PDA

View Full Version : 1176

dadson
17-01-2011, 04:55 PM
Po?to 1176 zna? u du?u a ukoliko si isprobao neke od njegovih softverskih emulatora mo?e? li nam reći da li neki od pluginova mo?e barem pribli?no dočarati zvuk i osjećaj ovog hardvera.

nikolica
17-01-2011, 07:15 PM
Samo smo probali UAD 1176 - radi ok, ali ipak ni blizu hardverske verzije.
Software je uvijek limitiran nedostatkom headroom-a, a tek tu sprave pocinju "raditi", dodavati svoj karakter (zbog kojeg ih i koristimo).
Mozda sam subjektivan, ali stalno koristim dvije verzije sprave,
originalni 1176 LN "blackface" i novi UA 2-1176. I tu bih blagu prednost
dao staroj spravi, a obe rade puuuno bolje od software emulacije...
ili mozda rade losije ali se to meni vise dopada...
software ima samo jednu prednost - mozete memorirati setup...
...a ostaje pitanje sta je ispravno.. nacin na koji radi hardware ili nacin na koji to imitira software - stvar ukusa i navike
Primjer:
a) el. gitara direktno u mikser - to je vjerni zvuk el. gitare, tako je konstruirana, i to je njeni puni frekventni opseg...i to je grozno
b) el. gitara kroz VOX AC30 - frekventno podrezana s obe strane spektra,
neprirodno dodani harmonici, jak lo mid - ali takvu znamo i volimo!
Navika cini cuda...

Braca
17-01-2011, 08:35 PM
Pozdrav Niksa,

Ako ti nije problem da pojasnis sta znaci nedostatak headroom-a u softveru. Verujem da ce tvoja tvrdnja izazvati pravu paniku kod pristalica ITB i softverske kompresije, mada sam i sam cuo da hardver radi bolje od softvera u extremnijim podesavanjima. Da li je tvoj stav isti i po pitanju softverskog EQ?

dadson
17-01-2011, 08:50 PM
stalno koristim dvije verzije sprave,

Vrlo konkretno. Hvala Nik?a.

Bockie
17-01-2011, 09:24 PM
Ja sam satanizovan ovde zbog slicnih tvrdnji!

Srdacan pozdrav.

OFF
18-01-2011, 12:18 AM
Koliko je 1176 upotrebljiv za tracking za neke neagresivnije vokale (s' obzirom na brzinu i tek 4:1 ratio)?.... Koji ti je prvi izbor kopresora za usnimavanje, npr vokala (a i ostalog:))

Hvala

nikolica
18-01-2011, 12:21 AM
U vezi nedostatka headrooma kod software -
kad signal u digitalnom domenu predje 0, iznad toga nema vise nista, pocinje krchanje, podrezani su tranzienti, zvuk je, blago receno, vrlo grubo limitiran (ne komprimiran) i pojavili su se neki, nicim izazvani, neprirodni harmonici,
- to bih opisao kao krchanje.
Ako pretjerate (npr. +10dB) od tog zvuka postat cete nervozni
Kad signal u analognom domenu predje 0, tad zavisi u koju spravu dolazi.
Ako dolazi u jeftini kompresor, bit ce krchanja kao i u digitaliji.
Ako dolazi na Master bus SSL konzole, moze biti i + 20dB, zvucace stisnutije
i malo toplije, i bit ce glasno! Ali nece biti krchanja, nego fine tople i jedva cujne ali prijatne distorzije.
Isto tako kad dodje u Urei 1176 (ili LA2A) cak i +30dB, necete cuti nikakav
problem, samo ce vam se kazaljka u GR modu zalijepiti ulijevo, ali to je i dalje
dobar (ako ne i bolji) sound, a na ulazu u DAW signal ce biti stabilan a na
ekranu ce waveform biti kao kobasica...(ne moramo bas nuzno ici do tud :-))
I upravo taj sound, kad sprava radi "pod gasom" donese ono uzbudjenje u snimku, i treba, kako gitari, tako i vokalu, i bubnju...
i po tom se razlikuju dobre sprave od losih...

najbliza usporedba bi bila razlika izmedju tranzistorskih i lampaskih gitarskih pojacala...probajte, sve ce vam biti jasno...ili pitajte prvog gitaristu koji je probao

nikolica
18-01-2011, 12:22 AM
ja vokale snimam skoro iskljucivo kroz 1176 - sve sam rekao

Arthur
18-01-2011, 12:53 AM
eh, a meni UAD 1176 jako lepo saturiše Room mikrofone bubnja kad krenem u zloupotrebu, zaokrugljuje low end bass gitara u tvrđoj gitarskoj muzici, i prlja doboš kad mi to baš tako treba .. ostaje mi samo da se pitam šta li bi tek na hardwersku verziju imao da kažem :)

Bitch
18-01-2011, 12:56 AM
e kad smo vec kod UA, ja sam imao 2/1176, i OK, fina sprava, ali sam se ludo zaljubio u stari 1178 ! To bi trebalo da je isto, medjutim ovaj 1178 zvuci mnoogo bezobraznije. u cemu je fora?

...doduse, tebi Niksa ako razumem slicno rade blackface i novi 2/1176. Kako ti se cini silver (ako si ga probao) u odnosu na tvoj crni?

Bockie
18-01-2011, 03:51 AM
eh, a meni UAD 1176 jako lepo saturiše Room mikrofone bubnja kad krenem u zloupotrebu, zaokrugljuje low end bass gitara u tvrđoj gitarskoj muzici, i prlja doboš kad mi to baš tako treba .. ostaje mi samo da se pitam šta li bi tek na hardwersku verziju imao da kažem :)

Sad nesto drndam, bez icega igde kakve kompresije, samo UAD 1176 na grupu bubnja...
Suva ovcetina....

FrankoPanko
18-01-2011, 06:49 AM
Nik?a, koristi? li kada 2-1176 za paralelnu kompresiju bubnja i (ako koristi?) koje elemente bubnja izvlači? na send?

psionic
18-01-2011, 02:17 PM
Samo smo probali UAD 1176 - radi ok, ali ipak ni blizu hardverske verzije.
Software je uvijek limitiran nedostatkom headroom-a, a tek tu sprave pocinju "raditi", dodavati svoj karakter (zbog kojeg ih i koristimo).
Mozda sam subjektivan, ali stalno koristim dvije verzije sprave,
software ima samo jednu prednost - mozete memorirati setup...
...a ostaje pitanje sta je ispravno.. nacin na koji radi hardware ili nacin na koji to imitira software - stvar ukusa i navike
Primjer:
a) el. gitara direktno u mikser - to je vjerni zvuk el. gitare, tako je konstruirana, i to je njeni puni frekventni opseg...i to je grozno
b) el. gitara kroz VOX AC30 - frekventno podrezana s obe strane spektra,
neprirodno dodani harmonici, jak lo mid - ali takvu znamo i volimo!
Navika cini cuda...

Hvala za ovaj konkretan i tacan a opet vrlo jednostavno i sazeto iskazan odgovor :) Sada navodno prave te neke plagove koje emuliraju taj "dogadjaj" u delu kada spravu pogonis jacim signalom - npr voxengo deft comp, pa i UAD, pa kao dodaju taj neki "vintage" fazon koji emulira drugacije karakteristike sprave kad ode u "crveno", mada verujem da donekle nepredvidivo ponasanje hardvera ne moze da se emulira u potpunosti.

nikolica
18-01-2011, 03:44 PM
Ako pojednostavimo do surovih brojki, meni to ovako izgleda:
Blackface ili srebrni? Razlika nije veca od 1%...
Blackface ili 2-1176? Razlika manja od 3%...
Bilo koja verzija 1176 ili vecina drugih sprava? Razlika veca od 5%...

ovo je samo slikovito, nemojte mjeriti ove brojke...

E, sad, zasto sam rekao da mi tako "izgleda"...
Zato sto sam siguran u uzrecicu "big knob - big sound".
A stari 1176 (crni ili srebrni) imaju i velike potove i veliki VU metar,
pa nam tad i slika izgleda dobro...ali sigurno i dobro zvuci

nikolica
18-01-2011, 03:47 PM
Inace na komplet bubanj (ili komplet ritam sekciju) ne koristim 1176,
tu mi je puno drazi SSL master comp, ili jos cesce Fatso.
Samo Fatso lijepo kontrolira visoke (cinele, hh, def..) da ne spricaju neprirodno, cim im se ukaze ms praznog prostora...

mozart554
20-02-2011, 12:59 PM
cao niksa

dali mozes nesto da mi kazes o 1176 clone...i sta mislis o" LA 610 MKII njegov com/lim/preamp"

hvla pozz