View Full Version : Isplativost muzickog studija danas!!!!
quake2
15-01-2011, 01:33 PM
Posto se ova tema uglavnom kao offtopic vec duze vreme provlaci kroz razne druge,resih da je otvorim ovde, pa da na za to predvidjenom mestu diskutujemo o tome ko danas od nasih ljudi moze pristojno da zivi od studiskih radnji, i tako damo smernicu mladim narastajima koji tome teze.Ko i zasto redovno dobija "velike" poslove a ostali ih dobijaju jednom ili nijednom?Ko i zasto moze opusteno da kupuje outboard a ko mora vise da gleda u strujno brojilo nego u VU metre i zasto?Iznesite iskljucivo VASA iskustva jer ova tema ne treba da bude mesto za prozivke,ako hocete nekoga da pohvalite,mislim da je to skroz ok.Recite,koje sprave treba kupovati da bi se napredovalo u biznisu ili koje ne treba kupovati,sta treba prodati od onoga sto je kupljeno i zasto?Napisite dali pored odgovornosti prema sebi i svojim porodicama osecate i odgovornost prema kolegama studiskim muzicarima ili mislite da bi i oni trebali da se mase kompjutera jer je "rentabilniji".Kao sto sam naglasio na pocetku,ja ne iniciram ovu temu,to su vec uradili drugi clanovi....samo hocu da na jednom mestu sazmemo utiske i ne kvarimo vise ostale teme.Izvolite gospodo profesionalci,konacno tema u kojoj mozete da otvorite dusu do kraja.
DaBear
15-01-2011, 02:01 PM
dobra ideja za temu, ali sumnjam da ce se mnogo nasih vlasnika studija oglasiti i ispovediti lepo...
Ja mogu da vam kazem kako je ovde (bilo, a i ) sad...
Prvo, Ja nikad nisam iznajmljivao studio (u Londonu), ali je uvek oko mene bilo ljudi koji jesu. Najbolji pokazatelj je da se SSL studio u zadnjem kompleksu u kome sam bio zatvorio. Vlasnik sada izdaje tu veliku PRAZNU sobu, akusticni sredjenu i sa velikim Genelecima (ugradjeni u zid) i kaze da mu ze vise isplati tako. SSL i outboard je prodao i stavio pare na stranu,,,Pre nije mogao da izvuce ?300 za dan u SSL sobi, max 7 dana mesecno !! Znaci, mora sve vreme sa cima, da zove, da moli disko kuce da posalju nekoga,,,a oni samo cekaju da ubijaju cene..
Troskovi su veliki (renta, struja, razne dazbine kojekome, osoblje, voda, kafa, caj itd...) ne isplati se.
Verovatno se secate mog posta o uporedjenju vodoinstalatera i vlasnika studija u Londonu. Vodoinstalater zaradi dnevno i po ?500-600, alatom od ?300, a studio da bi naplatio ?500 na dan (bruto, pre troskova) treba da potrosi bar ?100.000 na opremu i prostorije. Ko ce pre da isplati ulozene pare?
Odgovore na dopisnicama ili razglednicama....
Ukoliko je studio mali i u njemu radi neko ko zna i ima uspeha u co-produkciji ili sta vec - ljudi ce da dodju zbog njega, a ne zbog opreme koju ima. Svi uglavnom slusaju sta je izaslo iz studija, a ne gledaju slike. Ti ljudi ubrzo postanu prodicenti ili freelance snimatelji...
Kod nas...ima ljudi koji se bave studijskim poslom, i ne znaju nista drugo da rade i to im je sve. Bolje studio nego bez posla ili na nekom glupom poslu kao konobar itd...sve zavisi od coveka.
Ja sam i ovde upoznao gomili njih koje samo zanima koliko si sati proveo u studiju. Rade NAJSPORIJE sto umeju, razvlace, nikad se ne zavrsi session (a mozda i ne umeju pa zato razvlace, da klijent ostane bez para), ima ih raznih.
Meni licno je smaranje. Kao mali sam se naradio po raznim studijima i rupama po Beogradu, gde su me svakojaki kreteni smorili za ceo zivot. nemam vise strpljenja da slusam ljude koji neznaju da rade / sviraju / pevaju a ocekuju od svemocnog studija da to ispadne kao svetski hit!!! Nema tih para...
Uvek ce neko moci da zivi (prezivljava) od toga, ali To nije biznis koji se razgranava, pa da za pet godina imate 10 studija (kao prodavnica na primer, ili fabrika)...da ste se obezbedili za buducnost, itd..
Tehnologija napreduje, sve je jeftinije iz dana u dan, muzika je vec postala beslatna i ono malo njih koji mogu da izfinansiraju neki veci projekat ce imati sve teze uslove u buducnosti.
Neki dan sam isao u Funky Junk (europe pro audio) da uzmem nesto sa popravke. Najveci dealer polovne opreme u Evropi, sa radionicom, servisom, studiom i prodavnicom...u tri lepe, u nekom bezveznom delu grada...likovi koji rade tamo svi izgledaju kao klosari! Oronuli, crno ispod ociju i noktiju, neobrijani freakovi, sa dugim kosama, svi uglavnom stariji od 45 ili 50...Kazu, napeto je...ali neznaju sta bi drugo radili.
A i nekolicina vlasnika manjih studija koje sam upoznao i kod nas a i ovde - isto izgleda!
E pa ne bih bas zeleo da izgledam tako u 50 godina...
Ja bi se skoncentrisao na pisanje pesama i produkciju, jer tu mozda i moze nesto da se zaradi. Usluzne delatnosti, sve teze i teze....
Dule A
15-01-2011, 07:22 PM
zanimljivo mi je to "isplativost" u naslovu. direktno implicira (mada nije to jedina isplativost....ali platiti, isplatiti....) na NOVAC
po mom misljenju
- na kraju smo ere proizvodjackog drustva i pred propascu monetarnog sistema
refleksije na muziku
1. ima svih ALATA za proizvodnju muzike i covecanstvu su vise-manje dostupni
2. prosao je kratak istorijski period u kom je muzika bila jako vazna.... nije vazna vise ..... toliko....
3. muzici sad nedostaje uglavnom SUSTINA
-razlog zbog kog je neka ovovremenska muzika nastala sve redje
je izraz/odraz dushe umetnika u reakciji na vreme i svet koji ga
cini i okruzuje, u vidu muzickog dela ( da ne kazem da je savremeni beogradski razlog za nastanak 80-odsto mediookupirajucje muzike "da imam neku svoju da mi skoci cena u kafani")
(Ja svoj posao posmatram kao primenjenu muziku. primenjujem muzicka znanja u nekakvim organizacijama/kombinacijama u kojima je ono (znanje) upotrebljivo i gledam da u tome uzivam koliko mogu. Svakako, nisam zaboravio koliko volim da sviram i kreiram muziku, pa to neretko i radim ali... retko taj deo muzickog bica dolazi u kontakt sa ljudima kojima naplacujem muzicko znanje....zivim od neke upotrebe muzickih vestina u proizvodnji nekakvih hibrida koji bi negde u nazivu imali i muzika....)
po mom misljenju
u godinama koje nas ocekuju
"privatno vlasnistvo" nekakve tehnike-prostorije u kojoj se muzika moze snimiti.... na veliku zalost, uz gotovo mitolosko tugovanje za "studiom" u koji mi kad smo mladi kao "idemo da snimamo"...... bice to stvar prepustena zaljubljenicima. nikako potreba sveta.
tehniku svi imaju.
bolju nego bitlsi.
to sto je duh covecanstva u krizi.... to je druga stvar.... necemo u offtopic.
dakle, studio? kao profesija?
ode to......
(da se pogresno ne razumemo, zaljubljenici mogu cuvati stvar i vekovima :))))) nadajmo se je l' )
a svakako ne mislim da bi se SUSTINA tokova mogla promeniti ono ako bi ljudi kupili neke sprave ili druge prodali ili ovo ili ono.....
monetarna ekonomija i sistemi potrosackog drustva su presudili nekim stvarima i to je to......
pozitivna energija vezana za muziku.... cini mi se ....
oduvek je i lezala.... U MUZICI
ljudi bi mogli da se malo podsecaju na druzenje, neocekivana zezanja, svirku, muzicka okupljanja.... ili... na kraju krajeva ako su nas vec do te mere i otudjili da se retko nalazimo da sviramo... onda makar umesto google searcha za nekakvom spravom... preporucujem da odvrnete pojacalo ili sta god da svirate... malo zasvirate... i uzivate..... jos nam niko nije isterao svirku iz prstiju i srca....
DaBear
15-01-2011, 07:50 PM
:mase: 100% se slazem
Bockie
15-01-2011, 09:10 PM
U principu se slazem sa vecim delom recenog, ali mislim da je mozda malo prenaglasena potonja propast studija.
Kao i sa bendovima, postoje mali i veliki bendovi, mozemo to reci i manje ili vise popularni ,kako god....
Uvek ce postojati manje i vise popularni bendovi, ili izvodjaci, uvek, i logican sled je da ce uvek biti potrebe za malim i vecim studijima. Sad, kako se tehnologija smanjuje, bice i mali i veliki studiji manji,(ne mislim samo na fizicke karakteristike) ali poenta je tu.
Npr:
Ako je neko slikao prvi album u podrumu sa diktafonom i napravio posle toga milion poseta na YT, logicno je da ce moci da napuni posle toga neku ozbiljniju dvoranu, a zatim je logicno da nece snimati drugi album diktafonom.
Ovo kazem primera radi, nadam se da ne shvatate bukvalno...
Drugi segmenat je trzite opreme. Nisam primetio masovan prestanak proizvodnje uredjaja. Evo NAMM je u toku... More svega...
Posao je u krizi, muzika je u debeloj krizi,sve je u krizi... Kriza je. Ali ne i propast.
Mislim da treba biti obazriv, ali nikako da se treba potpuno zatvoriti. Treba dobro promisljati i pametno nabavljati opremu. Dakako smanjiti potrosnju na svim poljima, isto tako komade opreme koje palite jednom mesecno, odmah na dobos... Bez puno emocija, idemo dalje. Ide - ide, ne ide - ne ide...
Pre dva meseca M box mini je bio 250e.. Sad ga prodam za 140... Tras.. Maltene upola...Jbg.
Evo nabavih PT 9... Imam jos jedno slikanje uskoro, pa cu da ga testiram... Idemo dalje...
Slazem se da se prica svodi na pojedinca koji zna ili ne zna posao, i to ce uvek odredjivati perspektivu u poslu... Ali mislim da bas nije toliko crnilo, sivo je...:hm:
quake2
15-01-2011, 09:20 PM
zanimljivo mi je to "isplativost" u naslovu. direktno implicira (mada nije to jedina isplativost....ali platiti, isplatiti....) na NOVAC
...tako je NOVAC.Dosta smo gusili druge teme pricama o KESHU,ova je otvorena da se direktno o tome ispricaju svi koji za time imaju potrebu a na svim ostalim cemo nadam se o umetnosti,zanatu,muzici,alatu...Puno hvala tebi i DaBear-u sto ste uzeli ucesca u razgovoru i koliko kontam imamo dva glasa koja kazu da se kada je novac u pitanju studio danas ne isplati posedovati.Idemo dalje.....mozda ima i onih koji misle drugacije?...mozda i nema?....
quake2
15-01-2011, 09:27 PM
U principu se slazem sa vecim delom recenog, ali mislim da je mozda malo prenaglasena potonja propast studija.
Kao i sa bendovima, postoje mali i veliki bendovi, mozemo to reci i manje ili vise popularni ,kako god....
Uvek ce postojati manje i vise popularni bendovi, ili izvodjaci, uvek, i logican sled je da ce uvek biti potrebe za malim i vecim studijima. Sad, kako se tehnologija smanjuje, bice i mali i veliki studiji manji,(ne mislim samo na fizicke karakteristike) ali poenta je tu.
Npr:
Ako je neko slikao prvi album u podrumu sa diktafonom i napravio posle toga milion poseta na YT, logicno je da ce moci da napuni posle toga neku ozbiljniju dvoranu, a zatim je logicno da nece snimati drugi album diktafonom.
Ovo kazem primera radi, nadam se da ne shvatate bukvalno...
Drugi segmenat je trzite opreme. Nisam primetio masovan prestanak proizvodnje uredjaja. Evo NAMM je u toku... More svega...
Posao je u krizi, muzika je u debeloj krizi,sve je u krizi... Kriza je. Ali ne i propast.
Mislim da treba biti obazriv, ali nikako da se treba potpuno zatvoriti. Treba dobro promisljati i pametno nabavljati opremu. Dakako smanjiti potrosnju na svim poljima, isto tako komade opreme koje palite jednom mesecno, odmah na dobos... Bez puno emocija, idemo dalje. Ide - ide, ne ide - ne ide...
Pre dva meseca M box mini je bio 250e.. Sad ga prodam za 140... Tras.. Maltene upola...Jbg.
Evo nabavih PT 9... Imam jos jedno slikanje uskoro, pa cu da ga testiram... Idemo dalje...
Slazem se da se prica svodi na pojedinca koji zna ili ne zna posao, i to ce uvek odredjivati perspektivu u poslu... Ali mislim da bas nije toliko crnilo, sivo je...:hm:
O Cika Boki,gde da smestim tvoj glas?Ili jesi ili nisi:)...
Arthur
15-01-2011, 10:50 PM
Teško da se išta danas na ovu temu isplati. Spadam u grupu od nekolicine momaka u Beogradu koji imaju svoj studio, od kojeg žive i dalje ulažu u njega, ali teško da to ima veze sa samim studiom. 99% poslova koje rade takvi studiji su tu zbog vlasnika i naših ličnih poznanstava, i klijentelu teško da detaljno zanima šta tačno od opreme poseduju i koji su uopšte tehnički uslovi. Poslova ima dosta, i to u zadnje vreme sve više, a taj trend primećujem i kod konkurencije. U klijentelu, barem u mom studiju, 90% spadaju ljudi koji se muzikom bave iz hobija, u smislu da od nje ne žive i ne hrane decu. Svi oni imaju neke dnevne poslove, a iz puke ljubavi i entuzijazma pišu pesme, oformljuju bendove i troše novac na studio. Ovo važi čak i za neke VEOMA poznate bendove, koje kad bolje upoznate, skontate da zapravo niko u bendu ne živi od toga. Jedan manji procenat čine studentarije i ostala omladina koja na ovaj ili onaj način skupi novac i plati studio, opet bez ikakve ideje da će joj se taj novac u bilo kojoj meri vratiti. Više kao pitanje prestiža ili ispunjavanja sopstvenog sna. Tek jako mali procenat čine bendovi koji zapravo sav novac koji su uložili u snimanje materijala zarade od sviranja, ili ga mogu od svirki otplatiti.
Šta budućnost nosi, ne znam, meni nikad i nije bio plan da imam svoj studio i da brinem vlasničke brige jer to ne umem i ne želim. Želeo sam oduvek samo da se bavim snimanjem i produciranjem muzike, a splet okolnosti me je doveo u ovu poziciju, gde je to jedino moguće u sopstvenoj organizaciji. I dan danas sam veoma spreman da dignem sidro i prihvatim iole pristojno plaćen posao u tuđem studiju ili nekoj većoj produkciji, gde bi moj novac bio SAMO moj, i ne bi razmišljao o troškovima, otplaćivanju dugova ili daljem ulaganju u studio.
Nekoliko puta mi je bio nuđen posao po televizijama, produkcijama i sl, sa uglavnom lošijim platama nego li što ja u svom studiju svakodnevnim radom zaradim, prosečno. Ovo prosečno znači, da se retko koji mesec prođe ispod 500e neto, a ume da se popne i na više od 2k, ovisno o samom dealu i sezoni. Radimo sve, usnimavamo cele albume, od bubnja do vokala, editujemo, cele albume ili samo pojedinačne singlove, mixamo i tuđe usnimke, editujemo za tuđe mixeve i sl. Sve ima svoju cenu, koja je veoma pristupačna kada se pogleda na dnevnom nivou, a meni eto nudi takve proseke kakve sam gore naveo. U opremu ulažem konstantno, kupujem i biram pažljivo SVAKU komponentu, skoro ništa ne kupujem isključivo na preporuku, uvek testiram i analiziram detaljno. Ono što trenutno ne mogu da priuštim, pokušavam da pozajmim, imam pristojno velik krug ljudi sa kojima razmenjujem opremu, ali i to pokušavam da svedem na najmanju meru, tako da ono što često zajmim, ipak gledam da kupim, pa makar se zadužio. Pošto pod istim krovom imam čak 2 nezavisna studijska prostora, sa 2 režije i 2 gluvaća, od skora imam i par ljudi koji dolaze po pozivu i dobijaju dnevnice da bi usnimavali i editovali stvari u jednom studiju, dok ja u drugom snimam ili mixam nešto 3će. Dnevnice nisu velike, ali nije velika cena studija, tako da se svi razumemo i podržavamo. Odatle i onaj oglas za šegrte, jer mi je potrebno ljudstvo da bi ceo sistem funkcionisao, a jaaako malo ozbiljnih momaka sa iole pristojnim kapacitetom i motivacijom se uopšte dole i pojavilo. Meni je lično cilj da malko razgraničim poslove koje želim da produciram, i ličnim imenom potpisujem, i ove koje doživljavam kao obične studijske usluge. Trenutno nemam dovoljno ljudi i vremena da bi to u potpunosti uspeo, i zato neki meni dragi projekti i bendovi trpe, i čekaju jer ja odrađujem druge šljake koje mi plaćaju troškove i hrane porodicu.
Do sad sam u opremu uložio između 5 i 10k eura, i nastaviću i dalje, koliko god mi rang cena koje naplaćujem to omogućuje - a cene se kreću između 60 i 100e po radnom danu, retko kad više. U to ime, malko mi je out of proportion da kupujem preampe i konvertere od nekoliko hiljada eura. Plus što studio još uvek nema iole pristojan enterijer i neke elementarne uslove, i nalazi se u podzemnom atomskom skloništu. PRimera radi, do pre 2 meseca, na manjem gluvaću, tojest vocal booth-u, nije bilo kvake ni pristojne brave, koja košta možda 3k dinara, al sam zato istog meseca uložio 900e u dva različita vokalna mikrofona namenjena tom vocal boothu. Ni u akustiku ne stižem da uložim nešto mnogo novca, tako da su uglavnom prisutna priručna štap i kanap rešenja, koja ipak rade posao u nekoj meri, zbog čega se ja malko više oznojim.
Toliko za sad o nekim mojim iskustvima. Pisaću još ako se nečeg vrednog pomena setim, a ko ima neka pitanja može i tako.
evo i kompletnog spiska opreme i poslova za 2011, za sad u toku.
http://www.facebook.com/note.php?note_id=168263589864927
http://www.facebook.com/note.php?note_id=183307245027228
ponavljam, sve ovo bih napustio i prihvatio posao sa manje glavobolje u tuđem studiju i organizaciji, jer sam po prirodi jako lenj i neorganizovna i kad mi se prepusti da ja sam sebi gazdujem, život mi postane pakao.
Surfer
16-01-2011, 08:49 AM
Muzički studio više nije isplativ posao niti je posao u koji će ući ljudi koji imaju smisla za business i žele zaraditi novac.
Studio otvaraju ljudi kojima je to ljubav i koji nemaju smisla za business jer da ga imaju ne bi nikad otvorili studio.
Do prije 5-6 godina ljudi koji su bili vlasnici nekretnina u kojima su otvorili studio su se barem mogli tješiti činjenicom da nemaju velike overhead-a zbog najma,
a mogli su se i veseliti aprecijacijom vrijednosti same nekretnine.
Međutim, sad je i tome došao kraj jer si vlasnik business-a koji odumire i to promatraš iz nekretnine kojoj cijena pada iz dana u dan.
Sprave nisu niti garancija niti razlog zašto će netko platiti dan studija.
Najveći razlog popularnosti nekog studija mogu biti ljudi koji tamo rade ili je studio preporučen od nekoga tko je tamo radio.
Bez ljudi koji su na neki način povezani sa studiom,bilo da su to producenti ili inženjeri, sam studio kao nekakva građevina puna opreme nema nikakve perspektive zato što opremu danas ionako imaju svi i zato što današnjim klijentima stvari koje su nekad značile sve, danas više ne znače ništa.
Surfer
16-01-2011, 10:04 AM
[I]
po mom misljenju
- na kraju smo ere proizvodjackog drustva i pred propascu monetarnog sistema
monetarna ekonomija i sistemi potrošačkog društva
Odluči se šta je.
Postoje samo potrošačko društvo i monetarni sistem.
Proizvođačko društvo i monetarna ekonomija ne postoje.
Ali to ionako nema veze sa propašću muzičke industrije i muzičkih studija.
I tekstilna industrija i auto industrija i IT industrija i muzička industrija su u potpuno istoj situaciji ako pričamo o eventualnoj propasti monetarnog susutava i potrošačkog društva jer ovise o tom istom potrošaču i dio su tog istog monetarnog sustava.
Pa kako to da IT industrija još uvijek raste zavidnim stopama i Apple prodaje zillion Iphonea više nego zadnji put a muzička industrija propada?
Dakle, to nema veze za tim.
Ali imaš pravo u vezi jedne stvari a to je da muzika više nije bitna kao medij u istoj mjeri kao prije.
Danas postoje drugi mediji zabave koji su jednostavno zasjenili medij slušanja glazbe,, a to su npr. igranje komp. igrica ili surfanje Internetom.
A druga stvar koja ima ogroman utjecaj na propast muzike i studija je činjenica da se muziku može ukrasti na vrlo lak i bezbolan način.
Kad bi bilo moguće na lak i bezbolan način ukrasti novi Iphone ili Imac i Apple bi ubrzo propao.
interesantna tema ,zaista,ne bih hteo da kukam jer ima mladih generacija koji stasavaju i sanjaju o svom studiju kao i ja kada sam bio u njihovim godinama...Poceo sam davnih 80 - ih kada smo bili jedini studio juzno od Beograda.kupili smo Tascam 8 - mo kanalac od momaka iz Nisa koji su prestali ,a mixer sam uzeo cekajuci da Sladjana Milosevic zavrsi mix Miki,Miki veliki iz Akvarijusa gde sam radio kao segrt,elem velike pare ,velika investicija,ali je realno imalo posla 15 - 20 ploca godisnje.U tom zanosu dodje nam u studio covek sa sada poznatom i popularnom pevacicom,i on je sada veliko ime u svetu auto biznisa ,iz Cacka.pita me koliko ovo kosta i koliko zaradjujem,ja mu ponosno kazem da se posao razvija ,ali da oprema mnogo kosta i da upravo skupljamo pare za 16 - to kanalac (cuveni Aces oko 16000 dm,zbog koga sam polozio elektroniku na Etf ko od sale stalno ga popravljajuci),on mi kaze,slusaj druze ,batali ti ovo ,ovo je hobi nije to biznis.ja prodajem polovno gvozdje i te sirovine,sad sam krenuo sa kolima...Posle par godina,dobar drugar mi donese poker aparat iz Banja Luke u studio,i kaze ovo je ludilo na zapadu,da uzmemo ovo da namlatimo pare ...Vidim da se moze programirati na procenat koji daje,ma ko je lud da igra protiv masine kad znas da je programirana,stajala u cosku u studiju dest dana dok je nije odneo i ...napravio milion...Ukratko ,ovde nema para (nekada je mozda bilo...),ali sada studio niko i ne drzi zbog finansiske kostrukcije ,nego zbog ljubavi prema muzici,tog nekog entuzijazma koji me i dalje drzi,veru u bolje dane,ludackog optimizma i radovanja kada se nesto uradi dobro!I dalje kupujem opremu ...:banghead:
Nadam se da nase supruge nece citati ovaj thread:)
Ja sam se preselio u novi prostor pre nekih godinu ipo, pre pola godine sam zavrsio i sobu za snimanje.... sva ulaganja sam napravio iz drugog posla (svirke), kao i uvek.... sam studio ne zaradjuje dovoljno za sebe, vratio mi se dobar deo ulaganja u gradjevinu i akustiku, a za ulozenu opremu ima da se snima ihaaaa..... ali, pored direkne dobiti iz studija, ja imam neku realnu korist i indirektno, jer je studio uvek neki centar desavanja..... nekom radis ton na koncertu, sa nekim sviras, nekome prodas pesmu, steknes nove prijatelje, kontakte...... glavni posao su mi, kao i uvek svirke, a studio je tu preko nedelje.... generalno, nastavicu da radim i ulazem, imam neki plan ulaganja u opremu, posto je glavna stavka, prostor zavrsena. TA ulaganja nemaju veze sa poslom, jer radim u takvoj sredini da mojim klijentima nije bitno da li imam NEve ili behringer (vizuelno, ili po brandovima, to njima nista ne znaci)... i da glavna ulaganja ce mi biti poboljsanje uslova rada klijentima u studiju (klima, ventilacija, kamere, slushalice......)
DaBear
16-01-2011, 11:25 AM
Moje trenutno stanje je sledece:
Od prosle godine, od Maja, ne placam rentu za prostor. Umesto deska sam napravio veliki sto, monitori su svi ostali tamo kao sto je bilo (M2, NS10, Auratones), PTools HD3 sa G5 i ono outboarda sto nije prodato (ali sve je odvezano)...
Neki klinac je sad u studiju i radi sound design, ja mogu da radim kad on nije tamo, nocu ili neki vikend. Za dzabe...:)
Do sada sam 11 godina placao ?14,000 godisnje za prostor :shock::shock:
(Nje bio problem, bilo je puno puno posla i placalo se kako treba!)
Kuci sam stavio MacPro 8 core sa PT LE (uskoro upgrade na PT) sa 1000 plugova i mega Kontakt librarijem i par Hafler aktivnih monitora sa MIDI klavijaturom. Na tome sam vec odradio nekoliko manjih projekata i napravio 4 pesme za koje sad usnimavam vokale i koje ce da se nude...
ne treba nista bolje...trosak minimalan, dok opet ne krene big time (ako krene, he he..)
quake2
16-01-2011, 12:23 PM
LJudi,razumem da je vasim musterijama svejedno sta imate od opreme,ali...dali je vama svejedno sa cime radite?
alavuk
16-01-2011, 01:25 PM
ja koji levitiram izmedju neke opreme i softvera , vise nije bitno a pretpostavljam i vecini i eto da bear isto je gore rekao ...
DaBear
16-01-2011, 01:27 PM
LJudi,razumem da je vasim musterijama svejedno sta imate od opreme,ali...dali je vama svejedno sa cime radite?
pa i ja sam imao taj hardware sindrom....onda sam prelomio!
Kad sam prodavao custom racks sa 4 x SSL 5000 EQ & Line pres, na primer, probao sam uporedo sa Waves SSL EQ-om...vrteo, vrteo...i nisam mogao da nadjem razlog da ne prodam SSL. Onda sam se setio i da mi je riknuo jednom, pa sam se smarao sa majstorima....i ODMAH je otisao!!
Naravno da nije, zato i ulazem u opremu:).
Ljudi kod mene dolaze (ili ne dolaze) uglavnom zbog onoga ko radi, kako radi i gde radi (to jest mene), i ne primecuju (90%) njih razliku u opremi.... u krajnji rezultat se ipak svi razumeju, svako na svoj nacin:)
dlukace
16-01-2011, 02:15 PM
U su?tini studio će uvijek biti prisutan samo je pitanje u kakvom obliku!
Pa kad malo bolje pogledamo situaciju doći ćemo do zaključka da je gomila ljudi u zadnjih 10-ak godina (i prije)kupiv?i 1 komp s nekakvom z.karticom,jednim parom monitora i malo opreme dobila sasvim dovoljno za stvaranje nazovimo to "demo materijal".Svjedoci smo da nam je danas potrebna samo internet konekcija i kartica za plačanje internetom i biramo sami po potrebi studio gdje ?elimo raditi mastering ili bilo ?to drugo!
Čemu ogromni studio sa gomilom skupe opreme(u većini slučajeva,ne u svim!)kad danas imamo toliko dobro usnimljene akustične instrumente,sinteve,ritam ma?ine,loopove,gomila free i ostalog software-a...za?to sve to negdje platiti i ne dobiti bogzna ?to.
Kućni studio je po meni temelj ba? zbog toga ?to je sve danas lako dostupno,a i besplatno putem pirata i ostalih sra..
Da se razumijemo-uvijek će postojati nekakav veliki studio pun elektronike,ali to će se masno plačati i te usluge će najče?će koristiti poznate dokazane face.
Trend je danas takav da producenti inkorporiraju svoje presete,ideje u plug-inse te time dobivamo jo? bolja saznanja o načinu razmi?ljanja istih,upotpunjujemo sami sebe-do?lo je vrijeme cjelo?ivotnog učenja.
Na nama samima je da si svakodnevno damo truda i da ?to bolje savladamo ?to vi?e područja koja nas zanimaju-ali danas su nam te informacije lako dostupne,a prije se čovjek trebao namučiti da negdje bude ?egrt u nekakvom ogromnom studiju!
Eto to je za mene veliki korak napred-znam da mnogi ne misle tako,ali kad bolje pogledamo sve ide u tom smjeru...
dlukace
16-01-2011, 02:28 PM
DaBear-to ?to sad ima? mi se čini sasvim ok- dovoljno za većinu potreba.
Danas sutra-RuDaw xtm ili? mac+rme ff800+adam a7x-mo?da tla m16/24 ili toft atb 16/24,malo vanjskih sinteva i koji mic i perem!
meni sasvim dovoljno za sve...:D
DaBear
16-01-2011, 03:15 PM
DaBear-to ?to sad ima? mi se čini sasvim ok- dovoljno za većinu potreba.
pa i dalje mogu da miksam SVE vrste materijala, i da radim pesme.
Ako treba neki demo volak da se usnimi, moze i to, a za nesto bolje (jako retko) moze i da se pozajmi nesto.
Najvaznije mi je sto mogu da odem u studio kad treba da se miksa, jer kuci i dalje nemogu 100% da garantujem za low end...
quake2
16-01-2011, 04:35 PM
pa i ja sam imao taj hardware sindrom....onda sam prelomio
Veruj mi da sam se u zadnjih 20 godina debelo naradio,solidno zaradjivao i sto je veoma bitno debelo nastezao kaisa:),tako da mi je kada god pomislim na novi hardver najblaze receno muka,ALI....sprave koje mi ubrzavaju posao i samim tim i meni i musterijama olaksavaju stvari ne zelim da zaobilazim.Plus sto dobijam bolje rezultate sa njima.Sve se to na kraju vraca,barem kod mene je tako.
Kad sam prodavao custom racks sa 4 x SSL 5000 EQ & Line pres, na primer, probao sam uporedo sa Waves SSL EQ-om...vrteo, vrteo...i nisam mogao da nadjem razlog da ne prodam SSL. Onda sam se setio i da mi je riknuo jednom, pa sam se smarao sa majstorima....i ODMAH je otisao!!
Ok,ako je situacija takva,sasvim logicno.Ja uglavnom kupujem preampe,DI boxove,mikrofone,bolje i bolje konvertore,monitoring se unapredjuje....slozices se da tu softver ne pomaze?
DaBear
16-01-2011, 05:20 PM
Ok,ako je situacija takva,sasvim logicno.Ja uglavnom kupujem preampe,DI boxove,mikrofone,bolje i bolje konvertore,monitoring se unapredjuje....slozices se da tu softver ne pomaze?
Tacno - sve se razlikuje od coveka do coveka. Ja ne snimam, nevolim da snimam, ponekad vokal (ako bas mora!), tako da mi ne trebaju mikrofoni i pre-amps...samo DOBRO slusanje i DAW.
quake2
16-01-2011, 11:56 PM
Tacno - sve se razlikuje od coveka do coveka. Ja ne snimam, nevolim da snimam, ponekad vokal (ako bas mora!), tako da mi ne trebaju mikrofoni i pre-amps...samo DOBRO slusanje i DAW.
Ti si u dosta specificno poziciji,ovde mora da se radi SVE da bi se guralo napred.Ko je ocekivao da ce biti "cenjeni gosn producent" i laditi muda bez mnogo grbavljenja,silno se prevario i brzo batalio pricu.
yamahabih
17-01-2011, 01:11 AM
Isto se pita nje postavlja i kod instrumenata. Ljudi koji slusaju u kafani nemaju pojma na cemu svirate i koliko kosta a dnevnica je ista ali mi bolesnici uvijek sviramo na najskuplje nekad i ne najbolje!!!
Moj covek !! :da:
quake2
17-01-2011, 04:13 AM
Moj covek !! :da:
Jel mozes ti da zivis iskljucivo od toga ovde?Kontam da DaBear u Londonu moze,ali ovde....hm,napisi molim te rec dve o tome sto radis.
DaBear
17-01-2011, 06:42 AM
Jel mozes ti da zivis iskljucivo od toga ovde?Kontam da DaBear u Londonu moze,ali ovde....hm,napisi molim te rec dve o tome sto radis.
Ja NE zivim od muzike (studio /remix /produkcija) od 2008 !!!
Cak stavise u zadnje 2 godine nisam ni kinte uzeo od muzike!
samo da se zna...
Ja NE zivim od muzike (studio /remix /produkcija) od 2008 !!!
Cak stavise u zadnje 2 godine nisam ni kinte uzeo od muzike!
samo da se zna...
Evo quake2, DaBear ti odgovorio umesto mene...
p.s. Voleo bih da se napravi spisak onih koji zive danas od studija i kako zive... prosecna mesecna primanja i onda bi svima bilo sve jasno...
Arthur
18-01-2011, 10:00 AM
ja se već zapljunuo, sa sve ciframa
spidermusic
18-01-2011, 02:41 PM
O isplativosti studija za snimanje ne treba mnogo govoriti. Cinjenica je da ima mnogo isplatljivijih i unosnijih poslova. Svi znamo koliko treba godina da se investicije ulozene u prostor, izolaziju, akustiku, opremu, iskustvo, znanje, ISPLATE i da se nakon toga pocne zaradjivati i pristojno ziveti. Ali, uvek postoji ono ALI, pomislismo samo koliko vredi to sto svako od nas radi posao koji voli i sto svakoga jutra odlazi sa smeskom na posao, a uvece se vraca, umoran, ali zadovoljan. Zadovoljstvo poslom i radom nema cenu.
Studio za snimanje je danas postao nedovoljno unosan posao, jer je oprema dostupnija i sve bliza obicnom korisniku. Znanje za koriscenje te iste opreme je lako dostupno zahvaljujuci internetu. Ali, oko studija postoje i drugi poslovi vezani za muziku koji vrlo cesto mogu da nadomeste manji promet u studiju za snimanje. Zahvaljujuci tome prezivljavaju mnoge porodice, pa i moja. :)
i to je definitivno posao slican gradjenju kuca ili pravnljenju dece - uvek ostaju rezultati iza nas:)
Synclavier
24-01-2011, 02:54 AM
Mozda malo kasno, ali da i ja prozborim po koju...
Sto se tice neke opste situacije potpuno se slazem sa onim sto su napisali DaBear, Dule A, Arthur (verovatno sam jos nekog zaboravio) i ne bih u tom pravcu nesto posebno elaborirao, jer bi se sve rasirilo (a, to je poznato:wink:) na nekoliko strana... Manje - vise sve je jasno.:D
Mislim da su, realno, veliki studiji koji zaradjuju samo od rente (po satu/danu) stvar proslosti, pogotovo, ako kao ekstra trosak treba angazovati dodatno ljudstvo koje nije "in house"... Uostalom, znamo svi (a bilo je vec puno postova o tome), pa ne treba ni da pominjem koliko se velikih studija zatvorilo na zapadu, ovde moze da bude jos samo gore.
Kao mali prilog dodao bih konkretno svoje iskustvo, koje se verovatno moze uklopiti u veci mozaik. Generalno, ipak mislim da nije sve bas skroz crno, ima mesta i za zadovoljstvo i za poslovnu isplativost.
Da se ne vracam preterano u nazad, pisem uglavnom o poslednjoj "inkarnaciji" studiija koji nazivam svojim i koja traje zadnjih par godina. "Drzim" ga, posle mnoooogo godina odvojenog rada sa bratom (Aleksandar Filipovic) i sa njim sam "bratski" udruzio opremu i delim posao. Nismo vlasnici prostora, i isti iznajmljujemo po ceni od 500e. Pri useljavanju je bio oko 80% akusticki sredjen, sa klimom, bez grejanja i telefona, to je valjalo naknadno uraditi. Uz ostale redovne troskove (struja, telefon, internet, grejanje, odrzavanje), mesecni troskovi premasuju 700e.
Sto se tice rashoda oni se ovde i zavrsavaju, jer su vlasnici u isto vreme i jedini zaposleni :wink: i dobar deo isplativosti se upravo krije u ovome. Medjutim, po meni najveca "tajna" je u svestranosti. Cini mi se da se sa studijom "prezivljava" i zaradjuje jedino sa sistemom "kljuc u ruke" tj. ako je studijska ekipa sposobna da radi (ako ne bas autorski deo) i aranziranje/raspis/programing i snimanje i editing i miks i (nekakav, ako zatreba) post. U mom (nasem) slucaju pokusali smo da odemo i malo dalje, da studio postane prava muzicka baza koju koristimo i za pripremu live nastupa ("skidanje"/notiranje repertoara, priprema preseta i backing matrica, itd.) , probe, pa sve do saradnje sa jednom privatnom skolom. U ovakvoj varijanti studio radi i po dvadesetak sati dnevno (u dve duuuge smene), oprema (a i ljudstvo) maksimalno radi i nema mnogo "mrtvog" vremena. Maksimalno iskoriscavanje resursa je, cini mi se, jedino sto nam je preostalo. ALI,...TO sa sobom nosi i veliku kolicinu stresa i zamora, jer nema nekog iznad ko ce da brine organizacijske brige, a pri tom, danas treba da se zavrsi aranzman za jednu, snimi demo za drugu musteriju, skinu pesme za cetiri "XY" emisije koje se snimaju sutra, a posle tog snimanja zavrsiti editing live projekta koji je trebao da "izadje juce", da bi prekosutra na miru napravio (mono kompatibilan) miks za TV songova za "AB" serijal, probu sa jednim bendom i zavrsio presete za drugi bend jer je "veliki spektakl" za nedelju dana... Pri tom, treba se drzati "rasporeda casova", jer i "ortak" ima svoja posla, "eminentni" kompozitor ceka gudacki aranzman za svoje novo delo vec danima... Naravno, radimo i u tandemu, pa tako npr. dok "ortak" diriguje gudackim ansamblom, ja "glumim" snimatelja... Dakle spade cela stvar na dva coveka, pa ko ziv - ko mrtav:wink:! A, gde su kuca, zena, deca, pri tom...? Ko se sto pre pomiri sa cinjenicom da studio nije (samo) fancy mesto za opusteno kreiranje muzike, nego kudikamo pre ozbiljno radno mesto koje se moze iskoristiti na mnogo nacina na vecem je dobitku. Zato je po meni jedini recept - raditi mnogo i na vise frontova, naporno je, ali i jedino isplativo. Biti samo aranzer ili producent ili ton inzenjer ili studijski/live muzicar ili pedagog nije u 90% slucajeva varijanta u kojoj se moze opusteno "plivati" (i ziveti), a pogotovo ne biti samo "ponosni vlasnik" studija. 8-) Stalna ulaganja (ali pametna) se, naravno, podrazumevaju, a ja sam pred sobom (a, i suprugom:rolleyes:) cist - sve sto sam kupio prilicno i koristim. Naravno, poneki fetish se oprosti.
Nikad nisam bio siguran da li je pristojno javno govoriti o zaradama, ali hajde, vecina nas ovde se poznajemo, neke kolege su bile iskrene i dobronamerne, pomenule okvirne cifre, pa cu i ja pomenuti nesto okvirno... Ne mogu da potpuno razdvojim sve poslove, jer, kao sto rekoh, i live, TV i raspis (gudacki aranzmani i sl.) varijante pripremam(o) u studiju i cesto bi mi bez istog bile neizvodljive.
Osim navedenih fiksnih mesecnih troskova, godisnja ulaganja u opremu su mi na nivou 10K evra (ovde racunam i MIDI, tj. sprave koje osim u studiju koristim i za live), i zato verovatno ne vozim bolji auto :wink:. U godisnjoj varijanti od (+/-) 2-3 cela CD projekta koje uradim "po pola" sa "ortakom", jedno desetak pojedinacnih aranzmana, par live (svirka, editing, mix) projekata, dvadesetak snimajucih TV dana, pedesetak "prvoligaskih" koncerata (sa vise izvodjaca), petnaestak tzv."VIP eventa" dodje se posle svih odbitaka, ulaganja i troskova do vise od 3K evra neto mesecno i sto se toga tice - ok je. Gledajuci "po definiciji", od ove cifre, klasicna studijska zarada (ne racunam pripreme za live, TV, probe, itd. koje naplatim kroz druge poslove) je oko 30%, pa racunam da mi posle svih troskova i ulaganja studio donosi nesto vise od 1K evra neto mesecno ( i odpriliko toliko i "ortaku").
E, sad, da li je to vredno svog napora, cimanja i stresa koji sebi priredjujem - procenite sami.
.
Ziko, evo poredjenje - pre mesec dana mi klijent (clan jednog trubackog orkestra, inace bubnjar u istom) kaze - Sta hoces, prosle godine sam zaradio 13k a imam osmoljetku (osnovnu skolu)..... tako da je on bolji od tog proseka :rotfl:
tako da lepo ugasimo forum , prodamo opremu i dohvatimo se gocha :D
BTW
narucio sam preamp (opet) :da:
DaBear
24-01-2011, 09:46 AM
@ Synclavier - mislim da ne vredi! Mnogo, mnogo cimanja...previse! Neuredan nacin zivljenja...stres i sve ostalo, nisi sa porodicom...a malo para.
Mislim sve zavisi koliko kome treba da pokrije SVE troskove (studio i zivot kod kuce)..ovde je neko nepisano pravilo da bi nedeljna zarada trebala da pokriva mesecne troskove...
A ovdje na balkanu u hrvatskoj (A vjerujem i u srbiji) vrijedi ona ako imaš za kruh, dobro je, ne moraš skupljat plastične boce, ne moraš kopat kanale, pa dok radi što voli (iznimna rijetkost na ovim prostorima) i djeca nisu gladna, koliko god to zvučalo u kurcu i čisto dovoljno za golu egzistenciju ako je on miran u sebi i ne mrzi se zbog svega mislim da se isplati.
Da li se isplati toliko zamora i stresa za tvoje zdravlje i obitelj, naravno da ne, imaš li izbora, da istu toliku zaradu ostvariš samo sa radom 8 sati dnevno 5 dana u tjednu, na žalost čisto sumnjam.
Tužnoje što je tako, ali kako stvari stoje u ovim državama, ne čini mi se da će bit bolje.
samo se postavlja pitanje, do kada ovaj posao moze da se radi.... i da se nista ne promeni u muzickoj industriji.... ne verujem da tonci idu u penziju sa 65 godina:(
Umre? tri dana prije penzije, taman kad sve otplati? :rotfl:
marcos
24-01-2011, 11:47 AM
Umre? tri dana prije penzije, taman kad sve otplati? :rotfl:
po?teno
Arthur
24-01-2011, 11:18 PM
obojica znamo par kolega koji nisu dočekali penziju :(
A bravar ziveo skoro 90 godina :D
Synclavier
25-01-2011, 03:42 PM
@OFF Hmmm, jasno mi je sta mi pricas... Ali, opet nekako, nemam ja "problem" sto covek sa osmoljetkom zaradjuje 13K evra (bruto, neto, kako god...), da je srece nek' zaradi i vise. Znam, "input" mu je mali, ali kad uzmem u obzir gde se, kako, koliko i pod kojim uslovima radi sa takvim orkestrom, pogotovo ako baja zna da radi to sto radi, onda to i nije neka lova. Nikad se ne bih menjao za takav tip sljake, makar mi troskovi bili mnogo manji. Valjda sam posle toliko godina i ucenja i posla zasluzio malo "kulturnije" cimanje....:wink: Uostalom, DaBear je dao lepo poredjenje o vodoinstalateru i vlasniku studija, matematika je kristalno jasna, ali ja bih ipak (a verujem i vecina nas) uvek izabrao ovo drugo, pa dokle se moze... Ima nesto i u ljubavi:). A sto se tice preampa - neka si ga uzeo, ne sumnjam da ces ga pametno iskoristiti, a i da ti pricinjava vece zadovoljstvo ta kupovina nego da si kupio novu ugaonu garnituru...
@Da Bear Mogu samo da se slozim sa tobom, ali nemam "u rukavu" neku mnogo pametniju opciju. Bilo je prilika da se zagazi i u narodnjake i udje u nesto vecu kintu za manje cimanja, ali nit' bih ja mogao da se na duze staze foliram u tom drustvu i pratim njihov "etalon uspeha" u poslu, nit bi oni mene tek tako primili "kao svog", jer da se ne lazemo, ne bi to islo, treba biti iskren prema sebi. Posto inace u ovo vreme svodim racune za prethodnu godinu, a ovaj thread me je samo jos ubrzao u tome, malo sam danas sabirao i dosao do koliko - toliko egzaktnih podataka sto se tice ukupne zarade (Studio + live + TV + jos po nesto...) za 2010.
Elem, stiglo se do okvirno (najtacnije sto sam uspeo, posto nemam bas sve "u papirima") 48K evra bruto. Sabirajuci troskove (renta, odrzavanje, racuni i ulaganje u opremu) dosao sam do oko 14K evra. U ovom slucaju na mesecnom nivou, troskovi su mi nesto veci od nedeljne zarade. Sad, kad bih hteo da malo "olaksam" sebi i prihvatim ono sto mi drugi (supruga?:rolleyes:) govore da sam mogao i bez 3/4 opreme koju sam pazario, situacija, bar na papiru izgleda mnogo bolje (oko 8K evra), ali... Ako bih u troskove uracunao i sve fiksne (i obavezne) kucne troskove (grejanje, struja, kablovski operater, telefoni, kucna pomocnica, dva kredita (sa zelenaskim kamatama), privatno osiguranje (tako je sa nama "slobodnjacima"),odrzavanje dva automobila, decje "skolice i sportici"),itd., onda ode stvar "bestraga" i ukupni troskovi se penju i preko 60% zarade. Ovako gledajuci, ne uklapam se u neki zapadni etalon dobrog biznisa, pogotovo imajuci u vidu kolicinu posla. Ali u ovom trenutku iz ove koze se ne moze, a ne bih zbog, sto svetske krize i trendova u muzickoj industriji zadnjih godina, sto zbog "lokalnih specificnosti" da se manem posla koji najvise volim i najbolje radim. Izdrzao sam i najgori period devedesetih radeci isto sto i danas, a da nisam pobegao u kafanu, postao deo "ruzicastog kicha" ili otisao u "profitabilnija" zanimanja, izdrzacu i sad.
@sira Uz sve tegobe "globalnog tipa" koje muce svet, ovi (nasi) prostori su uvek imali jos poneke lokalne "specificnosti i zakonitosti" i druga merila za stosta, pa valja nekako ziveti sa tim i ne predati se. Okreni, obrni, ipak je bolje raditi ono sto volis.
@Arthur Uvek su slobodnjaci bili "kraceg veka", nijedan sistem ih nikad nije preterano "mazio", to je deo deal-a koji svi prihvatamo na pocetku, i ne gajim iluziju da ce nam ikakva institucija bitno olaksati zivot jos dugo vremena. Ono sto ostaje je samoorganizovanost i kolegijalnost, uvek mozemo da pomognemo jedan drugom i ako nista drugo da to bude prva tacka u svakoj saradnji. Pretpostavljam na koje si ljude mislio, bili su u fazonu "jos samo ovo da zavrsim" pa cu da smanjim gas, nadam se da cemo svi naci meru imajuci u vidu i te slucajeve.
Da je lako - nije, da ce brzo biti bolje - bas i nece, ali da treba raditi - treba, nema druge, dok "veliki igraci" ne srede neke globalne (a i lokalne) stvari i 'celom svetu" bude bolje :rolleyes:...
Ma salio sam se naravno..... sta god bio zakljucak ovog korisnog threada svi cemo nastaviti da radimo i ulazemo jos vise :)... kad se voli, nije tesko:wink:
alek019
25-01-2011, 04:14 PM
Omladino, malo ste ba? pesimistički obojeni. Čak reč pesimitički je i slaba da opi?e ovu va?u debatu, mo?da bolje reći bes i nezadovoljstvo.
Moritz
25-01-2011, 07:01 PM
Omladino, malo ste ba? pesimistički obojeni. Čak reč pesimitički je i slaba da opi?e ovu va?u debatu, mo?da bolje reći bes i nezadovoljstvo.
Nismo pesimisticni samo realni :wink:
Iako nisam postovao u ovoj temi, sustinski se slazem sa iznesenim stavovima i cinjenicnim stanjima.
Naravno niko nas ne sprecava da i dalje radimo to sto radim jer volimo to sto radimo :grin:
alek019
25-01-2011, 08:28 PM
Nisam ba? tebe očekivao Moritz, ali nebitno.Da se ne raspravljam, ubedio si me. REALNI STE.
DaBear
25-01-2011, 08:41 PM
@ Synclavier - pa to i nije tako lose na kraju !!! Pogotovo za nase uslove!
jeste , naradio si se - ali cifra je OK.
Mislim, znam mnogo ljudi ovde koji ne prave toliko para godisnje od muzike ili studija....
Ima puno faktora...i razlikuje se od studija do studija i od osobe do osobe...
Synclavier
25-01-2011, 10:40 PM
Da ne gnjavim vise....
Nisam ni imao nameru da se nesto zalim ili "bedacim", zadovoljan sam prihodima imajuci u vidu celokupnu situaciju sa nasom 'bransom" i ekonomijom i uopste nemam bogznakakve prohteve. Ono sto me "tisti" je secanje na neka bolja vremena (DaBear i jos neke cenjene kolege ih znaju) kada se za istu kintu radilo duplo manje i mnogo opustenije, muzikom bavio manji broj (pri tom kvalitetnijih) ljudi, a na sceni vladao kakav-takav red u odnosu na danasnji galimatijas svega i svacega. Zato sam se i ukljucio u temu glasno razmisljajuci da li, kad vec mora puno da se radi, moze da se nadje bar neki modus, preraspodela posla i obaveza, pametnija ulaganja, sto bi imalo za cilj manje zamora, cimanja, trosenja svake vrste, ali to je vec individualna stvar za svakog od nas. Ja smo osecam da bi nekako bilo humano manje se trositi, a vise biti sa porodicom, odmarati se i malo i uzivati u plodovima svog rada.
I, da ne ispadnem (ono sto jako mrzim) muski sovinista... Posto nisam ni samac ni "tikva bez korena", moram priznati i da se moja voljena (i pomenuta) zena takodje bavi i teskim i odgovornim poslom, puno provodi na poslu i pod stresom je, doduse, zaradjuje dobro za nase prilike, a ipak nema priliku (ili bar ja to ne znam:wink:) da se "zali":wink: po forumima da je umorna i radi za manje novca nego sto bi u bolja vremena i na boljem mestu...
Arthur
26-01-2011, 10:10 AM
Meni se od cele ove tvoje priče zapravo sviđa jedan drugi kontekst. Jer, ergo, može se zaraditi očigledno od studija odnosno ovog posla. A ti si prilično detaljno opisao sa kojom količinom rada, cimanja, truda i razumnog razmišljanja gde ko kad kako i šta. Jer će samo budala skontati da se do tih 48k stiže na sladak način. A to je po meni negde i suština ovog topika, da se shvati realno stanje stvari, a ne da se neosnovano kuka ili sanjari.
Generalno, vecina problema bi nestala kada bi uvek moglo da se radi 'na sat'
Arthur
27-01-2011, 12:23 AM
pa, ja uspevam. Barem snimanje i editing, mix se ne usuđujem jer ima dana kad ja nisam ni za šta, a kamoli za mix.
pa, ja uspevam. Barem snimanje i editing, mix se ne usuđujem jer ima dana kad ja nisam ni za ?ta, a kamoli za mix.
tako je najpostenije.....i ja imam kombinovani sistem naplate.... snimanje po satu, mix djuture
fipke
27-01-2011, 08:01 PM
Generalno, vecina problema bi nestala kada bi uvek moglo da se radi 'na sat'
:thumbsup:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.