imaju da podele sa svima nama.

psionic
21-01-2011, 10:38 AM
Ja ocigledno ne umem da pisem tekstove jer i kad se slozim sa necim i kad sam protiv necega, provokacije i negativne reakcije nastavljaju. Cak i kad sam jednom pitao za semplove nekog kicka, dobio sam gomilu kritika. Ovde su ljudi - ili mahom frustrirani, ili ja pisem nesto sto ima neki cudan negativan uticaj na odredjeni broj stalno istih ljudi sa foruma.
Resenje je jednstavno: banujte lepo sve koji ne misle isto i problem resen.

boggy
21-01-2011, 10:48 AM
Znas Boggy, ja sam se malo nasalio na svoj racun u tom - predhodnom postu o poslu. Radim svasta jer me zanima. .......
Radi svasta, ako tako volis, ali ne propagiraj tu ideju kao opsteprihvacenu praksu, niti pokusavaj sebe da predstavis "superiornim" zbog toga, skole i specijalizacije i postoje da bi se ljudi bavili samo onim sto umeju da rade dobro, i to je tako izmisljeno zbog njihovog dostojanstva. A postojeci "poslodavci" u danasnjoj drzavi Srbiji bi najradije platili jednog coveka petinu plate a da radi posao od petoro ljudi (znaci 25 puta jeftinije) i sve ostalo zabili sebi u dzep, to ima smisla ako si sam i ako radis privatno te ne zelis da trosis pare na servisera, miksadziju (video i audio), spremacicu, knjigovodju i sta ti ja znam... ali onda sve sto zaradis ide u TVOJ dzep a ne u neciji tudji... to je prosta racunica i sasvim je ljudski da vecina populacije ne pristaje da za vec premalu platu ima pet puta vise zaduzenja... da bi se neko ko je vec bogatiji jos obogatio... a ako ti to nazivas mojom zadrtoscu ili kako si vec krenuo da nas ovde kvalifikujes to je stvarno samo tvoj problem... istomisljenika ces tesko naci na bilo kom forumu.... jer to sto ti radis jednostavno nije prakticno za coveka koji zivi od svog rada....

U svakom slucaju nista zlonamerno ne vidim ni u svojim postovima ni u Arthurovim.... a ako cemo o zadrtosti... razmisli malo da li se to tebi moze pre pripisiati... kritike koje dobijas verovatno imaju osnova i to ne znaci da su "ovde ljudi mahom frustrirani" ... malo je tesko poverovati da su se bas svi urotili samo protiv tebe... porazmisli malo.

pozdrav

bogi

Arthur
21-01-2011, 10:58 AM
ko što rekoh, očigledno postoji neki razlog zašto tako prolaziš, ako ti se to stalno dešava. Nisam psihoanalitičar, al eto i sam si naveo stabilnost te prakse. I ponavljam, to možeš promeniti istog sekunda kad to skontaš, i otići negde da korisno učestvuješ u forumu, kad si već tu

kejkz
21-01-2011, 12:44 PM
Mada nemam pojma sto ste se toliko raspisali, mislim da je za produkciju potrebno pre svega raditi, tehnicko poznavanje moze pomoci, ali i ne mora. Mozes znati svirati nesto... a i ne moras.... Ono sto moras imati je zera dara i kosulja iznad rukava. I dosta muzike u usima.

psionic
22-01-2011, 02:07 PM
Radi svasta, ako tako volis, ali ne propagiraj tu ideju kao opsteprihvacenu praksu, niti pokusavaj sebe da predstavis "superiornim" zbog toga

Ne propagiram ja nista. Nekoliko puta sam rekao "po mom misljenju" To je moj stav, mozes se sloziti, a i ne moras. Licno sam protiv stvaranja drustva imbecila i usko profilisanih dronova koje vec postoji u drugim nekim zemljama, ali opet to je moj stav. Nisam ministar prosvete, tako da nema bojazni da cu da dam predlog zakona (mada se na primer u VETS uce i neke druge stvari vezane za ET - nije tako usko profilisana)

ko što rekoh, očigledno postoji neki razlog zašto tako prolaziš, ako ti se to stalno dešava

Nisam samo ja u pitanju. Ban rubrika je vec prilicno narasla, a svakodnevno prisustvujem raznim prepucavanjima. I da odgovorim na tvoju cesto postavljanu konstataciju : kao sto sam vec rekao, radim u drustvenoj firmi koja broji oko 250 ljudi. Sa vecinom sam u dobrim odnosima i aktivno se druzim. Van tog posla radim i u studiju privatno - takodje sa prijateljem. Ne mislim da "moj problem" prevazilazi okvire ovog foruma.
Pre nego sto mi ponovo das diagnozu, pregledaj malo postove unazad, pokusaj da sa distance vidis sta se desilo, ako vec hoces da ucestvujes.

Ovde je ceo ovaj thread sa mojim postom na 1. mestu napravljen od strane Bogija. Nisam ja hteo da zapocinjem uopste ovakvu raspravu. Samo sam spomenuo da ne volim da neko ko ne poznaje ET, govori o nacinu rada sprava - i prokomentarisao da bi to mozda trebalo da se uci u skolama zvuka tipa SAE (nisam cak ni napao direktno na SAE) u jednoj sasvim desetoj temi.
Onda je bogi izneo njegove stavove, sa kojima sam se posle par postova slozio, ajde ok. Medjutim ceo topik je prenesen ovde, dato mu je ime i doslo je jos ljudi da o tome diskutuje jer su videli novu temu - koju ja nisam imao nameru da zapocinjem jer je glupa i nema nikakve svrhe da se o tome polemise!
Zatim je tu dosao i Big Bockie kojeg sam predhodno iznervirao saleci se na racun hardvera kako ne radi kao softver jer softver ne bruji i ne krcka (svako normalan bi shvatio da se radi o sali, jos sam i smajlija stavio) Nekakvo provociranje i prozivanje se nastavilo daleko posle mog prihvatanja bogijevog stava, pri tome ne znam sta ga je izazivalo. Citirajuci delove neke recenice, vadeci iz konteksta i tako dalje. Cenim Bogija jer definitivno poseduje znanje koje vredi postovanja, ali ovde se ne radi ni o znanju ni o bilo cemu drugom, vec - ne znam ni sam - odgovorite vi meni ? Zar sam tom, toliko puta citiranom recenicom koju sam izrekao toliko povredio neka osecanja ?

Nemam nameru da se nesto sad prepucavam, ako nisam po volji - znate sta vam je ciniti, ja bi isto banovao sa svog foruma trollove i spamere. Molim vas da malo iskulirate citavu pricu, pokusate da sagledate ovo iz mog ugla i najzad - skinete citav ovaj thread jer je besmislen. A ja cu ubuduce paziti sa kime nastavljam da razgovaram.

boggy
22-01-2011, 02:24 PM
psionic,

1. Forum sluzi za diskusije.

2. Tema je on-topic za ovaj forum.

3. Ako si vec spreman da izrazis svoj stav, onda budi spreman da dobijes replike na njega.

4. I najvaznije na kraju, nisi uopste jedini koji smatra da je "sve drugo" bitno za muzicku produkciju osim muzikalnosti, karakteristicnog senzibiliteta, opste kulture, talenta, ideja.... (slabo sta tu tehnicki moze da se ugura)

Ovo poslednje naglabam... bolje ce znati drugi da definisu sta je to neophodno.... ovo sto sam naveo sam uhvatio "u kuloarima" radeci neke druge poslove...

i da.... rece mi jedan poznati filmski reziser da bi reziser "trebao da zna od svacega po NISTA"... pa to tako nekako mozda moze da se preslika.

Mislim da smo barem malcice dotakli tu temu u ovom threadu.

pozdrav

bogi

p.s. BTW, thread je bio off topic u podforumu Nikse Bratosa, i mislim da nisam pogresio sto ga nisam obrisao nego ga prebacio da se jos malo prodiskutuje...
p.p.s. U stvari, Arthur ga je prebacio u okviru drugog off topica a ja sam ih razdvojio na posebne...

psionic
22-01-2011, 04:05 PM
psionic,

1. Forum sluzi za diskusije.

2. Tema je on-topic za ovaj forum.

3. Ako si vec spreman da izrazis svoj stav, onda budi spreman da dobijes replike na njega.

Da, naravno, slazem se.

4. I najvaznije na kraju, nisi uopste jedini koji smatra da je "sve drugo" bitno za muzicku produkciju osim muzikalnosti, karakteristicnog senzibiliteta, opste kulture, talenta, ideja.... (slabo sta tu tehnicki moze da se ugura)

Sa ovim se bas i ne slazem. Ne mislim ja da je sve drugo vaznije. Muzikalnost i talenat su osobine koje mora da poseduje neko da bi uopste usao u svet muzike. Kao preduslov. O tome prosto - nema diskusije.

A ono sto sam pricao za tehnikalije - to je vise nekog osnovnog, najosnovnijeg tipa, ako ne zbog drugog, a ono zbog dolaska u kontakt sa necim sto je elektronski uredjaj - pre svega. Mozda sam pogresno rekao "elektronika" Faze, sinusoide i tako dalje, su oblasti u matematici, ali ja sam se sa time prvi put susreo iz osnova elektrotehnike u srednjoj - opet zbog idiotskog sistema skolovanja. Digitalni audio je opet neka tematika za sebe, gde malo predznanja o signalu unutar racunara ne bi nikako skodilo.

i da.... rece mi jedan poznati filmski reziser da bi reziser "trebao da zna od svacega po NISTA"... pa to tako nekako mozda moze da se preslika.

E ovo znam iz prve ruke :) Ne za filmske rezisere, ali za pozorisne - valjda mu to dodje isto... Oni na FDU uce i svetlo i malo tona i glume i svasta po nesto. Osnove neke. Na kraju oni su ti, koji svemu daju finalni izgled, ne moraju da znaju kako rade reflektori naravno, niti mikser za ton, ali pored svog posla znaju i glumacki i po malo i scenografski i tako dalje. Po malo od svega, ali toliko osnovno da je to skoro nista.
Neko ko bi radio finalni izgled tona, mozda treba malo da zna sta se desava u glavama njegovih clanova ansambla - kompresora, reverba... Problem je, kao sto si i ti pre par postova rekao, odrediti gde je ta granica kolicine znanja... Opet i pitanje, da li mozda pre toga treba da zna da svira neki instrument ? Ili koliko muzickog znanja treba da ima ?

Postoji jos jedan aspekt, a to je podela zanimanja u studiju. Koliko ljudi zapravo radi u jednom studiju, manjem ili vecem, koliko se to kod nas postuje, koliko vazi ono moje sto sam ranije rekao - koliko njih ce zaposliti jednog coveka da mu samo miks radi, ne ulazeci u opremu, povezivanje i sl. ?

Ja znam vise slucaja gde u studiju rade dva coveka: kompozitor (obicno vlasnik istog) i neko, nazovimo ga - tehnicko lice. Ne znam kakva je situacija sa vecim studijima.

p.s. BTW, thread je bio off topic u podforumu Nikse Bratosa, i mislim da nisam pogresio sto ga nisam obrisao nego ga prebacio da se jos malo prodiskutuje...
p.p.s. U stvari, Arthur ga je prebacio u okviru drugog off topica a ja sam ih razdvojio na posebne...

Uf... Razvukli ste me kroz citav forum :D

boggy
22-01-2011, 04:15 PM
..........
Uf... Razvukli ste me kroz citav forum :D

Now, you're famous! :da:

pozdrav

bogi

boggy
22-01-2011, 04:38 PM
...........Problem je, kao sto si i ti pre par postova rekao, odrediti gde je ta granica kolicine znanja.............

Mozda je to razlog sto sam "zustro" reagovao... iskustvo mi govori da je svaki srpski profesor koji je dobio zadatak da napravi plan i program za neki predmet, uvek pokusavao da napravi sebi spomenik a ne program... i da je to uvek bilo ili previse saseceno ili previse opsirno....
Pogotovo su mi diskutabilni programi za tehnicke srednje skole gde se bez ozbiljnog znanja matematike, djaci uvode u prilicno ozbiljne oblasti osnova elektrotehnike, po sistemu "ko prezivi, nek prica". Nisam, ali stvarno nisam primetio da smo se proslavili programima za nize tehnicko obrazovanje, i da smo klince rasteretili suvisnih i TESKO razumljivih stvari.
Takodje vidim i ovde problem vrlo cesto... postavljaju se pitanja gde mi se u glavi odmah stvori lanac predmeta koje treba nauciti i poloziti ispit iz toga da bi se neki naizgled smesni detalj objasnio... i tu najcesce objasnjenja NEMA, jer, opet iz licnog iskustva, ako krenem sa pravim objasnjenjem... auditorijum me optuzi da "filozofiram"... i u svakom slucaju ne valja...
E ZATO mislim da ozbiljnije tehnikalije ostanu kao "izborni predmet" nek uci svako prema svojim afinitetima.. i to nema sta da trazi u programu skole za mixing inzenjere...

Evo da uzmemo kompresor.

Radi se korekcija gaina na osnovu detekcije anvelope tog signala koji se kompresuje ili nekog drugog (side chain)

1. FET tip... kako cemo objasniti kako FET moze da regulise gain ako nismo objasnili kako je FET konstruisan... kako cemo objasniti konstrukciju FET-a ako nismo objasnili PN spoj (Dioda).... kako cemo objasniti PN spoj bez kvantne fizike, kako cemo ... itd.... mrka kapa! Onda se dovijamo decjim objasnjenjem da je fet slican vodovodnom ventilu .. pa kad ga odvrnes vise on pusti vise... itd... pa smo kao nesto objasnili.
2. Opticki tip... imamo izvor svetlosti i fotoosetljivi element... i jedan i drugi mogu biti opet delovi mikroelektronike i kvantne fizike pa smo opet u corsokaku... da ne ponavljam
3. VCA tip, prvo treba da se objasni da imamo mnozacki element koji daje V=Vx*Vy kao upravljanje gainom... on se pravi od tranzistora u vidu mnozackih celija... pre toga moramo objasniti sta je tranzistor (bipolarni)... a pre toga... i opet u krug... itd...

Svi ti problemi izazivaju da se programi u skolama ili rasplinu ili budu toliko saseceni da citaocu ostaje MISTERIJA daleko veca od funkcionisanja sprave, kada gleda samo delove te sprave... to je neko moje licno misljenje....

otpirilike zato ne volim proucavanje tehnike na nacin kako se to do sada radilo u nasim skolama.. i ako je neko to jednostavno izbacio ... smatram to postenijim... koga zanima nek uci sam.. ima sada toliko knjiga samo treba volje.

opet sam se raspisao

pozdrav

bogi

Arthur
22-01-2011, 05:01 PM
ja ti lepo rekoh da odeš da se negde baviš konstruktivnim učešćem u radu foruma, a ti još uvek ovde trošiš sate na razglabanje o nečemu petom, i još si mi kratak istorijat sukoba dao. Stvarno nemam daljnjeg komentara, možda ti tako pružim podsticaj da se resetuješ i odeš na neku drugu korisnu temu.

psionic
22-01-2011, 05:09 PM
ja ti lepo rekoh da odeš da se negde baviš konstruktivnim učešćem u radu foruma, a ti još uvek ovde trošiš sate na razglabanje o nečemu petom, i još si mi kratak istorijat sukoba dao. Stvarno nemam daljnjeg komentara, možda ti tako pružim podsticaj da se resetuješ i odeš na neku drugu korisnu temu.

Ni ja nemam komentar na ovo.

boggy
22-01-2011, 06:33 PM
Nemoj tako Arthure.... barem je lokalizovan spammer squad! :D

pozdrav

bogi

Bockie
22-01-2011, 07:17 PM
Zatim je tu dosao i Big Bockie kojeg sam predhodno iznervirao saleci se na racun hardvera kako ne radi kao softver jer softver ne bruji i ne krcka (svako normalan bi shvatio da se radi o sali, jos sam i smajlija stavio)

Razapese me ljudi koji smatraju da je egzibicionizam koristiti bilo koju spravu za obradu zvuka van racunara, a pri tome ne mislim samo na tebe cika Psionic, kao da sam ja neko ko je popljuvao racunarsku tehnologiju,i terao ljude da rade drugacije. Sve vreme vicem kako i sam radim ITB a o ostalom iznosim samo svoje licno iskustvo i nikoga ne teram da bilo sta radi, cak sam i preporucivao da to ne radi iko ko ne zna zasto bi to radio, eto uzmi pa citaj...

Pa znas kako, evo izvini ako nisam razumeo salu, malo mi je delovalo neozbiljno da se iznese teza o nekom i dalje siroko prihvacenom nacinu rada, pa da se to nazove egzibicionizmom, a ista ta firma u kojoj radis, koja god da je,a nema ih puno (i ja sam neko vreme proveo u jednoj takvoj), je do vrrrlo skoro koristila istu takvu opremu i presla na jeftiniju zbog nemogucnosti da odrzava postojecu (koju btw nisu pipnuli jedno deceniju, a rabili je 100 na sat!), a ne zbog toga sto je lagodniji i brzi rad...
I onda smajli i sve je u redu?

Nisi me iznervirao. Bio sam pomalo zacudjen da se koristi pomalo klimav termin "analogna traka"... Pa sam se i ja malo nasalio...:D

No, evo i ja sam totalno offtopic...

Neophodnost poznavanja tehnickog dela svakog uredjaja koji koristimo...
...opet imho mislim da nije potrebno u nekoj meri koja prevazilazi okvire onoga koliko je potrebno da se uredjaj pravilno koristi.

Isto se moze primeniti na trke formula, pa sumnjam da vozac F1 u poslednjem krugu pred pobedu razmislja o leguri koja je koriscena za izradu bloka motora bolida koji vozi. Detaljno tenicko znanje o automobilu ne cini dobrog vozaca. Treba da zna koliko mu je potrebno da vozi.

Ako neko poznaje arhitekturu procesora na svom racunaru, to ne predstavlja bas nikakav garant kvaliteta muzicke produkcije od strane tog nekog. Tehnicko obrazovanje da, ali u meri u kojoj je neophodno.

psionic
23-01-2011, 03:47 AM
Pisanje postova na kompjuteru ponekad moze da ode u nezeljenom pravcu. Na primer ja zelim nesto da kazem, ali citalac shvati to na svoj nacin, obrati paznju na nesto napisano usput... Citava ova tema je tako nastala. Npr - eto to za analognu traku. Pojma nisam imao zasto je to citirana recenica :) Sad, kad si mi skrenuo paznju, vidim. Mozda magnetna traka, ili analogno snimljeno na traku... Ali eto. Vec smo zakljucili da mi to pisanje nesto ne ide, pa cu samo kratko - da ne bude da ignorisem :)

Razapese me ljudi koji smatraju da je egzibicionizam koristiti bilo koju spravu za obradu zvuka van racunara, a pri tome ne mislim samo na tebe cika Psionic, kao da sam ja neko ko je popljuvao racunarsku tehnologiju,i terao ljude da rade drugacije. Sve vreme vicem kako i sam radim ITB a o ostalom iznosim samo svoje licno iskustvo i nikoga ne teram da bilo sta radi, cak sam i preporucivao da to ne radi iko ko ne zna zasto bi to radio, eto uzmi pa citaj...

Naravno da se slazem sa time, pa ja koristim UA Solo 610 kao preamp, pa preko dbx kompresora u karticu. Moze i direktno u karticu, pa plaginovi, ali mi nikad tako ne bi palo na pamet da radim - iz tehnickih razloga :D
Softver pruza komociju u radu, ali i on ima svoje nedostatke. Ume on da pucka i krcka i te kako...

Pa znas kako, evo izvini ako nisam razumeo salu, malo mi je delovalo neozbiljno da se iznese teza o nekom i dalje siroko prihvacenom nacinu rada, pa da se to nazove egzibicionizmom, a ista ta firma u kojoj radis, koja god da je,a nema ih puno (i ja sam neko vreme proveo u jednoj takvoj), je do vrrrlo skoro koristila istu takvu opremu i presla na jeftiniju zbog nemogucnosti da odrzava postojecu (koju btw nisu pipnuli jedno deceniju, a rabili je 100 na sat!), a ne zbog toga sto je lagodniji i brzi rad...
I onda smajli i sve je u redu?

E sad za ovo bas ne znam. Jesmo imali mi te Revoxe, ali to je toliko otislo u k... Snimiti nesto na to pa reprodukovati - bilo bi uzas. Jedino za neki eksperimentalni tehno :D Naravno da se nije odrzavalo i otislo je dodjavola. I kad neko spomene trake, ja odmah vidim te Revoxe pred ocima i smuci mi se zivot, zaboravljajuci npr da jedan Simpraga u studiju ima jako kvalitetno snimanje - bas pomocu traka.
Sto se te nove opreme tice - dobili smo par Technics profi CD plejera (stvarno su dobri, citaju sve) Rad sa njima je pesma - u odnosu na trake koje se pocepaju kad se premotava sa pogresnim rolnama i prebrzo, pa kad ispadnu i rasture se 5 min pre pocetka predstave, pa trazenje obelezenih numera na njima (znam da postoje magnetofoni koji nisu tako "glupi", tj ne kidaju trake i sl...) A za kvalitet zvuka - diskutabilno. 44100Khz na 16bita protiv ostarele opreme koja je odsluzila svoje. Mozda bi i vredelo muke da je ta analogna oprema novija i ocuvanija. Inace sva ta stara analogna oprema menja svojstva vremenom i treba je odrzavati inace ne vredi mnogo...

Jos jednom se izvinjavam ako sam bio malo melodramatican :banghead::rotfl:

A sto se tice topica - ja sam vec rekao da se slazem sa bogijem, mada je ostalo otvoreno ono pitanje o zaposljavanju u studiju... Ako neko ima nesto pametno da kaze ili doda - nek navali.