View Full Version : Fab Filter Limiter
Surfer
14-01-2011, 11:17 PM
Nakon godina rada sa isključivo Sony Oxford limiterom koji mi je bio daleko najbolji limiter do sada, isprobao sam Fab Filter na zadnjem projektu i mogu reći da je odličan i preporučujem ga.
Po mom mi?ljenju bolji je od bilo kojeg drugog plugin limitera u ovom trenutku.
Trebao sam nivelirati pjesme na isti nivo a jedna pjesma mi je bila malo problematična zbog velike dinamike naročito u zadnjem refrenu i Sony je počeo lagano distorzirati i pumpati i jednostavno nije i?lo.
Onda sam stavio Fab Filter koji je odradio taj posao savr?eno bez ikakvog naprezanja i spasio mi dosta vremena i ?ivaca.
Vrlo transparentan, nosi se sa dinamikom najbolje od svih limitera koje sam probao do sada.
Prosječna glasnoća projekta je -7 RMS-a bez ikakvog pumpanja, klipanja ili distorzije
Arthur
14-01-2011, 11:22 PM
identična priča - batalio Sonnox zbog PRO-L... namestim punchy mod, i vozim. Nema klipovanja, malko ume da ubije punch kad se pretera, ali bože moj. Ispred njega vezujem SonnOX inflator sa blagim podešavanjima i time dobijam dosta glasne i široke snimke.
Bockie
14-01-2011, 11:45 PM
Mene je njihov EQ odusevio! Moram i ovo da probam, do sad sam prakticno sve gurao Mackie - final mix-om koji jedini nije "davio" dinamiku...ili jeste, ali u najmanjoj mogucoj meri...
Surfer
14-01-2011, 11:55 PM
Mene je njihov EQ odusevio! Moram i ovo da probam, do sad sam prakticno sve gurao Mackie - final mix-om koji jedini nije "davio" dinamiku...ili jeste, ali u najmanjoj mogucoj meri...
Dobro im je sve. Mala firmica ali dobro rade. Grafički dizajn im nije ba? za moj ukus ali ajde.....
DObar im je i filter i kompresor.
Ustvari filter je opako dobar
Ali obavezno probaj limiter
sinvelikogmajstora
15-01-2011, 12:50 AM
Meni se bas svidja kako izgledaju, nekad mislim da mi se zbog toga cini da dobro rade. Delay je fenomenalan.
mladjex
15-01-2011, 08:44 AM
probao ,stvarno EXSTRA
Surfer
15-01-2011, 09:46 AM
Dobro Bockie, ali taj Mackie nije peak limiter, to je multiband compressor sa soft limitom.
Treba ti peak limiter, brickwall ako ?eli? jo? dignuti prosječni level.
Ako nisi Chris Lord Alge da limitira? 75% traka u miksu, pa čak i onda, uvijek će? imati kratkih ali vrlo sna?nih peakova koji imaju velik utjecaj na prosječnu razinu glasnoće jer iskaču a da ih ne čuje? a njih mo?e? srediti samo peak limiterom.Tu ti soft limit ne mo?e pomoći. Koristi taj Mackie i dalje ali nakon njega stavi brickwall limiter i vidjet će? da će? moći jo? dodatno podići nivo glasnoće bez problema.
Bockie
15-01-2011, 08:37 PM
Dobro Bockie, ali taj Mackie nije peak limiter, to je multiband compressor sa soft limitom.
Treba ti peak limiter, brickwall ako ?eli? jo? dignuti prosječni level.
Ako nisi Chris Lord Alge da limitira? 75% traka u miksu, pa čak i onda, uvijek će? imati kratkih ali vrlo sna?nih peakova koji imaju velik utjecaj na prosječnu razinu glasnoće jer iskaču a da ih ne čuje? a njih mo?e? srediti samo peak limiterom.Tu ti soft limit ne mo?e pomoći. Koristi taj Mackie i dalje ali nakon njega stavi brickwall limiter i vidjet će? da će? moći jo? dodatno podići nivo glasnoće bez problema.
Ne,ne... Jeste limiter. Probaj. Ne moras koristiti multiband. Cela sprava je u nekoliko segmenata,sto je do jaja. Imas EQ (pre i post) koji mozes i ne moras koristiti. Isto tako i multiband,a isto tako i soft limiter i gate sekciju. Soft limiter takodje mozes i namestiti gde hoces da "softuje", sto u glavnom drzim na vrlo malo tipa -0.5 ili cak -0.2db...ako uopste koristim. Iz njega uvek izadje 0db ako je upaljen, cak i ako stoji na 0db (mislim na sekciju soft clip) i meni radi fenomenalan posao. Kada je na 0, onda je prakticno brick wall. Par puta sam testa radi prepucavao neke snimke i izadju wav-ovi sa onim "poravnatim", lenjir style peak-ovima, a i dalje nema cujnog glitch-a ili clipa... Slicno bounce-u iz PT...
Ali, evo, probacu fab-a, kazem , eq je mamara i mora da i ovo fino radi...
Surfer
15-01-2011, 11:47 PM
Ne,ne... Jeste limiter. Probaj. Ne moras koristiti multiband. Cela sprava je u nekoliko segmenata,sto je do jaja. Imas EQ (pre i post) koji mozes i ne moras koristiti. Isto tako i multiband,a isto tako i soft limiter i gate sekciju. Soft limiter takodje mozes i namestiti gde hoces da "softuje", sto u glavnom drzim na vrlo malo tipa -0.5 ili cak -0.2db...ako uopste koristim. Iz njega uvek izadje 0db ako je upaljen, cak i ako stoji na 0db (mislim na sekciju soft clip) i meni radi fenomenalan posao. Kada je na 0, onda je prakticno brick wall. Par puta sam testa radi prepucavao neke snimke i izadju wav-ovi sa onim "poravnatim", lenjir style peak-ovima, a i dalje nema cujnog glitch-a ili clipa... Slicno bounce-u iz PT...
Ali, evo, probacu fab-a, kazem , eq je mamara i mora da i ovo fino radi...
Bockie, soft limit je jedno a brickwall je drugo.
Ne mo?e? ti sa soft limitom kontrolirati fiksni output, da ne pričam o intersample peakovima do kojih dolazi ako ne?to klipa? a ne limitira?.
Ako ti uvijek izađe 0 db onda znači da si vjerovatno u full scale-u.
Da koristi? brickwall ne bi bio na 0dbfs, nego malo ispod.
Ne mora? ti čuti clip da bi on tamo postojao.
Kad postoji clip u masteru, postoji i mogućnost distorzije konverzijom u ni?u kvalitetu tipa MP3.
Bockie
16-01-2011, 02:52 AM
Bockie, soft limit je jedno a brickwall je drugo.
Ne možeš ti sa soft limitom kontrolirati fiksni output, da ne pričam o intersample peakovima do kojih dolazi ako nešto klipaš a ne limitiraš.
Ako ti uvijek izađe 0 db onda znači da si vjerovatno u full scale-u.
Da koristiš brickwall ne bi bio na 0dbfs, nego malo ispod.
Ne moraš ti čuti clip da bi on tamo postojao.
Kad postoji clip u masteru, postoji i mogućnost distorzije konverzijom u nižu kvalitetu tipa MP3.
Moguce... Cuj, verovatno i jesi u pravu, ali meni ovo radi.
Imam sacuvane glavne karakteristike osnovnog mixa i imam -15 do -10db rms i nemam probleme ni sa klipovima ni mp3, nista, sve sljaka...! Ako fab to pokaze pa +5% , koristicu njega...:wink:
Nazovi kako hoces, plug, PT, Cubase, Nuendo, limiteri, trake, sprave...to su samo usputna govna koja me smaraju da bih dosao do rezultata:
ZVUK koji hocu da cujem!
sinvelikogmajstora
16-01-2011, 12:11 PM
Nazovi kako hoces, plug, PT, Cubase, Nuendo, limiteri, trake, sprave...to su samo usputna govna koja me smaraju da bih dosao do rezultata:
ZVUK koji hocu da cujem!
slazem se u potpunosti.
ipak toplo preporucujem pro-L, jako je dobar pogotovo kad se tezi glasnom snimku. Treba se bas potruditi da zvuci zgazeno
Bockie
17-01-2011, 10:46 PM
Evo, probao sam, i prvi utisak je da razlika u odnosu na Mackie-ev plug uopste nije velika, iako se radi o vec prilicno matorom plug-u. (Mackie koji koristim ima par godina...)
Fab je nesto "meksi", kulturniji plug, dok je Final mix "tvrd", mozda pljaviji, sto mi vise odgovara u ovom momentu jer obicno radim neki pop-rock fazon... Radi se o nijansama...
Prednost Fab-a je sto moze do preko 20db pojacanja, dok Final mix ima samo +10, mada mi je to i vise nego dovoljno, ali sta znas... Sjajan je i dizajn!
U svakom slucaju zadrzavam Fab, mislim da cu ga koristiti, jer je stvarno jedan od retkih koji spada u klasu onih koji dobro rade, dobro za moj ukus, hvala na preporuci za ovaj odlican plug..!
:thumbsup:
Mika Technika
17-01-2011, 10:58 PM
odlican je plugin, ali je zeznuto sto mozes da preteras :D
Bockie
18-01-2011, 01:35 AM
Upravo sam nasao gde mi radi posao. Posle Mackieta...! Taman dotegao i "zaoblio" ono sto je divljak uradio... 2db... Ali najboljih 2 db...:D
Pro C je isto vrlo,vrlo..! Taman lepo ,lagano na dobosh...
Arthur
18-01-2011, 01:39 AM
idi na advanced opcije dole levo, i stavi Punchy mode.. ja ga samo tako teram, i lomi na mrtvo
Ja probao ali Oxford mi i dalje bolje radi :S
DADDY Z
18-01-2011, 08:38 AM
Ja probao ali Oxford mi i dalje bolje radi :S
i ja sam jo? uvek istog mi?ljenja...mo?da zato ?to radim samo elektroniku ima neke veze.... PRO L je isto odličan...
Arthur
18-01-2011, 10:01 AM
bogme meni oxford ume da pumpa onako, glupo, televizijski.. tipa gitare koje su same na uvodu padnu za 3-4dB kad počne pesma.. ne uvek, al uvek koristih isti setup i svašta se nešto dešavalo
bogme meni oxford ume da pumpa onako, glupo, televizijski.. tipa gitare koje su same na uvodu padnu za 3-4dB kad počne pesma.. ne uvek, al uvek koristih isti setup i sva?ta se ne?to de?avalo
Ja barem, za sad samo u rap stvarima, sa Pro-L-om dobijam nekakvu distorziju na low end-u, nekako mi tanko zvuci kad ga stavim, a pri tom ne komprimujem vise od 3 db.
sinvelikogmajstora
18-01-2011, 12:08 PM
cudno, meni jako dobro radi, nema greske
Arthur
18-01-2011, 11:22 PM
moguće, jer ja mahom radim gitarsku muziku, pa mi definitivno ne bi smetalo distorzije na low endu, ako bi ja uopšte i čuo ;)
Rhino
19-01-2011, 12:55 PM
Vala cu da ih probam kad vec hvalite toliko :)
sinvelikogmajstora
19-01-2011, 02:01 PM
da li kolege koriste vst3 verzije ovih pluginova i koja je uopste razlika?
ja koristim vst3 cisto zato sti ih imam, ne primjecujem razliku...
Surfer
19-01-2011, 04:12 PM
da li kolege koriste vst3 verzije ovih pluginova i koja je uopste razlika?
ja koristim vst3 cisto zato sti ih imam, ne primjecujem razliku...
Nema nikakve razlike ?to se tiče zvuka u vst3 formatu.
VST 3 je samo nova arhitektura za 64 bitni processing, ima neke dodatke tipa multikanalnih operacija i to je to
Bockie
19-01-2011, 06:47 PM
Nema nikakve razlike što se tiče zvuka u vst3 formatu.
VST 3 je samo nova arhitektura za 64 bitni processing, ima neke dodatke tipa multikanalnih operacija i to je to
A, jel ima neke druge prednosti , tipa vise instanci ili sta vec?
Koji ce mi onda moj?
Ja sam jos na XP, ne jer to tako volim, nego sve jos dobro radi...
wtf...?
Surfer
19-01-2011, 07:05 PM
A, jel ima neke druge prednosti , tipa vise instanci ili sta vec?
Koji ce mi onda moj?
Ja sam jos na XP, ne jer to tako volim, nego sve jos dobro radi...
wtf...?
Sa VST 3 pluginovima imaš mogućnost sidechaining-a u Cubase 5 što je meni jedina korist od tog formata.
I VST 3 pluginovi automatski prepoznaju mono i stereo signale tako da nemaš posebno mono verziju a posebno stereo i kao ne troše CPU kad nema signala, dakle ako ga staviš na kanal ne troši CPU dok ne dobije audio. Whatever.
Inače, no big deal
sinvelikogmajstora
20-01-2011, 10:40 AM
lijepo je to za mono-stereo
nekad mi se desi da stavim mono insert na stereo traku i cudim se sto ne valja.,....
rastaman
22-01-2011, 05:34 PM
Interesuje me da li je neko uporedio Pro-L sa Precision Limiterom sa uada?
Arthur
22-01-2011, 05:49 PM
ja, godinama koristio precision. Ni u snu ne može prići količini redukcije koju FAB pruža bez čujnih posledica. Precision je fin i čist, ali je smarač, ubija panč. FAB to isto, al tek na još extremnijim vrednostima guženja
rastaman
22-01-2011, 06:44 PM
znachi izmedju precisiona i faba ti dajesh glas fabu :)
Bockie
22-01-2011, 07:25 PM
Iako se moze reci da sam fan nekih UAD plug-ova, njihovi (master) limiteri me u startu nisu odusevljavali.
Ruku na srce, znam da dosta ljudi koristi iste i da neki dobiju odlicne snimke na kraju.
Prilicno me je tesko naterati da brzo prihvatim druge plug-ove, ali evo, mogu ti i ja potvrditi da je Fab stvarno odradio fantastican posao!
Eomsy
23-01-2011, 07:29 PM
Ako smijem da pitam veće znalce, kakav je Fab u odnosu na Waves L3 Ultramaximizer, jer sam do sada samo njega upotrebljavao, pa me zanima da li ima smisla skidati Fab?!
Arthur
23-01-2011, 08:20 PM
ja sam od cele L serije uglavnom odmah odustajao, a od ovog još uvek nisam ;)
sinvelikogmajstora
24-01-2011, 11:21 AM
OFF: da li je neko koristio Fab timeless 2 delay i kakvi su utisci?
euphoric
26-01-2011, 09:50 PM
Jos jedan glas za Pro-L..Meni omiljeni limiter..
Timeless 2 je odlican, kao i ostali plug-inovi od FabFiltera IMHO (ne svidjaju mi se synth-ovi) i pored Sound Toys-a, ubedljivo najbolji bundle kreativnih plug-ova (as I said IMHO :) ) ..
Eomsy
26-01-2011, 10:45 PM
ja sam od cele L serije uglavnom odmah odustajao, a od ovog jo? uvek nisam ;)
Pa, ne znam ... meni L3 na "cousy and warm" algoritmu zvuči sasvim solidno :confused: ... hvala na mi?ljenju!
Srdan Durden
27-01-2011, 02:00 PM
Big ups za Pro-L , i za ceo Fabfilter... i ako sam i dalje veliki fan L2!!
I ja sam uvek bio veci ljubitelj L2 nego L3 dok nisam pazario uada i od tada sam na njegovom master bundlu (precision) i limiter i multiband
Moracu da probam ovaj fab limiter pa cu napisati moje utiske,proQ sam probao i radi vrh...
quake2
27-01-2011, 08:33 PM
Bas htedoh da probam Pro L ali nesto ne nailazim na verziju za mac,jel ima toga "raspakovanog"?
Arthur
28-01-2011, 01:30 AM
ne znam, meni su ti precision i l2-3 uvek bili klasa niže od Timeworksa, Sonnoxa a sada i FabFiltera.
DADDY Z
28-01-2011, 08:44 AM
ne znam, meni su ti precision i l2-3 uvek bili klasa ni?e od timeworksa, sonnoxa a sada i fabfiltera.
+1
Srdan Durden
28-01-2011, 10:47 AM
..
Srdan Durden
28-01-2011, 10:49 AM
Bas htedoh da probam Pro L ali nesto ne nailazim na verziju za mac,jel ima toga "raspakovanog"?
Ima kod rusa.. samo potrazi na pravom mestu :wink:
Probao Fab. Super je. :thumbsup:
Eq i Limiter pogotovo.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.